- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
totya79
tag
válasz
wassermann #48475 üzenetére
Ha minden igaz sikerült megoldanom
#hdmi_force_hotplug=1
#hdmi_drive=2
Ezen 2 sor elöl töröltem a # jelet,akkor elindult kb 640x480 ba,azután visszaírtam az eredetire,azota rendesn indul -
DarkByte
addikt
válasz
wassermann #48452 üzenetére
De hogy adjak tippet is pelgrim_v1-nek, Logout alá mehet egy privát bejegyzésbe, ott nyílik alatta saját fórum is, és ott lehet folytatni
-
pelgrim_v1
tag
válasz
wassermann #48429 üzenetére
Köszi srácok, rendben
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48379 üzenetére
a régi szép pi1, amin meg egy tervezési gikszer miatt az smsc hub chip 3.3v konverterét használta a proci a nyákon kiépített konverter helyett, mert azt hiszem a nagyobb feszültség felől szeret menni az áram. Azért melegedett annyira
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48375 üzenetére
melyik eszköz usb2 portjára gondolsz? a z-wave vagy a pi-re?
Csak mert ott is lehet turpisság, mégha esetleg el is indul a visszatáplálás, lehet, hogy limitált vagy akár szoftveres környezeten, beállításon is múlik, hogyan viselkedhet.
van olyan emlékem, mintha már a pi2 esetén is különbözőképpen viselkedett volna a visszatáplálás az usb hubról, mikor oprendszert váltottam. De rég volt, tévedhetek.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #48375 üzenetére
A villanyszerelők hasonló miatt már ütöttek meg egy zenebarátot az Asztóriában
[link]
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48310 üzenetére
Pedig pont h. mostanában volt rengeteg újdonság.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48294 üzenetére
Péládul tanulni azt kicsiben, amit a nagyobb vasakon kell csinálni
Raspberry pivel nem hiszem, hogy olcsóbb lenne, vagy csak sokkal korlátozottabban. Idle 120 watt körül elvan most még és csendes.
De a redundancia miatt, akár komolyabb feladatra is megtenné. De valsz nem olyan élettartammal, mint az igazi szerverek vagy jobb minőségbiztosítású üzleti cuccokból valami.
Egyébként már egy ilyen masina is sokmindenre jó, ha clusterek konfigolása vm-ekről futtatva a cél de nem kell procit pörgetni. A negyedik masinán van még a tanulós környezetem, 12 virtuális gépen kubernes clusterben, haproxy, nfs. De ahhoz már a 64GB ram magában szűkös kezd lenni. A 3 vagy 4 gépen szétosztva viszont bőven van még kapacitás. Talán 30% teljesítmény és régebbi integrált gpu-val még olcsóbban is kijött volna, ryzen 8525u procis, ddr4 ramos rendszerrel, usb4 nélkül. Csak eredetileg esxi-vel gondoltam, az meg nem eszi a realtek lant (az m7 k8 plus gépen intel 226 lan van), de így is proxmox lett végül inkább a thunderbolt net és esxi licenszkavar miatt. Lehet később AI futtatást is próbálok iGpu segítségével, 16GB vramot lehet adni ezeken a minipécéken, csak nem tudom még a procit fogja-e, ha használja.
Szóktam nézni az ilyen cluster hordozó boardos videókat is, amikor raspi cm modullal vagy más hasonló modulokkal csinálnak valami hasonlót. De brrr az árukat sokallom ahhoz képest.
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48291 üzenetére
csak arra nem gondoltam, hogy usb ssd-ről bootolva nem fog uasp módban menni, így a régi pi usb2-jén nem túl acélos a diszk sebesség, bár az sd kártyánál jobb és tartósabb lehet
Ja és m.2 sata ssd van benne, nem az nvme. Zram memória tömörítést beaktiváltam azért, bár alapból nem sok ramot eszik a bookworm sem, ha konzolosan indítjuk.
Nekem már pihen a tévés részleg, mert annyira nem néztem az utóbbi évekbe a streaming terjedésével és a hivatalos webes streamingjük óta. Helyette most mini pécékből épített cluster eszi az áramot
De ez a linuxos sms kezelés még mindig eléggé manuálisan összehekkelős. Nem fejlődött semmit az évek alatt. Próbaképp kézzel küldtem AT parancsokkal félvakon, hogy kipróbáljam működik-e. Gammut, kannel... 15 évvel ezelőtt is ugyanez volt. Mikrotik os-es jobb esetben bedugjuk és lte eszközként megjelenik, bár lehet csak az armos eszközökön, bár ott meg az ékezetes betűk nem mennek alapból. PDU bináris sms kezelés nem alap azon.
Maga az eszköz működik amúgy alapból raspberry pi osen, picit talán sok áramot fogyasztanak együtt az ssd-vel. A régi 2.5A tápról hajtom, menet közben nem érdemes lte modemet dugdosni, mert alacsony fesz riasztást és led pislogást okoz -
Janos46
tag
válasz
wassermann #48279 üzenetére
Találtam 2 oldalt is, amiben sok ikon látható rövidke leírással együtt. Jó lennének még ilyen oldalak.
https://wiki.freecad.org/Part_Workbench
https://wiki.freecad.org/Sketcher_Workbench -
Janos46
tag
válasz
wassermann #48275 üzenetére
Köszi.
-
PlatiaAmos
tag
válasz
wassermann #48271 üzenetére
Közben VPN topikban kaptam tippet ugyanerre, lehetséges hogy a nemzetközi forgalmat korlátozzák csúcsidőben..
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48265 üzenetére
Mármint a 4GB és a 8GB-os SKU-k is, amik 2024 augusztus után gyártódtak? Logikusan én is ezt várnám, de nem nagyon van erről kinyilatkoztatás sehol hivatalosan.
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48263 üzenetére
Nem teljesen mondod jól. A 2 GB-os SKU használ új Broadcom CPU revision-t. Olyanom van nekem is, ezért tudom biztosan. Ja, meg az idei januári legújabb 16 GB-os SKU is már ilyen.
Az eredetit BCM2712C1 teljes néven lehet megtalálni, az új változatot pedig BCM2712D0 néven. Ahogy nézem a szokásos helyről elkezdték ezt a különbséget eltüntetni, pár hónapja még ott volt ez a 2 SoC modellkód nyilvánosan:
Processors - Raspberry Pi Documentation
A D0 revision is elindult olyan OS-el, ami korábbi volt (de ami OS azért a Pi5-öt magát azt már persze ismerte). Ami nálam konkrétan nem működött, az pl. a LibreElec 12.0.1-ben valami Mesa glitch, ami miatt szétesett a felbontás és nem adott használható képet, amíg nem jött rá egy Mesa update.
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48239 üzenetére
A HDMI 1 -t szeretném kikapcsolni pl. 10 perc után ha nincs használatban. Az egér mozgatásával felébreszteni.. (...nem Bookworm alatt régen működött)
-
azbest
félisten
válasz
wassermann #48178 üzenetére
a noti kevésbé valószínű, abba nincs értelme poénak. Nameg a portok miatt is inkább cm5-ből lehetne praktikusabb io boardot tenni notinak.
#48179 sad_Vamp
lol, ja. Hát azok után hogy már a codecekből is csak egyet támogatnakLátom már n150-re állt át némelyik gyártó n100-ról, hasonló áron, mint ahogy kijön egy szett.
#48180 DarkByte
so-so... xiaomi 24" ips 28k [link] , nem 50k [link] -
DarkByte
addikt
válasz
Kár hogy mire ez tudni fog mindent addigra lesz Intel N250 is.
A kis monitor jobban felkeltette az érdeklődésem, mert nincs rossz áron, vetekszik az Aliexpress-esekkel, csak erre legalább van valamennyi QC és garancia.
Igaz itthon egyik se kapható még. -
sad_Vamp
őstag
válasz
Amikor végre tud majd zökkenőmentes YT lejátszást böngészőből, akkor lesz majd igazán érdekes...
-
kutga
félisten
válasz
wassermann #48102 üzenetére
RPI4-es lapoknál már nincs ilyen korlátozás?
-
UberMutant
őstag
válasz
wassermann #48094 üzenetére
hagyd rá
, hadd örüljön magának
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
wassermann #48094 üzenetére
Nem ez volt a kérdés
mert ezen a gépen windows nincs
De van...
...olyan is, de van... -
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48049 üzenetére
Köszönöm!
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #48041 üzenetére
Köszönöm! (...a config.txt tényleg működött
)
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #47901 üzenetére
Libreelec fut rajta 2. rendszerként, ott természetesen jól megy a lejátszás. Azt mondjuk nem néztem debug módban, h. a h265 eszi-e jobban a CPU-t (kb 20% CPU-t ír rá a debug screen overlay-en) vagy a h264 (ennél nem kapcsoltam még debug módot, de most már lehet h. kíváncsi vagyok rá ott is).
A youtube az 1. teszt volt a nativ oprendszerével, h. desktop replacement-re mennyire alkalmas és a youtube volt az 1. logikus választás. -
phrenetiX
tag
válasz
wassermann #47894 üzenetére
Nagyon ritkán használom képernyővel, 99%-ban SSH-n kommunikálok vele.
-
válasz
wassermann #47874 üzenetére
the 2GB Raspberry Pi 5, built on a cost-optimised D0 stepping of the BCM2712 application processor
Lehet kicsit túloptimalizálták. -
azbest
félisten
válasz
wassermann #47874 üzenetére
jaja, a boot-on lévő binárosoknak támogatni kell azt a memória konfigurációt / chipt, ami a raspberryn van. Régen is volt, hogy ha más nem volt, akkor kézzel kellett befrissíteni olyan rendszeren, amihez a készítői nem csináltak új kiadást
Anno asszem a zero2 megjelenésekor is hekkeltük így valamelyiket, talán a libreelecet. Ja meg is van: [link] persze a spéci hardver dolgokkal azért úgy is volt még baja
-
t.zolka
aktív tag
válasz
wassermann #47867 üzenetére
Én azt olvastam, hogy 2023 végén, a 3.569-es verziónál, behozták a RPi5 támogatást. Ezért is vettem, mert most a 3.742-nél tart, gondoltam most már nem lesz gond vele.
Erre tessék!És mások használják is a Volumio-t RPi5-tel.
3.569 (07-11-2023)
FIXESFixed premium devices reporting in devices list
Fix wrong reporting of playing track in some occasions
Improved HDMI UI responsiveness on Volumio productsNEW ADDITIONS
Support for Raspberry PI 5
TIDAL Connect Hi-Res FLAC support
Reporting of codec used in TIDAL Connect -
DarkByte
addikt
válasz
wassermann #47856 üzenetére
Vagyis már majdnem tud annyit mint egy x86-os mini PC
/s
-
válasz
wassermann #47852 üzenetére
Ez mindig is így volt, például a boot-sorrenddel
-
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47848 üzenetére
How To Reduce Raspberry Pi 5, 4 Standby Power Consumption [link]
1. Open a Terminal and run this command. This will open a nano text editor where we can make changes to the EEPROM.
sudo rpi-eeprom-config --edit
2. Scroll down and change the following line.POWER_OFF_ON_HALT=0 Change to POWER_OFF_ON_HALT=1
3. Press CTRL + X, Y and then ENTER to save and exit. -
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47848 üzenetére
túltárgyaltuk.
nyomja valaki a retropie/batocera vonalat? (pi5)
n64 fölé nem sikerült mennem, érdekelne egy gamecube teljesítmény..
-
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47820 üzenetére
"Nem kell kikapcsolni soha: olyan keveset fogyaszt, hogy nem érzed meg a villanyszámládon"
akkor a borda miért tűzforró kikapcsolt állapotban??
-
válasz
wassermann #47816 üzenetére
Én azt nem tudom elhinni, hogy 2GB RAM 5e Ft-ot jelent az árban. Pontosabban azt nem, hogy a 8GB változat 14e Ft-tal drágább a RAM miatt .
Mintha különálló 2GB-os IC-ket kellene ehhez feltenni a nyákra, aminek darabja ~5e Ft. Miközben nyilvánvaló, hogy 4x annyi RAM áramkör kb. ugyanakkora szilícium morzsára égetése nem kerül 4x annyiba. Nem tudom átjön-e, amit mondani akarok ezzel.
Komolyan, a 37e Ft-os Pi5 8GB ára úgy jön ki, hogy 18e Ft az alaplap, a SoC, az összes periféria, és 19e Ft a rajta lévő 8GB RAM ára? Hagyjuk már. -
válasz
wassermann #47813 üzenetére
És 2GB ram ára komolyan ennyire magas, hogy megéri emiatt butítani az eszközt? Nekem ez ilyen mondva csinált dolognak tűnik.
-
htsnorman
csendes tag
válasz
wassermann #47786 üzenetére
Szia,
Igen ez benne is felmerült, folyamatosan felmerül. Ami bosszant hogy ezt "nem tudom bizonyítani" tökre megelégednék ezzel a mondással magamnak, mert érzem hogy azért nem egy atomerő mi a pi5. a 2021 Mac M1 PRO-m pontosan ugyan azt csinálja mint a pi5 ott meg nem feltételezném hogy kevés az erőforrás egy 4k videó szimpla kijátszásához, meg mint írtam minden más lejátszóval jó csak ez a python, opencv, pygame vonal ami valami eltérdel érzésem szerint. -
g@bo
nagyúr
válasz
wassermann #47666 üzenetére
köszönöm, hondolom a pi 5 elboldogul egy win 10 el... bár ahogy láttam, nem egy erőmű, de arra jó az asztali gép is.
-
Razzul
őstag
válasz
wassermann #47564 üzenetére
Így van, a Windows on ARM még mindig elég tragikus állapotban van. Nagyon rá kell feküdni a szoftverfejlesztésre ezen a részen, hogy a Snapdragon X megjelenéséig őszre ebből legyen is valami...
-
phrenetiX
tag
válasz
wassermann #47555 üzenetére
Köszi az infót! Viszont akkor a lenti leírás szerint nem is fog működni rajta a Windows, mert kell egy külön táthely is neki az sd kártyán túl. Akkor inkább ubuntuval próbálom ki előbb.
-
sonar
addikt
válasz
wassermann #47555 üzenetére
Sosem csináltam még ilyet, de Windows 11 ARM64 -ot írt ki. Win11 arm64 milyen filerendszert használ?
-
atesss
addikt
válasz
wassermann #47532 üzenetére
Hát, basszus, köszi.
Akkor asszem sajnos marad a B-megoldás, egy HDMI-3xRCA átalakító:
[link]
Régebben évekkel ezelőtt használtam ilyet többször is. Bár főleg hangra, de asszem a kép is működött (annó, régebbi, gondolom 3-as PI-vel).
Csak azért ez plusz eszköz, még plusz microHDMI kábel (amiből rövid dugós kell és az eltolt kivitelű ház miatt még úgy is tőnél meg kell hajlítom...).
Azaz plusz költség, plusz tekergő/rögzítendő alkatrészek, plusz hely.
Annyi tapasztalat, hogy a Pi-nek (legalábbis a régieknek) a HDMI-n kiküldött tápja elég gyengus volt. Asszem már 3m-es HDMI-vel se nagyon nem ment ez az átalakító magában, csak ha adtam neki külön tápot a miniUSB-n. -
atesss
addikt
válasz
wassermann #47529 üzenetére
És viszont akkor 720*576 felbontással tudok klónozott módot, a HDMI-n és a kompoziton egyszerre ugyanazt a képet ?
Vagy a HDMI-n a 720*576 már egy nem is támogatott felbontás ? -
Vasti74
senior tag
válasz
wassermann #47493 üzenetére
Nem akarok gonosz lenni ezzel a kis kütyüvel ;-) , de szerintem amikor megjelent, desktop-nak már akkor is bőven kevés volt. És így vannak ezzel az újabb generációk is :-(
Nem is értem igazából, hogy miért akarná bárki asztali gépként használni, amikor szerintem még a "teremtői" sem annak szánták. Sok mindenre jó, de asztali gépnek piszok kevés! Még egy program sem fut rajta gördülékenyen, nem hogy 4-5 párhuzamosan...
Arról nem is beszélve, hogy pl. egy 8GB-os Pi 5 annyiba kerül, amennyiért már lehet kapni egy márkás mini PC-t pl. 8. generációs i3 procival, 8GB memóriával, és 250-500GB nvme SSD-vel... Na azon már lehet dolgozni ;-)
-
kutga
félisten
válasz
wassermann #47496 üzenetére
Nálunk is valami hasonló a helyzet. Igazából talán még öt éve próbáltam desktopként használni, de már akkor sem volt valami erős.
-
kutga
félisten
válasz
wassermann #47493 üzenetére
Ki lehetne próbálni egy ssd meghajtót az oprendszer alá, bár szerintem inkább a proci lesz kevés. Nálunk anyámnál üzemel torrent és dlna szerverként, desktop üzemre nem fognám be.
-
válasz
wassermann #47476 üzenetére
A Putty egy SSH kliens. Semmi köze a samba-hoz, vagy annak annak verziójához.
-
duffbeer
őstag
válasz
wassermann #47458 üzenetére
Osztom.
