Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#134501) Bad Pritt válasza Liner (#134496) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

A téma számodra a holokauszt vagy a 2. vh? A Felolvasó szerintem is érdemel egy megtekintést, volt egy francia film is a témában (Viszontlátásra gyerekek), meg persze Saul fia.
Ami még szerintem szót érdemel az a Defiance Daniel Craiggel, nagyon amerikai, de nem rossz film és a Tagadás Rachel Weisszel meg Tom Wilkinsonnal, ami a holokauszttagadásról szól, szintén érdekes.
Ami nemrég volt mozikban, de szerintem nem lett ennyire átütő, az a Menedék (The Zookeeper's Wife).
Ja meg Anne Frank naplója is meg van filmesítve.

[ Szerkesztve ]

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#134502) Viszlát válasza Bad Pritt (#134501) üzenetére


Viszlát
addikt

Halkan megemlíteném még az A Hidden Life-ot is.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#134503) Tibiajax válasza Viszlát (#134502) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

azt csak akkor, ha előtte megiszik egy csésze erős feketét..

viszont a Zongorista az elképesztő jó. sokad sokadjára is.. én is a minap néztem meg, valahol az elejébe belenéztem, már megint nem bírtam nem végignézni. Polansky mocskos egy ember, de.. filmet az tud csinálni

(#134504) perempe válasza Tibiajax (#134503) üzenetére


perempe
addikt

amikor megnéztem, még nem érdekelt a komolyzene. lehet, hogy újra meg kéne néznem.

láttam Argento Operáját, a vége nem tetszett. A Találkozás Vénusszal és a Lámpalázhoz hasonlóan a Zenekari próbából merít.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#134505) Tibiajax válasza perempe (#134504) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

ne csacsiskodj. nem kell komolyzenei véna az alkotás megtekintéséhez és maximális élvezetéhez. nem feltétlen arról szól. sokkal inkább Brody és hát nyilván az akkori évekbeli varsói zsidók vesszőfutásáról.
de nagyon profin meg van csinálva, és maximális hangulat jellemzi. minden értelemben

(#134506) perempe válasza Tibiajax (#134505) üzenetére


perempe
addikt

én kerülöm ezeket a filmeket, mert az említett A betolakodóhoz hasonlóan ki lehet találni a történet végét. A zongoristát játszó főszereplő számomra jó ok, hogy újra megnézzem. Fel fogom ismerni a darabokat vagy legalább a szerzőjüket?

[ Szerkesztve ]

* Brahms: 4. szimfónia *

(#134507) Miklós315 válasza perempe (#134506) üzenetére


Miklós315
aktív tag

A zongorista nem a zenéről szól, hanem a zsidó zongoristáról, aki megéli a történelmet. Közben persze játszik néha (elején, végén), keveset, de ez mellékes.
Ez holokauszt-film, nem zenés-film.

"Szerintem."

(#134508) Cartevo válasza Cartevo (#130852) üzenetére


Cartevo
őstag

Az egyik részben szájfény van rajt. Az űrben...

(#134509) gbors


gbors
nagyúr

Mother! - Anyám! (2017)
Nem lenne fair dolog Darren Aronofsky-t megvádolni azzal, hogy normális. A 90-es és a 2000-es években a filmjeiről mind az "őrület, de van benne rendszer" sablon ugrik be (és nem mellesleg nagyon szeretem mindegyiket), viszont a 2010-es Black Swantól kezdve kezdem se nem látni a rendszert, se nem szeretni a filmeket. A Noah-t különösen nehéz volt kiheverni, úgyhogy a Mother! megnézését sem kapkodtam el. Sajnos, nem alaptalanul.

Klasszikus párocska éldegél egy elszigetelt házban - középkorú művész és fiatal nő. A művész, aki költő, egész nap hősies harcot folytat az írói blokkal, a nő pedig támogatja eme nehéz feladatban - mos / főz / takarít, időnként múzsaként jelenik meg (bár az előzőek tükrében nem túl sok sikerrel), sőt, mint kiderül, a házat ő építette, és még dolgozik az utolsó simításokon. Egy este felbukkan egy idegen, aki "véletlenül" a költő nagy rajongója - az új szerepelő feltűnése elvárhatóan megbontja a házaspár nem túl izgalmas, de legalább nyugalmas életét, és egy korántsem elvárható eseménysorozatot indít be...

A film nagy részét úgy néztem végig, hogy nem esett le, mi a valódi mondanivaló (durván 1 óra 30 percnél kezdtem gyanítani, hogy az addigi interpretációm teljesen más, mint amit a szerző szeretett volna megjeleníteni), úgyhogy arra jutottam, mindkét értelmezésről írok rövid értékelést.

A canon verzió szerint a Jennifer Lawrance által megjelenített kissé neurotikus anya maga az Anyatermészet, Javier Bardem költője pedig Isten. Szó se róla, a filmben volt bőven elég utalás, amiből ezt ki lehetett volna sütni - mellettem szépen észrevétlenül elballagott mindegyik. Egy ilyen allegória megálmodása és végigvitele nem egyszerű dolog - és bár a film nagyobb részében sikeresen egyensúlyoz a rendező, kettő (plusz egy) súlyosabb gondom van vele:
1. Az antiszociális, poszesszív nővel nekem nehezemre esik azonosítani az Anyatermészetet. Ez már csak azért is nagy gond, mert a film fő mondandója, a természet ember általi gyalázása is súlyosan csorbul így - teljesen másképp fest az "anyánk voltál és elbántunk veled", mint a "nem fogadtál minket szívesen, és elbántunk veled".
2. A film drasztikus zárásában a Földanya + Isten kapcsolatba belekeveredett Jézus, az ő áldozata, majd Isten megbocsátása. Ez teljesen összedöntötte az addig relatíve jól működő (teljesen jól működő, ha az 1-es pont felet szemet hunyunk) allegóriát, és a végére egy best of Biblia remix típusú érzetet keltett.
3. Ez már abszolút szubjektív, és lehet, hogy az én hibám, de ebben a formában a film nekem nem mondott semmit. Egy relatíve olcsó propaganda hatását keltette, profi eszközökkel kivitelezve.
Ez a változat a fentiek miatt nekem öncélú művészkedésnek tűnik - nem mondom, hogy egyáltalán nem tetszett, de nekem túl sok volt vele a gond ahhoz, hogy élvezni tudjam. A befejezés mondjuk így nézve tetszett. 5/10.

A saját interpretációm lényegesen földhözragadtabb - én azt láttam a filmben, ahogy egy népszerű művészből (vagy bármilyen közszereplőből) lassan köztulajdon válik. Ellenpontozta ezt a női főszerep, aki láthatóan nem szívesen osztozott a férjén még 1-2 rajongóval sem, nemhogy az egész világgal. Ebből az ellentétből számomra egy egészen élvezhető és elgondolkodtató darab keletkezett, a szélsőséges szituációk közepes / erős túltolása jól működött, és amíg a konkrét háborús jelenetek meg nem kezdődtek, addig egészen egyben volt a dolog. Az utolsó fél óra viszont ebben az interpretációban maximum eszement túltolásként értelmezhető, és nem is volt túlzottan jó. Ezzel együtt is megérne nekem 7/10-et. Csak nem erre gondolt a szerző. De végső soron, kit érdekel? :)

#értékelés

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#134510) erahurka válasza Miklós315 (#134507) üzenetére


erahurka
félisten

Pedig akartam már ajánlani a Bohém Rapszódiát ha szereti a Zongoristát meg a többi zenészes filmet ;]

(#134511) Miklós315 válasza erahurka (#134510) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Naa, ez azért :DDD

Egyébként zenés filmnek az jó :K (csak filmnek nem annyira)

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#134512) erahurka válasza gbors (#134509) üzenetére


erahurka
félisten

A kedvenc filmem volt 2017-ben! Zseniális! Ennél jobb filmre még nem nyertem premier előtti jegyet!

(#134513) Miklós315 válasza gbors (#134509) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Még mindig nem teljesen oké:
Ebben a filmben semmi nem az - és nem egyféle (sokszor egyszerre több) szimbólum -, mint aminek látszik (a ház sem, a nő sem, egyedül Bardem egy bizonyos - Isten). A többi potenciálisan változó - a nő legfőképp.
Az összes "utalás" mind általános műveltség alapján dekódolható (Ádám és Éva, Káin és Ábel, a zsidók, Jézus születése, a kereszténység, az iszlám, a világháború).

Ergo ez a Noé újragondolt (van benne egy animált jelenet, ami maga a Mother! lett később), javított verziója.

Lehet, hogy holnap újra is nézem, mert nekem nagyon bejött :)

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#134514) gbors válasza Miklós315 (#134513) üzenetére


gbors
nagyúr

Hát... Az első spoileres bekezdésed nekem arra fordul le, hogy ez egy marha nagy katyvasz :) Ha össze-vissza keverem a szimbólumokat és a jelentéseket, akkor az interpretáció rövid úton bármi lehet, amit akarok. Annak meg sok értelmét nem látom.
A második spoileres bekezdés természetesen igaz - utólag.

Az meg egy teljesen másik aspektus, hogy tetszett a film. 3/4-ig nekem is tetszett. Ettől még könnyedén lehetnek hibái.

@erahurka: ld. fent.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#134515) Miklós315 válasza gbors (#134514) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Nem összevissza - bár igaz, hogy némi háttértudás az alapokhoz nem árt, de közel sem kell doktori cím hozzá -, a kronologikus üdvtörténetet követve lehet kibontani a szimbólumokat. És nem kavarja, csak sorban halad.

A megoldókulcs nekem is a film végi "Vagyok, aki vagyok." volt Bardemtől, innen visszafejtve - és rájőve, hogy akkor néha Lawrence több is egyszerre - már stimmelt, mert elsőre én is csak próbáltam megfeleltetni, de itt-ott nem állt meg. Aztán már simán.

Nekem azért tetszett, mert a témája érdekel, emellett (szerintem) itt kezdődik a művészfilm, hogy nem hullik szét, és agyas, és mégsem elérhetetlen, öncélú, hanem kreatív és átgondolt, de nem mainstream.
A Platform is kb. ezért tetszett.

"Szerintem."

(#134516) Mik76 válasza Miklós315 (#134513) üzenetére


Mik76
senior tag

Az összes "utalás" mind általános műveltség alapján dekódolható

Nem ertek egyet. En is ismerem az osszes ide vago irodalmat, de mivel nem vegeztem kutatast Arnofsky munkajaval kapcsolatban, meg hogy ez a film egy elvontabb verzioja az alap tortenetnek, ezert halvany lila fingom se volt rola hogy mi az istent nezek.
Csak remesen keszekusza volt az egesz, meg persze igen szurrealis. A film megnezese utan olvastam utana hogy mit is akart itt bemutatni a rendezo, es segitseg nelkul tuti az eletben nem talaltam volna ki. Szerintem ez nem a "jo film" egyik ismerve. :N
A masik ilyen a The Killing of a Sacred Deer. A remek kepi vilag ellenere a tortenet csak egy katyvasz utana olvasas nelkul.

Megjegyzem, a Lobster-t imadtam. :K

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#134517) Miklós315 válasza Mik76 (#134516) üzenetére


Miklós315
aktív tag

The Killing of a Sacred Deer

Ez sehogy sem jött be (Lanthimos nem az én pályám)

Azért azt elismerem, hogy az, ha nem készülsz rá, hogy szimbolikus és nem direkt történetet fogsz látni, az zavaró lehet, de e konkrét film kapcsán a direkt történet nagyon nem vezet sehová, annyira elrugaszkodott, tehát ösztönösen is egy áthallás felé terelődik az ember, és utána meg az olyanok, hogy egyik testvér megöli a másikat, meg a szekták a gyerek körül, meg a tomboló erőszak azért csak maga után von pár alapdolgot, így meg a történelem összeáll, és csak a teológiatörténet részletei maradnak...

Tény, hogy nem egyszernézős film: megnézed, utánajársz, újranézed... Szóval rétegmű.

"Szerintem."

(#134518) Mik76 válasza Miklós315 (#134517) üzenetére


Mik76
senior tag

A The Killing of a Sacred Deer-t ettol fuggetlenul nem banom hogy megneztem, de kizarolag azert mert otthon nagy vasznon projektoron neztem, es az operatori munka kivalo. Egyszeruen jo volt nezni. :)

A regi szep idok... Most nincs projim es hianyolom nagyon.

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#134519) Miklós315 válasza Mik76 (#134518) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Jó buli lehetett a projektor, én ismerősnél egyszer tapasztaltam, és megnyert. De feltételei vannak :)

"Szerintem."

(#134520) Tibiajax válasza Mik76 (#134518) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

nagyon sokat jelent a nagy kép.. igazából, a mozi alapvető varázsa is ezen alapul
a surround hang mind csak másodlagos
..csak persze, azt könnyebb volt mindig is valamelyest az otthoni nappaliba vinni

(#134521) erahurka válasza Miklós315 (#134519) üzenetére


erahurka
félisten

Milyen feltételei vannak? Kell hozzá egy vászon azt' jónapot, nem?

(#134522) Tibiajax válasza erahurka (#134521) üzenetére


Tibiajax
nagyúr

igen, és azt hova teszed fel?
kell egy vetítő is, és ha lehet, ne 80ezer forintos.. és azt hová rakod fel?
így van, a mennyezetre. hogy ne zavarjon téged se, az asszonyt meg végképp ne. de azt meg ott ki kell építeni, konzol, sok méter hdmi, táp.....
nem 2perces történet, mint amikor ifj.Lakatos hazaviszi a médiamártkból az 50ezres házimzit és szétdobálja gyors a szobában

(#134523) Miklós315 válasza erahurka (#134521) üzenetére


Miklós315
aktív tag

De jó is lenne :)
A boltívektől a távolságon át a többi berendezési tárgyig, és némely anyagiakat is belevéve van pár tényező, ami a "jelenlegi bevetést" elodázza - de nem is siettetem, ez nekem egy olyan dolog, "ami egyszer majd kell".

"Szerintem."

(#134524) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

Into the Spider-Verse sequel will release October 7, 2022

Live-Die-Respawn

(#134525) erahurka válasza Tibiajax (#134522) üzenetére


erahurka
félisten

Asztalra is le lehet tenni. Vászonból is van állványos.

(#134523) Miklós315: Ha megnézed egy projektor élettartamát és egy tévéét, előbbi végül olcsóbban jön ki.

(#134526) shotika válasza Miklós315 (#134400) üzenetére


shotika
őstag

Felírva a film.

Shotiii#2629 Gainward GTX 3060TI 8GB, Corsair 2x16GB DDR4 3200mhz, i5-13600KF, Asus TUF B660M-D4, EVGA 750GQ

(#134527) Miklós315 válasza erahurka (#134525) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Most röhögni fogsz: pc+monitor jelenleg :B

"Szerintem."

(#134528) erahurka válasza Miklós315 (#134527) üzenetére


erahurka
félisten

Na jó de monitorból is már csillagos ég a határ méretben. Vagy 15" CRT? :DDD

(#134529) gbors válasza Miklós315 (#134515) üzenetére


gbors
nagyúr

Én nem tudok annyira elnéző lenni, hogy elfogadjam kronologikusnak, hogy Jézus születése és halála a világháború után jön :)
De OK, legyen az, hogy Lawrence minden színen mást jelenít meg. De akkor mi a közös az általa képviselt entitásokban? Mert az végképp nem megy le a torkomon, hogy tök más a szerepe színtől függően, csak azért van mindig ő benne, mert éppen kéznél volt. Lehetne mondani, hogy mindig ő az emberiség áldozata, ez még akár működne is - csak éppen nem minden esetben igaz.

Szóval, nekem pont az a bajom, hogy szerintem széthullik, nem kis részben azért, mert a legvége elsősorban a hatásosságról szól, eldobva az addig felépítettek integritását. Sokkal több munkát kellett volna tenni a forgatókönyvbe, hogy megálljon.

(#134516) Mik76 :
hogy mi az istent nezek.
spoooooooooooooiler! Bocs :DDD

[ Szerkesztve ]

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#134530) Miklós315 válasza erahurka (#134528) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Eizo 24" :B (nagyobb monitort szerettem volna, de egyúttal ezt a márkát is ki szerettem volna próbálni - a nagyobb még "nem éri meg" nekem, így most ez)

"Szerintem."

(#134531) pohár válasza Miklós315 (#134511) üzenetére


pohár
félisten

egy jó Whiplash, jó mindkét oldalról nézve :K

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |

(#134532) Miklós315 válasza gbors (#134529) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Nem utána jött, előbb még a zsidóság szenvedése, stb. van

Holnap újra nézem, és kijegyzetelem :)

[ Szerkesztve ]

"Szerintem."

(#134533) Miklós315 válasza pohár (#134531) üzenetére


Miklós315
aktív tag

Az fix :K

"Szerintem."

(#134534) Mik76 válasza gbors (#134529) üzenetére


Mik76
senior tag

Elnezest. :D

http://www.imdb.com/name/nm1481844/?ref_=nv_sr_1

(#134535) sixpak válasza pohár (#134531) üzenetére


sixpak
nagyúr

Whiplash értékéből sokat levon, hogy a tag nem igazán tud dobolni...illetve tud, de nagyon messze a jótól.

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#134536) devil-k


devil-k
nagyúr

A vadon hívó szava
The Call of the Wild
5/10
#értékelés

Aki él-hal a kutyás filmekért, annak kötelező, de úgy gondolom, hogy annak is felfordul a gyomra ettől a CGI pornótól. A történetvezetés aranyos, maga a film is kedves... nem is ez veri ki a biztosítékot, hanem, hogy szerencsétlen Buck nem más, mint egy pixelhalmaz, egy túlméretezett zöld háttér előtt játszó valami....

Viszon a kép az referencia. :)

[ Szerkesztve ]

- mozi bolondéria -

(#134537) erahurka válasza devil-k (#134536) üzenetére


erahurka
félisten

A trailerben engem az zavart igazából hogy rendesen arckifejezéseket nyom a kutya. Mi a franc?

(#134538) Vikthor válasza sixpak (#134535) üzenetére


Vikthor
nagyúr

Hát Frost vagy Hellhammer tolják a facepalmot annyi szent.

~ B & B & L & N | Suomi Finland Perkele ~

(#134539) devil-k válasza erahurka (#134537) üzenetére


devil-k
nagyúr

Igen, mint egy ember. Zavaró volt. Illetve aránytalanul nagy a kutya, főleg a film elején látszik ez nagyon.

- mozi bolondéria -

(#134540) sixpak válasza Vikthor (#134538) üzenetére


sixpak
nagyúr

Úgyúgy...meg Jarzombek vagy Romain Goulon.... :)

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

(#134541) Pitterix válasza devil-k (#134536) üzenetére


Pitterix
őstag

No éppen pont ezért nem néztem meg moziban, sem itthon.
Mikor én is megláttam azt a nem kutyapofát, még a szőr is felállt a hátamon. Ha komoly kutyás filmet csinálunk, akkor ne legyen benn ilyen, na.

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#134542) Eversmann válasza Pitterix (#134541) üzenetére


Eversmann
aktív tag

Egyáltalán lehet komoly kutyás filmet készíteni?

Life is better with a Titan

(#134543) devil-k válasza Eversmann (#134542) üzenetére


devil-k
nagyúr

Lehet. Pl. Marley meg én.

- mozi bolondéria -

(#134544) Pitterix válasza devil-k (#134543) üzenetére


Pitterix
őstag

Ott a pont!

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#134545) gboszi válasza devil-k (#134536) üzenetére


gboszi
senior tag

Bakker most őszintén, csak én nem ismertem volna fel a kép alapján, hogy ez Harrison Ford? Azt a photoshoppos uristenit neki.. :(

"If you're good at something, never do it for free!"

(#134546) Pitterix válasza gboszi (#134545) üzenetére


Pitterix
őstag

Pedig simán ő. Lehet öregszel...
Nézd meg a The Fugitive-t.
Ha jól emlékszem abban is van szakálla.

"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!"-----Angelo 'Snaps' Provolone

(#134547) gboszi válasza Pitterix (#134546) üzenetére


gboszi
senior tag

Nem a szakall a gond. De azért nem ilyen az arca a szeme...nah :))

"If you're good at something, never do it for free!"

(#134548) vond válasza Pitterix (#134546) üzenetére


vond
MODERÁTOR

A Szökevény 1-2 nagyon jó kis filmek. :K

Eladó Panasonic G9 + Viltrox speedbooster: https://t.ly/C88YY

(#134549) Viszlát válasza sixpak (#134535) üzenetére


Viszlát
addikt

Ezzel vitatkoznom kell, mivel színészről van szó, szerintem úgy érdemes megközelíteni, hogy mennyire jól megtanult a szerep kedvéért. Legalábbis párszor láttam már, de nagyon bántó hibát nem sikerült felfedeznem benne, szóval részemről le a kalappal Miles Teller előtt. Persze a végét kicsit túltolták, de kategóriája többi versenyzőjéhez képest még nagyon visszafogott volt.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#134550) sixpak válasza Viszlát (#134549) üzenetére


sixpak
nagyúr

Ha így nézzük, akkor igazad van, semmit nem tudok a kölyökről, ha tényleg a szerep kedvéért tanult meg így játszani, akkor le a kalappal....de szerintem nem először ült dobok mögött, mert ahhoz meg túl jól játszik, ha néhány hónap alatt így meg lehetne tanulni, akkor mindenki dobos lenne.

Rosszul fogalmaztam szokás szerint, helyesen úgy hangzana, hogy NEKEM volt lelombozó a srác jatéka, de én napi szinten bámulok olyan szintű tudással megáldott zenészeket, hogy egyfolytában a padlón keresem az államat...ezért nekem hasonlított az élmény, egy japán kitakarásos pornóhoz, ott van és csinálja, de valami hiányzik. :D

https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.