Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50701) koala69 válasza blackfly (#50696) üzenetére


koala69
tag

en atallitottam 3 db-ot, kiserlet keppen, tokeletesen mukodnek, es nem jelentkezett a tobbek altal emlitett tulfogyasztas sem, z2mqtt tokeltesen felismeri. Osszehasonlitaskent a kuldes egy eredetileg is zegbee-s, meg kinezetre is hasonlo tuya homerovel:
flashelt:

eredeti zigbee homero:

(#50702) beers


beers
addikt

#50699 4D4M
Nincs rajta monitor...

#50700ViZion
Ezt még nem láttam, kipróbálom! :R

M&N

(#50703) ftamas0201


ftamas0201
senior tag

Sziasztok.

Van egy kis gondom.
A core frissítésnél nekem a 2024.1.6 frissítés tökéletesen működik és működött. Aztán érkezett a 2024.2.2 amit feltettem egyik este és másnap reggelre ránézve az energy dasboard nem mutatott semmi adatot. Gyorsan visszaállítottam a biztonsági mentést a 24.1.6-ra ami aztán ismét tökéletesen működött. Gondoltam várok egy újabb frissítést hátha valami csak félre csúszott. Most érkezett a 24.2.3 frissítés, és úgy nézem hogy ennél is ez fog játszódni hogy valamiért nem mutatja az adatokat. Külön tárolom egy másik szerveren itthon az adatbázisát a HA-nak ha ez számít ubuntun, mariadb-phpmyadminban.
Nem egészen értem hogy mi a kínja, de böngészgetve a neten nem nagyon találok hasonló problémákat erre a core-ra, úgy gondolom lehetséges, hogy nálam lenne a hiba. Ha ránézek a shelly fogyasztási/termelési adataira az előzmények fülnél kiválasztva az entitásokat akkor ott rendben tárolódnak az adatok, látom végig. Viszont pl ha a dashboardon egy mutatós grafikont hozva létre ami folyamatosan frissül (pillanatnyi fogyasztást mutatva pl) és arra rákattintok, valamiért ott sem frissül a grafikon hanem meg van állva a frissítés időpontjában.
Valakinek van hasonló problémája ezzel kapcsolatosan? Ez így kicsit probléma számomra sajnos, csak nem kéne örökre a 24.1.6 Core-n ragadni mert csak ott látok majd adatokat :)

Köszönöm nektek! :)

[ Szerkesztve ]

(#50704) Jolida válasza ftamas0201 (#50703) üzenetére


Jolida
tag

Gondolom az egész HA-t újraindítottad.
Shellyt frissítetted?
A HA-nál a Fejlesztői eszközök-Statisztikák mit mutat?

(#50705) ftamas0201 válasza Jolida (#50704) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Újraindítottam mindent igen, még a mariadb szervert is, minden eszköz a legfrissebb, a statisztika mindegyik entitásra azt mutatja hogy nincs probléma. Nem igazán értem ezt a gondot, nem találok sehol erről semmit, hogy miért nem hajlandó működni a 2024.2 feletti updatek. Valamiért mintha nem tárolná el rendesen az adatokat ami furcsa mert tényleg ha az előzményeknél kiválasztok egy entitást, ott rendesen megvannak az adatok, viszont az energy dashboard az nem ír ki adatokat óránként.
Azt nem tudom hogy ezeket az adatokat hova kell írja és honnan olvassa az adatbázisban, a state táblába tárolja a pillanatnyi adatokat a HA arra már rájöttem ott van is több mint ötmilliónyi adat, viszont van egy statistics tábla is ami gyanús mert ott nem nő az adatmennyiség az update után, viszont a 2024.1.6-al pedig nő, úgyhogy erre gyanakszom hogy oda tárolja az összesített adatokat talán vagy nem tudom.

(#50706) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Alapvetően sima on-off okostermosztát vásárlásnál leginkább célszerű száraz kontaktusos verziót venni nem? (aztán majd az reléken keresztül akárhogy kapcsol bármit is...)

Mert a hazai piacon a legtöbb onoff temrosztát ilyen és így könnyű lenne hiba esetén pótolni...

Itthon csak a villamos padlófűtések temrosztátjainak van kapcsolt fázis kimenete ahogy néztem, szóval nehezen beszerezhető lenne egy ilyen kapcsolt fázit kiadónak a pótlása.

(#50707) fecus válasza ftamas0201 (#50705) üzenetére


fecus
őstag

Nagyon a pálya széléről: nem 2 környékén jött egy újítás, hogy a dasboard már régebbi adatokat is mutat mint 2 hét? Esetleg e miatt változott az adatok tárolása. Nézni kellene a mi változott listákat 2 körül!

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#50708) migabi24


migabi24
nagyúr

Üdv, szeretném a kültéri világításunkat okosítani, vettem egy ilyen [link] tuya relét, de nem sikerült bekötnöm, valaki tudna segíteni :D itt a kapcsoló kiszedve, fázisceruzával nézve az alsó fekete világított, a barna kapcsolja most a kültéri spotokat, a szürke meg egy kültéri konnektorhoz megy, van egy olyan érzésem, hogy nem ide való relét vettem :D

(#50709) Degeczi válasza migabi24 (#50708) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ahogy rájöttél magad is, ehhez a reléhez (mint a többséghez) kell nullvezető is, amit itt nincs a dobozban. Vagy húzol be ha megoldható, vagy nullát nem igénylő relét kell választani.

(#50710) migabi24 válasza Degeczi (#50709) üzenetére


migabi24
nagyúr

A nullát nem igénylő relé is beköthető úgy, hogy a fizikai kapcsoló is működjön? Hogy keressek rá olyan relére ami nekem kell? :R

(#50711) ftamas0201 válasza fecus (#50707) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Hát átbogarásztam ezer féle oldalt már, valahogy nem jöttem rá mi változhatott. Addig már kisakkoztam a dolgot hogy két táblát nem ír a HA méghozzá a statistics táblát amiből az 1 órás adatokat szedi és amiből az energy dashboard is működik illetve a statistics_shrot_term táblát sem ami pedig az 5 perces adatokat tárolja, amiket a kártyák előzményadatai olvasnak. Szóval ezért van probléma valószínűleg. írtam a HA fórumba, hátha lesz valakinek ötlete vagy megmondják mi változhatott itt az update-kben. Ez elég gáz azért ha itt ragadok ezen a core-n, adatvesztést csak nem kéne ez miatt, remélem nem változtattak a táblák szerkezetén vagy ilyesmin.

(#50712) Jolida válasza ftamas0201 (#50711) üzenetére


Jolida
tag

Azt nézted, hogy az adatbázis táblákhoz milyen engedélyek -és milyen entitásnak- vannak adva?

[ Szerkesztve ]

(#50713) Degeczi válasza migabi24 (#50710) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Persze, csak fogyasztást nem tud megjeleníteni (szemben a mostani típussal), hiszen ahhoz feszültséget is kellene mérnie. Pl. "no neutral" keresés célszerű

[ Szerkesztve ]

(#50714) migabi24 válasza Degeczi (#50713) üzenetére


migabi24
nagyúr

Köszönöm :R

(#50715) ftamas0201 válasza Jolida (#50712) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Felhasználóra gondolsz? Mármint hogy van létrehozva egy felhasználó ami a homeassistant adatbázisomhoz teljes hozzáférést kapott, bármit tud csinálni az a felhasználó ami hozzá van rendelve ahhoz az adatbázishoz. Elvileg az összes táblával a létező összes funkciót tudja használni a HA.

[ Szerkesztve ]

(#50716) agaron


agaron
tag

Sziasztok!

Jelenleg épp kerítés tervezési fázisban vagyok, és gondolkozok rajta, hogy elektromosan is legyen nyitható a nagykapu (kétszárnyú lesz), és idővel tervezem felokosítani is. Mik az eddigi tapasztalatok, vagy mire érdemes figyelni, hogy később okosítható legyen? Esetleg ha van out of the box okositott kapunyitó megoldás, az is szóba jöhet, bár nem horror áron. Még tényleg a tervezési fázisban vagyok, de pont ezért próbálok előre gondolkozni, hogy fél-1 év múlva ne szívjak annyit.
A kereső annyira nem volt a barátom, hogy tisztán lássak a témában, szóval köszönöm előre is, ha tudtok segíteni. :R

Steam Deck | PC | PS5

(#50717) migabi24 válasza agaron (#50716) üzenetére


migabi24
nagyúr

Az okosításhoz nem kell előkészület, egy filléres relével is tudsz okosítani, áram legyen ott ahol kell azt annyi :D

(#50718) Jolida válasza ftamas0201 (#50715) üzenetére


Jolida
tag

Azt írtad, hogy a HA és az adatbázis szerver nem ugyanaz a gép (ugyanazon a hálózaton van a kettő?).

Abból, hogy a felhasználó név 'homeassistant'@'localhost' feltételezem, hogy ez az adatbázis szerver domain tagja.
A HA gépéről ezzel a felhasználóval látod a kérdéses táblákat?

Ha igen, az adatbázis szerveren kéne tracelni az adott tábla forgalmát.
Az a gyanúm, hogy a HA esetleg lokális adatbázisra akar hivatkozni.

(#50719) jézusom


jézusom
addikt

Hali!
Van pár tasmota cuccom HA alatt. Meg tudom csinálni működőre, de egyszerűbben szeretném.

Az kellene, hogy ne kelljen minden egyes eszközre külön feliratkozni, tehát a HA-ban csak egy topicra!

Úgy próbáltam, hogy full topicot állÍtottam tasmotában, meg perjelekkel is próbáltam, de nem sikerült. Hiába jelenik meg több eszköz, közösen kapcsolódnak :) ez Igy nem jó...

Valami ötlet? Egyáltalán lehetséges? Nem erre van a full topic?

(#50720) FeriPapa2 válasza Degeczi (#50713) üzenetére


FeriPapa2
tag

Ez (amit vett) szerintem fogyasztást se tud mérni, meg 16A-t sem. Átverésnek tűnik a leírás.

(#50721) migabi24 válasza FeriPapa2 (#50720) üzenetére


migabi24
nagyúr

Fogyasztást mért amikor próbáltam, de nem is ezért vettem, 16A nyílván nem tud, de pár led izzóval biztos elbírt volna :D

[ Szerkesztve ]

(#50722) its_grandpa válasza migabi24 (#50708) üzenetére


its_grandpa
tag

>> ..a szürke meg egy kültéri konnektorhoz megy ...
Az ugye megvan, hogy ez így nem szabványos ?
Kültéri konnektor kapcsolásánál a fázist és a nullát is kapcsolni kell, egyszerre, együtt.

(#50723) migabi24 válasza its_grandpa (#50722) üzenetére


migabi24
nagyúr

Villanyszerelő csinálta én nem értek hozzá, egyébként ez olyan helyen van, hogy akár beltérinek is elmenne :D

(#50724) csemberlen válasza its_grandpa (#50722) üzenetére


csemberlen
őstag

Nem kell.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#50725) ftamas0201 válasza Jolida (#50718) üzenetére


ftamas0201
senior tag

Nem ugyanaz a gép így van, egy hálózaton vannak egy pici gépet vettem magának a HA Os-nek és egy recorder van beállítva a config fájlban amivel kommunikál az adatbázissal a HA. Működik minden rendesen, grafanát is használok amiben lekérések vannak írva a különböző grafikonokhoz, tegnap éppen is próbáltam hogyan keresztül a két kérdéses táblából kérek le adatokat hogy egyáltalán elérem-e őket, de rendesen lekért mindent.
Az az érdekes hogy ugye egy éve ez tökéletesen működik aztán most a 2024.2 feletti core frissítéssel adja meg magát és ott is csak az a két tábla.

(#50726) Jolida válasza ftamas0201 (#50725) üzenetére


Jolida
tag

Ha fejlesztő el...szte és local adatbázis táblaként hivatkozik rá, akkor nem tudsz mit kezdeni vele.
Fel kell dobni Github-on, mint problémát.

(#50727) robertka


robertka
tag

Sziasztok. Ezeknél a SHELLY, Sonoff okos kapcsolóknál ha felcserélődik a fázis és nulla vezető akkor tönreteszi a készüléket vagy csak nem fog működni? Nem találtam erről semmit, de gondolom egyenirányítja először és úgy csinál magának tápfeszültséget.
Amit megszeretnék oldani, hogy egy dugvillás kötődobozba szeretném ezt bekötni ott kapcsolni/mérni mondjuk egy SHELLY 1PM-el de a dugvillát ugye forditva is betudom dugni a konnektorba. Köszönöm!

(#50728) Degeczi válasza robertka (#50727) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Pár ritka gázkazánt leszámítva (persze azok sem mennek tönkre) mindegy a fázis/nulla, hiszen váltófesz.

(#50729) robertka válasza Degeczi (#50728) üzenetére


robertka
tag

Egy ventillátort kapcsolnék vele a kimenet az nem számít nálam, az okos kapcsoló készülékért addógom, hogy tönkremegy vagy csak simán nem kapcsol be.
tehát először dugnám a konnektorba a kábelt majd egy kötődobozba menne a vezeték és ott lenne a kapcsoló majd innen egy másik konnektor a kimenet.

[ Szerkesztve ]

(#50730) E.Kaufmann válasza robertka (#50729) üzenetére


E.Kaufmann
addikt

Van okosdugaszuk is, azzal tuti nem lesz ilyen szempontból gond.

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#50731) ViZion válasza robertka (#50727) üzenetére


ViZion
félisten

fázis-nullának azért van szerepe itt, mert csak a fázist szakítja meg. Ha nem tudod mit szakít meg, akkor a kimenetet ne fogdosd... :D

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50732) robertka válasza ViZion (#50731) üzenetére


robertka
tag

Köszönöm, természetesen soha nem szerelek feszültség alatt de akkor jó tudni ha esetleg fordítva dugom be akkor sem teszem tönkre az okos kapcsolót. :R

(#50733) SafE84 válasza robertka (#50727) üzenetére


SafE84
tag

Nekem a Sonoff Mini nem működött, ha fordítva volt bekötve az L- N.

(#50734) its_grandpa válasza Degeczi (#50728) üzenetére


its_grandpa
tag

A gáz nem játék, van olyan ionizációs szabályzó aminek nem mindegy.
>> SIT NOVA 822 vagy HONEYWELL VK4100C típusú gázszelepek csak fázishelyes elektromos bekötés esetén működnek megfelelően!

(#50735) its_grandpa válasza csemberlen (#50724) üzenetére


its_grandpa
tag

>> Kétpólusú kapcsoló: Más néven kétsarkú kapcsoló. Olyan helyeken alkalmazzuk, ahol a fogyasztó mindkét pólusát bontani kell kikapcsoláskor. Pl. időszakosan párás nedves helységekben (pl. fürdőszoba), kültéri világítás. A nulla és fázis vezetőt is bontani kell életvédelmi okokból.

(#50736) csemberlen válasza its_grandpa (#50735) üzenetére


csemberlen
őstag

Már nincs szabványban.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#50737) kis.zsolt válasza agaron (#50716) üzenetére


kis.zsolt
tag

Hello!

Ismerős érzés...
Akkor bemutatom Neked a 3 éves kapumat, amit olyan gyorsan húztak fel a szakik, hogy a nagy kapkodásban kimaradt ez-az, amit szerencsére sikerült áthidalva megoldanom.

1. Ha kétszárnyú a kapud, akkor a megoldás adott, itt elvileg csak egyféle nyitószerkezet jöhet szóba.

2. Gyári okosítás, vagy DIY?
Épp most hekkelem meg a Nice gyári wifi-nyitókáját (BIDI WIFI, ESP32-vel) ESPEasy-re. Az olaszok nagyon szabadon értelmezik a gyors segítséget, és a felhőjük is hónapok óta működésképtelen, ergo a wifis kapunyitóm se megy telefonról. Viszont az ESP32 hekkelhető ;) és HA alá fogom bepakolni, plusz az Android Autóra beilleszteni.
3. Gégecsövet mindenhová: én elcsesztem, mert 60 percem maradt (17 óra alatt rombolták le a régit és húzták fel az új kerítést), így nem volt időm hétvégén egy vastag gégecsövet venni (ami aztán szerteágazott volna a sok-sok kivezetés felé), hanem sok vékonyból oldottam meg. Ez ugyan szabályosabb, mert a gyengeáram és a 230 fizikailag külön csőben fut, de sokkal nehezebb meló a sok kanyar miatt, és picivel több vezeték is. És mint az lenni szokott: betontömörítésnél az egyik csövet átdöfte a szaki, ami megtelt betonnal, emiatt pedig a vezeték nem ment át rajta (utólag ki kellett vésnem. Szerencsémre a "még nem látható" tartományban van, takarja a térkő).

4. Az se baj, ha mindent egy dobozban fogsz össze a kapuban. Én a postaláda mögé elfelejtettem vezetéket vinni, ezért most "zigbee-s postaládába-levelet-kaptam-okosítás van", ami sűrű elemcserével jár, és macerás takarítani.

5. A külső taposólámpáknak is később vittem ki a gégecsövet (9 oszlopom van, mindnek a tövében felfelé világító taposólámpa, felokosítva), ami miatt 6 nm-en fel kellett szednem a térkövet, kivésni a csőnek a helyet a betonban és visszarakni mindent, ahogy volt.

6. a kapumozgató Nice motor gyárilag hibás volt, úgyhogy a Nice-szal csak óvatosan, pedig az alapkoncepciójuk nagyon pöpec, de a terméktámogatásuk, és a minőségbiztosításuk a béka segge alatt van.

7. Ne használj sehová sem riasztóvezetéket!

[ Szerkesztve ]

Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!

(#50738) migabi24 válasza kis.zsolt (#50737) üzenetére


migabi24
nagyúr

"Ne használj sehová sem riasztóvezetéket!"

Miért? Még a szakik is ilyet használnak.

(#50739) fo_di válasza agaron (#50716) üzenetére


fo_di
őstag

vannak olyan hörmann kapumotorok (series 3, elvileg aminek van uap1-es csatlakozása), amihez lehet okosítót kötni (az okosítót magadnak kell elkészíteni, de a tervek kint vannak, lehet kínából rendelni a lapot, vagy vannak talán már kész változatok is, ellenőrizni kell a kompatibilitást). az okosító a gyári uap1-es portot használja fel, hogy egy esp segítségével mqtt-re alakítsa
bővebb még itt

az uap1 és az uap hcp nem ugyanaz, arra figyelj

[ Szerkesztve ]

(#50740) vampire17 válasza agaron (#50716) üzenetére


vampire17
addikt

Nekem ketszarnyu kapum van, a gyari vezerles nyomogomb bementere tettem egy kettes zigbee relet. (azert kettest, mert nyomogombal lehet vezerelni a kiskapu funkciot is)

Igy most sz egyik rele nyitja mindket szarnyat, a masik meg csak a balt. A tapellatas a kapu vezerlorol jon (24V)
Annyival "fejeltem meg" a configot, hogy a kapura furtam egy 3D nyomtatott tokot, amibe egy sima Xiaomi nyitaserzekelot tettem :)

[link]
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#50741) xeo98


xeo98
csendes tag

Sziasztok!

Vannak Tuya-s hő- és páratartalom mérőim localtuya-val integrálva. A gond az, hogy páratartalomnál kettő (65%-nál 0,65), hőmérsékletnél 1 tizedessel eltolja az értéket (20,6 foknál 2,06-ot ír). Próbáltam az eszköz beállításainál a "pontosság" értéket változtatni, de az csak a tizedesek számát állítja.
Az érték egyébként pontos, mármint annyi amennyi a Tuya appban (meg a kijelzőn), csak a tizedesvessző van rossz helyen.

Hol tudom ez állítani?

(#50742) amargo válasza LouiS22 (#50682) üzenetére


amargo
addikt

Ez fontos infó és csak most láttam meg. Rendeltem egy ilyet (is) aztán meglátjuk melyik nyer :)

De jó béna felülete van a srácnak a rendelésre, amit itt összeszenvedtem, hogy cégként vásároljak és a saját címemre jöjjön, közben még egy magánemberes vásárlást is összehoztam :D

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#50743) migabi24


migabi24
nagyúr

Találtam olyan relét ami fázist tud kapcsolni [link] 15db 10w ledet rá merjek kötni? Szerintetek elbírná? 1 körön vannak, nem tudom szétbontani sajnos.

[ Szerkesztve ]

(#50744) robertka válasza migabi24 (#50743) üzenetére


robertka
tag

Ezeknél amikor oda van írva, hogy Max.load: LED 250W 10A az azt jelenti, hogy ha ledet kötök rá akkor max 250W-os lehet de egyéb esetben 10A-es fogyasztót tud ellátni maximum? Máshogy viselkedik a led tápegysége áramfelvételi szempontból?

(#50745) migabi24 válasza robertka (#50744) üzenetére


migabi24
nagyúr

Hát ezt szeretném én is megtudni, hogy kell értelmezni, remélem van itt olyan szaki aki megmondja, mert nem szeretném ha a ház kigyulladna :D de a kényelem amit adna az jól jönne.

(#50746) Degeczi válasza migabi24 (#50743) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Szétbontás nélkül, egyetlen csatornán nem, hiszen másfélszeres túlterhelése a névleges értéknek.

(#50747) ViZion


ViZion
félisten

Érdekes ez a relé, de optimálisan értelmezve is 3×100 W, vagyis a 15×10 W-t nem bíznám egy körre.
A 250 W 10 A sem tudom értelmezni, de ilyen alacsony W-al max valami dekor világítást bíznék rá.
ZigBee kell mindenképp? Ha nem, akkor Shelly, pl. [link]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50748) migabi24 válasza ViZion (#50747) üzenetére


migabi24
nagyúr

Hát mindenem tuya, nem akarok kavarni, egyébként nem akarom elhinni, hogy nem bír ki 150w-ot :U

(#50749) ViZion válasza migabi24 (#50748) üzenetére


ViZion
félisten

Nem tudom, h mi van benne. De nem az a jellemző, h alálőnek sajnos... Ezért nem ajánljuk az átlag kínai 16 A másolt reléket 16 A terhelésre sem. Shelly az bírja. Biztosan van Tuya-ban is. 3 kapcsoló bemenet és ZB kell? Ha nem, akkor pl. [link] vagy [link] Iot centrummal amúgy óvatosan, pl. itt is 16 A-t ír, a kütyün meg világos a 10 A felirat.
Ha minden Tuya, akkor NE vegyél Shellyt... mert utána lesz egy halom eladó Tuya cuccod :D (hivatalos Shelly fan split klíma)

[ Szerkesztve ]

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#50750) migabi24 válasza ViZion (#50749) üzenetére


migabi24
nagyúr

Nem kell zb meg 3 kapcsolóbemenet viszont csak fázis van a kapcsolónál, ezért leszűkült a piac :D én nem vagyok semmi jónak ellene, de nem ismerem a shellyt mire képpes, a tuyába az tetszik, hogy a kapu pl kinyilik ha hazaérek, azt szeretném ha a lámpák is felkapcsolnának ha este jövök haza, ilyet pl tudna a shelly?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.