Pi4et nagyon vártam a 4k miatt, de gyötrelmesen lassan jött rá minden szoftver. És még melegedett is mint a dög. Pi3 osmc-vel, egy konfigurálás után nulla gonddal ment a lejátszás. Akkoriban még a médiaboxnál sokkal jobb választás volt. WDTV-m volt Pi-k előtt, az is gyötrelmes volt. De a mostani Google-TV pl igencsak letisztult, gyors és meg van oldva minden amivel a Pi-n szívni kell, és elérhető áron. -
Márton
nagyúr
válasz
wassermann #47287 üzenetére
nem hinném, ők hívtak, hogy akarjuk-e továbbra is a tv-t, mert akkor az zsebbenyúlós
-
válasz
wassermann #47166 üzenetére
Dehát ez sosem volt máshogy. Csak sajnos a Rpi olyan irányba fejlődött, hogy lassan kiírja magát a történetből.
-
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #47154 üzenetére
Oh, nekem semmi gondom vele, siman elviszi a PI4 eredeti tapja a lemezt es a PI-t is egyutt...
-
kbhuinfo
tag
válasz
wassermann #47086 üzenetére
Koszi! A tapasztalatok alapjan nagyreszt problema nelkul lehet igy is uzemeltetni. Neha megszunik a bootolasi lehetoseg, de ha nem kritikus, akkor csak egy flash, restore es koktel a medenceparton
-
kbhuinfo
tag
válasz
wassermann #47073 üzenetére
Akkor nalad nincs semmilyen szunetmentes megoldas uzemben?
Tobbiek? Ti mit hasznaltok?
-
válasz
wassermann #46886 üzenetére
+1. Én se kapcsolom ki soha, és még semmi probléma nem volt belőle. Havi villanyszámlán (lemértem, kiszámoltam) kemény 189 Ft úgy, hogy rá van dugva egy 2,5-ös HDD USB-n.
Illetve a hivatalon fórumon se kapcsolja ki senki. Nincs értelme.
-
ha3flt
tag
válasz
wassermann #46877 üzenetére
Nem alszik, az már kiderült - boot után üzemmódot váltott a HDMI-n. (Üdv!)
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #46877 üzenetére
Jó helyen jársz! (át van helyezve és teljesen más, mint az elődje még ki "# "-va sincs benne.)
A /boot/firmware/config.txt - ből hiányzott a:
hdmi_safe=1
config_hdmi_boost=4
bejegyzés.
(((A problémám úgy nézz ki, hogy megoldva. - most az várom, hogy elsötétedjen..))) -
Undoroid
őstag
válasz
wassermann #46474 üzenetére
Átnéztem pár rajzot és ott látszik, hogy a betáp csatlakozó és a gerinc 5V-os ág között még van egy FET-es áramkör, ami beavatkozik * (tipp: nyilván ezt lehet működtetni, ha szoftveresen kapcsolom ki a PI-t) ha éppen szükség van rá!
Úgy döntöttem, hogy a panel hátlapjára (jobb - alsó sarok) fogok forrasztani megfelelő keresztmetszetű vezetékeket, amin keresztül etetni tudom majd a PI-t! Így lesz elég 'kakaó' a megfelelő működéshez! Tehát pont oda fogok csatlakozni (PP1 és/vagy PP2 a + és PP3 a -), ahová egy normális minőségű kábel adná a betápot. Nem lesz annyira könnyen oldható ez a két kötés, de menni fog és sűrűn sem szeretném az egészet szerelgetni...
* szerk: Ez valami egészen más lesz! Leginkább valami tápstabilizátorra hasonlít, ami túláramnál beszól - lekapcsol!
-
elmo
aktív tag
válasz
wassermann #46297 üzenetére
Pont ezt akartam írni, véletlenül elsőre én is a LibreElec-et raktam fel, mert milyen jó Kodi optimalizált, de ha kicsit (többet) linuxoznál is, nem tényleg csak és kizárólag Kodi, akkor az OSMC-t javasolják; szóval hamarosan csere.
Meg 3-masra nem is javasolt a 64 bit, ha jól emlékszem, hanem csak 4-esre (meg 400-asra). (De lehet rosszul emlékszem.)
-
Vigyorka
aktív tag
válasz
wassermann #46281 üzenetére
Csak azt nem találom, hogy hol és mit állítsak be...
Itt mindig segítetek megoldani a problémákat. -
ViZion
félisten
válasz
wassermann #46277 üzenetére
+azbest:
nem állítgattam semmit, most majd megpróbálom, amit este cigam linkjén olvastam,
hogy nem a kodiban linkelem a NAS mappákat, hanem OS-szinten, NFS-t ír, samba van, de akkor bekapcsolom azt. Neten mondjuk nem mondtak nagy difit DLNA vs samba vs nfs között, inkább a pirinyó ram és az 1 mag a szerény.Próbának/okosodásnak jó ez is, de valszeg veszek nagyobbat. Valaki használja hyperion/ambilight/prismatik vagy ilyesmivel együtt? Ahhoz milyen pi kellene? 3B+ elég lehet?
-
DasBoot
aktív tag
válasz
wassermann #46090 üzenetére
Köszönöm. Van ilyen?
-
Zirowe
nagyúr
válasz
wassermann #46070 üzenetére
-
wassermann
Topikgazda
válasz
wassermann #45999 üzenetére
Igen, akartam is írni, hogy az ilyen szalagkábel vagy egyéb vagdosásnál sajnos nem biztos a siker. De nem volt veszteni valód!
Én legutóbb SIM kártyát vagdostam, mikro-ról nano-óra. Hát remegett a kezem, de szerencsére némi utólagos reszelgetéssel sikerült. -
Zsolt_16
tag
válasz
wassermann #45996 üzenetére
Levágtam a sérült részt majd reszelgettem egy óráig mérnöki pontosággal csak így túl vékony így skipeltem
Szerencsére volt egy rövidebb így megoldottam azzal -
sztanozs
veterán
válasz
wassermann #45942 üzenetére
Hat sokat nem tudok vele tenni, ha az iPad 10W-os tapja se eleg neki...
#45943 MaCS_70 - mi a gyari tap specifikacioja?
-
válasz
wassermann #45942 üzenetére
Kíváncsiságból én is kipróbáltam, de a RPI2 a gyári táppal simán vitte a legfrissebb OSMC-t. Induláskor van csak a szokásos szivárványos képernyő pár másodpercig.
MaCS
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45894 üzenetére
amin ciklikusan végigfut folyamatosan minden hangcsomag kiírásakor.-> Itt kicsit elvesztettem a fonalat... Meg ennek mi előnye van egy "nem ilyen" kijelzőhöz képest?
Nem aciklikus, mint a tiéd (tegnap pont ezen gondolkoztam az akadásaid miatt).-> Milyen akadásaim miatt? Bocs, de szerintem összekeversz itt másvalakivel.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45886 üzenetére
Az ilyen "pőre" audio only OS-ekkel biztos lehet ilyen akadály is, hisz épp ez "lenne" a lényegük. No nem okoskodni akarok, de akkor írom is, hogy ha jól olvastam (valahol, valamikor), akkor van pl. Volumio alatt is olyan "dugi" parancs, amivel a proci prioritását lehet átállítani különböző fokozatokban, hogy így esetleg jutna a szuszból az "egyebekre" is.
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #45752 üzenetére
Na úgy fest, most jó. Annyit csináltam, hogy azokat a muxokat, amikre failed-et mutatott, 0,5MHz-el magasabbra állítottam, és ezután Force Scan-re kattintva az a fura dolog történt, hogy létrehozta a módosított muxot, plusz megmaradt a régi is. És érdekes módon épp a régire, tehát amit eredetileg beállítottam, találta meg az csatornákat. Furcsa. De így most van valami 150 adó kb. Nem tudom, hogy minde megvan-e, hiányzik-e valami, illetve a minőséget sem csekkoltam, de legalább úgy fest, működik végre.
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #45646 üzenetére
Gőzöm sincs, mit csinálok rosszul, de egyszterűen nem akar találni semmit az Xbox Tuner. Beállítgattam manuálisan a frekvenciákat, symbol rétekkel, modulációval, Force start-ra kattintok, majd a Status-ra, de a log-nál a kül. frekiknél ezt látom (mindegyiknél):
scan no data - failedEzek a beállítások:
Mit csinálok rosszul? -
tvamos
nagyúr
válasz
wassermann #45672 üzenetére
Ez az 1 magos. Nem az az alap gond, hogy lassu, hanem, hogy lassabb lett, mint az ESP-vel. Azt hittem, alapban gyorsabb lesz, es onnan kezdhetek gondolkodni, hogy esetleg ketto, vagy 4 sztringbe bontva gyorsabb lehet.
(#45673) Aryes
Az a baj, otletem sincs, hogy induljak el, azert tettem fel itt a kerdest, esetleg valaki mar belefutott a problemaba.
Az ESP-vel olyan 2-3 fps volt, memoriabol, es gondoltam Raspberry-vel lesz mondjuk 5. Ha azt felgyorsitom 10-20-ra, akkor az egy nem nagyon szaggatos atmenet lehetne ket kep kozott.Persze az is lehet, hogy rosszul emlekszem.
1 bit atvitele 1.25us, ami 800kHz. Nekem van 50 ezer bitem, akkor annak at kene menni 70ms alatt. Szoval egy olyan 10 fps nem kene, hogy irrealis legyen. -
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45664 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, igen pontosan így szeretném.
Ebben meg ha jól értem van töltés vezérlés, azaz nem engedi túl tölteni. Így is károsodna az aksi ha töltőn van napi 24ben (kivéve bekapcsolt állapotban)?
-
válasz
wassermann #45664 üzenetére
Akkor én értettem félre, vagy rosszul értelmeztem a hozzászólásokat.
-
válasz
wassermann #45653 üzenetére
LiFePo-ról itt szó sem volt, csak sima LiPo akksikról.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45653 üzenetére
Mármint épp te mondtad, hogy ezekben nincs semmi elektronika, ebből meg elég nehéz elképzelni a "vissza" töltést is, ugyan azon a "kábelen". De lehet csak én gondolom komplikáltabbnak, mint amilyen...
-
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45649 üzenetére
És ezt úgy tudom tölteni úgy, h 5v ot adok neki a kimenetén?
-
Sakab
senior tag
válasz
wassermann #45638 üzenetére
Akkor leírom pontosan mire lenne használva így érthetőbb lesz a problémám. Rpi4 + Digione Signature. Az Rpi-t egy TMP Linearis szűrt tiszta táp táplálná a Digione tisza oldalát pedig egy powerbank. És úgy lenne bekötve, hogy ha kivan kapcsolva akkor egy szimpla mobiltelefon töltő töltené a powerbankot, ha pedig bekapcsolom az Rpi-t akkor a relé behúz powerbank töltés lekapcsol és ezzel egyidőben a powerbank kimenete pedig elkezdi táplálni a Digione tiszta oldalát.
Na most ha nekem még külön meg kell táplálnom a reléket is akkor azt ha a sima mobiltöltő tápjáról teszem akkor a piszkos zajos táp csak belefog szűrődni az Rpi-be, a TMP Linearisról meg akkor megint nem táplálhatom amiről maga az Rpi is megy. -
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #45598 üzenetére
5V, 2,1A-es tápja van.
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #45586 üzenetére
OK, köszönöm.
-
nfer
tag
válasz
wassermann #45575 üzenetére
Mikor van erre szükség, és erről hol lehet olvasni?
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #45584 üzenetére
Az alább linkelt oldalon lévő paranccsal újrakonfiguráltam, így sikerült. Az a fura, hogy nekem ez a user name - jelszó konfig sem telepítésnél nem jött elő a Pi OS alatt, sem pedig az első belépésnél. Na mindegy. Fő hogy már megy! Köszönöm! Mostmár csak a Tunert várom
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45573 üzenetére
Ezekkel már tisztában vagyok, csináltam is már több backup-ot a Volumio rendszeréről a Win32DiskImager-el. A kérdés előbb a "sima file/könyvtár átmásolásra" vonatkozott.
-
nfer
tag
válasz
wassermann #45578 üzenetére
Ezt nem nekem szántad.
-
nfer
tag
válasz
wassermann #45575 üzenetére
Mikor van erre szükség, és erről hol lehet olvasni?
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
wassermann #45566 üzenetére
Szia!
Ez alapján indult el a gondolatmenetem!
[link] itt a multiplex board és a 4 kamera szerepel!
A többit ha nem haragszol privàtba írnám le! Amugy nem netre mennek a képek -
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45561 üzenetére
A szűz telepítés biztos nem játszik a Volumio esetén, főként a sok külön-külön sorrendezett és elmentett Playlist-em miatt. (A Backup plug-in talán soha nem lesz újra működőképes a 3-as fő verzió óta, ez is egy "vicc" az eredeti fejlesztő helyett igazán átvehették volna a Volumio-sok is, de jó, inkább hagyjuk.) De ez itt már kezd OFF-nak lenni (vagy mégsem annyira?). Ha erről itt nem jön bővebb infó valakitől, majd ránézek a net-en, vagy felteszem a Volumio Fórum-ára is a kérdést.
De még csak ezt: Amikor kész vagy az egyik rendszer particióit kicseréled a PC-re elmentettél (ezt zsugorítani kell, mert a többi miatt nyilvánvalóan kevesebb helye lesz már csak a kártyán)->
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45559 üzenetére
Hát ez a "lehet talán megmenteni" így nekem kicsit bizonytalannak tűnik. De majd akkor utána olvasok jobban ennek a Noobs-nak valahol.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45557 üzenetére
És ezt lehet úgy "telepíteni", hogy a Volumio már eleve telepítve van (és nyilván nem szeretnék belőle elveszteni semmit, ami már be van állítva benne)?
Meg ezt a boot szelekciós időt nem lehet megnövelni, vagy "befagyasztani" valahogy?
Meg most egy 12Gb-os SD kártya van benne és még kb. 11GB szabad rajta, erre még bőven elférne egymás mellet a két rendszer?
THX!
-
Gabesz87
veterán
válasz
wassermann #45554 üzenetére
Ok, köszi. Akkpr nem nagy ördöngösség. Remélem simán megy majd az Xbox Tunerrel.
-
válasz
wassermann #45546 üzenetére
Asszem szoftveres oldalon nem is sima PCM, hanem fejlettebb.
1 bit delta-sigma moduláció -
válasz
wassermann #45543 üzenetére
Én onnan tudom, hogy milyen, hogy már csináltam. Játékkonzol (pigrrl) hangkimenetét ezzel oldottam meg. A Nintendo meg hasonló játékok prüntyögéséhez pont elégséges megoldás, de amúgy borzasztó zajos, és valami órajel csipogását is folyamatosan hallani lehet rajta.
Persze az is lehet, hogy rosszul építettem meg, vagy egyéb okból került rá a csipogás, de van pi2-m, ugyanez az analóg kimenet van rajta, régebben használtam is zenelejátszásra, és az alapzaj ugyanúgy ott volt rajta.
A felbontása ettől függetlenül akár tényleg lehet jobb, mint a CD 48kbit/16bit felbontása. -
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45543 üzenetére
"CD minőségnél jobb."-> Bocsi, de ez így mit akar jelenteni? Ebben a kontextusban eléggé értelmezhetetlen. Ha pl. csak az, hogy a CD anyagok mintavételezési értékeinél magasabbakat is tud papíron dekódolni, az még semmit nem árul el a valós kimeneti hangminőségről.
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45540 üzenetére
Nem tudom ez mennyire "olyan", de pl. az az analóg kimenet ami az RPi3B+-on van alapból, hát nem valami túl jó. Pl. Volumio-val 80%-os hangerő felett már torzít. Az alatt meg kb. "elmegy" kategória, csak rádiózásra pl. megteszi, de ez már attól függ kinek mik az igényei.
Pl. az a linkelt hangfal már egy elég jó típus, ehhez már érdemes egy normális DAC-ot is venni.
-
válasz
wassermann #45540 üzenetére
Amennyiben szereted a sistergést meg a csipogást, ez a legjobb megoldás
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
wassermann #45525 üzenetére
Réz nem lenne jobb? Az én Pi3B+-omra raktam ilyen ici-pici alu bordákat, a CPU-ra, meg a LAN chip-re is, de gondolkodom mi lenne ha lecserélném őket rézre. Meg az is jó kérdés, hogy hogyan szedem le a bordákat (ilyen "öntapadósok" voltak ugye)???
-
emilll
tag
válasz
wassermann #45506 üzenetére
Szuper, kipróbálom köszi!
-
emilll
tag
válasz
wassermann #45500 üzenetére
Olyan kellene amire lehet pi-hole-t is. A LibreElec jó nekem filmnézésre, csak akkor nincs pi-hole.
-
Nerazim
őstag
válasz
wassermann #45487 üzenetére
-
válasz
wassermann #45481 üzenetére
Nem tervezem, 120GB több mint elég lesz. Kb 50 GB fájlt fogok rátenni, a maradék 70 GB elég lesz rendszernek, meg annak a 2 applikációnak.
De köszi az infót.Elkezdem összegyűjteni a szükséges linkeket.
Megér +10 000Ft-ot a 4GB-os verzió?
-
válasz
wassermann #45465 üzenetére
Úgy tudom az Pi3-on van 2 db USB3 csati. Nekem meg olyan kábelem van ami USB3-SATA. Elvileg ezzel akkor nem lehet probléma.
-
válasz
wassermann #45458 üzenetére
RPi4-nél már lehet GPIO pinnel bekapcsolni is, szóval lehet egy gomb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Formula-1
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Google Pixel topik
- Tőzsde és gazdaság
- Ford topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest