Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#39001) Degeczi válasza ratkaics (#39000) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem kell máshogyan fölrakni, csak régen tehetted föl, mert még februárban írták, h átköltözik olyan helyre, ami alapban minden új HA installáció része lesz, és a régi ("Community Addons") repóban nem frissítik tovább, csak ott lett deprecated.

Amúgy ez az Addon csak opcionális, csak az eszközökre történő kényelmesebb telepítésre szolgál, a HA integráció enélkül is sima ügy, ha máshogyan, pl. saját gépen programozod föl.

(#39002) ratkaics válasza Degeczi (#39001) üzenetére


ratkaics
senior tag

Azt értem, hogy "saját gépen" is fel lehet rakni, de akkor most már a HA alatt nem lehet létrehozni/szerkeszteni ESPhome eszközt?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39003) Degeczi válasza ratkaics (#39002) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Az aktuális verzióval természetesen ugyanúgy lehet, csak a régi helyen lévőt nem frissítették tovább.
Az első linked alatt lévő kék Addon gomb is jó repóra, a github.com/esphome/home-assistant-addon-ra linkel.

(#39004) (ex)Cat


(ex)Cat
senior tag

Sziasztok
Nem kifejezetten a témába kapcsolódó a kérdésem, de mégis ehhez áll legközelebb.

Egy kozmetikába kellene okos konnektort telepíteni, de nincs net (sem). Gondoltam arra, hogy vmi egyszerűbb 4g modem/routert venni, amit kívülről el lehet érni és ehhez csatlakoznának a konnektorok.

Ez járható megoldás? ha igen, tudtok ajánlani modemet/routert, konnektort(bár ez gondolom nagyjából bármelyik jó lehet, ami wifis)

Köszi!

(#39005) zsamiatt válasza (ex)Cat (#39004) üzenetére


zsamiatt
őstag

sima wifis konnektor aminek van saját cloud felülete. Mobil netes eszközre 99% hogy nem fogsz tudni kívülről bemenni mivel sok esetben nem adnak publikus IP-t.
Wifis routernek én legelsőnek a szolgáltatót kérdezném meg. TP linknek van olyan ami külső usbs 4g modemet kezel, de azzal néhány helyen elégé szívtunk.
A blitzwolf és shelly wifis smart plugoknak emlékeim szerint van külső cloud elérése.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#39006) Speederer válasza zsamiatt (#39005) üzenetére


Speederer
senior tag

Szerintem az összes ilyen, aminek van applikációja az elérhető anélkül, hogy lenne egyedi publikus ip címe és hogy a routeren portot kellene nyitni. Gosund, Blitzwolf, Hama, de még az ismeretlenebb kínai kütyük is így működnek. Bár az utóbbiakról csak kamerával kapcsolatban van tapasztalatom, de az most ebből a szempontból mindegy.

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#39007) LouiS22 válasza zsamiatt (#39005) üzenetére


LouiS22
veterán

Szerintem ezt a kommentet gondold át, mert több ponton vérzik.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#39008) Speederer válasza vampire17 (#38004) üzenetére


Speederer
senior tag

Jelenleg egy EPH CP4M opentherm-es termosztátot használok, de sajnos ez jó nagy kaki, hogy finoman fogalmazzak. Hiába van beállítva kb akármilyen magas hőmérsékletre, akkor is ez kb 5 percenként ki-be kapcsol. Így ráadásul nem is tudja elérni a kívánt hőmérsékletet, mert 45 fokban limitáltam a Control Setpoint-ot a termosztáton. A termosztátból sajnos nem tudok hőmérsékletet kiolvasni, de ezt már korábban említettem. De csak jó lenne valami optimálisabb módon megoldani a fűtést, így november végéhez közeledve...

HA-ban felvettem az OTGW-t, alapból mindegyik entitás tiltva volt, nem tudom ez-e a normális működés, de végül mindegyiket engedélyeztem, ami meg nem elérhető (mert azért van pár), azokkal nem foglalkozok. Azért jópár dolog így is látszik.
Na de hogy lesz nekem ebből HA alól kezelt fűtésem? Az OTGW ezt mutatja a dashboard-on:

Az egyetlen érdemi infó erről az, hogy éppen fűt-e a kazán vagy sem. A beállított 26,5 fok itt semmit nem csinál, gondolom mert a fizikai termosztát nem tudja ezeket a dolgokat.

Na és akkor próbálkoznék a SAT-tal (Smart-Autotune-Thermostat), de itt kicsit elvesztem.

Alapból nem jól kereste a "Boiler temperature" és "Flame status" szenzorokat, de ezeket javítottam ezért már kiírja.
Aztán a bal felső 3 hőmérsékletet is be kellett állítani, bár ezt írja is a "leírás". Ott most beállítottam egy kinti és egy benti hőmérőt, valamint a fentebbi képen látható OTGW termosztát beállított értékét veszi itt figyelembe. Mondanám, hogy ez eddig mind szép és jó, de hogy ez hogy fogja a kazánt elindítani, azt nagyon nem vágom.
Olvasgattam a Discord-os csevegéseket erről, de ott az én kis alapproblémámhoz képest nagyon el vannak veszve a részletekben, igazi leírás meg nincs hozzá.
Sajnos a HA-val még nincsenek túl mély ismereteim, szóval könnyen lehet, hogy én rontok el valamit. Bár azt írtad korábban, hogy nem a te rendszeredről van a kirakott kép, de ebből nem feltétlenül következik számomra, hogy esetleg mégis nem ezzel van-e megoldva nálad is a fűtés szabályozás. Ha tudnál segíteni kicsit, azt szívesen venném.

Vagy használja itt bárki más ezt a SAT-ot?

Ja, gondoltam az is elég lenne első körben, hogy lehúzom a termosztátot az OTGW-ről és az OT monitorban megmondom, hogy a Control Setpoint legyen mondjuk 35 fok. De ezt a beállítást kb fél percig tartja meg, utána visszaáll 0-ra, vagyis leáll a fűtés. Ezt jól tapasztalom, hogy nem tudom így irányítani? Bizonyos időközönként el kellene neki küldeni, hogy még mindig 35 fokot szeretnék?

[ Szerkesztve ]

A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

(#39009) zsamiatt válasza LouiS22 (#39007) üzenetére


zsamiatt
őstag

Es pedig?

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#39010) LouiS22 válasza zsamiatt (#39009) üzenetére


LouiS22
veterán

szolgáltatói wifi routerről beszélsz, miközben a kolléga első tételmondata az volt ,hogy nincs internet szolgáltatás (ergo szolgáltatói, de egyéb wifi router is kilőve).

Kettő: ha vesz egy bármilyen mobilnetes cuccot, akkor a bármilyen konnektor gyári appja gond nélkül fel fog mászni a netre és el fogja érni bárhonnét.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#39011) zsamiatt válasza LouiS22 (#39010) üzenetére


zsamiatt
őstag

Ezt a reszt elolvastad benne?
"hogy vmi egyszerűbb 4g modem/routert "
A vodnal lehetett kerni wifis 4g modemet/router. Gondolom a tobbinel is van.
De en kerek elnezest....

Azt meg hogy barmi fel megy... Aha. Bele se kezdenek hogy mikor mi mukodik a csodalatos mobil es neha mar vezetekes neten.

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#39012) ViZion válasza (ex)Cat (#39004) üzenetére


ViZion
félisten

Igen, ez a megoldás. Valami alap mobilnet előfizetés + ehhez adnak 4G routert, nem az usb stick, hanem az "asztali". Ezt bekonfigolod, csinálsz 2,4 GHz wifit, jelszóval. Utána az okoskütyük, wifis kell, egyértelmű. Telepíted, beállítod a wifit, jelszót, stb. Saját appján utána mobilon is eléred, bármikor. Shelly, Smart Life, Tuja, GoSund, stb... mind eléri a vackait port nyitás és egyéb nélkül, bekapcsolt tűzfallal. Ennyi. Nálam is így van, hibátlanul műXik minden.

zsamiatt: GoSund, Shelly, Huawei és ESP is van itthon, netes eléréssel nincs gond.

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#39013) kpityu2 válasza ViZion (#39012) üzenetére


kpityu2
őstag

"Shelly, Smart Life, Tuja, GoSund, stb... mind eléri a vackait port nyitás és egyéb nélkül, bekapcsolt tűzfallal."

Van erre valami technika a nyílt rendszereknél is? Dupla NAT mögött vagyok, a szolgáltató magasról tesz a portnyitási kérésemre, de a zárt kínai vackokat ez egy cseppet sem zavarja.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#39014) ViZion válasza kpityu2 (#39013) üzenetére


ViZion
félisten

passz. Valami VPN nem megoldás? MQTT-t is megfogják? Minek? :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#39015) (ex)Cat válasza ViZion (#39012) üzenetére


(ex)Cat
senior tag

Köszönöm!

(#39016) immi77


immi77
tag

Sziasztok!

Van egy Baxi Prime 24 kombi kazánom, de a fellelhető információk alapján képtelen vagyok megtudni, hogy tudja-e az OpenTherm protokollt. Erről a készülékről lenne szó:
Baxi termékoldal (gepesz.hu)
Összeollóztam a gépkönyvben találtakat, egyik fejezetben megemlíti az R-Bus mellett az OT-t is, de utána már csak R-Bus, On-Off-ról beszél.

Flickr: http://goo.gl/CQVhcp

(#39017) fecus válasza immi77 (#39016) üzenetére


fecus
őstag

Nem tudja az Opentherm-et.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#39018) immi77 válasza fecus (#39017) üzenetére


immi77
tag

:( Ez biztos? A tado support azt válaszolta, hogy tudja...
Esetleg neked is ilyen van, vagy foglalkoztál ezzel a típussal?

Flickr: http://goo.gl/CQVhcp

(#39019) sonar


sonar
addikt

Sziasztok,

Egy kis segítséget szeretnék kérni. (Nem igazán smart home, de itt talán tudtok segíteni)
A garázsunknál igen sötét van és ezért vmi távirányítóval kapcsolható lámpát szeretnék. Mozgásérzékelőst hanyagolnám, mert az állatok azzal szórakoznának, meg csak közelről kapcsolna, nekem meg olyan 20m -ről kéne kapcsolni a világítást. Van erre vmi jó megoldás.

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#39020) Degeczi válasza immi77 (#39018) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem mérvadó, a Tado support hajlamos hülyeséget nyilatkozni.

(#39022) fecus válasza immi77 (#39018) üzenetére


fecus
őstag

Ilyen van. Megkérdeztem a szerelőt, nemrég itt volt. Ez a legegyszerűbb típus. Csak a saját wifi-s termosztátjával tud beszélgetni. Én nem szedtem szét. Ennél biztosabb infóm nincs.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#39023) ranlomadi


ranlomadi
tag

Sziasztok! Adott egy okoskonnetor (gosund EP2) ebbe lehetséges lenne egy 4es elosztót csatlakoztatni, amin TV, soundbar, xbox és egy google tv lenne? Főként a mérés lenne a cél, de lehet éjszakánként kikapcsolva lenne.. Vagy nem bír el ennyi eszközt és eszközönként kellene egy okoskonnektor? Bocsi, ha láma volt a kérdés..

(#39024) kpityu2 válasza sonar (#39019) üzenetére


kpityu2
őstag

Rádiós dugalj

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#39025) kpityu2 válasza sonar (#39019) üzenetére


kpityu2
őstag

Esetleg ha beépíthetőt akarsz, pl. a Sonoff-nak van mindenféle 433 Mhz-es cucca, érintős falikapcsoló, izzófoglalat stb. [link]

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#39026) peternac válasza ranlomadi (#39023) üzenetére


peternac
tag

nézd meg mennyit bír
gyors google keresés után max 10A-t bír a dugalj
a rádugott eszközök max felvehető áramának összege 10A lehet
ez elvileg rá van írva minden készülékre
vagy a max teljesítmény, akkor 230V x 10A = 2300W maxig köss rá dolgokat
de ugye maxon kb. semmi sem megy tartósan
amiket írtál sztem simán 2kW alatt vannak bőven

(#39027) LouiS22 válasza peternac (#39026) üzenetére


LouiS22
veterán

Más kérdés, hogy van-e értelme "lekapcsolni". Standyban minimális mindegyik fogyasztása, egyedül az xboxnál kell a beállításokat ánézni és energiatakarékosra tenni (éjféltől reggel hétig 0,02 kwh - megnéztem most).

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#39028) Degeczi válasza LouiS22 (#39027) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Igen, ill. némelyik okostévé is hajlamos a szokásos, bőven 1W alatti helyett akár 15W körüli készenlétre, ha engedélyezve van a wifin/hálózaton keresztül ébresztés. Másrészt OLED TV bizonyos üzemóránként a készenlétbe lekapcsolás után pár perccel fog bele a kijelzőfrissítésbe, ezért azoknak nem is tenne jót egy rendszeres áramtalanítás rögtön a használat után.

(#39029) LouiS22 válasza Degeczi (#39028) üzenetére


LouiS22
veterán

Kösz, így a pontos

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#39030) sonar válasza kpityu2 (#39025) üzenetére


sonar
addikt

Köszi az iránymutatást :R

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#39031) kpityu2 válasza sonar (#39030) üzenetére


kpityu2
őstag

Nm. Közben úgy nézem a Sonoff kezdi kihozni a BLE sorozatot, ami Bluetoothot használ és 50-80m hatótávot is tud.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#39032) vkp válasza kpityu2 (#39031) üzenetére


vkp
aktív tag

Sajnos kezd trend lenni, hogy gyártók kukázzák a jól működő zigbee cuccaikat és helyettük hozzák az instabil ble vackokat... :F

(#39033) LouiS22 válasza vkp (#39032) üzenetére


LouiS22
veterán

Ha a Matter elterjed, lényegében mindegy lehet, hogy zigbee vagy BLE.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#39034) ratkaics válasza Degeczi (#38909) üzenetére


ratkaics
senior tag

Hát, küzdök, mint disznó a jégen:
Az eredeti SQL adatbázisban a recorder_runs tábla run_id-je auto increment-es, de az újban valamiért nem az :( . Megpróbáltam a HA indítás előtt átállítani auto incrementre, de ezt a hibaüzenetet kaptam.
Van esetleg valami egyéb ötletetek?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39035) pch válasza ratkaics (#39034) üzenetére


pch
aktív tag

És melyik mező ai-s? Mert ugye a hiba szerint már van egy ai-s mező.

http://sb-soft.hu - "A" számlázó

(#39036) ratkaics válasza pch (#39035) üzenetére


ratkaics
senior tag

A recorder_runs táblába semelyik sem. :F Ami még érdekes, hogy itt az "Indexek" sem jöttek létre (bár nem tudom, hogy mik is azok pontosan :U ). Ugye abban az SQL-ben, amiről a mentést készítettem azok is látszanak.

Átnéztem az összes táblát és "felső" táblákban nincs AI-s mező (és az indexek is üresek), egészen a "states" tábláig. Onnan lefelé viszont van mindenhol AI-s mező és az indexek is egyeznek a forrás SQL-el. :Y

Én már azt sem tudom, hogy mi az amit nem értek... :B :O

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39037) sonar válasza ratkaics (#39034) üzenetére


sonar
addikt

Igazából irja, hogy az a baja, hogy nem Primary key (Elsődleges kulcs), de ezen a felületen azt sem látom, hogy hol lehetne azt megadni.
Azt tudod, hogy milyen adatbázist használsz?

szerk:
Most nézem, hogy kijelölöd a 1 run_id -t majd alul az oszlop nevek alatt van olyan, hogy elsődleges.
Szerintem arra kell rányomni.

[ Szerkesztve ]

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

(#39038) ratkaics válasza sonar (#39037) üzenetére


ratkaics
senior tag

Így már be lehet állítani az AI is, de most, akkor mindenhol állítsam be kézzel, ahol automatikusan nem tette meg? És az indexekkel mi legyen?
Miért nem csinálja meg automatikusan?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39039) Degeczi válasza ratkaics (#39038) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Persze: más táblában is várható hasonló nyűg, és igen, az indexeket is létre kellene hoznod.
Ezért inkább arra kellene rájönnöd, miért nem lett jó az adatbázis visszatöltése, és azt helyretenni.
Parancssorból lenne jó visszatölteni, h lásd a hibaüzeneteket - mert vmi csak kellett legyen.
Az alacsonyabb verzióra visszatöltés nem szerencsés, de amire próbálod, az nem túl régi, egy éves verzió, mennie kellene.
Ha belenézel a mentésbe, egyszerű (csak nagy) szövegfile: először drop table paranccsal törli az adott táblát, majd create table-el létrehozza. Már ez tartalmazza az AI és primary key beállítoskat, itt mehet vmi félre. Min. egy ilyen részt ki kellene másolni és kézzel futtatni, mit üzen rá.

(#39040) Jofi81 válasza Degeczi (#39039) üzenetére


Jofi81
őstag

Szükségem lenne egy egyszerű vezeték nélküli csengőre, ami működik önmagában, de később, ha be lesz üzemelve a HA, be tudjam oda is kötni, tudjon például értesítést küldeni vagy lámpát villogtatni. Ez a csengő megfelelhet erre a célra? Később vennék mellé egy Sonoff RF Bridge-et, amivel integrálnám. Vagy van erre jobb megoldás?

(#39041) ratkaics válasza Degeczi (#39039) üzenetére


ratkaics
senior tag

Megpróbálom megnézni, amit írtál, de addig is még az export beállításoknál én mindent default-on hagytam. Viszont ott a "drop table" nincs kipipálva. Ez így jó?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39042) Degeczi válasza Jofi81 (#39040) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Jellemzően igen, de úgy rémlik, akadt már egzotikus darab, amit nem sikerült vkinek beintegrálnia (talán Vampire? Régi volt). Ez zsákbamacska - ahogy a valós hatótáv is (kb. tízzel lehet fölszorozva)
A legjobb persze ha megoldható a vezetékes csengő kiépítése :)

(#39043) Degeczi válasza ratkaics (#39041) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Amíg még teljesen üres DB-be kezded visszatölteni, legelső alkalommal, addig persze nincs jelentősége a DROP TABLE-nek, hiszen nincs törlendő tábla. Mindenesetre az a szokás (és pl. a parancssori mysqldump is úgy generál mentést), mert jellemzően már létező adatbázist vágunk fölül a visszatöltéssel, és ott kell a törlés, szóval jobb, ha ki van pipálva az is.

(#39044) ratkaics válasza Degeczi (#39039) üzenetére


ratkaics
senior tag

A parancssori dologgal olyan bajom van, hogy az a MariaDB, amiről készítem a mentést docker-ben fut egy synology NAS-on. Nem tudom, hogyan tudnék a docker konténeren belül parancssori utasításokat kiadni az SQL táblának, majd az ott elkészített mentést kiszedni a konténerből...

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39045) Degeczi válasza ratkaics (#39044) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha úgy van beállítva, a hálózatodon bárhonnan elérhető az adatbázis, tehát a saját asztali gépeden is futtathatsz mentést, visszatöltést.

(#39046) kpityu2 válasza ratkaics (#39044) üzenetére


kpityu2
őstag

Van egy HeidiSQL nevű progi amivel kényelmesen tudod macerálni az adatbázist localhost vagy távoli IP-n keresztül.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#39047) ratkaics válasza Degeczi (#39045) üzenetére


ratkaics
senior tag

"Ha úgy van beállítva"
Van erre valami útmutatás?

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

(#39048) Degeczi válasza ratkaics (#39047) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Helyi hálózatodon tűzfal nyilván nem blokkolja, így pusztán annyi, h legyen usered hozzá, ahol a gépnév %, az jelenti, h bárhonnan beléphetsz vele.

(#39049) Jofi81 válasza Degeczi (#39042) üzenetére


Jofi81
őstag

Bízom benne akkor, hogy működni fog. A hatótáv nem érdekes, maximum 10 méterre lennének egymástól. Vezetéket már nem húznék az új házban. Korábban lehetett volna, de azt gondoltam, hogy úgyis vezeték nélküli lesz. Hiba volt?

(#39050) ratkaics válasza Degeczi (#39048) üzenetére


ratkaics
senior tag

Még mindig nem világos pontosan. Bocsi :U
Szóval van egy windows-os gép a lokál hálón, ami mondjuk eléri a phpmyadmin-al is a MariaDB-t.
Ott indítok egy command ablakot, és utána?

[ Szerkesztve ]

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.