- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
D@reeo #38364 üzenetére
ha "megfagy", akkor inkább arról lehet szó, hogy nem elérhető azon a címen a pi.
- a pi ledjei közül csak a piros világít bekapcsolás után? Ha a másik nem villog, akkor nem is bootolt be. Akkor a kiírással volt baj. Ugye a pi-hez valót használtad.
- esetleg rossz címen próbálod, ellenőrizd le mondjuk a routered kezelőfelületén, hogy milyen címet kapott
- alapból lehet nem aktív az ssh, hanem külön kell bekapcsolni vagy fel kell telepíteni. -
válasz
D@reeo #38364 üzenetére
Talán ne putty-al próbálkozz. N+1 beállítás lehet elkefélve(-»nem úgy beállítva, ahogy azt az Ubuntu elvárná). Nyiss egy parancssort és írbe:
ssh ubuntu@ip.cím.edAmúgy meg nem használsz valami külső biztonsági programot/tűzfalat?
Predator2
Pirate rádió Nem kell a teljes készletet megvenni, bár nem nagy érvágás a kiegészítők ára, és pöc-röfi letesztelheted, hogy működik-e, ill. a program kis módosításával a gomboknak is új funkciót adhatsz. pl. nem hangerőt szabályoz, vagy gyors előre/hátra tekerés, hanem az állomások között ugrál. Itt egy másik egyszerű, jól után építhető megoldás, ami gombnyomásra ugrik a következő állomásra. -
petya220
senior tag
válasz
D@reeo #22791 üzenetére
Nem válasz akart ez lenni :c Bocsi
Üdv
Egy kis segítséget szeretnék kérni, szereztem egy 7 szegmensű led kijelzőt (vagy miez... ), és írtam is hozzá egy programot,de ezt nem tudom, valahogy lerövidíteni? xDD
Ez a kód pl visszaszámol, de ez rohadt hosszú számomra..import RPi.GPIO as GPIO
import time
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setwarnings(False)
GPIO.setup(9,GPIO.OUT)
GPIO.setup(10,GPIO.OUT)
GPIO.setup(17,GPIO.OUT)
GPIO.setup(18,GPIO.OUT)
GPIO.setup(23,GPIO.OUT)
GPIO.setup(24,GPIO.OUT)
GPIO.setup(27,GPIO.OUT)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(10,GPIO.HIGH)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(10,GPIO.LOW)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(10,GPIO.LOW)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.HIGH)
GPIO.output(18,GPIO.HIGH)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.HIGH)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.HIGH)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(10,GPIO.LOW)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.HIGH)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.HIGH)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.HIGH)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(10,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.LOW)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.HIGH)
GPIO.output(9,GPIO.HIGH)
time.sleep(0.5)
GPIO.output(23,GPIO.LOW)
GPIO.output(17,GPIO.LOW)
GPIO.output(27,GPIO.LOW)
GPIO.output(10,GPIO.LOW)
GPIO.output(18,GPIO.LOW)
GPIO.output(24,GPIO.LOW)
GPIO.output(9,GPIO.HIGH)Valami ötlet?
-
azbest
félisten
válasz
D@reeo #22100 üzenetére
Az utóbbi hetekben többször van készleten, mint amikor nincs.
http://whereismypizero.com/Pimoroni és thepihut 4 GBP + 4GBP szállítás körüli árakon adja, max 1 darab egy rendelésben. Az alapítvány biztosan nem akarja, hogy konkurenciát teremtsen a CM-nek iparibb projektekben.
-
Kékkutya
csendes tag
-
cinemazealot
addikt
válasz
D@reeo #18682 üzenetére
Ötletek:
1. pontos, de drága és nem teljes:
Ha találsz olyan lakatfogót, ami képes elektronikusan továbbítani az általa mért áramértékeket, akkor vezeték megbontása nélkül mérheted egy fázis fogyasztását. A mért adatok továbbítása kérdéses, de a 2. pont ide is jól jöhet:2. talán nem annyira pontos, de teljes:
Fogsz egy olcsó okostelefont, írsz rá egy alkalmazást, ami a kameraképet feldolgozva rendszeres időközönként feljegyzi az óraállást és a mérőóra tárcsájának (ha az még tárcsás) forgási sebességét, amit aztán WiFi-n vagy a belehelyezett SIM kártya számlájára mobilhálózaton feltölt egy házi szerverre.Mindkét megoldás hátránya, hogy OFF, mert nincs benne RPi.
-
válasz
D@reeo #18682 üzenetére
Lehet. Technikailag biztosan megoldható. Konkrét eszközöket nem ismerek, így ez nem nagy segítség.
Jogilag a plombált rész után, a lakás megszakító dobozába, mielőtt a bejövő vezetékeket szétosztják a különböző kismegszakítók között, be lehet tenni az adott kütyüt.
Esetleg a smart home témakörére keresve találsz erre infót. -
Kicsirics77
veterán
-
azbest
félisten
válasz
D@reeo #13480 üzenetére
pontosan mire gondolsz? hogy bekattanás után is ki lehet húzni a kártyát? Ez nekem is ilyen, ha egyébként nem csúszik ki magától a kártya, akkor szerintem normális.
Ha viszont mindig kilöki a rugó, akkor az biztosan hiba.
Ez a rugós dolog a tableteknél szokott lenni tipikusan, ahol csak egy pici résen keresztül lehet hozzáférni és a végét benyomva kilökéssel segíti a rugó a kivételét.
-
D@reeo
aktív tag
válasz
D@reeo #10748 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez lenne a közvetlen hiba, de:
cat /var/log/lighttpd/error.log2015-02-08 19:47:49: (mod_fastcgi.c.2676) FastCGI-stderr: PHP Notice: Undefined index: format in /var/www/index.php on line 17 PHP Notice: Use of undefined constant json - assumed 'json' in /var/www/index.php on line 17
valamint cat /var/log/auth.log: (utolsó pár bejegyzése)
Feb 8 19:57:14 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Feb 8 19:57:28 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Feb 8 19:57:46 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Feb 8 19:58:20 raspbmc sudo: pi : TTY=pts/2 ; PWD=/var/log ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/python /var/www/pollSensors.py
Feb 8 19:58:20 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Ez a Linuxban jártasabbaknak mondd valamit? Ebből kiderül, hogy miért nem menti le az adatbázisba az értékeket? -
Degeczi
nagyúr
válasz
D@reeo #10378 üzenetére
A hang 5.1-es - és úgy ahogy van, dekódolatlanul megy a képpel együtt a HDMI kimenetre, digitálisan...
Olyan erősítőre van tehát szükséged, ami HDMI bemenetet kezel. A teljes kiépítés (még egy használt erősítő + hangszórók is) bőven 100e-es nagyságrend, ezen nem tudsz mit spórolni.
-
betyarr
veterán
nem vagyok teljesen tisztában a fritzbox képességeivel,de lehet rajta futtatni az asteriks-et?igaz kimaradt az előző hsz-ből,de a hívásokat mobilon indítanám.otthon van egy gigaset a510ip készülékem,onnan megoldott a dolog.
a gond igazából azzal van,hogy mindenképp callback-et akarnék használni a mobilról és ezzel a home-made megoldással nem kellene felárat fizetnem érte.ti.: a callback-en keresztül sokkal jobb minőségben tudok telefonálni.
tehát a hangsúly az asteriks minél gazdaságosabb,ugyanakkor gördülékeny 7/24-es futtatása a cél és esetleges hardvernek szóba jött a málna. -
vargalex
félisten
Szia!
Gyorsan átfutottam a leírást. Nem határozza meg, hogy hol kell futnia a webservernek, illetve a mysql-nek. De futhat akár a raspberry-n is (miért is ne, nagy terhelést nem okoz). Több leírást is találhatsz a neten. Pl. egy komplett rendszer, vagy külön mysql, webserver install. Utóbbiból természetesen több lehetőséged is van (én lighttpd-t használok).
-
Proci85
senior tag
Vedd ki az SD kártyát és tedd be linuxos gép alá, ott olvasható az ext4 fájlrendszer vagy windows alá tedd be, de akkor vadássz hozzá olyan (pl.totalcommanderhez való) plugint amivel olvasni tudod a linuxos fájlrendszereket win alatt.
Ott átnézheted a beállításaidat.
/etc/sshd
/etc/passwd
/etc/shadow
fájlok frissítési idejét kell figyeljed, történt-e módosítás. -
D@reeo
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm peter9228 kollégának.
Ha esetleg valakinek nem menne valamiért, nézzen rá erre a konfigra: samba config -
vzoltan
aktív tag
nem kell hozza openwerts ruter ha a rutered tud vpnt kezelni.
mivel tavolrol fontos hogy egy halozaton legyen a telefonod es a siriproxy.a tobbi pedig menni fog ahogyan nekem is sikerult
az alap pluginbe fogod beirni az utasitasaidat es melle a parancsokat, semmi komoly.
(az ove utosebb a webkamerakkal, en is ra cuppanok a temara
)
-
ivjoe
tag
Samba:
Feltelepítjük:
sudo apt-get install samba samba-common-binMajd nekimegyünk a confignak, de előbb elmentjük az eredetit:
sudo cp /etc/samba/smb.conf /etc/samba/smb.conf.old
sudo nano /etc/samba/smb.confAlapból package-től függ, hogyan van beconfolva, így olvasd át a configfilet: Raspbian default config
Amit konkrétan ebben turkálnod kell:
workgroup: nem árt, ha a samba és a kliensek ugyan abba a workgroupba tartoznak, FONTOS! ez lesz a domain amibe be kell jelentkezned.
security=user Unix auth-tal fogsz tudni belépniA hülyeségeket: printer, cd-rom kommentezd ki nyugodtan.
Kell még a megosztandó hely:
[usbdrive]
comment = USB Share
path = /mnt/usbdrive
valid users = @users
force group = users
create mask = 0770
directory mask = 0770
read only = noconfig file elment
Adunk magunknak accesst:
sudo smbpasswd -a username pl. pi
a password legyen ugyan az mint amivel belépsz aztán majd bűvészkedhetsz az auth-talSamba restart:
sudo service samba restartWindowsból meg így tudsz belépni majd:
username: workgroup\username pl.: WORKGROUP\pi specifikálni kell a domain, itt a workgroup lesz a domain
pass meg a user jelszava -
vzoltan
aktív tag
-Raspbmc van rajta rc5 xbmc 12b2
-fejbol nem tudomde git-en fent van a neve SiriProxy, es annak a leirasos oldalan van egy link egyeb pluginekre, es abban a listaban van ilyesmi hogy SiriProxy-Asiri o felel a guglis api-ert.
-magyar leirast nem kerestem, de az angol az eleg erthetoen van megirvaKezdj bele es ha elakadsz, konkretumokkal gyere vissza, hajra
-
fo_di
őstag
szerintem biztos fogsz látni valamit, ha kodekkel támogatott a filmed, akkor is a hang kódolásával jobban tud bánni az arm proci overclock után, meg talán az uin látható lesz a hatás
viszont kérdés, hogy kijöttek-e már az új, overclockos buildek a raspbmc/openelec/társaiból -
izisz
senior tag
smb.conf-ba az alábbit tettem:
socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=65535 SO_SNDBUF=65535
ettől "megtáltosodott" ~4 megára
utána természetesen indíts újra a samba service-t.
(meg közvetlen még a raspi telepítése után swap-ot átállítottam az usb vinyóra, ha ez számít valamit, adtam neki jó sokat)
-
Szenty
tag
Kérdésedre a válsz röviden: igen, van, aki már csinált.
Ugyanakkor én másik megoldást javasolnék. Egy kis előzmény: az R-PI-ben a GPU képes a HD tartalom dekódolására, és a kódolására is. Azonban a Raspberry Foundation csak a dekódolásra vásárolt licenszt, többek között az ár alacsonyan tartása miatt. A raspberry.org fórumán olvastam, hogy készül egy kamera modul az R-PI-hez. A modul 25$-ba fog kerülni, 5 megapixeles, és ami a legfontosabb: támogatni fogja a GPU-alapú HD kódolás licenszdíját. Az elkészülésének várható ideje még néhány hónap.
Valószínűleg ez lesz az egyik hatékony (ha nem a leghatékonyabb) mód arra, hogy az eszközt IP kameraként használjuk.
-
wassermann
Topikgazda
Ha IP-s kameraszervert akarsz, a hardveraprón ITT pont árulok egy picike NSLU2 "linuxbox"-ot. Ennek a RPi-hez képest van háza és elérhető belső flash memóriája, de nincs csak egy hálózati és két USB csatlakozója. HD-s USB-s kamerát kettőt rá lehet kötni (Hub-al többet is). Megoldás pedig ebben a firmware-ban KLIKK Ha érdekelj írj.
-
vzoltan
aktív tag
nalam rajta van az 500as vinyo, igy aztan nem kell geprol sambaznom filmet
130.5MB kulso vinyorol (USB0) at az asztalomra 30mp, szerinte 4.3MB/s
130.5MB asztalrol fel kulso vinyora (USB0) 455.6kB/s majd masfel perc acsorgas utan idotullepes...
ujra nekifutas ekkor mar 1perc21mp szerinte 1.7MB/s .130.5MB aszalrol sd kartyara 1perc 3mp szerinte 1.8MB/s
de a vege felere begyorsult 2.3 MB/s-reKartyarol le asztalra 43mp szerinte 3.0MB/s
-
Komplikato
veterán
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Kiadtam a parancsot, de semmit se telepített, frissített...Még mindig nem működött.
Aztán megint bementem a beállításokba, állítottam jelszót és megjelent az AirPlay ikon, de jelszó miatt megint nem ment. Töröltem a jelszót, restart és most már működik, ha esetleg valaki ugyan így járna... Tehát jelszót beállít, töröl és jó leszsamba elindítása sokáig tart nálam is... De még mindig jobb mint az FTP, mert ha FTP-ről akarok elindítani egy filmet, akkor előbb le kell "tölteni" a merevlemezemre teljes egészében, nem? Mondjuk nekem a sebesség itt is kb 0.5MB/s...
-
vzoltan
aktív tag
en jobbat mondok
ipadrol ha kiadom a \\raspbmc elerst, szepen rakeredez h melyik userrel szeretnek belepni
mondjuk root, belepek, es latom az egesz "gyokeret" path = /
be is allitottam h legyen irhato, tudom is irniugyan ezt mar Ubuntu alol nem tudom megtenni. egy ures folder fogad mikor felcsatlakozik, es meg csak usert sem kerdez....
-
azbest
félisten
Lehet kapni olyan eszközt, amivel feladható és levehető a tápfesz... viszont külön gondoskodnod kell arról, hogy 5V legyen a pi tápbemenetén. Az nem garancia, hogy 5V-ot adsz fel, mert a kábel és a távolság függvényében esik a feszültség.
szerk: na már válaszéték is van
Szerintem valami áramkör kell a pi felöli végén, ami 5V-ot állít elő a bemenő másmilyen feszültségből. dc-dc regulator -
PistiSan
addikt
Ne aggódj, ma elment vele fél napom hogy a lighttpdt és a php-t össze configoljam archlinux alatt, mondom havernak aki kicsit jobban benne van mint én, hogy nézze már meg hogy mi lehet a baja mert nem értem. Adok neki linnket, azt mondja hogy minden jól megy. Mondom az lehetetlen, na mi vol? na mi? A böngésző gyorsító tárazta az oldalt, és az első hibás próbálkozást mentette. 10x csináltam végig a telepítést törtést, és kiderült hogy jó volt az, csak egy cache ürítés híja volt.
-
vzoltan
aktív tag
nekem is letoltott szepen 3 dolgot is transmission fagyas nelkul, bar kozben filmet nezni lehetetlen, mert szepen megall a kep.
szoval vagy-vagy
(sot szerintem en torrent kozben a raspbmc guibol ki is fogok mindig lepni)mas:
amugy ajanlom top helyett htop -ot (sudo apt-get install htop) -
levi.hungary
tag
-
levi.hungary
tag
Nekem se viszi az Openelec az 1 TB-os NTFS vinyóm, pedig a debianos rendszer látja. Most megpróbálom rasbmc alatt, hátha az kezeli. Hálózatoról Sambán keresztül szépen mennek róla az filmek, de közvetlenül rákötve nem kezeli. Valahol mintha olvastam volna, hogy még egy parancsal fel kellene mountolni, vagy ilyesmi
-
moli.hu
őstag
tisztelettel szeretnem kerni, hogy ha hibajelentest irsz, mindenkepp ird le a konkret hibauzenetet (eredeti nyelven! sokaknak ez se trivialis) legalabb! persze az elvarhato az volna, ha leirnad a pontos lepeseket is, amit a hibauzenet elott tettel, kezdve a szamitogep bekapcsolasatol (nem viccelek.)
-
azbest
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- BestBuy topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Autós topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Gamer Gép - ASUS TUF B660, Intel I9 14900K, 32GB DDR4, RTX 4070 SUPER , 4 TB M.2 SSD, 550W
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Keresem : Lenovo Legion 5 16IRX9 83DG0037HV
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest