Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#135101) mephi666 válasza Miklós315 (#135094) üzenetére


mephi666
nagyúr

nem kell ilyen mélyen elemezni, mert ennyi erővel 1 filmbe bele lehetett volna sűríteni a 20-at, ha ténylegesen a kulcsfigurákat szerettük volna látni :K popcornmozi az egész, abból pedig a jobb fajta, amit elővesz néha az ember: vannak benne jó színészek által eljátszott szimpatikus karakterek (mármint a több tucatból mindenki talál olyat, aki neki épp szimpatikus), van látvány, vannak poénok... nem kell rajta túl sokat agyalni: épphogy ki kell kicsit kapcsolni az agyat és szimplán szórakozni

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#135102) Miklós315 válasza shotika (#135099) üzenetére


Miklós315
aktív tag

+1

(#135101) mephi666:
Az agykikapcs nem megy: ha valami hülyeség, vagy kétséges, akkor az feltűnik.
(Túllépek rajta olyan szinten, hogy pl. szeretem a Galaxis őrzői 1-et, szívesen újranézem időnként, de attól még nem "vesztem el" a talált hibákat, és annak megfelelően kezelem az "egész" vonatkozásában: így pl. az egész ív tekintetében full "felesleges", pusztán szórakoztató töltelék - akkor is, ha szeretem.)

"Szerintem."

(#135103) Bad Pritt válasza Miklós315 (#135102) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Ezzel sem értek egyet, nagyon is jó helye van a Galaxis Őrzőinek az egészben, részben felvezeti Thanost, az egyik követ, Captain Marvelt, majd Quill, Gamora, Nebula központi szereplők lettek később, plusz nem mellesleg ezzel túlléptek a Földön, mint helyszínen, ami később fontos lett, az egész következő fázis intergalaktikus lények harcáról fog szólni.
Nekem két felesleges film jut eszembe: az Iron Man 2 és látatlanban a Black Widow. Az összes többinek érthető helye van a folyamatban.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#135104) Miklós315 válasza Bad Pritt (#135103) üzenetére


Miklós315
aktív tag

De jó lett volna egy időben érkező Özvegy-film, jó sztorival :O

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#135105) Viszlát válasza Miklós315 (#135094) üzenetére


Viszlát
addikt

Másképp látjuk a dolgokat. Nem a konkrét történések értelmezésére gondolok, hanem a mellékszereplők, sztorivonalak megítélésére. Az amit ráerőltetsz most a Marvel szereplőire bármelyik filmre ráhúzható, ha ez a célja az embernek. Andy szökésében kinek volt igazán kulcsszerepe? Red-nek? Annyit tudunk róla, hogy bármit be tud szerezni és megölt valakit fiatalon. A börtönigazgatóról még ennyit sem tudunk, a te szemléleteddel nézve lehetne mondani, hogy máshogy is pénzhez juthatott volna. És lehetne sorolni.

Én viszont azt mondom, hogy minden más lett volna ha nincs Red, vagy Red nem egy öregedő fekete fickó, minden más lett volna ha Brooks-nak nincs a kis madárkája és minden más lett volna, ha a börtönigazgató nem egy gerinctelen, zsugori féreg, álságos vallásosságba bújtatva.

#135103 Brad Pitt: +1.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#135106) Miklós315 válasza Viszlát (#135105) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Azért ez így csúsztatás:
A Remény rabjai egy darab film, elejétől a végéig koherens, működik (persze, elkaphatták volna, stb.) és igen, lehetett volna két jóbarát, míg más a beszerző...
A Marvel film-sorozat viszont több olyan epizódból áll, ami több hiba-/csere-lehetőséget biztosít, amennyiben így írják meg. És így írták meg (úgy beállítva bizonyos "elnagyolt/elhanyagolt" karaktereket, mintha ezek többek lennének, mint amik a funkciójuk tekintetében). Ezért állítom, amit, nem azért mert bele akarok rúgni (mert mondjuk nem szeretem, mert vannak kedvelt részei, karakterei, ívei).

Visszanéztem honnan indult el ez az egész: a Végjátékkal kapcsolatban írtam, hogy "elég szájbarágósan lett megírva, ezért nem kifejezetten szükséges az összes előzményfilm ismerete, legfeljebb némi easter egg-élményről lemarad a néző".

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#135107) Bad Pritt válasza Miklós315 (#135104) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

És mennyivel nagyobbat ütött volna vele egy emberi karakterdráma évekkel ezelőtt.
Helyette lett Wonder Woman meg Captain Marvel, mint "első" női szuperhősfilm, mindkettő kvázi isten a saját világában.
Mai napig érthetetlen számomra, miért hagyták epizódszerepben végig a karaktert, főleg Scarlett Johanssonként.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#135108) Miklós315 válasza Bad Pritt (#135107) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Igen. Sokkal több van benne, mint, hogy Scarlett dögösen néz, dögösen harcol...
Egy jól megválasztott - élete korábbi szakaszából való - sztori keretében jól elmélyíthették volna. És igen, egy földhözragadt, dögerős női karaktert emeltek volna indokoltan a nagyszuperhőspasik szintjére. Így kicsit indokolatlannak éreztem pl. az űrlényboxot is, stb.
Kíváncsi leszek, mit hoz a film, de az előzetes alapján dögös-hentelést :D

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#135109) Pitterix válasza Grave_444 (#135098) üzenetére


Pitterix
őstag

Akkor most végül is ajánlod, vagy sem? :))

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#135110) Viszlát válasza Miklós315 (#135106) üzenetére


Viszlát
addikt

Nem-nem, abból a kijelentésből indult, hogy Starkon és Rogersen kívül mindenki elhanyagolható és/vagy lecserélhető. :)

Egyébként csak akkor csúsztatás ha nem akarod megérteni miről írok. Nem csak a végállomás számít, az is fontos és érdekes lehet, hogyan érsz el oda. Sok hibája van az utolsó két filmnek, de pont a karakterek azok, amikre nagyon nem lehet panasz (szuperhősös mozi szintjén persze). No meg a casting-os csapat megérdemelne egy 100 milliós bónuszcsekket, azt el kell ismerni, hogy sok múlott rajtuk is.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#135111) Miklós315 válasza Viszlát (#135110) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Aha! Megvan, hol beszéltünk el egymás mellett.

"Nem csak a végállomás számít, az is fontos és érdekes lehet, hogyan érsz el oda."
Bírom több filmjét e "sorozatnak", ezért szívesen néz(t)em őket (út - Thanos a főgenyó, és a köveket akarja, majd meg is szerzi és használja azokat, de végül legyőzik), de az átívelő sztori vége (Végjáték) szempontjából sok csak sallang, szórakoztató töltelék volt. Ebből következik a felcserélhetőség-kérdés. Szerintem.
Igazolás: (#135094)

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#135112) Viszlát válasza Miklós315 (#135111) üzenetére


Viszlát
addikt

Innen nézve pedig sok indirekt apróság is fontos szerepet játszott, amit nyilván le lehet söpörni az asztalról sallangnak titulálva, de szerintem ez hiba. Körülbelül ugyanakkora hiba, mint Disney mesék esetén azon rágódni, hogy problémás a "történelmi" hitelesség és énekelnek bennük, szóval nincs jó heted eddig. :)

Egyébként tényleg érdemes megnézni néhány összefoglaló videót, én újranéztem miattuk az Infinity War-t és az Endgame-t is, át is értékeltem magamban jónéhány dolgot.

[ Szerkesztve ]

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#135113) Miklós315 válasza Viszlát (#135112) üzenetére


Miklós315
aktív tag

:D

"Szerintem."

(#135114) fateless válasza Viszlát (#135112) üzenetére


fateless
veterán

Melyeket ajánlod?

"A HELYESEN alkalmazott bölcsesség a hasznos" Prédikátor könyve 10:10

(#135115) volandy


volandy
senior tag

An Affair to Die For(Gyilkos viszony). Szerintem egész jól összerakták ezt a filmet, vannak benne csavarok is bőven. A vége meg nem is tudom. Mi a vége? Hát az lehetett volna nagyobb durranás is.

(#135116) Miklós315 válasza devil-k (#134992) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Nagyon jó film, és jól összefoglaltad. Azt a "szebb-jobb", mai, hazug, bomlasztó, kapzsi, nemtörődöm, (burkolt) rabszolgatartó világot ragadja meg, amiről senki nem szeret értekezni, mert könnyebb "kikapcsolt aggyal szórakozni" (az érintettek szintje), könnyebb letagadni és terelni (a vezetői szint), könnyebb újabb adósságokba hajszolni-manipulálni (gazdasági szint), mint feltérképezni és elkezdeni megoldani a problémákat.

Érzékenyen ragadja meg, mit veszítünk el napról napra, statisztikáról statisztikára, gdp%-ról %-ra: az életet magát - az értelmét, a reményt, az együttlétet, az ember-mivoltot... Már robotok vagyunk, csak még nem tudatosult.

A rendező és az író gyakorlatilag "Spencer-Hill párosként", összenőve munkálkodik. Másik filmjük, amit láttam eddig, az Én, Daniel Blake is nagyon erős. Ajánlom.

"Szerintem."

(#135117) Liner válasza #20749568 (#134891) üzenetére


Liner
aktív tag

Szia! Érdekel - Kreuzweg - lennél kedves valami linket mert sajnos valóban nem egyszerű. Pedig a kritikák is jók. Bezzeg a 2 forintos filmek ömlenek orrba szájba...

Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogyha otthon vannak a programozásban, akkor már mindent tudnak. Pedig - törvény. Valahol kapsz, valahonnan elvesznek.

(#135119) Liner válasza k-adi (#134885) üzenetére


Liner
aktív tag

Ja erről van szó. Nem értem zene, operatőri munka, főszereplő minden ott van. És mégis el van felejtve. Ez jó is rossz is. A jó számomra, hogy remélem találok még ilyet a rosszat meg nem kell ecsetelnem.

Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogyha otthon vannak a programozásban, akkor már mindent tudnak. Pedig - törvény. Valahol kapsz, valahonnan elvesznek.

(#135120) Liner


Liner
aktív tag

Nagyon megnéznék vlami jó fimet az elmúlt 2 napban iszonyat szerencsém volt. Új orosz filmeket fedeztem fel Sputnik Blackout meg az immár két részes scifi. Ami annyira nem stílusom spoiler rombolás szeretkezés összevágva, de el kell ismernem odatették.
Valaki ellőhetne pár filmet ami felnőtt érdekes fő a hangulat és annyira nem ismert de lehet az is mert jó pár kimaradt. Ha valakinek van kedve energiája írjon már ide pár jó filmet plz. Tudom, hogy ebben az intervallumban kicsit erős de rengeteget láttam már és csak véletlenben bízok. :DD

Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogyha otthon vannak a programozásban, akkor már mindent tudnak. Pedig - törvény. Valahol kapsz, valahonnan elvesznek.

(#135121) Liner válasza volandy (#135000) üzenetére


Liner
aktív tag

Sputnik szerintem több mint nézhető. A Blackout meg zseniális és bár nem az én műfajom ez a romantikus Scifi folytatás se lett rossz az Oroszoktól.

Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogyha otthon vannak a programozásban, akkor már mindent tudnak. Pedig - törvény. Valahol kapsz, valahonnan elvesznek.

(#135122) volandy válasza Liner (#135120) üzenetére


volandy
senior tag

Nem tudom mi a műfajod?
Régi filmek? Most néztem őket, nekem tetszettek!
Perry Mason: Óvatlan Rómeó, Sírok között (Liam Neeson), Revans (Madeleine Stowe, Kevin Costner).

A Blackoutnak van több része is.
A Sputniknak a végével volt bajom.

Gangs of London.
Line of Duty film is jó szerintem, Van a sorozat is de az teljesen más, de az is jó szerintem (Line of Duty sorozat 5 évada van).

[ Szerkesztve ]

(#135123) devil-k válasza Miklós315 (#135116) üzenetére


devil-k
nagyúr

Örülök, hogy tetszett! Sajnos, a kőkemény igazság, annál nem több, nem kevesebb.

- mozi bolondéria -

(#135124) devil-k


devil-k
nagyúr

Vadászat
The Hunt
3/10
#értékelés

Ajaj. Ennyit ötlettelenséget és alkotói válságot már rég láttam, mint amit ez a film tükröz. Egy kicsit Éhezők viadala, egy kicsit Aki bújt, egy kicsit Csapatleépítés és minden honnan lopkodva még valami sz@rság... A végén a nagy elmélkedés és okoskodás sem sikerült, mintha egy történetet mesélne valaki, aminek várjuk a csattanóját, konzekvenciáját, de egyikből sincs semmi. Megnéztem, megrántottam a vállam, 3 hónap múlva már nem is fogok rá emlékezni.

- mozi bolondéria -

(#135126) vond válasza #20749568 (#135125) üzenetére


vond
MODERÁTOR

A második a legjobb szerintem is. :K

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#135127) mephi666 válasza #20749568 (#135125) üzenetére


mephi666
nagyúr

nekem a smart-os rész tetszett legjobban :) ...ja meg a magányos farkas is jó volt

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#135129) vond válasza #20749568 (#135128) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Vagy jött volna az isteni Bud, oszt' jól tarkón vágta volna Chuck Norris-t is. ;]

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#135131) mephi666 válasza #20749568 (#135128) üzenetére


mephi666
nagyúr

ja igen, az fura volt... kellett volna egy ilyen john xena kaliberű figura a főgonosz szerepére... steve austin-t már az 1. részben kivégezték, ő illett ide... kereshettek volna tovább: pl a 4. részre beszervezhetnék a hegyomlást :D

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#135133) erahurka


erahurka
félisten

Június közepén nyílnak a magyar mozik!

(#135134) vond válasza mephi666 (#135131) üzenetére


vond
MODERÁTOR

James Woods és Eric Roberts jó kis gonoszok lennének, mint a Specialistában. ;] Kár, hogy utóbbi már az első részben kifeküdt, ha jól emlékszem. Bár nagyon régen láttam már, és akkor sem hagyott mély nyomot bennem. :DDD

(#135130) Aweriot: Hangulatjavítónak nem sok jobb film van náluk. :)

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#135135) k-adi válasza erahurka (#135133) üzenetére


k-adi
nagyúr

és lesz is mit nézni? ;]

(#135136) erahurka válasza k-adi (#135135) üzenetére


erahurka
félisten

Az üres vásznat :D Elvileg a CC nem nyit amíg nincs új premier.

(#135137) S e t h válasza erahurka (#135133) üzenetére


S e t h
nagyúr

Nem született még döntés róla.

This signature is completely useless! Don't waste any time by reading it!

(#135138) devil-k


devil-k
nagyúr

Aranyoskám
Tootsie
7/10
#értékelés

Keresgéltem már a 100 legjobb (?) vígjáték között és ott bukkantam rá erre a Dustfin Hoffman filmre 1982-ből. Kellemes csalódásnak voltam szem és fültanúja, voltak benne kifejezetten vicces jelenetek, amit nem éreztem erőltetettnek. Viszont az eleje az kicsit döcögősre sikeredett, nehezen indult, vontatottan, inkább olyan volt, mint egy művészfilm... csak annyi tartotta a lelket bennem, hogy állítólag egy vígjátékot indítottam el. Érződik, hogy itt még Amerika nem a "barbár mother fucker"-ös viccekkel akart tarolni, hanem minőségi nevetést szeretett volna elhozni a nézőnek. Viszont az utolsó rész, a beismerő vallomástól kezdve elkapkodottnak tűnt.

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#135139) Liner válasza Viszlát (#135006) üzenetére


Liner
aktív tag

Azonnal megismertem... Már nem névre... Pedig nem rajongok a filmekért amiben szerepel.
Lol itt fittipaldizok azt összekevertem valaki híresebbel.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogyha otthon vannak a programozásban, akkor már mindent tudnak. Pedig - törvény. Valahol kapsz, valahonnan elvesznek.

(#135140) Liner válasza Liner (#135139) üzenetére


Liner
aktív tag

Oscar Isaacal amúgy. Szerintem nagyon hasonlít. Mondjuk Ő lehet szerepel jó filmben csak borzalmasan nem szeretem.

[ Szerkesztve ]

Vannak olyan emberek, akik azt hiszik, hogyha otthon vannak a programozásban, akkor már mindent tudnak. Pedig - törvény. Valahol kapsz, valahonnan elvesznek.

(#135141) Miklós315


Miklós315
aktív tag

It’s a Free World… - A kapitalizmus margójára
#értékelés

Szabad Világ (It’s a Free World…) (2007)
„Örülniük kell, hogy dolgozhatnak.”
Angie és társa, Rose a foglalkoztatotti oldalt végre lecserélné, hogy a saját lábukra állva, immáron a maguk uraiként boldoguljanak az életben. A tapasztalataikat felhasználva munkaerő közvetítő vállalkozásba fognak.
A film során megismerjük a profitorientált alkalmazói és alkalmazotti oldal motivációit, etikai mozgatóit, gátlásait, valamint a rendszer hallgatólagosan asszisztálói voltát. Mindenki küzd. Egymással, egymás ellen, egymásért - mikor hogy. Az egész világ szerepet kap - ha munkát épp nem is -, és az egész világról bebizonyosodik, hogy egy óriási szürke zóna. Persze, hogy az: az egyén, a vállalkozások, a nemzetek mind-mind versenyben vannak. Rohamtempóban, szakadatlanul próbálják elorozni egymás elől a morzsákat (a nagyobb halak egész szeleteket), hogy - mint legtöbb esetben kiderül - egyáltalán talpon tudjanak maradni. Megbízhatatlan, átláthatatlan, felelősségvállalástól mentes szintekről folydogál le a hazug, kíméletlen kapzsiság, le a nyomor mocsarába, ahol az erkölcs lassan végletes csorbát szenved: ember embernek farkasa. Már csak egy dolog számít: egymás hátán próbálni feljebb kapaszkodni, hogy végül a „jó”-ság a ragadozókká vált ember prédájává válva feloldódjon a kilátástalanságban.

Én, Daniel Blake (I, Daniel Blake) (2016)
„Szerződés az állammal.”
A címszereplő egy tipikus melós, aki több évtized végig gürizése nyomán szívrohamot kap, majd a szociális háló (Astérix római kalandjait megszégyenítő) bürokratikus útvesztőiben találja magát, a munkától tiltó orvosi szakvélemény és az állami hivatal munkára alkalmasnak nyilvánító álláspontja kereszttüzében. Másik szereplőnk egy kétgyermekes, egyedülálló anya, aki szintén a bürokrácia csapdájában vergődve találkozik Blake-kel.
Szívszorító élményeik ábrázolása segít rávilágítani az ellentmondásra, miszerint az általunk létrehívott és értünk fenntartott állam gyakorlatilag személytelen, lerázni való rendszerhibaként adminisztrálva igyekszik kiiktatni a támaszért hozzá forduló polgárait. Teljesen szürreális és felháborító a probléma egész megközelítése: a méltóság megőrzése és a praktikus, gyors megoldás keresése fel sem merül a személytelen hivatal felől, miközben a másik oldalon kiszolgáltatottságában összeroskadt felnőttek semmisülnek meg akár az életük kezdetén, vagy épp egy élet munkájának értéktelenségével szembesülve. A járulékos veszteséget pedig azok a gyerekek jelentik, akik az alapvetőnek számító áramszolgáltatás kikapcsolásával, a szegénységükért társaiktól elszenvedett bántalmazással, de akár szüleik kitörési kísérleteiből következő elhanyagoltsággal kénytelenek szembesülni, és általuk idő előtt megkeményedni.

Sajnáljuk, nem találtuk otthon (Sorry We Missed You) (2019)
„Hol a nyolc órás munkarend?”
A jobbik eset, ha egy teljes értékű (nem csonka) család igenis próbál összetartani, és előbbre jutni. De ennek az ára néha pont az, hogy az elkerülni kívánt széthullás felé kénytelenek haladni. A munka ugyanis létszükség: az embert születésétől fogva regisztrálják (adó), laknia valahol kell (számlák), ennie valamit kell (blokk), és ha ezen felül még másra is vágyik, akkor rögtön világos lesz, hogy a szabadság a nincstelenségnél kezdődik. Sem az otthon, sem az étel, sem a munka nem evidens, meg kell értük küzdeni, meg kell őket szerezni - majd meg kell azokat tartani. És ez vért és könnyeket kívánó kihívás.
A gyereknek létbiztonságot és szeretetet, valamint a jobb lehetőségekhez való hozzáférést (oktatás, továbbtanulás, kitörés) kíván biztosítani a szülő, de ha heti hat napon 12-14 órákat gályázik, a legfontosabb alappillér, a gyerek által ösztönösen leginkább igényelt együttlét és törődés szenvedi kárát, és ez olyan visszaható problémát generál általa (lázadás, balhék), ami a gürizést lehetetleníti majd el, ergo kilátástalanság (a nyomor újratermeli magát) vagy végletes kompromisszum (elhanyagolás árán iskoláztatás) felé vezet.

Ken Loach, rendező és társírója, Paul Laverty e filmekkel igyekeztek lerántani a leplet korunk illúziójáról: felfedni a bűvésztrükköt, mellyel áltatnak minket.
Áltat az állam, mely „felhatalmazásunkkal értünk” serénykedik „felelős vezetőink legjobb szándéka” szerint. Áltat a piac, mely „képes és hajlandó szabályozni önmagát”, hogy egyenlő feltételek mentén mindenki „kiteljesíthesse a benne rejlő képességeit”. Áltat a média, mely önös érdekéből méregkeverőként mételyez a fizetett álvalóságával, majd dögkeselyűként lerágja áldozatairól a maradék koncot is. És végül áltatjuk mi magunkat, mikor homokba dugjuk a fejünket, hogy ne kelljen szembenéznünk a kiszolgáltatottságunkkal, az értelmetlenséggel, a kilátástalansággal, mely az embertelen rendszer örökmozgó voltából fakad.
Különös, visszatérő szimbóluma filmjeiknek a háromlábú kutya: "két lábbal a földön állni", ennél csak a négy lábon állás stabilabb. De ez is csak látszat: instabil, kiszolgáltatott létezőkként vegetálunk erőn felül küzdve.
Néha felmerül ugyan az ébredés reménye, de hamar tovatűnik, mert könnyebbnek és finomabbnak hat az illúzió – magunkat tartjuk rabláncon.

(Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, 1948.)
„Tekintettel arra, hogy az emberiség családja minden egyes tagja méltóságának, valamint egyenlő és elidegeníthetetlen jogainak elismerése alkotja a szabadság, az igazság és a béke alapját a világon,
Tekintettel arra, hogy az emberi jogok el nem ismerése és semmibevevése az emberiség lelkiismeretét fellázító barbár cselekményekhez vezetett, és hogy az ember legfőbb vágya egy olyan világ eljövetele, amelyben az elnyomástól, valamint a nyomortól megszabadult emberi lények szava és meggyőződése szabad lesz,
Tekintettel annak fontosságára, hogy az emberi jogokat a jog uralma védelmezze, nehogy az ember végső szükségében a zsarnokság és az elnyomás elleni lázadásra kényszerüljön, (…)
Tekintettel arra, hogy az Alapokmányban az Egyesült Nemzetek népei újból hitet tettek az alapvető emberi jogok, az emberi személyiség méltósága és értéke, a férfiak és nők egyenjogúsága mellett, valamint kinyilvánították azt az elhatározásukat, hogy elősegítik a szociális haladást és nagyobb szabadság mellett jobb életfeltételeket valósítanak meg, (…)
a közgyűlés kinyilvánítja az emberi jogok egyetemleges nyilatkozatát mint azt a közös eszményt, amelynek elérésére minden népnek és minden nemzetnek törekednie kell…

3. cikk Minden személynek joga van az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz. 4. cikk Senkit sem lehet rabszolgaságban, vagy szolgaságban tartani, a rabszolgaság és a rabszolga-kereskedés minden alakja tilos.
16. cikk/ 3. A család a társadalom természetes és alapvető alkotóeleme és joga van a társadalom, valamint az állam védelmére.
22. cikk Minden személynek mint a társadalom tagjának joga van a szociális biztonsághoz… 23. cikk/ 1. Minden személynek joga van a munkához, a munka szabad megválasztásához, a méltányos és kielégítő munkafeltételekhez és a munkanélküliség elleni védelemhez. (…)
3. Mindenkinek, aki dolgozik, olyan méltányos és kielégítő fizetéshez van joga, amely számára és családja számára az emberi méltóságnak megfelelő létet biztosít, és amelyet megfelelő esetben a szociális védelem összes egyéb eszközei egészítenek ki.
4. Minden személynek joga van a pihenéshez, a szabad időhöz, nevezetesen a munka időtartamának ésszerű korlátozásához, valamint az időszakonkénti fizetett szabadsághoz.
25. cikk/ 1. Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, nevezetesen élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz, valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz, joga van a munkanélküliség, betegség, rokkantság, özvegység, öregség esetére szóló, valamint mindazon más esetekre szóló biztosításhoz, amikor létfenntartási eszközeit akaratától független körülmények miatt elveszíti.”

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#135142) paatrick válasza devil-k (#135138) üzenetére


paatrick
őstag

Én ennek mindig csak a végét látom a TV-ben, sosem kötött még le hogy megnézzem. Ehhez nagyon hasonló a Mrs. Doubtfire, vagy ebben a témában etalon vígjáték: Feketék fehéren. :P

6 év "lelkes újonc", 4 év "kvázi-tag", 2 év "tag", 1 év "aktív tag", már senior tag. I'm doing my part. ¯\ ʕ•ᴥ•ʔ /¯

(#135143) mephi666


mephi666
nagyúr

megnéztem esste ezt a sorry we missed you-t:

nagyon erős film, tényleg jó betekintés egy család megélhetésért való küzdelmébe... jól megmutatja, hogy ilyen sz*póroller is tud lenni egy család mindennapja, amikor a 2 szülő dolgozik vakulásig, közben a gyerekekért is megpróbálják a lehető legtöbbet megtenni, amiben baromi nagy akadály lehet egy g*ci munkáltató :K ilyenkor átgondol az ember pár dolgot a saját életében: pl, hogy milyen szerencsém volt azzal, hogy amikor jött a mostani járványhelyzet, akkor azonnal engedélyezték nekem az otthoni munkavégzést és 2.5 hónapot otthon lehettem a 3éves fiunkkal... (amikor megfordul a fejemben, hogy "máshol kereshetnék többet is", akkor eszembe fog jutni ez is...) ...nehéz volt ez az időszak annyiból, hogy a 2 dolog egyszerre több, mint 200% odafigyelést igényelt és borult a megszokott 7:00-15:00 munkaidő is, mert egyszerűen tarthatatlan volt... csomószor este 8-9kor még nyomtam, amikor már asszony is otthon volt és csak a munkára kellett figyelnem... soha nem mondtam olyat, hogy "gyerekkel otthon lenni kettesben a nőnek nem megterhelő", de ha valakitől ilyet hallok, az szerintem kap tőlem olyat, amit nem tesz zsebre :D próbálja ki mindenki pár hétre/hónapra és utána mondjon ilyet... foglalkozzon a gyerekkel, mellette meg próbáljon valami házimunkát végezni, főzni, stb... még csak dolgozni sem kell párhuzamosan, így is elég nagy odafigyelést igényel

visszatérve a filmhez: nagyon jó film, szimpla karakterekkel, átlagos élethelyzetekkel, mindenféle hollywoodi cukormáz nélkül :K hasonló főnököt meg én is láttam, aki így hajtja a fuvarosait... (pl. el lett számolva a mennyiség és majdnem 40tonna felkerült a kamionra, amit a fuvaros nem akart elvinni és felhívta... tömören az volt a válasza, hogy: "ha így gondolod, hagyd ott a gépet megrakva és küldök érte mást, aki elviszi... te meg gyere a papírjaidért" :W ja és a pihenőidő betartásáról meg hasonló apróságokról ne is beszéljünk)

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#135144) vond


vond
MODERÁTOR

Sziasztok!

Ha valakit esetleg érdekel, ma este 7-kor tartjuk a 7. Savaria Filmszemle (ál)élő online eredményhirdetését a Szombathelyi TV Facebook oldalán és YouTube csatornáján.

További információk a filmszemle honlapján.

Szeretettel várunk mindenkit a képernyők elé innen a topikból is. :)

Én vagyok az egyszemélyes technikai, grafikai, webes, filmes mindenes. Úgyhogy úgy nézzétek, hogy nincs mögötte egy harminc fős stáb. Szóval a helyén kell kezelni az egészet. ;] :B

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#135145) Viszlát válasza vond (#135144) üzenetére


Viszlát
addikt

Köszi, "ott leszek". :K

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#135146) Miklós315 válasza vond (#134745) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Beneveztem erre is, olvasva az ajánlódat, de ez nem jött be. Máshogy lehetek huzalozva, de a feléig jutva arra jöttem rá, hogy ezt nem nekem szánták. :N

"Szerintem."

(#135147) vond válasza Miklós315 (#135146) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Igazán bírhattad volna még egy picit. :) Főleg, hogy írtam is, hogy az utolsó harmadban, negyedben szintet lép a cucc. De tény, hogy nem egy nagy valószínűséggel mindenkinek tetsző alkotás.

(#135145) Viszlát: Értékelem. ;) Negyed óra múlva kezdünk. Kajakra izgulok, pedig kb. kívülről fújom az egészet. ;]

[ Szerkesztve ]

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster + Sigma 10-20: https://t.ly/C88YY

(#135148) Miklós315 válasza vond (#135147) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Hopp, nézem a Savariát :)

Addig, ha nem jó, akkor már nem jó :D

"Szerintem."

(#135149) Viszlát válasza vond (#135147) üzenetére


Viszlát
addikt

Profi munka, a következő Nucci-t csinálhatod te. ;] :R

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#135150) Miklós315 válasza vond (#135147) üzenetére


Miklós315
aktív tag

A filmek maguk valahol megnézhetők lesznek? Vagy voltak?

"Szerintem."

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.