Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-08 20:34:45

LOGOUT.hu

Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#55951) mazsi70 válasza bzoli926 (#55950) üzenetére


mazsi70
senior tag

Nézz rá

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#55952) kovisoft válasza bzoli926 (#55950) üzenetére


kovisoft
őstag

Az FZ200-hoz képest mindkettő visszalépés lenne. Mindkettőnek tele állásban (vagyis a legnagyobb zoom mellett) nagyon sötét az optikája (f/5.9 ill. f/6.5). Emiatt egyrészt hosszabb expozíciót kellene alkalmazni, hogy elegendő fény érje a szenzort, ami növelné a beremegést (vagy nagyobb ISO-t, ami növelné a zajt). Másrészt ezek az optikák tele állásban már legnagyobb nyílás mellett is diffrakció-határoltak, ami azt jelenti, hogy egy pontszerű fényforrásnak is egy akkora korong a képe, ami nagyobb, mint a szenzor egy pixele, emiatt lecsökken a tényleges felbontás, homályos képeket tudnak csak készíteni. Szerintem összeségében nem kapnál élesebb képeket, mint az FZ200 egy képkivágásával.

Nem írom, hogy "vegyé DSLR-t", mert már az FZ200-nak is ekv. 600 mm-es objektívje van, és ezt nehéz überelni DSLR-rel úgy, hogy ne aranyárban legyen (talán egy használt DSLR egy 1000-es tükörobjektívvel). Mindenesetre szerintem ebben az ársávban az FZ200 a legjobb választás erre a célra.

(#55953) ACE-


ACE-
addikt

Üdv!

Van egy ilyen Kit-em: Nikon D5200 kit (18-55mm VR II, 55-200mm VR II)

de rájöttem, hogy bár szuper gép, kihasználatlan. Többször szeretnék videózni, és arra alkalmatlan, ezért úgy döntöttem, hogy ha az akár a minőség rovására is megy, vennék egy kompakt-ot helyette, ami azért nem gagyi, és rendelkezik jó nagy zoom-al, lehetőség szerint 20x-os optikaival. Jó lenne ha a képek és a videók is megfelelően jó minőségűek lennének.
Úgy számoltam hogy a KIT-et 150ezerért talán el tudom passzolni (van még rá 2 év gari) és erre még rádobnék 100ezret, ezért 250ezerből kéne kifutnia.
Köszönöm a segítséget!

Revolut (7000 Ft azonnali) Curve (5font)

(#55954) Falovas válasza ACE- (#55953) üzenetére


Falovas
aktív tag

Jó, de mi a kérdés, kérés?

" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en

(#55955) ACE- válasza Falovas (#55954) üzenetére


ACE-
addikt

Először arra gondoltam, hogy az a kérdés - bár konkrétan nem írtam - ami a topic címe. ;)
Szóval arra lennék kíváncsi mi a legjobb kompakt gép a kívánalmaimnak.

Revolut (7000 Ft azonnali) Curve (5font)

(#55956) _csocso_ válasza ACE- (#55955) üzenetére


_csocso_
senior tag

Szia! Kompaktok között nem biztos, hogy találsz megfelelőt, bridge gépből a Pana FZ1000, ami belefér a keretbe, igaz "csak" 16x zoomot tud. De nagyon jó kis gép, 1" szenzor, F-2,8-4 obi, szóval ajánlott kategória, olcsóbb is jóval mint amit rá szánnál, Falovas is tud róla regélni.

https://www.youtube.com/watch?v=teRMe7DA1Lk -ha vki még nem látta volna

(#55957) mazsi70 válasza ACE- (#55955) üzenetére


mazsi70
senior tag

Ha ,a Nikont akarod kiváltani hasonló kép minőségben ,akkor 20x zoom alatt keress gépet .Plusz még videózni is szeretnél .Pana Fz1000(1"szenzor /16x optika) ,Pana LX100 (3/4szenzor/3x optika),Pana TZ100 (1"szenzor /10x optika)

[ Szerkesztve ]

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#55958) polar-x


polar-x
tag

Hello! Panasonic Lumix Fz82-ről van már valakinek tapasztalata? :C

(#55959) Falovas válasza ACE- (#55955) üzenetére


Falovas
aktív tag

Az FZ1000 mindenkép ajánlott kategória. Egy jó családi mindenes. Viszont van egy DE! A videózás terén kifogástalan. A Shutter speedet 50-re állítod( az ISO-t auto-ra) azután már csak az expozíció kompenzációhopz kell nyúlni, ha szükséges. Plusz ott vannak a videós profilok..remek. Az autofókusza is igazi felüdülés a kompaktom után....nem sokat bizonytalankodik, és több féle autofókusz közül válogathatsz...Viszont a fotózás terén én erősen javallok egy külső vakut. Az ezeréves SunpakMZ440-es vakum használatával igazi portrékat lehet lőni a családtagokról. Lehet művészkedni, és akár 125 -re levinni az ISO-t úgy, hogy diffusorral szórom a fényt a fotóalanyra. Tűéles portrék az eredmények.
Persze a saját vakujával is lehet portrézni, de a szemből telibe vakuzás azért messze van a portré készítéstől.A vakuhoz azért még kell egy slave vezérlő, és ennyi. Még szabadban nem teszteltem( télen vettem) így csak a beltéri fotózásról tudok nyilatkozni. Idáig megvagyok elégedve a géppel. Bár az igaz, hogy ISO 800 fölött azért elég "zajos" portrézni, még a saját vakujával is. Kell az a külső vaku. De ne csodálkozzunk a profik a DSLR-ekhez is több softboxot használnak , plusz rádióvezérlésű stúdióvakukat. Úgyhogy amatőr szinten egy külső vaku nem ördögtől való mutatvány, és nem ciki.

[ Szerkesztve ]

" Tudtam, tudtam... csak nem sejtettem!" "Értem én, csak fel nem foghatom! " https://www.juzaphoto.com/me.php?p=109773&pg=allphotos&srt=data&l=en

(#55960) Mandok


Mandok
tag

Sziasztok!

Ezúton köszi mindenkinek minden tanácsát a gépekkel kapcsolatban. Tegnap pár szalonban szétnéztem, élőben persze rengeteg gép van, ami szerelem első látásra, mint pl. a Canon G7X, G5X, stb.stb. De igazából rájöttem, hogy a végtelenségig lehetne nyújtózkodni az árat illetően itt is. (mert, ha már kézben van, akkor milyen jó kis gép a Sony A6000 is, még, ha nem is kompakt, akkor is).
Így végül rövidre zártam a témát és bár így is megdupláztam a kiinduló keretet (vagyis 100 ezerért akartam jóféle, videós kompakt gépet), de végülis az RX1000 mark3 mellett döntöttem.

Méghozzá azért, mert rájöttem, hogy a döntött kijelző nekem az egyik elsődleges külső feature egy fényképezőnél. (ebben a Canon a full hajtogatható LCD-vel még jobb lett volna, de valahol meg akartam húzni egy határt).

Őszintén remélem, hogy nem fog csalódást okozni a kis masina. (főként azért is, mert ha már kézbe fogtam pár komolyabb gépet, akkor elég nagy volt a csábítás afelé is, hogy eladjam az OMD EM10-esem és ezzel a kompakt gép árával megtoldva vegyek egy komolyabb mindenes gépet videóra/fotóra).
De mivel rengeteget motorozok és a motorozásaim alkalmával azért eléggé meggyűlt a bajom már az EM10-es rendszeres be és kicsomagolásával is, így most hatalmas várakozásokkal tekintek egy-remélhetőleg- a bőrruha belső zsebében is elférő kompakt géppel kapcsolatban.
Ebay-ről rendeltem egy mini tripodot is hozzá, így talán sokkal simább lesz ezentúl a motoros és családi élmények mögörökítése...

A gép még egyelőre berendelés alatt, komolyabb tapasztalatokról majd akkor fogok tudni beszámolna, ha kézben lesz.

Köszi mindenkinek a segítséget! :R

(#55961) ACE- válasza mazsi70 (#55957) üzenetére


ACE-
addikt

A TZ100 nekem nagyon bejönne, a 4K videói nagyon impresszívek, egy gondom van velük, hogy nekem nem túl "fluid"-ak a videók. Előfordulhat hogy a 25 fps miatt és a moniztorom 60Hz-e miatt érzem nagyon akadozottnak a felvételt? Viszont láttam hogy 4K-ban nincs is más, csak 25 FPS, de nem tudom az 1080-as 50 FPS-es jobb lenne-e... TV-n nem tudom kipróbálni az általam talált videókat, mert nem játssza le a TV...

Nincs esetleg valakinek pár olyan TZ100-as videója, amit megosztana velem? Főleg az 1080p-sek érdekelnének, mert ilyet nem találtam sehol nyersen, csak youtube-on, de azok iszonyat le vannak butítva...

Revolut (7000 Ft azonnali) Curve (5font)

(#55962) Spirit


Spirit
őstag

Sziasztok!
Jó ideje nem foglalkoztam a kompakt gépek világával és most is speciálisabb igény miatt kerestem fel a topicot. Tudnátok-e valami iránymutatást adni milyen típusok között nézelődjek, egyátalán kompakt gépeknél létezik-e megoldás.

Szükség lenne egy olyan gépre, mely munkahelyen gépészeti problémák megörökítésére lenne használva.(értsd: nini, ott egy cső,amin mikrorepedés van, katt).

Amire szükség van:
-strapabíró legyen, ne ártson a por, komoly pára, kisebb ütések
-jellemzően rossz fényviszonyok között kéne használni, a zaj még a kisebb probléma, inkább az állvány nélküli éles képek lennének a fontosak
- ami a legfontosabb, hogy megbízható automata módja legyen, ami az átlagnál jobb. Legtöbb esetben egy helyszínbejárásnál 10-100 kép készül, sokszor kifacsart pozícióban, sötétben, nem lehet blendeállítással, meg manuális fókuszkereséssel bajlódni, de az sem működik, ha utólagos visszanézéskor derül ki, hogy a levegőben szálló párán csillant meg a vaku, oda mért és egy nagy sötétség van a képen néhány fényponttal.:)

Mik a lehetőségeim úgy 50-100k között?

(#55963) Tin_Shield válasza Mandok (#55960) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Jesszus, Canon G5X szerelem első látásra? Az a nyomi rondaság? :)
Persze csak viccelek, és egyébként is kinek mi tetszik.
A markIII-hoz gratula, jó gép, szeretni fogod

(#55964) Tin_Shield válasza Spirit (#55962) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Olympus TG-4, ennek van a legfényerősebb objektívje a strapakompaktok közül.

(#55965) bzoli926 válasza mazsi70 (#55951) üzenetére


bzoli926
újonc

Kedves kovisoft és mazsi70!

Köszönöm mindkettőtök válaszát
Mazsi: az a gond, hogy az FZ-82-vel, hogy a specifikációkon és az árán kívül vajnyi keveset tudni a géprő
Kovisoft: köszönöm a válaszodat, a tanácsodra lehet marad az FZ200 azonban az is lehet, hogy vásárolok hozzá egy telekonvertert az adna annyi pluszt, hogy eltudnák vele boldogulni bár így se jövök ki túl olcsón, csak olcsóbban.
Minden jót!
Üdv. Z.

(#55966) mazsi70 válasza ACE- (#55961) üzenetére


mazsi70
senior tag

A 3 említett gép közül 2 volt a tulajdonomban .A TZ100 sajna kimaradt . :)
Esetleg a Médiában lehet kiállítási darab .Viszel kártyát és kipróbálod a videó képességét .

Nyilván akinek a szenzorméret a fontos, az fullframet vesz. (igazából az apsc létét nem tudom értelmezni)

(#55967) K_Gabor


K_Gabor
tag

Sziasztok!

Le szeretnék cserélni egy régi S9500-as finepixet.
Hobbi fényképezésre kéne, kirándulásokon szép képek készítése lenne a cél.
Jól sejtem (laikusként) a régi gép szintjét egy jobb képességekkel megáldott
okostelefon is hozza/felül múlja?
Arra lennék kíváncsi, hogy szerintetek mi az a szint, amivel már érdemes foglalkozni,
és lényeges előrelépést hozna a régi gép, illetve egy manapság kapható akármilyen
telefonnal szemben?

Előre is köszi a segítséget! :R

[ Szerkesztve ]

Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei

(#55968) Tin_Shield válasza K_Gabor (#55967) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Az 1/1.7" és a 2/3" gépek kifutottak, így az 1"-os szenzorral szerelt gépek között nézelődj. A legolcsóbb ezek közül a Sony RX100 markI. Ha nem ragaszkodsz a tényleges kompakthoz (gép és objektív fixen összeszerelve) akkor a pénztárcádnak megfelelő MILC kínálatot is érdemes átböngészni. És belépő tükörreflexes gép is kapható egy jobb kompakt áráért.
Szóval van választék, de jobban meg kell fogalmaznod az igényeidet: pl. méret/hordozhatóság, videó, optika, ár stb

(#55969) #13880064


#13880064
törölt tag

RX-100-nál mennyire zavaró a sötétedés a tele végén? Megéri lecserélni egy FZ-200-at rá? Éjszakai városi életképekhez, nappal háttérmosott közeli természetfotók vagy tereptárgyak lenne a cél.

(#55970) Tin_Shield válasza #13880064 (#55969) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Melyik RX100-nál, már markV-nél járnak. A markI és markII f4.9-es tele vége kb. hasonló "ekvivalens fényerővel" bír. Persze a szenzor modernebb és nagyobb a Sonyban, jobban bírja az érzékenység emelését, az éjszakai képekhez kicsit jobb lesz. Viszont a FZ200-zal meg több lehetőséged van a háttérmosással játszani a kisebb szenzor ellenére - ha van lehetőséged zoomolni.
Szerintem gyűjtsél még egy RX100 markIII-ra, vagy méginkább egy Panasonic LX100-ra

(#55971) divot válasza #13880064 (#55969) üzenetére


divot
veterán

Sony RX100 M3

f/1,8

1/30s

ISO 250

A kompozíciót ne nézd, mert nincs. :) Csak próbálgattam a gépet, hátha segít neked a döntésben. Én nagyon megszerettem, kézből olyan fotókat csinálok, mint a régebbi gépemmel állványról se.

(#55972) #13880064 válasza Tin_Shield (#55970) üzenetére


#13880064
törölt tag

Igen, jó meglátások, kár hogy az mk3 egy vagyon. Ennyiért már nem éri meg.

(#55973) #13880064 válasza divot (#55971) üzenetére


#13880064
törölt tag

Kénytelen leszek valami ideológiát magamévá tenni miért éri meg... De már alakul... :)

(#55974) Peat;) válasza Tin_Shield (#55970) üzenetére


Peat;)
veterán

LX200-at végleg törölték végül? Sok hónapja meg kellett volna jelennie, az idei nyárra én azt terveztem be, hogy lecserélem az oly pl5+14-150-esemet rá, mert megbékélek a kisebb zoommal de kellene a kisebb méret.

Nézegettem még gépeket, a pana tz100-as egyes szenzora azért sötét képeknél látszódik hogy elfogy kezdő obi értéken is, bár hihetetlen kis gép de 200k-t nem fogok kipengetni érte. Canon megragadt full hd videonál, szeretnék abból is 4k-t már. Nikon, olympus nem játszik. Sony ellenében már inkább tz100. De ha kijönne az lx200 valószínű 300 körül megállna és hát...az előd alapján odacsapna megint. Az elődöt meg már nem meri megvenni az ember, mert hótziher hogy akkor jelentenék be hogy két hónap és veheted az utódot..

(#55975) Tin_Shield válasza Peat;) (#55974) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Nem tudom.
Ha a dönthető/kihajtható LCD-t megkapná, akkor könnyen lehet beáldoznám érte az E-M10-et.

[ Szerkesztve ]

(#55976) #13880064 válasza Peat;) (#55974) üzenetére


#13880064
törölt tag

Használsz EVF-et? A TZ100-nak nem túl szép a keresője, felbontásra megvan de optikailag bosszantó.

(#55977) K_Gabor válasza Tin_Shield (#55968) üzenetére


K_Gabor
tag

Értem, köszi. :R
Nem feltétlen kompakt a cél, méretben pedig nem zavarna a jelenlegihez hasonló sem.
Az objektívek cserélgetésével nem nagyon akarok bíbelődni, úgyhogy abban az esetben csak
valami általános obi kerülne rá és úgy rohangálnék vele.
Jó lenne újat beszerezni, de mivel tényleg csak nagyon hobbi szinten fényképezgetnék ezért
100-200 ezret nem költenék rá egyelőre, emiatt nézegetem a használt gépeket is serényen.

Hirdetéseim: http://hardverapro.hu/tag/k_gabor_3#aprohirdetesei

(#55978) bancsi62


bancsi62
csendes tag

Sziasztok!
FinePix F30 gépemet szeretném lecserélni. Elsősorban fotózás (családi események + üdülési élmények), video ritkábban (van egy HX-WA30 kamerám). Ha lehet, kis méretű legyen, minél "automatább" és gyors. Persze jó lenne a nagy zoom is ... Mit ajánlanátok 100+ ezer körül? Ahogy olvasom, RX100 M1 ajánlott? Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#55979) #13880064 válasza bancsi62 (#55978) üzenetére


#13880064
törölt tag

Jó fényerő kicsi zoom. Kis fényerővel van Panasonic TZ70, TZ80 ami szerintem jó családi fotózáshoz. És relative nagy a zoomja.

[ Szerkesztve ]

(#55980) kovisoft válasza #13880064 (#55979) üzenetére


kovisoft
őstag

A Panasonic TZ70, TZ80 párost inkább így jellemezném: kis fényerő, kis szenzor, ehhez képest értelmetlenül nagy zoom. Én nem ajánlanám ezeket, sokkal inkább a Sony RX100-at. Célszerűbb a nagy zoomról lemondani (amit ritkán használna ki az ember), mint az általános jó képminőségről.

(#55981) #13880064 válasza kovisoft (#55980) üzenetére


#13880064
törölt tag

Ha nem szempont a zoom akkor lehet mobiltelefonok közt is keresgélni.

(#55982) kovisoft válasza #13880064 (#55981) üzenetére


kovisoft
őstag

A kérdezőnek szempont a zoom, hiszen írta. Kérdés, hogy ebből mennyit áldozna be a képminőségért. Egy mobillal mindent. És mivel egy 1/1.7"-es szenzorral rendelkező gépet szeretne leváltani, ezért egy 1/2.3"-as gép csak visszalépés lenne ehhez képest, akárcsak egy mobil, aminek szintén kisebb a szenzora.

(#55983) #13880064 válasza kovisoft (#55982) üzenetére


#13880064
törölt tag

Akkor RX100 mk3 vagy Panasonic LX100. Zoomja akkor se túl nagy. Előrelépés?

(#55984) Tin_Shield válasza #13880064 (#55983) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Az F30 szenzora legendás volt a maga idejében, közelítette az akkori CCD-s DSLR-ek tudásást. Nekem még mindig megvan, igaz már csak gépjavítások dokumentálásra használom. A tudása és a sebessége mai szemmel már megmosolyogtató, de a képminősége még mindig vállalható, jobb mint a sötétoptikás 1/2.3"-os kompaktoké.
Szóval ha előre akar lépni képminőségben akkor jó irány a nagyobb szenzor, az RX100 mark1 jól érezhetően többet tud minden téren. Nagy zoom ugyan nem lesz (az F30-on sincs), de 20 MP-ből bőven lehet vágni ha szükséges. Ha nagy(obb) zoom kell jó képminőséggel Panasonic TZ100, ha még nagyobb akkor FZ1000, de ezek nem 100e környékén vannak.

[ Szerkesztve ]

(#55985) SpeedyG válasza divot (#55971) üzenetére


SpeedyG
tag

Le a kalappal. :R

(#55986) #13880064 válasza Tin_Shield (#55984) üzenetére


#13880064
törölt tag

Ugyanannyi pénzért kb. sokkal inkább RX100 mk3 mint TZ100, ha nem akarja az ember becsapva érezni magát. Egymás mellett kell összehasonlítani a kettőt és egyértelmű lesz mire gondolok.

(#55987) #13880064 válasza Tin_Shield (#55984) üzenetére


#13880064
törölt tag

Kisebb szenzor akkor is visszalépés ha nagyobb az objektív apertúrája? Konkrétan 1/2.6" és f1.8

[ Szerkesztve ]

(#55988) Tin_Shield válasza #13880064 (#55986) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Én is azt venném, sőt még inkább a Panasonic LX100-at, ha a képminőség az elsődleges.
De nincs becsapás, az RX100 markIII és TZ100 is pontosan azt hozza amit ígér. Ugyanaz a szenzor van bennük, az egyik fényerős de rövid optikával, a másik átlagos fényerővel de nagy zoommal.

Át lehet számolni a fényerőt is "ekvivalensre". Persze a valóságban ilyen nincs, a fényerő egy szám, nem mértékegység. De akkor egy gyors sorozat: 1/2,6"-on az az f1,8-as fényerő (körülbelüli) "ekvivalensei" más szenzorméreten. 1/1,7"-on f2,5, 1"-on f4.2, 4/3"-on f5.6, APS-C-n f7,5, kisfilmen f11

[ Szerkesztve ]

(#55989) kovisoft válasza #13880064 (#55987) üzenetére


kovisoft
őstag

Gondolom, apertúra helyett fényerőt akartál írni, mert az apertúra az objektív átmérője (a fényerő pedig az apertúra és gyújtótávolság hányadosa).

Azonos ekvivalens gyújtótávolság (=látószög) mellett egy 1/2.6" szenzoros gépen az f/1.8 fényerejű objektív fizikailag (átmérőben) kisebb lesz, mint egy 1" szenzoros gépen akár az f/4 fényerejű objektív. Az objektív átmérője határozza meg azt, hogy mekkora lesz az optikai felbontása (mekkora szögtávolságú pontokat tud még felbontani, mielőtt a diffrakció összemosná őket). Az objektív fényereje határozza meg, hogy milyen felületi fényessége lesz a keletkező képnek a szenzoron (azaz milyen záridőt, ISO értéket kell használni a helyes expozícióhoz). Az átmérő és a gyújtótávolság pedig együtt felelős azért, hogy mekkora a mélységélesség (minél nagyobb az átmérő, annál nagyobb a háttérmosás). Mint látható, ez egy elég sok változós kérdés, és van amiben jobb egy fényerősebb, de kisebb átmérőjű objektív, de több az, amiben rosszabb, főleg ha ide vesszük a kisebb szenzor okozta zajnövekedést is.

[ Szerkesztve ]

(#55990) #13880064 válasza Tin_Shield (#55988) üzenetére


#13880064
törölt tag

Minőségbeli különbségekre gondolok, pl. EVF, ami ugyan nem befolyásolja az elkészülő kép minőségét de ha már képes kizökkenteni akkor inkább ne is legyen.

(#55991) Tin_Shield válasza #13880064 (#55990) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Az EVF-re az RX100mIII sem lehet különösebben büszke, picike és kényelmetlen használni. OK TZ100-é talán még rosszabb, de látszik, hogy mindkettőt alapvetően LCD-s komponálásra találták ki. Ha jól használható elektronikus kereső kell akkor az LX100 a befutó.

[ Szerkesztve ]

(#55992) #13880064 válasza Tin_Shield (#55991) üzenetére


#13880064
törölt tag

Igen, de az RX100-on legalább nincs. :) az mk3-on meg el lehet csomagolni. Vicces ahogy megoldották de nagyon precíz és noha csak képhatárok belövésére jó mégsem érzem az imbolygást, hullámzást, színhibákat a torzítás miatt. Részletkérdés, ha lehetne még kapni LX7-et, opcionális kijelzővel, az is tökéletes lenne.

(#55993) sharkypeti


sharkypeti
aktív tag

Sziasztok!
Jelenleg egy Canon Powershot G16 kompaktot nyúzok, ehhez képest szeretnék előrelépni. Mit javasoltok? A keret nagyon max 150-160 ezer. A későbbiekben sem szeretnék rá sokat költeni. A fő csapásirány nálam hobbi szinten az épületfotózás, kirándulás, örökmozgó gyerekek, családi rendezvények. Van valami best buy, vagy nézzek inkább használtat?

OnePlus 12

(#55994) #13880064 válasza kovisoft (#55989) üzenetére


#13880064
törölt tag

Igen, relatív apertúra, fényerő.

A sok változóból engem a mélységélesség és önmagában a minél nagyobb fényérzékenység és zajmentesség érdekel.

Gyakorlatilag az RX100 tökéletes, az első verzió, mert nem túlzottan szeretem a mozgó szalagkábeleket és a kereső sem létszükséglet, de a fenti tesztkép is meggyőző, a paramétereken túl.

Mindenkinek más szempontjai lehetnek, lehet hogy tévútra vezetnek a flickr-es tesztképek is ha túl sok a photoshop és az sem meglepő ha több jó kép születik olyan gépekkel amik könnyen kéznél vannak mint amiknek tényleg jók a paraméterei de csak ritka alkalmakkor kerülnek bevetésre.

Ha családi kirándulásra visz valaki gépet, lehet hogy jobb egy hosszabb zoom mint egy jó háttérelmosás, kinek mi a fontos, az azért bosszant ha odébb kell mennem két métert hogy legyen elmosva a háttér. Mindig lemaradok a többiektől...

(#55995) Tin_Shield válasza #13880064 (#55994) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Jó az RX100 mark1, főleg mert nincs más kompakt hasonló árban ilyen minőségű szenzorral. De azért az optikája nem igazán karcolós fajta, és ha megpöccinted a zoom kart azonnal esik a fényerő.

sharkypeti
Pont felette kezdődnek a jó kompaktok. Canon G7X markII, Panasonic LX100, Sony RX100 markIII. Ha nem zavar a rövidebb zoom és találsz használtan ezekbe nyugodtan beleugorhatsz. Ha nem ragaszkodsz a kompakt felépítéshez akkor ebből a keretből MILC-et nézhetsz, nagyobb a használtpiac mint a prémiumkompaktoké.

[ Szerkesztve ]

(#55996) #13880064 válasza Tin_Shield (#55995) üzenetére


#13880064
törölt tag

Erre gondoltam f1.8 kapcsán:
https://www.flickr.com/search/?text=lgg4

Nem pont a retusált képek, makrók, multiexpók érdekesek, mert azok a leleményességről szólnak és ahhoz elég egy játékkamera is.

Ahogy nézem dofsimulatorban (http://dofsimulator.net/en/), még az RX100 mk3-mal sem vagyok sokkal közelebb a háttérmosott portrékhoz két méterről.

(#55997) Tin_Shield válasza #13880064 (#55996) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Nagyságrendileg ott vagy az RX100mIII-mal mint egy APS-C DSLR/MILC + kitobjektív kombóval. Zsebkompakthoz képest elég szép teljesítmény, nyilván egy fullframe gép + portréobjketív kombóhoz képest meg halovány. De ott kb. ebben az árban ott az LX100, a szenzora kb. kétszer akkora mint markIII-é, az már hozza egy fullframe DSLR + kitobjektív szintet.

Nem véletlenül mondjuk az ide betérő 40-50 ezeres kompaktot keresőknek, hogy egy átlagos 1/2,3"-os érzékelőjű és sötét optikájú gép gyengébb képminőséget tud mint a jobb mobilok kamerája, tulajdonképpen csak az optikai zoom szól mellettük. De azért (a már kifutott 1/1,7"-2/3" és) a mostani 1"-os csúcskompaktok még mindig lenyelik a mobilokat fotó terén.

[ Szerkesztve ]

(#55998) #13880064 válasza Tin_Shield (#55997) üzenetére


#13880064
törölt tag

Remek összegzés, azt hiszem még gyűjtögetek kicsit. :D

(#55999) bancsi62 válasza #13880064 (#55998) üzenetére


bancsi62
csendes tag

Köszönöm a sok segítséget!
Jó lenne egy LX100, de nem ér nekem kétszer annyit, mint az RX100 - marad ez utóbbi és a 3x zoom.

(#56000) dorika87


dorika87
őstag

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni digitális fényképezőgép vásárlásával kapcsolatban. Hobbi fotózásra szeretnénk egy kis kompakt gépet. Fontos a nagy kijelző, wifi, könnyű kezelhetőség.
Pusztán csak családi események, nyaralások, kirándulások megörökítésére maximum 30ezer forintig bezárólag.

Esetleg tudtok olyat ajánlani ami USA-ban olcsóbban megvásárolható mint Magyarországon? Mert van lehetőségünk ott megvenni a hétvégén. Vagy Londonban ha jobb árban van mint nálunk, akkor az is szóba jöhet.
Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.