Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-08 20:34:45

LOGOUT.hu

Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53074) Vyndree válasza misirulez (#53073) üzenetére


Vyndree
őstag

A kép minőségét alapvetően a szenzor és az optika határozza meg.
Röviden és nagyon egyszerűen: szebb kép = nagyobb szenzor, jobb/fényerősebb optika vagy más néven lencse.
Annál szebb lesz a képed, minél kisebb ISO tartományban tudsz maradni. Ezt egy jó optikával tudod elérni. Amelyik gépben 1/2,3" szenzor van, az a nagyon kicsi, bolhányi kategória. Ezeknél a gépeknél 400 felett már nem lesz szép a kép. Zajos lesz és elveszíti a színeket. A táblázatból láthatod mennyire mütyűr és mennyivel kisebb az APS-C-hez képest. A szenzorra képzi le a képet az optikán keresztül a gép, így ha az nagyobb akkor szebb lesz a képed. Egy 1/2,3" szenzorral a képed ISO400-on már csúnyácska, APS-C mérető szenzornál nagyjából ugyanilyen képet ISO1600-3200-on tudsz még készíteni.

50eFt felett már kapni olyan fényképezőket, amikben nagyobb a szenzor és jobb az optika. Ilyen pl a Lumix LX7, amit egy nagyon jó lencsével szereltek. Nézd meg milyen képeket készít főleg sötétben és milyen videót!

Az "Exmor R" a Sony által készített háttér világításos technológiával készült fényérzékelő szenzor, itt már jobb a képminőség de nem lesz olyan jó, mint ha 10x akkora szenzor lenne benne. A Sony ilyet tesz a telefonjaiba is úgy tudom, no meg a kompakt gépeibe is. A BSI szenzorok is hasonló elven működnek, melyek a fényérzékeny felület maximalizálásával kedvezőtlen fényviszonyok között is jobb képminőséget biztosítanak. Az "Exmor" nevet a Sony levédte, a BSI szerintem ugyanazt jelenti, ha hülyeséget írtam akkor majd a szakik kijavítanak. :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.