Hirdetés

2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-08 20:34:45

LOGOUT.hu

Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#12001) parandroid válasza philoxenia (#12000) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Ez a kitobi, ez miről szól pontosan? Alap objektív, amit adnak a géphez, jól értem? Mit tud egy ultrazoom optikájához képest? Milyen (és mennyi, és mennyibe kerülő) objektívet kell még venni egy alap DSLR-hez, hogy rendesen lehessen használni? Létezik-e DSLR gép Li-akkuval, vagy náluk is az AA-s NiMH a divat? Ilyen hülye kérdések után még mindig ajánlanál-e nekem DSLR gépet?

:DDD

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#12002) Szten Márs válasza philoxenia (#12000) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Mondjuk a kitobi sem portréra való. Nagyon nem. Mint ahogy egy kompakt/bridge gép sem, persze, de családi emlékfotókra abszolút tökéletes.

peterkeT:
Már miért ne lehet ne automata módban használni egy DSLR-t? :F Abszolúte lehet. Max nem illik, de az tökmás kérdés :DDD
Zajt akarsz látni?
P1030268.JPG az árnyékos terület, nem kicsit. ISO200-on. De a zajszűrés nyomai folyamatosan minden képen láthatóak. De ha téged nem zavar, akkor ne keresgéld ezeket, az a lényeg, hogy elégedett legyél a géppel, képminőségestől, szolgáltatásostól, mindenestől.

A DSLR gépek alapobjektívje általában 3x-os zoomátfogással rendelkezik, arról szól, hogy a durván 28-85mm ekvivalens közötti területet lefedje. Ehhez még érdemes egy kiegészítő kistelét venni, kb 60K körüliért, képstabival. Kevés kivételtől eltekintve lítiumaksisak. Viszont a legtöbbnél elveszítenéd az LCD-n való komponálás lehetőségét. Igaz kapnál helyette sokkal jobbat, pentaprizmás/pentetükrös keresőt, de az LCD sokaknak szimpatikusabb, használhatóbb.

[ Szerkesztve ]

(#12003) ottkar válasza parandroid (#12001) üzenetére


ottkar
addikt

"Már miért ne lehet ne automata módban használni egy DSLR-t? Abszolúte lehet. Max nem illik, de az tökmás kérdés"

Nem érdemes mert a P automatika szignifikánsan jobb eredményt ad.

(#12004) ottkar válasza parandroid (#12001) üzenetére


ottkar
addikt

Az ultrazoom azért van beépítve a kompaktokba hogy mivel nem cserélhető az optika lehessen a gépet egy tartományban használni. A tükrösnél a felhasználó igénye anyagi lehetősége dönt a tartományról.

(#12005) parandroid válasza Szten Márs (#12002) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

"Zajt akarsz látni?"

Na, ez kicsit tankcsapdásra sikerült, ha nem is szó szerint... A tábla jobboldalán a sötét színű kövek? Na, ezt ha jobban megnéztem volna, akkor talán még én is észreveszem, de én a fő témára koncentráltam, nem a részletekre.

60k egy stabilizátoros teleobjektív? Atyaég. Utálom a DSLR gépeket... :U

LCD megint alapkövetelmény, sajnos kocafényképész és családapa lévén erről nem tudok lemondani, szemmel kell tartanom a fotó témáját fényképezés közben is, és nem csak a nézőkén keresztül, sajnos ezek ilyenek...

Egyébként egyre inkább az a benyomásom (már amellett, hogy még annyira sem értek a dologhoz, mint hittem), hogy nekem elég lenne egy jobb kompakt gép is, de játékszernek egy ultrazoomot még hajlandó vagyok megfizetni. A kiegészítő szolgáltatásai annyira épp elegendőek, amivel én elvagyok, egy DSLR már túlságosan sokba kerülne nekem - ha nem is maga a váz, de biztosan nem tudnám megállni, hogy rászánjam magam további extra kiadásokra.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#12006) Szten Márs válasza parandroid (#12005) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

60k környéke a legolcsóbb stabilizátoros obik árkategóriája, azért általában ennek többszörösébe kerülnek az obik :)

Én azt mondom neked (is), hogy menj be egy Saturnba, Edigitalba, MM-be, vagy akárhova, ahol meg lehet fogdosni és esetleg kipróbálni a gépeket, és amelyik elnyeri a tetszésedet kinézetre, fogásra, menüre, stb-re, azt vedd meg, ha megfelel az itt látott képminőség akkor nagyon mellé már nem foghatsz. Az Olympus SP560 UZ-t nézném meg a helyedben, meg a Pana FZ18-at, mint két lehetséges alternatívát. A Sony H10 szerintem eléggé felejtős.

(#12007) ottkar válasza parandroid (#12005) üzenetére


ottkar
addikt

Nekem olyan érzésem van hogy a témát a monitoron kevésbé tudod szemmel követni mint ha fél szemmel a keresőt másikkal a témát nézed. A másik ha a témát nem a keresőbe helyezed akkor ki fog lógni expókor

(#12008) Degeczi válasza ottkar (#12003) üzenetére


Degeczi
nagyúr

mihez képest ad jobbat a P mód?

a full Auto mód mindössze abban különbözik, h pár dolgot megköt, alapértelmezésre vesz (pl kontrasztgörbe, vakubekapcsolás, ...), ami valóban segítség lehet annak, aki a technikai alapokkal nincsen teljesen tisztában, vagy csak még nagyon tapasztalatlan

ettől eltekintve ugyanúgy exponál, mint a P mód

(#12009) BiriBum


BiriBum
őstag

Gyerekek, a DMC-LZ8-rólmi a véleményetek? Mennyire jó képminőségre? A másik jelölt a Canon 560-as lenne...

(#12010) rumos14 válasza parandroid (#12005) üzenetére


rumos14
nagyúr

teljesen átérzem, hogy lcd-n akarsz komponálni, mert én is :) sőt gondolnom kell azokra, akik rajtam kívül szintén használják a gépet, sztem így mindenkinek jobb :)
a másik, lehet hogy profi szemmel szintén vicces dolog, hogy egy kompakt gépet elég 1 kézzel tartani. tudom, kitámasztás megy ilyenek, de jó fényviszonyok között, főleg stabival erre nincs szükség. gyerekes apák ezt szintén átérzik (én még nem vagyok az, de ez hamarosan változni fog :) ). merthogy a fényképezőt az ember nemcsak művészkedésre használja a fényképezőt, hanem ugye csak úgy, bizonyos pillanatok megörökítésére is.
a kérdés az, hogy kell-e az "ultra" tele (4-500mm), kellenek-e manuális üzemmódok, és ez a raw dolog mennyire csigáz fel. 3x nem esetén sztem érdemes megnézned a Pana TZ4/TZ5-öt is. aztán más majd ajánl mást esetleg.

a képeim kapcsán, igen, az Opera oldala zajos. jól látod, hogy mekkora a különbség a napsütött és árnyákos részek zajosságán. nagy.
ez tipikusan olyan kép, hogy raw-ban lőve sokkal jobb végeredményt lehet készíteni.

(#12011) rumos14 válasza Degeczi (#12008) üzenetére


rumos14
nagyúr

ismereteim szerint a P mód és a full auto közt az a különbség, hogy az első esetén állíthatod az iso-t, fehéregyensúlyt, fénymérés módját, fókuszálás módját, szóval elég sok alapvető dolgot.

(#12012) parandroid válasza ottkar (#12007) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

"a témát a monitoron kevésbé tudod szemmel követni mint ha fél szemmel a keresőt másikkal a témát nézed"

Akkor is, ha a téma néhány láncát letépve elszabadult páréves apróság, akiknél arra is figyelned kell, hogy mikor esik hasra, mit vesz a szájába, mit ken szét a szép ruháján, és mivel püföli éppen a másikat? :D

Sajnos két gyerek mellett a kép komponálására sokszor csak annyi időm van, hogy irányba állítsam a gépet, és megnyomjam a gombot. :U Persze vannak nyugodt pillanatok, de ritkák, ilyenkor viszont szeretnék is elszöszölni a beállításokkal, ezért is szeretnék valami kompaktnál azért kicsit komolyabb gépet.

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#12013) parandroid válasza rumos14 (#12010) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Szten, Rumos, köszönöm a tanácsokat, megerősítettetek abban, amire eredetileg is gondoltam, mármint a saját igényeim tekintetében, illetve hogy ennek megfelelnek ezek az ultrazoom gépek. Egyelőre marad játékban a Pana FZ18 és a Nikon P80, Sonyt valahogy senki nem ajánlotta, úgyhogy egyelőre félreteszem, de ha valahol összeakadok vele, akkor azért a H50-et megnézem személyesen is. Olympos, Canon, Fuji pedig továbbra is az AA akkuk miatt kilőve.

Még egy kérdés: használt FZ20/FZ30/FZ50 jó vétel lehet? Némelyik egész elfogadható áron megy az aprók között... Mennyiben hoztak ezeknél többet az új modellek, jelesül az FZ18?

p

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#12014) Szten Márs válasza parandroid (#12013) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nagyobb gépek, manuális zoom és fókuszgyűrűvel, de roszabb nagylátószöggel. Az FZ20 objektívje ezen kívül végig F/2,8-as fényerejű.
Hoppsz, az SP560UZ tényleg elemes, nem esett le, sry.

(#12015) Nagya21 válasza parandroid (#12013) üzenetére


Nagya21
addikt

Hali!
Azért nézd meg a kodak Z812-1012-8612-t is ultrazoomok, és li-ion akksisak.
Üdv

Telefonoknak 2 nagy ellensége van: H2O, és a Gravitáció

(#12016) rumos14 válasza parandroid (#12013) üzenetére


rumos14
nagyúr

jó vétel lehet, de sztem jobb képminőséget nem kapsz, az is zajos, értem ezt elsősorban az FZ306FZ50-re. és ugye a nagylátót is felejtheted.
FZ20-at nemrég újonnan 50k-ért vett wwhy kolléga. mindannyian meglepődtünk, hogy még lehet venni ilyet. megjelenésekor nagyon elit gép volt, de azért hozzáteszem, hogy az FZ5 is tudott F3,3-at telén, nem olyan drasztikusan jobb az F2,8.
FZ18 is szokott lenni használtan, én is úgy vettem, a szokásos helyeken most is találsz.
a H51-nél légy résen, mert szép kijelzője van, ami még dönthető is, ez tényleg jó, elcsábíthat :) de képminőségben sztem lemarad, és akkor még ottvan a Memory Stick igénye is.

(#12017) parandroid válasza Nagya21 (#12015) üzenetére


parandroid
nagyúr
LOGOUT blog

Nem egy professzionális érv, és kicsit szégyellem is magam miatta, de azt kell mondanom, hogy a Kodakok nekem dizájnra nem tetszenek... :(

Rumos: Ez utána teszt uán: [link] úgy érzem, hogy együtt tudnék élni egy FZ50-nel, de csak ha tényleg jó áron lehet hozzájutni. 120e Ft-ot azért nem adok fényképezőért... Kínálnak ilyet 70e-ért is, ami már-már gyanúsan olcsó, a baj az, hogy miután nem értek hozzá, így csak olyantól vennék használtan ilyen komoly fényképezőt, akiben 100%-ig megbízok. :U

FZ18-akat is néztem használtan, de abból még egy új példányt is ki tudok gazdálkodni, ha kell.

p

[ Szerkesztve ]

I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

(#12018) lajo


lajo
senior tag

Az SX100-asnál találok jobbat a kategóriában? Elolvastam a pixinfós tesztet és szimpatikus.

(#12019) Szten Márs válasza lajo (#12018) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ha nem zavar, hogy 36mm-ről indul a nagylátó, akkor nem hiszem.

(#12020) lajo válasza Szten Márs (#12019) üzenetére


lajo
senior tag

A Kodakom is annyiról indul pont. Ha azt mondanám hogy zavar mit mondanál? :) Úgy értem melyik van még "közel hozzá"?

(#12021) Szten Márs válasza lajo (#12020) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ha azt mondanád, hogy zavar, akkor olyan gépe(ke)t kéne ajánlanom, amit nem tennék akkor, ha azt mondanád, hogy nem zavar ;)

(#12022) lajo válasza Szten Márs (#12021) üzenetére


lajo
senior tag

Amit a vakuról írnak, hogy lassú azt hogy kell elképzelni? Mi az a teljes kisütés, lehet félig? :F

És ha nem fontos a 10szeres zoom elég 5, esetleg 4, akkor is ez a nyerő gép számomra?

Ezekbe mennyire fontos hogy gyors legyen az sd kártya? Van értelme egy highspeednek?

(#12023) Degeczi válasza rumos14 (#12011) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ökölszabály nincs rá, ez kameránként változik - de a lényeg közös: ha a kezdő user vmit nagyon eltekerne (esetleg anélkül, h tudná mit is tett), akkor se legyen használhatatlan az eredmény
ezért tipikus, h nem enged hasonlókat (és pl kompenzációt) állítani full autoban

ezen persze hamar túllépnek a legtöbben, és akkor valóban hasznos a P mód - de az is Auto, csak ilyen megkötések nélkül

a D70-en pont az zavar, h a témamódok is tartalmaznak ilyen korlátozásokat, pedig ha nem úgy lenne (sőt: esetleg megjegyeznének bizonyos dolgokat, pl max ISO-t), akkor nagyon hasznos beállítás-bank lehetne

(#12024) Degeczi válasza parandroid (#12012) üzenetére


Degeczi
nagyúr

pont hasonló aprónép (ráadásul ikrek) miatt váltottam annak idején DSLR-re: elegem volt abból, h mire beltérben beáll az AF, már rég odébb mentek...

(#12025) ottkar válasza rumos14 (#12016) üzenetére


ottkar
addikt

Az FZ 20 optikája nemcsak azért volt szenzációs mert a teljes tartományban 2,8-at tudott. Az összes optikai tulajdonságai kiemelkedőek voltak kompaktnál azóta se volt ilyen jó optika megközelítően se.

(#12026) Degeczi válasza ottkar (#12025) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Olympus kompaktoknál régebben nem volt ritka az f/1.8-as fényerő

(#12027) ottkar válasza Degeczi (#12026) üzenetére


ottkar
addikt

Az összes optikai tulajdonságai kiemelkedőek voltak

(#12028) Szten Márs válasza lajo (#12022) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Vakuhoz nem értek, és ha tehetem kerülöm a használatát, szóval vakuzással kapcsolatban inkább kerülném az észosztást :D
Ha elég a 4x vagy 5x zoom akkor _esetleg_ egy Canon Powershot A570 vagy A590 megfontolandó lehet, mint olcsóbb alternatíva, de azért szvsz az SX100 eléggé igencsak megéri az árát.
Nem hiszem, hogy túlságosan létfontosságú lenne a gyors memkari, ha otthon gyorsan akarod letölteni a képeket, na akkor lehet :)

(#12029) lajo válasza Szten Márs (#12028) üzenetére


lajo
senior tag

Köszönöm a segítséget, aludni kell rá egyet még.

(#12030) BiriBum válasza BiriBum (#12009) üzenetére


BiriBum
őstag

Lz8 még mindig érdekelne. Mennyire zajos a kép (pana sajátosság és nagy megapikszel)?
Egyesek szerint tré a képminőség... A560?
Köszönöm!

(#12031) Szten Márs válasza BiriBum (#12030) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Lz8 passz, A560 teljesen korrekt kis gép.
Adatok alapján:
Canonnak jobb a fényereje, viszont kissé kisebb a látószöge nagylátóállásban, valamint a teléje is kisebb, mint a Panáé, bár ezek a különbségek viszonylag marginálisak. Ezen kívül a Panasonicban van képstabi, a Canonban viszont nincs.

(#12032) BiriBum válasza Szten Márs (#12031) üzenetére


BiriBum
őstag

Köszi! Igazából nem nagyon ismerem a mai kompaktokat, DLSR és régebbi bridge gépem van.
A Panasonictól már évekkel ezelőtt is óva intettek a zaj miatt. Legutóbbi kompaktos élményem egy A75 volt, egész korrektül lehetett állítgatni. Az 560 fogásra nem rossz, a módválasztó tárcsa inkább csak motívumprogramokat ajánl fel. Az is igaz, hogy hölgynek kellene full automata kattingatásra. Az IS hiánya zavar egy kicsit, de az az igazság, hogy piszkosul el vagyunk kényeztetve az utóbbi időkben az IS-rel, szinte már nem is számít gépnek, amiben nincs. A 2,6-os kezdő fényerő persze tényleg sokat dobhat ezen.
A panában az intelligens programautomatika :W női szempontból csábító lehet esetleg...

(#12033) rumos14 válasza BiriBum (#12032) üzenetére


rumos14
nagyúr

márpedig a stabi egy jó dolog, és nem csak ultrazoom-nál, hanem kisebb kompaktoknál is, 100mm körüli zoomállásnál sötétebb szitukban.
intelligens programizé, na ezeket én sosem használom, a képeim 95%-a P módban készül (ez sem a profizmusomra utal), a maradék pedig full M(anuális) módban.

(#12034) lajo


lajo
senior tag

Megrendeltem az sx100-ast. :)

(#12035) Bibby


Bibby
addikt

Ma vettem egy Samsung NV8-as fényképezőt.

Nemrég még úgy volt hogy canon a560 lesz, de ma körbejárkáltam kicsit, megtapogattam több modellt, és egyszerűen csalódtam a canonban. Mégpedig anyagminőség terén, nagyon műanyag számomra. Főleg miután kezembe került több fém házas is. Meghánytam-vetettem a dolgokat magamban, utánaolvastam a samunak, és végül megvettem, egy ezressel került többe mint az a560 lett volna (28e Ft). Számomra a kettő között fennálló esetleges képminőség-különbség nem igazán mérvadó, nem volt még modern digit fényképezőm, ez is jóval több mint jó. Beállításai is sokrétűek (záridő állítás is van), a kezelése is tetszik az "intelligens" érintőgombokkal, kicsi, kompakt, lítium akksis, úgy érzem nem fogom megbánni. Főleg ezen az áron, interneten is mindenhol minimum tízezerrel kerül többe.

Hogy mondjak valami nem tetszőt is, ez a kiugró vakus dolog annyira nem jön be, félek hogy esetleg hosszabb idő után kilazul, esetleg nem is tart. Szokott ezekkel bármi probléma adódni? :F

Bocs azoktól akiket nem érdekelt a monológom. :)

Ελευθερια η θανατος

(#12036) zsity válasza Bibby (#12035) üzenetére


zsity
tag

A legtöbb DSLR-n is kiugró vaku van, plusz a bridge kategóriában is. Szerintem más része előbb fog meghalni mint a kiugró vaku. Én emiatt nem aggódnék. ;)

(#12037) ottkar válasza Bibby (#12035) üzenetére


ottkar
addikt

Amit fogsz az a burkolat nem a fémház.Nekem fémházas gépem van de műanyagburkolatú. Még milliós gépek is műanyagburkolatúak.

(#12038) ottkar válasza Bibby (#12035) üzenetére


ottkar
addikt

Pld én soha nem engedem a vakut kicsapódni hanem ujjal fékezem.

(#12039) Bibby válasza ottkar (#12037) üzenetére


Bibby
addikt

Jójójó... értsd rá. :) Nyilván a burkolatra értettem. És elhiszem hogy drága gépek is műanyagból vannak, de hogy nem olyanból mint a legolcsóbb kompaktok az biztos. Komolyan mint valami gyermekjáték (pl a samu s760 is...).

Ez az ujjal fékezés érdekes ötlet, bár eddig mindig elfelejtettem ha csapódott, majd belejövök. :)

zsity: kösszépen, most akkor egy dolog helyett aggódjak millió másik miatt. :((( :DDD

Ελευθερια η θανατος

(#12040) zsity válasza Bibby (#12039) üzenetére


zsity
tag

Hááát, végülis így is fel lehet fogni. :)) Bár, én inkább azt a részt erősíteném, hogy ne aggódj semmi miatt. :C

(#12041) ottkar válasza Bibby (#12039) üzenetére


ottkar
addikt

Félreértetted a 300 ezer feletti gépek mind fémházasak de a külső burkolatuk műanyag. De az én Pentax K100-am is fémházas és burkolata műanyag.

(#12042) drShaman


drShaman
aktív tag

Sziasztok!

Lánynak keresek fényképezőgépet. Számára fontos, hogy pici, vékony és szép legyen, de azért lehessen vele akár "gyorsan" is jó képet csinálni. Első körben ezeket néztem ki neki:

- Fujifilm Z10
- Fujifilm J10/J12
- Nikon S210
- Pentax M50
- Olympus FE-300

Ebben a kategóriában nem vagyok ismerős, ezért kérem a segítségetek! Ami az árat illeti, 30 és 40 ezer Ft között nézelődünk.

(#12043) Bibby válasza drShaman (#12042) üzenetére


Bibby
addikt

Nikon s210.
Szerintem ez egy nagyon csinos, kicsi gép, igazán csajos. És szép képeket készít.

Ελευθερια η θανατος

(#12044) johnjohn válasza ottkar (#12041) üzenetére


johnjohn
addikt

Fémház
Fémház
Ki kell, hogy igazítsalak, a burkolat is fém, csak festve van ,és a markolat gumija van ráragasztva.A Pentax használ belső fémvázat, amin külső műanyagburkolat van.[link]

(#12045) ottkar válasza johnjohn (#12044) üzenetére


ottkar
addikt

A Canon öntött künnyűfémből van a Pentaxnál ezt nem lehet megcsinálni mert az rozsdamentes acélból van öntve a súlya elképesztő nagy lenne.

(#12046) johnjohn válasza ottkar (#12045) üzenetére


johnjohn
addikt

A harmadik a Pentax, hol látsz öntvényt? Én csak lemezvázat látok. :K

[ Szerkesztve ]

(#12047) ottkar válasza johnjohn (#12046) üzenetére


ottkar
addikt

Canon öntött künnyűfémből van a Pentaxnál ezt nem lehet megcsinálni

(#12048) Hooper


Hooper
őstag

Hello!

Vásárolt már valaki itt/tőle? >> [link]

Már beszéltem vele telón, nagyon segítőkész volt, meg minden, és állitása szerint a gari is magyarországi, rendben vannak a papírok...
csakhátugye óvatos az ember :B

Köszi!

(#12049) rumos14 válasza Bibby (#12035) üzenetére


rumos14
nagyúr

hol vetted a samu-t? most megnéztem argep.hu-n, 10k különbség ven a 2 gép között, nem 1k.
a kiugrós vaku miatt én sem aggódnék.

(#12050) rumos14 válasza drShaman (#12042) üzenetére


rumos14
nagyúr

ebben a kategóriában könnyebb szép gépet ajánlani, mint jó gépet.
családban nemrég vettek egy Pana DMC-FX33 gépet 40k-ért , sztem ennyiért jó vétel, egyik jó tulajdonsága a 28mm széleslátó. női nyelvre lefordítva: buliban több ember belefér a képbe :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.