Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-01-14 14:06:07

LOGOUT.hu

Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#74851) zseko válasza cinemazealot (#74849) üzenetére


zseko
veterán

Az is jó, a csöves megoldást annyiból tartom célravezetőbbnek, hogy azt a legegyszerűbb kialakítani a szigetelésben (is). Megfelelő méretű fúróval megfúrod és kész is. Laposvasnál, zárszelvénynél jobban figyelni kell a kocka alak miatt, hogy ne legyen túl nagy a lyuk, vagy szabálytalan a kivágás. Csőnél furat a falba, bele esetleg tipli, csőbe belehegeszteni a menetes szárat, és beütni a helyére. Persze a hosszokat ki kell mérni, de azt mindegyik megoldásnál ki kell. Ez egy furat, nem kell számolgatni, méregetni, középre pozícionálni a szigetelésben. Szerintem legalábbis, talán ez a legegyszerűbb.

[ Szerkesztve ]

HR24.hu

(#74852) Barret001 válasza zseko (#74851) üzenetére


Barret001
addikt

Kb cső átmérőjű lyuk a falba,téglába is,csövet sziloplaszttal beragasztani! Kész :) Sosem jön ki ! ! !

(#74853) macilaci78 válasza Barret001 (#74852) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Már látom lelki szemeim előtt:
#3528425 2031-08-12 20:58
Hogyan lehet szilóval beragasztott csövet minél kisebb roncsolással kivenni homlokzati hőszigetelésből?
;]

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#74854) Barret001 válasza macilaci78 (#74853) üzenetére


Barret001
addikt

"Hogyan lehet szilóval beragasztott csövet minél kisebb roncsolással kivenni homlokzati hőszigetelésből?" Csőfogóval kitépni:)

(#74855) Samus


Samus
addikt

Mivel lehet a legyegyszerűbben tölteni az SLA és VRLA akkukat? Tudjátok, a zárt savas akkukról van szó, amik leginkább szünetmentesekben fordulnak elő. A Boomboxhoz kellene valami, ami tartja az autós fej memóriát, nagyon egyszerű tölteni (nem kell hozzá semmi extra, a legjobb lenne, ha csak rákapcsolnám a feszt, és magát szabályozná, mint a NiCd akkuk, ja igen, nincs ilyen akkum...).

Az a baj az autórádiókkal, hogy a memory 12V konkrétan az, ahonnan működés közben is szipkázza az áramot, tehát nem úgy működik, hogy van egy állandó 12V, ami csak a memóriát tartja, és a kapcsolóág, amiről "működik", hanem fordítva. Működés közben 600mA-t vesz fel (a végfokot nem tudom lekapcsolni, bár semmi nem hajt, mert RCA-ról megy külső erősítővel), kikapcsolva 10mA-t vagy kevesebbet (a multim csak századig mér, 0.01-et mutat), szóval nem opció Lithium celláról járatni, mert pár óra alatt lemeríti. Építettem egy 3 cellás pakkot, BMS-el, legvéső esetben ezzel fog menni, van XL4015-ös CC/CV töltőelektronikám is, de a táp csak 12 voltot tud (PC), így sohasem tudom fullra tölteni a pakkot.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#74856) Essejó válasza Samus (#74855) üzenetére


Essejó
veterán

Nekem van egy ilyen akkum, az öreg 9,6V-os csavarbehajtómra kötve.
Egy Lidl-es akkutöltővel szoktam tölteni, az átvált csepp töltésre ha feltöltötte.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#74857) Inhouse válasza Samus (#74855) üzenetére


Inhouse
őstag

Ezeket az akkukat inkább álladó feszültséggel szokták tölteni (pl. 13,6V), de áramkorlát nem árt azért. Egy DC step up és már van is nagyobb feszültséged.
Vannak olyan autórádiók, ahol másképpen van megoldva és megmaradnak a tárolt adók áramtalanítás után is.
A menet közbeni nagyobb áramfelvétel nem gond, ha a töltő szinten tudja tartani. Vagy ez most akkus üzemű az egész, csak töltöd amikor lehet?

[ Szerkesztve ]

Üdv Inhouse

(#74858) Samus válasza Inhouse (#74857) üzenetére


Samus
addikt

Nem, ez hálózati üzemű, az akku csak a memória miatt kell. Viszont úgy tervezem megoldani, hogy amint elindul a PC táp, egy relé lekapcsolja az akkupakkot a memory vonalról, és a PC tápot kapcsolja rá (rövidrezárja a memory és ACC ágat a 12 volttal, ahogy most is üzemel). Próba erejéig töltőmodul nélkül próbáltam a Lithium pakkot (csak a BMS volt rajta), ha közvetlenül kap tápot, akkor töltődik a csomag, 300mA környékén vett fel (a cellák töltöttsége 80% körüli).

DC step up modullal lehetne nagyobb feszt gyártani? Egy ilyen booster modulom van, de ez nem működik, nem tud nagyobb feszt előállítani (három éve autóakkuról próbáltam, ott működött, azóta áll a polcon).

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#74859) Bile Demon válasza Samus (#74855) üzenetére


Bile Demon
őstag

Autórádióknál minden esetben külön van a fix 12V bemenet a memóriának (ezen pár mA szokott csak bemenni) és a gyújtás kapcsolt 12V a végfoknak tunernek (ezen akár pár száz mA is lehet a nyugalmi áramfelvétel). Én is vettem Toyota -> ISO átalakító kábelt LG fejegységhez. Azon pl. fel volt cserélve a két feszültség.

Bruhe

(#74860) Nixon18


Nixon18
senior tag

Sziasztok!

Talán itt lesz a legjobb helyen a kérdésem.

Van egy "rack" szekrényem egy 30x30x30 cm-es ikeás ecket személyében. Nincs benne sok minden. Egy Vodás modem, egy Archer C7, egy 16-os switch és egy DS218+. Télen nem volt semmi gond, de tartok tőle, hogy nyáron melegük lesz odabent, ezért jelenleg nyitva van az ajtaja.

Az az elképzelésem, hogy fúrok a doboz tetejére egy 14 cm-es ventillátornak helyet, ami szép csendben dolgozhatna 0-24-ben.
A kérdésem, hogy szerintetek mivel lehet a (PWM-es) ventillátor sebességét állítani, ha a router USB portjáról lenne táplálva a ventillátor?

Vagy vegyek egy rendes 6U rackszekrényt?

Köszönöm a segítségeteket!

(#74861) macilaci78 válasza Nixon18 (#74860) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Sima tekerős potméter, viszont az USB port 5V-os, a venti nem 12V véletlenül? Egy DC-DC sep up converter, vagy egy 12V dugasztáp.
Beköthetsz egy analóg termosztátot, ami hőmérséklet függvényében ki-be kapcsolja a ventit.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#74862) Nixon18 válasza macilaci78 (#74861) üzenetére


Nixon18
senior tag

Jogos az észrevétel. Valóban 12 V-os a ventillátor. De akkor egyszerűbb a dugasztáp.

Sima 12V-os LED-hez árult potméter is jó lehet?

(#74863) Samus válasza Bile Demon (#74859) üzenetére


Samus
addikt

Külön is van, és is azt hittem, hogy így van, ahogy írod, de nem, és működés szempontjából tényleg úgy logikus, ahogy megoldották. A fej gyári kábelkötegében bullet connector (mi ennek a magyar neve?) van a piros és sárga szálakon, és a sárga a vastagabb (az 1.5mm2), a piros rettentő vékonyka (0.5mm2 körüli), a sárga a memória, ez van normál esetben közvetlenül az akkura kötve (persze a biztosítéktáblán keresztül), a piros csak egy jel, amin gyújtás vagy az előtte lévő (ACC) fokozatban már van áram, ez adja a jelet a fejnek, hogy kapcsoljon be (ha előtte úgy lett leállítva az autó, hogy működött), ezen minimális áram megy, és mivel itt nincs mindig fesz, nem is lehet memória rajta. Csak ebből az következik, hogy a fix pont (az akku), amiben mindig van áram, onnan fog menni a fej is működés közben, és azért van itt a memória is (és ezért vastagabb, jól kitűnik a márkás fejeknél a kötegből), mert ez a szál az autó állapotától függetlenül mindig feszültség alatt van. Megnéztem, kimértem az áramfelvételeket is.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#74864) macilaci78 válasza Nixon18 (#74862) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Szerintem igen, elvégre az is PWM szabályzó.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

(#74865) cinemazealot válasza Nixon18 (#74860) üzenetére


cinemazealot
addikt

Érdemes lehet önálló chassis pwm fan controllert keresned (most hirtelen nem tudom, itthon milyen néven árulják a számtech boltok), azzal beállítasz egy fordulatszámot, oszt jóccakát. :)

(#74866) draco31


draco31
veterán

Hello!
Kissé elüt kb mindentől, talán ide illik. :)
Szóval 1 éves a labradorunk, heti egy focilasztit kinyír. Na most ez anyagilag nem megérős, viszont imádja kergetni, terelgetni.
Arra gondoltam, hogy mi lenne ha a szelepén keresztül purhabbal telenyomnám az egyiket.
Bírna az a strapát?

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#74867) cinemazealot válasza draco31 (#74866) üzenetére


cinemazealot
addikt

Én sok-sok éve alu-króm felmosó nyéllel akartam home made Star Wars filmet forgatni, amiben a fehér (könnyen retusálható) és a fa nyélnél jóval könnyebben forgatható, de egyébként az oldalirányú ütődést rendkívül rosszul tűrő nyél reprezentálta a később utómunkát elszenvedő fénykardokat. Gondoltam, kitöltöm purhabbal és majd az jól megerősíti azt.

Nos, a betöltött hab először csak várt, majd összeesett és végül ki sem töltötte a csövet. Később rájöttem, hogy ez valószínűleg azért alakult így, mert nem érintkezett levegővel, illetve a táguláshoz és gyors megkötéshez (térhálósodás?) nem volt elég friss levegője. Szerintem a labdával is ez lenne. Nem mennél vele semmire.

A felvétel egyébként tök jól sikerült, de elég sok felmosó nyelet sikerült leamortizálnunk. :)

(#74868) draco31 válasza cinemazealot (#74867) üzenetére


draco31
veterán

Értem, akkor más megoldás kell.
Vagy esetleg befújás után kompresszorral fújni bele a levegőt?

ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\

(#74869) imibogyo


imibogyo
veterán

Hálp plíz! Betonozáshoz hülye vagyok, szóval tanács kellene. Készül az új nagykapum (tolókapu lesz). Amikor megvettük a házat már adott volt egy hosszú ásott gödör a kerítés mellett (gondolom az előző tulaj is tolókaput akart ugyanide, de ez nem derült ki), nekem most csak ki kellett takarítani és formára igazítani.

Na szóval adott ez a kb. 8 méter hosszú, 50 cm széles és 50 cm mély gödör jelenleg a kerítés mellett. Elég lehet ez tolókapu alapnak (a kerítésnek ugye van saját alapja), vagy ássam mélyebbre? Apum nagykapujának az áthajtó része kb. 30 cm mélyen van betonozva, 30 cm szélességben (kb. 15 éves nagykapu és jó pár teherautót túlélt már, így ő azt mondja hogy biztos elég lesz így is).

Viszont ugye sokan meg a fagyhatárra hivatkozva azt mondják ássam legalább 70-80 cm mélyre, mint egy házalapot). Egyedül fogom holnap keverni az anyagot, szóval nem lenne baj, ha nem kellene plusz egy köbmétert kikevernem, de ha az a jobb megoldás...

Természetesen vasalva lesz (4 szál 10-es betonvas teljes hosszon + 6-os kengyelezés, valamint az alsó 10-20 centibe gondoltam belerakok még 8 szál baromi régi zártszelvényt, mert csak pakolgatom őket az udvaron évek óta, de akár még a kerítésalapba is be tudok fúrni betonvasakat, mint a különböző alapok összekötésénél szokták).

Minden okos tanácsra nyitott vagyok... :B

(#74870) emre válasza imibogyo (#74869) üzenetére


emre
veterán

Laikusként.

Fagyhatár vagy sem, de szerintem itt lényeges lenne hogy mi az a beton mennyiség ami a talaj nedvességének változásával nem fog hol süllyedni, hol pedig emelkedni a sín rész.
Nálam az udvari bejáratnál sajnos ez a helyzet, de az csak egy sima nyíló szerkezet, és évszakonként utána lehet állítani.
Én itt 30cm-ert kevésnek tartok kicsit, de ha faterodnál nincs vele gond lehet itt sem lesz. Mondjuk az sem biztos hogy a talajszerkezet hasonló.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#74871) Essejó válasza imibogyo (#74869) üzenetére


Essejó
veterán

Szerintem elég ez így.

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#74872) Barret001 válasza emre (#74870) üzenetére


Barret001
addikt

50x50-es lesz neki! Szerintem elég,vasalva lesz,egyben kell megmozdulni az egésznek,ha meg akar ) Ráadásul kötésben lesz a kerítés alappal!

[ Szerkesztve ]

(#74873) darvinya válasza imibogyo (#74869) üzenetére


darvinya
titán

Kerítés alapjába fúrnék pár lyukat, hogy betonvasat beragasszam.
Mert régi beton és új beton el fog válni.
Fagyhatárral nem kell törödni, persze sima cement+beton sóder elporlik fagy alatt.
Emiatt raktam kész betont [link] bele a keverékbe, hogy a bennelévő adalék ezt megakadályozza.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74874) A Zéé válasza darvinya (#74873) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem fagy szét a rendesen megkevert házi beton sem, sőt a betonüzemből kijövő betonban sincs alapból más, mint cement, kavics meg víz, ha csak az időjárás nem indokolja, vagy külön nem kéred. És szerintem a zsákos cuccban sincs semmi különleges adalék.

Just a simple Lineman...

(#74875) pjen válasza darvinya (#74873) üzenetére


pjen
félisten

A beton járda sem fagy szét.

(#74876) darvinya válasza A Zéé (#74874) üzenetére


darvinya
titán

És pjen

Hol írtam, hogy szétfagy?
Azt írtam, hogy porlik, az nem ugyanaz.
Amúgy nemcsak cement+zúzott murva+beton törmelék+sóderből áll az a zsákos.
Ugyanaz a normál cement+sóder keverék 1 hónapig köt(víz kiégésre kell figyelni, míg zsákos másnapra megkötött.
Kötés gyorsító/fagy porladás gátló van benne.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74877) Nixon18 válasza darvinya (#74873) üzenetére


Nixon18
senior tag

Ha rendesen kétkomponenesű epoxival be tudja ragasztani a régi betonba a betonvasat, akkor oké, különben nem sok értelme van.
Én viszont az egészet zsákos betonból készíteném, mivel az a keverék garantálja (a megfelelő mennyiségű vízzel) a C20/25-ös betonminőséget és adott térfogahoz a megfelelő arányú fagyálló adalékszert.

Ha negyon kell, akkor adnék hozzá osztályozott, mondjuk 4-16-os folyami kavicsot + pár lapát/keverés cementet az arányok fenntartása végett. A lényeg, hogy ha zsákos anyagot használ, akkor az legyen a döntő többség, különben nincs nagy jelentőssége, hogy beleteszi.

(#74878) imibogyo válasza emre (#74870) üzenetére


imibogyo
veterán

Köszönöm mindenkinek az észrevételeket!

emre: itt 50x50 cm lesz (néhol kicsit még mélyebb is), a 30 cm-es mélység faterom kocsibejárójánál van és csak megemlítettem, hogy ha ott azzal nincs gond (hasonló talaj), akkor remélhetőleg nálam sem lesz a plusz ~20 centis vastagsággal. Legalábbis ebben reménykedem.

Nixon18: már meg van a sóder plusz a cement. Zsákos anyag nem játszik. Ugyanígy kevertük ki a közel 50 m2-es terasz betonját is tavaly (igaz két keverővel), csak akkor volt kőműves segítségem most meg nem lesz, ezért vagyok csak kicsit bizonytalan.

[ Szerkesztve ]

(#74879) Barret001 válasza pjen (#74875) üzenetére


Barret001
addikt

Itt a fagyhatár mást jelent! Ha a beton alatt megfagy a föld,megemeli a betont! És nem fog rendesen csukódni a kapu.

(#74880) pjen válasza Barret001 (#74879) üzenetére


pjen
félisten

De elporladni nem fog, max megrepedezik és fagyállót is hiába tesz bele, ha olyan a talaj a fagy akkor is megemeli.

(#74881) A Zéé válasza darvinya (#74876) üzenetére


A Zéé
addikt

Wut?
Fagy porladás gátló???
Mit értesz 1 hónapig kötő betonon? Adalék mentes beton is simán szilárd másnapra úgy, hogy járni tudj rajta, és a zsákos sem köt meg teljesen másnapra.

De most komolyan... Június közepe van, 35 fok, és a fagyásgátlót keressük a betonban!? Most ez komoly!? Kötés lassító kell most a betonba, nem fagyásgátló...
Fagyásgatló a 0 fok körüli betonozásnál kell, hogy elinduljon a kötés, mielőtt megfagy a víz. A már megkötött betonhoz semmi köze a fagyásgátlónak...

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#74882) darvinya válasza A Zéé (#74881) üzenetére


darvinya
titán

Igen, másnapra sima is megköt járó képesre 10cm vastag, de 50cm-es tömbröl van szó, és azt locsolás nélkül szépen szétporlad.
Mert míg levegőn lévő 10cm megszilárdul, addig a közepe és föld határolt része még nem, csak hőt termel.
Ilyen melegben felső 10cm-es rész szivacsossá válik a gyors száradás miatt, ami téli vízes fagy miatt el kezd porladni.
Tehát vagy locsolja, hogy lassítja a kötést, vagy adalékol.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74883) pjen válasza darvinya (#74882) üzenetére


pjen
félisten

Ezt nem is értem, az természetes, hogy locsolni kell.

(#74884) darvinya válasza pjen (#74883) üzenetére


darvinya
titán

Bekevertet elég csak takarni és normálisan megköt, nem lesz szivacsos ilyen melegben.
Tudom, most is ilyet csináltam.

Nixon18

Az azért drága mulatság.
Amúgy tavaly nyáron már kisérleteztem, melyik keverék milyen, stb.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74885) pjen válasza darvinya (#74884) üzenetére


pjen
félisten

Én ha ott vagyok a bekevertet is locsolom.A saját,keverést, ha nem tudom locsolni letakarom kartonnal aztán fóliával.

(#74886) darvinya válasza pjen (#74885) üzenetére


darvinya
titán

Bekevertet nem kell locsolni, csak sötét foliázni.
Pont erre találták ki.
Az út jelző táblákat is ezzel csinálják, aztán ott hagyják magára.

Karton pont nem jó, mert elszivja a maradék nedvességet.

[ Szerkesztve ]

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74887) pjen válasza darvinya (#74886) üzenetére


pjen
félisten

Jó a nedves karton+fólia.Elég sokat betonoztam már, még sose égett meg.Tavaj a melóhelyen telepítettek öt lemez garázst.A kőműves ott keverte a betont és másnap már kartont tett rá.Nem volt aki locsolja hétvégén.

[ Szerkesztve ]

(#74888) darvinya válasza pjen (#74887) üzenetére


darvinya
titán

Más a nedves karton, mint a száraz. :D

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74889) A Zéé válasza darvinya (#74882) üzenetére


A Zéé
addikt

Na de várj, eddig azt mondtad gyorsítani kell a kötést, most meg lassítod már.
A vízzel nem lassítod amúgy, az magához a kötési folyamathoz kell, hogy a kalcium-szilikát-hidrát molekulák létre tudjanak jönni.
"Pár" mixer gyári, "pár" raklap zsákos, meg "pár" m3 helyszínen kevert betont azért láttam már, betonozunk -5 fokról +35 fokig elég sok hőmérsékleten, ez a szivacsosodás nem tudom mi lehet, de még hallani sem hallottam hasonlót...

Just a simple Lineman...

(#74890) hzsolee válasza imibogyo (#74869) üzenetére


hzsolee
őstag

Lehet félreértés, de azt nem értem miért kell 8 métert végig betonozni? Szerintem meg az 50 mélységnek kevés. Ez a betontömb egy ellensúly, ami a kapu súlyához kell, hogy igazodjon. Én ezzel már készen vagyok, az elektromos részek vannak hátra.

Én olyan 80x40x150-et csináltam

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#74891) Barret001 válasza hzsolee (#74890) üzenetére


Barret001
addikt

" Szerintem meg az 50 mélységnek kevés." Na pont ezt ellensúlyozza a hossza! Azért azt a 8 méteres tömböt kimozdítani a helyéről,(bevasalt) nem lesz egyszerű!

(#74892) Essejó válasza hzsolee (#74890) üzenetére


Essejó
veterán

Lehet nem vagyok képben, de ez a 8 méteres beton nem az alsó sínt tartja amin fut 2 db kerék?

Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?

(#74893) darvinya válasza A Zéé (#74889) üzenetére


darvinya
titán

Én nem gyors kötést írtam, hanem egyenletes kötést.
Szivacsosodás pedig van, sőt egyes járdát direkt így kell csinálni, hogy lefolyonon a víz, ne beton felszínén legyen.

Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke

(#74894) pjen válasza darvinya (#74893) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem engedd el.Amire Te gondolsz az nem szivacsos, egy bórdás, tüskés hengerrel meghúzzák a tetejét.Szivacsos betont még nem láttam, ha nem locsolod megég, fel lehet söpörni.Locsolod, takarod mindegy a lényeg, hogy nedves maradjon.

[ Szerkesztve ]

(#74895) hzsolee válasza Barret001 (#74891) üzenetére


hzsolee
őstag

Nekem tök mindegy. Én próbáltam magam a "gyári" ajánláshoz tartani.

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#74896) A Zéé válasza darvinya (#74893) üzenetére


A Zéé
addikt

Igazából sok mindent írtál, és az ellenkezőjét is, és nagyjából egyik ehhez kapcsolódó hsz-ednek sincs túl sok valóságtartalma, maradjunk ennyiben.
A beton nem úgy viselkedik, ahogy leírod, és a zsákos betonban sincs semmi olyan misztikum, amitől jobb lenne, mint a helyszínen kevert, vagy a betonüzemből kijövő. Megvan a zsákosnak is a helye a világban, használjuk mi is sokszor (leginkább azért, mert könnyű tárolni, mozgatni és megkeverni is), de nem véletlenül van ráírva, hogy tartószerkezeti betonnak nem való...
Persze, vannak speciális betonok, talán van is az országban egy olyan betonjárda, ami átereszti a vizet úgy, ahogy mondod, de azt magától nem nagyon tudja a beton. Amúgy azt nem betonból szokták csinálni, hanem aszfaltból vagy aprókavicsból.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#74897) hzsolee válasza Essejó (#74892) üzenetére


hzsolee
őstag

Kb ez a terv van mindenhol...

Nyilván egy 8 méteres betoncsík is megtartja, pláne ha már ki is volt ásva.

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

(#74898) Samus válasza Essejó (#74892) üzenetére


Samus
addikt

A nagy kérdés, hogy úszókapu vagy tolókapu, a köznyelvben mindkettő tolókapu, de lényeges különbségek vannak. Az úszón nincs kerék. Egy betonkocka (ami általában 80x80x80 vagy nagyobb kocka, sőt, leginkább trapéz alakú hasáb, erősen vasalva, tetején vastagabb lemezzel (ami a vasalathoz van hegesztve) tartja az egész kaput, ezen van kettő dupla görgősor, amin egy Lefelé néző C profil mozog, ezen van a kapu. Erre a típusra kell ellensúly, ami zárás közben némileg tehermentesíti a görgőket (mérete a kapu teljes súlyától függ).

A tolókapu egy betonsávon fut, két kerékkel, egy a betonsávhoz hegesztett sínen (ami leginkább egy csúcsával felfelé néző szögvas). Nem kell ellensúly, görgök és speciális profil. Cserébe van sín. Ez az olcsóbb megoldás. Mindkettő ugyanúgy motorizálható.

[ Szerkesztve ]

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#74899) A Zéé válasza hzsolee (#74897) üzenetére


A Zéé
addikt

Ez hivatalosan az úszókapu, a tolókapu kereken gurul, amit egy sín vezet meg, lehet hogy olyan épül.

Just a simple Lineman...

(#74900) hzsolee válasza A Zéé (#74899) üzenetére


hzsolee
őstag

Na, ott a pont. Tényleg tolókaput írt. Akkor nem szóltam. Tényleg nem kellene annyit inni....
Meg tök mindegy már, ma betonoz, még jó, hogy nincs meleg :D

[ Szerkesztve ]

A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.