Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4001) ivjoe válasza graffin (#4000) üzenetére


ivjoe
tag

Mármint 10570+ÁFA=13424HUF?

http://lorem.hu

(#4002) Jim-Y


Jim-Y
veterán

Ha esetleg valaki a közeljövőben rendelne olyan tokot amin a GPIO portok szabadon hozzáférhetőek, az szóljon, lehet, hogy én is beszállnék. Egy kérdésem is lenne, a minap írtátok, hogy valami ilyesmi jó lenne ahhoz, hogy egy lámpát rá tudjak kötni a Pi-re, ha ez így van, akkor egy ilyet rendelnék is... csak megerősítés kéne benne:) Bár lehet ebayen olcsóbban hozzájutnék.

(#4003) graffin válasza ivjoe (#4001) üzenetére


graffin
csendes tag

Tényleg, azt nem is néztem...
Na de még igy is olcsóbb, mint a málnapc.hu -ról.

(#4004) dash17291


dash17291
tag

Meg lehet frissíteni a régebbi raspbiant a decemberire?

(#4005) designREX válasza Oldmobil (#3969) üzenetére


designREX
tag

Szia Oldmobil!

Ezt az XBMC vezérlése a GPIO-ra kötött gombokkal témát kérlek fejtsd ki részletesebben is, vagy küldj pár linket. mert nekem is kellene ez a dolog.
Igaz a party mod indítás, play stop pause nexx prev. gombokat akarom csak vezérelni. Autó műszerfaláról :)

Köszi.

(#4006) FireLord válasza Alien83 (#3998) üzenetére


FireLord
aktív tag

RS-tol rendeltem a ket unnep kozott es penteken jott meg. Akkor azt irtak hogy kb 1 het mire postazzak, gondolom az ujev kicsit bekavart a csuszassal.

(#4007) oba


oba
addikt

Mennyire jól használható a Pi médialejátszóként? 720p -s v. 1080p -s mkv -kat néznék rajta HD -s tévén. Szépen viszi ezek a filmeket vagy vannak problémák a viszonylag gyenge hardver miatt? USB hub -ra dugott pendriveot és tápnélküli külső 2,5 -es HDD -t felismeri/kezeli? :) Ezekről játszanám le a filmeket, nem hálózaton keresztül.

(#4008) lord.lakli válasza oba (#4007) üzenetére


lord.lakli
őstag

720p-vel még nem volt gondom. 1080p-t nem próbáltam. Pendrive is necces már, HDD viszont szerintem nem fog menni csak aktív hub-on keresztül. Saját tapasztalat 700mA-os töltővel volt 512 MB-os gépen de ott pendrive esetén már kevés volt az áram. Aktív hubon keresztül minden tökéletes. Lejátszás ment simán pendrive, HDD, hálózati lejátszás notiról.

(#4009) oba válasza lord.lakli (#4008) üzenetére


oba
addikt

Köszi!

Én is aktív hub -ra gondoltam, sejtettem, hogy egy sima nem lesz neki elég, főleg a HDD -nek.

(#4010) wassermann válasza azbest (#3997) üzenetére


wassermann
Topikgazda

A tunningról:
Nekem is rev2-es RPi-m van és a kártya nagyon érzékeny a tuningra, a sok összeomlás miatt fel is hagytam vele.
Viszont ha a kártyát csak az indulásra használja, mert a rendszer pl. USB pendrájvon lakik (bedugott pendrájvnál a RaspBMC eleve oda települ), könnyen tunningolható: nálam a legjobb eredmény az 1020-510-340MHz volt.

(#4011) azbest válasza wassermann (#4010) üzenetére


azbest
félisten

Közben én is megbékéltem vele. Érzésre még 800-on és többit alapon használva is reszponzívebb az 512-es, mint a high-ra húzott 256-osom. Valsz mert a nagyobbal mindig van elég memória és nem kezd el swap-pelni.

Ha jól értettem a leírást, az arm, ram és gpu órajelek egymástól függetlenek. A gpu órajel függ a core clocktól. A core clock emelésére írták hogy kártyaírás problémákat okozhat. Ezért is vették vissza az előre megadott tuning profilokban alap 250-re a core -t. Ja és lehet másik sd kártyára váltok, mert ezt már nagyon meggyötörtem (sok újraírás, swap... ).

Arra is gondoltam, hogy már nagyon határán dolgozik a tápom ennyi cuccal, így elővettem egy pécé tápegységet próbálgani, mert a kis 2A mellett eléggé ingadozott terhelés függvényében a feszültség . Később kap 3 vagy 4A tápot. Így már a winyót is el kell bírnia, amit eddig nem bántottam. :)

Jól láttam, hogy az alapítványos raspi github repóban is áttértek 3.6.11-es kernelre? Azt hittem ez csak raspbmc sajátosság :) A lényeg, hogy ezzel szépen mennek a tunerek. Még a lirc-cel kell ismerkednem, mert kicsit hekkelés ahogy felélesztem a távirányítót (teljes kiosztást), biztos lehet szebben is.

Vigyázzatok, a pi függőséget okoz: ha valami már megy rajta, akkor mindig találni más érdekes dolgot, amit meg akar valósítani a felhasználó. Pl, előbb lcd kijelző kezelése, majd relével kapcsolgatható lcd kijelző ... :DDD

(#4012) dash17291 válasza dash17291 (#4004) üzenetére


dash17291
tag

Erre valaki?

Szóval a weboldalon most egy december közepi Raspbian van kirakva, de szerintem nekem az októberi van telepítve.

Egy

aptitude safe-upgrade

megteszi?

(#4013) vzoltan válasza oba (#4007) üzenetére


vzoltan
aktív tag

nalam usb hubrol megy a pi, a hubon egy kulso vinyo van 2.5os kulon tap nelkul, pi hiba nelkul viszi az mkv videokat raspbmct hasznalok.

(#4014) oba válasza vzoltan (#4013) üzenetére


oba
addikt

:R :DD

(#4015) Alien83 válasza ivjoe (#3999) üzenetére


Alien83
senior tag

Köszönöm a részletes leírást. :P

(#4016) wassermann válasza azbest (#4011) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Próbálgattam a tuningot úgy is, hogy csak az arm és a ram órajelet húztam, nekem ott is összeomlott néha (jóval ritkábban).Emiatt is írtam, hogy csak SD-kártyát használva felhagytam vele. - USB-s pendrájvról futó rendszernél viszont van értelme!

(#4017) dash17291 válasza Jim-Y (#3994) üzenetére


dash17291
tag

(#4018) FireLord


FireLord
aktív tag

Ha egy 3,5"-es külső tápos usb racket szeretnék rádugni a PI-re ahhoz kell egy aktív hub vagy mehet közvetlenül a gépbe?

(#4019) Lin3Lord válasza FireLord (#4018) üzenetére


Lin3Lord
tag

ha a 3,5"-nek van külső tápja, mint ahogy írtad akkor mehet közvetlen rá

akkountvadasz

(#4020) Oldmobil válasza designREX (#4005) üzenetére


Oldmobil
aktív tag

Hahó!
A Raspberry magazin (MagPi) 7-es számában van egy cikk arról, hogy hogy lehet hagyományos, folyamatosan lefutó prociterhelő ciklus helyett megszakítás jelleggel kiolvasni Pythonból a GPIO portokat. Ez nem az RPi.GPIO libraryt használja, így az is megoldható, hogy root jog nélkül menjen. Ezt vettem alapul. Megpróbáltam az XBMC Pythonját használni, de az xbmc és az xbmcgui librarykat csak az XBMC-n belülről, a plugin felületről indított Python scriptekben lehet használni, próbálkoztam vele egy csomót, de nem akart összejönni. :( Maradtam a rendes, külső Python scriptnél. Végül az lett, hogy a program gombnyomásra egy HTTP POST-ot küld az xbmc HTTP felületére, ezzel gyakorlatilag minden lényeges dolgot kontrollálni lehet. Még nagyon nem végleges a kód, így nem akarom ide betenni, de a MagPi-ben megtalálod a gomblekérdező részt, a programból pedig ha os.systemmel meghívod a következő bash parancsot, akkor példaképpen egyel balra lép a kurzor az XBMC képernyőn:
curl --data-binary \'{ \"jsonrpc\": \"2.0\", \"method\": \"Input.Left\", \"id\":1}\' -H \'content-type: application/json;\' http://127.0.0.1:80/jsonrpc
Ja, asszem alapból nincs fent a curl a RaspBMC-n, de akkor sudo apt-get install curl. Persze lehet közvetlenül Pythonból is POST-ot küldeni, az persze elegánsabb, de még nem jutottam el odáig, mert kb. egy hete láttam először Python kódot, így kicsit lassan haladok :)
A többi JSON RPC utasításnak pedig itt tudsz utánanézni.
Üdv,

[ Szerkesztve ]

(#4021) vkp


vkp
aktív tag

w1-gpio és w1-therm modulokkal használók ds0820-as hőmérőket.
A gondom az, hogy ez fixen a 4-es gpio portot használja, ahová viszont más eszközt kellene tennem.
Van valami mód rá, hogy átrakjam máshová?

(#4022) tomzi1 válasza vkp (#4021) üzenetére


tomzi1
tag

A 1-wire support csak a 4-es pinen érhető el. Nem igazán értem mi a probléma, a "más eszközt" miért nem tudod áthelyezni?

Szerk.: ha a másik eszköz is 1 dróton kommunikál, akkor ugyanúgy mehet a 4-esre a hőmérők mellé. Az azonosítás az eszközbe égetett cím alapján történik.

[ Szerkesztve ]

(#4023) graffin válasza tomzi1 (#4022) üzenetére


graffin
csendes tag

Sikerült beszerezni a málnát.

Nem biztos, hogy jó ötlet volt a legnagyobb hóban felsétálni a Gellérthegyre, kiköptem a tüdőm, mire felértem. :)

Két kérdésem van:
1. ha felteszek egy openelec-et, akkor az alá fel tudok még tenni 1-2 dolgot, ugye? Pl. valami nyomtató szervert, webcam szervert Láma a kérdés, de gondolom ugyanúgy elérhető valami parancssor, ilyesmi.

2. Ez már trükkösebb: meg tudom vajon azt csinálni, hogy ha felteszek egy nyomtató szervert, akkor legyen valami trigger, amit tudok figyelni és egy GIPO-n keresztül egy relét vezértelni? Az elképzelés valami olyasmi, hogy ha bekerül valami a print queue-ba, akkor kiadok az egyik GIPO-n egy high-t, mondjuk 2 percig. Persze okosan, szóval minden nyomtatáskor újraindulna a timer. És igy nem kellene bekapcsolni a nyomtatót, nyomtatás előtt bekapcsolna, kinyomtatnám az oldalt, majd magától lekapcsolna.

Ennél mondjuk eggyel gagyibb, de legalább megoldható: csinálok valami alap weblapot, amin lesz 1 gomb, amivel be lehet kapcsolni a nyomtatót.

De a legjobb az lenne, ha lenne olyan nyomtató szerver program, ami egy kicsit jobban konfigurálható és akár arra is képes, hogy valami scriptet meghivjon nyomtatáskor, ilyesmi.
Egyelőre csak a Cup-ot nézegettem, nem tudom, ki használ e mást.

Köszönöm, üdv
g

(#4024) vkp válasza tomzi1 (#4022) üzenetére


vkp
aktív tag

Van egy motorvezérlőm, ami szintén a 4-est használja (többek közt) és nem akartam átdrótozni.

(#4025) azbest válasza graffin (#4023) üzenetére


azbest
félisten

Az openelec-et build időben lehet jobban konfigurálni, multimédiára van kihegyezve. A kártyán csak olvasható rendszer van. Nézd meg a raspbmc-t, az is hasonló viszont teljes rendszer van alatta és ott tudsz telepíteni is.

Elképzelhető sok minden, nézd meg ezt a scanneres megoldást [link], meg ezt a relés videót [link]. Óvatosan a nagy feszültséggel!

(#4026) tomzi1 válasza graffin (#4023) üzenetére


tomzi1
tag

Próbáld meg ezt: link

(#4027) graffin válasza tomzi1 (#4026) üzenetére


graffin
csendes tag

zseniális, ez tud pre/post hook-ot kezelni!

Köszönöm.

Azt hiszem el fogok szórakozni vele egy ideig, de végülis erre [is] van a Pi. :)

(#4028) ivjoe válasza graffin (#4023) üzenetére


ivjoe
tag

Lehet biztonságosabb, ha ahelyett, hogy a GPIO-val folyamatosan tartod a relét, öntartó kapcsolást csinálsz (google: relé öntartó kapcsolás).
Ilyenkor kell még egy plussz kapcsoló, amivel kiveszed az öntartásból, de GPIO-n elég csak egy rövid jelet kiküldeni, ami belöki a relét majd egy másikat ami kiveszi. Vagy nem tudom létezik-e toggle relé, ha létezik az megcsinálja neked ezt egyben.

http://lorem.hu

(#4029) graffin válasza ivjoe (#4028) üzenetére


graffin
csendes tag

utánajárok, bár azt gondoltam, hogy ha pl. lámpa kapcsolgatásra jó ez a relé, akkor nekem is jó lehet [egy-egy használat során max 5 percig lenne bekapcsolva.]

kideritem még, milyen lehetőségek vannak, de köszönöm az infot.
milyen hátrányai lehetnek ha GIPOval tartom a relét?

(#4030) tomzi1 válasza ivjoe (#4028) üzenetére


tomzi1
tag

Már miért ne lenne biztonságos simán GPIO-val? Ez nem olyan dolog, hogy nyomtatás közben folyamatosan üzenni kéne a GPIO-nak, hogy "hé még mindig tartsad, mert nyomtatok ám!", hanem elég előtte szólni, hogy bekapcs, ha végzett a nyomtatás akkor pedig kikapcs.

(#4031) graffin válasza tomzi1 (#4030) üzenetére


graffin
csendes tag

De igy jobban belegondolva, pont ez a baj:

az itt már többször belinkelt optocsatolós relénél ha jól értem, addig zár a relé, amig van input.
azaz addig van áram alatt a nyomtató, amig az adott GIPO high.

persze ennél sem látom egyelőre, miért rossz, hisz akkor ennek az optócsatolós relét önmagában nem lehetne semmire használni.

(#4032) ivjoe válasza tomzi1 (#4030) üzenetére


ivjoe
tag

Akkor ez toggle relé, mert a normál relé nem így viselkedik, az addig tartja míg feszültség alatt van, ha leveszed a feszről, elejti.

http://lorem.hu

(#4033) tomzi1 válasza ivjoe (#4032) üzenetére


tomzi1
tag

Nem toggle relé, addig van bekapcsolva amíg high, viszont nem a pi táplálja (optócsatoló, külső 5V). A GPIO kezelése pedig úgy történik, hogy gyakorlatilag egy fájlba írod bele, hogy melyik pinnek milyen legyen az értéke. Beírod nyomtatás előtt és nyomtatás után. Nyomtatás alatt végig high lesz.

(#4034) ivjoe válasza tomzi1 (#4033) üzenetére


ivjoe
tag

Pont ez a baj, a GPIO ne legyen végig high-on.

http://lorem.hu

(#4035) tomzi1 válasza ivjoe (#4034) üzenetére


tomzi1
tag

Mi lesz ha végig high-on van?
1. Véletlenül sem fog low-ra váltani
2. Ha esetleg ingadozik a Pi feszültsége az sem jelent problémát, mert az alacsonyabb feszültségű jel is jel, az optocsatoló miatt a relé behúzva marad
3. A Pi-nek semmi baja nem lesz, ha sokáig van high-on bármelyik pin-je

(#4036) wassermann válasza ivjoe (#4034) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Egy opto-csatoló néhány mA-nyi áramot vesz csak fel, hogy ne lehetne a kimenet végig "high"-ban. A relé egy külön körről kapja az 5V-ot, csak a negatív (föld) a közös potenciál.

(#4037) vkp válasza wassermann (#4036) üzenetére


vkp
aktív tag

8 relém van rákötve a gpio portokra, nem volt még belőle problémám, hogy high-on vannak a portok.

(#4038) graffin válasza wassermann (#4036) üzenetére


graffin
csendes tag

A GIPOknál lévő 5 volt használata a reléhez nagyon perverz?
vagy jobb lenne külön tápról megoldani? akkor az usb hubból szedem ki.
[szeretném minimumon hagyni a rendszerhez szükséges villásdugók számát.]

(#4039) vkp válasza graffin (#4038) üzenetére


vkp
aktív tag

Relépanelem. A PI 5V-os tápját használja.

(#4040) tomzi1 válasza vkp (#4039) üzenetére


tomzi1
tag

Szép :) a kondenzátorok mi célt szolgálnak? Ha legközelebb ilyet építenél megspórolhatsz egy kis munkát ilyenekkel: [link], van 8 csatornás is, de az drágább, mint két 7 csatornás, szóval...

(#4041) vkp válasza tomzi1 (#4040) üzenetére


vkp
aktív tag

Kondik azért vannak, mert van rajta 5 nyomógomb is, amit figyel.

Jó nekem a tranzisztor :)

[ Szerkesztve ]

(#4042) wassermann válasza graffin (#4038) üzenetére


wassermann
Topikgazda

"A GIPOknál lévő 5 volt használata a reléhez nagyon perverz?" - annyira olcsó a Pi, hogy annyira itt nem perverz, csak nem elegáns: Komolyabb rendszereknél leválasztás és külön táp szokott lenni. Csak a negatív (föld) van összekötve, mint "0V" referencia.

Illetve még egy, ha 230V-ot kapcsolgatsz ott még a földet sem kötik össze, mert veszélyes, ott optocsatolókat használnak!

(#4043) azbest válasza tomzi1 (#4040) üzenetére


azbest
félisten

10 dolcsi alatt kapni készen is 8 kapcsolós relét :)

[ Szerkesztve ]

(#4044) tomzi1 válasza azbest (#4043) üzenetére


tomzi1
tag

Jaja, nem éri meg megcsinálni otthon, de nem akartam lelombozni vkp fórumtársat :)
De ha már itt tartunk, te meg nehogy relével kapcsolgasd az lcd fényerejét, mert elsírom magam :N 1 db tranzisztor és 1 db ellenállás.

(#4045) vkp válasza tomzi1 (#4044) üzenetére


vkp
aktív tag

Lehet, hogy anyagilag nem éri meg, de mivel nálam a 8 relén kívül van rajta 5 nyomógomb is, olyat meg nem gyárt a kínai. Ráadásul olyan sorkapcsot sem rak rá, amilyen ezen van.

(#4046) lord.lakli válasza vkp (#4045) üzenetére


lord.lakli
őstag

Mi lesz belőle?

(#4047) vkp válasza lord.lakli (#4046) üzenetére


vkp
aktív tag

Pár dolgot vezérel, lámpák, klíma, fűtés, ilyesmik.

(#4048) lord.lakli válasza vkp (#4047) üzenetére


lord.lakli
őstag

Nem rossz.

(#4049) ivjoe válasza tomzi1 (#4035) üzenetére


ivjoe
tag

Véletlenül nem, de hiba esetén lehetséges, ezért fogalmaztam olyan óvatosan. ("Lehet biztonságosabb") :)
Ha a pi megfő, a nyomtató nem kap többé áramot, pedig akár végezhetne is. Csak annyit szerettem volna, hogy jelenlegi véleményem szerint szebb, elegánsabb, biztosabb megoldás viszont valószínűleg drágább és picit bonyolultabb is. :)

http://lorem.hu

(#4050) vkp válasza lord.lakli (#4048) üzenetére


vkp
aktív tag

Meg lóg rajta 3 ups, azokat monitorozza, meg egy gsm modem, ami küld sms-t, ha gond van, meg lehet sms-ben vezérelni bármit ami rá van kötve.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.