- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- droidic: EA GAMES – élő emberrel a supportban 2025 ben
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
MrDerekas #32824 üzenetére
Ha p910nd-vel oldod meg (akár, ahogy a kolléga ajánlotta, egy routerrel), akkor nem érdekes, hogy linux oldalon van-e támogatás. (Persze még előfordulhat, hogy firmware file-t kell automatikusan feltölteni a nyomtatóba csatlakoztatáskor, mint pl. az említett HP L1020-nál is.)
-
vargalex
félisten
Lehet, hogy ott is külön csomag, ahogy Arch Linux alatt is, hiszen nem szükséges az alap Kodi működéshez. Vagy csak nincs alapból telepítve, ezért nincs a saját kiegészítők között (ahogy pl. CoreELEC alatt sincs)...
-
vargalex
félisten
válasz
joysefke #30720 üzenetére
Sok alkalmas tool létezik. Pl. az ismertebbek. De akár egyszerű file olvasással is. Pl. /sys/block/mmcblk0/stat, vagy /proc/diskstats.
-
vargalex
félisten
válasz
joysefke #30699 üzenetére
A háttértár típusát a torrent kliens nem tudja, hiszen az néhány réteggel alatta van, így az operációs rendszer elfedi előle. Legfeljebb a cache mérettel, stb. tudsz te, mint felhasználó "játszani".
De nem hinném, hogy jellemző lenne, hogy SD kártyára torrentezne valaki. Persze, nem lehetetlen...
-
vargalex
félisten
válasz
joysefke #30677 üzenetére
1. Csak annyit tennék hozzá, hogy nem bizonyos minőségi szinthez, hanem hardware-os MPEG-2, illetve VC-1 dekódoláshoz szükséges. Amivel egyébként a Pi2-től software-osan is megbírkózik és egyébként is jellemzően H264-et néznek a felhasználók, ami hardware-ból megy minden licensz nélkül.
-
vargalex
félisten
válasz
Csicsóka #30617 üzenetére
Esetleg még elegánsabb, ha a sleep helyett megvárja a network up-ot.
-
vargalex
félisten
válasz
gazso75 #30381 üzenetére
Openwrt/LEDE alatt a LAN interface-nál tudod beállítani, hogy a kliensek számára milyen DNS szervert hirdessen. Alapban önmagát hirdeti (hiszen fut rajta egy dnsmasq, ami DHCP és DNS szerver). Az általa nem cache-elt DNS kéréseket pedig forwardolja a WAN interface-on beállított DNS szervernek (ami ugye alapból a szolgáltató által hirdetett lesz).
Most itt tulajdonképpen mi is lenne a cél? Mert, ha azt tudom, akkor meg tudom írni, hogy mit hogyan kell beállítani.Ha szeretnéd, akár kliensenként (vagy kliens csoportonként) egyedi DHCP opciók hirdetésére is van lehetőség...
-
vargalex
félisten
válasz
petya220 #30190 üzenetére
Szia!
Pontosan mire gondolsz? Ha a telepítési leírást követted, akkor a kártya teljes kapacitását használod...
-
-
vargalex
félisten
válasz
toth_janika #29638 üzenetére
Logban nem látszik semmi? Próbáltad újraindítani a daemon-t? A
netstat -an
parancs mit ad vissza?
-
vargalex
félisten
válasz
toth_janika #29440 üzenetére
Szia!
A szerveren tűzfal nem zárja esetleg a szükséges portokat? Megfelelő interface-on hallgat? Ha nem tallózod, hanem IP alapján akarod elérni, úgy sem megy?
-
vargalex
félisten
A példából nem volt egyértelmű, mert azt írtad, hogy "pedig a logot létrehozza a hostname-mal". Nem figyeltem még a logokat, azt gondoltam, hogy csak akkor, ha hostname-val adod meg a hozzáférést.
Tovább olvasva a config leírását és egyéb manual-okat: valószínűleg be kell kapcsolni a hostname lookups paramétert is a samba config-ban.
A problémát az okozhatja, hogy indításkor valóban a DNS szervertől kérdezné meg a host-hoz tartozó IP címet (ami ugye nem tudja), viszont tényleges hozzáférésnél NETBIOS-on keresztül szerzi meg az IP-hez tartozó hostname-ot (vagy utazik a SAMBA protokollon, ezt nem tudom).
Elképzelhető, hogy érdemes a name resolve order paraméter értékét is úgy beállítani, hogy a bcast megelőzze a host-ot (azaz a NETBIOS a DNS lekérést), ahogy a példában is látszik. Bár, gyaníthatóan mivel a DNS szerver úgysem tudja megmondani a hostname-ot, így fallback-olni fog a NETBIOS-ra egyébként is.
-
vargalex
félisten
Ez téves információ: "You can specify the hosts by name or IP number."
Inkább a szolgáltatói eszköz miatt nem működik a kollégának hostnévvel, ugyanis ha jól tudom, az UPC (és nyilván rengeteg más szolgáltatói eszközben) routerében nincs DNS szerver, a szolgáltatói DNS-eket hirdeti a kliensek számára. Így ebben az esetben a LAN oldali névfeloldás egyáltalán nem működik. Az egyetlen megoldás az azbest által is írt saját DHCP/DNS szerver használata.
-
vargalex
félisten
válasz
s3toraph #26860 üzenetére
Szia!
Az elsőnél az egyenlőségjel bal és jobb oldalán sem szabad space-t tenni!
A 2. verziónál az MC-ben a link-et kellene editálni, nem a file-t. Ez elvileg ctrl+x, majd ctrl+s, de soha nem használtam még. Egyszerűbb parancssorban:
ln -sf /usr/bin/python3 /usr/bin/python
Utóbbihoz szerintem root jog kell (azaz root-al, vagy sudo-val kell futtatnod).
-
vargalex
félisten
Én nem várnék az új python verzióra. Curl-al megoldanám inkább az authentikációt. Én anno hasonlót csináltam (azóta is megy folyamatosan), csak Cisco EPC3925-re (illetve egy topictársnak megcsináltam Ubee-re) és MySQL alapokon.
Szerk.: most nézem, hogy anno beszélgettünk is róla. A linkelt topicban meg több kép található. -
vargalex
félisten
válasz
azbest #26250 üzenetére
Arch Linux alatt nálam nem volt magas a terhelés.
-
vargalex
félisten
válasz
st3v3np3t3r #26231 üzenetére
Ez a vita szerintem sehova nem vezet, ráadásul nem is ide való. Ez konkrétan Raspberry PI topic, amihez semmi köze az Orange PI-nek. Ahogy korábban már más javasolta, inkább a Kártya PC lenne lehetőség ennek megvitatására.
Az egyébként szerintem sem kérdés, hogy melyik eszköz gyártói támogatása jobb. Persze a közösségi támogatás sem elhanyagolható, de abban nincs hiány a Raspberry vonalán sem, sőt..
Az pedig, hogy az Orange Pi fiatalabb a Raspberry-nél, semmit nem jelent. Az első Raspberry Pi megjelenésekor azonnal teljes körű szoftveres támogatás is volt. És ez azóta sem változott. -
vargalex
félisten
válasz
st3v3np3t3r #26170 üzenetére
Nem arról beszéltem, hogy az elindulás azonos sebességű lesz. Hanem arról, hogy a buffer kiürülése (és így feltöltési sávszélesség igénye) nem tud gyorsabb lenni, mint a film bitrátája.
Egyébként nekem bármelyik fullhd anyag elindul hálózatról az RPi-n futtatott Kodi-n 1 sec alatt... -
vargalex
félisten
válasz
st3v3np3t3r #26152 üzenetére
Szerintem ezt kicsit számold újra. Bármennyi secundum buffer is van, mindig csak azt kell feltölteni. A bufferből pedig csak a média bittátájával tud ürülni az adat, tehát pontosan elég annyival pótolni.
-
vargalex
félisten
válasz
st3v3np3t3r #26150 üzenetére
A miniDLNA-val történő stream-elés nem erőforrásigényes feladat, mivel nem történik transzkódolás...
-
vargalex
félisten
Nos, kb. 5 évig bírta a Nokia AC-10E tápom a Raspberry(k) folyamatos meghajtását. Anno még a 256 MB-os RPi 1-hez vettem a piacon használtan 500 Ft-ért. Majd cseréltem 512 MB-os verzióra, végül a megjelenése napján egy RPi2 B-re.
Szerdán gondoltam frissítem a rendszert, de előtte készítek egy image-t a kártyáról, így leállítottam. Lementettem az image-t, kártya vissza a Pi-be és táp alá helyezem. Ritmikus halk sípoló (rezgő) hangot hallottam a Pi-ből és csak a zöld led villogott. A piros fel sem villant. Gondolom az induláskor szükséges feszültséget már nem tudta tartani, folyamatos futás alatt nem volt gond.
Más táppal (többel is) próbáltam, indult szépen, de meg-megjelent a kis villám ikon. USB doctor-al nézve a feszültség nem esett le, úgyhogy a kábel lehet a ludas, de nem sikerült olyat találnom, amivel végleg eltűnne. Gondoltam addig jó lesz, amíg megnézem a Nokia tápot (jellemzően a kondik szoktak kiszáradni ezekben). Így is volt, tegnap megvettem az új kondikat, ma beforrasztottam és üzemel is tovább a jó öreg Nokia töltővel. Mindez 320 Ft-ból (kicsit drága helyről tudom az ilyen apróságokat beszerezni) és egy minimális munkából. -
vargalex
félisten
Mindenképpen kíváncsi vagyok az eredményre.
A terhelhetőség az összes porta együttesen vonatkozik, de ez Pi3 esetén 1200 mA. (Pi 2-nél config-ból emelhető 1200 mA-re). Ettől függetlenül 4 kamerát én már inkább aktív USB HUB-ra kötnék. Persze egy próbát megérhet közvetlen csatlakozással is. -
vargalex
félisten
válasz
PeterPH #25769 üzenetére
A passzív verziók pont olyanok, mintha csak magad vágnád szét az USB kábelt.
-
vargalex
félisten
válasz
Sándor -P20- #25579 üzenetére
Szia!
Mik a mount opciók? Érdemes lehet a noatime-t betenni, ha nem lenne.
-
vargalex
félisten
válasz
Teagol #25474 üzenetére
Nem használok raspbian-t, de nem systemd-s rendszer? Ha igen, akkor
sudo systemctl enable transmission.service
Így automatikusan indulni fog egy rendszerindulás esetén. Ha azonnal indítani is szeretnéd, akkor
sudo systemctl start transmission.service
Előre is bocs, ha mégsem systemd-s, bár kétlem...
-
vargalex
félisten
-
vargalex
félisten
válasz
albinolynx #25070 üzenetére
Ebből az látszik, hogy a 192.168.84.20-ról csatlakozott egy kliens a 192.168.84.24 9091-es portjára.
-
vargalex
félisten
válasz
albinolynx #25061 üzenetére
log-ban nem látsz semmit?
-
vargalex
félisten
válasz
toth_janika #24471 üzenetére
Samba, vagy NFS megosztás esetén elkészíti a library-t, így nem kell a Pi-re kapcsolni a HDD-t.
-
vargalex
félisten
válasz
sztanozs #24440 üzenetére
Ha jól emlékszem, akkor a Pi kernelébe az 1-wire szenzorok száma 10-re van korlátozva. Persze lehet, hogy azóta ez már változott.
Szerk.: Úgy látom, hogy most már 64.
-
vargalex
félisten
válasz
Gabesz87 #24273 üzenetére
Az SSH szolgáltatás bekapcsolása az eszköz SSH-n történő eléréshez kell. Ha nem használod, kikapcsolhatod nyugodtan.
Nálam a home serveren van Samba, így azt én egyik eszközömön sem engedélyezem, úgysincs rajtuk semmilyen háttértár. Ellenben az SSH-t mindenhol bekapcsolom. Kinek hogy tetszik, mik a szokásai. -
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #24270 üzenetére
Nem. Én is arra gondoltam, hogy ha egy wines megosztást akarsz elérni, ahhoz nem kell a samba szolgáltatás bekapcsolása. Az ahhoz kell, ha az LE megosztását akarod elérni másik gépről.
-
vargalex
félisten
válasz
Flowtation #24263 üzenetére
A Samba szolgáltatást nem kell engedélyezni ahhoz, hogy egy külső megosztást elérj. Az csak ahhoz kell, ha a saját mappákat akarod távoli gépről samba-n elérni.
-
vargalex
félisten
A 100 MB swap nem túl sok. Ha Kodi is megy és viszonylag nagy a médiatár, akkor a RAM el tud fogyni. És persze a transmission-nak is kell. Próbáld ki nagyobb swap-al.
Egyébként milyen rendszert használsz? Nem lehet, hogy a /var egyébként is egy RAMDRIVE? Amount
parancs mit ad vissza? -
vargalex
félisten
válasz
s3toraph #23275 üzenetére
Szia!
Nem derült ki, hogy pontosan mit szeretnél távolról csinálni, de esetleg X11 forwarding?
-
vargalex
félisten
válasz
Pulsar #23189 üzenetére
[Kérdés, hogy mit monitorozol. Az ilyen tevékenységek jellemzően nem járnak nagy hálózati forgalommal, esetleg csak valamennyivel több kapcsolattal. A Pi-d pedig egyébként is neten lóg, így nyit is kapcsolatokat.
VPN-hez is kulcsot szokás használni, így - ahogy a kulcsos authentikáció is - jóval biztonságosabb a szimpla jelszónál.
Ahogy én használom: root nem jelentkezhet be SSH-n, más user is csak kulccsal. Valamint az SSH is csak általam biztonságosnak vélt IP-kről van beengedve (pl. munkahelyről), máshonnan csak VPN. Esetleg lehet még pl. knockd-vel bolondítani. -
vargalex
félisten
válasz
Pulsar #23170 üzenetére
Csakhogy, ha bejutott a Pi-re, akkor már ott is van a teljes belső hálózatodon. Ráadásul a net hozzáféréseden keresztül támadhat bármit, elrejti magát, te leszel a forras... (az így megszerzett hozzáférésekkel jó kis zombi hálózatot lehet építeni).
Én azt mondom, hogy kívülről minimum más port és kulcsos authentikáció. Vagy VPN... -
vargalex
félisten
válasz
schferenc77 #23034 üzenetére
Szia!
Valószínűleg a projektor nem küldi a Back gombot CEC-en.
Egyébként a 2009-es gyártású LG 37LH3000-nél ugyan ez van. Viszont Stop+OK gyors egymás után nyomása a Back. Illetve Stop+Play egymás után a context menü. -
vargalex
félisten
válasz
NeoExDeath #23019 üzenetére
Nem egyszerűbb egy HDMI bemenetes erősítő?
-
-
vargalex
félisten
válasz
huliganboy #22932 üzenetére
Szia!
A -f (force) kapcsoló jó lehet, bár ha hibás, nyilván nélküle is megtörténik az ellenőrzés. -p lehet még jó az automatikus helyreállításhoz. Ami még lehet, hogy éppen a superblock sérült, akkor át kell térni valamelyik másodlagosra.
Ez természetesen az ext4 partícióra vonatkozik. Érdemes lehet a boot partíciót is megnézni dosfsck-val, bár oda ritkán történik írás. -
vargalex
félisten
válasz
huliganboy #22921 üzenetére
Szinte biztos, hogy filerendszer hiba. Linuxon kellene megnézni
e2fsck
-val. -
vargalex
félisten
válasz
bally4 #22743 üzenetére
Jobb egérgomb -> Hozzáadás a kedvencekhez. Ha nem egérrel használod, akkor pl. CEC-et használva érdemes megpróbálni az OK gombot hosszan nyomva, vagy nálam egy 2009-es LG-nél zöld+sárga gomb egymás után.
Kicsirics77: ő is inkább a Kodi-ra gondolt, hiszen ez egy Kodi feature.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- E-roller topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Tőzsde és gazdaság
- Fujifilm X
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- i7 8700/ RX6500/ 32GB DDR4/ 512GB m.2/ garancia/ ingyen foxpost
- HP Prodesk 600 G6 - i5-10500 3.1Ghz 6 mag 8GB DDR4, 256 NVME SSD, szép állapotú WIN11
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest