Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50601) mexel válasza fecus (#50600) üzenetére


mexel
veterán

Köszi! Így értem. A legjobb a lámpa mögé berakni akkor. ( sokat szereltem otthon villanyt, csak ez nem volt tiszta miért kell így. Viszont akkor azt hiszem azok a kapcsolók amiknél azt írják kell a nulla, ugyanígy mennének, mert a képek és minden egyéb alapján ugyanolyanok, csak nem csomagoltak melléjök kondit. ( hiszen van amihez írják hogy nullával vagy anélkül, és ha nincs nulla bekötve akkor kell kondi ha van akkor nem kell)
Szóval szerintem megpróbálhatom a kapott kapcsolóval is ezt ha szerzek köndit.
Viszont mivel most nem tudok nagyon mozogni ki kell hagyjam, mert a kapcsolót még tudnám csrélni, az belefér a mozgástartományomba, a lámpa már nem :(

(#50602) fecus válasza mexel (#50601) üzenetére


fecus
őstag

SZVSZ. A nulla nélkülinek deklaráltak általában mennek nullával is. A nullásak nem mennek nulla nélkül.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#50603) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Shelly Plus tulajok! Próbálta valaki az 1.2.0 fw-t? Megy gond nélkül? Nekem a háromból (amiket frissítettem) kettő leszakadt a Wifi-ről (1-2 nappal a frissítés után) és nem csatlakoztak vissza, pedig külön AP-n és SSID-n vannak. Az egyiket sikerült még eddig áramtalanítanom, az visszajött, de ez nem túl biztató. Érdemes kivárni a frissítéssel.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#50604) mexel válasza fecus (#50602) üzenetére


mexel
veterán

Én is így gondolnám, de ugyanarra a kapcsolóra írják pl hogy nullával vagy nulla néélkül és adnak hozzá kondit. Ha van nulla nem kell kondi, ha nincs akkor kell. Ezért gondoltam csak hgy a nulláshoz nem adnak egyszerűen kondit, de ha lenne hozzá menne. Ugyanolyan a kapcsoló a képek alapján

(#50605) ViZion


ViZion
félisten

nálam meg egy automation bug jött elő, statust idézőjelbe kell tenni, vagy nem triggerel. Van, akinél anélkül is működik, UI idézőjel nélkül írja. javitottam, majd figyelem. Tapasztalat másnál ezzel?
mexel: áramkörök rajzát hasonlitsd össze, a kép az egy dolog...

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50606) 4D4M


4D4M
aktív tag

Mostanában elég gyakran úgy érzem, hogy az integrációk/bővítmények bétatesztelője vagyok (: A közösségi nyílt kendácsolásnak is megvannak az árnyoldalai sajnos.
RTL_433, Music Assistant kiktatva egy-egy frissítéssel.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50607) amargo válasza Degeczi (#50585) üzenetére


amargo
addikt

hmm, nálam 2-3 éve vannak bent, akkor érdemes lenne cserélni szintén :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#50608) Gabesz87


Gabesz87
addikt

E400RF termosztátot valahogy lehetséges HA-ba integrálni? Fluoreon-t találtam. Ez lenne hozzá a megfelelő add-on? Ill. másik topikban már kérdeztem, tudna valaki segíteni ebben?

[ Szerkesztve ]

(#50609) dbius válasza Gabesz87 (#50608) üzenetére


dbius
veterán

Floureon jó, de most már Broadlink eszközként is megtalálja a HA (úgy emlékszem magától). Én floureonnal használom lassan egy éve.

Az időzítésekhez: annál a periódusnál, amelyik nem kellene egyszerűen állítsd be azt a hőmérsékletet amit szeretnél, akár az összes periódusnál lehet ugyanaz a célhőmérséklet beállítva (kvázi mintha egyetlen periódus lenne az egész nap)

Szerk: Nálam így van beállítva, azonban ez csak ún. failsafe üzemmód, valójában a HA vezérli. Arra az esetre van így beállítva, ha léhalna a HA, akkor ugyanis a termosztát vezérel.

[ Szerkesztve ]

(#50610) Cyberbeni válasza 4D4M (#50578) üzenetére


Cyberbeni
addikt

Nem lenne egyszerűbb a google driveos copy paste helyett a módosításokat beküldeni először ide: glmnet/arduino-dsmr majd utána ha ebből van új verzió, akkor ide: esphome/esphome ?

(#50611) Gabesz87 válasza dbius (#50609) üzenetére


Gabesz87
addikt

Ahhha, értem. Köszi, így sikerült. 2 furcsaság lenne még itt:
1. Pénteken levettem 20fokra mielőtt elmentünk vidékre. Úton hazafelé ma azt látom az app-ban, hogy beállított hőmérséklet 7 fok :F
2. Fogalmam sincs vajon jó-e a hőmérséklet amit mutat. Mellé tettem a korábbi Q7RF termosztátot, az most 22.7-et mutat, az E400RF 22.9-et, de úgy hogy +1.7 fokot állítottam a kalibracion! Odatettem még egy Xiaomi temp.sensort, na az meg 21.8-at mutat. Teljesen érthetetlen, hogy 3 kül. eszköz 3 értéket mutat, illetve az, hogy az E400 alapból kb.2 föl eltérést mutatott a Q7RF-hez képest. Ez normális?

Fluoeron hogy néz ki nálad, meg tudod mutatni? Hogy csinálod azt, hogy a HA leállása esetén a computherm app értékei veszik át ugymond az irányítást? Egyébként meg alapból a HA vezérel?

(#50612) 4D4M válasza Cyberbeni (#50610) üzenetére


4D4M
aktív tag

Nem tudom, hogy 3-nál többször linkeltem-e.

De, nyilván lehetne belőle egy saját fork a slimmelezerből, de akkoriban még nem használtam gitet még sosem, és a binárist szerintem nem tudtam volna ott megosztani (volt hogy valakinek az kellett)

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50613) dethroner válasza dethroner (#50396) üzenetére


dethroner
veterán

Hello!
Fentebb olvashatjátok a történetem. Az említett Honeywell T6R nem tudta az előremenő vizet állítani. Most kipróbálás alatt van egy Emos P5616OT. Ezzel már lehet állítani a Viessmann előremenő vizét, szuper. Mivel padlófűtésünk van, le is vettem 35 fokra, amit nem lép túl. De fura módon nagyon keveset ég a láng, majdhogynem sima kapcsolósként működik, bekapcsolja az égőt, felküldi 35 fokra majd pár mp után kikapcsolja és csak a szivattyú megy majdnem folyamatosan, kb 25-26 fokos vízzel. Majd újra bekapcsol és ki, és így tovább Viszont tök másképp reagál a külvilágra, be van állítva 22,5 fokra 0,2 fokos kapcsolási határral. Ma reggel amikor ránéztem 21,9 fok volt, mutatta hogy hőigény van, mert is a kazán, de csak ugye a 25 fokos vizet kergette. Aztán később amikor újra ránéztem már elérte a 22,5 fokot, szóval működik, de fura módon mintha nem a lángmodulációval érné el, hanem a folyamatos vízszállítással. Most nem tudom azért viselkedik így, mert annyira alacsony az előremenő max vízhőfok? Vajon ha nagyobb lenne a mozgástere, akkor lenne alacsony lángon folyamatos üzem? Mert a Honeywell igaz hogy megküldte 60 foknál is feljebb a vizet, de amikor már nem közel járt a célhőmérséklethez (1 fokon belül volt), akkor visszaengedte a vízet 35 fok környékére és folyamatosan hajtotta. Mondjuk jelen esetben az Emos meg pont ezzel a max 35 fokos vízzel kell hogy gazdálkodjon, nem tudom, lehet ezért van. De ezzel a módszerrel is képes a padlófűtést 0,5 fokkal a célnál magasabb szintre fűteni, de ez biztos a padló lassúságából fakad.
Mit gondoltok, padlófűtéssel megoldható az a fajta Opentherm, ami szerintem az egyetlen értelme lenne ennek az egésznek, vagyis ne emelkedjen túl a hő mint amit beállítok, és folyamatos maradjon a keringés, legyen langyos a padló? Van ilyen, vagy a szerencsére túl jól szigetelt ház megakadályozza hogy a megtermelt és a kiszökő hő egyensúlyban legyen?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#50614) Padam


Padam
aktív tag

Sziasztok!

Pár hónapja költöztem egy új albérletben, ahol elektromos redőnyök vannak. Sajnos az alap távirányító (képen a jobb oldali) nem teszi lehetővé, hogy időzíteni lehessen a redőnyök fel és lehúzását. Ezért vásároltam a bal oldali távirányítót, ami egész jól működött, de sajnos ma elromlott és mivel ~15.000 Ft + 14.000 Ft beüzemelési pénzt kértek érte, így kicsit körbenéztem és így találtam a fórumra.

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy melyik univerzális távirányítót ajánlanátok, amivel működtethető ez a redőny (sajnos a motor típusát nem tudja a tulaj se), erre IR+RF 433MHz -re figyeljek választásnál?

Illetbe miközben írtam a kérdést felmerült, hogy jó lenne ha megspórolnám a Mitsubishi HR35VF klíma WIFI modemjét is, így ezt is erről az eszközről szeretném irányítani. :))

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

(#50615) dbius válasza Gabesz87 (#50611) üzenetére


dbius
veterán

Megpróbálom, de nem lesz rövid és nem tudom mennyire tudom - mások által is - érthetően megfogalmazni :B

1. HACS-ból tudod telepíteni floureon-t (integráció)
2. configuration.yaml-t kell szerkesztened, abban tudod konfigurálni, mint climate, switch, ill. mint sensor.

Nálam így van:

# Floureon thermostat config
climate:
  - platform: floureon
    unique_id: computherm_floureon_thermostat
    name: Computherm_thermostat
    host: 192.168.1.124
    use_external_temp: false

# Floureon termosztát switch
  - platform: floureon
    unique_id: computherm_floureon_thermostat_switch
    name: Computherm_thermostat
    host: 192.168.1.124
    turn_off_mode: min_temp
  turn_on_mode: max_temp
    use_external_temp: false

A switch-nél a turn_on_mode-nál beállított max_temp helyett megadható konkrét hőmérséklet, pl: 24.0

Valamint konfigurálható a termosztát beépített hőmérője is, mint hőmérsékleti szenzor, de ez nálam nagyon ritkán frissül.

Ennek nem tudom az okát, több óránként frissül csak. A termosztát által mért hőmérsékleti értéket jeleníti meg, de csak 0.5 fokos értékekben annak ellenére, hogy maga a termosztát 0.1 fokonként jelzi! Szóval ezt szerintem nem érdemes használni így semmire, én sem teszem.

# Floureon sensor
sensor:
  - platform: template
    sensors:
      computherm_thermostat:
        unique_id: computherm_floureon_thermostat_sensor
        value_template: '{{ states.climate.computherm_thermostat.attributes.current_temperature if states.climate.computherm_thermostat else "unavailable" }}'
        unit_of_measurement: °C

Ha semmi bonyolult dolgot nem akarsz, akkor elegendő kizárólag a climate, nem kell a switch és a sensor sem.

Nálam földszint+tetőtér, 85m2 hasznos és kb. 105m2 teljes alapterület van. Fent szobákban radiátoros, valamint a fenti fürdőben padlófűtés, földszinten pedig kizárólag padlófűtés van (illetve másfél éve egy Mitsubishi AP35 klíma fűtés kiegészítésre). Minden egy fűtési körön van, földszint, emelet és szobák, nincsenek zónák.

Két termosztátom van, egy a földszinten a nappaliban (ez egy régi, vezetékes computherm termosztát), valamint az emeleten egy Computherm E400rf az egyik leghidegebb szobában. Minden szobában termosztatikus fej van a radiátorokon.

A lakás minden helyiségében van egy hő és páratartalom szenzor (esphome alapú, így vannak összerakva) melyek percenként küldenek friss adatot wifin a HA-nak.

Azoknak a helyiségeknek a hőmérsékleti szenzoraiból, amelyeket figyelni akarok, azaz pontosabban fogalmazva amelyekkel vezérelni akarom a fűtést, létrehoztam egy segédentitást, legalacsonyabb hőrméséklet néven (Beállítások - eszközök és szolgáltatások, majd jobb odalon felül segédentitásoknál - Több érzékelő állapotának kombinálása, valamint statisztikai jellemzőnél a minimum van kiválasztva).

Így ez a hőmérsékleti szenzor mindig a "figyelt" helyiségek hőmérsékleti értékei közül a legalacsonyabbat fogja mutatni.

Az előző hozzászólásomból láthattad, hogyan vannak beállítva a hőmérsékleti értékek magán a wifis termosztáton. Ez az alábbiak miatt lényeges:

A computherm termosztát nálam magasabb értéket mér, mint az esphome szenzorok (amelyeket kalibráltam és ezáltal valós, de a computhermtől alacsonyabb hőmérsékleti értékeket mérnek!) és szándékosan nem is kalibrálom be az esphome hőmérők szintjére, mert így el tudom különíteni a fűtés vezérlését.

Készítettem még két segédentitást:
1. Fűtési célhőmérséklet (ez egy input number) és ezt változtatom!
2, Tél/Nyár (de lehetne fűtési/hűtési időszak, teljesen mindegy a név)

A fűtést gyakorlatilag - automatizmussal - úgy vezérli a HA, hogy amikor a legalacsonyabb hőmérséklet (azaz a figyelt helyiségek hőmérséklete) a fűtési célhőmérséklet nevű segédentitásban beállított érték alá esik, akkor a computherm termosztát setpointját 24.0 fokra állítja egy automatizmus, így a computherm termosztát bekapcsolja a kazánt (mivel amelyik helyiségben van (hálószoba), ott nincs 24.0 fok.)

Így "kényszerítem" fűtésre a kazánt ha fűtési igény lép fel egy olyan helyiségben, ahol nincs termosztát. Kvázi a helyiségben lévő hőmérő termosztátként funkcionál az automatizmus miatt.

Amint a legalacsonyabb hőmérsékleti szenzor által mért hőmérsékleti érték 3 tizeddel magasabb, mint a beállított fűtési célhőmérséklet, akkor öt perces késleltetéssel egy automatizmus visszaállítja a computherm termosztátot auto üzemmódra és a kazán kikapcsol (ha egyébként abban a helyiségben, ahol maga a termosztát van nincs további fűtési igény)!

Mint feljebb írtam, a computherm termosztát hőmérője mindig magasabb hőmérsékletet mér kb. 0.5-1.0 fokkal, mint az esphome szenzorok, így a HA automatizmusai kapcsolják a kazánt fűtésre a computherm termosztáton keresztül és nem a termosztát által mért hőmérsékleti értékek miatt kapcsol be a kazán.

Én fűtés szempontjából két időszakot különböztetek meg: nappal és éjszaka. Nappal 22.0, éjszaka 21.0 a beállított fűtési célhőmérséklet az automatizmusokkal.

Ez kiegészül további automatizmusokkal attól függően, hogy ha nappali időszakban senki sincs otthon, akkor lejjebb veszi a fűtési célhőmérséklet segédentitás értékét nappal is 21.0 fokra. (valamint további automatizmusok figyelik az ablakok nyitását és zárását. Legalább egy perce nyitott ablak esetén a termosztát kikapcsol, ablakok becsukását követő egy perc múlva pedig visszakapcsolja auto üzemmódra)

Így elértem azt, hogy első körben mindig a HA vezérli a fűtést, mert a valós adatokat közvetítő szenzorok alacsonyabb értékeket mérnek, mint maga a termosztát. Ha megállna a HA, akkor lép életbe - másodvonalban - a termosztáton beállított hőmérsékleti érték mint fűtési célhőmérséklet és nem fog a ház kihűlni.

Már írtam fentebb, hogy a földszinten van egy másik, vezetékes termosztát. Ez a harmadvonal. Ugyanis amióta beépítésre került, a földszintet a Mitsubishi klíma fűti (szintén automatizmusokkal vezérelve). Amióta használom a lenti termosztát nem kapcsolta a kazánt fűtésre - bár ugye, mivel egy kör van ha megy a kazán a lenti padlókörben is mozog a víz -

Ha nincs HA és nincs wifi sem és a klíma se menne valamiért, de áram - és gáz - még van, akkor ha már hűl kifele a ház a földszinti termosztát még mindig tudja kapcsolni a kazánt.

Legalábbis amíg van áram ugye. Ha nincs áram, akkor fűtés sincs, remélem ilyen nem lesz :B

Nagyjából ennyi. Nem tudom mennyire lett érthető vagy követhető, de a fentiek kis finomításokkal úgy egy éve működnek - második fűtési időszak - és azt kell mondanom, hogy eddig bevált.

Egyébként a legalacsonyabb hőmérséklet segédentitást teljesen felesleges létrehozni, csak annyi segítséget jelent, hogy az automatizmusokban nem több szenzor értékét kell figyeltetni, hanem egyet.

[ Szerkesztve ]

(#50616) Satus válasza dethroner (#50613) üzenetére


Satus
tag

Van egy minimun teljesítmény ami alá nem tud menni. Nekem a 0% 3.5kw ezzel csinál 40-42-es előremenőt ami nálunk elég kb 0 fok kinti hőmérsékletig, itt is így csínál +16 fokban, keringeti a vizet gyújtás nélkül.

(#50617) 4D4M válasza dethroner (#50613) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ha jól emlékszem nem írtad, hogy hogy van illesztve a mekkora padlófűtés a kazánhoz. Leírnád/lefényképeznéd?

bekapcsolja az égőt, felküldi 35 fokra majd pár mp után kikapcsolja
~
Ezt úgy kell érteni, hogy konkrétan pár másodpercet megy az égő? Padlófűtés esetén nehéz lenne ilyen hamar 10°C-ot emelni a visszatérőn, hacsak nincs valami bypass ág.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50618) Gabesz87 válasza dbius (#50615) üzenetére


Gabesz87
addikt

Hűha. Nagyobb szépen köszönöm ezt a hosszas, részletes leírást. Még 1-2x atragom magam rajta, de egyébként teljesen érthető! Nálam egyszerűbb kicsit a helyzet, mert mindkét szinten radiátorok vannak, szintén egy kör, de az emeleten klímázunk, és a srácok is a nagyszobaban játszanak szinte mindig, így itt van a termosztát, ez a referencia helyiség fűtés szempontjából. Lehet hogy majd még fogok kérdezni! :)

(#50619) Petikeje válasza dbius (#50615) üzenetére


Petikeje
tag

Wow 😁😁 THX a leirast!
Milyen thermofejek vannak a radiátoron?
Még van asszem 1 lyuk a megvalósításban, nem tudom kritikus-e: amikor fűt a kazán, és elmegy a wifi, a computherm bekapcsolva marad. A futés megy (nem fűt túl) de a thermofejek lezárnak, és a kazán nem tudja keringetni a vizet (ehhez nem értek, de így kepzelnem). Lehet 1-2 radiátorra nem-okos tekergetot raknek?

(#50620) fap333 válasza LouiS22 (#50579) üzenetére


fap333
aktív tag

És @4D4M
Sajnos hiába tippeltem arra, hogy a slimmelezer-kiesések valamiféle villanyórában történő szolgáltatói firmware-frissítések lehettek, nem történt semmi látható változás.
Az áramirányokat továbbra sem mutatja, áramértékek továbbra is egészek, fázisonként teljesítmény sincs...
Az esp-link buffer méretét nem találtam meg, hogy hol kell állítani, így nem láttam a teljes telegrammot.
A slimmelizerbe módosítottam bele, hogy az áhított obis kódokat is próbálja meg olvasni, de ott pedig csak 'NA' érték van (vagyis nincs....)
Szóval várok tovább türelemmel.
:R és utólag is köszi a tippeket, és az irányokat! :R

[ Szerkesztve ]

10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#50621) dbius válasza Petikeje (#50619) üzenetére


dbius
veterán

Jogos az észrevételed. Mivel van padlókör is, ott akkor is fog mozogni a víz, ha a radiátorok mindegyike lezár. Az előre menő 45 fokra van állítva a kazánon, de van keverő szelep is a padlókörben, így ha ilyen eset következne be, akkor sem gondolnám, hogy gond lenne.

Szerk: Nem tudom pontosan milyen thermofejek vannak, nem smart egyik sem, de a típusukat nem tudom megmondani.

Szerk2: Egy fűtési kör, de van két osztó, egy a földszinten, egy az emeleten. Minden szobába megy egy ág az osztóból, valamint egy ág a fenti padlókörbe is, egy újabb ág megy le a lenti osztóba a földszinti padlókörhöz.

[ Szerkesztve ]

(#50622) spst válasza Petikeje (#50619) üzenetére


spst
csendes tag

Radiátoros fűtés esetén, ha mindenhol thermo fej van, akkor bypass kört építenek be nyomás beállító szeleppel, hogy ha mindegyik thermo fej lezár, akkor a nyomás beállítószelep nyit (meg nő a nyomás a rendszerben) és van visszatérő. Amúgy ezért javasolják mindig, hogy abban a helyiségben, ahol a fali thermosztát van, ne szereljenek fel thermo fejet.
Ha a radiátorok mellet van padlófűtés (kevert kör), akkor ügyelni kell, mert a keverő szelep lezárja az előremenőt és csak a padlófűtésben keringeti a benne levő vizet és ugyanaz a helyzet áll elő, mint lezárt thermo fejek esetén. Ezért radiátor és padlófűtés közös kiépítése esetén is szükség van a bypass-ra, hogy legyen visszatérő lezárt szelepek esetén is.

(#50623) dbius válasza spst (#50622) üzenetére


dbius
veterán

Abban a szobában, ahol a wifis Computherm termosztát van, a thermoszelep teljesen ki van nyitva. Már nem tudtam az előző hozzászólást szerkeszteni.

Szerk: Illetve még egy szobában van teljesen nyitva a thermofej, mert egyik fiam nagyon szereti a meleget. Tehát két radiátor soha nem zár le a háromból, ami a körben van.

[ Szerkesztve ]

(#50624) tukko1


tukko1
aktív tag

Van egy ilyen Moes 2gang wifi relém! Az S1 és a S2 bemenetekre a fázist kell kapcsolni, hogy kattanjon a relé! A kérdésem az lenne, hogy milyen keresztmetszetű vezetéket használjak a S1/S2 és a fali kapcsoló között?
A Sonoff MINIR2-nél úgy tudom szinte bármilyen vékony vezeték megfelel mert az S1 és az S2 pontokba nincs fázis vagy rosszul tudom?

(#50625) spst válasza dbius (#50623) üzenetére


spst
csendes tag

Az jó, mert akkor folyamatosan van visszatérő az egyes szelepek lezárása esetén is és a kazán (vezérlő) érzékeli a valós visszatérővíz hőmérsékletet.

(#50626) fo_di válasza tukko1 (#50624) üzenetére


fo_di
őstag

szerintem a fázist folyatja át rajta, szóval én legalább egy másfeles tömör kábelt raknék be

(#50627) fo_di


fo_di
őstag

sziasztok,
szeretnék felrakni néhány usb-s jelenlétrézékelőt (mmwave), némelyike kész, másik részét esphome alapon tervezem (vettem üres mozgásérzékelő dobozt, abba akarom beleherbácsolni). a plafonra ahova raknám, pár helyen van csövezés, amit riasztóhoz dugtak be, de egyelőre nincs riasztóm, úgyhogy erre pont jó lenne
hogy lehetne szerintetek jól 5 voltot odavinni ezekhez az eszközökhöz kb 10-15 méter kábel után? mekkora kábel kéne, hogy 5 volt maradjon a végére is, vagy cat6-ra szerintetek miként tudok 5 voltot rátenni, hogy a túlvégen lejöjjön ennyi? nem ragaszkodom a szabványos megoldásokhoz, de gondolkodtam apoe tápfeladón és levevőn is, csak annyira bumfordiak a levevők, hogy nem az igazi
köszi

(#50628) 4D4M válasza fo_di (#50627) üzenetére


4D4M
aktív tag

Itt beszélgettünk egy hasonló szituációról.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50629) Cyberbeni válasza fo_di (#50627) üzenetére


Cyberbeni
addikt

230-at viszel oda és vagy sima konnektor+usb töltő vagy alapból olyan konnektor, amin van usb csatlakozó is. (Vagy gondolom létezik olyan is, ami csak usb)

(#50630) fo_di válasza Cyberbeni (#50629) üzenetére


fo_di
őstag

plafonon jön ki, körben a plafonfűtés fut, nem tudok bevésni, de nem is akarok felvinni a falon csatornát sem

(#50631) 4D4M válasza fo_di (#50630) üzenetére


4D4M
aktív tag

Arra gondolt, hogy a már meglévő csőben viszed a 230-at és a mozgásérzékelő környékén csinálsz belőle 5V-ot.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50632) fecus válasza tukko1 (#50624) üzenetére


fecus
őstag

Komoly áram nem fog folyni, ezért a vezető ér keresztmetszete, vastagsága nem számít. De abban az esetben amikor fázist kapcsolsz a vezeték szigetelése legyen megfelelő a 230V-os hálózatnak!

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#50633) ojb válasza fo_di (#50627) üzenetére


ojb
tag

"hogy lehetne szerintetek jól 5 voltot odavinni ezekhez az eszközökhöz kb 10-15 méter kábel után" Ne 5V-ot vigyél oda...
Használj bármilyen vékony kábelt, amit be tudsz húzni a csőbe és tápláld meg DC 8 - 12V-al.
Az érzékelő oldalon pedig használj pl egy ilyet. [link]

(#50634) E.Kaufmann válasza ojb (#50633) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Csak ha tud forrasztani, van a TP-linknek állítható kimenetű PoE leválasztója, vagy ATEN-nek van megbízható USB-UTP toldója.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#50635) belashx


belashx
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék kérni egy kis segítséget.
Most ismerkedek a HA-tal, pár eszközöm van csak, és belefutottam egy problémába.

