Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • lezso6

    HÁZIGAZDA

    Megnéztem néhány kisebbségeket (főleg afroamerikai) érintő problémákról szóló filmet a 90-es évekből. Nehogy megnézzétek egyben egymás után az összeset, mert niggerezés-túladagolást kaptok. :D

    Mindegyikről írok egy kicsit.

    Boyz n the Hood (1991) (Fekete vidék)

    IMDB-n elég magasan értékelt. Hát nem egy nagy szám, habár én is a többi után láttam ezt. Lehet azért van olyan magas értékelése, mert az (egyik) első ilyen témájú film. Vagy a színészek meg nosztalgia miatt. Én túlértékeltnek tartom.

    Téma a szokásos: hogyan lehet kiugrani a gettóból, ki éli túl, ki nem, stb. 6/10

    Malcolm X (1992)

    Ez egy kicsit más téma. Spike Lee készítette, borzalmasan hosszú film, 3 óra 20 perc. Ugye Malcolm X-ről azt kell tudni, hogy nem Martin Luther King jellegű békés civil mozgalmár, hanem ellenkezőleg: kifejezetten agresszív, kemény, uszító, már-már soviniszta emberről van szó (lásd még fekete párducok). A filmből kiderül, hogy ez az egész mégis mi és honnan jön, szerintem érdemes megnézni, ha az ember tudni akarja, hogy ki ez az ember. 7/10

    Menace II Society (1993) (Veszélyes elemek)

    Boyz n the Hood pepitában. Csak jobb. 7/10

    Fresh (1994) (Kint az utcán)

    Kis 12 éves drogdíler gyerek "kalandja", ami már elrugaszkodottabb a valóságtól, viszont pont emiatt szórakoztató, így megér 7/10-et.

    One Eight Seven (1997) (187)

    Az összes közül toronymagasan a legjobb, és legalulértékeltebb IMDB-n. A történet azzal kezdődik, hogy egy tanár visszatér újra tanítani, 15 hónappal azután hogy rommákéselte az egyik diákja. Már ez nagyon-nagyon keményen hangzik, de maga a film is dugig van iszonyatosan erős jelenetekkel. A vége nem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog, lehet ezért az alacsony értékelés. Szerintem viszont ez egy 9/10, zseniális atmoszférával.

    Freedom Writers (2007) (Saját szavak)

    Avagy hogyan érzékenyítsük a kis suttyókat a holokauszttal? Megtörtént eset, habár kicsit túl van hollywoodosítva, de vannak benne nagyon erős jelenetek, ezért 7/10.

    * * *

    Ha pedig rengeteg időtök van, akkor ajánlom a The Wire (2002-2008) (Drót) című sorozatot, ami félig szintén ezzel a témával foglalkozik (a másik fél a rendőrök), minden évadban más témával, nálam az a 10/10.

    [ Szerkesztve ]

    A RIOS rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés