- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Ndruu: Segíts kereshetővé tenni a PH-s arcképeket!
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wassermann
Topikgazda
Ismételten azt szeretném kérni, hogy hagyjátok el ezzel a témával a Raspberry-s topic-ot, mert hozzászólás törlésbe fogok kezdeni! Köszönöm a megértést! -
wassermann
Topikgazda
válasz
pelgrim_v1 #48428 üzenetére
Pelgrim_v1, kérlek kérdezz a másik, rádiós topikban amit Kicsirics77 ajánlott!
Raspberry Pi-vel is talán meg lehet csinálni, de ez inkább oda való!: [link] -
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #48372 üzenetére
Ha van szabad USB 2-es kimeneted, ott is be tudsz táplálni az 5V-os belső gerincre: egy olyan vezeték kell, amin csak a táp erei (+ piros, - fekete) vannak bekötve a négyből: [link]
-
wassermann
Topikgazda
válasz
ricsip #48306 üzenetére
"...Nagy aktivitás másról már nem nagyon van ebben a topikban...."
A Pi topiknak is - a többi témához hasonlóan - van egy életútja: amikor újdonság és érdekes, pörög, aztán szép lassan elhal és csak akkor éledezik, ha valakinek gondja van vagy ha kijön valamilyen új dolog...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Janos46 #48277 üzenetére
Ha nem találod az ikonokat, ez segíthet: "lefényképezed" a Printscreen-billentyűt menyomva a monitoron megjelenő képet, ezt Ctr-V-vel beilleszted egy képszerkesztőbe ott körbevágod az ikont és bemásolod egy doc-ba (ez Windows-on biztosan működik. Pi-n nem próbáltam, de valószínűleg ott is megy).
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Janos46 #48274 üzenetére
Nem biztos, hogy van itt még rajtad kívül 16GB-s Pi5-je valakinek, mert elég új.
"...the Raspberry Pi 5 16GB uses the same, lower-cost, D0 stepping as the Raspberry Pi 5 2GB..."
A 16GB-s verzióba már az újabb, a 2GB-shez hasonló új CPU került, emiatt picit várni kell amíg az Ubuntu-ban is kijön rá rendesen működő frissítés.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PlatiaAmos #48272 üzenetére
Igen, erre gondoltam én is, illetve el tudom képzelni azt is, hogy az internetszolgáltató az előfizetőknek kiosztott mediabox-ainak biztosít elsődlegesen sávszélességet, a többi dolognak meg, ami marad...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PlatiaAmos #48268 üzenetére
Nekem ebben az esetben a szolgáltató oldal gyanus: az internet leginkább este terhelt, mert olyankor néznek filmeket az emberek. Emiatt sok szolgáltató a stream jellegű adatfolyamoknak biztosít elsőbbséget.
Meg kellene egy más hardverrel is próbálni, hogy kiderüljön a Pi-e a hibás!
-
wassermann
Topikgazda
Asszem a baj azzal lesz, hogy ez egy PI5 4GB, ami egy más, új CPU-val van szerelve. Ilyenkor a szoftverek lassabban érnek be hozzá. A RaspiOS viszont tutira kell hogy menjen, mert azt az alapítvány kontrollálja. Valószínű, hogy az arra telepített lejátszók is mennek.
Vagy várni kell néhány hetet!
-
wassermann
Topikgazda
válasz
kalifa777 #48197 üzenetére
Nekem pont ilyen célra volt a legelső Pi-m (Pi1). Tudom, hogy megvettem hozzá akkor a hardveres dekódoláshoz való licenszeket (úgy emlékszem csak a DVD lejátszáshoz, mpeg2 és a Windows videóhoz, wmv kellettek jogi okokból). Asszem LE volt rajta és évekig használtuk lejátszóként, internet rádióként (jó hangcucc volt rákötve)
-
-
wassermann
Topikgazda
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
E.Kaufmann #48093 üzenetére
Hát a Windows-ok alapvetően X86-os felépítésű gépekre jók, Pi-re szenvedés!
A nagy hírű Tom's Hardware-en is nekifogtak: "Megpróbáltuk telepíteni a Windows 11-et a Raspberry Pi 5-re – az internetkapcsolat hiánya megakasztott" :-) [link] "A Wi-Fi, az Ethernet, a Bluetooth és az audio nem működött a Windows 11 rendszerrel a Raspberry Pi 5-ön."
-
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Vigyorka #48040 üzenetére
Régen amikor hagyományos TV-re volt kapcsolva az első Raspberry Pi-m, a túllógást a config.txt-be beírt értékekkel lehetett nagyon szépen visszahúzni. Pepecselős meló volt, mert minden változtatás után újra kellett indítani. De csak egyszer kellett végigcsinálni!
Ha magában Kodit használnál csak ( pl. Libreelec ) ott már egérrel lehet huzigálni a sarkokat, de a Raspberry Pi OS alatt futtatott Kodiban nem tudom, hogy benne van-e ez a lehetőség.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
ricsip #47916 üzenetére
Szerintem sajnos ez nem egyedi eset: dühítő, de sokszor előfordul, hogy a hardver megelőzi a hozzá való szoftvert. Volt olyan notebook-om, hogy a Windows telepítése után egy rakás sárga kérdőjel volt az eszközkezelőben. Ilyenkor jött a "meghajtó program vadászat" vagy várakozás és egy újabb Windows verzió legtöbbször már megoldotta a problémákat.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #47878 üzenetére
Megnéztem a videót és a másik linket is, amiket javasoltál: úgy gondolom, hogy ez a 2GB-s Pi 5 megint egy kis "finomság".
Nyilvánvaló, hogy az új stepping kijavít (számunkra ismeretlen) dolgokat, illetve a videóból is látszik, hogy van benne tuning-potenciál rendesen :-) -
wassermann
Topikgazda
A Pi 5 trendesen kitágította a lehetőségeket!
Ez a "network installer" is szuper, de találtam még mást is: külső videókártya csatlakoztatása: [link]
-
wassermann
Topikgazda
Eddig azért nem jött még itt elő ilyesmi, mert a Pi 5 az első készülék, amin van bekapcsológomb.
Az EEPROM kifejezés viszont érdekes, ha tényleg van benne akkor az azt jelenti, hogy a tároló eszközt eltávolítva (SD-kártya, pendrive, SSD) vagy ezeket kicserélve is megtart bizonyos beállításokat. -
-
wassermann
Topikgazda
Igen-igen! A Pi megjelenésekor pl. KODI-val már helyből olyan dolgokat tudott, ami mással sokkal drágábban vagy nehezebben volt elérhető.
Emlékszem, a gyerekeim "csak néztek nagyokat", amikor a vacak hagyományos TV-m, hirtelen kapott egy billentyűzetet meg egy egeret és külföldi rádiókat, TV-ket lehetett onnantól kezdve hallgatni vagy nézni :-)
-
wassermann
Topikgazda
válasz
htsnorman #47784 üzenetére
Kicsit az az érzésem, hogy egy "csúzlival próbálkozol ágyú helyett".
Nincs még Pi5-tel tapasztalatom, de nem gondolnám, hogy ez a pici arm-os hobbygép egy rendes x86-os CPU-val és videókártyával rendelkező Windowsos-géppel pariba állítható és ilyesmire használható!
(4K? Egy angolnyelvű Pi5 tesztre emlékszem, ahol udvariasan valami ilyet írtak: 1080-ig mondjuk kb eléri azt, amit egy olcsó zsebPC tud) -
wassermann
Topikgazda
Évekkel ezelőtt, egy hagyományos TV-hez építettem, Azbest ötletére alapozva TV-okosítót: egy Raspberry Pi volt USB-s DVB-T vevőkkel és vezeték nélküli bill + egér kombóval. Sokáig használtuk, de lett azóta korszerű TV, így a Pi visszaszorult és csak videomagnónak használom, ha nem akarok lemaradni egy műsorról.
Tegnap este viszont az olimpián egyszerre volt a vizilabda és a tőrvívás, mindkettőt néztem volna. Eszembe jutott, hogy a Pi-n futó TV-szerver (TVHeadend), kérésre kiteszi bármelyik csatornát a helyi hálóra, amit Wifin a notebook VLC-vel simán elér.
Így megoldódott a problémám, a notebook-on ment a női vizilabda, a TV-n a tőrvívás :-) -
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Sweet Lou 6 #47559 üzenetére
Az arm-os Win 11 telepítési leírás utolsó mondata megmagyarázza, miért nem találkoztunk itt a fórumban még ezzel:
"Ha gyors és stabil rendszert akarsz, telepíts Ubuntu-t vagy Raspberry OS-t"
-
wassermann
Topikgazda
válasz
atesss #47530 üzenetére
Megtaláltam, a Pi 4-esen és a Pi 5-ösön egyszerre nem használható a két különböző videó-kimenet:
"enable_tvout
Set to 1 to enable composite video output and 0 to disable. On Raspberry Pi 4 and 5, composite output is only available if you set this to 1, which also disables HDMI output. Composite output is not available on the Raspberry Pi 400." -
wassermann
Topikgazda
válasz
atesss #47530 üzenetére
Nem tudom megy-e a klónozott mód, sose próbáltam (nincs már SCART-bemenetes régi TV-m itthon, amin kipróbálhatnám).
Nagyon régen, pont arra vettem az első Pi-met, hogy AZBEST útmutatásait felhasználva meghosszabbítsam egy hagyományos TV életét. Jól működött, de csak a TV-n ment mindig (egy megjelenítő). -
wassermann
Topikgazda
válasz
atesss #47525 üzenetére
A kompozit kimenet régi TV-hez való csak, így nem tudsz különböző felbontásokat állítgatni.
Az európai, hagyományos földi sugárzás vételére alkalmas TV-k, PAL-szabvány szerint 625 soros képjelet kaptak, de ezekből nem használható az összes sor. Ami megjelenik, az 576 képsor (emiatt a felbontás: 720*576) -
wassermann
Topikgazda
válasz
Sweet Lou 6 #47519 üzenetére
Én, ha kéne már mindenképp 5-öst vennék, mivel sokkal többet tud - egy nagy lóugrás előre:
"RTC, a power button, a separate UART header, a 4-pin fan connector, a PCI Express FPC connector, two dual-purpose CSI/DSI FPC connectors, and four independent USB buses (one to each of the 2x USB 3.0 ports and 2x USB 2.0 ports)."
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Vasti74 #47502 üzenetére
Teljesen igazad van, az összes Pi inkább hobby-gép! Talán a Pi5 egy SSD-hat-tel és SSD-vel megközelíti az "X86-os-miniket". De olyanom még sajnos nincs :-)
Ezt a hozzászólást is egy TV-re dugott mini-PC-ről írom (Z8350/8GB). Ezen belassulás nélkül meg lehet egyszerre több böngésző ablakot is nyitni.
-
wassermann
Topikgazda
Csak kíváncsiságból próbáltam, öreg ez már (RPi3).
Alapesetben ez a Pi "headless", videomagnóként üzemel, másra egyáltalán nem használom. Csak egy USB-s DVB-T vevő lóg rajta, még billentyűzet sem. Ha állítgatni akarok rajta vagy letöltök róla egy felvételt, azt a TvHeadend web-es felületén érem el, távolról.
-
wassermann
Topikgazda
Hétvégén volt időm és kipróbáltam mire képes asztali gépként a 8éves RPi 3 Model B-m.
Legyalultam egy gyors SD kártyát, megkapta a legfrissebb 32bites OS-t, mindent tunningoltam amíg csak lehetett, beállítottam SWAP-nek ZRAM-ot...
Az eredmény ugyanaz, mint korábban: ha nem akar internetezni az ember, szöveget szerkeszteni, képet nézegetni, filmet (HD) vagy zenét lejátszani úgy ahogy rendben. De, ha internetezni akarsz, használd inkább a mobilod :-) 8éves hardver elvérzik, sok neki egy bonyolultabb oldal megnyitása is... -
-
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #47455 üzenetére
Igazad van: visszagondolva érdekes, hogy tényleg viszaléptek a Pi-k a média lejátszás terén.
Sok-sok évvel ezelőtt az első Pi-met TV okosítóként használtam. Megvettem hozzá a kodek licenszeket, lógott rajta egy USB-s DVB-T vevő. Mindent tudott, amit kell és nem emlékszem, hogy bármilyen lejátszási problémám lett volna vele. -
wassermann
Topikgazda
válasz
azbest #47165 üzenetére
Köszi a linket! Tulajdonképpen hasonló vélemény jön le a videóból is, mint amire itt jutottunk:
A Pi barkácsolós dolog és kifejezetten azoknak jó, akik szeretnek alkotni. A Windows-os minigép pedig annak a tábornak, aki azt szereti, hogy "kicsomagolás után bekapcsolja és működik". -
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Kérek mindenkit, ne OFF-oljátok szét a Raspberry Pi topikját!
Ha a mini PC érdekel benneteket, menjetek át pl ide: [link] -
wassermann
Topikgazda
válasz
DanielLong #47002 üzenetére
" ...mivel a Linuxot szinte alig ismerem. Esetleg mondanátok pár pro/kontra érvet még? Pi5 lenne olyan fluid egy Kodi alatt mondjuk, mint egy mini PC?"
A Pi barkácsolós kihívás lehet, a mini PC viszont kényelmes megoldás!
-
-
wassermann
Topikgazda
-
wassermann
Topikgazda
Ha ez a kép, amit a neten találtam, jó: akkor az 5V-on csak egy feszültég korlátozó Zener-diódás védelem van:
-
wassermann
Topikgazda
válasz
RaPiDsHaRe #46295 üzenetére
Vagy az OSMC-t is kipróbálhatod, az ugyanúgy egy tulajdonképp a Kodi számára készült rendszer, csak teljesebb a Linux alatta, mint a LibreElec-nél.
-
wassermann
Topikgazda
Ha jól emlékszem az első Pi1-nél én talán 96MB-ot adtam a GPU-nak, az volt a legalsó érték, aminél nem voltak gondok.
De a mostani rendszerek többsége ezt már tényleg beállítja saját magának. -
wassermann
Topikgazda
Igen, így van (a 3B+ kinézetre átmenet a 3B és a 4B között):
-
wassermann
Topikgazda
válasz
PhoenixK #46187 üzenetére
Most ugrott be, hasonlóan szenvedtem régebben ilyesmivel: társasházban lakom, iszonyú WIFI áradat vesz körül.
A Pi, a picike nyákra nyomott antennájával képtelen volt "harcolni" a többiek ellen. Először vettem egy linux kompatibilis USB-s Wifi hálózati csatolót, azal már jobb lett. Később pedig áttértem vezetékes hálózatra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- World of Tanks - MMO
- Formula-1
- Milyen okostelefont vegyek?
- Autós topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- iMac27 5K, 2019, 3,7GHz, 1TB SSD, 32GB RAM, 8GB video - HIBÁTLAN - erősebbik kivitel
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II Alaplap + AMD Ryzen 7 5700X3D
- Gamer Gép- Gigabyte Z790, Intel i7 14700, 32GB DDR5, RTX 4070 Ti Super, 1 TB M.2 SSD, 1300W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Csapj le az új MSI MPG B550 GAMING PLUS-ra most! 0% THM-RE is!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged