Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3201) basiC


basiC
tag

Sziasztok!

Eladnám az egyszer sem használt Raspberrymet:

Raspberry B modell, fehér ház, 4 GB-os kártya, Belkin USB hub, töltő, mini USB, RCA, hálózati és HDMI kábel. Csak így együtt eladó, az ára 25 E Ft, kb. én is ennyinek megfelelő dollárért vettem. Szállítás postai utánvéttel vagy személyes átvétellel Debrecenben vagy Békéscsabán.

ba$iC

(#3202) PistiSan


PistiSan
addikt

Nincs valami mód rá, hogy a raspberrymet kikapcsoljam szabályosan androidos telefonon keresztül, 1 gombnyomásra? Connectbottal fel lehet rá menni ssh val, de oda jelszót kell írnom, majd shutdown -h now.... ez igy kényelmetlet. Valami megoldást keresek erre. A gpio portot nem lehetne felhasználni arra hogy ha rákötöuk egy érintőkapcsolót, akkor futtasson le egy scriptet a pi ami szabályosan leállítja a rendszert? Csak ötletelek, valami ötlet valakinek?

(#3203) wassermann válasza basiC (#3201) üzenetére


wassermann
Topikgazda

- Mi az oka, hogy megválsz tőlük?

(#3204) moli.hu válasza PistiSan (#3202) üzenetére


moli.hu
őstag

csinalsz egy shutdown nevu usert, akinek adsz sudo shutdown-t, es belepeskor lefut neki. a jelszobeiras helyett pedig csinalsz kulcsot. (es connectbot helyett a vx connectbot-ot hasznalod)

(#3205) tg44 válasza PistiSan (#3202) üzenetére


tg44
csendes tag

gpio+gombnyomás:
Több lehetőség is van rá, alapból tudod scriptekkel olvasni a gombok állapotát, vagy pl C-ben is.
Minimalista megoldás tud lenni ha írsz egy végtelenciklust futtató scriptet ami a ciklusod előtt bemenetté állítja az egyik portot, a ciklusfejben vizsgálja hogy megnyomták-e a gombot, a ciklusmagban késleltet 1s-et, és a ciklus után shoutdown-ol. Persze a pergés tud probléma lenni, de táncsak nem lesz. Nem tudom hogy van megírva a gpio-t filerendszerre leképző daemon, lehet hogy ezt eleve próbálják kiküszöbölni.
Maga a gomb feltétele sem igényel sok dolgot, youtubeon kell hogy legyen videó ilyenekről (ledről meg ledsorról tuti van mert olyanokat már néztem, ledet tudok is villogtatni...)

(#3206) tasiadam


tasiadam
veterán

Ez a kis cucc használható seedelésre ha hűtöm bordákkal? Windowst rá lehet tenni valahogyan? (nem ismerem a linuxot meg az ilyen cuccokat)

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#3207) fo_di válasza tasiadam (#3206) üzenetére


fo_di
őstag

windows nincs és nem is lesz rá (se windows ce, se windows phone, se windows rt), mert a driverekhez csúnya pénzt kéne fizetni a microsoftnak, és így sem lenne legális a felrakása, mert az alapítvány nem fizet a licenszekért

(#3208) fo_di válasza tasiadam (#3206) üzenetére


fo_di
őstag

dupla...

[ Szerkesztve ]

(#3209) tasiadam


tasiadam
veterán

Kéne egy kicsi fogyasztású gép amin van windows de csak seedelsére, azt hittem hogy ez tudná használni ha egy 2 gigás kártyára rátenném

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#3210) szabi__memo válasza tasiadam (#3209) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

A te fórumod az amd brazos és az atom... mITX méretű alaplapokat kapsz 10-20 között.

(#3211) moli.hu válasza tasiadam (#3209) üzenetére


moli.hu
őstag

ha csak seedeles, akkor minek windows? minek egyartalan grafikus felulet? minek elpazarolni az eroforrasok felet?

(#3212) szabi__memo válasza nexusarx (#2999) üzenetére


szabi__memo
nagyúr

megy a DTS , DTS-HD, DTS HD MA, DolbyTRUEHD, .mka -t szépen játszotta , elég sok full HD-t kényelmesen visz , de ha DTS hang van alatta akkor észrevehető hogy időnként megrángatja a filmet , de nem olyan borzasztó mértékben zavaró

Ezeket downmixelted? Mire? Hogy megy a DTS-HD, DTS HD MA, DolbyTRUEHD ha már a DTS beszaggattatja a filmet? Film nélkül?
Köszi

[ Szerkesztve ]

(#3213) vzoltan válasza tasiadam (#3206) üzenetére


vzoltan
aktív tag

hutoborda nelkul is lehet seedelni, nalam mukodik a dolog. (nem melegszik a seedtol proci se megy feljebb defaultnal)

[ Szerkesztve ]

(#3214) tasiadam válasza vzoltan (#3213) üzenetére


tasiadam
veterán

és te hogyan érted el hogy seedelj vele? egy USB-s vinyót tettél rá vagy hogyan?

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#3215) PistiSan válasza tasiadam (#3214) üzenetére


PistiSan
addikt

Ha már ilyen szintű feladat problémát okoz, akkor szerintem hanyagold a vasat, mert csalódás ér majd ha nem tudod összehozni.

(#3216) tasiadam válasza PistiSan (#3215) üzenetére


tasiadam
veterán

mivel nem nagyon ismerem a linuxot meg ezt a vasat így gondoltam megkérdezem de ha már ez is probléma...

Gyermektelen, nem házas, másodrangú állampolgár

(#3217) vzoltan válasza tasiadam (#3214) üzenetére


vzoltan
aktív tag

transmissiont raksz ra, es configolod a settings.json-t
igen van hogy vinyorol van hogy magarol seedel, attol fuggoen h ra van e dugva a vinyo v sem.
van ra egy scriptem hogy ha vinyot rakok ra akko a vinyon levoket seedeli
ha nincs rajta a akkor a kartyan/pendriveon levoket, es a ket
konfiguracio seedek/resumek igy nem keverednek ossze.

(#3218) tg44 válasza moli.hu (#3211) üzenetére


tg44
csendes tag

Ha már itt tartunk minek hozzá külön hálózati eszköz, ha egyszer egy 20k alatti routert is simán fel lehet configolni erre a feladatra.

Csak hogy a témába is vágjak:
A rendszer úgy néz ki nagyvonalakban, hogy rámásolsz egy filet egy sdkártyára, rádugod a cuccot hdmis monitorra meg teszel rá usb-s billentyűzetet, felrakod hálózatra. Ezután kiírod az ip-jét valamire, és innentől le is húzhatod a monitorról/billenytűzetről, mert egy másik (akár windowsos) gépen is tudod konfigurálni. Rádugod a winyót, végigcsinálsz egy tutorialt, aztán webfelületen, vagy egy utorrenthez hasonló programmal tudod vezérelni hogy mit töltsön meg milyen sebességgel. (közben kell nem grafikus felületet használni, azt nem tudod elkerülni)
Mielőtt arra adod a fejed, hogy egy ilyet csinálj, készülj fel 2 dologra: 1. nem minden fog elsőre sikerülni, sok idő lehet még felhúzod, mert nincs hozzá tapasztalatod mindenre guglizni kell, 2. nagyságrendekkel kevesebbet fog fogyasztani mint "valami windowsos" gép, és mivel nincs benne mozgó alkatrész csendes is lesz, de kicsit olyan mintha egy tök új világba lépnél be amit lehet nagyon megszeretni és nagyon megutálni.

Nekem kb 2 nap volt 0-ról felhúzni a routerem ilyen feladatkörre (csak ott ugye a wifi működésre bírása, a belső hálózat mind mind megoldandó volt még plusszban, meg én csináltam sambasharet amivel több időt toltam el mint a többivel együtt összesen mert nem volt tapasztalatom). Összesen belekerült 22k-ba a sata-to-usb kittel együtt, kb egy éve stabilan megy, néha kell kalapálni rajta mert tud meglepő dolgokat produkálni, de visszanézve azok mind az én hibámból eredtek :)

(#3219) nexusarx válasza szabi__memo (#3212) üzenetére


nexusarx
csendes tag

Raspbmc 5 rel használok XBMC nem tudom melyiket :)

Nem downmixeltem én semmit ! ERA - 2008 - Reborn (DTS-HD 5.1 24-48).mka eddig ezt teszteltem - rendesen megy. DTS zenét akartam hallgatni BT - binary universe (DVD) , de sajnos a videot nem viszi mpeg2 licensz miatt , Avatar 1080p 12Gb - audio DTS (1536 kb/s ) mkv szaggat helyenként picit (azóta szedtem több filmet is ott nincs ez a baj , úgyhogy lehet hogy csak a képpel van valami baja), magas a bitrate talán. DTS wav-ot eddig még nem bírtam lejétszani . .dts hangformátumú zenéket sem sajnos. m2ts szintén nem ment sajnos.

Olyan filmet még nem próbáltam ami DTS-HD , de akkor majd egyet kikölcsönzünk :)

Nem csinálok semmilyen varázslást egyszerűen HDMI-vel van rátolva az erősítőre.

Ha valaki már játszott le BR-t azt elárulhatná nekem , hogy csinálta. Meg beszámolhatna az is aki már tesztelte az 512Mb-os verziót, hogy milyen a cucc.

(#3220) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Argh, kicsit besokalltam a PI-től ma. ;]

Szóval egy analóg rádiót szeretnék felokosítani a PI-t használva mint netrádió forrás. Fogtam a minimalista raspbian image-t: [link], frissítettem, aztán feltettem az mplayer, alsa-utiles és pulseaudio-multimedia-x11 csomagokat.
Ezután kiválasztottam az alapértelmezett hangkimenetnek az analógot. Mplayer indít, stream betölt, lejátszás megy, de csak sistergés van, a gép ciripeléseit hallom.
A folyamatot ugyanígy végigcsináltam ma korábban, akkor gond nélkül ment a zene lejátszás, csak az egyik érintkező meggörbült az SD foglalatban ami miatt újra kellett írni az SD kártyát, előröl kezdve a folyamatot...

Annyi különbséget látok a két telepítés között, hogy boot alatt 6-8sorban írogatja a létrehozott hangeszközöket a bcm2538 kernel modul betöltése után, amikor jó volt, akkor meg csak 1 darab volt belőle. Ugyanígy több volt, mikor legelőször próbáltam és szintén nem volt jó a hang.

Valakinek ötlet erre?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3221) azbest válasza CPT.Pirk (#3220) üzenetére


azbest
félisten

Hát, ahogy nézem ez még júliusi raspbian-ra épül. Azért a 10.28 -as változatban már sok mindent javítottak, még tán az analóg kimenet minőségét is. A konkrét dologra sajnos nincs ötletem. Ha egyébként nagyon rossz a hangminőség, az az 5V-nál lényegesen alacsonyabb tápfesznek is lehet jele.

[ Szerkesztve ]

(#3222) CPT.Pirk válasza azbest (#3221) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Valami más lesz itt, mert mikor szólt a zene, akkor nem volt gond a hangzással. Most per pill. az mplayer játszik le, de hang egy deka nincs, csak sistergés, meg ciripelés, mikor az act led felvillan.

Egyébként magát az image-t frissítettem és az apt-get dist-upgrade sem mutatott új csomagokat. Valahogy máshogy kellene frissítenem?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3223) azbest válasza CPT.Pirk (#3222) üzenetére


azbest
félisten

Mivel az nem a "hivatalos" változat, fogalmam sincsen, hogy mit változtattak rajta. Ha nem nagy macera, akkor érdemes áttelepülni a friss hivatalosra, akkor a hivatalos raspi fórumon is segíthetnek akár.

(#3224) CPT.Pirk válasza azbest (#3223) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hivatalosnak ez is hivatalos, az illető csak kiszedte a rakás fölösleges cuccot, ami nem kell a terminálhoz. Lehet holnap leszedem az aktuális raspi image-t és végigcsinálom ugyanezt a csupaszítást, de attól még a két rendszer azonos lesz, a probléma meg vagy jelentkezni fog, vagy nem.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3225) tg44 válasza CPT.Pirk (#3224) üzenetére


tg44
csendes tag

Esetleg próbáld ki az mpd-t (valamilyen vezérlővel pl ha grafikusan szeretnéd mpc, de van rá android apptól kezdve minden). Nekem ez tökéletesen működött elsőre, nem tudom hogy mit telepít maga mellé "driverként" de sistergés nélkül csinált mindent egyből minimális konfig után.

Viszont ha valami elhajlott benne akkor lehet érdemes végiggondolni hogy nem a hardver valamilyen sérülése oko-e ilyen hibát (pl hdmi-n tudsz-e kilökni hangot vagy ott is rossz).

(#3226) CPT.Pirk válasza tg44 (#3225) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Annyi kiderült most, hogy az aktuális verzióra frissítés után jön furcsa dmesg üzenet a boot ideje alatt:

[info] Loading kernel module snd_bcm2835.
[ 37.454333] bcm2835 ALSA card created!
[ 37.480195] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.497239] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.512324] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.527232] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.541944] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.556669] bcm2835 ALSA chip created!
[ 37.571246] bcm2835 ALSA chip created

Itt azt írják ezzel kapcsolatban, hogy egy hibás update okozza, de lényegi információt nem találtam ezzel kapcsolatban: [link]

Egyébként ma végigcsináltam a procedúrát újra, frissítés, újraindítás, cuccok telepítése, kimenet kiválasztása, aztán láss csodát, tökéletesen működik a hangkártya, szól a zene.

Egyébként amikor nem volt jó a hang, akkor HDMI-n sem ment ki semmi.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3227) basiC válasza wassermann (#3203) üzenetére


basiC
tag

Nagyjából egyszerre rendeltük 1 ismerőssel, csak nekem 4 héttel később ért ide. Film lejátszásra akartam volna csak használni, semmi egyébre. Arra viszont lassúnak találtam a haver gépét. Ezért amikor megjött, megnéztem és kész. Viheti aki kockulni szeretne vele.

ba$iC

(#3228) CPT.Pirk


CPT.Pirk
Jómunkásember

Lehet, hogy a PI nem tud elég kakót kiadni az USB porton? Amiről most szó van, az az 512-es verzió, ennek erősebb az USB tápköre, mint a sima verziónak.
Azt tapasztaltam, hogy mikor elkezd futni a scriptem [az írásom végén van] a rendszer klónozására, akkor egyszerűen csak minden előjel nélkül azonnal lekapcsol a cucc és csak a power led világít. (USB-s kártya olvasó van bedugva, meg egy billentyűzet)

Ezt a módszert szeretném használni, mert így az üres terület nem kerül fölöslegesen mentésre.

Továbbá van valami "képernyővédő" a rendszerben? X idő után még terminálban is lekapcsol a kép, meg kell nyomni valamit, akkor visszajön. Mikor GUI is volt, ez nem mindig sikerült.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3229) azbest válasza CPT.Pirk (#3228) üzenetére


azbest
félisten

Az új pi usb kiementéről lehagyták a 100mA limitálást (polyfuse). Viszont a táp bemenetén megmaradt az 1A limitáló polyfuse (ami szerintem 700mA egyébként).

Szóval ha az eszközöd csak a pi usb portjáról kap áramot, akkor nem biztos, hogy belefér a pi-vel együttes fogyasztása a 700mA -ba. Tehát szükség van az aktív hubra, erről viszont magát a pi-t is lehet táplálni, így nem kell két táp mellé.

Ha gyenge a tápod vagy túl alacsony feszültséget ad, az is lehet a kikapcsolás oka. Ezt multiméterrel lehetne ellenőrizni a tesztpontokon.

Nálam egy aktív hubra vannak kötve az eszközök, annak van 2A tápja, a pí is róla kap energiát és az eszközök is. Korábban, amikor a pi tápbemenén kapott áramot és hdmi-vga átalakító is be volt kötve, akkor leesett a fesz 4V alá is. Tápkábel csere után 4.75 lett. Most meg, hogy nem a táp bemeneten kap áramot, hanem az usb kimenetről visszatáplálja a hub (a régi pi-men átkötöttem a polyfusokat), így alig esik 5V alá.

[ Szerkesztve ]

(#3230) CPT.Pirk válasza azbest (#3229) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

4.16V volt üresjáratban, így már érthető.

Most megcsináltam az USB hubon keresztül a tápot, így nem esik 5V alá, bár a kártya olvasóm vagy valami továbbra is szívat, mert nem akarja látni az sd kártyákat, amit felismer, azt is csak nagyon rövid ideig látom az fdsik alatt.
Ez egy érdekes dolog, mert ugyanez a kártyaolvasó gépre kötve meg mindent beolvas azonnal.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#3231) azbest válasza CPT.Pirk (#3230) üzenetére


azbest
félisten

Az 1 dolláros kártyaolvasóim szépen és gyorsan működnek. Annyi problémám szokott velük lenni (de más usb eszközökkel is), hogy hajlamos az usb kontakthibára. Múltkor sehogy sem sikerült a gépen lementeni az egyik kártyát, mindig io hibával leállt... kicsit összébb nyomtam az olvasó usb csatiját, hogy feszesebb legyen az aljzatban és azóta jó.

(#3232) maláj


maláj
őstag

most kaptam :)

Good Afternoon,

We are expecting to dispatch your order between the dates of November 19th – 25th and you are due to receive Rev 2 board with 512mb.

Kind Regards
Raspberry Pi Team

:C

(#3233) bbmt válasza maláj (#3232) üzenetére


bbmt
senior tag

Sziasztok,

Szeretnék egy Rasp-ot média lejátszóként használni és csak arra:)
Kérdéseim:
Valaki próbálta már Samsung lcd tv-vel?Működik az anynetes hdmi cec?
Mennyire lehet használni média lejátszóként?Teljesen ellentétes dolgokat olvastam a fórumokon.(lassú film megnyitás,röccenések stb,valakinek meg minden tökéletes..) javarészt 720p-s filmeket nézek,néha dvix vagy dvd iso

Igaz nem ide tartozik szorosan,de az xbmc-ben csak akkor tudom használni a fasza filminfókat képekkel ha rá van dugva az adathordozó?Mert én NAS-ról nézem a filmeket.
Köszönöm!

A kanál a gyengék villája

(#3234) GyéBen válasza maláj (#3232) üzenetére


GyéBen
tag

Egy körülbelüli :) rendelésszámot kaphatnánk?

(#3235) vargalex válasza bbmt (#3233) üzenetére


vargalex
félisten

Hi!

720p-vel nem igazán lesz gondja (néhány 1080p akadt korábban, de a turbo mode-nak köszönhetően ma már nem nagyon találok olyat). A lejátszás forrása mindegy (én is NAS-ról mountolom NFS-en), a film infókhoz net kell.

[ Szerkesztve ]

Alex

(#3236) baani59 válasza bbmt (#3233) üzenetére


baani59
aktív tag

Szia,

nálam a egy Samsung lcd tévén kiválóan megy a HDMI CEC.

Samsung Galaxy S23 (Android 14) - Pocketbook Inkpad 4 - Samsung Galaxy Watch 4

(#3237) bbmt


bbmt
senior tag

Köszi a válaszokat!:)
Természetesen van net,most a pc-n ismerkedem az xbmc-vel:)
Az istennek sem akarja a filminfókat megjeleníteni:(

A kanál a gyengék villája

(#3238) bbmt


bbmt
senior tag

Filminfo megoldva! :DD
Még egy kérdés. A Raspin futnak a pluginek? Gondolok itt pl az itunes podcast kiegészítőre, zenei pluginek...stb

A kanál a gyengék villája

(#3239) maláj válasza GyéBen (#3234) üzenetére


maláj
őstag

így alaqlnak a szállítások a rendelésszámok tekintetében ...

20th – 26th August @ 101000

24th – 30th September @ 109000

1st – 7th October @ 123000

8th – 14th October @ 135000

12th – 18th November @ 150000

19th – 25th November @ 175000

26th Nov – 2nd December @ 200000

szerk: innen már lehet látni én merrefele vagyok kb. :)

[ Szerkesztve ]

(#3240) sztanozs


sztanozs
veterán

Az normális, hogy a LAN/USB IC sokkal jobban melegszik, mint a CPU? Míg a CPU csak langymeleg a LAN IC egyenesen éget. Most ráraktam egy régi memóriabordát az USB IC-re, de az is forró. A CPU-ra ragasztott két borda meg most még hűvösebb (ami azért várható volt). Ja és húzva sincs, "normál" üzemi körülmények között (700 MHz core freq) csinálja ezt. Még bedobozolva sincs.

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#3241) azbest válasza sztanozs (#3240) üzenetére


azbest
félisten

igen, normális.
A újabb modeleken változtattak kicsit ezen is.
"The SMSC 1V8 power has been disconnected from the system supply" [link]

A fórumban ezt találtam róla:
"The SMSC has an INTERNAL 1V8 regulator and the output of this was connected to the 1V8 of RG1, so two regulator oiutputs were connected together, which means for some combinations of chips the SMSC was supplying the majority or all 1V8 current to the board, and some were getting hotter." [link]

Egyébként az usb kimeneten visszatáplálás óta mintha nálam hűvösebb lenne a rev1-es boardom smsc chipje.

[ Szerkesztve ]

(#3242) vzoltan válasza azbest (#3241) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Szerinted problemas lehet ha:

GPIOn kapja az 5V2A-t a rpi
Es kozben egy aktiv usb hub is be van kotve?

Miert/miert nem?

Koszi

(#3243) azbest válasza vzoltan (#3242) üzenetére


azbest
félisten

Ha az aktív hub nem táplál vissza, akkor nem okozhat gondot. Mert csak egy helyről megy a táp.

Ha két helyről is kap tápot, akkor talán lehet probléma, az áramkörtől függ. Nem vagyok biztos benne, de a két táp közt is lehet áram, mivel biztosan nem pontosan ugyanakkora feszültséget adnak. Nem értek annyira az elektronikához, hogy állást foglaljak ez ügyben.

(#3244) moli.hu válasza azbest (#3243) üzenetére


moli.hu
őstag

a két táp közt is lehet áram

en sem ertek hozza, de potenciakulonbseg. talan foldhurok alakulhat ki, de nem ertek hozza. szoval 1 taprol kell meghajtani mindent: pi-t, hdd-t, hubot.

(#3245) vzoltan válasza azbest (#3243) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Tegnap elfelejtettem h az aktiv hub is be van kotve (arrol szoktam hajtani) 5V2A
Es ekozben rakotottem egy masikat a GPIO ra kozosen 50db rgb leddel,
Es igy ment egy orat biztosan....

Ha csak gpiorol taplalom es hubon 2.5os vinyot rakok ra akkor a ledek ugyan megkapjak az aramot, mert
Arrol a taprol veszik fel amirol a pi gpio-n keresztul, de ekkor mar a hubon (ebben az esetben nem aktiv, aram nelkuli) levo vinyo nem kap eleg kakaot.

Ha forditva van, tehat az aktiv hub valoban aktiv es megkapja a sajat 5V2A-es ellatasat, akkor a vinyo is mukodik es a (ebben az esetben tap nelkuli) GPiOra kotott led is kap eleg aramot.

Erdekes szitu.

(Ha mind ket vegen be van kotve akkor is mukodik...usb hub+gpio)

------

moli.hu

Akkor igy nem teszem tonkre? (Aktiv hub+gpio tap)

[ Szerkesztve ]

(#3246) vzoltan válasza vzoltan (#3245) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Fene lejart az ido limit mire elolvastam moli.hu utolso ket sorat, kerdes igy targytalan :)

Akkor mast kerdezek, miert lehet h gpio felol nem jut eleg aram az usb hubon levo vinyonak, de az usb hub felol jut eleg a gpion levon ledeknek es meg a vinyonak is? (Ebben az esetben ertelem szeruen 1 aramforras egyszerre egyik oldalon)

[ Szerkesztve ]

(#3247) sztanozs válasza azbest (#3241) üzenetére


sztanozs
veterán

Faxa - tervezési hiba... :(((

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#3248) Proci85 válasza sztanozs (#3247) üzenetére


Proci85
senior tag

Ez az új 512MB-s változat? Fajin..
Ha jól értem van egy lapkán lévő 1.8V-os feszültség stabilizátor meg van a LAN chipben is egy és egymás ellen dolgoznak, emiatt a LAN chip jobban melegszik, mint az előző verziókban?

[ Szerkesztve ]

(#3249) Benoe77


Benoe77
őstag

A legújabb raspbmc-vel vannak gondjaim, mégpedig az, hogy időnként megáll és pufferel a lejátszás HD tartalmaknál. A fórumban azt kérdezik, hogy milyen feszültséget mérek a TP pontokon.
A Pi-t egy NOKIA AC-10E töltőről üzemeltetem, amit itt a fórumban is javasoltatok. Ezzel 4.85 volt körüli feszültséget mérek üresjáratban, 4,65-4,7 közöttit lejátszásnál. Lehetséges, hogy tényleg emiatt vannak a szünetek?

A pi egy 256MB-os darab, revision: 0003

A megálláskor a hibaüzenet amúgy képfrissítési frekvencia-váltásokról ír:

21:58:29 T:1372582976 INFO: COMXPlayerVideo - Stillframe detected, switching to forced 23.976025 fps
21:58:32 T:1322251328 DEBUG: COMXPlayer::SetCaching - caching state 1
21:58:32 T:1322251328 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed fake 0
21:58:32 T:1322251328 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed real 0
21:58:32 T:1336988736 DEBUG: COMXPlayerAudio - CDVDMsg::PLAYER_SETSPEED
21:58:32 T:1322251328 DEBUG: COMXPlayer::HandleMessages - player started 1
21:58:32 T:1322251328 DEBUG: COMXPlayer::HandleMessages - player started 2
21:58:32 T:1103945728 DEBUG: ------ Window Init (DialogSeekBar.xml) ------
21:58:35 T:1322251328 DEBUG: COMXPlayer::SetCaching - caching state 4
21:58:35 T:1322251328 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed fake 1
21:58:35 T:1322251328 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed real 1
21:58:35 T:1336988736 DEBUG: COMXPlayerAudio - CDVDMsg::PLAYER_SETSPEED
21:58:35 T:1372582976 INFO: COMXPlayerVideo - Stillframe left, switching to normal playback
21:58:35 T:1322251328 DEBUG: COMXPlayer::SetCaching - caching state 0
21:58:35 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXAudioBufferStart
21:58:35 T:1103945728 DEBUG: ------ Window Deinit (DialogSeekBar.xml) ------
21:58:36 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXAudioBufferStop
21:58:36 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed fake 1
21:58:36 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed real 1
21:58:36 T:1336988736 INFO: COMXPlayerAudio - Switching to normal playback
21:58:36 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXAudioBufferStart
21:58:37 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXAudioBufferStop
21:58:37 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed fake 1
21:58:37 T:1336988736 DEBUG: OMXClock::OMXSetSpeed real 1
21:58:37 T:1336988736 INFO: COMXPlayerAudio - Switching to normal playback

(#3250) azbest válasza Proci85 (#3248) üzenetére


azbest
félisten

A rev1-ben volt hiba. A pi és az smsc is előállít 1.8V-ot és ezeket összekötötték tévedésből. Így mindkét helyről használta az energiát. Persze lehet, hogy egymás ellen is dolgoztak ezzel (nem értek hozzá). Viszont feleslegesen melegedett az smsc, amikor külön egységet raktak erre a feladatra a boardra. A soc használ 1.8V-ot. Ja és az sdram is ezt használja.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.