-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
HUNited
őstag
válasz
ViZion #44034 üzenetére
Köszönöm.
Tehát kell egy szervergép, ami nem árt ha lokális. Gondolom egy Asus router (alter szoftverrel és linux alapú entware rendszerrel, Nginx webszerverrel) nem elégséges? Vagy távoli BIX-ben hostolt Ubuntu alapú komplett webszerver? (a meglévő rendszereim miatt kérdezem, nyilván lehet venni egy RPI-t, de ha van már meglévő megoldás, egyszerűbbnek tűnik).Ez az RPI kell hogy kommunikáljon a Thingspeak rendszerével, ha nem saját magam akarom hostolni?
Ha ESP Home rendszert választom, akkor nem kell drága RPI, elég egy ESP32 is ha jól értelmezem, és adatokat az is tud küldeni.ESP32/ESP8266 rendszerekkel el akartam már kezdeni a barátkozást, az a baj hogy ez helyett egy Arduino Nano v3-at vettem, meg pár szenzort, aztán a forrasztóm tönkrement és elsikkadt az egész (meg jött a kert szezon és nem volt időm meló, kert, család mellett ezzel is foglalkozni). Ja meg persze a problémám hogy nem tudok natív nyelveket tanulni (érdekes a programnyelvek mennek), így hiába tanulok tök régóta angolul, megragadtam egy szinten, és nem értem az oktatóanyagokat (magyar nyelvű meg alig van).
-
-
csubuka
addikt
válasz
amaximus #44046 üzenetére
Értem, köszönöm.
Igen, ez nem vidám. De azért egy ESP32+5V logikai szintillesztő+egyedi ESP firmware-el megoldották a Pana lokális vezérlést, kiváltva a gyári modult. Csak ez azért szívás
Meg lehet, hogy a legújabb TZ-ben már nincs a modul így elkülönítve, hanem valami egyéb NYÁK-ra integrált megoldá van, ezt jó lenne tudni. Bár így vagy úgy egy ilyen brutál beavatkozást úgysem csinál meg az ember
Max ha 2 év múlva leáll a cloud szolgáltatás és nincs más opció és nagyon kell valakinek a HA integráció.
-
csubuka
addikt
válasz
amaximus #44041 üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
De végeredményben ez a megoldás minden adatot először a cloud-ba küld, majd onnan a HA kiszedi azt. Nincs benne kis delay így?
Amit hiányolok az a lokális integráció Pana cloud nélkül, közvetlenül a klíma és a HA-t futtató miniszerver között...
-
-
lehella
senior tag
Hali, villanyszerelés előtt állunk otthon és az egyik ablakra (ami a szomszéd teraszára néz közelről) szeretnék elektromos reluxát vagy redőnyt szerelni. A lényeg, hogy megoldható legyen naplementéhez kötve a sötétítés, hogy ne lássanak be, a felhúzás pedig mondjuk 7:00-kor. Milyen javaslatotok volna erre, amit viszonylag gyorsan be is lehetne szereznem?
-
amaximus
csendes tag
válasz
csubuka #44026 üzenetére
A Panasonic klímákhoz elég a HACS-es Panasonic Comfort Cloud integráció, az kezeli a CZ-TACG1-et is és az újabb klímák beépített wifi adapterét is.
Van egy logikája míg mobileszközön az ember beállítja, de utána HA alatt már csak a HA-nak dedikált Panasonic id-t kell megadni és az összes, ehhez az id-hoz hozzárendelt Panasonic klímát látja és kezeli. -
fap333
aktív tag
Helló!
Adott egy Holley DTSD545 villanyóra és egy slimmelezer ami a HA-ba adja az adatokat. Tud valaki valamilyen módot arra, hogy megtudjam, hogy adott fázison merre folyik az áram?
A napelemes inverterem 3 fázisú, és van olyan, amikor 1 fázison vételezek, a másik kettőn meg visszatáplálok. Szeretném látni, hogy mikor merre megy, de van egy olyan sejtésem, hogy ennyi eszközzel ez nem fog menni... -
(ex)Cat
senior tag
Sonoff Dongle-E [How To Enable Thread And Matter Support]
-
dbius
veterán
válasz
HUNited #44032 üzenetére
Tudomásom szerint az összes, tuya alapon működő okos konnektor (és az azokat vezérlő applikáció, bármilyen néven futnak is) ennyit tudnak, amit leírtál.
A shellynek vannak saját eszközei, amik felhőben, saját appal működnek és tudnak egergia monitorozást: pl. [link]
Most rákeresve a tp-linknek is vannak okos konnektorai, amelyek a képek alapján (hangsúlyozom, csak a promó képeket néztem és azok alapján!) tudhatnak részletesebb energia monitorozást, nézz utána: [link] De biztosan van még ezeken kívül is sok gyártó még több fajta terméke is.
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
HA alatt van egy solaredge modbus integráció. Nem rudom használja-e itt valaki. Jól is működik, viszont szeretnék IP címet valtoztatni a solaredge inveren, de nem találom, hogy hol lehet módosítani az integrációnál. Csak, amikor telepíteni akarom, akkor van egy config ablak, ahol be lehet állítani, de a már működőnél nem találom.
Valaki tudja a megoldást? -
ViZion
félisten
válasz
HUNited #44032 üzenetére
A pár ezer Ft-os eszközhöz nem fognak servert és tárhelyet biztosítani, azért az elég bukó lenne nekik...
Ezeket egyik smart eszköz sem fogja gyári appal produkálni, leírták mi kell:
HA vagy más okosotthon rendszer, amibe integrálod, egy adatbázis, ami fogadja az adatokat és egy frontend, ami megjeleníti a kívánt grafikonokat. Innentől a részletesség attól függ, milyen gyakran mér az eszköz.
Tehát kell pl. egy linuxos Rpi, arra egy Home Assistant, influxDB, Grafana... de lehet más is, lehet egyszerűbben, ha thingspeak-re tudod küldeni az adatokat, ott adott minden a feldolgozáshoz. A tasmota/ESPHome könnyebben integrálható, mint a Tuya, ezért javasolták (lehet több funkció is elérhető, pl. lekérdezések gyakorisága, ezt nem tudom). -
HUNited
őstag
A leírás amit linkeltél amúgy totál egyszerű, ennél azért sokkal bonyolultabb dolgokat is csináltam már. A kérdés hogy megkapom e a frissítés elvégzésével, amit szeretnék, vagy tök felesleges lenne, mert nem lenne továbbra se részletes és kereshető statisztikám? Nincs egy demo dashboard, ahol meg lehetne nézni, hogy mit tud ez a szoftver?
Amúgy a Xiaomi RBG wifis izzóival is működik ez a Fw?
-
HUNited
őstag
A gosund app egy rakás végbélsár. Semmi mást nem mutat, csak a pillanatnyi feszültséget, teljesítményt, töltést, és hogy összesen mennyi teljesítmény ment át rajta eddig kWh-ban. Emellett van havi adat amit egy aránytalan elcseszett nem reszponzív charton (0-10 között, miközben a maximális napi érték 0,76 kWh volt) tudok megnézni. Se óránkénti, se napi statisztika nincs, de még csak feszültségingadozási adatok se. Semmi aminek jelentősebb hozzáadott értéke lenne.
Leegyszerűsítve van egy pillanatnyi nézet 3 adattal és egy elnagyolt napi adat. Ez mitől okos... Ez jóindulattal is csak egy távirányítható konnektor, de ez se igaz mert lokálisan nem is működik, csak interneten át.
Tudtommal - de cáfoljatok meg az okos eszköz az automatizáltságot és a pontos, részletes monitorozhatóságot jelenti. Nekem ebből monitorozás lenne fontos csak.
Persze ha más megoldás létezik, nem csak a Tasmota, akkor az is érdekes lehet.
-
dbius
veterán
válasz
HUNited #44028 üzenetére
Hát hogy is mondjam: a tasmota fw-t szerintem csak akkor rakd fel rá, ha van home assistantod vagy más okosotthon rendszered , amibe be tudod integrálni (és amivel monitorozni tudod), mint tasmota eszközt! Ha nincs ilyen akkor szerintem ne is kezdj neki, használd a Gosund appot hozzá.
-
csubuka
addikt
válasz
csubuka #43956 üzenetére
Ha jól gondolom a mai Gree klímákhoz tényleg csak egyszer kell a gyári app, amikor a helyi wifi AP-re fel kell csatlakoztatni őket. Cloud kapcsolat nem kötelező a HA integráláshoz, ha jól olvasom...
Annyi, hogy időnként hazatelefonálni próbálnak, azt az ember a tűzfalon vagy letiltja vagy nem.
A Panasonic cloud only és elég meredek hardveres és szoftveres mókánnyal lehet HA-ba integrálni wifin lokálisan, cloud-mentesen.
-
totattys
újonc
válasz
BlackJack21 #44023 üzenetére
A vízóra leolvasó elég jó projektnek tűnik.
Egyébként normális, hogy vaku nélkül is kb 35-38 fokos az eszköz? -
BlackJack21
tag
válasz
totattys #44016 üzenetére
Alapesetben az RS232-USB átalakító az USP portba bedugás után feltelepíti a megfelelő drivert( ha nem akor kézzel kell letölteni, telepíteni). Amennyiben ez sikeres, akkor le kellene tesztelni, hogy ez megfelelően működik. Ezt a putty- val lehet legegyszerűbben , itt a serial port-ot kell majd kiválasztani, a bal oldali menü alján szintén megadni a soros port adatait(alapesetben 9600,8,N,1). A beállítások között a local echo-t bekapcsolva látható majd a leütött karakter. Ha ezzel megvagy, akkor az soros port csatlakozójának 2 és 3 lábát összekötve "saját magát" kellene látni. A kapcsolat felépítésekor a terminálablakban sikeres teszt esetén dupla karaktereket kell kapni(pl, aa,bb,cc, stb)
Ha ez megvan, akkor érdemes továbblépni az arduino ide-re. Ott a ESP32-höz fel kell telepíteni a kiegészítő könyvtárakat, csak ezután lehet az ESP chipes boardokat használni. Példa a telapítéshez...
Amúgy amikor és az ESP32-CAM modulokkal játszottam, akkor nem ezzel kezdtem, hanem az ESP Flash Download Tool-lal, de nem volt sikeres, mindig volt valami probléma. A partíciós adatok nem voltak megfelelőek. Ezt az Arduino ide példakódok feltelepítése után lestem ki, utána már ezzel is lehetett használni. Így már a z AI-on-the-edge-device is működött. -
totattys
újonc
Sziasztok!
ESP-32 problémám van. Arduino Ide programot letöltöttem és egy ESP-32-cam modult szerettem volna beüzemelni. Eljutottam egészen addig hogy a megfelelő Com portot ki kell jelölni. Sajnos a laptopomon nincs soros port. Próbáltam Eszközkezelő -> Műveletek -> Régi típusú hardver hozzáadás menüpont alatt COM portot hozzáadni, de nem jött össze. Próbáltam HA ESPHome alól beüzemelni úgy sem jött össze. Nem tudott a Wifihez csatlakozni. Szóval megakadtam, tudnátok segíteni, hogyan tovább? Ja igen, simán USB kábelen próbáltam.
Előre is köszönöm a segítséget! -
dbius
veterán
válasz
HUNited #44009 üzenetére
1. Tuya convert kell hozzá.
2. Ahhoz pedig egy Linux rendszer, Linux mint vagy más Debian alapú biztos jó, én Linux mint alatt csináltam végig.
3. Kell még egy wifi stick vagy eleve olyan gép, pl. Laptop, amelyikben van wifi, mert létrehoz egy ap-t, amire csatlakozni kell a folyamat során.
4. Kell egy mobiltelefon is, ezzel kell csatlakozni az ap-hoz.Ez alapján link biztos meg tudod csinálni. A folyamatot egy izzóval mutatja, de ugyanezek a lépések kellenek Gosund EP2 esetében is. Nem bonyolult annak ellenere, hogy annak hangzik!
Itt pedig megtalálod a template-et, amit a folyamat végén megadsz neki, mikor már rajta van a tasmota fw.
-
daninet
veterán
válasz
kis.zsolt #44013 üzenetére
Jók a shelly cuccok nekem is sok van. Azon kevés cégek egyike akik törődnek azzal, hogy nyílt standardokat használjanak kommunikációra így nem kell trükközni mint sonoffnál. Pár napja vért izzadtam egy sonoff RF tasmotás átalakításával szét kellett vagdosni az alaplapját hogy rá lehessen egy új rádió firmware-t frissíteni
-
kis.zsolt
aktív tag
Vettem egy Shelly Plus Plug S-t, amiben már ESP32 ketyeg. Csak kíváncsiságból rendeltem, de nagyon jó vásár volt, mert a konnektor nagyon sokat tud (úgy néz ki, hogy ennek örömére lecserélem a régi BlitzWolf BW-SHP6-osokat erre a típusra).
Azonnal összebarátkozott vele a HA, és ami nagyon kellemes meglepetés: az RGB színtárcsa nagyon korrekt rajta, nem olyan gagyi, mint a jóárúsított kínai csodák halványan pislákoló plexigyűrűi, hanem 4 db WS2812 RGB-LED van benne piszok erős fénnyel, de szabályozható és időzíthető fényerővel.
Ez azt is jelenti, hogy a színgyűrű a fogyasztással arányosan kezd el színt váltani, azaz ha minimális energia csorog át az eszközön, akkor még zöld, és ahogy nő a fogyasztás, akkor kezd sárgulni, majd a csúcson (ami 2500W) vörös lesz a gyűrű fénye.
16A-es relé van benne, de nincs végig kihajtva (amúgy is a túláram védelem leoldana).
Vannak szkriptek is hozzá a GITHub-on, csak keresgélni kell.
ESPHome és Tasmota is szereti.
Ja, és fekete színben is kapható. Nekem egy tízesbe fájt.
A lényeget majdnem elfelejtettem: grátisz kaptam egy kék színű, Shelly feliratú fázisceruzát ajándékba a csomagban -
daninet
veterán
Használ itt valaki Broadlink RM távirányítót HA szkriptekkel?
Sehogy sem működik nekem a script időzítés. Ha két eltérő RF kódot (nem ugyanazt ismételve) kellene 1mp-en belül elküldenem nem működik,. A scriptben nincs delay, de végrehajtásnál már 3-5mp is van amit mutat az idővonalon is.
Tudom kicsit reménytelen, illetve valszeg valami bug az integrációval de hátha valaki tud rá valamit. Ide raktam több részletet -
4D4M
senior tag
válasz
v.attis #44003 üzenetére
Valószínűleg azon kevesek közé tartoztok, akik tudnák érzékelni/értékelni egy központi hővisszanyerős légkezelő jelentőségét. Persze ez egy komolyabb beruházás, de cserébe automatikusan megoldódnak a párával, friss levegővel, tiszta levegővel és "felfűtéssel" kapcsolatos kérdések.
-
HUNited
őstag
Valaki tudna magyar nyelvű (vagy jól követhető angol nyelvű) leírást linkelni Tasmota frissítéshez? Gosund EP2, 1.0.8 FW-vel, 3 darabot szeretnék egyenlőre berakni. Illetve milyen appot ajánlotok hozzá?
-
vampire17
addikt
válasz
paolinho #44006 üzenetére
Egy mezei Tuya kapucsengovel (pl ez) meg egy olcso kameraval (lehetoleg az is legyen tuya es akkor lehet ra automatizaciot csinalni) sztm tobbre mesz. Vandalbiztosabb is. Valami ilyesmi kamera pl: [link]
nyilvan ez akkor jo, ha latni akarod csak, ki csenget. Ha oda-vissza kommunikacio is cel, akkor oda tenyleg kaputelefon kell, de sztm azt 20e bol nem fogod meguszni...( olyat ami normalis is)
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Egy olyan vezeték nélküli videós kaputelefont keresnék, amely kb. 6-7 m-re lenne a wifi jeladótól (téglafalon keresztül) úgy, hogy eső viszont simán érné, és 20e-nél ne kerüljön többe.
Tudnátok ilyet ajánlani? -
Audience
aktív tag
válasz
v.attis #44003 üzenetére
Én pl egy NEST-et integráltam egy HA alá egy házban, van egy sztali stand a Nest-nek, a radiátorokon termofej, Nest app a telefonon és kész is. HA-n keresztül is matatható. Abba a szobába teszed ahová szeretnéd....Máshol Honeywell okos radiátor szelepek és WiFi kontroller, ott szobánként lehet hőmérsékletet állítani....
Rengeteg jó és drága megoldás van.
-
v.attis
őstag
válasz
Degeczi #44002 üzenetére
45 fokos az előremenőm radiátorokkal használom.
Próbáltam 35 fokossal is, de akkor egy nagyobb szellőztetés után több óra kell mire visszafűt. Márpedig, mivel mindketten asztmásak vagyunk, nem bírjuk az étel szagot, a párás levegőt, úgyhogy egy hétvégi főzés nálunk emberkínzásnak minősül. Van már páramentesítőnk, idén vettem légtisztítót, de azért a friss levegő nekünk sarkalatos kérdés.
A 45 fokos előremenő egy arany középút. De azért majd játszom még vele télen...Nagyon eltértünk a topic témájától, de köszönöm a hozzászólásaitokat, lesz miből építkeznem őszig ...
-
Degeczi
nagyúr
Bosch esetén ez pl. mint a képen is látható, egyetlen NTC + egy ellenállás, szép dobozkában 12e-ért...
Amúgy ha kellően nagyok a radiátorok, 30-35 fok körüli előremenővel is szépen tartják a meleget, ahol a folyamatos langyosságuk sokkal komfortosabb mintha hideg és forró közt váltakoznának
-
4D4M
senior tag
válasz
v.attis #43998 üzenetére
+1: csak, hogy érzékeltessem a dolgot konkrétabban...nekem is 28 kW-os kazánom van a 3 kW-os 82 m2-es házra és én ha jól emlékszem 5%-ra vettem a max teljesítményt, de hozzá kell tenni, hogy padlófűtésnél azért jóval nagyobb a játéktér.
(készen vettem a házat, nem az én agyszüleményem volt a gépészet)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BestBuy topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Steam topic
- Vicces képek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- One mobilszolgáltatások
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Fűnyíró topik
- További aktív témák...
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Eladó AS-48A olajmentes kompresszor 4L tartállyal, dupla hengeres kivitelben!
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Új Cosori Premium Air Fryer / forrólevegős sütő, 5.5L (CP158-AF-RXB)
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest