Hirdetés

2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#249278) Tin válasza szuszinho (#249251) üzenetére


Tin
veterán

Nem sértődtem meg, csak a stílust kifogásoltam. Nem kioktatni akarsz, de leírsz ilyeneket, hogy gyöngyszem, amit írok a kajálásomról, meg hogy nem lehet fejben számolni a pedálfordulatot.

Ne abból indulj ki, hogy nem lehet számolni, mert mondtam, hogy ha van ütemérzéked, akkor a fejedben ott van a taktus, és észreveszed. A 93 és 89 közötti különbséget nem, de a 80 és 90 közötti különbséget igen. Utólag direkt rámértem órával többször, és nem volt eltérés. A pedálszenzorod pontosabb, de nekem nincs szükségem ekkora pontosságra, csak a magasabb pedálfordulat megszokására. Ehhez nem kell csodabogárnak lenni, elég az ütemérzék. A dobos se metronómra koncertezik, hanem "érzi", ennyi. Mielőtt kifogásolnád: közel 10 évig tanultam zenét, onnan ragadt ez rám.

A pulzus ugyanez. Igen, az óra pontatlan, és tegyük fel, 10%-ot eltér. Vagyis, 160-as jelzett pulzusnál valójában 144 a pulzusom, de min változtat ez számomra? Hogy más zónába kerülök? Na és? Szerinted én, a totál kezdő, mikor fogok ultrapontos pulzus alapú edzéseket végezni? Nekem annyi kell, hogy lássam a tendenciát, szóval ha eddig 160-as pulzust jelzett az óra, majd 3 héttel később már csak 150-et, akkor csökkent a pulzusom terhelés alatt. Mindegy, hogy valójában 160-ról 150-re, vagy 144-ről 135-re.

A kaja meg... de, lehet tudatosan étkezni a kalóriák számolgatása nélkül is. A kalóriák számolgatásával meg még inkább, vagyis az még sokkal jobb. Sőt, ha lenne táplálkozási szakértőm, az még jobb lenne. De nézd már meg, hogy onnan indulok, hogy 100 kg vagyok, gép előtt ülök egész nap, estére mentálisan totálisan lefáradva, és mondjuk megteszek napi párezer lépést. Lehet azt gondolni, hogy összevissza zabálok mindent, de ez nem igaz. Fast foodot 15 éve nem ettem, rendelt kaját meg előrecsomagolt gyorsan elkészíthetőt havonta maximum 1-2x. Változatosan étkezem mind hús, mind hal, zöldség, müzli, stb tekintetében, magyarul nem rizst krumplival és sajttal. És nem úgy, hogy rámondom, és közben kettesével zabálom a Marsot. Kólát, szénsavasat abszolút nem iszom, semennyit. A kajáim nagy része házi készítésű, és igen, reggelire szoktam 1-2 szendót enni, ha lehet, teljes kiőrlésűt, és a második kajálásom 4-5 körül szoktam megejteni. Pontosan azért, mert különben nem alszom jól. Ha szándékosan fogyni akarok, akkor ennyit eszek, amennyit itt elolvastál - se csoki, se nasi, semmi más, csak sok folyadék. Ha nem akarok fogyni, akkor meg este még eszek valamennyi nasit, esetleg heti 2-3x csokit is. Már leírtam párszor, hogy többször fogytam már 5-10 kilót egyben, vagyis tudom, hogy meddig kell megállnom a kisebb adagokkal, amíg a gyomrom hozzászokik a kisebb bevitellel, és képes vagyok megállítani és visszafordítani a hízást. Egy határt viszont nem tudok áttörni lefelé, bármennyire is visszafogom magam, mert nem mozgok eleget. Próbáltam, komoly önfegyelemmel, de a gond, hogy az már a munkám rovására ment, mert egyszerűen több kalóriabevitelre volt szükségem.

Elfogadom, ha mindenki jobban tud mindent. Ha észrevetted, nem kevés tanácsot meg is fogadok, hiszen én nem értek hozzá, mások meg igen. De azzal nehéz mit kezdenem, amikor elmondasz egy hosszú listát olyan nézőpontból, ahol én sose voltam, miközben az igényeim teljesen mások. Ha 90 kiló leszek, lemegy a felesleges zsír egy része a testemről, és csökken a vérnyomásom a mozgásnak köszönhetően, akkor részemről köszönöm szépen, de hosszú távon is elég lesz heti párszor bringáznom egyet, néha hosszabb kirándulásokat is beiktatva, de én nem leszek sportoló, és nem fogok mindenféle cuccokkal felszerelkezve hosszú távon hetente 6x edzeni.

Ennek fényében őszintén köszönöm sokaknak a hasznos tippeket és tanácsokat, mert tényleg segítenek. De attól, hogy felállok a székből, és van egy elhatározásom, felesleges olyan célokat tenni elém, hogy egyszerre kezdjek egy kalóriát számolni és aszerint étkezni, tanuljak meg egy adott lábtempót vagy testtartást, tartsam adott zónában a pulzusom, edzzek ilyen meg olyan távokat megadott terepviszonyok között és időszakokban, ezen kívül tanuljak meg biciklit szerelni és karbantartani, és persze költsem el a bicikli árát még egyszer felszerelésre. Ezt nem lehet mind észben tartani, egyszerre meg végképp nem lehet véghezvinni.

Április 6-án mentem el az első körre a bicajjal, amit előtte 1 héttel vettem. Azóta megtanultam a bringa helyes felszerelését, a beállítását magamhoz, a megfelelő ülést, a helyes tartást, helyes váltást, a váltó beállítását, a lánc tisztítását és olajozását, a gumicserét, az alap kiegészítőket, a bemelegítést és levezetést, a magasabb pedálfordulatot, a pulzus zónákat és azok jelentőségét, tágítom a határaimat, és próbálok ésszel menni, hogy hosszabb távon is bírjam. Ja igen, és mentem az 1 hónap alatt 320 km-t. Az előtte való 20 évben meg nagyjából egyet sem.

Nem tudom, ki hogy kezdte abszolút nulláról, de én ennél többre nem vagyok képes. Az egyik hozza a másikat alapon csinálom tovább, figyelek a tanácsokra, próbálom megérteni, mit és hogyan, és majd biztos eljön az ideje a kalóriaszámolásnak, sőt lehet, hogy a pedálszenzornak is, de bármilyen kevésnek is tűnik a teljesítményem egy valóban edzett valaki szemében, én azért büszke vagyok rá.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.