Van egy Sonoff gombom(SNZB-01P), meg egy MOES infra remote-om. Létrehoztam egy egyszerű automatizmust, ami annyit tesz, ha megnyomom a gombot 1x, akkor az infrás cucc segítségével bekapcsolja a tv-t, erősítőt, DAC-ot.
A gondom az, hogy ezt nem mindig csinálja meg, és nem jövök rá, mi az oka.
A Z2M szerint 150 körül a legkisebb LQI, a HA logban látom, hogy minden egyes kísérletem(megnyomom a gombot) regisztrálja. Az uatomatizmust nem pötyögéssel csináltam.
alias: TV DAC Amp Kapcs
description: ""
trigger:
  - platform: device
    domain: mqtt
    device_id: 87c4acc454467574585bba87d2405457
    type: action
    subtype: single
condition: []
action:
  - alias: TV Power
    service: mqtt.publish
    data:
      qos: "0"
      topic: zigbee2mqtt/IRblaster/set
      payload: >-
        {"ir_code_to_send":
        "BZ4KbQPnAUADAZUBgAMDbQNtA8AL4B0HgC8JbQPnAZUB5wH//+BGUwIB5wE="}
      retain: false
    enabled: true
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 1
      milliseconds: 0
  - alias: DAC Power
    service: mqtt.publish
    data:
      qos: "0"
      topic: zigbee2mqtt/IRblaster/set
      payload: >-
        {"ir_code_to_send":
        "BS8jmBE5AuADAQOUBjkC4AMBQA/gAwNAAeAHD+ADAcAb4AMBwBNAB8ABQAvAAwc5nS8jsAg5Ag=="}
      retain: false
  - delay:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 1
      milliseconds: 0
  - service: mqtt.publish
    data:
      qos: "0"
      retain: false
      topic: zigbee2mqtt/IRblaster/set
      payload: >-
        {"ir_code_to_send":
        "AUkDgAEFggNJA5QGQAEBSQPgAQEBlAaAAQP//0kD4AEBAZQGQAEBSQPgAQEBlAaAAQP//0kD4AEBAZQGQAEBSQPgAQEBlAaAAQP//0kD4AEBAZQGQAEBSQPgAQEBlAaAAQP//0kD4AEBAZQGQAEBSQPgAQEBlAaAAQP//0kD4AEBAZQGQAEBSQPgAQEHlAaUBpQGlAY="}
    alias: Amp BE
    enabled: true
mode: single

Amit észrevettem, hogy a sikertelen/félig sikeres kísérleteknél a logban megjelenik a "Traces" felirat, és bele is tudok nézni.
Próbáltam az automatizmusnál a restart módot is, de nem volt változás.
Az is megfordult a fejemben, hogy valami a Z2M-mel nem stimmel, de ott is szépen megjelennek a dolgok a logban.

Valamit én csinálok rosszul, de mit? Miért jó néha, (és miért nem mindig jó?)

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#50636) 4D4M válasza belashx (#50635) üzenetére


4D4M
aktív tag

Hosszabb delayt próbálnám meg első körben.

Vagy diagnosztikai céllal csökkenteni.

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50637) Degeczi válasza belashx (#50635) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Szinte teljesen biztosan az infra vétel okozza. Pl. a saját TV-met is akkor tudom garantáltan bekapcsolni infrával, ha beállítom az ismétlési opciót is, egyszeri küldés nem mindig elég (lehet, h 4 sem kellene, de bajt nem okoz, és ennyivel mindig működik):

Egyébként egyszerűen le tudod tesztelni: a gombnyomásra végeztetsz vmi mást is az action alatt, pl. lámpa kapcsolgatás toggle paranccsal, naplóba írás, üzenetküldés, stb. Ha azok stabilan megtörténnek, akkor valszeg nálad is többször kellene átküldeni egy-egy parancsot.

(#50638) belashx válasza 4D4M (#50636) üzenetére


belashx
senior tag

Köszi, teszek vele egy próbát.
Úgy gondoltam ennyi idő elég lehet a parancsok között.
Viszont, ha nem elég ennyi, attól még az első parancsak le kéne futnia, nem?

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#50639) 4D4M válasza belashx (#50638) üzenetére


4D4M
aktív tag

Viszont, ha nem elég ennyi, attól még az első parancsak le kéne futnia, nem?
~
Ez így van, ebben az esetben akkor a kolléga tippje lesz a nyerő.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50640) dethroner válasza Satus (#50616) üzenetére


dethroner
veterán

Nem tudom hogy az én kazánomnak mennyi a minimum teljesítménye.

#50617 4D4M
Kazánból egyből az osztóba megy a víz, így vettük, majd nyáron próbálok rajta kicsit okosítani.
Most kíváncsiságból megemeltem a max előremenő 35 fokról 40 fokra, így már rendesen folyamatosan működik az égő. Igen, amikor 35 fokra volt maximalizálva, akkor felkapcsolta az égőt, felpörgette a szivattyút, majd pár másodperc múlva égő off és a szivattyút is kicsi teljesítményre rakta, és ment kb 25 fokos vízzel, majd kb 10 perc múlva újra egy ilyen löket és így tovább. De most picit emelve a vízen már normális OT-ként működik, legalábbis úgy tűnik. Elindul az égő felmegy 40-re, majd szép lassan 33-ig engedte, ennél lejjebb nem tudta, vagy nem akarta. Aztán picit emelt rajta, 36 fokos víz, égő ment folyamatosan. Majd a célérték elérése után égőt kikapcsolta, víz a szokásos 25 fokra, és alapon szivattyú.

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#50641) belashx válasza Degeczi (#50637) üzenetére


belashx
senior tag

és 4D4M:

Van egy BW konnektorom, és azt 100%-os arányban kapcsolgatta a gomb. A hosszú nyomásra a robotporszívó van beállítva, és az is stabilan műxik.
Ennél a payload-os témánál az ismétlést hogyan oldjam meg? Simán szerepeljen még egyszer az adott parancs szünet nélkül? Vagy megy a "num_repeats"-szel?

Ja, és még egy kis plusz infó: Ha kézzel indítottam az automatizmust, akkor is 100%-osan üzemelt.
Gondoltam arra is, hogy esetleg elalszik az IR-remote, és azért nem reagál, de egyik reggel szépen reagált - örültem is, hogy végre jó lett ,de nem. :)

Tesztelgetem, de ha már egyszer "bemelegszik", akkor nincs gond. 3mp-re állítva többször is rendben működött, de eddigi megfigyeléseim alapján, csak "hosszabb" kihagyás után szórakozott, rövid időn belül nyomkodva nem volt gondja.
Érdekes...

Ismét köszi!

[ Szerkesztve ]

"Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel."

(#50642) 4D4M válasza dethroner (#50640) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ha van beállítási lehetőség a parancsolt dT-re, akkor az lehet, hogy 10°C-on van, amit le lehet venni 5-re (általában 5-20 között lehet őket állítani). Ha nincs beszabályozva az osztó-gyűjtő, akkor annak is neki lehet esni, de igazából már nem sok múlik ezeken, így is már a minimális teljesítmény környékén vagy.
Azt nem mondtad, hogy mennyi a padlófűtés területe (:

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50643) Degeczi válasza belashx (#50641) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha nincs ilyen opciója a Z2M-es cuccnak (az enyém egy Broadlink mini), akkor gondolom a küldendő kódban lehetne megismételni a parancshoz tartozó szekvenciát.

Lehet, h a vezérlendő eszközöd megy mélyalvásba bizonyos idő után, annak kellene többször elismételt bekapcsolási parancs, mert az elsőt még nem "fogta föl". Kézi távvezérlésnél nincs ilyen gond, mert tovább nyomod a gombot, ha látod, h nem reagál. És gondolom nem mindhárom készülk ilyen, vagy igen?

(#50644) ojb válasza belashx (#50641) üzenetére


ojb
tag

Elemről (akkuról) vagy hálózatról üzemel az a ZB IR Blaster?
Amennyiben nem hálózatról -- tehát el tud menni aludni --, akkor a hasznos payload-ok előtt fel kellene ébreszteni egy dummy val, majd csak némi időzítés után küldeni a hasznos adatokat.

(#50645) Jolida válasza fap333 (#50620) üzenetére


Jolida
tag

"Az áramirányokat továbbra sem mutatja, áramértékek továbbra is egészek, fázisonként teljesítmény sincs..."

Csodák nincsenek.
Amíg ezek a funkciók nem léteznek az óra P1 telegram adatsorában, addig az ebből az adatsorból dolgozó Slimmelezer sem fog mást mutatni, mint amit az óra "kiad".

(#50646) tototos válasza Gabesz87 (#50611) üzenetére


tototos
őstag

Unokatesóméknál az E400 2 fok eltérést mutatott a tényleges hőmérséklethez képest.
A fluoeron csak arra van, hogy climate entitásként tudd kezelni HA alatt az eszközt.

(#50647) LouiS22 válasza Jolida (#50645) üzenetére


LouiS22
veterán

:C
És ha nem írtuk le vagy 10x már, akkor egyszer sem.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#50648) dethroner válasza 4D4M (#50642) üzenetére


dethroner
veterán

Kb 100 négyzetméter lehet a ház területe. Mi az a parancsolt dT?

A hét vezért feltámasztják majd ha legközelebb is győznek. DNS-üket lombikban őrzik, és Tóth Gabi szüli meg őket!

(#50649) 4D4M válasza dethroner (#50648) üzenetére


4D4M
aktív tag

Mi az a parancsolt dT?
~
A kazántól kért hőmérsékletkülönbség az előremenő és a visszatérő között.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50650) fap333 válasza LouiS22 (#50647) üzenetére


fap333
aktív tag

Túúúdom, túúudom, de amint a mondás is tartja: "A lepény hal először, a remény hal meg utoljára."
Csak azért kezdtem el reménykedni, mert néhány napja produkált néhány furcsa kihagyást a slimmelezer, gondoltam, hátha firmware frissítés volt. De még nem. Hát ez van.

10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.