Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#3651) moli.hu válasza ödönbéla (#3650) üzenetére


moli.hu
őstag

mindenkepp ezt.

(#3652) designREX


designREX
tag

Nah Sikerült!

XBian rendszer telepítés
TL-WN721N usb wifi stick
wifi dhcp konfig
Androidos telefonon AP mod bekapcsolva
RPi kapcsolódik hozzá
yatse remote control a telefonon
kapcsolódás elsőre zenék tökéletesen működnek.
Este már a kocsiban lesz beszerelve :)

(#3653) p06


p06
senior tag

Sziasztok

Arra van lehetőség, hogy wifi stick-el kapcsolódjak a netre egyből? (TP-Link WN821N).
(Soft-float Debian “wheezy”)
Sajnos LAN kábelen keresztül nem sikerűlt még a laptophoz sem (SSH) csatlakozni (static ip beállítás megvolt, a laptopon is...)

Előre is köszönöm!!

(#3654) vzoltan


vzoltan
aktív tag

Vpn temarol volt mar szo?
Sikerult telepitenem vpnt (pptp) es hasznalom is rendszeresen Pandora hallgatasra es Hulu nezesre, viszont ilyenkor le kell kapcsolnom a transmissiont, mert a vpn szolgaltato tiltja (ami nem baj)
Itt jon a kerdes,
Szeretnem azt hogy az IP:9091 (transmission) mindig fixen az eth0 -an forgalmazzon (hazai netszolgaltato fele) meg akkor is ha a ppp0 aktiv (vpn)
Jelenleg ha a vpn kapcsolat letrejott akkor minden ppp0 -an megy at.

Ebben tud valaki segiteni?

Koszi.

[ Szerkesztve ]

(#3655) ödönbéla válasza moli.hu (#3651) üzenetére


ödönbéla
csendes tag

Kösz, és miért?
Nekem egyik sincs jelenleg, és ahogy látom, a kínaiak olcsóbbak és erősebbek, viszont a Pi-t bele lehet rakni egy átlátszó dobozba, több a csatlakozója, nagyobb a közössége (bár ez döntően angol nyelvű) és előrébb tart a barkácsolásban. Mi az, amit még érdemes figyelembe venni?

(#3656) Proci85 válasza ödönbéla (#3655) üzenetére


Proci85
senior tag

A korábban említett "pendrive" szó alatt te mit értettél tulajdonképpen?
Ha a Pi-t és egy klaszikus értelembe vett pendrive-ot kellene összehasonlítani, ég és föld a kettő. Miről beszélsz? Nem értelek az előző hozzászólásod óta.

(#3657) moli.hu válasza ödönbéla (#3655) üzenetére


moli.hu
őstag

mert a gyerek gondolom kiserletezni akar, nem egy kesz, zart dobozt kapni. a pendriveokhoz nem lehet hozzanyulni szinte sehogy, kb annyira erdekes, mint egy kindle-t vagy wii-t feltorni. a pi-n tobb a kesz, felkesz szoftver (ott az egesz debian, a legnagyobb linux disztribucio!), igy a linuxszal valo ismerkedesen tul (ami megnyitja szamara a rendszergazdai jovot) meg szukseges is belebogarasznia, szepen ra van kenyszeritve a tanulasra, onkepzesre. en is igy kezdtem anno c64-en, es programozo lettem, azert kapom a fizetesem, ami a mai napig a hobbim. a vilagon egyre tobb munkat tudunk helyettesiteni gepekkel, ezeket a gepeket mar a gepek is gyartjak, mar ahhoz se kell ember. lassan az ercbanyaszathoz sem. viszont ezeket a gepeket (me'g) emberek programozzak, ez a szakma jo ideig nagyon, rettenetesen keresett lesz. ami azt jelenti, hogy meg ha a gyerek nem is tehetseges, akkor is annyira hiany lesz a szakmaban, hogy meg ugy is eleg jol meg lesz fizetve, nem kell kuzdenie a nala jobbakkal a minimalberert. de ha a programozas helyett forrasztgatni fog, ugyanez igaz a mernokokre is.

[ Szerkesztve ]

(#3658) vzoltan


vzoltan
aktív tag

Vpn bontas utan elfelejti az eth0-t es nem latja tobbet a netet, viszont be tudok ra ssh-zni, erre is kellene megoldas hogy maradjon sima net utana.
Koszi.

(#3659) moli.hu válasza ödönbéla (#3655) üzenetére


moli.hu
őstag

ezzel az egesszel azt akartam mondani, hogy ne felhasznalot akarj nevelni a gyerekbol, mert ma mar mindenki felhasznalo. ma mar mindenki tudja kezelni a gepet, ezzel nem tud kozelebb jutni a jovohoz. es ha egy kesz eszkozt veszel, azzal felhasznalo lesz. ha viszont az eszkoz alkalmas, de meg nem tudja, akkor az olyan, mint a gyerek: alkalmas, de meg nem tudja. celravezeto apro akadalyokat gorgetni a gyerek ele, abbol tanul. neked mar csak a motivacioval kell foglalkoznod.

(#3660) Warter válasza moli.hu (#3657) üzenetére


Warter
őstag

A legtöbb pendrive-ra szintén telepíthető linux, így nem látom ebből a nézőpontból a különbséget. A többivel telejsen egyetértek.

(#3661) vzoltan válasza vzoltan (#3658) üzenetére


vzoltan
aktív tag

megoldottam.

(a filterezest meg nem , abban meg mindig segitsegre varok)

[ Szerkesztve ]

(#3662) ödönbéla válasza moli.hu (#3659) üzenetére


ödönbéla
csendes tag

Köszi szépen!
Én is így gondolkodom (elfelejtettem írni, hogy pendrive-ból is olyat vennék, amelyikre lehet tenni linuxot), ezért is venném neki az egészet. A Pi melletti legerősebb érvnek is a belepiszkálásra való nagyobb ingert érzem (átlátszó doboz, közösség mérete). Viszont ha jobban meggondolom, amit írtál, akkor lehet, hogy mégis az a legfontosabb, hogy ennek már az elsődleges környezete sem egy kvázi komplett rendszer, azaz eleve arra számít, hogy hozzányúlsz, így könnyebben megakadályozza, hogy ellustulj.

Még egy kérdés: A Pi mennyire hajlamos a meghibásodásra?

(#3656) Proci85: MK808/802 stb-kről beszélek pendrive alatt.

(#3663) vzoltan válasza azbest (#3649) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Hali,
Usb webcam-ekkel van tapasztalatod?
Talaltam egyet ami mukodokepes linuxon 2.x-kernelhez van is hozza driver amit bele kellene forditani, de nekem is mar a 3.6.7 es van, igy nem fut le.
Lsusb kijelzi es a dmesg is az eszkozt de driver hianyaban nem jon letre a /dev/video0

Tudsz ebben segiteni?

[ Szerkesztve ]

(#3664) azbest válasza vzoltan (#3663) üzenetére


azbest
félisten

már vagy 7 éve nem használtam usb kamerát... az eszköz azonosítók alapján érdemes körbenézni a neten, hogy egyáltalán támogatott -e újabb linuxok alatt.. az is lehet hogy csak a kerneledből hiányzik az adott modul, csak be kéne kapcsolni és újrafordítani.

(#3665) vzoltan válasza azbest (#3664) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Megvan a cucc hozza de 367 alatt nek tudomfuttatni a make-t
Szoval ha megvan a driver es regebbi kernelhez van beallitva a fordito cucc (nem tudom a rendes meghatarozast) akkor azt te tudod hogyan kell futtatni 3.6.7 alatt
Megneztem a listaban a kameram benne van. (Hardver azonositok is stimmelnek)

[ Szerkesztve ]

(#3666) tg44 válasza ödönbéla (#3662) üzenetére


tg44
csendes tag

Ez a pendrive vs Raspberry Pi azért összehasonlíthatatlan :)

Persze egy pendrivera is "lehet rakni linuxot" sőt egy wincseszterre is. Ez ugyanis egy operációs rendszer ami fileokból áll amit filetároló eszközre fel lehet másolni. Ha a bárkinek van egy számítógépe, akkor kb max 2h-s munka levágna a wincseszterből 4-5gb-t és feltolni rá egy linuxot, és akkor kap az illető egy dualbootolható rendszert, nem kell pendrive sem. Viszont azt garantálom hogy ettől nem fog senki kedvet kapni a linuxal való ismerkedéshez.

A raspberryre is lehet "linuxot rakni" a különbség hogy ameddig a pendrive egy statikus adattároló eszköz addig a raspberry képes "futtatni" azt a kódot és ha úgy vesszük egy komplett miniszámítógép. Általában itt a legtöbben nem azért használják mert egyszerű, hanem mert bizonyos helyzetekben kilehet vele váltani egy asztali PC-t, vagy egy drágább hardvert amit a mindennapokban használ(ná)nak (pl medialejátszó). Szerintem ha valakinek nincsenek tervei vele, akkor csak egy helyben fog állni és nem fog csinálni semmit vele senki, ha ezt egy a műszaki dolgokban érdeklődő 16-18 év közötti gyereknek szánod, akkor lehet hogy érdemes egyből célt is elé állítani, vagy legalább elmondani hogy miket tudhat ha beleöli az idejét. (Nem akarlak róla lebeszélni véletlenül sem, de attól hogy szeret számítógépen játszani NEM biztos hogy érdekli az is hogy hogyan működik. Rengeteg ember szeret számítógépen játszani... Aki szeret legózni azt sem érdekli, hogy a legókockákhoz használt műanyag milyen hűtési fázisokon megy keresztül :) Rengeteg gólya jön hozzánk a BME VIK-re minden évben, és ezeknek pl úgy az ötöde kiesik az első év végén, mert nincs ötletük hova menjenek és valaki azt mondja nekik hogy ha szeretsz számítógépezni majd jó lesz neked a programozás. A számok alapján nem jó nekik, egy csomónak sokkal jobb a gazdasági/ttk-s vonal, és át is mennek. Mérlegeld hogy mennyire fogja használni, esetleg "rontsd el a meglepetést", és kérdezz rá, de egy pendrive használható bárkinek bármire, egy raspberryhez azért minimálisnál több érdeklődés kell.)

Az elromlásról pedig:
Normális körülmények között nem nagyon tud csak úgy magától elromlani. Vannak dolgok amiket elkövetve el tud, de aki egy kicsit is figyel a környezetére és elővigyázatos az nem tudja "elrontani", pl azért mert utána olvas előtte, vagy mert alapból van annyi esze hogy nem önti le vízzel :)
Szoftveresen nem művészet "elrontani", viszont kb 10-15 perc csinálni biztonsági mentést, kb ugyan ennyi visszaállítani, és ha nem volt biztonsági mentés, akkor is lehet még azt használni, csak előlről fel kell konfigurálni.

Egyéb téma amit nem érintettél, de lehet hogy nem vagy vele tisztában:
Az RPI-hez ahhoz hogy használható legyen kell maga az eszköz, kell egy SDkártya minimum 2GB-s, kell valamilyn hálózati áramforrás neki (pl telefontöltő, megvan hogy milyenek jók), ha hálózatot is akar használni vele akkor kábel hozzá, ha wifit akar elérni akkor usb-s wifi csatlakozó, valamint kell egy monitor aminek van hdmi bemenete (esetleg tv, meg az összekötéshez kellhet kábel), és egy billentyűzet (esetleg egér is) aminek usb-s vége van. Ezek amolyan "rejtett költségei" a dolognak, de még így is kb egy árban van egy 10-15 éves pc-vel és kb teljesítményben is annyit tud, csak legalább 4 kilóval könnyebb :)

(#3667) Warter válasza tg44 (#3666) üzenetére


Warter
őstag

Ha nem lett volna még világos, akkor a kolléga korábban az MK808/802 és hasonló Allwinner/RK3066 chippel szerelt pendrive formájú miniszámítógépről beszélt. Amiket mostanság előszeretettel alkalmaznak tableteken túl ilyen miniszámítógépekben is. Amin nincs más csak HDMI 1-2 USB, sd kártya olcsó és a power csatlakozó. És a legtöbbre szintén lehet linuxot telepíteni az alap android mellett.

[ Szerkesztve ]

(#3668) jackbacsi87 válasza tg44 (#3666) üzenetére


jackbacsi87
senior tag

Teló töltő helyett szerintem jobban jár egy aktív usb hubbal.
Monitor+egér+billentyűzet kiváltható ssh-val, meg vnc-vel. :C

(#3669) moli.hu válasza tg44 (#3666) üzenetére


moli.hu
őstag

gyereknek szánod, akkor lehet hogy érdemes egyből célt is elé állítani

epittetni kell vele egy portalos sentry-t (, ha fiu - gondolom), csak egy mozgaserzekelo kell hozza, kapni dx.com -on. el kell kezdeni vele egyutt, aztan a szivacslovedek-kilovo reszt mar csinalja meg egyedul.

[ Szerkesztve ]

(#3670) moli.hu válasza ödönbéla (#3662) üzenetére


moli.hu
őstag

a gyartas soran tortent meghibasodasok allitolag 6:800000-hez aranyu volt, de nem ezt kerdezted.
az otthon torteno persze eleg eselyes, ha nem tudja, hogy kell kezelni egy csupasz nya'kot, de eleg olcso ahhoz, hogy ezen kezdje el megtanulni (foleg a model A, amin csak az ethernettel van tobb, ami egy robothoz/automatizalashoz nem kell). lehet ESD kesztyuben is kezelni, ez az egyik veglet, vagy lehet chipszes kezzel nyulkalni - ez a gyerek altalanos nevelesetol fugg. konnyu rajta rovidzarlatot okozni, ha akarod, ha olyan, nezz hozza dobozt.

(#3671) azbest


azbest
félisten


No, megérkezett a linux alatt alapból támogatott kártyaolvasóm, amit szét is barmoltam ;] Így nem foglal olyan hatalmas helyet, mint eredetileg.

Lehet nem olyan szép, mint eredetileg, de a próbanyák egész könnyen megmunkálható és jól fogja a pillanatragasztó.Oldalt csak azért az a két kicsi, hogy biztosan jó pozícióba csússzon a kártya.

[ Szerkesztve ]

(#3672) ödönbéla válasza moli.hu (#3670) üzenetére


ödönbéla
csendes tag

Dobozt mindenképpen veszek. A kínaiakról már többen is írták, hogy az ő példányuk tönkrement. A Pi-nél nem emlékszem ilyenre, de hátha csak átsiklottam felette, ezért kérdeztem rá.

(#3666) tg44: Kösz a hozzászólást, de ahogy írtam, a pendrive alakú gépekről beszélek. Ami a meghibásodást illeti, az pont az ilyen gyártsunk le olcsón sokat és gyorsan termékeknél fenyeget leginkább. Az jó kérdés, hogy mire lehet használni. Magamnak is azért nem vettem, mert nem tudom, mit kezdjek vele. Egy gyerek esetében viszont inkább kreativitást növelő segédeszközként tekintek rá, mintsem konkrét problémamegoldásként. Hasonlóan az említett legóhoz. Valami haszna csak lesz, még akkor is, ha idővel bekerül a szekrény aljára.

(#3673) Jim76


Jim76
aktív tag

Sziasztok!

Valamelyikőtök futtatott már wireshark-ot ezen az eszközön? Van valamilyen tapasztalat ezügyben?
(2-300 host/vlan-t kéne monitorozni nagyon pici helyigényű, olcsó eszközökkel - alkalmas lehet erre ez, hogy egy-egy vlan-t ráengedjek? Illetve mekkora a legnagyobb SD amit lekezel? )

Köszönöm a választ előre is.

[ Szerkesztve ]

There is no elevator to success - just the stairs. So take it one step at a time!

(#3674) FireLord


FireLord
aktív tag

Gondolkodom hogy ilyen kütyü beszerzésén, torrent+samba megosztásra használnám, kérdés hogy mennyire tudna streamelni hálózaton mondjuk egy 1080as filmet USB-ről LAN-on át a médialejátszóra?

Próbálkozott már ilyesmivel valaki? :R

(#3675) PistiSan válasza FireLord (#3674) üzenetére


PistiSan
addikt

Szia!
Nekem 5mb-es netem van, megy a letöltés, közben a média lejátszómon megy az 1080P-s filmlejátszás zavartalanul.
Szerintem amire neked kell arra pont jó lesz. :K

(#3676) FireLord válasza PistiSan (#3675) üzenetére


FireLord
aktív tag

Szuper, köszi, olvasgatom közben a régebbi hsz-eket és elég jó sebességeket írnak a kolllégák. Honnan lehet a legolcsóbban beszerezni?
Itt elég jó áron adják!

(#3677) azbest


azbest
félisten

Nos, ma majdnem teljesen elkészült a set-top-box hardvere. Még az antenna és a táp hátlapra vezetése hiányzik. Az lcd kábeleit is átcserélem 8 eres szalagra. Moddolt kártyaolvasó (hogy kisebb legyen). Házra felcsavarozott egységek. Hátlapra kivezetett usb és hang. Azt hiszem erősebb táp sem árthat, mert eléggé felmelegedett a hub saját tápja ennyi eszközt hajtva.

Kép:

Videó róla:

Szoftveres részről még sok minden hátravan még.

(#3678) wassermann


wassermann
Topikgazda

Elkezdtem én is ügyködni:
A CPU 1000MHz és memória 500MHz csak abban az esetben megy, ha a feszültséget mindkettőnél 2-re emelem. A GPU-nak csak 192 MB memóriát adok az 512-ből, így is jónak tűnik. Ja és van három hűtőbordám is rajta: a CPU-n, az USB-n és fesz.regulátoron.

(#3679) geopotencial


geopotencial
csendes tag

Sikerült már valakinek úgy feltennie a VLC-t hogy az x264 hardveres gyorsítással menjen? Igazából a webkamera MJPEG streamét szeretném x264-re alakítani, ami szerintem GPU-s gyorsítással menne is, de eddig nem találtam működő megoldást. :F

(#3680) lord.lakli


lord.lakli
őstag

Az ajánlott töltők közül használok Samu teló töltőt (5V, 750 mA), de csak 4.67V-ot mérek.
Sony teló töltő (5V, 850mA) pedig csak 4.35V. Vettem Belkin F5U706 aktív USB HUB-ot, amely a bemenő kábelén 0.5V-ot táplál vissza, ha USB-n keresztül a mikro USB-s csatit is meghajtom, akkor 4.3-4.4V-ot mérek. Tudnátok ajánlani valami jó töltési módszert, hogy meglegyen az 5 V. Mennyi kell különben a stabil működéshez?

(#3681) vzoltan válasza geopotencial (#3679) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Milyen webkamerad van ami mukodik is es milyen modszerrel sikerult mukodesre birni melyik rendszeren?
Koszi

(#3682) geopotencial


geopotencial
csendes tag

Ez egy Logitech C920-as webkamera, ami már alapból tud x264 streamet is, de sajnos ezt RPI-n még nem sikerült normálisan működésre bírni.
Egyébként mjpeg_streamer-el szépen megy.
Először feltettem a video4linux-ot (v4l2), majd az mjpeg-streamer-experimental-t forrásból.
Ha érdekel leírom részletesen.
Amúgy neked milyen kamerád van?

(#3683) vzoltan válasza geopotencial (#3682) üzenetére


vzoltan
aktív tag

Igen erdekel sot meg is kerlek ra!

Logitech QuickCam Express (plus) (USB ID 046d:092f)

(#3684) DarkByte válasza azbest (#3677) üzenetére


DarkByte
addikt

Aztabdsqrv.. :Y Wow, le a kalappal. :R Érdekelne pontosan milyen hardverek csücsülnek benne :)
LCD a DVD gyárija egyébként?

(#3685) FireLord


FireLord
aktív tag

jól értem ha rendelek egy ilyet akkor az adaptert külön be kell szerezni hozzá? :F

[ Szerkesztve ]

(#3686) peter9228 válasza FireLord (#3685) üzenetére


peter9228
aktív tag

Milyen adaptert? (mondjuk mindegy milyenre gondolsz, nem adnak hozzá semmilyent ha jól tudom)

(#3687) moli.hu válasza geopotencial (#3679) üzenetére


moli.hu
őstag

x264 hardveres enkodolashoz nem kene a licensz?

[ Szerkesztve ]

(#3688) azbest válasza DarkByte (#3684) üzenetére


azbest
félisten

Bár megvolt az eredeti lcd kijelző is, de azzal nem foglalkoztam. Az a panel kezelte egyébként az előlapi gombsort is, ami most csak be van ragasztva.

Első szériás raspi van benne, ezt valószínűleg cserélem 512-es rev2-re, ha megjön, de van már hozzá kék hűtőborda (ha már a többi cucc is kék benne :D )
- lcd
- borda
- lcd-hez kábelt át fogom cserélni 8 érre ebből [link]
- ralink wifi
- taiwani alcor kártyaolvasó AU9540, amit a linux beépített driverei kezelnek, az arm-os pi-n is. A burkolatát átalakítottam, hogy elférjen.
- 3x usb hosszabbító kábel [link]
- hang hosszabbító kábel (hamis sony, kék) [link]
- a gyárinál rövidebb usb A-B kábel a hub-hoz [link]
- 7 portos usb hub, 2A táppal [link], ha mindent üzemeltetni akarok, akkor lehet erősebb táp kellene, mert eléggé melegedett most ennyi cuccal (de 4.8-at ígyis adta, hogy még hdmi-vga aktív átalakítót is tápoltam róla)
- bontott utp fali csatlakozó belső, erre tűzve egy rj45-ös kábel a vezetékes hálózati csatlakozó kivezetéséhez
- infra vevős távirányító (egeret és billentyűzetet szimulál) [link]
- 3x dvb-t tuner, vegyesen, nekem it9135-ből van több, de a kínaiak kezdenek átállni rtl2832u-ra [link]
- usb hdd tok belseje, ehhez hasonló, de kapni olcsóbban olyat, amin nincs esata (ami ebben a megoldásban nem jobb, mint az usb sebessége).
- ja és egy 120GB-os Fujitsu merevlemez
- Trion TR-6123 dvd lejátszó műanyag burkolata [link]
- egy marék távtartó [link]
- olcsó pillanatrangasztó
- gyorskötöző [link]
- csavarok és utp kábel ér darabok, hogy szoruljanak a távtartókban és lehessen rögzíteni vele az eszközöket (hack)

Minden elektronika megfosztva a burkolatától, mert így geek-ebb, kevesebb helyet foglal és jobban szellőzik.

Azt hiszem ez egy egészen pontos lista lett :DDD

(#3687) moli.hu
Kódoláshoz nem, az alapból engedélyezett már egy ideje. Amikor elkezdték árulni az mpeg2 és vc1 licenszeket, akkor jöttek rá, hogy a h264 -hez nem csak dekódolást, hanem enkódolást is tartalmazza az a licensz ami benne van a pi árában.

[ Szerkesztve ]

(#3689) wassermann


wassermann
Topikgazda

Ma legalább 5x telepítettem újból, mire rájöttem, hogy a Raspbmc-be integrált hardver konfiguráló program, ha futtatom tönkreteszi a config.txt-t. Hiába nyomok "Mégse"-t, ha kilépnék belóle, akkor is ártírja a korábbi jó config.txt-t : (

(#3690) azbest válasza azbest (#3688) üzenetére


azbest
félisten

hmm ahogy számolom, a box pi-vel együtt, tunerestől, mindenenestől - kivéve a hdd - 150 usd körüli összegbe került sok kicsi sokra megy alapon.

Közben kifejelejtettem még, hogy az antennához kell megfelelő csatlakozó
- 3x f male mcx right angle [link], ha ez az szerk: attól félek ez mégsem olyan csatlakozós mint nekem kéne.
- 3-as koax splitter [link]
- meg a tápot sem ártana kivezetni hátra és lehet erősebb táp is kéne

Szóval ezért már komoly cuccokat lehet kapni készen, bár lehet, hogy azok még mindig nem elég komolyan ehhez képest - ha összejön.

(#3689) wassermann
lehet bug is, nameg a tuning mellékhatása. A legfrisebb raspbian rendszeren a beépített tuning opcióknál visszavették a core frekit az alap 250-re, mert sokan panaszkodtak kártya korrumpálódása... na ezt nem tudom szebben mondani. Szóval íráshibára. Ott most legmagasabb fokozatban 1000/250/500 órajelek vannak és 6-os fesz.

[ Szerkesztve ]

(#3691) wassermann válasza azbest (#3690) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Biztos, hogy bug: ha előhívom a programok menüből a RasPi hardver konfigurálót, nem tudok úgy kijönni belőle, hogy ne írná át a config.txt-t. Most már inkább nem kattintok rá...

(#3692) moli.hu válasza azbest (#3688) üzenetére


moli.hu
őstag

nem kevered ezzel?

During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware.

(#3693) azbest válasza moli.hu (#3692) üzenetére


azbest
félisten

Nem keverem, hiszen te is erről beszélsz. H264 enkódoláshoz nem kell külön licenszet venni, mert az már eleve aktív. Más kérdés, hogy szerintem nincs még olyan szoftver, ami kihasználni ezt a képességét a pi-nek.

Az x264 az egy szoftver, ami h264 formátumba tömörít. [link]

[ Szerkesztve ]

(#3694) moli.hu válasza azbest (#3693) üzenetére


moli.hu
őstag

#1: Sikerült már valakinek úgy feltennie a VLC-t hogy az x264 hardveres gyorsítással menjen? Igazából a webkamera MJPEG streamét szeretném x264-re alakítani, ami szerintem GPU-s gyorsítással menne is, de eddig nem találtam működő megoldást.

#2: During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware.

(#3695) azbest válasza moli.hu (#3694) üzenetére


azbest
félisten

Jó, akkor nézd meg a teljes bekezdést ott ahonnan idézel :P

H.264 encode

Alongside MPEG-2 support (which you’ll have to pay for), we’re making H.264 encode available for free. The hardware has always been capable of supporting H.264 encode, but we were under the misapprehension that encode required an additional licence fee, so were waiting until the camera board release (which is still coming later in the year) before spending the money to enable it.

During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware. It may take a while for someone to produce an encoder application which uses these components, but once they do you should be able to use the Pi as a standalone transcoder.

Szabadon fordítva:

A fizetős mpeg2 támogatás mellett (vele egy időben) ingyenesen elérhetővé tették a h264 enkódolást. A hardver mindig is támogatta ezt, csak korábban tévesen azt hitték, hogy további licensz szükséges az enkódoláshoz, s ezért vártak a kamera modul elkészültéig, addig nem akartak költeni rá.

Az mpeg2-vel kapcsolatos megbeszélések közben fedezték fel, hogy a jelenleg raspi árába épített licensz lefedi az enkódolást és dekódolást is. (Itt utalnak a licenszelés misztikusságára / nehezen értelmezhetőségére.) Szóval a szükséges OpenMax komponenseket engedélyezték a friss firmwaer-ben. Egy darabig eltart, mire lesz olyan program ami képes kihasználni, de amint ez megy, utána használható lesz a pi transzkódolásra.

Kérdés? :)

[ Szerkesztve ]

(#3696) moli.hu válasza azbest (#3695) üzenetére


moli.hu
őstag

igaz, en csak azt a paragrafust olvastam el, ami a keresesre talalatkent kijott.

javitom a szarul fogalmazott szoveget: During the course of talking to the MPEG LA about the MPEG-2 licence, we discovered that the existing licence fee of H.264 that is already baked into the cost of the Raspberry Pi actually covers both encode and decode – I tell you, this stuff is arcane - so we’ve enabled the relevant OpenMAX components by default in the latest firmware. It may take a while for someone to produce an encoder application which uses these components, but once they do you should be able to use the Pi as a standalone transcoder.

[ Szerkesztve ]

(#3697) teppik_amon válasza FireLord (#3685) üzenetére


teppik_amon
tag

Hálózati adapterre gondolsz? Tápra? 230V-os ra? Mert akkor igen, neked kell beszerezni hozzá egyet.

(#3698) FireLord válasza teppik_amon (#3697) üzenetére


FireLord
aktív tag

Igen arra gondoltam :)

Nézegetem ebayen a készüléket van pár jó ajánlat, lehet onnan fogom beszerezni.

(#3699) DarkByte válasza azbest (#3688) üzenetére


DarkByte
addikt

Húha, kicsit később átfutom :R

Egyébként végül is milyen funkciókat sikerült rárakni? Gondolom PVR+TV nézés+timeshift+filmnézés.

[ Szerkesztve ]

(#3700) jackbacsi87 válasza FireLord (#3698) üzenetére


jackbacsi87
senior tag

Győr, elektronikai bolt, mely szerződésben áll a farnellel, kb 1hónappal ezelőtt: hétfőn megrendeltük, csütörtökön megkaptuk 11.500 pénzért.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.