Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18001) vampire17 válasza LouiS22 (#18000) üzenetére


vampire17
addikt

Tobb dolgot is kivaltanek vele. Van egy Sonoff RF Bridge-em es egy Nooelec stickem (rtl_433-nak)

az eszkozeim:

- Egy WS2032 idojaras allomas (ezt rtl_433-al fogom)

- Egy Fineoffset-WH0530 esőmérő (rtl_433 tamogatja)

- Kerui self-powered kapucsnego (szinten rtl_433-al fogom, semmi massal nem tudtam, mert eleg spec. a jeltovabbitasa, valszeg a self-powered mukodes miatt) (itt volt rola szo bovebben)

- Kerui mozgaserzekelo. Ezt a Sonoff RF Bridge-el hasznalom, nyilvan be lehetne az rtl_433 ala is loni (az ala ugye barmit be lehet) de az RF bridge alapbol latja.

Ezen felul rendeltem egy RF taviranyitot (DC1602 ) Amit pedig az rfxcom ismer(ne) alapbol.

A celom az lenne, hogy az rtl_433 es a sonoff is menne a levesbe es csak az rfxcom maradna. Ehhez persze az kell, hogy ismerje az osszes cuccom...

Tobb okbol is az rfxcomra esett a valasztas, mint mindent kivalto RF vevo. Egyreszt, miota megszuletett a lanyom, kevesebb ido van az okosotthonozasra es sokkal nagyobb arra az igeny, hogy a cuccok gondozasmentesebben menjenek. A fentiek kozul nekem az rfxcom tunik annak, amivel a legkevesebb gond lehet, hiszen a listaban az egyetlen olyan cucc, ami lenyegeben "kereskedelmi" termek.

Az rtl_433 nem rossz, de ket bajom is van vele. Egyreszt, mint a fonti github linken is latszik, az idojaras allomasom hetekbe telt beuzemelni, ennyi raforditott idom mar nincs. Masreszt, nem tudom miert, de nalam rendszeresen leallitja a VM-et amihez hozza van rendelve... Nagyon furcsa amugy, mert maga a host (Proxmox) nem all le, csak a VM, amivel USB passthrough-al hozza van adva... Eleg, ha csak takaritas kozben hozzaerek az usb kabelhez, egybol leall vagy a VM, vagy csak maga a stick...Problaltam masik USB portban, direktbe bedugva, usb hub-al, meg vagy 3 fele hosszabbito kabellel, de ugyanaz... Ez mellett irto sok zajt is osszeszed. Hogy a kornyezetbol, vagy maga a stick(kabel, esetleg a PC-n belul, amire ra van kotve), azt nem tudom.. Az Rf Bridge-el nincs ilyen gondom.

A Sonoff RF Bridge szinten kiesett, mert az egyetlen hasznos moddolt radio firmware (portish) mar reg nem frissul, maga a fejleszto irta, hogy olyan kicsi a radio chip memoriaja, hogy mar nem igazan tud uj kodolasokat hozzaadni... Persze lehet nyers kodokkal is dolgozni de az megint macera... sokan panaszkodnak arra, hogy beallitjak a portish fele nyers kodolas tovabbitast, aztan pl aramszunet utan elfelejti a sonoff es visszaall alapra... Illetve probaltam egy teszt nyomogombal a nyers kodokat ertelmezni, de azert annyira nem egyszeru a dolog hogy csak tovabbitom es kesz... meg elotte ki kell banyaszni belole a data reszt, aztan figyelni arra, hogy ha serult a jel, akkor az is kezelje, stb... mindezt ugye szoftveresen... Erre mar nekem nincs idom...

Az rfxcom hiv. oldalan megadott support cimre amugy irtam, kb leirtam azt, amit ide (milyen eszkozeim vannak, linkeltem a github cuccokat, sot meg par rtl_433-al felvett jelet is ) de sajnos nem erkezett ra valasz...

(#18002) aicon válasza szat8 (#17990) üzenetére


aicon
senior tag

Nálam egy IP150 modullal van összekötve hálózaton amely távoli elérésű és a másik ami helyben van soros porton, mindenféle egyéb illesztő nélkül. Soros kábel saját gyártású, ezt használtam a felprogramozásához is, de itt a fórumban is linkeltek már valamelyik hirdető portált, ahol pár ezresért kapható készen.
Működik gond nélkül, mqtt kell neki természetesen.

======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei

(#18003) szat8 válasza aicon (#18002) üzenetére


szat8
tag

Köszi a tanácsot!
Az IP150 lenne a legbiztonságosabb a központ szempontjából, mert gyári megoldás. Csak egyrészt kb. 30ezer Ft, másrészt annak még kell UTP kábel. Mivel nincs mellette router, egy plusz routert (illetve valami wifis AP-t) kéne még mellé raknom, aminek külön áram kell, és ha azt nem kötöm szünetmentesre, akkor áramszünet esetén elvesztem a smart home kapcsolatot a központtal.
Soros port megoldás ha jól értem kb. ugyanez, csak DIY, ezért olcsóbb.
Ezek miatt volt szimpatikus az ESP-s wifi megoldás, mert annak a központ adná az áramot, és nem kell külön másik eszköz sem a netkapcsolathoz. Viszont ez a bizonytalanság a feszültségekkel és az impedanciával kicsit megakasztott, most megint dilemmázom, melyik megoldást válasszam. :F

(#18004) Chal válasza szat8 (#18003) üzenetére


Chal
addikt

A szintillesztést illik megcsinálni, de elég sok cikk van róla a neten, hogy jól bírja az ESP az 5V-ot. A gyári spec persze 3.3V-ot ír elő, de sokan tesztelték hosszú távon, gond nélkül ment nekik. Döntsd el, a központban nem tesz kárt, max a központ az esp bemenetében. A wifis megoldás szerintem is jobb, az ethernettel csak beviszel egy plusz hibalehetőséget (villámkár, egyéb túlfesz, stb..).

[ Szerkesztve ]

(#18005) ojb válasza szat8 (#18003) üzenetére


ojb
tag

Odafigyeléssel nyugodtan válaszd szerintem a DIY megoldást.
Amit írtam nem elrettentésnek, csupán figyelem felhívásnak szántam. :R
A Te esetedben a biztonságot a pluszban alkalmazandó 470ohm-os áramkorlátozó ill. szintillesztő ellenálláspár ( 2.2K - 3.3K) jelenti max 30Ft.- értékben az általad is jelölt eszközökön kívül. Ez a három alkatrész a Paradox-ot is és az ESP-t is védi az esetleges szerelési hibától vagy "balesettől"

(#18006) mAtech válasza ojb (#17987) üzenetére


mAtech
aktív tag

Szia!

Köszi, neked is: LouiS22.
Nézelődöm akkor :R

Ha nem vigyázunk a természetre, ő se fog mi ránk...; De hát ugye aki akar az a betonba is beleköt...

(#18007) sugarforce


sugarforce
őstag

Wemos d1 mini es a router kozott tul nagy a távolság, a wemos nem latja a wifit. Tegla epitesu tarsashaz, router a masodikon, wemos lent a garazsban a foldszinten. Neten talaltam esp alapu wifi extendert, van esetleg tapasztalata ezzel itt valakinek? Milyen tavolsagokat tud athidalni? Valoszinuleg kiprobalom, csak mielott nekiallok, gondoltam rakerdezek.
Ha felejtos, inkabb szerzek valami komolyabb wifi range extendert.

(#18008) szat8 válasza ojb (#18005) üzenetére


szat8
tag

Hálás is vagyok a figyelmeztetésért, nem vettem ijesztgetésnek, csak éppen mindig tartok tőle, hogy valami balul üt ki, ha nincs egy jól dokumentált leírás arról, mit is kell csinálnom.
Utána olvastam az 5V -> 3.3V dolognak az ESP szempontjából, és eltérő infókat találtam. Valaki azt írta, simán tolerálja neki évek óta az 5V-ot, más szerint ez nem biztonságos, és semmi hivatalos álláspont nincs is arról, hogy szabad raküldeni az 5V-ot, ezért kerülni kell.
Utána olvasók még a "szintillesztő ellenálláspárnak", mert sosem foglalkoztam DIY mikroelektronika összeállításával, úgyhogy ezek nekem ismeretlen fogalmak. Na jó, az ellenállást még értem, olyan kis csíkos izé. :DD

(#18009) ojb válasza sugarforce (#18007) üzenetére


ojb
tag

Abban az esetben ha [Wemos D1 mini Pro] - ból építed külső antennával akár még jó is lehet, de nagyon lassú (4Mbps körüli). Viszont a D1 mini pro lehet, hogy ismétlő nélkül is felláthat...

[ Szerkesztve ]

(#18010) ojb válasza szat8 (#18008) üzenetére


ojb
tag

Ezért írtam az áramkorlátozó ellenállások védelmi szerepét. A 470ohm 5V esetében lekorlátozza a maximálisan átfolyó áramot ~10mA környékére. Ennyit meg a Paradox és az ESP GPIO portja is kibír meghibásodás nélkül. Az ESP-t nem az 5V-os feszültség teszi tönkre,
hanem az ennek hatására átfolyó áram, ha nincs korlátozva.

[ Szerkesztve ]

(#18011) TBMC válasza TBMC (#17977) üzenetére


TBMC
addikt

erre valaki? :B

markbellus.hu 

(#18012) vampire17 válasza vampire17 (#17999) üzenetére


vampire17
addikt

Senki sem? :)

(#18013) footy


footy
addikt

Sziasztok!

Ontozest tervezek vezerelni. Ilyen szelepket neztem ki:
Rain Bird 100-HV-MM 24V Magnetventil 1 Zoll AG
Sonoff-fal(tasmota FW?) terveztem kapcsolni:
Sonoff SV
Ezt 24 Voltos tapot neztem ki:
24v 60W
Mivel 2 szelepet tervezek vezerelni, nagyon elvetemult otlet telefonkabelt huzni a szelepekhez?
4 eres 0,6-os

A vezerles reszet valoszinuleg Domoticzra biznam.
Mennyire eletkepes otlet ez igy?
koszi

[ Szerkesztve ]

(#18014) ojb válasza footy (#18013) üzenetére


ojb
tag

Amit kinéztél szelep az 24V AC a SonOff 5 - 24V DC a tápegység 24V DC
A kábel az jó.
A szelepet 24V váltakozó feszültségről kell üzemeltetni!

(#18015) Degeczi válasza szat8 (#18008) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A cég igazgatója (Teo Swee Ann) azért elég hivatalos infó: "i can reply officially here: it is 5V tolerant at the IO. while the supply voltage is at 3.3V."

De ebben a cikkben is alaposan letesztelik ugyanerre az eredményre jutva, és a tapasztalatok is azt mutatják, h valóban nincs a TTL jelszintből probléma.

(#18016) vkp


vkp
aktív tag

Van két shelly 2.5-öm, redőny módban. Az a bajom velük, hogy ha újraindítom a ha-t, akkor "unavailable" lesz a státusza addig, amíg a shelly-ket újra nem indítom. Ez még ennél a kettőnél bele is fér, de lesz 10+ belőle, akkor már nem szeretném végignyomkodni.
Van valakinek ötlete?

Megoldva, mqtt.publish update a shelly topicnak restartkor.

[ Szerkesztve ]

(#18017) kgymac válasza footy (#18013) üzenetére


kgymac
őstag

A szelepet szvsz magyarországon is kapsz (csepeli webshop), ~5500, rainbird vagy hunter is jó minőségű. 7év alatt csak légteleníteni kellett (téliesítéskor), ill. át szoktam mosatni tavaszi beüzemeléskor. Én gyári vezérlővel használom (még a nem wifi-s 8ch-s rainbird, 7-8 éve még nem volt divat a távoli vezérlés)

(#18018) Chal válasza vkp (#18016) üzenetére


Chal
addikt

Shelly sajátosság, nem kell egyébként újraindítani, semmi bajuk, csupán csak X percenként küldenek státuszt, addig a HA nem tud róluk semmit (HA restart után ez az állapot adott ugye). Pl. az alábbi automation kikényszeríti HA restart után az élő Shellyk státuszát:

- alias: get status from shellies
  trigger:
  - platform: homeassistant
    event: start
  action:
  - delay: 00:00:10
  - service: mqtt.publish
    data:
      topic: shellies/command
      payload: announce

@kgymac: +1, nekem is Rainbirdek vannak, 15 évesek, semmi baj velük.

[ Szerkesztve ]

(#18019) Rolly


Rolly
veterán

sziasztok, home assistant automation szivat erősen :( nem jövök rá mi a hiba:

szerkesztés: közben rájöttem, hogy a fájl névben _ jel helyett - jelet használtam .... :)

automation:
- alias: Switch On Garage fan
  trigger:
    - platform: template
      value_template: "{{ states('sensor.temperature_158d0002789609') > states('sensor.netatmo_home_weather_outdoor_temperature') }}"
    - platform: template
      value_template: "{{ states('sensor.humidity_158d0002789609') | int > 65 }}"
  condition:
    - condition: state
      entity_id: switch.garage_fan_switch
      state: 'off'
    - condition: template
      value_template: "{{ states('sensor.temperature_158d0002789609') | int > 23 }}"
  action:
    - service: switch.turn_on
      entity_id: switch.garage_fan_switch

- alias: Switch automate off Garage fan
  trigger:
    platform: state
    entity_id:
      - switch.garage_fan_switch
    from: 'off'
    to: 'on'
    for:
      hours: 0
      minutes: 60
      seconds: 0  
  action:
    - service: switch.turn_off
      entity_id: switch.garage_fan_switch

[ Szerkesztve ]

(#18020) ojb válasza Degeczi (#18015) üzenetére


ojb
tag

A másodiknak linkelt cikk ezen részében írtakra utaltam a #18005 és #18010 hsz-ben:
"...Except for completely wrong wiring, such as feed 5V into 3.3v rail or feed 5V into output pin (in output low state or in output high with push-pull mode), 5V on GPIO pins will not destroy ESP8266...."
És ezeket az állapotokat a GPIO hibás -- akár véletlenszerű -- programozásával , kapcsolásával el lehet érni... Ezek miatt javasoltam az áramkorlátozó ellenállást a GPIO-ra.

(#18021) szat8 válasza ojb (#18020) üzenetére


szat8
tag

Úgy látszik nem is olyan nagy az internet. Ugyanezt a cikket olvastam én is, de részleteiben nem tudom minden részét értelmezni, csak átfutottam.
Minden esetre fő a biztonság, azon a pár alkatrészen ne múljon. De ehhez még ismerkednem kell a témával. Egyelőre csak olvasom, amiket írtok, de még a bevásárló listát se sikerült összeraknom. :U
Az arduino részét sem látom még lépésenként, hogy miképp is lehet mindent helyesen beállítani rajta a telnetes cucchoz, de majd keresek hozzá részletes leírást.
Valahol el kell kezdeni. :)
Köszi az eddigi segítségeket!

(#18022) Rolly válasza Rolly (#18019) üzenetére


Rolly
veterán

sziasztok amit írtam első automatizálás ami bekapcsolná a ventit vajon miért nem értékelődik ki?

(#18023) sugarforce válasza ojb (#18009) üzenetére


sugarforce
őstag

Koszi szepen, Ja alapvetoen nem is akarok ezen keresztül 4K-t streamelni, csak a garazs vezerles mqtt csomagjait szeretnem kuldeni-fogadni, ahhoz ez boven sok is.
Kiprobalom

(#18024) footy válasza ojb (#18014) üzenetére


footy
addikt

Uh, ez el is kerulte a figyelmemet.

Most rakeresve a dolgokra mas ugy oldotta meg hogy
230V Sonoff 4CH Pro + 24vAC tap:

Sonoff 4Ch Pro
24vAC tap

Viszont ebben a felallasban nem vilagos hogyan tudom kapcsolni a pumpat aminek 230V kellene. 2 vagy 3 szelepet kellene kapcsolnom, szoval egy relay szabaad marad.
Eleg ha a pumpara viszem a 230-at (bordo) a keket pedig 4-es relay com-jara, az NO-tol pedig egy kabel a pumpa negativjara?

koszi :R

(#18017) kgymac
Ausztriaban elek, az amazon a legegyszerubb, mert nincsen posta es 2 nap alatt altalaban megkapom amit rendelek.

[ Szerkesztve ]

(#18025) bisti79 válasza footy (#18024) üzenetére


bisti79
tag

Igen, azzal a módosítással, hogy érintésvédelmi szempontból úgy a helyes, hogy fázist szakítasz. Bár, mivel ez kültéri használat, jobb lenne, ha nullát és fázist is szakítanál egy plusz relével, amit a sonoff kivezetése kapcsolgat.

[ Szerkesztve ]

(#18026) fecus


fecus
őstag

Ti mit használtok értesítésre HA-hoz?
A Domohoz a Pushbullet bevált.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#18027) szat8 válasza fecus (#18026) üzenetére


szat8
tag

A Synology-n csináltam saját chat szervert, azt húztam be HA alá. Nagyon szépen működik. :))

(#18028) LógaGéza válasza fecus (#18026) üzenetére


LógaGéza
addikt

Nekem a Telegram jobban bejött mint a PB, de van mind a kettőnek rajongótábora, és mind a kettő működik jól HA alatt.

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#18029) fecus válasza LógaGéza (#18028) üzenetére


fecus
őstag

A Telegram amúgy is érdekel. Esetleg van magyar nyelvű leíráshoz linked?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#18030) Vodike válasza fecus (#18026) üzenetére


Vodike
tag

Prowl

exTiga

(#18031) footy válasza bisti79 (#18025) üzenetére


footy
addikt

Milyen relet kellene ahhoz hasznalni? Viz es por allo (IP55) dobozban lesz egyebkent a terasz alatt.

[ Szerkesztve ]

(#18032) ojb válasza footy (#18031) üzenetére


ojb
tag

Amennyiben nem túl nagy teljesítményű a szivattyú (kisebb mint 1kW) pl [ilyen] jó lehet.
A szivattyúhoz viszont már NE a "telefon" kábelt használd!!!

[ Szerkesztve ]

(#18033) footy válasza ojb (#18032) üzenetére


footy
addikt

1100W-os a pumpa. ITT egyebkent azt irjak hogy a pro valtozatnal le vannak valasztva a relek.
Akkor is kell a kulso rele?

[ Szerkesztve ]

(#18034) Degeczi válasza fecus (#18026) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha bevált, miért ne maradnál annál? Egyszerűen megadod a configuration.yaml-ben az Pushbullet-os api kulcsod.

(#18035) ojb válasza footy (#18033) üzenetére


ojb
tag

Határeset... azt azért még bírni kellene a relének. Még ha mindjárt motor is...
footy kolléga valószínű érintésvédelmi - életvédelmi szempontból javasolta, hogy ne csak a fázist, hanem a nullát is szakítsd meg a relével. (Pl ha villásdugóval konnektorról működik az egész hóbelevanc előfordulhat fordított "bedugás esetében" hogy nem a fázist, hanem a nullát szakítja meg a jelfogó.) Fix fázishelyes bekötés esetében talán nincs akkora jelentősége, hogy a nullát is megszakítsd, de ártani biztosan nem ártasz vele.

(#18036) bisti79 válasza footy (#18033) üzenetére


bisti79
tag

Persze optocsatolóval az esp bemenetéről...
A plusz relét azért ajánlom melegen, mert előírja a vonatkozó szabvány kültéri fogyasztóknál a fázis-nulla bontást. Ezen túlmenően ne feletkezz meg a védőföldelésről sem! Az áram nem játék!
Bármilyen relé megfelelő, aminek két külön bontó-záró kontaktusa van, és megfelelő áramerősséget képes kapcsolni. A behúzótekercs feszültségét érdemes a többi fogyasztó feszültségéhez választani. Szakboltban biztos tudnak segíteni, javasolni konkrét tipust.

[ Szerkesztve ]

(#18037) ojb válasza ojb (#18035) üzenetére


ojb
tag

Helyesen:
"...footy kolléga valószínű..." helyett ...bisti79 kolléga valószínű...

Elnézést az érintettől :)

[ Szerkesztve ]

(#18038) bisti79 válasza ojb (#18037) üzenetére


bisti79
tag

Semmi gond! Szövegkörnyezetből egyértelmű volt... :)

(#18039) KevinMulder válasza kgymac (#18017) üzenetére


KevinMulder
tag

A HyperBorg támogatja a Hunter/rainbird vezérléseket I2C relépanelen keresztül. Kénytelen, mivel most rakjuk le a csöveket :D

(#18040) Zirowe


Zirowe
nagyúr

Sziasztok, felraktam a pi-n futó domoticz-hoz az ewpe plugint, tök jó, tudom irányítani a klímát meg minden, de ha jól értem ez csak akkor működik, ha fut a plugin, nem?
Headless a pi, hogyan tudnám beállítani, hogy menjen mindig?

We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!

(#18041) Chal


Chal
addikt

Ha már locsolóvezérlő, én meg pont egy ilyen 3D nyomtatható dobozon munkálkodok éppen, mert egyszerűen nem találtam normálisat sehol:

Jelenleg vannak benne csavarmentes mount lehetőségek egy 6-os relé boardhoz, 2db Wemos-hoz (4db szelephez, és 1db master szelephez különálló vezérlés), egy oled kijelzőhöz (SH1106) illetve hely egy AC/DC tápnak (24V AC -> 5V DC). Méretre a doboz jelenleg 15x9x3 cm-es kb, és összesen 2db elemből nyomtatható ki.

Ha valakit szeretne hasonlót, akkor majd elérhetővé teszem a modellt Thingiversén amint elkészül. Addig is jöhetne ötlet, hogy hogyan lehetne szebbé/jobbá tenni, ez a mostani változat beta még, a feliratok pl. nem nyomtathatóak rajta jól (meg egy "AC" jelölés se ártana). Illetve lehet, hogy a 2db független ESP-s vezérlés hülye ötlet, és inkább 1db ESP32-vel kellene megoldani. A biztonság miatt szerettem volna, de lehet hogy a túlbonyolítással inkább ez ellen dolgozok....

Valamint szívesen vennék tippet a tápegységre is, valamilyen board formában, mert egyelőre nem találtam jót, építgetni meg nincs időm/kedvem (vagy sima egyenirányító + egy stepdown board kellene inkább? ezekből azért jóval nagyobb a választék).

[ Szerkesztve ]

(#18042) fo_di válasza Chal (#18041) üzenetére


fo_di
őstag

feltétlen ragaszkodsz a 24V AC bemenethez? mert ha nem, egy ilyen power brick nem rossz választás 230ról: http://www.hlktech.net/product_detail.php?ProId=60 (kb 3-4 dollár aliról is)

(#18043) Chal válasza fo_di (#18042) üzenetére


Chal
addikt

Kézenfekvő lenne, mert ugye a relékre 24V AC-nek kell mennie a szelepek vezérlése miatt (ehhez már adott is egy Hunter táp), és talán úgy lenne szebb, ha ebből leágazva állítanám elő az ESP tápját is a dobozon belül (és így egy vezetékkel kevesebb is lenne).

[ Szerkesztve ]

(#18044) fo_di válasza Chal (#18043) üzenetére


fo_di
őstag

elvileg vannak aliexpressen 24vac-5vdc konverterek is: https://www.aliexpress.com/item/32245336880.html

vagy az opensprinkler talán ezt használja: https://rayshobby.net/wordpress/24vac-to-5vdc-conversion/

[ Szerkesztve ]

(#18045) szat8 válasza ojb (#18020) üzenetére


szat8
tag

Ha jól értem, az ESP és a paradox TX és RX portjai közé egy logic level convertert beiktathatok, és az megoldja az általad említett problémákat, és megvédi mindkét eszközt.
Ez például jó lehet erre a célra? Nekem most nem baj, ha ugyanez megoldható 2 ellenállás ráforrasztásával is, egy megbízható hülyebiztos megoldást szeretnék, mert azért ez mégiscsak egy riasztó... :)
Köszi a türelmet!

(#18046) ojb válasza szat8 (#18045) üzenetére


ojb
tag

Az igazán elegáns megoldás igen az lenne., de ahogyan Degeczi kolléga is írta az ESP
GPIO-ja inputra kapcsolva 5V toleráns. Védelmi célra tökéletesen elegendő a Paradox Rx - ESP Tx ill. ESP Rx - Paradox TX pinjei közé egy - egy db 470 ohm-os 1/10W-os ellenállást kötni. Ez az ellenállás a maximálisan átfolyó áramot ~10mA-re korlátozza mindkét irányban, viszont elhanyagolható az értéke normál működés közben. Valahogy így:
Paradox Rx-----/\/\/\-----Tx ESP
......................470ohm
Paradox Tx------/\/\/\-----Rx ESP

[ Szerkesztve ]

(#18047) szat8 válasza ojb (#18046) üzenetére


szat8
tag

Köszönöm a részletes magyarázatot! :R

(#18048) footy válasza ojb (#18035) üzenetére


footy
addikt

+ (#18036) bisti79
Akkor valahogy igy kellene?

(#18049) bisti79 válasza footy (#18048) üzenetére


bisti79
tag

Ja, valahogy így. + védőföld a szivattyúra.

(#18050) kgymac válasza footy (#18048) üzenetére


kgymac
őstag

Házi vízművel a szivattyú kapcsolásával nem kellene foglalkozni, megoldja a vízmű elektronikája.
Én azért egy mester szolenoidot is bekötnék, nem véletlenül van az összes gyári (hunter, rainbird) megoldásban benne.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.