Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
Ez az, hogy a bőség zavara, van potméteres is:
https://www.ebay.com/sch/i.html?_nkw=Infinite+Cycle+Time+Switch+Relay
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
Mozgásérzékelős LED lámpa 6 hónap után felújításra szorult.
Miután a posta is meghozta a melegfehér LED-eket és ónpasztát, az alu PCB-t satuba fogva, alulról felmelegítettem hőléggel.
480 °C-ig kellett emelni a kilépő hőfokot, míg megmozdultak a LED-ek. A maradék ónt melegen letöröltem vászonnal, illetve vattapálcikával, majd alkoholos tisztítás után lejött a gyantás szennyeződés is:
Ónpaszta tűheggyel felrakva:
Felmelegítve:
A konstrukciós hiba:
A hordozó PCB el van szigetelve a külső lemeztől, így a hőt nem adja át, túlmelegszik. Középen az átlátszó csavaranya megolvadt a hőtől (csak ez nem látszik, mert a fotó korábban készült).
Pedig a trafós áramgenerátor is leválaszt a hálózattól, igaz nem lehet tudni, mennyire biztonságos, mert a primer-szekunder közös csévetesten van, nem egymás mellett.
Mindenesetre az áramgenerátor áramát csökkentettem, a párhuzamosított áramérzékelő ellenállások egyikét levettem. Ettől persze csökkent a fényerő is.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61654 üzenetére
De én LED-lámpákkal hobbiból foglalkozom (Hobby elektronika), tehát nem fogok venni sem Samsungot, sem Philipset, mert abban esetleg már nem lenne semmi érdekes.
Egyértelmű, hogy sem a LED-es, sem az eBay-topikban nem tudok ajánlani másoknak kínai lámpákat.
Nekem jó, mert már nagyjából felismerem a konstrukciókat fotóról is, szétszedem, kijavítom, áramot csökkentem, pufferkapacitást növelem, hogy ne vibráljon stb.
Más vásárlóknak ezt nem ajánlhatom.
-
FireKeeper
nagyúr
Sziasztok!
Édesapámnak szeretnék karácsonyra venni valami kis kezdő/középhaladó hobbi elektronikai kitet - már hónapok óta siránkozik hogy nem tudja mire használni a fasza forrasztópákáját amit tőlem megörökölt Tudom, hogy az ebay tele van ilyenekkel, illetve azt is, hogy hamarabb kellett volna gondolkoznom, de most már tutira nem jönne meg, ha onnan rendelném, ezért valami itthoni boltot keresnék, ahol lehet kapni ilyesmit. Apum amúgy elég jól tud forrasztani, és a látása is elég jó még, de olyan kitet azért nem szeretnék, amiben túlnyomórészt SMD-k vannak. Elsősorban valami tápegységre, vagy audios cuccra (erősítő, stb) gondoltam. Ötletek?
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
VIPowER
őstag
válasz Kernel #61655 üzenetére
Már hogyne lenne benne érdekesség. Vegyük a Samsung led meghajtó modulját. Nem tudom mivel öntötték be, de megölhetetlen, de ha te megmondod egy Samsungról milyen kapcsolással működik, az már maga érdekesség. Nem romlott el még nálam ilyen, tehát én nem tudok erről nyilatkozni, de ha kellene sem tudnék szerintem, mert max darabokra esve látnám viszont az elektronikát. De ha neked sikerülne anélkül szétszedned egy ilyet hogy meg lehet állapítani a kapcs rajzot, az már érdekesség. Sehol sem találtam eddig ilyet.
-
Kernel
nagyúr
válasz VIPowER #61657 üzenetére
Attól függetlenül ismerem egyébként a különböző technikákat, legutóbb itt is írtam például a dimmelhető fajtákról:
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_14035-14035.html
Youtube-on láttam szétszedős videókat is, plusz amiket magam bontottam, azért bizonyos darabszám után már nem sok új van ebben a témában.
Ilyen szempontból érdekesebb lehet feljavítani egy olyan konstrukciót, amiben vannak még lehetőségek.
Ennek persze ellentmondhat, hogy a LED-áram csökkentéséről beszéltem, de ha eleve nagyobb teljesítményről megyünk lejjebb, maradhat még elegendő, ugyanakkor a hőmérséklet csökken, élettartam nő.
-
smithsys
aktív tag
válasz FireKeeper #61656 üzenetére
-
darvinya
titán
-
Kernel
nagyúr
válasz darvinya #61660 üzenetére
Rögzítéshez bőven elég lenne a széle, csak a hőátadás miatt kell a közepe, de az annál fontosabb, mert ezek a LED-ek tűréshatárig kivannak hajtva.
Hűtőcsillagra raktam fel LED-et, amikor csak hővezető pasztát raktam középre, de azt nem is hajtottam ki annyira, hogy túlmelegedjen.
Ezekben a lámpákban épp az a "poén" manapság, hogy míg régebben az izzó kiégett és kuka, ez teret ad a kreativitásra, javítható is, vagy építhető is házilag.
Ebben az esetben a mozgásérzékelő is hasznos tud lenni. Noha nekem már 20 éve fel van szerelve, de azok külön egységet képeznek, ez meg egyben van a lámpával.
Megoldották ezt is egyszerűen, az áramgenerátoros driver látja el táppal a PIR áramkörét készenlétben is. Az áramgenerátor kimeneti feszültsége terhelés nélkül felszökik 30-35 V körüli értékre, terhelve áll be 22,5 V-ra, amikor rákapcsol a LED-sor.
A PIR-hez pedig tartozik egy külön stabilizátor, ami erről a változó feszültségről egyformán működik.
-
-
bandi94
tag
válasz Kernel #61658 üzenetére
Vannak fleabayen azok a 220voltos led modulok, van rajta valami driver elektronika leöntve trutyival. Azok mennyire használhatóak? Gondolom úgy vibrál az 50hz miatt, hogy epilepsziás rohamot kap tőle bárki. Valamilyen formában lehet használni őket?
Epiphone Les Paul with Seymour Duncan SH2-SH4 Hot Rodded set
-
Kernel
nagyúr
válasz bandi94 #61663 üzenetére
Annyira nem vibrál, mert a puffer hiányát egy trükkös megoldással igyekeznek kompenzálni.
Noha én még nem próbáltam, de a visszajelzések alapján (akár Aliexpress, de ezen a fórumon is említették), a vártnál kevésbé vibrál, illetve tűrhető. Nem mindegy persze az sem, hogy mire használják, kültérre elmegy elvileg.
-
bandi94
tag
válasz Kernel #61665 üzenetére
Akkor egyszer kipróbálok egy ilyet.Fater mindig szenved ezekkel a hordozható reflektorokkal, mert borzasztóak az izzók amiket lehet kapni hozzá. Ledesre meg sajnálja a pénzt, lehet, hogy egy ilyennel meg lehetne oldani a problémát Másik meg az, hogy ugye hordozható, néha arrébb kell tenni, persze egyből elpattan az amúgy sem túl tartós szál.
-
Kernel
nagyúr
válasz cool13 #61667 üzenetére
Saját tranzakció linkje, ami nem publikus, de itt vannak ilyenek: [link] [link] Keresőszavak: PIR E27 LED lamp bulb stb.
Alkonykapcsoló tartozék szokott lenni ilyen lámpáknál:
...also it will turn off during the day, only work in dark environment or at night, energy saving LEDs light.
Lent sárga nyíllal jelöltem az LDR-t (fotoellenállás), ami erre szolgál (attól még másnak nem ajánlom ezt a lámpát, csak a példa kedvéért).
Az érzékenység általában úgy van belőve, hogy szürkületnél inkább hamarabb aktiválódik, minthogy túl sötét legyen. Ilyenkor a kapcsolóval természetesen le lehet lőni, ha még sincs rá szükség, vagy valamiért zavaró lenne.
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
1-2 méter dekoratív, fonott borítású kábelt keresek, amiben 2 sodort rézszál fut. Tápkábelt szeretnék csinálni, végein DC csatlakozókkal. Gyakorlatilag ez az Ebay-es megfelelne, de ennek nagy a keresztmetszete, így nem tudom behúzni a fém csatlakozómba, amit már megvettem és nem szívesen cserélném le, mert ezt is baromi sok időbe tellett megtalálni. Bár még így sem egészen olyan, mint amilyet szerettem volna.
Igazából az is opció, ha a fenti kábelhez találok ehhez hasonló csatlakozót, de olyat, amibe belefér az említett, 6 mm vastag vezeték. Igazából derékszögű volna az igazi, de ennyire ne akarjak túl sokat, ugye.Előre is köszi a segítséget.
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Keresek magamnak karácsonyi meglepiként szkópot.
Néhány éve (10) tanultam, de azóta nem használtam.
Audio erősítők, DAC-ok és tápegységeik építéséhez illetve azok vizsgálatára vásárolnán.Jól sejtem, hogy a tároló funkció nagyon jól jönne?
Tudnátok ajánlani valamit nekem hobbi célra?
Kinéztem a Rigol DS1054-et, de gyanús, hogy az jóval többet tud, mint amit valaha is kihasználnék belőle.
Ezen alapon meg ne álljon benne a pénz.¯\_(ツ)_/¯ ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇ Üdv, Andris.
-
bandi94
tag
válasz gordonfreemN #61673 üzenetére
A 1054Z a legjobb belépőszintű szkóp. Szerintem attól, hogy találsz egyet 1-2 tízessel olcsóbban, nem jársz jobban, csak egy rosszabb ár-érték arányú cuccot fogsz venni.Ha nem sajnálnám rá a pénzt és kicsit is szükségem lenne rá, már vettem volna egyet. Vedd meg nyugodtan, nem fogod megbánni.
-
nepszter1
addikt
Sziasztok keresnék könyveket amik full kezdőknek szólnak elektronikaban elméleti és gyakorlati jellegűeket egyaránt
-
nepszter1
addikt
válasz gordonfreemN #61677 üzenetére
Hu beleolvastam , nekem még ez is sok nagy falat nekem kb . Tényleg a full alapoktól kellene elkezdenem . Gyakorlati példákkal
-
Enton
addikt
Hali. Keresnék ilyen csatlakozót:
Jst zh 4-es ha nem tévedek, igazából bele való tű kellene, hogy újra tudjam kábelezni. Eddig itthoni forgalmazásban nemigen találtam.
Valakinek valami ötlet kinél/kitől lehetne ilyet venni.
Nem sok kedvem van heteket rá várni de ha nincs más akkor lehet az lesz, vagy mérgemben az egész csatirészt átszerelem egy másik szerelhetőbb variánsra."just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
Enton
addikt
válasz bandi94 #61683 üzenetére
Na ez nagyon klassz. Köszönöm szépen.
"just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
Hauptmann
addikt
Multimétert vennék, érdemes a gearbest-es ZT102-be beruházni, vagy inkább Mastech MS8239C?
-
Márton
nagyúr
Üdv,
5V - 5 Amperes powerbank létezik?
Nem egy eszköz eszik ennyit nyilván, hanem el akarom osztani, de nagyon fontos hogy az eszközök egy időpillanatban kapják meg az áramot.Tudom, DC konverter, de ha nem muszáj, kihagynám.
köszi
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
IG55
senior tag
-
(jan)
őstag
Sziasztok!
Olyan feszültségkémlelőt keresek amivel lehet áramvédő kapcsolót is tesztelni.
Melyik gyártó/típus lehet jó/megbízható a feladatra ?
Legszebb öröm a söröm és az áramköröm!
-
IG55
senior tag
Nem megy. Mindkét oldalon úgy szétfeszítettem a barna burkolatot, hogy már belátok, de nem látok semmit, ami összefogná a külsőt a belsővel. Máshol kell hogy legyen a kapcsolat.
-
Kernel
nagyúr
válasz Hauptmann #61688 üzenetére
Videó alapján nem sok különbséget látni. Hasonló processzor lehet, 2xAAA táppal.
ZT102 kijelzője viszont 6000, kapacitásmérés 10 000 μF.
Mindenesetre szkenneltem az Aneng 8002 papírját, de pont ilyet adtak a Richmeters verzióhoz is, csak a név van átírva:
Működéséről nem nagyon lehet mit mondani, végzi a dolgát. Talán egy gumipapucs jó lenne hozzá, mert könnyű és csúszós az alja, vagy valami csúszásgátló kellene rá.
Egyiknél a panelt meg kellett tisztítani, mert a forgókapcsoló érintkezése bizonytalan volt, valamilyen gyári szennyeződés miatt, de azóta nincs vele gond.
Ha nem is a leglényegesebb egy műszernél, de kiszállótáskában dobálódva hasznos a védőzsák is. Csak belelógatom, utána kívülről rátekerem a műszerzsinórt, így nem kell vele időt húzni:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robot fűnyírók
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Hobby elektronika
- Milyen TV-t vegyek?
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Mini PC
- 3D nyomtatás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest