Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Érdemes először beléni a biosba, defaultot adni neki. Milyen oprendszer és lap ? Ha belakott oprendszer akkor az előző VGA driver eltávolítása, mert lehet azt akarta betölteni, sokesélyes gond adódhat ha megváltozik a VGA, vagy bármelyik komponens.
(#56800) envagyok : az már hardcore elvetemültség, ha valaki járó lapban cserél, standby- ben láttam csak, köztük egy IT- st is
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
arn
félisten
válasz DarthSun #56798 üzenetére
En neha elfelejtem kulonosen erdekes volt, amikor a zsir uj 2700x procit a hutocserenel kiszedtem, hogy a procisapka oldalara csorgott pasztat is normalisan letakaritsam, es visszarakva a foglalatba, elindult a gep. nah ott beszartam, hogy most vagtam agyon az egeszet, de szerencsere semmi baja. Az a legjobb, ha az ember kihuzza a kabelt, ha belenyul a gepbe, akkor nincs felreertes.
Hasonlo okorsegre akkor emlekszem, amikor kb 2003ban az akkor meg eleg jo vasnak szamito 9700as radeonnal nem nyomtam be a cpu vizhuto blokk csovet rendesen, es elkezdett szivarogni a folyadek, szepen vegig a videokartyan es lecsorogva a haz aljaba. Mar csak az tunt fel, hogy kisebb tocsa volt a haz alljan. Es tulelte... eljen a desztillalt viz, az elejen meg nem vezeto. Kesobb a lesarkazas vedo eltavolitasaval es a gpu letoresevel sikerult ezt a kartyat az orok bitmezokre kuldeni.
Amugy is erdekes idoszak volt, a sebteben cserelt athlonokat sem volt nehez elfustolni.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
flymi
addikt
válasz DarthSun #56801 üzenetére
Ez a tesztlap:
Gigabyte P4 Titan GA-8IPE1000-G
3,4 Prescott
2x512MB Geil
Seasonic SS-380HB
WD hdd
Win XP
Univerzális gpu driver 93.71sokesélyes gond adódhat ha megváltozik a VGA -> De akkor sem kékhalálozhat... Én legalábbis még sosem láttam ilyet. Esetleg ha a maga a kártya szar, de nem, mert lefutottak a tesztek.
/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
-
flymi
addikt
válasz DarthSun #56805 üzenetére
Nem. Nvidia driver (supported products) de jó GF2, GF3, GF4, GF5 FX, GF6 és GF7 szériához is. Ezt a drivert felraktam és eddig bármilyen kártyát amit támogat, soha nem volt vele semmi gondom, egy restart után felismerte a gpu-t és minden működött ahogy kell.
[ Szerkesztve ]
-
-
flymi
addikt
válasz DarthSun #56807 üzenetére
De van itt más gebasz is. A vga után teszteltem egy másik lapot, az ok. Utána következett a két Abit AB9 Pro, színre szagra is egyformák, ahogy kell.
Elsőben E6300 van, rammal, HD3850-el bios-ig teszteltem. Szuper.
Másodikban SL7Z8 proci, a ramokat átraktam az elsőből, vga ugyanaz. Hát ez nem szuper.Bekapcsolás után veszettül sípolt, mint egy sziréna, víjúvíjú... Mondom elemcsere. Meg is volt, újraindít és láss csodát sikerült belemásznom a biosba, beállítottam az időt, pci-e, boot (igazából minek...) F10, enter, újraindít és veszettül sípol továbbra is majd lekapcsol.
Elem ki, 10 perc múlva visszaraktam, ugyanaz az eljárás de újraindítás után mindig sípol. Procit elvileg támogatja. Ramot is cseréltem, de ami furcsa, hogy a post code minden alkalommal más betű-szám kombónál állt meg eddig. 0d, 03, 11 meg már nem is emlékszem mik voltak még...
Ötletek h mit néztem be?Ui.: Az első lapon rendesen rajta volt a hűtő, a másodikra csak "rádobtam". Lehet megint ez lenne a probléma alapja, mint legutóbb már nem is emlékszem melyik lappal?
[ Szerkesztve ]
-
A H2O stabil, nincs szabad elektron. Ionizálható anyagnak kell belekerülni hogy vezessen. Külön-külön a H2 O2 is ilyen. Csak szélsőségesen nagy nyomás-feszültségnél vezet. Villám - itt a nagyfesz plazmacsatornát képez, vagy a Hidrogén fémes állapota nagy nyomáson, pld a Jupiter belsejében, feltevések szerint ez hozza létre a kierjedt mágneses mezejét.
(#56809) flymi : A P4 megy "rádobott" hűtővel is, legfeljebb lassít ha melege van, ha leveszed a bordát akkor megáll, visszateszed folytatja, eléggé jó védelem van benne.
[ Szerkesztve ]
-
-
flymi
addikt
Már mind a négy ram foglalatot végigjártam, szerintem nem ezzel lesz a gond. A ram meg tuti jó, a másikban működött.
Csináltam egy cmos resetet most jumperrel, elindul, biosba be tudok lépni, f10 újraindul de utána már víjjog tovább...
75-ös hibakódot írt ki most, ez a kézikönyve szerint: 75 Detect & install all IDE devices: HDD, LS120, ZIP, CDROM … (Optional Feature)
Nincs rajta IDE eszköz.../// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
-
flymi
addikt
válasz DarthSun #56816 üzenetére
Asszem ez holnapra marad. De felírom.
A kövi sem jobb. Abit IP35V. Egy 6420-at tettem bele és 512 ramot. VGA ugyanaz.
Elindítom, ami furcsa volt, hogy nem csipogott semmi. Fekete kép. Kikapcs.
Elemcsere, csipogó csere. Elindítom, ezután simán be tudtam lépni biosba, beállítottam az időt, pci-e, megnéztem a rádobott hűtővel a hőfokot (77°C) majd f10, újraindul de se csipogás, se kép, semmi.
Próbáltam még egy másik csipogót, tettem bele post code kártyát, folyamatosan 0000-át mutat.
Ehhez valami ötlet? Púpos kondi, látható fizikai sérülés nincs, lábak épek...[ Szerkesztve ]
-
-
Ranagol_5
senior tag
-
alvaro
senior tag
Én még TVC-be tettem be működés közben a SID kártyát, és nem működött. Én az általános iskolás kiskölyök akkor nagyon megijedtem. Szerencsére egy ki/bekapcs után magához tért.
CPU-t, ramot, kártyát viszont már unott arccal cserélek ATX-"off" tesztrendszerekben, föl se veszik, soha. De ha biztos akarok lenni a dolgomban, áramtalanítom. Csak annyira semmi jelentősége nem volt eddig, hogy simán elfelejtem...
-
flymi
addikt
-
-
válasz DarthSun #56822 üzenetére
Átugrottam dos alá is. Először összekötöttem a GUSMAX line out > AweGold line in- t egy rövid jack kábellel. Így mixelve is megy, pld Awe PCM+GUS midi vagy fordítva. Bármelyik jel megjelenik az Awe line out- on > hangszóróra/erőlködőre. Hogy játék és program alatt is tudjam szabályozni a hangerőt könnyen, újrafordítottam a rezidens hangerőszabályzómat patchelt Borland7- el, hogy L2 kesses procin se legyen runtime erroros. Persze ehhez elő kellett vadásznom a fordítót és a régi forrásállományaimat is.
Használatkor tájékoztat a hangerőről, felülírja a bal felső sarkot (képernyő frissüléskor eltűnik, csak a SetINTVec hívásakor ír, majd passzív) :
És már jöhetett egy is egy klasszikus, Cubic Player megpatchelve a GUS Pat mintákkal :
Majd az XTC, mely nemcsak a GUS memóriaméretét ismeri fel rendesen, hanem a sok év múlva megjelenő Ti200 64MB- ját is jól mutatja DOS alól, nem kis teljesítmény.
Mikor összeraktam a gépet sok éve, nem jártam ennyire körbe, a GUS- al még viszonylag kevés tapasztalatom volt. Hát így pazar, igazi kemény retro, nagy élmény...
-
arn
félisten
A modulok az, amire a gus valo az mp3ak terhoditasaig kirobbanthatatlan volt a demoscenebol.
A vesa biost nezi csak a modplayer, kb 95-96tol teljesen altalanos volt a hasznalata. Az nvidiakon meg mindig baromi jo vesa bios volt. Annyi gond van beluk, hogy az egzotikusabb modok kikerultek ugy a tnt-tnt2 kornyeken, az univbe meg mar nem tamogatja oket, igy nehany demo nem fut rajtuk. Ha maximalis vga-vesa kompatibilitast akarsz, a riva128 a legjobb (nem az s3). Alapon is baromi sok modot ismer, univbevel meg gyk mindent (24 bit kivetelevel).
Anno mennyit bamultam a tp6/tp7 kepet
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Az eddig futtatott cuccokkal még nem volt gond a Ti200- al. Persze az átfogóbb vizsgálat még hátra van. Szerencsére van egy PCI Riva128 is, ha szükséges be tudom vetni DOS alatt, az ajánlatod alapján. A VESA, jó hogy szabványosították , bár a mem méret itt csak feeling, nemigen van szükség 64MB- ra DOS alatt. A TP5-6-7 előtt én is sok-sok éjszakát eltöltöttem, először melóhelyen kellett, aztán annyira megkedveltem hogy itthon is elkezdtem bevetni.
(#56825) benedekco : sok régi lejátszó van eltéve, belinkelve (némelyik lap talán még elérhető), a neve ismerős, lehet hogy megvan, keresed talán ?
-
flymi
addikt
Pci-e kártyából milyet ajánlanátok ha csak az lenne a cél, hogy képet adjon?
Gondoltam összedobok egy kis letöltős gépet. AsRock P4Dual-915GL, mert ez a legkisebb helyigényű alaplapom, + asszem 2,6 vagy valami ilyesmi P4 lakik most benne. Olyanra gondoltam ami vagy passzívan hűt vagy egy nagyobb venti teker rajta, fő cél a halkság, venti nélkül lesz a cpu hűtő is.
Lehet nem ez a legjobb felállás letöltős gépnek, de most se szebb, se jobb.../// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///
-
quailstorm
nagyúr
Nekem ilyen HD2400 a tartalék kártyám.
GeForce 210 is passzív, és elvileg annyi van mint a szemét. A legeslegalja az a Radeon X300, olyanom is van, de az nem passzív egyáltalán...De amúgy ott van neked a Matrox G550, az nem jó? Elég passzív.
Szóval bármit, ami olcsó. GeForce 8400GS passzív még esetleg.
Radeon HD5450 vagy HD6450.
Meg hát ahogy elnézem van azon az alaplapon IGP is. Azzal mi gond? Oké, Win7 WDDM driver nincs, de letöltős gép úgyis Linux. Bár elvileg még XP-n is elfut a friss qBittorrent.
HD3450 is van passzív, ahogy elnézem, nekem AGP-s passzív van épp . Ami vicc, hogy AGP-s árban árulják a PCI-E-t vaterán. Olcsóbban láttam máskor HD6450-et.[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Nekem egy Asus EAX X550 256 MB-os van, D-SUB és DVI-I csatival, eredetileg volt ventije, de már hozzám is passzivan került.
Mivel csak azért kell, hogy legyen kép, igy is jó, langyos se szokott lenni a borda (és csend van).
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
flymi
addikt
Kösz mindenkinek a tippeket, még szemezgetek.
-
-
arn
félisten
válasz DarthSun #56826 üzenetére
Ez csak a demokra volt jellemzo, jatekoknal ritka, hogy gyakran ha nem volt eleg gyors, vmi koztesebb felbontast hasznaltak. Jatekoknal altalaban volt a vga, meg a 640x480 a kov lepcso vesabol. Demoknal hasznaltak 400x300, 512x384, 640x400 stb modokat, megspekelve, hogy volt hogy egy modban nem ismerte az osszes szinmelyseget, hanem csak pl a 15 bitet vagy a 24 bitet, amit az akkoriban divatos kartya eppen tamogatott, vagy mert olyanja volt az illetonek.
Mindenfele szirszar modot persze a gyartok nagy resze nem tudta, itt jott a kepbe az univbe, de ott is voltak megkotesek a kartyat illetoen. Meg aztan ha tamogatta is, kerdes volt, hogy jol jelent e meg pl vmelyik kartya bizonyos modban nem rgb, hanem bgr volt. Szoval nem egyszeru demooldalrol a tortenet, es a riva128 szinte minden kivanalomnak megfelel. Az ujabb nvidiak is, csak ott hianyoznak mar bizonyos modok. Magabol az ujabb univbebol is kikerultek, igy erdemes a 97-98 kornyekieket hasznalni.
Ezt korabban teszteltem [link]
[ Szerkesztve ]
-
Jó kis táblázat. Ja, látom hogy a Riva nyert benne. Ha lecseng a vihar asszem futtatok néhány scenet, most kikapcsoltam mindent a villámlás miatt. Kiválasztok párat random, aztán majd leírom hogy mentek-e rendesen. Ha gondok vannak beteszem a Rivát, asszem a Win98 is támogat 2 videot 1 gépben, bár a lista kötött, nemtom hogy a GeForce+Riva páros engedélyezett-e. , most mobilról nem kerestem rá.
Valamint vettem egy Microlab Solo6C hangszórópárt a próbapad mellé hogy szebben szóljanak a régi muzsikusok ott is
-
arn
félisten
válasz DarthSun #56837 üzenetére
Szerintem ugy tudod feltenni, hogy biosban kapcsolgatod az initet, hogy pci v agp. Amugy rendesen megy, a 90es evekben elegge benne voltam a scenes dolgokban.
-
válasz Sanchez638 #56838 üzenetére
A telót nem
(#56839) arn : a biosos váltogatásra gondoltam én is, talán sikeres lesz.
-
-
addikt
válasz DarthSun #56842 üzenetére
Bocs rossz képet linkeltem
Ha van valami hullámtáblás hangkártyád akkor érdemes ezzel is kipróbálni a lejátszást. Lehet vele AWE memóriájába feltölteni hangszer fontokat is.
SounDWorX MiDPLAY
Ha nem találsz rá akkor át tudom küldeni valahogy biztosanhttps://archive.org/details/MP063
Freeware, szóval ez nem warez[ Szerkesztve ]
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
-
Közben látom hogy az UniVBE is ingyenes lett.
-
iday
aktív tag
Retrósok!
Segitséget szeretnék kérni.
Van egy isa COMPAQ ESDI Controller Card Compaq Flpy/PRN/Winch kártyám.
A floppy meg se akart moccanni.
A hdd kezelés az megy.
Átnéztem alaposan a kártyát, és felfedeztem hogy mintha 2 alkatrész leszedett volna valaki.
Kártya: [kép]
Két alkatrész helye: [kép]
Hátoldala: [kép]
Hátha valakinél volna elfekvőben egy ugyan ilyen kártya, néhány képet szeretnék kérni a hiányos helyről.
Köszi!3dfx & AMD & ATI forever! http://iday.hu
-
válasz benedekco #56843 üzenetére
Szépen szól, olyan érdekesen művészi a képernyő is. Kár hogy parancssoros. Látom a dokuban hogy .sf2 és .sbk is feltölthető. Parancssorból nem sikerült, a 26MB- os mintára azt mondja hogy nincs elég RAM a kártyán -28MB van rajta. Aztán az .ini filet szerkesztettem, közli hogy betöltve a 2- be, de a grafikus felületen nemtom hogy kell váltani a 2- es bankra, szóval ezt még tanulgatni kell.
(#56839) arn : kipróbáltam párat, a 96- os év terméséből válogattam, grafikai gond eddig nem volt, de ez a mintavétel elég kicsi a sokszáz demoból amit raktároztam. Az egyik ráadásul 1280- ba kapcsolta a monitort. Az OSD szerint voltak rendesen kisebb/köztes felbontások is. Egyik volt hangproblémás, a GUS- ra vetődött, kérte a báziscímet, megadtam, de néma maradt.
Tapasztalatok : hangkártya driver nem de a SET (GUS- hoz az init is) kell, XMS kell, EMS- t csak egy kért, dos4gw általában kell, minél több konvencionális ram kell (belőttem az indítófileket). A legtöbb a GUS- on indult, ahol választani lehetett, ott meghallgattam az Awe- val is, a GUS tarolt. Nagy programozói bravúrok. Kis mérethez képest villantós grafikák. A GUS meg szárnyal a Solo6C- n, bár még bejáratós a kicsike, azt mondják hetekbe is beletelik mire formába lendül. Érdekes hogy fülessel nem hallottam, de a Microlabon halkan de lehet hallani az egérmozgást. Némelyik konfigon a vinyóseekelést hallottam, azt hittem hogy ezen nincs mágneses zaj, de mégis, bár nem zavaró szint. Sebességbeli gond nem volt, a PII lazán viszi ezeket, az 1280- as felbontású is akadásmentes.
-
-
r0b3r
senior tag
Sziasztok!
Érkezett még két szép házikó, így végre megvan az XT, 286 és 486-os gépeknek is a háza, vagyis végre lehet összerakni mind a hatot.
Az egyik házban érkezett egy gép is, csak így sikerült megegyezni az eladóval, de végül nem is bánom. Egy szimpatikus 486SX-20 lap+proci van benne egy rakat kártyával. Egyedül talán a BNC hálókártyával nem tudok mit kezdeni, a többinek meg lesz a helye. Egyébként teljesen abban a hitben éltem eddig, hogy 25 vagy 33MHz-es a legkisebb 486-os proci.Elkezdtem összerakni közben az XT-t, mert hála az új házaknak lett végre 8db alaplap távtartó patentem. Viszont ennyi, nincs több és még szükségem lenne még legalább 12db-ra, de inkább többre ugyanebből a méretből.
Ez pontosan 10mm-t emel, ez való minden felhajtható tetejű régi Baby AT házba. Honnan tudnék szerezni itthonról szerintetek? Vagy mivel szoktátok helyettesíteni? Gondolom lehet 10mm-es hosszban valami fém, hatszög távtartót is kapni, aminek M3-as menet van mindkét végében. Ebay-ről már rendeltem műanyagokat, de már több mint egy hónapja nem érkezett meg. Ha esetleg megreklamálom, és újra megrendelem, akkor is még nagyon lassan ér ide.
Egyébként képzeljétek van ugye egy Cirrus Logic CL-GD510-es videókártyám az XT-ben. Első próbák alatt, mikor még az asztalon teszteltem hibátlanul működött, majd a sokadik próba és ki-be szerelés után egyszer csak sárgán jelentek meg a karakterek és onnantól mindig. Próbálgattam másik lapban, jumperoltam, monitor kábelt cseréltem, de semmi, maradtak a sárga betűk és valami hibaüzenet. Félre is raktam pár hétre. Ma amikor a megfelelő távtartókkal végre elkezdtem összerakni az XT-t, feltűnt, hogy a videókártya hátoldalán annyira igénytelenül hosszúra hagyták az ic-k lábait, mintha egy processzor lábai lennének és ennek eredménye az lett, hogy az évek során szépen össze is gubancolódtak. Valószínűleg én adhattam meg a kegyelemdöfést, valamikor ki-be szerelés közben, mert ahogy átnéztem és visszahajtogattam a több száz forrpontot, találtam két ic lábat ami összeért. Gyorsan kihajtogattam őket és a következő próba alkalmával már végre hibátlan képet mutatott a kártya. Szerencse, hogy egyáltalán túlélte.
Most épp egy több ezer darabos képgyűjteményből vadászom az alaplapom jumper leírását, mivel felirat híján, sajnos csak így van esély rá, hogy megtaláljam. Ha ez megvan és az előlapi gombok, ledek végre be lesznek kötve, akkor mehet bele a 8bit-es MFM vezérlő 20Mb-os vinyóval.
A floppy sajnos még kérdéses, ki kell nyomoznom, hogy melyik nagy floppy meghajtóm indul el XT-n, csak DSHD lemezem van, de gondolom ezek formázhatók 360Kb-ra és ha minden jól megy, akkor egy 16bit-es IDE HDD/FDD vezérlőről fog menni, aminek jumperral kikapcsolom a HDD részét. Akitől vettem a vinyót elvileg így használ XT-ben MFM vinyó mellett kis floppyt. -
frescho
addikt
Egyszer láttam 16MHz-es 486-ot. Talán SX volt, de nem ért akkor már és még semmit. Ha meglenne, akkor azt is vihetnám Bacsishoz ma.
A floppy mehet, de a HD-s lemezekkel lehet gondod. Nekem pl. a 1541-es abszolút kiköp a HD-s lemezekre. A 1571-es elviszi némelyiket. Szóval meghajtó és lemez válogatja.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest