Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#22001) zsamiatt válasza LouiS22 (#21996) üzenetére


zsamiatt
őstag

tudtommal se a swift se a thesis nem tudja sajna. Egyébként nem is értem miért nem tesznek bele az autóba ilyen fikciót a gyártók. Persze tudom üzleti érdek, aki nem megy el hamarabb tönkre megy, de attól még praktikus lenne.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#22002) zsamiatt válasza vampire17 (#22000) üzenetére


zsamiatt
őstag

megnézem, köszönöm.
Egyébként 2010-s E osztályú AMG merci is csak akor jelez ha már tényleg elégé lapos a gumi.. Én mondjuk simán csinálnék érzékenyebb küszöböt, hogy hamarabb tudjak róla. De tankolás figyelmeztetés se rossz indulás előtt. Nem tudom, lennének ötleteim.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#22003) vampire17 válasza zsamiatt (#22002) üzenetére


vampire17
addikt

Ezt is meg lehet még nézni: [link]

(#22004) amargo válasza zsamiatt (#21993) üzenetére


amargo
addikt

Azon kívül, hogy az autó is kiírja, én a spritmonitor-t [link] használom, ami szintén kijelzi, igaz manuálisan kell beírni a dolgokat, de mivel én trackelem a fogyasztást így ez nem probléma.

Az OBD olvasókkal vigyáznék a gyengébb minőségűek nem erre vannak tervezve. Hova tovább, az obd port-ot a legtöbb autó nem kapcsolja le, azaz folyamatosan menni fog az olvasó, így az akkumulátort is meríti. Ha ezek még jó kompromisszumok, akkor is valaminek továbbítania kell a HA felé, azt a programot a telefonon mindig indítani kell (nyilván lehet ezt is automatizálni).

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22005) Jonesy84 válasza vampire17 (#21991) üzenetére


Jonesy84
tag

Persze, a vezérlés része megvan, csak nem tudtam, hogy kifelé ilyen kevés adatot ad. Hamarosan kazán csere lesz és úgy néz ki, hogy Ariston kazánnál maradok. Csak az a kérdés, hogy Tado termosztát legyen vagy a gyári Ariston Cube S net.

(#22006) Voice24


Voice24
őstag

Valaki esetleg erre ?

(#22007) kgymac válasza Voice24 (#22006) üzenetére


kgymac
őstag

gugli 3. találat:
[link]
Jobb megoldás lenne saját rendszer

(#22008) vampire17 válasza Jonesy84 (#22005) üzenetére


vampire17
addikt

Akarod esetleg a kesobbiekben pl szeleptermosztatokkal turbozni a configot?

Ariston gyari modulacios termosztatjaval HA-n keresztul tobb adatot lehet kinyerni mint Tado-val (ugyanugy web api-t hasznal az az integracio is ) Illetve Ebus interfeszt is lehet bekotni a kazan es a termosztat koze, fontebb pont errol beszeltek.

(#22009) amargo


amargo
addikt

valaki a keverőszelepet automatizálta már?

Padlófűtésnek általában 26 fokos vizet küldök, viszont pl tegnap esete ez kevés volt és felemeltem 30-ra. Ez teljesen manuális jelenleg, viszont láttam, hogy létezik keverő szelep állító motor [link]

Használ valaki ilyet? Alapjában véve az ára az eléggé zavar, 40e.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22010) vampire17 válasza amargo (#22009) üzenetére


vampire17
addikt

Mar en is gondoltam arra, hogy mivel lehetne a keveroszelepet okositani. A masik hogy jo lenne, ha pontosan megmondana egy ilyen keveroszelep rendszer, hogy pl hany fok is, amit kikever. Mert ugye azt tudjuk, hogy a rajta skalazott ertek az termeszetesen nem a valos szamot adja meg. (Hiszen te hiaba allitod "30 fokra" ha az eloremenod mondjuk 40, a visszaterod, meg 35.... az keverve soha nem lesz ugye 30. :) ) nem is ertem, miert igy jelolik, miert nem pl szazalekosan, hogy hany szazalekban van nyitva, mennyi visszaterot kever hozza.

[ Szerkesztve ]

(#22011) atesss


atesss
addikt

Sziasztok !
Egy távoli fűtésvezérlés kiépítésén gondolkozok, ami két darab, éjszakai (vezérelt) áramra kötött hőtárolós kályhát vezérelne.
Ez egyfajta "pilot" projekt lenne egy szabadulószobának, jelenleg a cél hogy minél kisebb anyagköltségből (illetve amennyire csak lehet a céges és a saját készletemben meglévő alkatrészekből), minél egyszerűbben kiépíthető legyen egy alap megoldás, ami ha beválik, a későbbiekben bővíthető lehet majd mind HW mind SW-szempontból. Illetve ha beválik, máshol is megvalósítható lehet (és akkor már komolyabb pénzügyi keretből).

Első körben a HW-es kialakítást járnám körül.
A központ célszerűen egy RPI lenne, valamelyik a készletemből (és amiről úgy látom hogy áprilisig mellőzni tudom). Mi a minimum HW követelmény hogy használható maradjon ? RPI1-es felejtős ?
Az RPI vezetékes LAN-on lenne (a szolgáltatói router mellett). A végpontoknak a Wifi valószínűleg elérhető a célterületen (=a kályhák mellett), de ezt ezért még tesztelnem kellene.

A két végpontra valami ESP-s eszköz kerülne. Ezek is akadnak, egyelőre szabadon (megvettem őket, de sajnos nem volt még időm komolyabban használni)
Kellene mindkettőre egy olcsó hőmérő modul (lehetőleg olyan min. 3m-es kábellel), illetve egy-egy nagyáramú kontaktor(van készleten) + ahhoz még egy-egy kisáramú relémodul is (elvileg ez is van).
Van ugyan 2db szilárdtest relém is, de félek hogy egy olyan 3kW körüli terhelésnél (10A+) nagyon nagy hűtőborda kellene rá, és így nehezebb is egy megfelelő érintésvédelemmel bedobozolni.

Mennyire nagy gond ha az ESP-k betápja a vezérelt áramról menne ?
A SW-es rendszer le tudna kezelni egy ilyet, pl. úgy hogy a legutóbbi mért hőértéket "megtartja", és kijelzi valamilyen formában (de azért jelezve hogy ez nem a valós idejű adat) ?

Illetve monitoroznom kellene hogy mikor volt éppen vezérelt áram. Ha állandó tápról menne az ESP, akkor erre mi lenne a legegyszerűbb ? Biztos létezik valami kész, optocsatolós IC erre, nem ?
Plusz azt is jó lenne monitorozni hogy mikor volt aktív a kályha. Mivel ez ha működik akkor kb. egy fix áramot fogyaszt, nem kell egy külön pontos fogyasztásmérés, csak hogy fogyasztott-e áramot (>10A) vagy sem. Erre mi lehetne a legolcsóbb-legegyszerűbb "mérő"eszköz ?

(#22012) TheProb


TheProb
veterán

Sziasztok!

A kijelzős hőmérséklet/páratartalom mérős kütyüt
lehetséges alternatív smart home rendszerhez kapcsolni? Pl. Home Assistant, OpenHAB. Vagy esetleg tuya? Vagy direktben nem, csak a gw-t használva?

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#22013) Voice24 válasza kgymac (#22007) üzenetére


Voice24
őstag

Köszi!
Azon mit értesz, hogy jobb lenne saját rendszer? Nálam mindössze annyiról van szó, hogy a melléképületben az ott tárolt termények miatt beüzemeltem egy elektromos fűtőtestet, amire rákötöttem egy Sonoff kapcsolót hőmérővel kombinálva. Mi lenne ehhez képest a saját rendszer?

(#22014) vampire17 válasza amargo (#22009) üzenetére


vampire17
addikt

Esetleg megoldas lehet egy ilyen [link] (nem feltetlen Siemens, biztos van olcsobb is)

Elvileg feszultseggel (0-10V) allithato a nyitott zart allapota. Elvileg keveroszelepre is szerelheto (legalabbis van olyan Honeywell keveroszelep, amivel kompatibilis) Ezt lehetne kombinalni egy olyan csotermosztattal, ami valamin (RF, zwave zigbee, wifi...) elkuldi a homersekletet. (vagy nagyon "DIY" egy sonoff homerot rakotegelsz a keveroszelep utan a csore, valahogy igy: [link] :) )

Ekkor vagy egy "kevert viz homerseklet adatod" (a sonofftol), ami alapjan egy bizonyos logika alapjan tudod szabalyozni a szelepmozgato motort. (pl ha tul hideg a viz, fokozatosan zarja a szelepet, ha tul meleg, akkor meg nyitja. Mivel fokozatosan allitod, egesz fimom vezerlest is meg lehet vele oldani)

Persze meg igy is fuggeni fog a dolog a beerkezo ket hofoku viztol, de kezdetnek ezzel is el lehet indulni.

#22012TheProb [link]

En ezt ajanlom, barmilyen zigbee dongle-al tudod integralni zigbee2mqtt-vel, minden ala is. :)

[ Szerkesztve ]

(#22015) Jonesy84 válasza vampire17 (#22008) üzenetére


Jonesy84
tag

Kb én is ezeket a kérdéseket tettem fel magamnak :) Aztán rájöttem hogy nálam nincs semmi értelme a termosztatikus szelepeknek. Így szerintem marad az Ariston.

(#22016) vampire17 válasza vampire17 (#22014) üzenetére


vampire17
addikt

Arduinohoz van is olyan DAC modul, ami tud 0-10V outoutot generalni: [link]

(#22017) Degeczi válasza Jonesy84 (#22015) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Hogyhogy nincs?
Ha radiátoros fűtés, akkor azt a szobát leszámítva ahol a termosztát van, nagyon is van értelme termoszelepeknek, hiszen különben sokkal nehezebb belőni a többi helyiség hőmérsékletét. Az már persze valóban nem mindenkinél fontos, h egyben okos-szelep is legyen, csak ha változó hőigények vannak.

(#22018) TheProb válasza vampire17 (#22014) üzenetére


TheProb
veterán

Köszi a tippet. :R

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#22019) DJGABI válasza TheProb (#22012) üzenetére


DJGABI
addikt

volt anno linkelve: van rá custom fw [link]

mondjuk még nem olvastam utána, gondolom szeróba kéne bluetooth dongle HA-val összelövéshez, egyelőre a polcon pihennek nekem ezek a dobozkák

[ Szerkesztve ]

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#22020) #68270080 válasza TheProb (#22012) üzenetére


#68270080
törölt tag

Éppen most sz*p*k vele.
Rpi4 Bluetooth-on keresztül nem megy az istennek sem, pedig már segítséget is kaptam a művelethez. Domoticzra szeretném beizzítani, de lehet, hogy elengedem a témát, mert úgy látom egy alternatív FW-rel, hogy zabálja a CR2032-es elemet. 2 hét alatt lement 98%-ról 88%-ra úgy, hogy kb 20 centire van az RPi-től.

Én ezzel frissítettem a FW-t, mobiltelefonon keresztül: WEBFlasher

[ Szerkesztve ]

(#22021) cpt rodgi


cpt rodgi
tag

Sziasztok
Valoszinüleg bugyuta a kerdesem, de nekifutok:
vasaroltam egy esp panelt. [link] Feltettem ra tasmotat. hömerö, relek, minden out megy. ( ami kellhet nekem), de in, nem . pontosabban egy [link] ilyet szerenek üzemeltetni. addig jutottam, hogy ha swich akarmennyire teszem, a relet kapcsolgatja ( ami a gyari gpio5 ön van). domoticzrol tudom kapcsolni a relet, a szenzol (sajnos ) kapcsolja a relet. raadasul elkepzelesem sincs, hogy mikent tudok visszajelzest kapni a domoticzra. Türelmeteket, es valaszokat köszönöm elöre is ..

Megoldva, ugy h meg egy relet letrehozok , egy mindegy hova, es a szenzor a swich 2 lesz. igy a rele 2-t meg mar tudom erzekelni a domoticzban .. de ettöl sztem van elegansabb megoldas. :(

[ Szerkesztve ]

(#22022) cpt rodgi válasza cpt rodgi (#22021) üzenetére


cpt rodgi
tag

Ezzel annyi a baj, hogy gyakorlatilag felezodik a valos inputok szama.. Elöbb utobb kelleni fog egy kulturalt megoldas.

(#22023) Jonesy84 válasza Degeczi (#22017) üzenetére


Jonesy84
tag

Torló szelepekkel játszottam egy kicsit így sikerült belőni, hogy minden helységben közel azonos a hőfok. Ettől függetlenül csabitott a helysegenkénti okos szelep, de 11 db kellene ami már anyagilag nem annyira vonzó.

(#22024) Degeczi válasza Jonesy84 (#22023) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Kevés szobám van és nem igazán változó hőigényekkel, így az okos szelep nekem is fölösleges lenne, de a sima termofej 3-4e Ft, az bőven megéri, h gyorsan, kényelmesen lehessen állítani ha mégis kellene valahol.

(#22025) LógaGéza válasza #68270080 (#22020) üzenetére


LógaGéza
addikt

3 darab van nekem most szétszórva a házban, ATC firmware-el. Kevesebbet fogyaszt, mint a gyárival, ugyanis be tudod állítani milyen időközönként szórjon, és nem kell titkosítás/handshake az adatok átadásához. Kb 1 évet bír ki egy elem benne.
RPi4-nek nagyon gyenge a BT rádiója (konkrétan egy Pi0W-nek is jobb). Nálam egy ESP32 van befogva gatewaynek ESPHome-al, és még az emeleten lévő (vasbeton födém fölött) érzékelőt is simán veszi.

TheProb
Én nagyon ajánlom az általad is linkelt LYWSD03MMC érzékelőket, egy ESP32-t mellérakva jóval olcsóbban megvan a szetted, mint a Zigbee-s buli, tudod kalibrálni is, és elég jól is működnek.

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#22026) kenand válasza Jonesy84 (#22023) üzenetére


kenand
veterán

Én egy kis lakásban bevállaltam a tado termofejeket, ott 2 kell (esetleg 3 de ott radiátoron is kellene cserélnem a hagyományost, kis fürdőben van ott amúgy sem kell annyira). Házközponti fűtés van, termosztát nincs. Így ha eljövünk manuális tekergetés helyett le tudom venni a fűtést, és ha megyünk fel, időben beindítani. Főleg így E- egyetem idején hasznos, mivel a fiúk sincsenek a lakásban.. Hw apron, használtan, és BF refurbished akcióban vettem őket, persze így sem 5000-ba kerültek, mint egy manualis termofej ( másik lakásban is alkalmazom őket)

(#22027) amargo válasza vampire17 (#22010) üzenetére


amargo
addikt

Igen ezen én is gondolkodtam. Nálam közvetlenül a csővezetéken vannak a hőmérők, így ismerem az előremenő és visszatérőt is. Így elméletben tekerek egy kicsit a szelepen, majd mondjuk 30sec ig nézem a hőmérsékletet és ezt ismetlem, amíg mondjuk nem kerül egy tartományba. Kézzel is pont ezt csinálom, telefonon nézem a hőmérsékletet 😊

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22028) LógaGéza


LógaGéza
addikt

Proxmox - van egy kis szabadidőm, és gondoltam átállok rá - tudom nagyon kardoskodtam a Docker mellett, de elég nagy a közösségi nyomás, és hát legalább ezt is kipróbálom.
Aki már használja - hogyan működik az erőforrás elosztás? Úgy terveztem, hogy egyik rendszerként menne a HassOS, mellé pedig egy Ubuntu Server minden másnak. Ha kiosztok neki egy bizonyos mennyiségű memóriát, akkor azt lefoglalja magának, vagy dinamikusan osztódik a rendszerek között?

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#22029) TheProb válasza LógaGéza (#22025) üzenetére


TheProb
veterán

Az ESP32-t milyen megvalósításban és céllal gondolod?

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#22030) amargo válasza vampire17 (#22014) üzenetére


amargo
addikt

Csak most jutottam el idáig (a fiammal még egy űrhajósat játszottunk 😊). De amint látom teljesen azonos elven gondolkozunk 😊
Ha a keverőszelepet is cserélném kellene, akkor már árban ugyan ott vagyok, mintha megveszem a ESBE ARA-t. ESBE keverő szelepem van.

Megnézem, hogy milyen olcsóbb alternatíva van a keverőszelep állíthatására!

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22031) LógaGéza válasza TheProb (#22029) üzenetére


LógaGéza
addikt

Az ESP32 BLE-Gatewayként funkcionálna, venné a szenzorok jeleit és átadná az okosotthon-rendszernek, vagy akár MQTT szerverre küldené.

"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"

(#22032) TheProb válasza LógaGéza (#22031) üzenetére


TheProb
veterán

És tudsz ilyenből out-of-the-box megoldást vagy ezt csak házilag lehetne összeheftelni? MMint olyan ESP32-es gw kütyüre gondolok, amit készen tudok venni.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#22033) amargo válasza #68270080 (#22020) üzenetére


amargo
addikt

(na most jutottam végére az eddigi kommenteknek, látom már ez is meglett válaszolva :) )

Egyáltalán nem zabálja az elemet benne, a custom FW-el lehet a legtakarékosabbra beállítani. Volt róla egy oldal korábban, de most nem találtam meg. A lényeg, hogy a CFW-el tud bizonyos threshold alapján üzenetet szórni és a BLE sniffer ezt csak elkapja nem kell rácsatlakoznia, míg bármilyen más megoldás kapcsolat felépítést igényel, ami a legjobban igénybe veszi az eszközt azaz a benne található elemet. Elem merülése: ezekbe nincs semmi komoly elektronika, ami pontosan tudná mutatni az elemek állapotát.

Továbbá nem tudom, hogy a RPi tud-e sniffel-ni (gyanítom csak külső eszközzel), de egyszerűbb egy ESP32-őt építeni erre $4, mert azt gyanítom, hogy teljes kapcsolatot építesz fel az eszközzel (ha RPi-vel próbálod), ami biztosan nagyon meríti az egységet.. és ennek semmi köze a CFW-hez, egyszerűen nem úgy használod, ahogy optimális lenne.

A bluepy csomag pedig hibás (volt), ez felel a BLE kapcsolat felépítéséért (gyanítom ezt használod is), nálam rendesen szivárgott, azt is javítva tudtam csak megfelelően huzamosabb ideig használni (de már nincs szükségem rá).

#22032TheProb:
Ebben az esetben az ajánlott Zigbee hőmérőt vegyed (vagy vannak olcsóbban kijelző nélküliek is), ahhoz van GW is :)

[ Szerkesztve ]

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22034) jedie82 válasza amargo (#22009) üzenetére


jedie82
csendes tag

Én kútvízzel hűtök egy hőcserélőn keresztül.
Nálam ez vezérli nyáron a mennyezethűtésben a vízhőfokot (nehogy a harmatpont alá menjen ). Egyszerű: 1 ds szenzor nézi a kilépő vizet 10 másodperces mintavétellel. Ezután csak megadod hogy hány másodpercig mozgassa a keverőmotort az egyik irányba (nyit, zár két relé)
pl 3 másodperc 1 celsius fok. Motorfüggő.
Ezzel a padlófűtésedet is meg lehet oldani. Egy egyszerű arduino/esp-vel.

(#22035) amargo válasza jedie82 (#22034) üzenetére


amargo
addikt

Köszi! Akkor ez igazolja az elméletünket, hogy lehet így simán szabályozni :)

Már csak "kedvet" kell szerezni hozzá (még magamnak sem tudom megindokolni, hogy miért adjak ki erre 40e-t), hogy legyen egy ilyen motorom :)

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22036) jedie82 válasza amargo (#22035) üzenetére


jedie82
csendes tag

Nem csak ezt kell megvenni, mert ez csak a motor. Ehhez még kell külön a szelep is. :D
Már ha a tiedre nem lehet rátenni...

[ Szerkesztve ]

(#22037) kano


kano
nagyúr

Sziasztok!
Ugye bármilyen Tado termosztáttal működik az extension kit? Nincs hozzá spec termosztát, hanem tudják a wired és a wireless adatkommunikációt is?
Köszönöm!

„Háborúban elszántság, vereségben dac, győzelemben nagylelkűség, békében jóindulat.” Winston Churchill "Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!" "The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge." Stephen Hawking

(#22038) vampire17 válasza amargo (#22035) üzenetére


vampire17
addikt

Ha a szeleped M30x1.5mm akkor elég sok termoelektromos fej közül tudsz választani. Azokat meg lehet vezerelni digit-analog dac al.

(#22039) amargo válasza vampire17 (#22038) üzenetére


amargo
addikt

Itt megtaláltam a méreteket: [link] de kimegyek megmérem majd.. mert ebből én nem látom.

#22036 jedie82:
Teljesen jogos, most néztem meg a katalógusba és csak arra megy rá, amit linkeltél.. :O

Ez a termoelektromos fej még jó lehet, de én nem látom, hogy a 2 végállásán kívül, hogy lehetne szabályozni is vele. Az osztógyűjtőnél ilyen szelepmozgatóim vannak, de azok vagy nyitva vagy zárva vannak, köztes állapot nincs.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#22040) Lanash


Lanash
aktív tag

Sziasztok!
Nyáron lett felújítva a fűtés és a hmv egy Radiant R1K/28 B és egy melegvíz tárolóval. (Sok egyéb mással) jelenleg 20m3 gázt fogyasztunk havonta, ez szerintem nagyon sok, mert a régi FÉG nyílt égésterű kazán is ennyit evett. Olvasgattam itt a fórumon a tado termosztátról és lenne pár kérdésem. Alkalmas-e az én készülékem a tado féle opentherm-re? Ha bekötöm ezeket kevesebbet fog fogyasztani? Jobb lesz a hőérzet? A ház 140nm, 2 szint, 13 radiátorral +3 kör padlófűtés.
Itt egy kép az útmutatóból:

Előre is köszönöm a segítséget :R

(#22041) Degeczi válasza Lanash (#22040) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Gondolom, 200 az a havi 20 m3?
Az egy ekkora háznál egyáltalán nem vészes (bár nem voltak nagy fagyok, de nulla körül azért igen, sokáig). Mindenesetre egy termosztát csak pár %-ot tud csökkenteni, inkább a komforton javít.

(#22042) Chal válasza Lanash (#22040) üzenetére


Chal
addikt

Egyetértek a felettem szólóval, bár nekem lenne ennyi a fogyasztásom :) Kicsivel nagyobb területet fűtök, nekem az átalányom több ennél, nem hogy a téli havi fogyasztásom.

(már ha helyes a feltételezés és 200m3-at akartál írni)

[ Szerkesztve ]

(#22043) vampire17 válasza amargo (#22039) üzenetére


vampire17
addikt

Neked igy mindenkepp olyan keveroszelep kell, amin van termosztatikus szelepbetet.

pl: http://www.heimeier.hu/wp-content/uploads/2013/07/3-way_mixing_valve_HU_low.pdf


Erre mehet egy termoelektromos szelepvezerlo.

Igen, van olyan is, ami ON/OFF. lenyegeben nyit/zar allast kapcsol egy rele, ebben van alapbol zart es alapbol nyiott kivitel, zonaszelepeknel hasznalnak ilyet (NO/NC) Pl: [link]

Neked viszont nem ilyen kell, hanem ilyen: [link]

A ketto kozott a kulonbseg (az aran kivul.. :D ), hogy az elsonel csak nyit/zar allas van, a masodiknal viszont fokozatosan nyithato/zarhato . a vezerlesenek a modjai:

- Tápfeszültség AC/DC 24 V, 2-pont vagy PDM (pulzus-szélesség modulált)
vezérlőjel
- Tápfeszültség AC 230 V, 2-pont vezérlőjel
- Tápfeszültség AC 24 V, DC 0…10 V vezérlőjel (sztm ez a legegyszerubben megoldhato egy Digit - Analog DAC al pl : [link] + Arduino vagy Rpi )

(#22044) Lanash válasza Degeczi (#22041) üzenetére


Lanash
aktív tag

És @Chal - rosszul írtam :W . Most kb napi 20m3.
Októberben: 343m3, Novemberben: 398m3 gáz fogyott.
Minden hónap első napján körbe szaladok és felírok mindent. Szerintem ez a mennyiség nem jó, hiszen egy nyílt égésterű kb 30 éves kazán is ennyit fogyasztott. A kettő között 20-30% megtakarításnak lennie kéne.

[ Szerkesztve ]

(#22045) MaCS_70


MaCS_70
félisten

Régen jártam erre, de most visszatérek a házkorszerűsítési programomhoz!

Az első nagy kérdés az, hogy milyen kazánt válasszak. Ez nyilván egy sokismeretlenes egyenletrendszer, de egy nagyon erősen súlyozott tényezője az, hogy be tudjam illeszteni a rendszerét a saját házvezérlésembe.

A szakik szerint ez persze baromság, minden úgy jó, ahogy a dobozból kijön és ha több szolgáltatást akarok, akkor vegyem meg a gyártótól.

A tapasztalataitok szerint mely gyártók alkalmasak, és melyek nem a házi rendszerekkel való együttműködésre?

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#22046) Chal válasza Lanash (#22044) üzenetére


Chal
addikt

Nálam az elmúlt 8 napra 13m3/nap az átlag. Úgy, hogy egy vagyonért átmosattam a teljes rendszert októberben profi megoldással (Fernox gépek + folyadékok), és további vagyonért lecseréltem a kazánt + tárolót. A régi kazánnal (de már átmosás után) 480m3-el zártam a novembert. A december úgy fest hogy 410 körül fog zárni, amivel elégedett vagyok, hiszen jóval hidegebb volt. Tavaly sajnos elég slendriánul csináltam a leolvasásokat, január közepére lesz csak adatom arról, hogy akkor még a tiszta retek/iszapos fűtéskörrel és a régi kazánnal mennyi volt az annyi. Persze majd az időjárást is hozzá kell nézni, meg hogy mennyit voltunk itthon.

Szigetelésem nincs, pontosabban 2cm-es hőszigetelő vakolatom van csak + 48-as porotherm téglafalak.

A fűtéskör milyen állapotban van nálad, milyen régi, illetve át lett mosva valaha? Nálam elvileg 6-7 éve történt egy manuális átmosás, de az vicc kategória volt (állítólag leszerelték a radiátorokat, és magas nyomású mosóval kitolták). Most olyan dzsuva jött ki belőle októberben, hogy nem hittem a szememnek, 16db radiátoron reggel 8-tól este 10-ig ment a gép.

Illetve nyilván fontos még, hogy hány fokot akarsz tartani, és hogy mennyire állítod az előremenőt.

[ Szerkesztve ]

(#22047) Chal válasza MaCS_70 (#22045) üzenetére


Chal
addikt

Én azt ajánlom, hogy szerelőhöz vegyél kazánt :) Ha van egy jó és stabil szerelőd akiben megbízol, akkor tegyél rá magasról, hogy ki mit mond, miért is szar az amihez ő ért (mert ilyen megmondást mindenről fogsz találni, mégpedig azért, mert valójában mind szar). Az integrálási lehetőségek csak másodlagosak legyenek.

[ Szerkesztve ]

(#22048) Degeczi válasza Lanash (#22044) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Az valóban nagyon sok, ezért feltételeztem inkább a havi 200-at.
-20%-al is sok lenne, bár a kondenzációs kazán csak akkor takarít meg, ha illeszkedik hozzá a felhasználás: alacsony a visszatérő hőfok, mert akkor tud jól kondenzálni a füstgázból. Ha pl. a régi fűtési rendszer 80/60 fokra volt tervezve és az új kazán is így van beállítva, akkor nem takarékosabb (max. ötvenpár fok kellene legyen a visszatérő - de minél alacsonyabb, annál jobb)
Ugyan írtad a padlófűtést (ami nagyon alacsony hőmérsékletű), de az nyilván külön hőcserélőn keresztül megy, hiszen a radiátoroknak melegebb víz kell.

Mindenesetre rendkívül sok tényező befolyásolja (pl. értelemszerűen a hőigény is, hiszen volt már itt, aki kevesellte a Tado-n beállítható max. 25 fokot, ami pedig a legtöbbünknek elképzelhetetlen lenne, h olyan melegre fűtsünk föl) így nemigen lehet találgatni.

(#22049) MaCS_70 válasza Chal (#22047) üzenetére


MaCS_70
félisten

A szerelőkbe vetett bizalmam alaposan megcsappant. Az elmúlt 10-12 évben pont erre vonatkozóan fut be hozzám rengeteg panasz: az aktuális szerelő beszerzi azt, ami neki éppen sokat hoz a konyhára, aztán a fene se tudja, hogy mi történik pár év múlva.

Nálunk jelenleg két szerelő van képben:

1. A régi, jól bevált mester. Egy itthon viszonylag ismeretlen, de a jelek szerint atombiztos kazánt ajánl -- ami semmilyen okos vezérlési funkciót nem biztosít. Cserébe elpusztíthatatlan.

2. A generálkivitelező embere szerint bevallottan 10 évre veszünk kazánt, azt meg minden típus tudja, legfeljebb az elektronikát kell néha cserélni. Meg kell venni a legkomplexebb vezérlési csomagot pár százezer forintért, amit ő majd jól beállít és karbantart, de rajta kívül senki sem nyúlhat hozzá.

3. Ismerős ajánlása: Bosch vagy Wolff, esetleg Remeha, ő beszereli, illeszti a meglevő fűtéshálózathoz, de a mobiltelefonos hülyeségekkel ő nem foglalkozik.

Ezek a pillanatnyi lehetőségek. Én inkább szeretném úgy, hogy nálam is van döntési potenciál a saját lakásom felszerelésével kapcsolatban.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#22050) BVEKT0R válasza LógaGéza (#22028) üzenetére


BVEKT0R
csendes tag

Úgy tudom dinamikusan osztódik az is és a CPU magok is. Én hasonló képen csináltam HassOS+Freenas párossal (azóta már rájöttem hogy nekem épp fölös volt a proxmox)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.