Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20145) Bakus


Bakus
tag

Mivel eddig senki nem vette a bátorságot egy összefoglaló megírására, így írtam egy kis szösszenetet. A helyesírási hibákért és az esetleges elírásokért bocsi de éjszaka írtam telóról. Ha valamit kihagytam vagy rosszul írtam nyugodtan javítsatok ki. :DD

Az OLED technológia
Az OLED működési elv alapjait a kutatók a szentjánosbogaraktól vették kölcsön, mondván azok sem hurcolnak magukkal elemlámpát, mégis világítanak. Úgy okoskodtak, hogy kell lennie olyan szerves anyagnak, amely elektromos feszültség hatására fényt bocsát ki, és igazuk is volt. Ezt a jelenséget, azaz az elektrolumineszcenciát használják ki tehát az OLED (szerves fénykibocsátó dióda - Organic Light-Emitting Diode) kijelzőkben, ahol is két elektróda között ilyen effektust produkáló szerves félvezető anyagot helyeznek el. A fényt tehát ennek segítségével állítják elő külön-külön az egyes képpontokban, hasonlóan a plazma technológiához, aminek következtében nincs szükség háttérvilágításra. Ennek köszönhetően, ellentétben az LCD televíziókkal, ahol valamennyi fény mindig átszűrődik a folyadékkristályokon, elméletben lehetségessé válik a tökéletes fekete megteremtése. Az energiafogyasztást tekintve viszont az OLED kijelzők már az LCD penelekhez állnak közelebb, ráadásul azoknál jóval vékonyabbak, könnyebbek.

A WOLED technológia
Régóta kísérleteznek nagyméretű OLED paneleket használó televíziók gyártásával, de a legtöbb próbálkozás kudarcba fulladt, amely az élettartammal kapcsolatos problémákra és a magas gyártási költségekre vezethető vissza. Az LG Display az egyetlen olyan vállalat, amely jelenleg gyárt OLED paneleket az úgynevezett WOLED-technológiával, melyet a KODAK-tól vásároltak. A WOLED, azaz White OLED panelekben a szokásos RGB panelektől eltérően az egyes képpontok nem piros (R), zöld (G) és kék (B) fényű alképpontokból tevődnek össze, hanem kizárólag fehér tónusú OLED fényforrást használnak a pixeleknél, amelyek elé színszűrőket helyeznek el. Ez egyben egyébként azt is jelenti, hogy a három említett alapszín itt kiegészül egy negyedikkel, a fehérrel, amelynek köszönhetően növekszik a fényerő és csökken az energiafogyasztás. A paneleket egy a tintasugaras nyomtatáshoz kísértetiesen hasonlító eljárással hozzák létre, tulajdonképpen kinyomtatják őket.
Jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható OLED TV-k ezt a technológiát használják. Minden gyártó az LG Display-től veszi a paneleket amelyeket a saját készülékeikbe építenek be. Ennek köszönhetően csak szolgáltatásokban és külső megjelenésben van különbség a televíziók között.

Előnyök:
- A technológiából adódóan lehetővé válik a tökéletes fekete megteremtése, melynek köszönhetően a kontraszt arány “végtelen” lesz.
- Színhűségben szintén kiemelkedőek az OLED TV-k, az sRGB színteret 110-140%-ban lefedik azon belül pedig a pontosságuk 96-99% között mozog modelltől függően.
- Szintén a technológiából adódóan rendkívül vékony televíziók készíthetőek. Legjobb példa rá az LG W szériája a “tapéta tv” .

Hátrányok:
- Goshting / Beégés - Az OLED technológia egyik legtöbbet emlegetett hiba forrása amely abból adódik, hogy az egyes pixelek mögött található fényforrások eltérő ütemben öregednek. Ez azt eredményezi, hogy az egyik pixel vagy pixel csoport már nem képes ugyanazt a fényerőt kibocsájtani mint a környező pixelek. Amikor ez az állapot csak ideiglenes azt nevezzük Gosthing-nak, de ha végleges akkor beszélünk beégésről. Ezek a problémák főleg statikus tartalmaknál fordulnak elő. Például TV adó logója, korhatár besorolás jelzése, játékok HUD-ja stb… Ezen hibák kiküszöbölésére a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek. Például:
----- A pixel frissités névre hallgató eljárás mely során az elektronika megpróbálja kompenzálni az öregedést. Ez az eljárás automatikusan elindul minden negyedik működési óra után a készülék kikapcsolását követően, ezért tilos áramtalanítani a készüléket. Illetve kézzel is elinditható egy komolyabb pixel frissités, de ezt csak akkor ajánlott használni ha gosthingra illetve beégésre utaló jeleket találunk a készülékünkön.
----- A Pixel eltolás nevű funkció mint a neve is mutatja pár pixel távolságban mozgatja a képet különböző irányokba.
----- A Logo Luminance a statikus tartalmak káros hatását hivatott csökkenti az által, hogy az elektronika érzékeli hol található ilyen tartalom és annak fényerejét visszább veszi.
- Az OLED TV-k válasz ideje sajnos nem kiemelkedő, körülbelül 20ms-tól felfelé találhatóak az egyes típusok minimum értékei.

Ajánlás :
Az OLED TV jelenleg azoknak ajánlott akik főként film és sorozat nézésre használják a televíziójukat. Aki főleg TV adást néz és naponta órákig ugyan az a csatorna megy rajta, esetleg rengeteget játszik a televíziót használva kijelzőként azoknak jelenleg inkább az LCD technológiájú TV-k ajánlottak, főleg ha félnek a beégés kockázatától ami ilyen fajta használat mellett valós veszély.

Tippek
A TV-t bekell járatni, ez körülbelül 100-200 óra az első használattól kezdődően. Ezen időszak alatt fokozottan kerüljük a statikus tartalmakat, és lehetőleg a teljes képet kitőltő állandóan változó tartalommal használjuk. Továbbá kerüljük a HDR videókat. Fontos megemlíteni a panel fényerejét is, ezt nem szabad később se nagyon magas értéken tartani mivel hatványozottan öregíti a panelt.
LG modelleknél az ajánlott “OLED fény” 20 és 30 érték között van SDR tartalomnál. HDR tartalomnál ellenben a maximum 100-as értéket kell használni. A bejáratás következtében csökken a banding és az inhomogenítás is.
A televíziók ideális kép beállításai megtalálhatóak az interneten. Itt fontos megjegyezni, hogy kalibráló eszköz hiányában nem szabad belenyúlni a fehér egyensúlyba és a színkezelésbe mivel ezek panelenként változó módosításokat igényelnek.
LG televíziók optimális kép profiljai:
SDR módban az “ISF Expert sötét” adja a legjobb képet, HDR módban pedig a “Technicolor”.

[ Szerkesztve ]

"A víz örök, de a gép változik"

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.