- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Keychron B6 Pro billentyűzet az iPad mellé
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sellerbuyer: Te tudod, mi mennyit fogyaszt az otthonodban?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Doky586: Adattár lemez előkészítése távlati Windows telepítéshez
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
GZoli7 #73333 üzenetére
Kicsit nagyon félrement...
40/2017. (XII. 4.) NGM rendeletaz összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről
1.4.10. Ha a felhasználói berendezésben áram-védőkapcsoló van felszerelve, annak működőképességét legalább félévente, építési felvonulási területen üzembe helyezéskor és havonta az üzemeltetőnek a próbagomb megnyomásával ellenőriznie kell. Az áram-védőkapcsoló működőképességének ellenőrzéseit - kommunális, lakó- és egyéb épületekben üzemeltetett felhasználói berendezések kivételével - bizonylatolni kell, és a bizonylatokat az üzemeltető köteles legalább a felhasználói berendezés következő időszakos ellenőrzéséig megőrizni, és úgy tárolni, hogy az hozzáférhető legyen. -
darvinya
titán
válasz
GZoli7 #70584 üzenetére
Nem először javítottam ilyet, s mint írtam ragacs sárgásbarna, ha már fekete nagy hőnek lett kitéve.
Ráadásul elkoból kifolyt folyadéktól elkezdett elkenődni, elpárologni.
De nem csak táp elkokkal lesz gond, mert más áramköri csatlakozónál is elszíneződött a ragacs, tehát az a körben is rossz valami. -
Abrion
senior tag
válasz
GZoli7 #69671 üzenetére
1 utolsó kérdés
az egész házat javítsam meg vagy mondjuk azt mondom, először a nagy szobát javitom, mert ott csak egy csatlakozóról megy mindenre, a szobában van még kettő csatlakozó de azt soha nem használom, egy a hűtő mögött egy meg az ágyamnál
Kicsit értek ehhez, azt fogod mondani, az egész házat kell, mert valami bajt fog okozni a régi vezeték az új miatt, mondjuk még instabilabbá válik a régi vezetékek az új miatt.
-
Abrion
senior tag
válasz
GZoli7 #69659 üzenetére
annyit tudok írni, hogy a 2 feszültség kapcsoló tetejére a barna van csatolva, az alján mindháromra a kék és a földelés vezetéke van csatolva. hogy mondjam. van egy fém amire a föld és a kék van csavarozva, és egy szürke vezeték ami áthidalja a három kapcsolót alul.nem szürke hanem egy nagyon vastag fehér
-
moha21
veterán
válasz
GZoli7 #69388 üzenetére
A vezeték keresztmetszet viszont nem változott.
Ha ennyire pontosak akarunk lenni, akkor a vezeték terhelhetőségéről az MSZ 14550-2,-3,-4,-5 sorozat
és a MSZ HD 60364-5-52:2011 foglalkozik, ami ugye az 60364 szabványsorozat része.
Persze elméletileg kötelező az RCD, de mint egy miután 32A alatt lévő mezei lakásról van szó jelenlegi állás szerint sosem lesz semmilyen felülvizsgálatra köteles.Amiket leírtam azokat se nézi a kutya sem úgy egyébként ( persze ha leég a lakás vagy meghal valaki akkor igen ). De persze ettől függetlenül szabvány szerint kötelező a 30mA-es ÁVK beépítése.
(#69387) qdak : A kérdésem még mindig annyi, hogy a szolgáltatónak hány kismegszakító van fenn?
Ezt azért kérdezem, mert a két vezeték közül nem lehet-e az egyik az " éjaszakai" áramé?
-
generatoros
tag
válasz
GZoli7 #68290 üzenetére
köszi a válaszod, de bocsáss meg azért mert ez valóban drága megoldás és ezért hagyom magam lebeszélni, akkor soha nem tudom meg mennyibe kerülne ez nekem.A fúrógép egyébként csak használtan kapható és átlagosan 70.000 forint. a frekiváltó csak ehhez lenne használva és nem feltétlenül kellene nagy teljesítményű több százezer forintos cucc.
-
qdak
addikt
válasz
GZoli7 #66428 üzenetére
autós cucc, ha nézed az elején a videót, 3*25A bizti nem értem hogy nem ég ki, vagy itt másképp kell számolni ?
mert én igy szoktam: 14,4V*75A=1080W amit felvesz max és ebből még a hatásfokkal beszoroznám (0.8?)
ergó az életbe nem adna le 1000W ot sem, nem 1400W vagy mennyit mért a srác. -
válasz
GZoli7 #66336 üzenetére
Tisztában vagyok a fázisfeszültség és a vonali feszültség fogalmával. Pont ezért kérdem, hogy az otthon lévő 3x 230V-ból hogyan lesz Vonali 230?
Addott akkor a kérdés, hogyan lehet előállítani a deltához szükséges 3 fázisú 230V-ot. (trafó nélkül sehogy, szóval kb deltában nem is üzemeltethető)Tisztában vagyok vele, hogy nincs nulla és be se lehet kötni. Azért rajzoltam oda a kapcsolásra, hogy lehessen látni, hogy melyik feszültség mihez képest mekkora. (ha valamelyik rossz lenne, valaki kérem javítsa ki a tudásom, szívesen venném).
"Csillagban mehet rá a 400V" Mihez képest? Nem kekeckedés miatt, de én úgy tudom, hogy a 230V-os hálózaton az egyik fázis a másik fázishoz képest van 400V-on. Namármost csillag kapcsolásban 2 fázis között mindig 2 tekercs van, s így tekercsenként csak 230V kap, nem 400-at. Egyedül delta kapcsolásban kap 1 tekercs 2 fázist, s emiatt van ott 400V.
Ha 400 Volt a Fázisfeszültség, akkor 690 a Vonali feszültség.
""A motor egy tekercse 230V-ra van méretezve. 2 fázis között pedig 400V van. egyetértek
A 660/400V-os motort lehet simán hálózatra kötni. Tehát, csak azt a motort lehet csillag-delta kapcsolással 3x 230V-ról üzemltetni, ahol ez az érték szerepel? -
darvinya
titán
válasz
GZoli7 #66323 üzenetére
Csak ismételni tudom magam.
Újranézve az adattáblát, amin csak 3~ motorként jelöli, de akkor miért írja Δ1~ , miközben maga motor nem arra tervezték.
Ráadásul, ha csak Y3~ a motor, miért nem csak olyan bekötés táblája.Azaz érzésem, ez egy összekotort motor, ami készleten volt, azt belerakták.
Ha már kényszer megoldásként használható Δ1~, akkor illik feltüntetni mekkora kondi kell segédfázishoz, ráadásul még bekötési tábla sem ilyen.
Simán Δ1~ üzem, inkább belökéssel fog működni, mint magátol indulni terhelés alatt. -
darvinya
titán
válasz
GZoli7 #66321 üzenetére
Igen.
Viszont fura, hogy bekötési rajztáblán és adattáblán nem írja segédfázishoz kondenzátort, miközben ez normál adat lenne.Újranézve az adattáblát, amin csak 3~ motorként jelöli, de akkor miért írja Δ1~ , miközben maga motor nem arra tervezték.
Ráadásul, ha csak Y3~ a motor, miért nem csak olyan bekötés táblája.Azaz érzésem, ez egy összekotort motor, ami készleten volt, azt belerakták.
-
válasz
GZoli7 #66318 üzenetére
Lehet, nálam lesz valami elméleti hiány, de ha csillagba van kötve a motor (3x230V fázisonként), akkor sose kap 400V-ot,mert a csillagpontban virtuális nullapont lesz. Ennek eredménye, hogy a tekercseken mindig csak 230V lesz.
Ha a fazorábrába gondolok bele, akkor is csak 230-at kap csillagban, s delta bekötésben lesz 400V az egyes tekercseken.
Mivel a motor deltában lett bekötve a kapcsolás szerint (amit mellékeltek) és leégett, akkor deltában hogyan kell helyesen bekötni? A kapcsolás jó, csak a plusz segédkondit és a fázist hagyták le a kapcsolásról? -
Reggie0
félisten
-
-
szabifotos
senior tag
válasz
GZoli7 #65217 üzenetére
Nem tudom, azért kérdeztem, hogy van- e lehetőség a csillapításra.
Egyébként ez lehet emberfüggő is. Én látom, hogy vibrál. Főleg este, ha hirtelen mozdulatokat teszek
Garázsba, udvarra megfelel ez a fény, de ahol sokat tartózkodnék, vagy szerelek, valószínűleg már más típusú fényforrást tennék.
Eddig még nem volt gond a hűtéssel. Egy ilyenem már tönkre ment, de a hűtéssel nem volt gond ott sem. Ha esetleg mégis tönkre menne, nem vág földhöz az az 1,7USD
-
mezis
félisten
válasz
GZoli7 #65217 üzenetére
Bocs, én is szabifotos-nak szántam.
Nem hiszem, hogy jó ötlet a 230V-ra puffer kondenzátor. Talán a Graetz híd után vagy a LED sor(okk)al párhuzamosan.
(Én már vettem két ilyet az eBay-ről, eredeti reflektorba szereltem, de még senki sem panaszkodott vibrálásra.
Rendben van a hűtés ? Az a vékony festett vaslemez sokat ronthat a hőátadáson...) -
didyman
őstag
válasz
GZoli7 #64760 üzenetére
Ezek csak alkatrész típusok. Neked akkor komplett kapcsolásra van szükséged, nem? RIAA korrektor a neve. Az írt műveleti erősítők nagyjából mind alkalmasak, itt a lényeg a kis zaj és a nagy hurokerősítés esetén is jó linearitás-ezeket szinte minden korszerű típus tudja már. Ha nagyon igényes megoldást szeretnél, akkor lehet bonyolítani, de alap igényekhez ezek mind jók lehetnek.
-
válasz
GZoli7 #63240 üzenetére
Köszi szépen! Tegnap megrendeltem az eszközt, remélem sikerül nullázni a DVR-t.
Van egy TP-Link TL-WR941ND routerem is, ami bekapcsol, de semmit nem csinál. Lehet DD-WRT telepítés közben szállt el, nem tudom, már így kaptam...talán ha vissza tudnám tenni a gyári firmware-t, akkor menne normálisan. -
-
pjen
félisten
válasz
GZoli7 #63255 üzenetére
Azért ezt ne próbáld ki fűtéscső nélkül se.Folyik ott áram.Tanuló koromban,tanműhelyben vill szer bakancs+gumi padló.Mégis érezted,ha rossz helyre nyúltál.Egyébként pont ez a lényeg,hq nem folyik áram,nem történik semmi,viszot ha folyik rajtad keresztül bármerre, lecsap.
-
válasz
GZoli7 #63244 üzenetére
"Normálisan kivitelezett védővezető hálózat nélkül az "ÉV reléd" semmit sem ér."
Ez igy abszolut nem igaz. Eppen ilyen esetbe is leold, a foldzarlat nem mindig a foldelovezeton zarodik. Pl. betonkevero motorra veletlenul slagbol vizsugar. Hosszabbito kidorzsolodese, a fazis barmin zarodhat a fold fele, ereszcsatorna, vizcso, saros vizes munkaterulet, stb. Es a rele ilyenkor is tokeletesen teszi a dolgat, mivel neki tokmindegy hogy a hibaaram a foldelo vezeton, vagy barmi mason folyik el.
-
t72killer
titán
válasz
GZoli7 #63232 üzenetére
Sőt, lehet eleve a kábelen lévő csatiba teszem
. Ezek mekkora feszültség/áramerősségcsúcsot szoktak kibírni? Nyilván a közvetlen villámcsapás áthúz, de számíthatok annyira, amennyivel a jobb pl Brennenstuhl elosztókat hirdetik? Otthon egy ilyenre vannak a legértékesebb cuccok rákötve, ha jól értelmezem, ez a túláramot visszaküldi a földvezetéken - lehet ilyesmivel is érdemes lenne megkomplikálni a dolgot?
-
t72killer
titán
válasz
GZoli7 #63227 üzenetére
Ja, jobb híján nézegetem a csináldmagad túlfeszvédő megoldásokat
. Még azon is elgondolkodtam, hogy egy minőségibb túlfeszvédett normál F-dugós elosztóból boncolnám ki a szükséges darabokat.
5pines CEE-re bezzeg már van minden, biztosítékkal, anyámkínjával - de nem akarom hízlalni a cuccost 2 átalakítóval.
-
t72killer
titán
válasz
GZoli7 #63223 üzenetére
Komplett lakókocsi eszi róla az áramot mindenféle beépített és rácsatlakoztatott cuccal, ezenkívül még a bemenet előtt egy normál dugvillás leágazást is tennék rá, azaz jó lenne, ha már a kábel kaphatna egy kütyüt, ami megállít egy 250V feletti túlfeszhullámot, a túlfeszvédő elosztók mintájára.
-
válasz
GZoli7 #63140 üzenetére
Köszi szépen a gyors választ!
A bekötéssel vagyok bajban. A leírás szerint:
pin 1: +3.3V
pin 2: RX, a PC oldalon TX
pin 3: TX, a PC oldalon RX
pin 4: GNDKerestem pinout-ot a soros porthoz, de ott nem ezeket adta ki, illetve 12V-ot láttam, nem 3.3-at... A kérdés tehát, mit csinálok a 3.3V-os ponttal a panelen?
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
GZoli7 #61319 üzenetére
Na, másik bemeneti eszközt nem próbáltam még, de annyit tegnap kitisztáztam,hogy a fehér szín és a fényerő erőssége van hatással a ciripelés erősségére.
Mindezek mellett ma megint néztem hálózati feszültséget és havi rekord van, mert most már sikerült egy 215V-ot mérnem.
Felhívtam az ELMŰ-t, mondták,hogy náluk a 230V-hoz képest egy 1%-os eltérés számít normálisnak, ami ezen kívül esik azt hibának veszik. Fel is vették hibára. -
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
GZoli7 #57190 üzenetére
Nem azért mondom, de 16A ma már elég alap kéne legyen a lakásba, egy villanytűzhely mikró hősugárzó, bármihez kellhet. Bárki kijön komolyabb géppel szerelni akármit, pl klímás, úgy kezdi, hogy 16A kell.
Ennyi fejlesztés 40évente szükséges lehet, arról nem is beszélve, hogy gondolom 40 éve senki nem is nézte át a lakás elektromos rendszerét. Ki tudja mi lehet ott.
Lehet azt a 20ast bele kéne feccölni, legalább a kapcsolótáblára vessen valaki egy pillantást. -
-
MasterMark
titán
válasz
GZoli7 #54950 üzenetére
Köszi, igen, én is erre tudok csak gondolni.
Főleg hogy már elég biztos, hogy mókolta valaki, mert ez nem a gyári szoftver rajta.
A boot-ot meg tudom állítani, ott működnek dolgok, ott akár tudnék máshonnan is bootolni.NAS topikja eléggé kihalt.
Találtam dolgokat hogy, kellene csinálni, csak nem vagyok ennyire linux expert hogy kernelfordítgassak meg stb.
-
krisztianAMG
senior tag
válasz
GZoli7 #54577 üzenetére
Köszi! A honlapon nem említ ilyen hibát, de írtam neki egy mailt.
Más: Bangoodról rendeltem két LCD-s labortáp kitet, amelyekből szeretnék egy szimmetrikus labortápot építeni. Szükséges ehhez valamilyen változtatásokat eszközölni, vagy elég csak sorba kötni a két modul kimenetét? (27V-0-27V toroid trafóról lesznek táplálva.)
-
Atapi
senior tag
válasz
GZoli7 #53590 üzenetére
szőrszálhasogatás, de az ÁVK nem a névleges hibaáramánál nagyobb áramra kapcsol le, hanem a névleges hibaáramra már üzembiztosan ki kell kapcsolnia (200ms alatt). ha jól rémlik a névleges hibaáram 60-80% közötti lekapcsolás a jellemző (de 50-100% között elfogadható). persze kialakulhat a névlegesnél nagyobb hibaáram (ez nem a kapcsolón múlik), de akkor a kikapcsolási időnek rövidülnie kell (szabvány szerint előírva).
-
gyulank
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- 1MII B03PRO+ Receiver, Transmitter LDAC
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Aorus B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB ZALMAN I3 NEO 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest