- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
uffneked
aktív tag
válasz
ViZion #59652 üzenetére
Oke, koszi a valaszt, menjunk egy kicsit bele.
Ketszer olvastam el az osszefoglalotban levo tartalmat, eloszor 1 hete, majd 1 hetnyi folyamatos tanulmanyozas utan most a kommented utan. Rakerestem a felujitasra is, voltak hasznos dolgok.
Marginalisan lettem okosabb, de ez most mindegy.
A valami mesh rovidtavon kelleni fog, mert senki nem tudta megmondani, hol es hogyan fut lankabel a hazban, (ujszulott mellett meg nem fogok dobozokat keresgelni meg falat vesni).
Ugyanezert nem lesz iden kapcsoloszekreny bovitve, meg egyeb villanyaszat. (Egyedul egy FI relet rakattam be, abbol nem engedunk.)
Viszont otthonrol dolgoznek, emeleten a dolgozo, nappaliban a digi routere, szoval valami kell, mert magas a pingem.Szoval HA+z2mqtt, igen, ezt megfejtettem. Jol ertem, hogy ezekre van szuksegem?
1. Egy HA Green, vagy mini PC, laptop, RPI, vagy barmi, amire fel tudom tenni a HA-t. Jo ha bovitheto a tarhelye, van rajta lan/wifi/bt/usb portok meg valami kepkimenet.
2. Egy USB dongle, pl ZBT-1, Sonoff ZB Dongle plus, vagy hasonlo
3. ErzekelokAztan ha ezt jol latom, a folyamat szerint felteszem a HA-t OP rendszerkent, vagy HA Green bekapcsol, dongle bedug es ha felismerte a HA szolok neki hogy Z2MQTT integraciot szeretnek (ezt kicsit leegyszerusitettem).
Majd vegul az erzekelomet csatlakoztatom a… HA-ra? Vagy a dongle-n keresztul az erzekelo appjara eloszor? Majd onnan HA-ra? Ez nem teljesen vilagos. Ugye nem kell az erzekelohoz a sajat hubja is? Ezt valtja ki a dongle? Vagy kell meg egy random hub, ami a dongle miatt mar mindent is fogad a HA fele?Hogy gyakorlatiasabbak legyunk, legyenek az erzekelok mondjuk egy IKEA LED izzo, egy tapo konnektor, egy broadcom RM4, meg mondjuk egy xiaomi homerseklet szenzor.
(Latom az alagutat a feny vegen, koszi a turelmet.)
-
ViZion
félisten
válasz
HUNited #59663 üzenetére
Rövid válaszok:
DDNS retro, macerás, veszélyes. Tailscale 2 gombnyomás, egy kattintás.
Gosund jó a smartlife-ba is, régen local tuya kellett, a tuya wifi macerás volt hozzáadni. Van egyszerűbb már, ittnkeress rá. Adatok elvesznek, számít az? Most mennyihez férsz hozzá az appban? Ha nem raksz fel egy tsrtós adstbázist, akkor HA sem rögzíti a végtelenig, mert minek...
Ugrókód megoldható, kereső itt.
Fogyasztásra is itt keress rá, Vannak din sínes megoldások Aliról, vagy shellynek is van, amit sokan használnak. -
HUNited
őstag
válasz
Degeczi #59625 üzenetére
Az én korosztályom már csak ilyen, YT-n tanul
Amúgy a szöveges leírásokban is a képernyőképeket újra kell csinálni ha változás van. Mindenesetre ez annyit változott 4 év alatt, hogy már egyáltalán nem lehet ráismerni.
De amúgy nem a telepítés volt a parám, az megvan, hanem a beállítások. Pl. egy nyomorult DDNS beállítással órákat szívtam, miközben bizonyos rendszereken néhány klikk (nem feltétlen HA rendszereken, mivel ilyenekkel nincs tapasztalatom). Vagy pl. még mindig nem találtam leírást, miként lehetne hozzáadni a Gosund konnektorokat (ok tegyem be tuyába, de egyrészt elvész az elmúlt pár év adata, másrészt az egyiket próbáltam és nem tudtam hozzáadni ahhoz az apphoz - míg a sajátjához csont nélkül). Nomeg jó lenne némi ideát is magamba szippantani, pl. mit tegyek ha ugrókódos rádiós kapum van és azt akarnám távolról irányítani, vagy mit kell beszereznem hogy a teljes ház energiafogyasztását tudjam monitorozni, és mondjuk helyiségenként (de legalább kismegszakítónként) tudjam ki-be kapcsolni az áramot bárhonnan. -
HUNited
őstag
válasz
enginev3.0 #59622 üzenetére
Jelenleg virtuális géppel játszok, de tervezem majd feltenni egy RPI5-re. Chatgpt ad magyar nyelven videót?
-
vampire17
addikt
válasz
sunavlys #59659 üzenetére
https://allegro.hu/kereses?string=ENGO%20E25W
Ez a 230-as verzio:
-
vampire17
addikt
válasz
Tamás9x #59648 üzenetére
letezik. En az Engo-t ajanlom:
Termosztat: [link]
8 zonas oszto gyujto vezerlo: [link]
Nezz szet itt: https://engocontrols.com/en/products/
Ami tok jo, hogy mivel tuya, ezert siman kombinalhatod mas tuya cuccokal is! Az Engo gateway megesz barmilyen tuya zigbee cuccot. ( Pl ilyen 4 reles zigbee board al is: [link] )
-
Snoop-y
veterán
válasz
ViZion #59652 üzenetére
“Alapvetően aki nem adja fel, az HA+zigbee2mqtt-nél köt ki”
Azert ez igy 2025-ben mar nem egy megugorhatatlan varazslat kb 15 perc beszerezni az infot redditrol meg a HA manualbol.
Alirol kell rendelni egy z2mqtt kutyut es rendben is van. Nekem pl egy SLZB-06P7 van az mindent IS tud megy USB-rol Wifi-rol vagy akarcsak Lan-ra radugva is. -
enginev3.0
félisten
válasz
uffneked #59649 üzenetére
Egy koordinátor kell neked zigbeehez
Onnantól kb végtelen a lehetőségek tárházaZ2m alatt szinte minden működik
Lehet ikeas cucc, sonoff, vagy szinte bármilyen gyártóAzt meg hogy mire telepíted fel a HA-t szintén saját döntés, lehet egy laptop is ha neked arra jó
HA green is jó, de ahhoz kell lan kábel, ahhoz viszont már nem kell koordinátor legalább -
ViZion
félisten
válasz
uffneked #59649 üzenetére
Összefoglaló olvasása, kereső itt felújítás, redőny, öntözés, fűtés és hasonlókra.
Alapvetően aki nem adja fel, az HA+zigbee2mqtt-nél köt ki, matteres infó kevesebb van, de érdemes azt is nézni.
Mesh aranyos, de inkább kábel+AP, dobozokba fázis és nulla vezető is legyen. A javasoltnál kérj bátran nagyobb kismegszakító szekrényt, nagyfogyasztóknak, de pénztől függöen akár szobáknak is a szekrényböl kábelezés. Nem ócó sajnos. Csövezés ablakokhoz, garázs, kaputelefon, riasztó, stb... Általában ezek a kiindulás. Wifis cucvok helyett zigbee, nagyságrendileg kevesebb macera. És a kereső itt, mindenre is... -
uffneked
aktív tag
Sziasztok,
Saját ingatlanba költözés miatt belevágnék az okosításba/automatizálásba.
Kétszintes ház kerttel és garázzsal, egyelőre beltérből indulunk, aztán majd meglátjuk.
Első körben tennék fel egy wifi mesh-t, a TP-Link Deco szériáját néztem ki, de ez itt off.Mivel lelkesebb mint okos vagyok, próbálnék az elején nem elveszni a rengetegben, ilyesmit írtam össze:
- Többféle márkát néztem, tetszenek dolgok TAPO-n, praktikus és könnyen elérhető az IKEA Zigbee eszköze, és vannak már a LIDL-ben is zigbee cuccok, ráadásul ezek mind klasszikus boltban, garival beszerezhetőek --> jó lenne rögtön HA-ban kezdeni
- Ismét, lelkesebb vagyok mint szakértő, elsőre beugrott hogy van a HA Green, amivel egyszerűen kaphatok egy infrát az egész alá. Jól gondolom, hogy ez rögtön HUB is tud lenni, kommunikál majd a Zigbee/Wifi eszközeimmel? Vagy kell még egy gateway? Ha kell gateway, elég lehet egy ZBT-1, vagy a TAPO/IKEA/Livarno gateway-ek közül egy, esetleg 1-1 mindegyikből? Ha a legutóbbi, lehet hogy inkább mégis egy régi laptopot használjak a HA Green helyett?
- Egyáltalán ajánljátok-e a TAPO/IKEA/Livarno vonalat, jól gondolkodom-e?Hosszútávon gyakorlatilag mindenféle eszközben gondolkodom, ami nem igényel villanyszerelést (később lehet az is lesz): világítás mozgásérzékelőkkel, termosztátok radiátorra hőmérsékletszenzorral, szenzorok ajtókra, pár konnektor, esetleg kerti öntözés.
-
Tamás9x
őstag
Sziasztok letezik most valami kis okos szett 4 zonara NO thermo fejekkel, hogy ne ragadjanak le allas soran, es futeskor ahova nem kell meleg azokat lezarja? Kulso homerseklet figyeles, esetleg wifi? Evo Home helyett, mert az durvan borsos...
-
radio11
tag
Nekem a kazán alapból tudja a napi indítást, a padlókeringetőre pedig én írtam egy automatikát, ami pár percig minden nap forgatja.
-
enginev3.0
félisten
válasz
inferno88 #59640 üzenetére
Hát írsz automatizmust hogy állítsa be a termosztát hőmérsékletet olyan értékre aminél már fixen bekapcsol a fűtés, és aztán meg X idő után ki
Sőt
Akár vehetsz egy wifi vagy zigbee gombot is valahova, amit ha megnyomsz akkor pl 21fokrol felviszi a fűtést 22re
Aztán újra megnyomod akkor vissza veszi 21re
Vagy akár ha elér a termosztát egy adott értéket akkor vissza veszi magától 21re, még kényelmesebbC opció
Veszel egy wifi vagy zigbee hőmérőt, amit neked tetsző helyre raksz
Ha annak a hőmérséklete 21 fok alá megy de a termosztátnál még 22 van akkor felviszi a termosztátot 23 fokra, ha a hőmérő eléri a 22 fokot akkor vissza viszi a termosztátot 21reVégtelen a kényelmi lehetőség
Én pl sok dolgot zigbee gombokkal oldok meg
A biztonság bekapcsolást ha elmegyek dolgozni (elkezdenek felvenni a kamerák, lekapcsolja a lámpákat, kikapcsolja a klímát stb...)
A klíma be és kikapcsolást is egy ilyen gombbal oldom meg
A locsolast is el tudom indítani gombbal vagy épp leállítani
A konyha pult világítás is így van megoldva, mert anno nem terveztem be lámpát a tűzhely fölé és így nem lógnak vezetékek utólag mindenholImádom, szép, nincs kábel, és pofonegyszerű
Magát a szobai termosztátot én is kicsit rossz helyre tettem, de végül úgy oldottam meg hogy lejjebb vettem HA alatt a termosztát hőmérsékletet, szóval mikor 23 fokot érzékel akkor 22t ír, így összhangban van a ház hidegebb részeivel
-
-
vampire17
addikt
válasz
ViZion #59633 üzenetére
ez lehet a gond... eltort sajna
https://github.com/winteris/ESPHome-singlecore-i2s-audio/issues/3
-
Sakab
senior tag
Hu ez gyors volt, köszönöm mindenkinek a segítséget
-
enginev3.0
félisten
230at az 5-6ba
Fázis és nulla
A kazánt pedig 2-3
Az alapból nyitott és akkor zár ha a hőmérséklet a beállított érték alá esik, tehát a kazánnak mennie kellA compunal is az NO normally open, NC normally closed, tehát nyitott és zárt, com pedig a közös
És potential free ez is fontos
Feszültség mentes csatlakozó, ami a kazánoknak kell
Lassú voltam
-
Sakab
senior tag
Sziasztok, segítségre lenne szükségem. A Baxi kondenzációs gázkazánhoz alapba egy Computherm RF-es vezérlő került beépítésre:
Ezt szeretném átkötni erre a wifi-s vezérlőre:
4 db kábel miatt nem szeretnék szerelőt hívni, viszont nem tudom, hogy a meglévő 4 kábelt, a tuyába hova kellene kötnöm. Elcseszni nem szeretném, hát ha van hozzáértő aki tudna segíteni -
ViZion
félisten
Das dashboard, diy.
-
JMP
kezdő
válasz
LouiS22 #59624 üzenetére
Kitartás csak az első év ilyen általában, meg a másodikban azért mert már rutinból nyomod
Harmadik évben minden a helyére kerül
"Ráadásul -ahogy előttem is írták - ez nem egy plug and play valami: meg kell ismerni, próbálkozni kell, és ez így lesz minden hónapban. minden frissítés után. Lesz, hogy elszúrod, de abból fogsz tanulni. A videó nézegetésből meg nem - de ez az én véleményem."
UI: Amint rá kapsz és van család választania kell az aszonynak majd kocsma vagy HA -
Degeczi
nagyúr
válasz
HUNited #59621 üzenetére
Sose értettem, miért YT-on kellene ilyesmi?
A lehető legrosszabb hely ilyesmire...
Egyrészt ahogy észre is vetted, gyorsan elavul és a készítője természetesen nem veszi föl ismét (szemben egy szöveges leírással, ami állandóan friss lehet. Jellemzően a kódhoz tartozó commitokkal együtt frissül a hivatalos leírás, így az valóban mindig naprakész. De mástól származó útmutatót is könnyen, gyorsan lehet aktualizálni), másrészt amúgysem praktikus, hiszen a tempója kötött, vagy gyors, vagy lassú, nem lehet benne keresni, és persze kimásolni sem részleteket, parancsokat.
És szükség sincs rá, ez nem olyan, ahol a mozgókép fontos infót adna hozzá. Mondjuk beszéd generálás, videókamera integrálás esetén OK, de egy telepítésnél?
-
LouiS22
veterán
válasz
HUNited #59621 üzenetére
Éppen ezért kezelendő erős fenntartással bármilyen HA "tutorial"/videó.
A Home Assistant hivatalos dokumentációja az egyik legkiválóbb, ráadásul naprakész is. Tudom, hogy 2025-ben nem szexi az olvasás - pedig (ebben az esetben is) hasznos
A konyhanyelv pedig - ahogy az IT-ben általában - az angol, tetszik vagy sem, ezen a nyelven találsz meg mindent, ami naprakész, a community is ezen a nyelven kommunikál. Szóval ha itt vannak hiányosságok, először ezt pótold, vagy menet közben szedd fel ezt is.
Ráadásul -ahogy előttem is írták - ez nem egy plug and play valami: meg kell ismerni, próbálkozni kell, és ez így lesz minden hónapban. minden frissítés után
. Lesz, hogy elszúrod, de abból fogsz tanulni. A videó nézegetésből meg nem - de ez az én véleményem.
-
dbius
veterán
válasz
HUNited #59621 üzenetére
Ez lehetetlen kérés, ne haragudj, hogy ezt válaszolom. Egy alap telepítés, egészen addig, hogy elinduljon a HA, az még akár lehet is sablonos, de onnantól kezdve nincs két egyforma setup. Ezt lehetetlen sablonosítani.
De mindenre IS van leírás, sőt akár még YT videó is, kezdve a HA telepítéstől az addonok telepítéséig - az viszont könnyen lehet, hogy magyarul nem találod meg, csak angolul - Meg kell érte egy kicsit "dolgozni", kreatívnak lenni és lépésről lépésre kell haladni.
Akár chatgpt, akár fordító segítségével, de ezt készen, egyben, magyar nyelven nem fogod sehol megtalálni szerk: szerintem!
-
HUNited
őstag
Tudtok esetleg magyar nyelvű YT csatornát, ahol Ádámtól és Évától végigviszik az embert a HomeAssistant setupon? Amit találtam sok éves, hiányos (a sorszámozásból tudom meg hivatkozik videókban olyanra ami egyik korábbi videóban sincs benne), és ráadásul teljesen másként néz ki a rendszer mint akkor.
-
vampire17
addikt
-
-
Krilehor
tag
válasz
Snoop-y #59583 üzenetére
Szerintetek az Aqara T1 (no neutral) relé megbízható és biztonságos relének számít lámpakapcsolók mögé (persze a megadott teljesítményértékek betartásával)? Ha jól olvasom ennek is CE certje van csak.
Amúgy visszanéztem a régi képeket a házról és már a Sonoff ZBMini L2 beszerelés előtt is kormos volt a kapcsoló, valószínű a beszereléskor volt a villanyszerelő ügyetlen, nem a relé égette meg.
-
Strezi
őstag
Sziasztok,
hátha van itt egy HA / Plotly expertEgy ilyen szösszenetem van, és ha a kikommentezett rész bent van, nem jelenik meg semmi, mert az az entitás igen ritkán frissül. Anélkül berajzolja a vonalakat, de így semmit.
Mintha lenne valami mágikus, egyszerű kódrészlet, amit a filterbe bele kell írni (t-1 ??), hogy a legközelebbi, de időben megelőző mintát vegye az adott időpillanatban nem étező helyett, de istennek nem találom :/ Így ott undefined ...
hvac_state: -1 hűt, 0 áll, 1 fűt jelentésű
Period kell, mert sokminden áll így össze egy komplexebb rajzon vele, ys[i] értékekkel.
type: custom:plotly-graph
entities:
- entity: sensor.outdoor_average
period: 5minute
- entity: number.hvac_state
#period: 5minute
filters:
- map_y: y -
vampire17
addikt
Sziasztok!
probalta mar valaki ezt?
https://zerocode.espressif.com/
Most probalkozm egy 4 reles LILYGO-val ,de egyelore meg nem sikerult mukodo FW-t buildelni
Itt van par segedlet, ha valakit erdekel:
https://iotcircuithub.com/esp32-matter-protocol-control-relays/
https://github.com/make2explore/ESP-ZeroCode-Text-Mode-Configuration
-
Degeczi
nagyúr
válasz
smallmer #59609 üzenetére
A bevált Broadlink típusokon kívül pl. itt rengeteg tapasztalatot találhatsz.
Arra viszont számíts, h ez nem pusztán ki-be kapcsolási parancs a klímáknál, hanem minden paraméter átadása: kívánt hőfok, üzemmód, ventilátor erősség, legyezés, stb. Tehát ha kézi távvezérlővel másként állítottátok be, utána egy ilyen HA-ból kiadott parancs után visszaáll a korábban azzal megtanított minden érték. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Olyan IR controllert keresek, amivel egy régi LG klímát ki-be tudok kapcsolgatni távolról.
Örülnék neki, ha home assistant kompatibilis lenne. Tudnátok kérlek abban segíteni, hogy mi lehet jó?Köszönöm szépen!
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Van vkinek esetleg használható Piper beállítása?
Berta-t próbáltam (illetve a másik 2 is, de azok meh...), ez is droid hang lett, a google translate jobban hangzik sztem. -
HUNited
őstag
Sziasztok, a SmartThings rendszert szeretném használni HA-val. Viszont amikor telepíteni akarom, akkor Oauth hitelesítési adatokat kér. Már vagy egy órája bóklászok a Samsung oldalain de nem találok ilyen létrehozási lehetőséget... API kulcsot tudok csinálni, de Oauth-ot nem találok. Valaki tud segíteni hogy merre van?
-
Yocee
aktív tag
Végre a kezem közé került egy Aqara w100 3 gombos hőmérő izé. Sajnos ez a termék sem az, aminek mutatja magát. ZHA alatt csak hő, és páratartalommérő egyelőre. Ha jól látom, Z2M alatt menne több minden. De az, hogy termosztátként működjön, beállított hőmérséklet kijelzéssel, az csak akkor megy, ha aqara radiátortermosztáttal párosítom, kiegészítésnek. Kár, mert 14e forinttért jó vétel lett volna.
-
vkp
aktív tag
Változás: 2025.12.0 verziótól kezdve a jelenlegi beállítás nem fog működni. Kérjük, még frissítés előtt kezelje a helyzetet.
A(z) SMS notifications via GSM-modem integráció el lesz távolítva, mivel további rendszercsomagokat igényel, amelyek nem telepíthetők a támogatott Home Assistant telepítésekre. A hiba megoldásához távolítsa el az összes „SMS notifications via GSM-modem” konfigurációs bejegyzést.
Lehet megoldást keresni....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T590 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged