- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
pelgrim_v1 #48448 üzenetére
Nekem az átvitel minőségével kapcsolatban vannak fenntartásaim, épületen belül, falakon át, nagyobb távolságon. Mindenképp redundanciát és erős hibajavítást kell beletenni, különben szakadozni, pattogni fog a hang, ami fülhallgatóval párosítva földhözcsapás esélyét hordozza
Külső antennás ESP32-vel tervezz, a PCB antennás majdnem biztosan használhatatlan lenne.
-
válasz
pelgrim_v1 #48449 üzenetére
Örülök, hogy ilyen lelkes vagy de ne ebbe a topikba "blogolj" az offtopic témával.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
pelgrim_v1 #48448 üzenetére
Nem enged már editelni, illetve meg kell oldanom hogy ha több broadcast van a környéken, választható legyen a vevő oldalon és ne zavarjanak be egymásnak
-
pelgrim_v1
tag
Örülök ha ezt mondják a hozzáértők, ez mèg csak 2 napnyi tanulás eredménye >< ismerkedem a technológiával . Minden hozzászólást szívesen fogadok
edit, mivel az erőforrásba belefér, gondolkodok bizonyos dolgokon amit beleépítek, csomagokhoz kulcs rendelés hogy csak a konkrét eszköz tudja fogni, vissza pingelés hogy az adó számon tudja tartani hányan halgatják a broadcastet, de kell ide a matek, a korlátozott erőforrás cpu memoria oldalról rákényszerít az ötletelésre, nem lehet erőből megoldani
-
válasz
pelgrim_v1 #48445 üzenetére
Ez jól hangzik.
-
DarkByte
addikt
válasz
pelgrim_v1 #48440 üzenetére
ESPNow-t érdemes lehet megnézni, ami ugyan 2.4GHz-et használ, de nem használ IP Stack-et. Ha jól emlékszem pont tud ilyen broadcast módot.
Sima narrációhoz amúgy amúgy szerintem nem kell valami túl durva kodek. Egy sima ADPCM is tűrhető lehet hangminőségben, 32kHz 4bit mono ADPCM 16kbps ha jól számolom, és kb. HD voice minőség mobil hálózaton.
Vagy vannak ennek modernebb megfelelői, pl. a QOA, forráskódja is szabad.
Esetleg még Opus is érdekes lehet, annak van Forward Error Correction képessége is, ami képes kompenzálni kieső csomagokat.Mod: oh bakker, miután válaszoltam görgettem lejjebb és láttam a válaszod. Igazából felfedeztél mindent
-
pelgrim_v1
tag
Huh ezt a notepadet nem akartam megosztani de végülis én még csak most tanulom és fedezem fel a dolgot, hátha észre vesztek hibát az elméletemben/matematikámban:
1. Miért ESP-NOW?
ESP-NOW az ESP32 saját protokollja. Nagyon gyors, WiFi kapcsolat felépítése nélkül működik. Broadcast üzemmód is van benne → nem kell egyesével minden vevőnek külön üzenetet küldeni. Kicsi késleltetés (2–10 ms egy csomag küldés). Stabil 50 méterig normál antennával (külső antennával még több). Akár 20-30 vevőt is stabilan elbír, ha az üzenet kicsi.
Tehát: Broadcast üzemmódban egyetlen üzenet elküldésével minden vevő megkapja ugyanazt a jelet egyszerre.
Ezért nem nő a processzor vagy hálózat terhelése a vevők számával (csak 1 üzenet megy ki).2. Miért kell tömöríteni a hangot?
A mikrofonból érkező nyers audio adat:
8 bit/sample, 8 kHz mintavételi frekvencia → 64 kbps nyers adatsebesség.
ESP-NOW kb. 1-2 Mbps elméleti maximumot tud, de stabil adatküldéshez ajánlott max 100–150 kbps körül maradni.
Szóval:
A 64 kbps még belefér, DE a rádiócsatorna ütközések, újraküldések miatt jobb, ha tömörítjük. Kisebb adat → kisebb energiahasználat, kevesebb hibalehetőség, stabilabb kapcsolat.
Tömörítési ötlet:
Egyszerű ADPCM kódolás (Adaptive Differential Pulse-Code Modulation). Ezzel kb. 4:1 arányú tömörítés elérhető nagyon pici CPU igénnyel. Így lemegy az audio adat sebessége kb 16 kbps-re. Ez 30 eszközre broadcastban simán megy egy ESP32-ről.
Matematikai alapon:
8kHz × 8bit = 64kbps (nyers) ADPCM 4:1 → kb. 16kbps
ESP-NOW:
1 üzenetben maximum 250 byte adat lehet. 16kbps / 250 byte = kb. 80 üzenet/másodperc kell.
ESP32 bír kb. 200-300 üzenetet másodpercenként → bőven elég.
3. Program működési elve
Adó (Guide Device):
Mikrofon ADC-n → mintavételezés 8kHz-en. Minták → ADPCM tömörítés → bufferelés → 250 byte pakkokba rakás. ESP-NOW broadcast a 30 vevőnek. LED/Kijelző mutatja az akksi szintet. Gombok: On/Off, Reset, Mikrofon érzékenység.
Minden gombnyomásra újraindíthatja a csatlakozási folyamatot, ha kell.
Vevő (Listener Device):
Bekapcsoláskor automatikusan elkezd hallgatni ESP-NOW broadcastot. Ha érkezik adat:
ADPCM vissza-dekódolás → PCM stream. PCM stream lejátszása DAC kimeneten (vagy I2S audio kimenet, ha szebb minőséget akarunk).
LED vagy kijelző mutatja a töltöttségi szintet. Gombok: On/Off, Hangerő állító, Reset.Nulla konfiguráció: csak bekapcsolják és működik.
4. Erőforrás igény számítás (ESP32)
Adó oldal:
ADPCM tömörítés: kb. 10–15% CPU (80MHz-en). Mikrofon ADC olvasás: nagyon kicsi CPU (~2–3%). ESP-NOW küldés: kb. 20–30% CPU.
Összesen: kb 50%-60% CPU használat → még marad bőven kapacitás!
Vevő oldal:
ESP-NOW fogadás: 5–10% CPU. ADPCM dekódolás: 10% CPU. PCM stream lejátszás: 15% CPU.
Összesen: kb 30–35% CPU → nagyon laza terhelés.
Ezért elég egy normál ESP32-WROOM-32 modul, nem kell semmi extrém gyors.
5. Miért broadcast?
Broadcast = minden csatlakoztatott vevő ugyanazt a csomagot kapja egyszerre. Így nem kell minden eszköznek külön küldeni. Ezért tudod stabilan 30 eszköznek is szórni az adatot egyszerre.
6. Hálózati működés - hogyan indul el egy gombnyomásra?
Bekapcsolási folyamat:
Adó: Mikor bekapcsol → automatikusan elkezdi broadcastolni a hangot egy fix MAC-címes ESP-NOW üzenetként. Vevők: Bekapcsoláskor → automatikusan elkezdenek “hallgatni” ESP-NOW üzenetekre. Ha kapnak broadcast üzenetet az adótól → automatikusan csatlakoznak és elkezdik a hangot játszani.
Nincs kézi párosítás, nincs konfiguráció → csak bekapcsolják mindkét oldalt, és pár másodperc múlva megy is.
-
válasz
pelgrim_v1 #48438 üzenetére
aztán kiderült hogy ha a felprogramozásával járó oboát lekűzdöm, tökéletesen eltudja látni ezt a feladatot elméletben
De mégis milyen elven működne? Wifi-n keresztül lennének összekapcsolva? Espnow? Én ismerem elég jól az ESP32 lehetőségeit, mégsem javasoltam. Legalábbis önmagában szerintem nem lenne képes ellátni a feladatot, kell hozzá pluszban nagy teljesítményű rádió adó/vevő.
A beépített kommunikációs lehetőségek sajnos elég korlátozottak, sebességben és hatótávolságban. Néha lakáson belül is képes elveszíteni a wifit, akkor egy nagyobb csoport egy épületen belül még akkor is gondokkal fog küzdeni, ha külső antennás ESP32-vel próbálkozol. Az espnow pedig szerintem lassú lesz hangátvitelre.
Egyébként ha segítségre van szükséged a programozáshoz, gyere az arduino topikba. -
Razzul
őstag
válasz
pelgrim_v1 #48442 üzenetére
Én az ESP-k kapcsán két buktatót látok ami probléma lehet, ha városban használnád: a 2.4GHz-es sáv telítettsége és a hangminőség.
Sok sikert hozzá, izgalmas projektnek tűnik!
-
pelgrim_v1
tag
válasz
csubyy #48441 üzenetére
Mivel többen szóltak hogy érdekli őket így úgy döntöttem igen, természetesen rajzokat, programot nem fogok megosztani csak működési technikákat és elveket, de a folyamat jól látható lesz. Viszont azért a prototípusnak is kell idő, szóval nem tudom mikor mutatom
most hogy megvan az alap elv hogyan lehetséges ez, elkezdem össze rakni és belefutni azokba a dolgokba amire nem gondoltam, kitalálni a megoldásokat rá stb.
-
csubyy
tag
válasz
pelgrim_v1 #48440 üzenetére
Sok szerencsét hozzá, remélem az eredményekről majd beszámolsz. :-)
-
pelgrim_v1
tag
válasz
csubyy #48439 üzenetére
Ami miatt nyert a dolog és ami miatt lehetséges ennyi eszköz kiszolgálása ennyi pénzből, hogy az esp rendelkezik saját, kommunikációs built in hardware el ami lehetővé teszi az esp k közötti kommunikációt. Ebben az esetben nem gond hogy csak esp esp között tud kommunikálni így, ez az a funció ami megoldotta a legnagyobb gondot (ekkora költségkerettel 1 adó ki tudjon szolgálni 30 vevőt)
itt lesz egy komoly kísérlet hogy meg rengeteg matematika, hány ciklus alatt mekkora erőforrásból hogyan tud ki be tömöríteni stb stb stb, mit hogy hol hogyan veszek fel vagy játszok le, rengeteg optimalizásál, de pusztán a matematikát nézve nem hogy pont belefér, de marad is erőforrás akksi szint mérés és kijelzésre, üzemóra logolásra (késöbbi gari vállaláshoz kellhet) (mekkora sávszél van mennyi eszköz , stb stb stb)
közben még jobban belemerültem, az első prototípus tuti hogy esp alapú lesz, maga a hardver lesz a kissebb gond, mindent meglehet venni, csak össze kell forrasztani
a felprogramozása lesz a “vicces” rész. Végtelenül optimalizáltnak kell lennie .
-
csubyy
tag
válasz
pelgrim_v1 #48438 üzenetére
Igen, meglepő mennyi mindenre használható a kicsike és a fejlesztői közösség is óriási. Sok kiegészítő található hozzá fillérekért. Így csak a fantázia szab határt az embernek. Mostanában én is gyűrögetem, webrádiókat gyártok.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
csubyy #48436 üzenetére
Köszönöm, esp 32 -ről nem is tudtam, aztán kiderült hogy ha a felprogramozásával járó oboát lekűzdöm, tökéletesen eltudja látni ezt a feladatot elméletben. Be rendeltem az első alkatrészeket modulokat , nem nagy ker áron, csak random rendelve is shopból a szükséges alap és modulok 25 euro alatt maradtak.
úgy hogy ebbe az irányba indulok el egyenlőre -
csubyy
tag
válasz
pelgrim_v1 #48428 üzenetére
Szerintem arduino, esp-32 körben meg lehet csinálni olcsón.
-
válasz
Kicsirics77 #48426 üzenetére
Bocsi, fejből írtam, és nem néztem utánna... Köszi a pontosítást!
HA2-016, 73 dx -
válasz
cinemazealot #48430 üzenetére
Ez a legjobb ötlet eddig.
És tuti, hogy ez is analóg + FM alapon működik.Illetve még lehetne digitális rádió adó egy szabad frekvencián + digitális vevő ha a hangminőség is számít.
-
pelgrim_v1
tag
válasz
wassermann #48429 üzenetére
Köszi srácok, rendben
-
cinemazealot
addikt
válasz
Csendes disco fülesek? ~500 USD/10 db az Amazonon.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Pelgrim_v1, kérlek kérdezz a másik, rádiós topikban amit Kicsirics77 ajánlott!
Raspberry Pi-vel is talán meg lehet csinálni, de ez inkább oda való!: [link] -
pelgrim_v1
tag
Lehet (biztos) hogy hiányosan fogalmaztam így próbálok újra és nagyon köszönöm hogy ennyien ilyen lelkesen gondolkoztok ezen.
[kép] ilyeneket használunk jelenleg. Ezek nagyon nagy része éveken keresztül Kínából jött. Átlag 30 euró az elemes (elemet nem tartalmaz) 40-45 az akksis verzió. Elsőszámú (kisebb probléma) az ár növekedés. 40-50%-os növekedésnél tart az elmúlt 1 évben és ki tudja hol áll meg. A nagyobb gond hogy egy 200 darabos rendelés pl az eddigi 1-2 hónap helyett 3-5 mire meg tud érkezni. Használják ezeket erősen és sokszor nem vigyáznak rá, évi 300-400 simán csere sajnos. Olcsó műanyag primitív eszköz tényleg.
ezeket turisztikai csoport vezetők bérlik tőlünk. Szólnak hogy például kedd 1300 országház 30 fő tárlatvezetés. A túra kezdő időpontjára kiviszi a futárunk. Mellé bíztosít fülhallgatót elemet meg ami kell, a végén (3-5 óra egy túra átlag) megy a futár begyűjti.
az eszköz nem túl bonyolult. Van egy ki-be kapcsoló gomb. Egy hang erő szabályzó, illetve egy sáv választó (eszköz függő, gyárilag 4-6 sávon dolgozik. Egy fel-le gombal ki lehet választani. Meg egy jack aljzat. (A füllhalgató v mikrofon is külön tétel, nem az eszközzel együtt kapjuk)
a túra vezető kap egy adót, nyakba veszi, ez a típús sugároz. Ez túránként egy + egy van (egy a vezetőn, egy tartalék ha gond van, az adó drágább, 50 euró körül de 20 vevőre van 2 adó kb arányaiban)
én ide csak bedolgozok bár régi kapcsolat. Anno már egy másik dolgokban is segítettem nekik amiért megkaptam a rengeteg pénzem szerencsére. Ez is hasonló lenne, sőt, ez rengeteg munkát tudna nekem adni folyamatosan ha megtudnám oldani, épp külföldi terjeszkedés előtt ahogy beszéltem a tulajjal nagyon nem akar azon aggódni hogy most mikor jön meg (ha megjön kedves magyar v) az eszköz, a dizájn olcsó amúgy is frissíteni kell.- Nekem nem gond ha ez folyamatos munkát adna, sőt, az lenne a legjobb
- A 20-25 eurós bekerülési költség azért lett meghúzva mert így 15-5 euró árrésem lehetne rajta
- Nem gond hogy időt energiát kell rá szánni, hiszen ez pénzt hozna a házhoz
- a házat meg tudom tervezni dizájnolni majd 3D nyomtatni, ha ebből valamilyen csoda folytán nagy projekt lesz, nézek majd olcsóbb megoldást de így is ~1 euró körül max a nyomtatott ár költsége.
- az akksi v elem megoldás alapvető, hiszen ez mobil eszköz (a készítési árban nincs benne)
-wifi nem opció, mobil hálozat nagyon drága és nem fogja cipelni a turisztikai vezető
- a bluetooth nem opció, korlátozottak a maximum csatolható eszköz, se az app. Idősek, külföldiek, stb. Pont az a lényeg hogy kiviszed, sáv választás , lehet menni
- nem kell nagy dolgokat és stúdió minőséget várni. A beszéd hangot vigye át stabilan és érthetően , 50-100 méterigpotenciált látok ebbe , sokat munka téren, illetve hogy ismerem a tulajt, maga a kapu nyitva amin csak be kell sétálnom az eladandó termékkel. Szívesen beleállok plusz tanulásba és tervezèsbe, kellene egy új fényezés már a suzuki restaurációs projektemhez.
remélem jól fogalmaztam így a reggeli kávé mellé
ha ki tudnánk találni melyik irányba lenne érdemes elindulni, hogy megvalósítható, én már neki állok ahhogy kutatni, tanulni tervezni hozzá, nem tőletek várom hogy megtervezzétek nekem, pusztán úgy gondoltam, sokat segít ha nálam okosabbakkal beszélgetve jelölődik ki az út, nehogy rossz irányba induljak el
köszönöm az időtöket
-
Kicsirics77
veterán
válasz
pelgrim_v1 #48414 üzenetére
[link]
Egyébként itt van egy pont idevágó topik, ahol lehet hamarabb kapsz választ a problémádra. -
sonar
addikt
wifi 10m, - khm, a hatótáv ahogy FM-nél antenna és adóteljesítmény függő.
Mondjuk annál az idegenvezető cuccnál olcsóbbat szerintem nem igazán lehet kihozni.
De ettől függetlenül én továbbra is azt mondom, hogy érdemes egy kört futni és próbálkozni alternatívákkal ha van rá idő és energia. Mert mi lehet a legrosszabb? Ami Edisonnál, hogy lesz egy zsák tapasztalata, hogy mi nem működik adott környezetben. -
válasz
pelgrim_v1 #48421 üzenetére
Az FM az csak egy moduláció fajta. Szinte minden frekvencia használata engedély köteles (NMHH), nem csak a 88-108MHz-ig terjedő frekvenciatartomány. Van pár "szabad préda", pl. a CB(27MHz), ill. PMR(433MHZ) rádiók.
Plusz léteznek direkt idegenvezető rendszerek, amiknek egy adója van, és rengeteg vevőt adnak hozzá.
Mostanában terjednek a POC (internet alapú) adóvevők, de ezek is elég drágák.
Át kéne nézni a mobil Appok-at is. Pl. mindenki a saját mobilján megnyit egy app-ot/linket, a túravezető meg egy streamer app-on keresztül beszél hozzájuk. Pl. az idegenvezető WiFi-jére kapcsolódva Internet előfizetés nélkül is működhet, de ott meg a jófajta mobil WiFi router lesz a drága, ami akár 40 klienst is lekezel úgy, hogy nem merül le 2 óra alatt.
De hogy ne legyek teljesen offtopik. Ennek a streamnek a "vételét" simán megoldja a Raspberry Pi, csak kérdés mennyibe fájna egy komplett akkumulátorral, erősítővel, hangszóróval, bedobozolva.Sajna mind a BT mind a WiFi hatósugara ~10m nyílt terepen valamivel több, szemben a rádiók pár 100m-es hatótávjával.
-
pelgrim_v1
tag
Eddig az ár miatt vonzó opció volt, de egyedi (bár nagyon primitív) szerkezet így az alkatrész beszerzés nem gazdaságos és problémás
bt -nek tudtommal 7 slave a max de javítsatok ki ha tévedek
majd holnap fotózok egy ilyen eszközt
hosszú távon jobb lenne az önellátás amúgy és még ha ugyan arra az árra is jön ki (30 euro volt eddig de mostmár 40-50)
-
válasz
Csak a Pi alaplap drágábban jönne ki.
Miért nem vesztek mezei adóvevőt? Ez pl. 25€, de van olcsóbb. is... Ha már van a raktárban 1000db risz-rosz, miért nem javítjátok meg? -
sonar
addikt
válasz
Keef_Lee #48415 üzenetére
Át tudod. De előtte csinálj backupot.
#1 legkönnyeb megoldás ha van linuxos géped akkor gparted-del átméretezed. Vagy a live gparted segítségével
#2 parancssorban ez nem olyan triviális, ha nincs ide vonatkozó tapasztalatod.
lépések kb a következőek.
umount fölös partició
fdisk-kel törlöd a fölös particiótresize2fs
sel kibővíted a particiót -
sonar
addikt
Én is ezen agyaltam egy picit.
BT szerintem felejtős, ilyen nagyságrendben szerintem képtelen kiszolgálni a klienseket.
Wifi router tudna szerintem ennyi klienst kezelni és akkor lehetne streamelni. Illetve akinek van okos telefonja az is rákapcsolódhatna. Mondjuk így fejből nem tudom, hogy milyen SW-ekkel lehetne megoldani, de tuti össze lehet hozni.
FM transzmitter tűnik nekem is a legtriviálisabbnak. Vagy Pico + FM transmitter, esetleg RTL-SDR-rel is lehetne sugározni. -
válasz
Mutathatnál egy ilyen eszközt, amit most használtok, de látatlanban is ki tudom jelenteni, hogy
1 olcsóbban majdnem biztos, hogy nem fog kijönni
2 vagy méretben, vagy használhatóságban kompromisszumos lesz a DIY eszköz
3 a raspberry nem kimondottan alkalmas hordozható eszközök készítésére, valamilyen ARM alapú mikrokontroller talán jobb lenne.Erősebb teljesítményű FM transzmitter (adó) + filléres mini zsebrádiók (vevőnek) nagyon béna ötlet lenne?
-
Keef_Lee
senior tag
Pi2B-n OSMC-m van, de el lett kalibrálva a telepítéskor a partíciók mérete és így már egy ideje nem tudja frissíteni magát a helyhiány miatt. 8 GB SD-n van (Raspbian volt mellé téve, amit sohasem használtam, de foglalja a helyet. Ebből van a probléma.)
17.2-es Kodi van még rajta.
Most már meg kellene oldanom a frissítést, de át tudom valahogy a partíciók méretét állítani? (Raspbiant kidobnám róla) -
pelgrim_v1
tag
Sziasztok
Távolról tisztelője vagyok a Rassberry P community-nek de én magam sosem csináltam belőle semmit viszont, most a cégemnél felmerült egy probléma ami miatt lehet kellene:
Amit csinálunk : turisztikai vezetéshez biztosítunk adó-vevő egységeket. Általában 1 , maximum kettő vezető van (mikrofonnal) , 10-45 vevő oldali, hallgató
Eddig az eszközöket kínából rendeltük ha elromlott de brutálisan elszálltak az árak
Egyenlőre csak a hozzáértőket kérdezem akik ismerik a technológiát, annak korlátait , árait.
Lehetséges ilyen eszközt csinálni? Bluetooth vagy rádió kapcsolat a készülékek között, 2 adó minimum 30 vevő oldali, de ideálisabb lenne 45 . Elem vagy kis akksi működtetés, javk csatlakozó a füllhalgatónak és mikrofonnal. 4 óra üzemidő, ~25 eurós költség / készülék (akksit, elemet, fülest nem számolva, az külön, csak maga a készülék)
Mert ha lehetséges , neki állok szívesen megtanulni és kitalálni) (1000+ darabos készülék készletünk van)
Előre is köszi
-
-
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48407 üzenetére
Akkoriban a TP-Link cuccokhoz (is) szoktak adni tápfeladót. Az volt a legolcsóbb megoldás - azt kellett használni! Ennyi ;-) Szóval semmiféle szabványos PoE: az eszköz saját tápja rávezetve az ethernet kábel 4-5 és 7-8 ereire (GB még nem volt ;-) , elindult az eszközhöz az X volt, odaért X-R*I volt, aztán vagy lett valami, vagy nem ;-)
Nemet meg nehezet mondhattam a dologra, mert (igaz, külsősként) de én voltam a suli rendszergazdája akkor már régóta, és utána még sokáig ;-) Akkoriban iszonyat szegénység volt a suliknak, legalábbis felénk IT téren is, az első valami Sulinetes PIII szerverüket bő 10 évig használtuk, mert nem volt más... ;-)
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #48408 üzenetére
a gyártó a saját tápjait ajánlja, mert az után kap pénzt. Azért használ olyan megoldásokat, amiket máshol nem szeretnek és nem elterjedtek. De bármilyen táp jó, ami stabilan tud elegendő ampert és 5V körüli feszültséget adni.
Az okostápokkal régen is volt probléma, mert azok okosak és nem akarják leégetni a rájuk kötött eszközt, hogy zárlat esetén is 2-3A-t nyomjanak ki rá, hanem csak ha a kézfogás sikeres, akkor adnak ki több ampert. A legegyszerűbb kézfogás talán megfelelő ellenállás data lábakon, de ezt sem támogatja a pi. -
Vasti74
senior tag
válasz
azbest #48406 üzenetére
Nekem nem kell elmagyaráznod olyan nagyon, mert amikor suliba jártam, akkor még "elektronikai és informatikai műszerész" volt a szak neve ;-) Annyi sejtésem van az ilyen dolgokról, hogy az első melóhelyemen szinte csak forrasztópákás - szkópos javítási melót csináltam (tápok, monitorok, nyomtatók, szünetmentesek)
Úgy kezdődött, hogy a probléma felvetőjének elmondtam: az igazi mégis egy 5,1V-os táp lenne, mert - a gyártó talán jobban tudja nálunk, és lehet így levezetni, meg úgy levezetni, de ők akkor is jobban tudják ;-)
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Vasti74 #48405 üzenetére
A régebbi Mikrotik és Unifi megoldások is paszívak voltak, nem volt kommunikáció. Nem arra gondolsz, hogy semmilyen PoE-t nem támogatott, hanem vett az ember egy tápfeladót és leválasztót egy nem PoE-s eszközhöz? Na az az igazi tákolás. Olyan ügyféllel meg nem kell szóbaállni, aki ilyet akar. Én előző munkahelyem is pénzérmék fizikai kontaktusát végezte a rágószervével, mégis egy alap Unifi rendszert keresztül tudtam verni PoE switch-csel.
-
azbest
félisten
válasz
Vasti74 #48399 üzenetére
A microusb-s pi nem csinál kézfogást, hanem csak várja az áramot. Az okostöltők meg lehet csak 500mA-t adnak le, ha nincs kézfogás, mert úgy szabványos. Ha kevés az amper, akkor is eshet a feszültség. 4.8V alatt jön a villám emlékeim szerint (de lehet kevés ampernél is). Bár a rajta lévő chipnél 4.65V-ot írnak limitnek.
Azért javasolnak buta töltőt, mert az alapból kiadja a több ambert. Az egyszerű töltőknél meg azért 5.1-5.2V a terheletlen feszültség, mert egyszerű az áramkörük és ezért terhelés alatt nem tartják pontosan a feszültséget, hanem esnek kicsit.
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48403 üzenetére
Passzív PoE! Röviden "tápfeladó".
És úgy látszik rajtam kívül minden informatikus olyan szerencsés, hogy ír egy listát az ügyfélnek, hogy mi kell, mennyibe kerül, kérdés nélkül jóváhagyja, megrendelem, beszerelem, elutalják, és mindenki örül ;-) Sajnos nekünk kevés ilyen ügyfelünk volt, a legtöbb vagy spórolt 5 forintot, ha lehetett, vagy nem is bírt volna 5 forinttal többet kifizetni, mint a minimálisan szükséges, de megoldást meg szeretett volna. Úgyhogy megoldottuk ;-)
-
válasz
Vasti74 #48401 üzenetére
Ez nem íg működik. Pl. mi lesz az elektronika azon részével, ami 5V-ról működik? Nem lehet a feszültség emeléssel kompenzálni a szar kábelt.
Igaz ez a POE tákolásotokra is. A korrekt megoldás a megfelelő kábel behúzása lett volna. Így csak a kábelt fűtitek ami adott esetben nagy probléma lehet. -
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48400 üzenetére
OK, de ha a gyenge a kábel, akkor azon esik feszültség, ha erős, akkor meg a táp ül le... ;-) Ezért jobb, ha kicsit magasabb a feszültség (mint a gyári tápoknál - gondolom nem azért 5,1V-os tápokat adnak, kert az 5V-os elfogyott ,-) , és akkor pont odaér az esés után is az elég ;-)
Nem tudom milyen tápok vannak egy Pi alaplapon, de gondolom az van, hogy pl. 5V-ból még elő tudja állítani a szükséges feszültségeket, de mit tudom én, 4,8V-ból már nem: viszont ha 5.2V-ot kap az sem gáz, mert egy kapcsolóüzemű step-down kütyünek ez kb. mindegy, viszont biztosan meglesznek a szükséges feszültségek egy kicsit nagyobb feszültségű táppal vacakabb kábel, vagy nagyobb terhelés mellett is.
Egyszer szívtunk olyannal, hogy passzív PoE-vel megtáplált AP-ket kellett felszerelnünk elég hosszú kábelek végére. 7,5V-os volt a gyári táp hozzájuk, de nagyon haldokoltak, vagy el sem indultak: a legtöbbre 9V-os tápot dugtunk, sőt volt pár olyan, amire 12V-os került, mert csak úgy lett stabil ;-) Sok-sok évig működött így a rendszer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OTP Bank topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- KERÉKPÁR / BRINGA / ALKATRÉSZ beárazás
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Motoros topic
- LEGO klub
- További aktív témák...
- AmD - Ryzen5 - ös Gamer - Pc1 - Eladó - Számla - Ready !!
- GEEKOM GT1 Mega AI Mini PC
- AMD Ryzen 7 7700X / RX 6950 XT 16GB / 32GB DDR5 RAM / 3TB SSD konfig eladó ÁRON ALUL!!!
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- Gamer pc-RTX3060TI-AMD Ryzen 5 5600X-32gb DDR4 1000GB NVME SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB, Kártyafüggetlen, Kijelző enyhén beégve, Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest