Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50551) kis.zsolt válasza naja (#50543) üzenetére


kis.zsolt
tag

Szia!

Jómagam kontaktorral szakítok meg áramköröket. Nekem 25A-t bír a betápom, ezért a 25A-es Häger kontaktor (HAGER ESC427) több, mint elegendő. Ennek van több fajtája, válaszd ki a számodra megfelelőt (persze más gyártót is választhatsz). A vezérlést pedig már össze tudod állítani hozzá. Nekem 230V-os a kontaktor behúzó tekercse, ezért azt egy kisebb relével kapcsolom, melyet már az okos otthon gyengeáramú része kapcsol egy tranzisztorral.
Fontos, hogy ez 230V-tal való varázslás, ezért fokozott figyelem és hozzáértés szükségeltetik hozzá, mert könnyen baj lehet egy rossz bekötésből, vagy egy rossz mozdulatból.
Konkrétan ha nálunk senki sincs itthon, akkor csak az okosotthon-rendszert vezérlő cuccok, a hűtőszekrény, és a fűtés/hűtés marad bekapcsolva. Ahogy hazaérünk, felélednek az addig alvó rendszerek.
Hasonló megoldás van a kültéri lámpákhoz: csak napnyugtától napkeltéig, illetve bizonyos kültéri fényerő alatt lehet kapcsolni a külső világítást.

[ Szerkesztve ]

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#50552) zsamiatt válasza kis.zsolt (#50551) üzenetére


zsamiatt
őstag

"Konkrétan ha nálunk senki sincs itthon, akkor csak az okosotthon-rendszert vezérlő cuccok, a hűtőszekrény, és a fűtés/hűtés marad bekapcsolva. Ahogy hazaérünk, felélednek az addig alvó rendszerek." Gondolom nem az 5 percre leugrunk a boltbanra gondolsz hanem amikor mondjuk X órát nem vagy otthon előreláthatólag, nem?

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#50553) Steady74 válasza naja (#50550) üzenetére


Steady74
addikt

Személyes véleményem, hogy ilyen dolgokat én nen bíznék HA-ra, ha tényleg emberélet múlik rajta.

(#50554) naja válasza Steady74 (#50553) üzenetére


naja
aktív tag

Értem, de mit javasolsz? Én is jobban örülnék egy egyszerű áramkörnek, amiben nincs programozási hibának lehetősége, vagy csak a fizikán múló szerkezetnek, de egész egyszerűen ilyen nem létezik. Villamossági szaküzleteket kérdeztem meg, hogy mit ajánlanak arra, hogy füst/CO érzékelő jeléből kiindulva sütőt+tűzhelyet lekapcsoljak, de azt mondták ilyen nincs. Lehet, hogy csak lusták voltak gondolkodni, nem tudom. Valószínűleg még nem találtam meg a megfelelő embert ki tudna válaszolni. Továbbá az is nagy kérdés még az, hogy mennyire megbízhatóak ezek a füst és CO érzékelők?

[ Szerkesztve ]

(#50555) ViZion válasza kis.zsolt (#50551) üzenetére


ViZion
félisten

Nálunk is van relé a sütőn, főzőlapon meg halom kütyün. Nem kapcsolom ki, mert egy nem túl ócó Bosch sütőnek elmegy az órája 1 sec áramszünettől...
Ráadásul a fél négyzetméter előlapon kb 4 gomb van, az óra beállításhoz is nyolvanszor kell ezt vagy azt nyomni... :W

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50556) Cyberbeni válasza zsamiatt (#50552) üzenetére


Cyberbeni
addikt

WiFi/BLE/GPS alapján nézi, hogy mikor vagy otthon. Persze az elmenetelhez nem árt mondjuk 5 perc késleltetés, hogy egy random kimaradás vagy OS update ne húzza ki alólad a dolgokat. Nem kell semmit előre látni, egyszer beállítod, utána működik.

Plusz esetleg vendég mód kapcsoló, hogy vegye úgy, hogy valaki otthon van. (Esetleg valami idő/dátum beállítással, hogy utána kapcsoljon ki magától)

[ Szerkesztve ]

(#50557) migabi24 válasza ViZion (#50555) üzenetére


migabi24
nagyúr

Ezt már annyi embertől hallottam :D nekünk szerencsénk van akkor AEG sütőn pofon egyszerű.

(#50558) ViZion válasza migabi24 (#50557) üzenetére


ViZion
félisten

A nyomógomb biztosan drága. Rengeteg kütyünk van, amin ha 1-2 gombbal több lenne, akkor nem kellene ilyen hadouken/fatality-kombókkal kezelni... :(((

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50559) mexel válasza nemethsza (#50536) üzenetére


mexel
veterán

Igen, épen ez az hogy ott van, és ilyet kaptam, ezt nem lehet anélkül beüzemelni? Nem találtam normális áron olyat amihez nem kell. És azokon is ott az N bekötési lehetőség.
Milyet vegyek vajon, nem egyértelmű mindig a leírás

(#50560) ViZion válasza mexel (#50559) üzenetére


ViZion
félisten

itt nézz szét esetleg.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50561) mexel válasza ViZion (#50560) üzenetére


mexel
veterán

Köszönö, ezek ugyanolyannak tűnnek mint az alis társai csak 2x-3x annyiért.

Nekem úgy tűnik ha nulla nélkül akarom bekötni kell egy kondi vagy valami a bekötéshez

[ Szerkesztve ]

(#50562) fap333


fap333
aktív tag

Szervusztok!
Az esp guruktól szeretném kérdezni:
Van egy Holley DTSD545 okos villanyóra, és egy slimmelezer+. A slimmelezer-be tudok feltölteni olyan programot, ami kiadja nekem a P1 porton kijövő teljes adatmennyiséget akár nyersen vagy formázatlanul?
Valamit mókoltak távolról az órával, és nemrég olvastam, hogy valakinek megjelentek a fázisonkénti teljesítményadatok új obis kódok alatt. ezt szeretném megnézni, hogy nálam lett-e ilyen.
Köszönöm előre is!

10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#50563) 4D4M válasza fap333 (#50562) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ha az a valaki megmondaná az érintett obis kódokat, akkor tenmagad is meg tudod egyszerűen csinálni, de a legegyszerűbb az lenne, ha a nyers telegram üzenetből látnánk egy példát.
Én nem próbáltam még, de elvileg ezzel például lehetséges: esp-link

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50564) fap333 válasza 4D4M (#50563) üzenetére


fap333
aktív tag

Na ezt a kifejezést kerestem: Nyers telegram üzenet...
Szóval tudnátok nekem segítteni, hogy nyers telegram üzenetet honnan-hogyan tudok kiolvasni?
közben keresem, hogy hol olvastam, de még nem találtam meg... :U

10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#50565) LouiS22 válasza fap333 (#50564) üzenetére


LouiS22
veterán

Segítek: Home Assistant Hungary FB csoportban olvastál erről.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#50566) zsamiatt válasza Cyberbeni (#50556) üzenetére


zsamiatt
őstag

Csak mivel egy csomo aramkor nem szereti ha allandoan ki be lapcsolja. Elmesz otthonrol orankent akor egynap alatt tobbszor ki-be?

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#50567) Cyberbeni válasza zsamiatt (#50566) üzenetére


Cyberbeni
addikt

Ha elmegyek otthonról, akkor a lámpák kikapcsolnak maguktól, akár naponta többször is, igen.

Ha pl PC/TV/stb-re akarsz külön logikát, akkor ott először kikapcsolni kell, majd X idő múlva áramtalanítani. (Pl oled tv-re 1 órát javasolnak) Mindent lehet jól, csak végig kell gondolni a dolgokat.

(#50568) naja válasza zsamiatt (#50566) üzenetére


naja
aktív tag

Ez sajnos igaz lehet. Jó meglátás, hogy a paranoid ki-bekapcsolgatás kontraproduktív tud lenni.

Látom a megszakításra vannak ötletek, ezt köszönöm. De engem inkább az érdekelne, hogy hogyan lehetne vezérelni szenzorok jele által? Okosan vagy analóg az nekem tök mindegy. Azért a füst- és tűzjelző rendszerek nem újak. Tényleg nincs rá semmi konkrét HA integrálható eszköz? Talán valami épületgépészeti és biztonságtechnikai céget kellene megkeresnem ez ügyben.

(#50569) zsamiatt válasza Cyberbeni (#50567) üzenetére


zsamiatt
őstag

Tok mindegy hogy oled vagy nem. Az elektronikaknak nem tesz jot az allando ki be. Ezert kerdezem. Ha azt mondod elmesz szabira tobb napra akor ertem. De napon belul ertelmetlen.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#50570) vkp válasza naja (#50568) üzenetére


vkp
aktív tag

A füst, co és tűzjelző rendszerek bármit tudnak vezérelni, csak otthonra nem fogod megfizetni. Otthonra általában egyedi, többnyire elemes táplálású jelzőket gyártanak, amiknek a nevében van a funkciójuk "jelzők" és nem "vezérlők". Egyénként tudsz venni wifis vagy zigbees jelzőket, amikkel HA alatt már tudsz vezérelni.

(#50571) naja válasza vkp (#50570) üzenetére


naja
aktív tag

Értem, köszönöm szépen!
1. Tehát azt érted ez alatt, hogy a jelző csak jelet ad, de nem tud vezérelni –teszem azt– egy megszakítót. Tehát olyan megoldás nincs, hogy direktbe összeköthetőek lennének. A kettő közé kell egy vezérlő, mint pl a HA. Vagy valami egyedi megoldás (pl. barkácsolás), de azt meg olyanra bíznám kitalálni, aki tudja is hogy mit csinál.

2. Van esetleg ezek között (érzékelők/jelzők HA alá) olyan ami javasoltabb a többihez képest, azaz megbízhatóbbak mint a barkácsáruházi 10eFt-ért árult –amúgy ránézésre 500 Ft-os – kínai bigyók? Pár éve olvastam, hogy az otthon használt CO érzékelők 99%-a konkrétan semmit nem ér.

Amúgy, egy korábban valaki által tett észrevételre reagálva: nem az életemet akarom rábízni ezekre. Inkább úgy látom, hogy ha eggyel több dolog vigyáz ránk, abból baj nem lehet. Az emberi figyelmetlenségtől/hülyeségtől nyilván nem véd meg egyik sem.

(#50572) stairmaster


stairmaster
tag

Sziasztok!

okos konnektort keresek, melyiket tipust ajánljátok? Nem kell semmi extra, csak tudjam távolról ki be kapcsolni a rajta lévő eszközt, illetve ha több konnektort veszek, az alkalmazáson belül el tudjam nevezni őket, melyik mit kapcsol.

koszonom! :R

udv

(#50573) its_grandpa válasza stairmaster (#50572) üzenetére


its_grandpa
tag

>> Nem kell semmi extra, csak tudjam távolról ki be kapcsolni ...
Ha vállalod a kínai felhőt akkor bármelyik Tuya-sat megveheted.
A fizikai méretre érdemes figyelni mert nem mindegyik fér be dupla konnektorba egymás mellé.
Ha a napsütést szereted és a felhőt nem, akkor ... :)
Pl. Athom 16A EU V2 Tasmotával (ez fogyasztásmérős) de van bőven, nézz körül [link]
A WAN elérést viszont neked kell megoldani. Free DNS, VPN, portforward etc.

(#50574) stairmaster válasza its_grandpa (#50573) üzenetére


stairmaster
tag

Koszi, én naiv azthittem ajanlotok valami xiaomit vagy tp linket. :C

És wi-fi el szeretném összekötni egyébként. :R

(#50575) fap333 válasza LouiS22 (#50565) üzenetére


fap333
aktív tag

És valóban ott olvastam, 2héttel ezelőtt :)
Az érintett obis kódok:
1-0:21.7.0(00.000*kW)
1-0:41.7.0(00.000*kW)
1-0:61.7.0(00.000*kW)
1-0:22.7.0(00.000*kW)
1-0:42.7.0(00.000*kW)
1-0:62.7.0(00.000*kW)
Sikerült egy kicsit foglalkoznom az esp-linkkel is, és így belekukkantani a nyers telegram üzenetbe, hát, érdekes lett:


.7.0(0.456)
1-0:33.7.0(0.461)
1-0:53.7.0(0.304)
1-0:73.7.0(0.535)
1-0:14.7.0(49.98*HZ)
1-0:1.7.0(00.340*kW)
1-0:2.7.0(00.000*kW)
1-0:5.7.0(00.000*kvar)
1-0:6.7.0(00.000*kvar)
1-0:7.7.0(00.000*kvar)
1-0:8.7.0(00.663*kvar)
0-0:42.0.0(3xxx5)
0-0:96.1.0(3xxx5)
0-0:96.14.0(0001)
0-0:96.50.68(02)
0-0:17.0.0(00050.000)
1-31:4.0.0(00050.000)
1-51:4.0.0(00050.000)
1-71:4.0.0(00050.000)
0-0:98.1.0
(
0-0:1.0.0(240201000000T)
1-0:1.8.0(003118.169*kWh)
1-0:1.8.1(001353.923*kWh)
1-0:1.8.2(001764.246*kWh)
1-0:2.8.0(004026.290*kWh)
1-0:2.8.1(002789.405*kWh)
1-0:2.8.2(001236.885*kWh)
1-0:3.8.0(000107.652*kVarh)
1-0:4.8.1(000993.692*kVarh)
1-0:5.8.0(000061.106*kVarh)
1-0:6.8.0(000046.546*kVarh)
1-0:7.8.0(000599.274*kVarh)
1-0:8.8.0(001909.599*kVarh)
1-0:15.8.0(007144.459*kwh  )
1-0:1.6.0(006.640*kW)
1-0:1.6.1(006.640*kW)
1-0:1.6.2(004.564*kW)
1-0:2.6.0(003.560*kW)
1-0:2.6.1(003.560*kW)
1-0:2.6.2(003.168*kW)
)
0-0:96.13.0()
!5446

Ami érdekes, hogy olyan, mintha le lenne maradva a telegram eleje. Pl áram és feszültség értékek nincsenek is ebben a listában. Továbbá a végén tényleg van néhány plusz obis kód, amiről eddig nem tudtam, de sajnos azokkal nem vagyok kisegítve, mivel azok naplózott maximum értékek. Még majd gyúrom a dolgot, hátha ki tudom szedni a teljes telegramot, vagy meglelem a fázisonkénti teljesítményt...

10 fajta ember létezik. Aki ismeri a bináris számrendszert, és aki nem.

(#50576) kis.zsolt válasza Cyberbeni (#50567) üzenetére


kis.zsolt
tag

Beni, az OLED tévéhez hozzászólva:
LG B7V-m van, és 2 módon figyelem, hogy mikor kapcsolt ki valóban (mert háttérben ugye fut(hat) a pixelfrissítés, ami órákig is eltarthat).
Fogyasztásmérős konnektorban van, és ott beállítottam, hogy 5W-nál kevesebb fogyasztás legyen az egyik feltétel, míg a tv fizikai kikapcsolása, azaz a turned_off a másik feltétel, de ez utóbbira még ráteszek 15 percet, hogy biztos legyen. Így valójában tényleg 1 óra kb., mire a relé leválasztja a tévét. Volt már kevesebb, de nem sokkal.

Zsamiatt: geokerítéssel oldottam meg a távollét jelentését, kombinálva a családi mobiltelefonok wifi és Bluetotth MAC címeivel. Az időablak itt jelenleg 15 perc. Az "elköszönés/üdvözlés" pedig a bejárati ajtó kinyitásakor indul.

[ Szerkesztve ]

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#50577) zsamiatt válasza kis.zsolt (#50576) üzenetére


zsamiatt
őstag

Az oké, tök jó. A problémám azzal van, hogy állandóan le fel kapcsolgatni az áramot nem egészséges minden készüléknek. Ezért érdekel ki hogy oldja meg. Az oled egy dolog. De maga a TV alaplapja nem fogja szeretni hosszú távon.

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#50578) 4D4M válasza fap333 (#50575) üzenetére


4D4M
aktív tag

Feltöltöttem egy tesztelésre alkalmas yaml konfigot a megosztásba – én is kíváncsi vagyok (:
Slimmelezer (slimmelezer_napelemes_DTSD545.yaml)

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50579) LouiS22 válasza fap333 (#50575) üzenetére


LouiS22
veterán

SZVSZ addig, amíg a szolgáltatói oldal dokumentációjában meg nem jelennek új, az általad vágyott értékekre vonatkozó kódok a leírásra, addig a két héttel ezelőtti poszt maximum annak a jele, hogy legalábbis létezik egy olyan firmware, amit tesztelhetnek és az ottani kolléga ebbe a kategóriába esik.

A lista végi kódok egyébként bent vannak a szolgáltatói doksiban is ;) [link]

A telegramra: buffer méretet kellene növelned.

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#50580) vkp válasza naja (#50571) üzenetére


vkp
aktív tag

Az otthonra gyártott co, füst, tűzjelzők 99%-a helyben üvölt, van benne egy piezzo, vagy egyéb sziréna, elemről, vagy akkuról működnek.
Amiket okosotthonhoz terveztek, azok ugyanúgy üvöltenek helyben, ezen kívül van egy wifi vagy zigbee kapcsolatuk, amivel a saját tuya/ewelink/stb felhőjével kommunikálnak és a saját appjukon keresztül tudnak jelezni az üvöltésen felül.
Ezekből a zigbee-s cuccokat vagy a saját felhős hubon vagy saját zigbee coordinátoron keresztül tudod HA-ba integrálni.
Nekem Smartwise füstjelzőim és Heiman CO szenzoraim vannak. Ezek zigbee-sek, közvetlenül a HA-ba dugott coordinátor kezeli, korrektül működnek.

Riasztós boltokban lehet, hogy tudnak neked ajánlani olyan eszközt, ami tud önállóan is működni, egy próbát megér.

(#50581) Gabail


Gabail
csendes tag

Rpi Imager-rel USB SSD-re kiírt Home Assitant OS működőképes kellene legyen Raspberry Pi 3B+ -on USB-ről boot-olva vagy csak nálam nem indul? Ellentétes véleményeket olvasok ezzel kapcsolatban, de nem tudom melyik infó mennyire releváns. Lehetséges hogy a Pi 3B+ nem tud GPT particióról boot-olni USB-ről? Vagy más a probléma?

(#50582) Gabesz87 válasza vkp (#50580) üzenetére


Gabesz87
addikt

Nekem is Aliról rendelt Zigbees jelzők vannak, HA-ba simán integraltam, ott írja is az eseményeket, csak arra nem jöttem még rá, hogy lehetne megoldani, hogy telón jelezzen a HA app. Láttam hogy vannak erre automatizaciok, csak még nem mélyedtem bele. De egy kis segítség e téren jól jönne :U

(#50583) enginev3.0 válasza Gabesz87 (#50582) üzenetére


enginev3.0
félisten

Ilyen egyszerűen

Csak nyilván neked nem az ajtó nyitás érzékelő kell felül hanem a fustjelzo

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50584) kis.zsolt válasza zsamiatt (#50577) üzenetére


kis.zsolt
tag

Bírja hosszútávon, a tévém 6 éves, kb 5 éve van ez a funkció bekapcsolva. Egyébként miért ne bírná? Az eszközök alapvetően ki/bekapcsolgatásra vannak tervezve. Számomra nem érdekes, hogy ez egy relé, izzó, egy LED-lámpa, egy villamos motor, vagy egy kondenzációs kazán. Ha tönkremegy, akkor megjavíttatom, vagy megjavítom. Pl. ezzel az erővel ne húzzuk ki a telefontöltőt a konnektorból? Vagy ne kapcsolgasssul a lámpát, mert az elektronika nem szereti? A szivattyút 0/24-ben hagyjuk bekapcsolva?
Villanyszerelőként és elektrotechnikusként szakmai megközelítéssel sem látok problémát ebben a kikapcsolósdiban, hiszen nem percenként 60x kapcsolgatok.

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#50585) Degeczi válasza kis.zsolt (#50584) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Valszeg onnan ered az "áramtalanítás árt" babonája, h rendre egy ismét feszültség alá helyezés az, ami megadja a kegyelemdöfést leginkább egy elfáradt kondinak - de az már amúgyis az utolsókat rúgta, éppen a hosszú üzemideje miatt... Ha időnként áramtalanítva lett volna, tovább bírja.

Van, ami a jellegéből adódóan nem kapcsolható ki, pl. falba épített wifis relé, ami a környezete miatt betorlódó melegtől van még rosszabb helyzetben. Pont a napokban szállt el az egyik, kb. 5 éve üzemelő Shelly 2.5-em, a szabályzó chip robbant fel (szó szerint: lyuk van rajta) a tápjában, de az ok itt is ugyanez: a mellette lévő 4.7 uF 400V kondik egyikének már csak 200 pF körüli kapacitása maradt. Cserélem is ki mielőbb a többi példányban is megelőzésként... (BTW nem egyszerű ilyen kis átmérőjűt találni ebben a feszültségértékben, ez ilyen, bár picit magasabb, de szépen bemegy a helyére. Ez pedig a kisfeszültségű oldalra megy)

(#50586) gorbep válasza Degeczi (#50585) üzenetére


gorbep
senior tag

??? ennek a cserének a feléből cseréld ki a Shellyt... :Y

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#50587) Jolida válasza gorbep (#50586) üzenetére


Jolida
tag

Ilyen olcsó lett a Shelly? :)

(#50588) gorbep válasza Jolida (#50587) üzenetére


gorbep
senior tag

azért itt (ha jól láttam) 4-5e Ft-os kondikról van szó... + posta + idő...

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#50589) fecus válasza gorbep (#50588) üzenetére


fecus
őstag

:N A magyar RET-nél 162 Ft ez a kondenzátor, de a Panasonic gyártmány is 480 Ft. És a RET a legdrágább itthon. Nem kapsz érte Shelly-t.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#50590) mexel


mexel
veterán

Ezekben a neutral szál nélküli kapcsolókban a kondit hová kell kötni? Nem a kapcsoló mögött kell legyen ugye?

(#50591) gorbep válasza fecus (#50589) üzenetére


gorbep
senior tag

Bocsi, nem kerestem utána... :R

Ami a linken volt:

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#50592) Degeczi válasza gorbep (#50586) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Valamit nagyon elnéztél, 5 Shellyhez elég 10 + 10 db kondi 2e Ft

(#50593) fecus válasza mexel (#50590) üzenetére


fecus
őstag

Hirtelen ezt találtam a Google-ben.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#50594) Degeczi válasza fecus (#50589) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A RETnél sajnos (mert az nekem közel lenne) nincs 6 mm átmérőjű 400V 4.7u

(#50595) fecus válasza Degeczi (#50594) üzenetére


fecus
őstag

Azt nem néztem. Úgy már fájdalmasabb lesz. Rákérdeztél náluk? Lehet több 10 darabot be tudják szerezni.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#50596) gorbep válasza Degeczi (#50592) üzenetére


gorbep
senior tag

NEM én néztem be, a hozzászóló linkelte... mindegy...

Cserélem is ki mielőbb a többi példányban is megelőzésként... (BTW nem egyszerű ilyen kis átmérőjűt találni ebben a feszültségértékben, ez ilyen, bár picit magasabb, de szépen bemegy a helyére. Ez pedig a kisfeszültségű oldalra megy)

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#50597) Degeczi válasza gorbep (#50596) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ott a linkeken a 180, ill 38 Ft darabár... (OK, nettó)

Fecus: mindegy, a Farnelltől gyorsan megjött. Persze futárdíjjal, de pár évente belefér

[ Szerkesztve ]

(#50598) gorbep válasza Degeczi (#50597) üzenetére


gorbep
senior tag

Ok... korán van... az a db... bocsi... :R

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#50599) mexel válasza fecus (#50593) üzenetére


mexel
veterán

Köszi, sajna etől nem értem jobban :( Kicsit mintha ez más lenne

(#50600) fecus válasza mexel (#50599) üzenetére


fecus
őstag

Az a lényeg, hogy a söntöt az izzóval teszed párhuzamosan. Ez ad egy kis áramot a kapcsolónak. Így tud működni a nulla nélkül.
Elvileg a kapcsolóra bejön a fázis, az kapcsolja, az elmenő vezeték felmegy a lámpába, a lámpából egy másik vezeték visszajön a 0-ba. Na ez a vezeték már nem megy le a kapcsolóba, hanem a fali dobozban "kötődik meg".
Azt, hogy a söntöt fizikailag hová teszed, az technikai és hozzáférés kérdése. Vagy a lámpába (ez tűnik a jó megoldásnak) vagy a fali dobozba.
De ha ezt bonyolultnak érzed akkor valakivel csináltasd meg aki érti az ilyesmit! Tudod az áramjárta vezető ugyanolyan mint amiben nincs delej, csak más a tapintása. :DD

[ Szerkesztve ]

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.