- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
doc
nagyúr
a kemenypapir pont ma jutott eszembe
muszerdobozokat neztem, de eszetlenul dragak (annyiba kerul mint az egesz cucc amit osszerakok...)
a DVD-olvaso meg tapegyseg nagyon nagy, viszont ezen a vonalon indultam el: amiben vannak nagyobb meretu egybefuggo sik muanyag reszek, azokat felreraktam, egy kis furas-faragassal jok lehetnek
a LEGO tegnap jutott eszembe, pont az itt regebben olvasott otletek miattegyelore a regi eszkozokbol felhasznalt 'nyers' muanyag tunik a legolcsobb megoldasnak, mar csak dobozba valo belerogzitesre kell megoldast talalni...
esetleg megprobalom a csavarmenetes kis tavtartokat kivagdosni ebbol-abbol, es raragasztani a muanyag alapra, az mar csak eleg lesz... -
-
-
-
GyéBen
tag
"Element14/Premier Farnell have made the decision to move the bulk of their Raspberry Pi manufacture to South Wales. (...) The initial contract will see the Pencoed plant producing 30,000 Raspberry Pis a month (...)"
Nem egy hét alatt gyártanak le 30000 RPi-t, hanem egy hónap alatt, illetve ez csak a Farnellre vonatkozik.
-
-
azbest
félisten
az edup (realtek) sem rossz, viszont a ralink chipsetes alapból működött nekem openelec-cel, annyi a trükk, hogy a lan-t le kell tiltani a felületen, mert egyszerre nem kezeli az openelec a kétféle hálózatot. Ebből is van külső antenna nélküli változat. Azóta persze lehet megigazították a realtek támogatását is benne.
-
Ez egy hordozható gép lesz, azért írtam hogy csak 5v-om van max 2A-val mert ekkora az aksi. (azaz 1+2A 5v-on 12 000mah) [link]
Ha jól értelmezem akkor 12v-on 3A az 36w, csak nekem bele kell férnem 10w-ba max. Ez egy notikijelző, amibe volt noti az összesen evett 9-15w-ot. Ezért találom baromi furcsának hogy ennek a valaminek ennyi áram kell. Pont nem írják hogy mennyit eszik csak maga a panel, nekem fontos lenne mert nem pazarolhatok.
Inkább várok a DSI portra. -
Most elolvastam alaposabban, adnak ezek mindent bár inverterem van egy zsáknyi. (remélem anélkül olcsóbb lenne) ez az aktuális ebayes link
Viszont nekem max 2A-em van 5v-al, látok annyi értéket hogy nem tudom ez elég lenne-e neki.Power supply +12V/ standby<1W
Voltage to panel +3.3V/5V/12V/18V
Current to panel 3A -- Ez a maxot jelöli?
Support internal 5V or 12V power board,
Support the panel with two different voltage,
Support remote controlBetter using our Power Adapter (12V,4A) which is compatible with our controller boards.
Mi a fenének ennek ennyi áram?DVI-HDMI átalakítóm is van
Ja és összerakásról volt szó nem segítségnyújtásról -
-
Remélem javul (t?) majd ez valamivel, ugyanis én pont class10-es kártyát vettem bele. [Ilyet] Amikor én vettem akkor az illető pont levitte 18 usd-re az árat (éppen ezért vettem pont ezt és nem class6-ost), de még talán így is megéri a hazai árakhoz képest (~6eFt). Ez a fajta egyébként teljesen jól megy vele.
Úgy emlékszem valami teszt volt ahol írták hogy lassabb mint kellene, de szerintem biztos befolyásolja nagyon sok minden a kártya sebességét. Lehet azóta jött ki valami okosság. -
azbest
félisten
Van hivatalos wiki az http://elinux.org/HU:R-Pi_Hub, itt a magyar részt lehetne fejleszteni.
-
PistiSan
addikt
OpenElec és Arch linux kombot akarok egy egy HDD-re pakolni, a kérdés csak annyi hogy az OpenElec-ben lehet-e frissíteni terminálból a rendszert, vagy úja kell majd minden alkalommal pakolni a partícióra a rendszert? Majd futok egy pár kört ezzel még a mai napon.
Köszi a linket, hasznos cuccnak néz ki. -
azbest
félisten
múltkor kipróbáltam friss omxplayer buildet és határozottan jobban vitt néhány videót: nem kezdett el bufferelni komolyabb videónál.
Az xbmc-ben néhány esetben rengeteg ideig gondolkodik a hardver válasza után, valószínűleg nincs lekezelve valami (olyat válaszol az omx, amit nem ismer) és olyankor annak a timeoutja után kezdett csak el videót játszani.
A codec-ek kapcsán nézelődtem kicsit a raspi fórumon, olyasmiről is említést tettek, hogy talán néha elfogy a gpu memóriája xbmc alatt. Azt sem tudom mi okozza, hogy időnként az ok led heves villogása mellett lehal a pi, mintha durván swappelne, csakhát olyan rendszeren ahol nincs bekapcsolva a swap ott ez érdekes. Ilyenkor a hálózatot is eldobja, legfeljebb ha a logokban megmaradna valami, akkor abból lehetne infót szerezni. Kijöhetne már a belső hub nélküli változat, mert úgy érzem néha az smsc tesz keresztbe nekem, pl 4 usb eszköznél többnél eldobált eszközök.
-
tamas1985
tag
-
-
Bakter33
csendes tag
Olvasom végig a topicot, körülbelül megvan a fejembe,hogy mire akarom használni, és nagyjából vannak infók, hogy meg lehet-e csinálni.
Most végeztem egy gyors költségbecslést, és nekem kb. 30K jött ki. Nektek mennyiből jött ki a ketyere nulláról? (RPi lap;táp;32GB memóriakari;kábelek; stb.)Köszi
-
szabi__memo
nagyúr
Lehet, de nem tudom meg lehet e akadalyozni barmi ilyen lokalis szoftveres licensz hackeleset.
Letezik olyan megoldas amit nem lehet egyszeruen feltorni? :S
Vagy hogy gondolta ezt az egeszet egyaltalan a broadcom? Vagy ezzel nem terveztek elore?!Mondjuk en mar ezen sem lepodnek meg
-
PPatrik
aktív tag
Lyukat a végére szeretnék vágni, ahol elég kevés a hely, onnan szellőzni biztos nem tud, csak csúfít rajta. A tetőt meg nem szeretném megvágni. Annyira nem fontos a hűtés, több hely marad, de nem szeretném megsütni.
Ez az usb elosztó kéne nekem, a két belső dugaszról táplálnám, és 4-et kivezetnék a hátlapra és még maradna tartaléknak, ha kéne wifi, vagy tv tuner. -
PPatrik
aktív tag
Köszi!
Ez a megfúrod dolog ez nagyon fájt. Ez sajnos egy gyári doboz, és nem szeretném variálni.
Itt látszik mennyi szellőzés van gyárilag.
Elvileg van olyan usb hub, amit előlapra szánnak és van rajta molex táp, remélem találok egy ilyet. -
PPatrik
aktív tag
Köszi!
Most nézem ezt lehet programozni c#-ban is?
A gpio-ra hogyan lehet rákötni? AZ ilyen barkácsolós dolgokban nem vagyok otthon. Szóval valami gyári megoldás nincs, pl molex to usb power. Ezt már kerestem, de csak egy fajtát találtam, azt is Amerikában.
Bár szerintem a molex által táplált usb hub jobb ötlet.
A hűtőbordát azért kérdeztem, mert teljesen zárt térben lesz, nem lesz egy szem légmozgás sem és lehet, hogy a sok dolog miatt még hely se sok lesz.
Amin gondolkodom, hogy mi lenne, ha az alumínium tetőre rögzíteném, és valami hővezetővel a tetőt használnám hűtőnek? Így igaz a szerelése nehezedne, bár egyenlőre úgy tűnik nem lesz sokat zargatva, berakom a házba és kész, mehet a Tv alá vagy akárhova. Max majd veszek még egyet, ha barkácsolós kedvem lesz. -
-
zhagyma
őstag
Ha PC emulator van javascriptben (linux boot + cmd akkor még lehet összejön az OSX is raspire.
-
Na! Győőőzelem! Az 514-gyel megy a scart
csak annyi a gond, hogy a megszerkesztett config.txt-vel kilógnak a 4:3 képarányú TV-ből az xbmc sarkai. Viszont a filmek jól jelennek meg.
Már csak valami távkapcs kéne, hogy az ipaden kívül mással is tudjam irányítani.
Illetve a hang is jó!Üdv. core2
-
GyéBen
tag
Nyilván van benne biztonsági tartalék. De azért furcsa, mert amikor én rendeltem (a "mindenki csak egyet vehet"-korlátozás feloldása előtti napon) akkor még csak 12 hetet jósoltak.
Gondolom a 4k-s napi gyártásszám is emelkedni fog még, és akkor csökkenni fog a várható szállítási idő.
-
-
designREX
tag
-
-
footy
addikt
Koszi, talaltam kozben egy tegnap esti image-t. UPNP szerverrol vitt mindent.
Ugyhogy ma rendelnem kell egyetszerk:
Annyi, hogy erdekes modon csak a menuben volt par akadas, a divx/xvid-ek lejatszasa jonak tunt. Az airplay-n keresztul csak a kepeket tudtam lejatszani a zeneket nem. A kepek lejatszasa viszont gyors es hibatlan. -
ehhe.. Na ez érdekes.
"igen, elvileg megeszi az x264es videókat (mondjuk én azt vettem észre, hogy mintha matroskában kevesebbet enne, mint m2ts-ben, de nem sokkal, és lehet, nem is így van)"
Na ok, akkor nekiállok tesztelni.
"az usb vinyó sebességét kihasználja most? mert a lan és az usb ugyanazon a buszon megy a raspberryn (van rajta egy usb-lan átalakító chip)"
Igen, most az a felállás, hogy be van dugva a LAN, meg be van dugva az USB-be a vinyó. Túlságosan leterhelem ezzel? Húzzam ki a LAN-t?
"a háznak pont jó, mert műanyag. arra figyelj, hogy a raspin nincsenek felfogató csavaroknak hely kifúrva, így sokkal nagyobb házban nem fog megállni (ebbe a méretbe a portokkal nagyjából bele lehet fogni)"
Úgy gondoltam, hogy eltolom a lapot az egyik irányba, alulról meg megtámasztom PET-palack darabokkal, vagy szivaccsal, hogy álljon valamin. Az úgy jó?
Bagy ferakok rá belülről valami konzolt.
Bár őszintén megmondom, ez a legszimpatikusabb
Amúgy OpenELEC-hez van kész image is, wi32diskimagerrel csak ki kell írni /rá az SD-re/
Üdv. core2
-
-
-
Szia!
"a defy töltő elég lesz hozzá, persze túl sok perifériát nem tudsz rádugni, de egy billentyűzet-egér kombó meg egy pendrive még bőven elfér"
Na, az jó. Nálam a következőképpen nézne ki a felállás:
Egy 4 GB-os SD kártyáról futna a rendszer - ugye van ezen a lapon hozzá foglalat? Ha jól látom akkor igen, van.
Ezen kívül rá lenne dugva majd egy Bluetooth adapter illetve egy külső tápos 3,5" HDD rackben, ez is USB-n.Akkor ha ugyanabban a tartományban vannak a gépek és a Raspi DHCP-vel (TL-WR1043ND @ Openwrt) akkor menni fog? Tehát akkor így a közös hálóval megy wifin? Az jó.
Igen, azt láttam, itt is pihen a Defy-omon
meg az iPaden is
Üdv. core2
-
fo_di
őstag
most azon gondolkodok, hogy nokia 5110 képernyőt kéne rádobni a pire (3 dollárért kapni vezérlővel breakout boarddal ebayen), amit csak a gpio portra kell rávezetni, meg a megfelelő drivereket feltenni és elvileg működik is
-
baani59
aktív tag
Húúú... látod erre nem is gondoltam, mert nem volt hibaüzenet.
A pécém nem formattálta meg és nem írta ki az image-t, ez dúrva.Azt reméltem, hogy mindegy mekkora a Storage partíció, azért méreteztem át - ha már 16 GB-os kártya, ki legyen használva. Az átméretezésnél történik valami, ami után más lesz a menükezelés.
Egyébként egy Class 4-es Thosiba mikrosd-ről van szó, lehet, hogyy megártott neki a Windows Phone 7-es használat.
-
baani59
aktív tag
Köszönöm a gyors választ és a hasznos infókat, meló után nekilátok.
1. A Raspbmc-nél félreérthetően fogalmaztam: nem a windowsos telepítő áll le, hanem a Raspberry a már feltelepített SD kártyával
2a. A netem elég kacifántos. Az RPi egy routerra van dugva, ami egy WDS hídban csatlakozik a bejövő neten lévő wifis routerra. Az RPi IP címének köze sincs az otthoni hálózatoméhoz - honnan a franból veszi. A közvetlenül csatlakozó router a WDS miatt nem DHCP-és, ezzel eddig nem volt gond. Találtam a topic közepén egy hozzászólást statikus IP beállításáról, azt majd kipróbálom.
A tápom - úgy gondolom rendben van - 1,5 A-es.2b. Egy Samsung TV-ét használtam monitornak. Ezek szerint nem 100%-os a kommunikáció köztük. A config.txt -t megcsinálom
4. Ez a legrejtélyesebb. Természetesen bennem is felmerült, hogy rossz image fájlt írtam fel. Megpróbáltam még kétszer úgy, hogy letöltöttem újra az image-t és közben megformáztam az SD kártyát és mindig Openelec lett.
5. Még egy dolog eszembe jutott: amikor felírtam az Openelecet a 16 GB-os SD kártyára, összesen a 128 MB System partíció mellett egy kb. 700 MB-os ext4-es Storage partíció keletkezett. Ezt átméreteztem a Gparted-el, akkor meg a menü kezdett furcsán viselkedni, mindig csak az éppen aktuális menüpont volt látható, a többi eltűnt.
6. Rendeltem az Ebay-en egy jól kinéző házat 8 Fontért (kb. 3000 Ft). Kissé figyelmetlen voltam - utóbb néztem meg a mellékelt videót - hajtogatós a cucc.
-
azbest
félisten
hoppá, közben nézem a mostani kernelen mit mókoltak mostanában és úgy látom bekerült a visszaportolás és bekacsolták az spi/i2c támogatást, már csak az kellhet, hogy a kedvenc disztródban is frissítsék a kernel 3.1.9 változatát [link]
Lehet, hogy te is tudnád frissíteni, mert kiteszik a binárist is, de a modules-t is kell frissíteni.
-
azbest
félisten
a kommentek közt van ami érdekes lehet neked:
"We’re still on 3.1 for now, though do now have a backport of the SPI/I2C drivers written by Chris Boot. We do want to move to 3.2 in the not too distant future."
Szóval lehet még nincs ilyen i2c támogatás a "hivatalos" disztrókban, lehet valamelyik újabb kernelváltozatot (3.2) használó rendszert kell használnod, amíg visszaportolják vagy ők át nem térnek az újabbra.
Remélem hamar áttértnek újabbra, mert a tévé tunerek támogatása kapcsán is jobb lenne, arra talán felmenne az aktuális béta drivercsomag is.
-
MiZY
tag
Ezt megcafolnam, ha szabad! Pl. a Partition Wizard nevezetu program, Windowsos kornyezetben kepes linuxos particiokat kesziteni. Az mar mas kerdes, hogy minden - magara valamicsket is ado - particionalo program kepes a fenti problemat megoldani!
Amugy en is jobban preferalom a tisztan Linux alapu megoldasokat! -
azbest
félisten
ha jól emlékszem a vanilla kernelt tölti le a script a kernel.org-ról, aztán megpeccseli. Aztán lefordítja a kernelt az openelec-es konfiggal.
Itt a kernel konfig, ebben be tudod kapcsolni buildelés előtt:
https://github.com/OpenELEC/OpenELEC.tv/tree/master/projects/RPi/linux -
szabi__memo
nagyúr
Hihetetlen, hogy ennyi idő alatt nem lett valami erős konkurense és így tud még erősödni. Pedig ez a cucc nem egy nagy szám, lazán lehet olcsóbbat és sokkal jobbat csinálni. Tényleg kihoznak belőle mindent amit lehet. Maximum. De nem nagyon van más chip gyártó aki hasonló supportot nyújtana mint a bcm. Hogy ők miért csinálják, nem tudom. Poénból? Arra tudok gondolni, hogy van pár lelkes dolgozójuk aki miatt így alakul. Más ötletem nincs. Valaki?
-
tamas1985
tag
Köszi ez már egy jó tipp én egy másik samsung töltőt kaptam kölcsön azzal ment, ha esetleg valaki tud olyant ami ebayről bevált azt megköszönném ha belinkelné.
Egyébként még ami bevált legalább részben az xbmc-hez hogy a tv-n lévő usb portról adok neki áramot, és működik. -
gabee jr
tag
Thenksz fo-di kolléga, megoldódott a dolog.
Nem remeg a kép, tökéletes a képarány, a frissítés, egyszóval minden.
Itt a config.exe, hátha valakinek segít, akinek hasonló problémája adódik:sdtv_mode=2
hdmi_safe=1
hdmi_drive=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
disable_overscan=1
overscan_left=20
overscan_right=12
overscan_top=10
overscan_bottom=10Most kezdem el "belakni" a kis kütyüt. Okos dolog, kíváncsian várom mi sül még ki belőle, sok ötletet olvastam már, meglátjuk mi valósul meg belőle.
-
gabee jr
tag
Kész a config.txt az SD FAT32-re másolva, de semmi nem változott:
sdtv_mode=2
sdtv_aspect=3
hdmi_drive=2
hdmi_group=1
hdmi_mode=16
overscan_left=20
overscan_right=12
overscan_top=10
overscan_bottom=10Továbbra is villog, mint a stroboszkóp, ráadásul 3-5mp-ként, el sem tudom olvasni a terminal parancssorát. Lehet rosszul írtam be az értékeket, talán HDMI gropup 2 és így a HDMI mód sem jó. 1920x1080 60Hz-et használok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elden Ring
- Motoros topic
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- BestBuy topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Xbox Series X|S
- SörcsaPH!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- További aktív témák...
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- ASUS PRIME B760M-K D4 + Intel I5 12400F + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Eladó magas teljesítményű gamergép AMD Ryzen 7, RTX 4060 Ti, 32GB RAM!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged