Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#11001) Degeczi válasza szjoci (#11000) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Egyrészt ha jól látom, nincs ; a "var pressure = msg.payload.BMP280.Pressure" sor végén, másrészt annak neve azért sValue, mert oda stringnek kell mennie (szemben az nValue-val, ami numerikus, integer). Tehát oda pressure.toString() kell menjen.

(#11002) Degeczi válasza LógaGéza (#10999) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Furcsa. Én magyar regisztrációval próbáltam először az EU-s szervert, és pont ahogy írod: látszólag ment minden, lefutott a teszt - de a discovery mégsem talált semmit. Átraktam US szerverre, és rögtön megjavult, azóta is használom.

(#11003) szjoci válasza Degeczi (#11001) üzenetére


szjoci
őstag

Köszönöm szépen, működik :R
Ez az amikor valaki érti is hogy mit csinál, nem csak google+copy+paste a tudomány mint nálam :B

(#11004) Pulsar


Pulsar
veterán

Sziasztok,
van két ebay-es BMP280 szenzorom.
Hogy tudok a másodiknak másik I2C addresst adni?
Ez a fajta:

(#11005) fecus válasza Pulsar (#11004) üzenetére


fecus
őstag

A katalógus szerint a default címe 0x77. Ha az SD0-t lerakod GND-re akkor 0x76. Tehát kettőt rakhatsz fel egy buszra. Azt, hogy a te paneleden az SD0 hol van nem tudom.

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#11006) Piedon válasza fecus (#11005) üzenetére


Piedon
tag

A jobb alsó kisképen az a hármas átkötés szokott lenni a címbeállító (egyből a szenzor felett van a képen).

[ Szerkesztve ]

(#11007) Pulsar válasza Piedon (#11006) üzenetére


Pulsar
veterán

én is arra tippeltem, de nem tudom melyiket forrasszam melyikkel össze

(#11008) fo_di válasza Pulsar (#11007) üzenetére


fo_di
őstag

a képen a középső a jobbra lévővel van összekötve egy vékony szállal. ha azt elvágod (sniccerrel szétkaparod) és a balra lévővel kötöd össze, akkor lesz a másik cím aktív

[ Szerkesztve ]

(#11009) Pulsar válasza fo_di (#11008) üzenetére


Pulsar
veterán

köszönöm szépen :R

ha kettőnél többet szeretnék egy pi-re kötni arra milyen megoldást lehet találni?

(#11010) tboy72 válasza fulton (#10994) üzenetére


tboy72
aktív tag

Wifis relé berak és ha nem törik fel a wifidet, hogy kinyissák a kaput (:-)) akkor biztonságos.

(#11011) fo_di válasza Pulsar (#11009) üzenetére


fo_di
őstag

alapvetően kettőt lehet egy i2c portra kötni, mert kétféle címzést kaphat
a legegyzserűbb lehet, az lenne, hogy fogsz egy pár nanot/d1 minit/hasonlót, azokra kötöd kettesével őket és soros porton/mqtt-n/hasonlón küldöd a pire az adatot megfelelően jelölve a forrást, hogy melyik szenzorról jön

bár [link] eszerint ha veszel egy i2c multiplexert, az is megoldás lehet

(#11012) Piedon válasza fo_di (#11011) üzenetére


Piedon
tag

Ez így van, én az említett multiplexerrel használtam 4-5 bme280at egyszerre (klímaszekrényben mértük őket).

(#11013) Peter.70


Peter.70
őstag

Sziasztok,

Első lépésben külső / belső hőmérsékletet, páratartalmat szeretnék figyelni és klíma távoli vezérlést ( mobilnet, más wifi hálózat ) megoldani.

Gondolom ehhez a xiaomi megoldása ( Mijia gateway, remote controll, hőmérő ) a legcélszerübb megoldás.

Van esetleg más megoldás is?

(#11014) kzsolt00


kzsolt00
tag

Sziasztok,

(ha nem jó helyre írok, kérlek irányítsatok el a megfelelő topicba)
szeretnék kiépíteni egy komplexebb rendszert magamnak a fűtési rendszeremhez. Egy hőmérséklet monitorizáló és riasztó rendszer lenne. Amiért írok, hogy kérlek javítsatok ki, hogy mely pontjaim hülyeségek, vagy miket felejtek el, mivel egészítenétek ki.

Az "alaprajzom" az alábbi:
A szuterinba van a kazán, puffertartály, csövek, amelyeket mérni szeretnék, tehát a DS18B20 szenzorok ott lesznek elhelyezve. Mivel több helyen akarok mérni, ezért több lesz egyenesen a "bread board" ba kötve. Ez az egység pedig a raspberry Pi 3+ ba menne (habár ezek között egy emelet van, és a két egység között így vagy 3-4m távolság, kicsit több kábellel összekötve). A leolvasott hőfokokat real-time szeretném megjeleníteni a RB PI re kötött kijelzőre, de nem csak úgy, hogy egy appot írok, amely megjeleníti, hanem a RB egységet egyfajta webhostnak használnám, hogy legalább a belső hálózaton belül egy böngészőből egy alap kis UI on valós időben lássam, hogy éppen mi hány fokos. Tehát a RB hostolna egy kis webappot, és azt nyitnám meg böngészőben 0-24 ben magán a rasberryn a nappaliba a falba építve, viszont este, ha rámjön a szívbaj, akkor felemelem magam mellől a telefont, beütöm a böngészőbe a címet, és látom, hogy éppen fel akar e robbanni alattam a kazán, vagy nem. Később kimehet majd az internetre is, de első körben elég a belső háló.
Extra1: Riasztó - Egy pici szirénát szeretnék venni, ami az egyik beolvasott hőmérséklet függvényében riasztana csak. Ezt hogyan lehetne megvalósítani, milyen ötleteitek vannak? Milyen szirénát vegyek? Itt is számít igazából a kis méret, elég csak egy kicsi hangszóró is egy régi PC-s hangszórópárból kiszerelve? Ha igen, hogyan mehet az egy RB hez?

1. Igaz, hogy ebből a szenzorból 1 buszra csak 8 at lehet kötni?
2. Olvastam, hogy mások cat5-6 (mindegy) ethernet kábellel hosszabbítottak ilyen szondát. Bárkinek ellenvetés? Valahova nem lesz elég az 1-2-3m.
3. A hely limitált, egyetlen behelyezett bergmann cső áll rendelkezésre ami a két szint között van, és már eleve van benne vezeték, nincs sok hely. Ezért a kérdésem, hogy a RB pi 3+ egységet, és ezt az elosztó "Bread boardot" milyen módon köthetem össze, hogy biztos tuti legyen. Valami ilyesmi háromeres kábel is megfelel, vagy van valami más kritérium amihez alkalmaszkodnia kell? [link] A hossza az 4-5 méter lenne, jelent ez bármiért is negatívumot?
4. Kaptam már olyan javaslatot, hogy a bread board az ne egy RB be legyen kötve, hanem előbb egy arduino egységbe, és arról olvasson az RB. Ennek van értelme?
5. Az egységeket a legolcsóbbnak az aliexpressen, és talán az ebayen láttam. Tudtok olcsóbb helyet ajánlani esetleg?

(#11015) llacee


llacee
őstag

Sziasztok!

Klíma vásárlás előtt állok a lakásba és a gombhoz a kabátot elven, ha nincs nagy ár különbség olyat vennék, amit domoticz alá is be lehet illeszteni.
Gree márkából láttam olyat ami "okos" és wifin keresztül alkalmazással vezérelhető.
Esetleg ismertek típust, ami tud ilyet, amit szeretnék?

Köszi

(#11016) Degeczi válasza llacee (#11015) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A Gree gyári alkalmazása lényegében a használhatatlanságig rossz, nem túloznak a Google Play minősítései, de van Mqtt bridge hozzá (ráadásul hazánkfia által visszafejtett kommuniákció alapján) ami teljesen megbízható, jól bevált.
(bár én Home Assistant alatt használom, de a Mosquitto parancsokat bármilyen környezetből ki lehet adni)

Nem teljesen gombhoz kabát, mert itt tényleg fontos szempont a közvetlen wifi illesztés: ugyan infrával bármilyen modellt vezérelhetsz, de azzal semmiyen visszacsatolásod nincsen az eszköz működéséről.

[ Szerkesztve ]

(#11017) llacee válasza Degeczi (#11016) üzenetére


llacee
őstag

Köszönöm! nézem a linket.
Ehhez egyébként kell valamilyen plusz eszköz vagy wifi hálózaton át megoldja a kommunikációt domoticz<-mqtt->gree?
Mindenképpen kell a visszajelzés, semmiképp nem gondolkozom infrában.

A kiszemelt: [link]

[ Szerkesztve ]

(#11018) Degeczi válasza llacee (#11017) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nagyon hasonlót használok november óta, mert nekem a fűtésre kellett kihegyeznem, a magasságos Dégáz uis a tavaly szeptemberi határidő helyett idén áprilisban méltóztatott elhozni a gázt a telekhatárra, így a klímával kellett végigfűteni a telet - és ezt szépen meg is oldotta. Ahogy az időjárás alakul, lassan hűteni is fog majd.

A wifi modul nyilván ugyanaz lehet mindegyik Gree-ben. Semmi extra nem kell jhozzá.

(#11019) Peter.70 válasza Degeczi (#11016) üzenetére


Peter.70
őstag

Szia, nekem is gree klíma van. Wifis és hát mit mondjak az alkalmazás mobil nettel nem mindig van barátságban. Le tudnád írni szájba rágósan az Általad linkelt megoldást?

(#11020) Peter.70 válasza Peter.70 (#11019) üzenetére


Peter.70
őstag

Jól látom? Ehhez kell raspberry is?

(#11021) Degeczi válasza Peter.70 (#11020) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Persze, ez a topik főként arról szól, h saját kézbe vesszük az irányítást a gyártók egyedi megoldásai helyett, részben mert azok hiányosak/buták, nem integrálhatóak más rendszerekkel, vagy egyszerűen csak megbízhatatlanok (mint a Gree alkalmazása is). Ha nem lenne saját otthoni szervered és továbbra is a gyártóéra hagyatkoznál, akkor semmivel nem lennél előrébb: a kílma ugyanúgy hol elérhető lenne, hol nem.

Ha nem akarsz saját megoldással foglalkozni, akkor fix IP-t kellene megpróbálni kijárnod a netszolgáltatódnál, mert a tippek szerint annak megváltozása után szakad le a Gree.

(#11022) Peter.70 válasza Degeczi (#11021) üzenetére


Peter.70
őstag

Hát a fix IP szerintem nem fog menni, marad a raspberry

Neked miről megy a rendszer? Lehet androidos telefonról vezérelni?

[ Szerkesztve ]

(#11023) jézusom


jézusom
addikt

Sziasztok! Tuya smart appal vezérlek rgb ledet egy wifi modul segítségével. Van egy funkció mi szerint zenére villog a led, ez a tuya appban van. Nos ez pár percig működik, aztán leáll, ez miért lehet? :U

(#11024) Peter.70 válasza Peter.70 (#11022) üzenetére


Peter.70
őstag

Amit szeretnék, az a Klíma vezérlés ( lehetőleg távolról lássam is a beállításokat, és tudjam változtatni ), külső / belső hőmérséklet, páratartalom figyelés. És hogy esetleg a későbbiekben bővíthető legyen a rendszer

(#11025) Degeczi válasza Peter.70 (#11022) üzenetére


Degeczi
nagyúr

x86 alapú Gigabyte Brix-et használok, mert 10-11 dockert futtatok, amihez a Raspberry fixen 1 GB memóriája nagyon kevés. De ha csak Home Assistant / MQTT futtatásra kell, arra bőven elég (de a háttértár ne SD kártya legyen, mert gyorsan megdöglik a sok írástól)

A telefon launcherében egyszerűen egy könyvjelzőt raktam ki az otthoni szerveremre (a nálam is változó IP miatt DuckDNS-en keresztül van mindig aktuális url): a Home Assistant felülete tökéletesen reszponzív, jól újraméreteződik a telefon kijelzőjéhez, mintha csak dedikált alkalmazás lenne (bár van az is fejlesztés alatt, de nincs rá szükségem)

Arra, amit szeretnél, beválik pl. Xiaomi Gateway, mert az jól integrálható bármelyik otthonautomatizálási rendszer alá, a vezeték nélküli hő- és páratartalom szenzorai pedig nagyon pontosak és sokáig üzemelnek (tavaly február óta használok majdnem egy tucatnyit, és nemrég kellett az elsőben cserélni elemet). Fűtésvezérlésre a(z elemtakarékosság miatt) ritkás jelentéseik miatt nem igazán jók, de monitorozásra tökéletesek.
De ilyesmikről rengeteget olvashatsz a topikban.

(#11026) enesbcs válasza kzsolt00 (#11014) üzenetére


enesbcs
tag

RPI "webhostnak" az RPIEasy-t javaslom.
https://github.com/enesbcs/rpieasy

0. Én pl egy kisméretű DC12V-os hangfényjelzőt (sziréna) használok (külön tápról), egy relé kapcsolja ki be, de RPI Zero esetén USB hangkártyára szúrhatsz egy sima jack dugós hangfalat, és tetszőleges WAV/MP3 fájlokat is tudsz lejátszani, igény szerint.
1. DS18B20-ból van aki 35-öt is használ egy onewire buszon. Megfelelő tápforrásról kell gondoskodni a szenzoroknak, és remélni, hogy az általad használt linux kernelben nincs lekorlátozva 10-re a darabszáma :)
2. Hasonló DHT22 szenzort vittem már el 6méterre is Cat5 UTP kábelen, gond nélkül megy. Onewire-nél 50 métereket is rebesgetnek, bár ott már 5V-os tápot használnak, és valami nagyon frankó táp kell, mert olyan hosszon már szerintem 2V is esik a végére a tápfeszből. Meg gondoskodni kell róla, hogy visszafelé ne jöjjön több 3.3V-nál az RPI adatlábára, mert azt nem komálja.
3. ezt a 4-5métert gondold át egy picit. 3.3V-os jelszintekkel dolgozik az RPI, tudod mennyi érkezik ebből 5 méter után? 2V alatt már nem érzékeli logikai 1-nek az állapotot...
4. Az Arduino jobban viseli az 5V-ot, mint az RPI (ha mégis rákerül valahonnan), ha elfüstöl valószínűleg olcsóbb mint egy RPI, nem SD kártyáról fut benne a program mint az RPI-ben, ennyi előnye lehet. Egyébként én biztos nem tennék semmit a board és az RPI közé (minek még egy szintnyi bonyolítást vinni a rendszerbe?), van tartalék Raspberry-m itthon és mentettem az SD kártya tartalmát is. De ízlések és pofonok. Pont.
5. Általában az aliexpress olcsóbb, főleg ha valami akció van. E-bayen a liciten lehet sokat spórolni, ha nem sürgős a beszerzés.

[ Szerkesztve ]

(#11027) Pulsar válasza fo_di (#11011) üzenetére


Pulsar
veterán

Köszi. Megnéztem ezt az i2c multiplexert mert már nem elsőnek futok ebbe bele :)

Piedon Neked pedig köszi a megerősítést. :R

(#11028) Peter.70


Peter.70
őstag

Sziasztok,

Az okos konnektorok tudják mérni a fogyasztást. Ez pillanatnyi? Tárolja visszamenőleg az adatokat?

(#11029) Degeczi válasza Peter.70 (#11028) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Sajnos egyáltalán nem általános a fogyasztásmérés, erre ügyelj a típusválasztásnál!
Jellemzően az aznapi, a tegnapi és az összesen értéket tárolja a chip, de ha saját kézben van a kezelése, könnyen készíthetsz bármilyen más bontású számlálót is.

(#11030) Peter.70 válasza Degeczi (#11029) üzenetére


Peter.70
őstag

(#11031) LouiS22 válasza Peter.70 (#11030) üzenetére


LouiS22
veterán

És ezzel hozzá is láncoltad magad a Tuyához mint platformhoz.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11032) Degeczi válasza LouiS22 (#11031) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Dehogyis, már egy hete jött ki rá Tasmota template.

(#11033) Peter.70 válasza LouiS22 (#11031) üzenetére


Peter.70
őstag

Ezt nem értem. Miért?

(#11034) LouiS22 válasza Degeczi (#11032) üzenetére


LouiS22
veterán

Persze, csak ahhoz szedd szét és forrassz, majd flashelj. Nem átlaguser skill ;)

[ Szerkesztve ]

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11035) LouiS22 válasza Peter.70 (#11033) üzenetére


LouiS22
veterán

A legtöbb olcsó kínai cucc a Tuya nevű platformon keresztül kommunikál, az "az" app hozzá. Ha nem tudsz/akarsz/szeretnél dugaljat szétszedni, forrasztani, firmware-t cserélni (és valami azt súgja, hogy nem, ez nem te vagy ;)), akkor jobb híján kénytelen vagy ezt az appot/platformot használni.

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11036) Peter.70 válasza LouiS22 (#11035) üzenetére


Peter.70
őstag

Mondjuk nem akarom rendszerbe illeszteni

(#11037) LouiS22 válasza Peter.70 (#11036) üzenetére


LouiS22
veterán

Akkor vedd úgy, hogy nem mondtam semmit :)

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11038) sambenez válasza LouiS22 (#11035) üzenetére


sambenez
addikt

Tudsz mondani olyat amit nem kell szétszedni, nem kell forrasztani flashelni szóval csak kiveszem a dobozból és használom, de nm láncolom magam semmilyen platformhoz?

(#11039) fo_di válasza sambenez (#11038) üzenetére


fo_di
őstag

elvileg a shelly ilyen, van a saját app és a shelly cloud, de ha azt nem akarja az ember, a gyári firmware-rel mindenhez köthető REST API vagy MQTT segítségével

(#11040) LouiS22 válasza sambenez (#11038) üzenetére


LouiS22
veterán

Ahogy a kolléga mondja :)

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11041) sambenez válasza fo_di (#11039) üzenetére


sambenez
addikt

Kb 4x annyiért mint ez a blitzwolf.
Darabonként ekkora különbségért talán megéri kicsit beleásni magát az embernek a forrasztás rejtelmeibe.

(#11042) UberMutant válasza sambenez (#11041) üzenetére


UberMutant
őstag

súlyra is sokkal nehezebb a shelly plug mint a bw shp6
remélhetleg jobb alaktrészekből épül fel, mint a bw.

(#11043) Peter.70 válasza UberMutant (#11042) üzenetére


Peter.70
őstag

Most már elég legyen, nem tudom már a rendelést vissza mondani :DDD

(#11044) Degeczi válasza Peter.70 (#11043) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Miért mondanál vissza egy tizenpár $-os cuccot, ami a maga nemében valószínűleg hasonlóan jó, mint az USB nélküli SHP2?
Bőven elkél a házban több ilyen is (nekem pl. 8 üzemel)

Ettől még lehet később másik típus is - bár akkor már valóban célszerű saját rendszert építeni, h egy helyen, egyformán kezelhesd mind.

(#11045) Peter.70 válasza Degeczi (#11044) üzenetére


Peter.70
őstag

A xiaomi okos konnektorok ajánlott kategóriába tartoznak?

(#11046) Degeczi válasza Peter.70 (#11045) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Nagyon nem!
EU verzió nincs belőle, a kínai (US) dugó pedig életveszélyes, hibás konstrukció.

(#11047) LouiS22 válasza UberMutant (#11042) üzenetére


LouiS22
veterán

Nem csak súlyra. Egyrészt 2 megás a flash bennük (a kínaiakban 1), másrészt a fejlesztők anno leírták, hogy mielőtt nekiláttak a saját változatnak, teszteltek vagy 20 kínai gyártói terméket (akkor még úgy gondolták, hogy bérgyártásban meg tudják majd oldani). Arra határozottan emlékszem, hogy a legdurvább elvérzések pont a fogyasztásmérés pontosságában voltak. De aki már flashelt Tasmotát, az tudja, hogy ott is le van írva egy kalibrációs metódus pont amiatt, mert pontatlana mérés out of the box. De nyilván a 4x szorzó sem a gyártó profitéhsége miatt van kizárólag...

Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!

(#11048) Degeczi válasza LouiS22 (#11047) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Biztosan így van, de a legtöbb otthoni felhasználásban szerintem lényegtelen a fogyasztásmérés abszolút pontossága, hiszen attól nem függ semmi, hogy pl. a mosógéped mondjuk 210 vagy 250 kWh-t (de lehet nagyobb eltérés is, mindegy) fogyasztott egy évben.

A lényeg, h az egyes állapotok (pl. kikapcsolt, mos, pihen, készen van, ...) jól beazonosíthatóak legyenek, és erre tökéletesen megfelelnek az SHP2-k. Én amúgy mindet bekalibráltam Tasmota alatt egy 100W-os izzóval, de nem voltak durva eltérések, pár %-on belül volt mind. Persze ha nem tisztán rezisztív a terhelés, akkor biztosan nagyobb a hiba - de ez éppen így van a pár ezer Ft-os, LCD kijelzős házi fogyasztásmérőkkel is. Igazi jelentősége annak sincs.

Rendeltem amúgy kíváncsiságból (és jövőbeli redőnyvezérlés miatt) egy 4-es csomag Shelly 2.5-et is, de egyem a szívüket, egy héttel a rendelés leadása után még mindig "processing" státuszban van, nem sietik el...

[ Szerkesztve ]

(#11049) ZetorGumi válasza Degeczi (#11021) üzenetére


ZetorGumi
addikt

Sziasztok.

Olyan “relét” keresek, amit webről, alkalmazástól is tudjak kapcsolni.
Elvárás:
Egybe legyen az egész, ne kelljen hozzá gateway, etc, etc. De ha nekem kell összerakni, attól sem zárkózom el.
Egyszerű legyen, mint a faék, mind fizikailag, mind a webes felülete.
Vezetékest jobban preferálnám, de a wifistől sem zárkózom el.

(Elektromos kapu nyitáshoz kellene - impulzus, illetve egy mágnesszelep, és egy dugalj vezérléséhez.)

Köszi.

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#11050) Degeczi válasza ZetorGumi (#11049) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Sonoff Basic wifis relé megfelel annak, amit írtál, és alapban sem drága, de akciókban akár $4 alatt is meg lehet kapni.
Bár ha kapuról van szó, azt nyilván nem csak nyitni, hanem csukni is kell, így egyetlen relé nem elég. Ha meg már kettő, akkor jobb nem gyári megoldásra hagyatkozni, hiszen okvetlenül el kell kerülni, h egyszerre mindkét irány bekapcsolva legyen.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.