Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#48001) sunavlys válasza queens (#47998) üzenetére


sunavlys
senior tag

Ok. Nem tamadasnak szántam.
Nekem csak redonyeim es nehany okosdugaljam van. Mit tudnak csinalni? Kapcsolgatjak a redonyeimet Pekingbol?

ZTE v967s, Redmi 4A, Huawei_p9_lite_2017, Redmi Note 11 Pro

(#48002) Gézengúz


Gézengúz
addikt

Smart life progi és ehhez kapcsolódó dugaljak esetén lehet olyan szabályt valahogy létrehozni, ami azt figyeli, érzékeli, hogy valamelyik okoskonnektor mikor nem kap áramot?

Bekapcsolni ugye be tudok egyszerre két konnektort, egyik figyeli a másikat, de a másiknak késleltetve kéne kikapcsolni az elsőhöz képest.
És mikor az első konnektor már nem kap áramot akkor semmiféle visszajelzést nem ad az állapotáról.

[ Szerkesztve ]

(#48003) fecus válasza sunavlys (#48001) üzenetére


fecus
őstag

Nem. Az okosdugalj egy szgép. Ha belejutnak és kódot tudnak elhelyezni (ami pl. tasmota esetén lehetséges) akkor onnan már mehetnek a szervered vagy laptopod felé. Oda meg már csak egy keylogger kell. Mindezt csak elméletben mondom. Félni azért lehet tőle. Úgy tudom DDos támadásra már rá tudtak venni millió routert...

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#48004) tutis


tutis
őstag

Sziasztok! egy saunier duval renova 24f kazanom van, auraton 2020 termosztáttal a falon. fel szeretnék helyette szerelni egy wifis termosztátot ami alexa képes. a 2 vezeték jön ki a falból, ezt kapcsolja most a termosztát. a termosztát elemes. A wifis termosztatnál viszont kell allandó fázis a jelfogadás miatt. tehát a falra kell egy elemes kezelőegység, meg gondolom a kazánhoz egy vevőegység.
[link] valami lyesmire gondoltam. viszont a bekötésben kicsit tanácstalan vagyok, a vevőegységet hogyan, hova kötöm be. Ráadásul a kazán nehezen szerelhető, inkabb az aljához lehet jobban hozzáferni(fotokat kesobb tudok). van valami bekotesi rajz, video ezekhez? vagy leiras? illetve mite kell figyelni ahhoz hogy be tudjak azwrelni egy wifis termosztátot, beintegrálni az alexa rendszebe?

http://www.youtube.com/tutisgsxr

(#48005) Vodike válasza CHIPman (#47997) üzenetére


Vodike
tag

Shelly Smoke

exTiga

(#48006) zsamiatt válasza Vodike (#48005) üzenetére


zsamiatt
őstag

A mai lakas tuz utan nalam is lesz mindenhol. Ezt az erzest nem kivanom senkinek. Meg tuzolto keszulek

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#48007) Vodike válasza zsamiatt (#48006) üzenetére


Vodike
tag

Ojaj, mi tortent? Ha mar a topic, ugye nem IoT miatt?

exTiga

(#48008) LouiS22 válasza zsamiatt (#48006) üzenetére


LouiS22
veterán

jézus, mi történt??

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#48009) noorbertt válasza Vodike (#48005) üzenetére


noorbertt
őstag

Napi szinten füstölnek el a shelly eszközei. Lásd fb vagy Reddit. Én erre nem bíznám a kukatárolót sem.

(#48010) Degeczi válasza noorbertt (#48009) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ez igaz, sajnos, azonban legalábbis tüzet még nem olvastam velük kapcsolatban.

(#48011) Vodike válasza noorbertt (#48009) üzenetére


Vodike
tag

Egy Shelly i4 nekem is elfustolt mar.

exTiga

(#48012) noorbertt válasza Degeczi (#48010) üzenetére


noorbertt
őstag

Bőven elég ha kiengedi a füstöt, hisz az hajcsa :DDD.
Kellene egy akció hogy veszel x shelly eszközt akkor kapsz mellé füsterzékelőt just in case.

[ Szerkesztve ]

(#48013) E.Kaufmann válasza noorbertt (#48009) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Tudsz mondani olyan márkát, aminek temékei ilyen szempontból biztonságosabbak, de nem kell neki gyári fw mellett sem felhő és HA kompatibilis (nem akaros sokat bajlódni velük)? Mondjuk én pont ezért is inkább a plus sorozatott vettem kapásból (elvileg van benne hővédelem), valamint igaz, hogy elsőre megpróbáltam belenyomorgatni a fali kötődobozvba, de már láttam, hogy nem jó ötlet még a Mini-t sem, inkább kiemelőt használtam Asfora kapcsolóval, így több helye van, valamint mindhárom eszközömnél belőttem az Eco módot, mert doszt elég azokhoz a beállításokhoz.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#48014) kis.zsolt válasza Vodike (#47992) üzenetére


kis.zsolt
tag

VLAN?

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#48015) zsamiatt válasza Vodike (#48007) üzenetére


zsamiatt
őstag

Nem, de elektromos tuz volt. A biztositek tablanal indult es elege sok minden egett. A gaz az hogy erre tenyleg nem ebredsz fel ha ejszaka van. Pillanatok alatt beteritette a lakast a fust. Ugyhogy mostmar az uj helyen lesz otthon is tuzolto keszulek meg fust erzekelo. Szoval volt aki nema riasztasost vagy miket akart. Ebbol kiindulva ne. Ne bizza az okos otthonra vagy barmi masra

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#48016) noorbertt válasza E.Kaufmann (#48013) üzenetére


noorbertt
őstag

Nem tudok. De egyszerűbb találni olyat ami füstöl rendszeresen. = lehet más fele kellene nézelődni.

(#48017) E.Kaufmann válasza kis.zsolt (#48014) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Ahhoz, amit eredetileg írtak, hogy ne szerezhessék meg a Wifi jelszót, valóban elég a külön SSID/jelszó, de igazad van, külön VLAN-nal az egészséges, én is úgy csinálom. Onnan max az internetre láthatnak rá valamint a fő LAN-ról tudja őket egy-két eszköz elérni, de fordítva nem tudják szkennelni, mert blokkolja a router az IoT VLAN-ról kezdeményezett kapcsolatokat. Persze egymást még elvileg zargathatják az IoT eszközök, de még ezen is lehet korlátozni, pláne Wifi-n.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#48018) E.Kaufmann válasza noorbertt (#48016) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Nekem sajnos az okosrelé jött be arra, amire kell és sajnos nem elsősorban a kényelem volt az oka. Én is figyelgetem az eseményeket, meg azért mindig van itthon valaki. Majd esetleg hosszú út előtt leáramtalanítom az egész lakást mert a hűtőt és az internetet se szoktuk hagyni, lepakolunk a garázsban a régi hűtőbe, ami élelmiszer még maradni szokott.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#48019) beers válasza zsamiatt (#48015) üzenetére


beers
addikt

Sajnos ismerős... :( [link]
Azóta van poroltó (2 is)!
Füstérzékelő is lesz!

M&N

(#48020) Steady74 válasza noorbertt (#48009) üzenetére


Steady74
addikt

Van akkor alternatív javaslatod milyen gyártó termékeit lehet biztonságosan használni?

zsamiatt: majd ha lesz kedved (kemény amit írtál) kíváncsi vagyok mi történt, sikerült-e beazonosítani mi indította el a tüzet. Mekkora károtok lett?

(#48021) Vodike válasza zsamiatt (#48015) üzenetére


Vodike
tag

Nagyon kivancsi lennek a reszletekre, sajnos sok helyen latok szabalytalan koteseket a kismegszakito tablaban is es keves az aki azt mondja tegyuk helyre…ma egy ilyen helyre megyek mondjuk pont, a “szerelo” ugy kototte be az auto toltot, hogy az mindig leveri a Fi-t…innen indultunk. Aztan a kismegszakito tabla kibontasa utan jott a meglepi, kopni-nyelni nem tudtam amikor a (regi AC-s) Fi-be 4-5 kabel volt szabalytalanul beszoritva/per aramkor es hasonlok. Borzaszto munka es veszelyes. Ez a srac 3 gyerek mellett azt mondta bontsam szet es tegyem ugy helyre, hogy nyugodtan tudjanak aludni, kerul amibe kerul…

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#48022) kis.zsolt válasza E.Kaufmann (#48017) üzenetére


kis.zsolt
tag

Igen, nekem is van külön IoT SSID/PW és külön VLAN hozzá. Nekem papírom van róla, hogy üldözési mániám van, így hát megcsináltam. :))

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#48023) E.Kaufmann válasza noorbertt (#48009) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Biztos, ami biztos, kitettem a Shelly plus-ok hőmérséklet adatait a HA-ra (szerencsére az is lekérdezhető, mint szenzor) majd figyelem. Most a legtöbb 30 fokon van, egyedül az egyiknél van valami probléma mert 50 fok felett kolbászol. Mondjuk az 24V-t kap nem 230 AC-t és egy Hörmann kapumotorban lébecol, nem tudom, ez az oka-e vagy más. Lehet a csatlakozókat fedő levehető műanyag lapra fúrok pár szuszogónyílást. A pók így is bele tudott menni a hálót ítélve, de akkor már kicsit levegőzzön.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#48024) Steady74 válasza E.Kaufmann (#48023) üzenetére


Steady74
addikt

Shelly plus 1-ek vezérlik az emeleten a szobák világítását. Gipszkarton falak vannak, mély kötődobozok. A relék 50-60 fok közötti hőmérsékletet írnak ki, van 2, ami ha megy a világítás 68 fokot mutat.
Sonoff wifis relével jártam úgy, hogy, hogy offline lett (konnektor mögött volt), pár nap múlva vettem észre, és pont akkor olvastam, hogy ilyenkor felforrósodik a relé valami hiba okán. Gyorsan ki is szereltem a falból és tényleg nagyon forró volt. Ezeket a shelly-ket viszont megnéztem, kézzel ugyan melegnek érződik, de nem 70 fokosnak. De azért lehet lecserélem őket.

(#48025) E.Kaufmann válasza Steady74 (#48024) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Kapcsold őket Eco módba próbaképp, ha még nincsenek.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#48026) CHIPman


CHIPman
nagyúr

Köszi mindenkinek, akkor eddig kaptam egy ajánlást, és az ajánlott termékről való lebeszélést.
Tud valaki ajánlani hangos ÉS okos (ami tud értesítést telefonra is) füstérzékelőt konyhába, aminek nem kell külső táp, nem kell hubhoz csatlakoztatni (tehát önálló), és megbízható? :R

Eladó Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition - hardverapro.hu/tag/chipman

(#48027) zsamiatt válasza Steady74 (#48020) üzenetére


zsamiatt
őstag

En a fozolapra gyanakodom. Van amit lattam, hogy leget teljesen. A muszaki cucokat nem tudom meg mert nincs aram. A tobbi meg igazabol a fust miatt problemas. A ruhakbol, butorokbol mennyire lehet kiszedni.

A hazban a kar mar egy masik kerdes. Megserult a kazan, kemeny, nyilvan az eletromos rendszer. Lesz mire kolteni. De szerencsere senki nem serult meg.
Egyedul a macera ami ezzel jar a problema mar csak. Meg tenyleg utolag belegondolva, hogy mennyire gyorsan tortent minden.

[ Szerkesztve ]

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#48028) Steady74 válasza E.Kaufmann (#48025) üzenetére


Steady74
addikt

Köszi, megnéztem, egy részük ECO-ban volt a Shelly-knek (redőnyvezérlők, konnektorok), a Shelly plus 1-ek nem. Visszamentek a hőmérsékletek, köszi a jelzést.

(#48029) Degeczi válasza CHIPman (#48026) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ahhoz, h telefonra saját maga tudjon értesítést küldeni (és zigbee hubhoz se kapcsolódjon) wifisnek kellene lennie, ami nagyjából kizárja az elemes működést.

(#48030) CHIPman válasza Degeczi (#48029) üzenetére


CHIPman
nagyúr

Az ajánlott Shelly tudja, ha jól értelmezem, csak le lett szavazva.

Eladó Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition - hardverapro.hu/tag/chipman

(#48031) LouiS22 válasza zsamiatt (#48027) üzenetére


LouiS22
veterán

Ez brutál. Mennyire volt régi a vezetékelés?

Ha szükséged/tek van egy használt, de működőképes, stabil főzőlapra+villanysütőre, szólj. Természetesen nem kérek érte pénzt, csak el kell szállítani.

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#48032) zsamiatt válasza LouiS22 (#48031) üzenetére


zsamiatt
őstag

Nem tudom mert ez berlemeny. De elvileg ha jol tudom az elmult 10evben epult talan.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#48033) Vodike válasza CHIPman (#48026) üzenetére


Vodike
tag

A Shelly Smoke elemes, nem okoz tuzet, de nem eroltetem, azt veszel amit akarsz. Mi panziokban hasznaljuk, 200+ mennyisegben :)

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#48034) vampire17


vampire17
addikt

Erről kinek mi a véleménye? Megbízható? A CO2 érzékelőm ilyen

https://aqua.hu/okos-eszkozok/fibaro-fusterzekelo-feher-fgsd-002-t501410

(#48035) LouiS22 válasza zsamiatt (#48032) üzenetére


LouiS22
veterán

Tűzvizsgáló volt már?

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#48036) noorbertt válasza Vodike (#48033) üzenetére


noorbertt
őstag

Én nem is akartam azt sugallni hogy az elemes szenzor tüzet okoz.
Csak hogy a falsh biztonságérzet lehet nagyobb kockázati tényező. Attól függetlenül lehet jó cucc.

(#48037) ViZion válasza sunavlys (#48001) üzenetére


ViZion
félisten

Miközben tesztelték a kínai TV okosítókat és a nagyon nagy részükön minimum backdoor van. Valószínűleg nem céljuk a készülék, meg, hogy mit nézel, inkább olyan, mit pl. "zombihálózathoz" lehet csatlakoztatni. Valószínűleg, mert backdoorként ugye mást is lehet kezdeni vel. Csak ezen nem aggódnak a népek, ha a filmet viszi.

Nálunk is van porral oltó, lehet már cserélni is kellene :U

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#48038) LouiS22 válasza ViZion (#48037) üzenetére


LouiS22
veterán

Pár tízezer készülék világszerte már fasza kis számítási kapacitást tud biztosítani bármire.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#48039) 4D4M


4D4M
aktív tag

Van arra valakinek javaslata, hogy
1. létrehoztam egy szám segédentitást, amin megadok egy parancsolt fényerősséget
2. van egy szenzor, ami méri a fényerősséget
3. van egy lámpa, amin állítható a fényerősség

Az már megy automatizmusokkal, hogy ha magasabb mint egy fix szám, akkor csökkent, ha alacsonyabb, akkor növeli a fényerőt. Ennek a belsejébe szeretném elhelyezni a parancsolt +/- (hiszterézis/2) határértékeket.

Ez pl a csökkentés:
alias: Dolgozó fényerő csökkentés
description: ""
trigger:
  - platform: state
    entity_id:
    - sensor.epl1_illuminance
condition:
  - condition: and
    conditions:
      - condition: state
        entity_id: light.unknown_device_type
        state: "on"
      - condition: numeric_state
      entity_id: epl1_illuminance
        above: 27
      - condition: state
      entity_id: epl1_occupancy
        state: "on"
action:
  - device_id: 7a6a94d4b6e18122bf94088a1d1f3007
    domain: light
    entity_id: d055e93caf2ba135888214c82fc1b790
    type: brightness_decrease
mode: single

Jól sejtem, hogy valami JSON dolog következik?

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#48040) Degeczi válasza 4D4M (#48039) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Sima template kifejezésekkel szinte bármi egyszerűen megoldható.
Pl. nálam így állít a wc előtér lámpájához fényerőt pár világosság-küszöbérték szerinti fokozatban:

    - service: light.turn_on
      data_template:
        entity_id: light.wc_eloter_light
        brightness_pct: >
          {% set lum = states("sensor.illuminance")|int %}
          {% if lum >= 150   %} 100
          {% elif lum >= 100 %}  80
          {% elif lum >= 50  %}  50
          {% else            %}  17
          {% endif %}

(#48041) Steady74 válasza zsamiatt (#48027) üzenetére


Steady74
addikt

Köszi a válaszod, kitartást, sok erőt a kvázi újrakezdéshez.

Ha esetleg tudunk segíteni, ruha, cipő vagy mittudomén egy okosrelé ( persze csak vicc), szólj.

(#48042) ViZion válasza Janaboy (#47978) üzenetére


ViZion
félisten

Szia! Bocsi, este nem tudtam ezzel foglalkozni.
Megnéztem, nálam Mushroom light cuccok vannak, mert ott mindent IS be lehet állítani, nagyon tetszik.
Hátha ez segít:
  - type: horizontal-stack
    cards:
      - type: custom:mushroom-light-card
        entity: light.uv_uv
        name: Dolgozó UV
        fill_container: true
        icon_color: deep-purple
        icon: mdi:light-flood-up
        show_brightness_control: true
        use_light_color: false
        collapsible_controls: true
      - type: custom:mushroom-light-card
        entity: light.pir_pirlight
        name: Nappali ajtó
        fill_container: true
        icon: mdi:light-flood-down
        show_brightness_control: true
        show_color_control: true
        show_color_temp_control: true
        collapsible_controls: true
        use_light_color: true

Vertical stack-ba helyezett horizontal stack, nem grid, de abban is OK lenne a kinézete, de ez régi oldal, majd átírom egyszer. A KI/BE állapot jól megkülönböztethető, ha a collapsible_controls: true -t használod:

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#48043) gorbep válasza CHIPman (#48026) üzenetére


gorbep
senior tag

Nálam Honywell (Xiaomi)-k vannak... CR123-al megy

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#48044) CHIPman válasza gorbep (#48043) üzenetére


CHIPman
nagyúr

Sajnos sehol nem kapható már.

Eladó Thrustmaster TCA Sidestick Airbus Edition - hardverapro.hu/tag/chipman

(#48045) gorbep válasza CHIPman (#48044) üzenetére


gorbep
senior tag

??? én rengeteget látok... pl.

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#48046) zsamiatt válasza Steady74 (#48041) üzenetére


zsamiatt
őstag

Nem kell semmi, koszonom.
Louis: nem volt

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#48047) MrTwister


MrTwister
őstag

Megjött végre Kínából az okos konnektorom: [link]
Ezt most, hogyan konfigoljam fel Home Assistanthoz? :U
HA-n fut az MQTT broker (core-mosquitto) és hozzá adtam, elvileg be is konfoigoltam a Tasmota Integrációt. Nem látom az MQTT eszközök között sem és a Tasmota integrációm sem látja mint device-ot. MQTT tuti jó a HA alatt, mert látja pl a Sungrow inverterem is és fogadja tőle az adatokat.
Ennyit látok az MQTT konfigurációs felületén az Athomnak:
[kép]
Host-nak beállítottam a HA-m IP címét vagy így nem jó? A többi paraméter az benne volt gyárilag. Mit kell beállítani itt az Athom felületén még? :U

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#48048) ViZion válasza MrTwister (#48047) üzenetére


ViZion
félisten

Wifi, jelszó az OK? Routered nem blokkolja? MQTT portot, topikot is megadtad? Restart (áramtalanítással)?

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#48049) MrTwister válasza ViZion (#48048) üzenetére


MrTwister
őstag

Igen a Wifire szépen felcsatlakozott: http://192.168.1.211 -es IP címen látom és onnan szedtem a screenshotot is. Konfigurálni tud(nám)om. MQTT port az mint látod be van állítva és az biztos, hogy az 1883, de mi az a topik(hol keressem HA alatt?) és hova állítsam be a Topik vagy full Topik alá itt: [kép] ?

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

(#48050) MrTwister válasza ViZion (#48048) üzenetére


MrTwister
őstag

Köszi a tippet a topic volt a baj, ez a YT-os videó sokat segített: [link] Hátha másnak is segítség lesz. Gyönyörűen működik most már HA alatt a Tasmotás okos konnektorom. :K

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S20 Ultra@128GB Cosmic Grey##HP Elitebook 8540W@SSD@1TB HDD##ALPENFÖHN WING BOOST 2 PLUS 14cm PWM Blue * 4 db(2*front&1*rear&1*bottom)##RoS gém'tag:MrTuuist3r#2966

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.