Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50051) v.attis


v.attis
őstag

amaximus és Olympia76

Srácok, ez bejött! Kézi futtatásra gond nélkül lefut, éles teszt holnap!
Köszönöm! :R

(#50052) Primary92


Primary92
senior tag

Nem teljesen smarthome, de a comuthermen kívül van olyan termosztát, amihez konnektor párosítható?

(#50053) Olympia76 válasza v.attis (#50051) üzenetére


Olympia76
tag

Szívesen!
(...de azt tudod, hogy UI alatt is meg tudod csinálni yaml nélkül az automatizációt is, igaz?)

(#50054) akosmakos334


akosmakos334
csendes újonc

Sziasztok.

Shelly rendszerrel kapcsolatban lenne segítségre szükségem . A https://control.shelly.cloud/ oldalon kezelem az eszközöket . Van kb 30 okoseszközöm egy lakásban,meg még kb 10 egy másik helyen ,távol a lakástól,teljesen másik internetet használ . Nem tudom hogy a darabszám növekedésével jött e a probléma de jó ideje nagyon lassú a rendszer . Rákattintok mondjuk egy redőnyvezérlésre,és 2-3 másodperc múlva reagál . Továbbá nagyon gyakran inaktív is több eszköz .
Nem internet probléma , mert egyszerre mindkét helyen szokott gond lenni , és nem megy el mindkét net egyidőben . A router beállítások is jók, pl ha egy eszköz a webes felületen inaktív,közvetlen az ip címéről belépve tökéletesen működik,és AZONNAL reagál. Valami ezzel a felhős weboldallal van,de azt meg lehetetlen kihagyni .
Van valakinek ötlete ?
Köszönöm

(#50055) Degeczi válasza akosmakos334 (#50054) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem lehetetlen kihagyni a felhőt (nagyjából erről szól ez az egész topic...), saját, kisfogyasztású gépre bízva a vezérlést.

(#50056) Steady74 válasza akosmakos334 (#50054) üzenetére


Steady74
addikt

App-ban mit látsz? 60db shelly eszköz van itthon kb, én más furcsaságokat tapasztaltam, a működés sebessége ok.

(#50057) Fecogame


Fecogame
veterán

A kazán vezérlését szeretném megoldani, gyakrolatilag kiváltani a jelenlegi termosztátot, ugyanis az nem jó szinten van, kábelesen nem tudom odavinni ahova kellene, a szintek között pedig nem megy át a WiFi jel.

Ahol kapcsolom a kazánt, oda egy (ha jól tudom ez a neve) okosrelé kell, viszont PoE-s változatot keresnék, csak ezért ott nem kapcsolnám be a WiFi-t (persze ha muszáj be fogom, de szeretném megúszni), plusz akkor elemeket se kellene használnom.

A másik, az a hőmérsékletmérés része. Olyan WiFi-s, elemes szenzor, ami kijelzi az aktuális hőmérsékletet, és ennyi. Nem kell se app, se semmi "okoscucc". Elsőre ezt találtam, ez jó lehet?

A fenti kettő dolgot pedig a meglévő szerveremen futó scripttel kötném össze, amihez kell mindkét eszközhöz API hozzáférés VAGY mindkettő működjön a Domoticz-el.

Ha viszont a két eszköz tudna így, hálózaton kerestül kommunikálni egymással, az meg még királyabb lenne.

Tudtok ebben segíteni? :R

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#50058) Degeczi válasza Fecogame (#50057) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Elemes wifis hőmérő önmagában sem túl célszerű a nagy energiaigénye miatt, fűtésvezérléshez pedig végképp kizárt (hiszen ott sűrű lekérdezésre van szükség, tehát nem takarékoskodhatsz azzal sem)
Hacsak nem vmi régi kazán, az on-off termosztát bemenete törpefeszültségről dolgozik, és könnyen elvezethető messzebbre is (és a PoE említése miatt nyilván megoldható a kábelezés), tehát akár egy sima, dry contactos relé is lehet ott, ahol már van stabil wifi térerő

(#50059) akosmakos334 válasza Steady74 (#50056) üzenetére


akosmakos334
csendes újonc

Telefonos app ugyanez . Kattintok valamire,2-3 másodperc,és aztán működik .

(#50060) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Ilyen vészjelzés alapon szeretnék a fűtés primerkörébe amikor még építik betenni nyomás távadókat. Simán ESP-vel (legalábbis pl a Kincony modul tudja, amire most 5000 körül akcióban lecsaptam :D ) megoldható a nyomás távadók 0-5V vagy épp 4-20mA jelének feldolgozása. Szűrő elé-mögé meg hasonló helyekre raknék akár...

Az ilyesmi az alis nyomás távadók élhetőek? Vagy itt fog először ereszteni a rendszer, ahova ezt becsavarom és inkább valami márkásabb irányba kéne elmenni? Mondjuk túlkölteni sem akarok, mert a sima manométerek ilyen 2000/darab árban vannak és azért ez inkább ilyen hobby :D

Ha már úgyis ESP-n keresztül pár szenzort a HA okosothtonba kötnék, akkor pár hőmérésklet sem árthatna.. Hőmérsékletre persze jólehet kívúlről odabandázsolni a csövekre egy DS18B20 tokozott verziót, kicsi hővezető paszta ágyra felteszem...

(#50061) Rodzser Mór


Rodzser Mór
senior tag

Helló!

Mobiltelefonról Wifi hálózaton vezérelhető dugalj esetén a telefonnak mndig ezen a hálózaton kell lenni? Vagy elég csak akkor amikor a duglaj bekapcsolását, kikapcsolását intézem a mobillal?
És lehet-e olyat, hogy egyszer beállítom, hogy mikor (azaz időzítetten) kapcsoljon be, illetve ki és mindössze erre az időre kapcsolódna a telefon a dugaljjal? Azaz arra az időre, amíg felprogramozom.
A Gosund SP1- nevű okosduglajat néztem ki erre a célra.

(#50062) Degeczi válasza Rodzser Mór (#50061) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Az első beállítást leszámítva többet egyáltalán nem kell azonos hálón lennie - hiszen különben nem tudnád távolról vezérelni. Az aljzat netkapcsolatának azonban stabilnak kell lennie, ez a felhős megoldás egyik hátránya, különben a legtöbbnél az időzített kapcsolás sem történik meg, mert az sem lokális vezérlés.

(#50063) Rodzser Mór válasza Degeczi (#50062) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Nem egészen értem. Akkor kell neki folyamatosan az internet vagy nem kell?

Ha nincs internet, akkor a dugalj nem fog működni?

Nem a dugaljban van erre kialakítva az elektronika, amire egyszer rákerül a program felprogramozáskor és utána internet nélkül is működik?

[ Szerkesztve ]

(#50064) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Füstérzékelő vásárlása előtt ajánlom megnézni ezt a videót, amely a füstérzékelők érzékelési mechanizmusáról szól.

A linkelt rész a Technology Connections egyik epizódja -- amely csatornát egyébként jó szívvel ajánlom minden technika iránt érdeklődőnek!

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#50065) Degeczi válasza Rodzser Mór (#50063) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nem. Ott kezdődik a dolog, h RTC nincs egyik ilyen eszközben sem, tehát min. a hálózatodon kell lennie egy lokális time servernek, máskülönben egy tápkimaradás után nincs órája - ami önmagában kizár egy időzítést.
De ez is csak bizonyos márka (pl. Shelly) esetén megoldás, mert a legtöbb eleve nem tárol lokálisan időzítéseket, hanem a gyártó szerverén, tehát szüksége van folyamatos netkapcsolatra a működéséhez.
A mobiltelefon meg más téma, az azon futó alkalmazás szintén a központi szerverhez kapcsolódik, nem az eszközhöz (kivéve a legelső alkalmat, amikor beállítod a hálózatot), ezért lényegtelen milyen hálón van (vagy fizikailag hol, lehet mobilneten is bárhol a világban)

(#50066) Rodzser Mór válasza Degeczi (#50065) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Köszi az infókat.
És tényleg mi van akkor, ha felprogramozás után (valamikor) megszűnik az internetkapcsolat? Akár az internetszolgáltató miatt, akár a wifi jelet biztosító modemet tápláló áramszünet miatt.

[ Szerkesztve ]

(#50067) Steady74 válasza Rodzser Mór (#50066) üzenetére


Steady74
addikt

Ha visszajön a net, a konnektorod visszatalál a hálózatra. Érdemes fix IP címet adni az eszközödnek. Attól, hogy elmegy a netszolgáltatás, a belső hálózatod még (megfelelő eszközökkel) működik, ergo "belülről" tudod kapcsolgatni és le is fognak futni elvben a beállított rutinok, vagy automatizmusok. Amit érdemes egy okos konnektor beállításainál megnézni, hogy ha áramszünet van, akkor utána milyen állapotban "térjen vissza". Bekapcsolt-kikapcsolt-utolsó állapot. Ez attól függ milyen eszközt dugtál bele (pl kv főző, sütő, LED tápegység).

(#50068) its_grandpa válasza Rodzser Mór (#50061) üzenetére


its_grandpa
tag

>> A Gosund SP1 ....
Erre 99.99% nem tudsz custom firmware-t (Tasmota, ESPEasy, ESP_Home) rakni, felhőznöd kell (Tuya).
Tulajdonképpen soha nem kell hálózaton lennie (szerk. a Tuyas-nak beállításkor igen) mert van saját APP-juk, általában a 192.168.4.1-en eléred őket.Csak kényelmetlen a mobilt,tabletet az otthoni - pl. 192.168.0.n - hálózat WiFi-jéről másikra állítani és ha távol vagy az eszköztől, az sem biztos, hogy eléred. Ezért javasolt, hogy elérje a belső hálót és az sem baj ha fix IP-vel.
Az időzítések (rule-ok) az eszköz memóriájában vannak tárolva, ehhez sem kell hálózat.
Viszont a 230v hálózat megszakadása esetén gondjaid lehetnek a pontos idővel. Ezért kell egy time server, ahonnan az eszköz le tudja kérdezni a pontos időt.Ha WAN, azaz internet nélkül akkor lokális lan ntp server vagy megoldod egy DS3231-el, egyébként az eszközön beállított publikus pl. 1.hu.pool.ntp.org adja a pontos időt.
Azt a forgatókönyvet gondold át, hogy van 230v de nincs internet,a router-ed megy, az eszköz(ök) kapcsolnának.Viszont a felhőt nem éred el (Tuya), az eszköz meg esetleg nem tudja mennyi a pontos idő.

[ Szerkesztve ]

(#50069) Salex1


Salex1
senior tag

A Zigbee jel mennyire erős? Ha a Gateway és az eszköz között van egy vasbeton födém, működni fog?

(#50070) kbela365 válasza Salex1 (#50069) üzenetére


kbela365
tag

Nekem átmegy a vasbeton födémen. De azért csodákat nem kell várni tőle. Sonoff dongle-t használok.

(#50071) Nerazim


Nerazim
őstag

Üdv!
Van egy kínai zigbee-s gatewyem amit túl messzire van a wifitől ezért néha nyávog, hogy gyenge a jel, de ezért kellett odaraknom mert alatta van egy pince ahova beraktam egy zigbee hőm+pára szenzort, ha rakok egy zigbee-s aljzatot közelebb a wifihez akkor az fog jelerősítőként szolgálni vagy ez csak akkor működik ha a gateway után rakom?

Be my computer.. Baby I'm a user!!

(#50072) Degeczi válasza Nerazim (#50071) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Még zigbee-zigbee közt sem garantált a jeltovábbítás, a wifivel pedig egyáltalán nem foglalkozik egy ZB aljzat, szóval mindegy, hol van, nem fog javítani azon.

(#50073) Cyberbeni válasza Nerazim (#50071) üzenetére


Cyberbeni
addikt

Ha rossz a wifi lefedettség a házban/ház körül, akkor kell még egy router, ami vagy meshben működik a többi routerrel, vagy AP módba van rakva ugyanazzal az SSID-vel és jelszóval.

(#50074) ka64 válasza Nerazim (#50071) üzenetére


ka64
tag

Ha jólm értem, akkor most ez van: router - vezeték nélküli zigbee gateway - zigbee hőm+pára szenzor. A router és a vezeték nélküli zigbee gateway között wifi, a zigbee gateway és a szenzor között zigbee kapcsolat van. És gondolm, ha a routerhez közelebb viszed a gateway-t, akkor az javul, csak közben a szenzor lesz távol a gateway-től.
Ezen elvileg segíthet egy mash zigbee eszköz (konnektor), amit fizikailag a gateway és a szenzor közé teszel.
Ez lesz a felállás (elméletileg): router - gateway - konnektor - szenzor.
A hangsúly az elvilegen van, mert ezt automatikusan csinálja a zigbee és vagy ez lesz a végeredmény vagy nem. (Nekem segített, amikor a gateway és a szenzorok között volt gyenge a jel. Három szintes lakásban kb. középen van a router, mellette a gateway. És felraktam szintenként 2-2 db konnektort, azóta stabil a zigbee hálózat.)

(#50075) Samus


Samus
addikt

Lehet, hogy buta kérdés lesz, de egy ESP32 (vagy olcsóbb NodeMCU) ugye képes egyszerre több dologra is? Kellene egy Bluetooth BLE Gateway Xiaomi hőmérőkhöz, de akkor aggatnék rá még pár darab vezetékes DS18B20 szenzort, vagy THS01 vagy hasonló szenzorokat is, ha már van bőven hely. Nagyon kezdő vagyok a témában, ezért kérdezem. Ilyen esetben a kód hogy alakul? Mindegyik funkció kódja egymás után van és egyben feltölteni rá?

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#50076) 4D4M


4D4M
aktív tag

Készített már/ismer valaki ennél elegánsabb megoldást a brightness_up / stop alapon operáló ZigBee vezérlőkhöz?

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50077) ViZion válasza Samus (#50075) üzenetére


ViZion
félisten

NodeMCU-ból van ESP32-es? Mert BT csak azon van, ott se mindegyiken.
Tudnak több dolgot is kezelni, nem probléma. A kérdés az, h mit szeretnél kezdeni vele? Ha okos otthonba küldenél adatokat, akkor ESPHome, ha standalone/MQTT akkor ESPEasy, ha full Te írnád a kódot, akkor a mikrokontroller topik...
Sorrend nem számít ezeknél, mert azt majd az alap program tudja, Te csak megadod, h melyik pinen mi van.
Kérdés az, h milyen szinten ismered az Arduino IDE-t vagy más progit, amivel saját kódot összeraksz. Mert a fenti kettőhöz nem kell semmi, rátölt, beállít, kész.
Gateway funkciót nem tudom, ESPHome lehet, h tudja, ezt majd megerősítik a többiek.

Dallas szenzor az onewire, egy pinen is lehet több szenzor, de több pinre is lehet aggatni szenzorokat, nem tudom, h hol a határ.
A Sonoff-nál mi a tényleges szenzor? Nálam AHT20-ak vannak, elég jók és minden ismeri. Ráadásul a töredéke árban, mondjuk nincs ilyen tokban.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50078) v.attis


v.attis
őstag

Olyankor mi van, amikor a HA app egyszerre szűnik meg működni tableten és mobilon, ugyanakkor böngészőnől működik mindenhol: pc, tablet, mobil.
Már leállítottam kényszerítve, töröltem a gyorsítótárat, de nem tud bejelentkezni a kliensre sem belső hálózaton, sem NC-n keresztül.

Megjegyzem Google Assistant is offline-nak mutat minden eszközt. Akkor ez valami internet gond lesz.

[ Szerkesztve ]

(#50079) Samus válasza ViZion (#50077) üzenetére


Samus
addikt

HA alatt lesz, ESPHome-ban. ArduinoIDE-t nem ismerem, csak tudom, hogy a kódokat azzal kell feltölteni a cuccra. Érdekelt mindig a mikrokontrollerek világa, most időm is van tanulgatni.

Ezt az egy vezetékes hőmérős sztorit olvastam, a bekötést is láttam, de rá nem jövök, hogy mi alapján tudja a program, hogy épp melyik szenzor adatát kapja. Hacsak nem digitális a címzés.

Kínai klónok mennyire jók? ESP32 2k alatt van, arrafelé nézelődök, gyakorolni jó lenne. Van Zigbee-s változat 3.5k pénzért, akkor már tényleg minden olcsó szenzort be tudok vásárolni, lenne mivel kezelni.

Az egész amiatt indult, mert van négy Xiaomi hőmérőm, meg pár Tuya-s Wifis, de nincs Xiaomi gateway, meg egyébként is külön app kell hozzájuk. Jó lenne egy rendszer az egészhez.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#50080) Rodzser Mór válasza Steady74 (#50067) üzenetére


Rodzser Mór
senior tag

Köszönom Steady74 és its_grandpa :R

Ilyen okoskonnektor van olyan kivitelben, ami a kismegszakítószekrénybe sínre szerelhető? Olyan ami nem dugvillás, hanem mint egy kismegzakító, amibe a be- és kimenő vezetékeket kell rögzíteni.

(#50081) Cyberbeni válasza v.attis (#50078) üzenetére


Cyberbeni
addikt

Valószínűleg valami nabu casa outage van, plusz nálad mindig az interneten keresztül akar csatlakozni az iOS-es appból:

Ha internal url-nél nincs kitöltve az SSID, vagy location permission nincs adva az alkalmazásnak, akkor mindig az external url-en keresztül akar csatlakozni. (Akkor is ha mondjuk local push be van kapcsolva és csatlakozva van) -- Persze ha nincs external url és nabu casa subscription sem, akkor mindig az internal url-t használja, tehát akkor ez nem baj.

Múltkor küldtem erről bug reportot, hogy először a local push kapcsolatot nézze és ne kelljen feleslegesen location permissiont adni, de bezárták azzal az indokkal, hogy ez feature request.

Úgy oldottam meg, hogy a tailscale-es magicdns nevet felvettem pi-hole-ba és iOS-ben az otthoni wifire beállítottam, hogy az legyen a dns szerver, tailscale-ben meg beállítottam, hogy az otthoni wifin ne kapcsolódjon, illetve hogy akkor se kapcsolódjon autómatikusan, ha felismeri, hogy a magicdns nevet akarom elérni. Nem tudom, hogy nabu casa subscription esetében ez működik e, mert ott ugye https-en keresztül akar csatlakozni.

(#50082) v.attis válasza Cyberbeni (#50081) üzenetére


v.attis
őstag

Jó sz@r itt most minden. Vezetékes net akadozik össze vissza, hol megáll, hol elindul.
Szervereknél valóban nem volt megadva a belső elérés, azt beállítottam. Így a HA megy belsőn, az összes többi netezés meg mobilnetröl. Majdcsak helyrejönnek a dolgok.

(#50083) koala69 válasza Samus (#50079) üzenetére


koala69
tag

Szia,
a 1wire senzoroknak van egy cimuk, mindnek kulonbozo, azok alapjan tudja a mc megkulonboztetni oket - egyszeruen fogalmazva. En 16db-ot mar fuztem fel, azota is tokeletesen mukodnek.
Ahogy irtak, az esp32-esben van bt, a xioami homerokhoz az kell - en act fw-t tettem a homerokre azzal tokeletesen mennek - itt mac cim alapjan fogja az esp-home osszegyujteni oket. A kinaia esp32 boardok teljesen jok - az esp maga is kinai fejlesztes....
sok sikert!

[ Szerkesztve ]

(#50084) footy válasza Cyberbeni (#50073) üzenetére


footy
addikt

Routert inkabb ne. Ha kulonbozo halozatokba kerulnek az azonos(jelen esetben IOT) kategoriaba tartozo eszkozok abbol csak gond lesz.
Access Point kell ha gyenge a jelerosseg, lehetoseg szerint kabellel switchre vagy routerre kotve, ugyanazon SSID-vel. Mesh-t csak legvegso esetben alkalmazunk, ha nincs mas megoldas. (Otthoni hasznalatnal inkabb powerline-t hasznalva kapcsolnam az AP-t halozatra.)

(#50085) emvy


emvy
nagyúr

Helo,

az a tervem, hogy a lakasba Aqara okoskapcsolok kerulnek. Amire szukseg van:
- villanykapcsolo (dimmer nem kell)
- redonykapcsolo
- mozgaserzekelo

Ugy olvastam, hogy ezeknek az Aqara megfelel. Van esetleg ellenjavallat?

while (!sleep) sheep++;

(#50086) adam3 válasza footy (#50084) üzenetére


adam3
aktív tag

Miért jobb egy gigabites Ethernet backhaullal rendelkező aimesh megoldásnál a powerline?

(#50087) footy válasza adam3 (#50086) üzenetére


footy
addikt

Sry, ezt nem teljesen ertem, ha van gigabit, akkor mrie a mesh?

(#50088) 4D4M válasza footy (#50084) üzenetére


4D4M
aktív tag

Mesh-t csak legvegso esetben alkalmazunk, ha nincs mas megoldas. (Otthoni hasznalatnal inkabb powerline-t hasznalva kapcsolnam az AP-t halozatra.)
~
Hát szerintem ezt az egész gondolatot inkább zárójelbe kellett volna tenni. Nem is értem, hogy johet ez ki eredményként.

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#50089) Cyberbeni válasza footy (#50084) üzenetére


Cyberbeni
addikt

A másodlagos routert teszi AP módba, nem 2 routert köt a modemre.

A mesh legalább annyit csinál, hogy synceli a fő router és a többi között az SSID/jelszó párost, tehát ha a két routert meshbe lehet kötni, akkor inkább azt érdemes. De nem kizárt, hogy egyes megoldásoknak más előnye is van.

(#50090) radio11 válasza Samus (#50079) üzenetére


radio11
tag

Nem, nem Arduino IDE-ről töltöd a kódot, hanem a HA ESPHome bővítményéből (illetve arról a PC-ről amiről belépsz a HA-ba). Gyorsan bele lehet jönni.
Vezetékes hőmérőnek digitális a címzése, kezelését lásd [link] egy PIN-re megy az összes érzékelő DATA lába. Felhúzó ellenállást ne felejtsd el, anélkül nem biztos, hogy mérni fog.
Igen, a kódot úgy kell összerakni, hogy szépen egymás után az összes funkció (szenzor) sorait bele kell szerkeszteni. Sorrend nem számít.
A bluetooth az ESP leirat szerint erőforrás igényes, de egy marék DS18B20-al azért még megbirkózik, azokhoz nem kell sok kraft. leírása [link]
Kínai olcsó kártyákkal eddig nem volt bajom, elvileg a tápvonal lehet a gyenge pontjuk, tehát például egy sok relés relékártyát, vagy más jelentékenyebb fogyasztót nem illik ilyenekről táplálni.

(#50091) ViZion válasza Cyberbeni (#50089) üzenetére


ViZion
félisten

voltak anno hírek, h valamelyik gyártó mesh hálója az IoT cuccokat blokkolta. Nem tudom, h javították-e, van-e még ilyesmi.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50092) MaCS_70 válasza footy (#50084) üzenetére


MaCS_70
félisten

"Access Point kell ha gyenge a jelerosseg, lehetoseg szerint kabellel switchre vagy routerre kotve, ugyanazon SSID-vel. "

Nem menedzselt hálózatban NEM adunk két AP-nak azonos SSID-t. Ez ökölszabály. LEhet persze próbálkozni, és az esetek többségében nem okoz gondot, de állandó hibaforrásként fog a háttérben várakozni.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#50093) lionshamlet


lionshamlet
senior tag

Sziasztok, Deltaco smart outdoor plugot szeretnék beüzemelni.
[link]

A saját appjából kellene konfigurálni: Deltaco Smart Home
[link]

A problémám hogy csak mobilnetről tudom a netet megoldani, a Hotspotot használva.
(Nincs Router, wifi csak a mobilnet)
Ugyanarrol a telefonról használva az alkalmazást es a hotspotot, nem tudok internetet varázsolni az alkalmazásba.
Igy a plugot sem tudom uzemeltetni.

Mi a megoldás? :R

[ Szerkesztve ]

(#50094) enginev3.0 válasza lionshamlet (#50093) üzenetére


enginev3.0
félisten

Egy telefonnal csinálsz hotspotot
A konnektorral és másik telefonnal meg arra mászol fel

Így?

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#50095) footy válasza Cyberbeni (#50089) üzenetére


footy
addikt

A mesh-sel az a legnagyobb baj, hogy csatortnat(az AP-k osszekotesere) vesztesz es ha varosi kornyezetben vagy ahol amugyis sok a zaj, akkor a vegen a klienseknek nem marad hasznalhato csatorna, vagy csokken a savszelesseg.
Nem tudom miert lenne ertelme ket routert(utvalaszto ami kulonbozo halozatokat kot ossze) meshbe kotni :F
Esetleg AP-ra gondoltal?

#50092MaCS_70
Definiald legyszi a nem menedzselt(nekem azt jelenti hogy nincsenek kulon VLANok/Subnet-ek) halozatot, mert igy nem tudom mire gondolsz.
Milyen gondot okoz?
Ha kulonbozo az SSID akkor hogy mukodik a roaming?

[ Szerkesztve ]

(#50096) MaCS_70 válasza footy (#50095) üzenetére


MaCS_70
félisten

"Nem menedzselt" a mezei, sima hálózat, amelyen nincs AP-re csatlakozási okosság, a kliensek teljesen szabadon választanak AP-ot. Ezen nincs mit magyarázni, ilyenek voltak a mesh megjelenéséig a szokásos otthoni hálózatok.

Elvben, tankönyvi definíció szerint az egyes AP-ok azonos SSID-je nem lenne probléma, mivel a kliens ugye BSSID alapján látja őket. A gyakorlatban viszont sunyi kis hibákat tudnak okozni az azonos SSID-n futó AP-ok. Szakadozások, belassulások, bizonytalan kliensek -- nekem és itt még sokaknakjelentős személyes tapasztalatunk van erről. Meg aztán azon kívül, hogy elég kevesebbszer megadni a jelszót, és kevesebb elem van a listában, az égvilágon semmi előnye nincs. A roamingot nem segíti, mivel az BSSID-alapon megy.

Előnye tehát nincs, hátránya viszont annál inkább.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#50097) MaCS_70 válasza footy (#50095) üzenetére


MaCS_70
félisten

Cíberbeni nm akart két routert meshbe kötni. Nagyon egyértelműen leírta, hogy az egyik AP-módban értendő.

Sajnálatos tény, hogy az eszköz neve köznyelvileg router -- akkor is, ha éppen nem routerként használjuk. Ebbe csak akkor szokás belekötni, ha éppen fogalmi bizonytalanságot okoz -- a jelen esetben nek okozott.

A mesh pont annyira foglal wifi-csatornát, mint egy repeater -- mivel annak az analógiájára működik rádiós backhaul esetén.
Az AP-s történet megfelelője viszont a vezetékes backhaullal működő mesh, aminek ilyen hátránya nincs.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#50098) gorbep válasza MaCS_70 (#50097) üzenetére


gorbep
senior tag

Ki az aki nem vezetékesen köti össze a MESH elemeit????? :Y

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#50099) lionshamlet válasza enginev3.0 (#50094) üzenetére


lionshamlet
senior tag

Ez volt a megoldás, köszi.

Illetve addig nem működött amig a gps-t be nem kapcsoltam, onnan egy pillanat alatt felismerte az eszkozt es mar megfelelően működik.
:R

(#50100) migabi24


migabi24
nagyúr

Valami bevált tuya wifis hő és páramérő ajánlást szeretnék kérni aminek kijelzője is van :R

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.