Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47301) MaCS_70 válasza Xpod (#47300) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszi, ez egy bejáratott hálózat, csak most jelentkezett valami gubanc.

Amúgy nagyon ellene vagyok a repeatereknek, ezért is írtam itt is le sokszor, hogy csak végső menedékként ajánlom a használatukat.

A powerline egyébként baromi nagy lutri. Van, ahol elvben lehetetlen körülmények között is jól működik, de van, ahol minden optimálisnak tűnik, mégsem akar elfogadható teljesítményt nyújtani. Az elektromos hálózat struktúráján és minőségén túl a csatlakozó fogyasztók is durván befolyásolják, ráadásul elég sztochasztikus módon.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#47302) And válasza MaCS_70 (#47299) üzenetére


And
veterán

Az biztos, hogy a repeater nem egy olyan buta átjátszóállomás, amely kérdés nélkül mindent továbbad, amit vesz. A probléma forrása több dolog lehet. Ha van rá mód, ellenőrizni kellene, hogy a repeater aktiválása akkor is lassulást okoz-e, ha egyáltalán nem kapcsolódik rá semmilyen kliens. Vagy azt, hogy az adott klienssel közvetlenül az első routerre (repeater nélkül) csatlakozva is tapasztalható-e akármilyen lassulás a hálózat más vezeték nélküli elemein, ha az inkriminált kliensen nincs valós forgalom. Ezek viszonylag könnyen kideríthetőek. De van több olyan tényező is, amely nem követhető annyira, vagy esetleg nem lehet rajta változtatni. Ilyen lehet például valamilyen broadcast jellegű hálózati forgalom az adott helyen, vagy éppen az első router vagy a repeater (mint látszólagos AP) által létrehozott hálózat túlságosan alacsony értékű beacon interval paramétere. Az olyan egészen triviális dolgokról nem is szólva, mint egy másik, a repeaterre mégis kapcsolódó és valós forgalmat bonyolító kliens.

(#47303) MaCS_70 válasza And (#47302) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm!

A csatlakozó eszköz nélküli tesztet csináltattam meg én is -- és bizony így is produkálta a forgalomfoglalást.

Lett egy gyári értékekre visszaállítás és a beállítások visszatöltése után megint rendben van minden.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#47304) Xpod válasza MaCS_70 (#47303) üzenetére


Xpod
addikt

A repeater hálózati beállításai jók? (DNS, GW)
Esetleg nincs bekapcsolva automatikus firmware ellenőrzés/telepítés?
Lehet frissült a firmware és a konfiggal van egy kis baja.
Logokba nincs ilyenre utaló warning/error bejegyzés?

Elkéstem, mindegy.

[ Szerkesztve ]

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#47305) krealon válasza And (#47298) üzenetére


krealon
Topikgazda

"Ezen csak egy két különálló eszközzel (kliens + AP) felépített jelismétlő tud segíteni. Nem tudom, hogy ilyen létezik-e gyárilag, de egy szimultán kétsávos router elvileg képes lehet ilyesmire, legfeljebb a 'megismételt' hálózat nem csak, hogy nem ugyanazon a csatornán, de egyenesen az eredetitől eltérő sávon lesz."

Ezt az elmeletet ala tudom tamasztani a TP-link RE210 AC750 eszkoz hasznalatabol szerzett tapasztalattal.
Tp-link-eknel az egyik radion kliens, masik radion Access Point uzemmodot, "High Speed mode"-nak nevezik (es mint konnyen terelheto kozonseg, a Gamer-eknek ajanlgatjak :B ).

(#47306) Panthera


Panthera
őstag

Sziasztok!

Tudtok ajánlani egy olcsó access pointot, amivel megoldható egy 20 m2-es helyiségben a wifi? Nem kell nagy hatósugár, ott van helyben a LAN is.

Előny, ha tudja a következőket:
- SSID szórás kikapcsolása
- a (nem wifis) routertől (DHCP módban) automatikusan megkapja a hálózatot, tehát nem kell konfigurálni

Köszönöm!

(#47307) And válasza Panthera (#47306) üzenetére


And
veterán

Erre lényegében minden AP / wifi-router jó, ezek alapján nem szűkíthető a kör. Az SSID-szórást és annak tiltását a kezdetek óta tudja minden AP és wireless router. A konfigurálás más kérdés, hiszen azt is konfigurálnod kell, hogy ne legyen SSID-broadcast :U. A saját (LAN-oldali) IP-címe sok esetben kizárólag fixre konfigurálható, úgyhogy ilyenkor minimális beállítást azért igényel (IP, átjáró, netmaszk, wifi-paraméterek). Olyat egy wifi-s router hamarabb fog tudni, hogy a WAN-oldalán DHCP-kliens legyen, de akkor mindenképp NAT-olni fog a LAN és a WLAN felé (ez meg egyszerű felhasználásnál nem feltétlenül jelent problémát).
Aszerint pedig végképp nem lehet osztályozni egy AP-t vagy wifi-routert, hogy lefed-e egy 20 nm-es - vagy akármilyen, adott nagyságú - teret, mivel ezt a tér jellemzői sokkal inkább meghatározzák, mint az AP tulajdonságai. Ha egyterű, terepakadályoktól és magas bútoroktól mentes térről van szó, akkor kábé mindegyik AP képes lesz rá..

[ Szerkesztve ]

(#47308) krealon válasza MaCS_70 (#47299) üzenetére


krealon
Topikgazda

"Mivel ez így nekem nagyon nem kerek, ezért kérdezem, hogy lehetséges-e az, hogy a repeater valamiért "rátelepszik" a hálózatra, és minden csomagot elkér, hogy megcsócsálja és továbbadja, akkor is, ha azokat tőle nem kérik."

Sok mulhat a klienseken is.
Az androidos eszkozok a korabban, legutoljara csatlakozott BSSID-t (az Access Point MAC cime) reszesitik elonyben, ha ugyanazzal az SSID-vel tobb AP is dolgozik / lathato.

Elveileg az Apple termekei kepesek automatikusan valtani az azonos nevu (SSID) AP-k kozott (aka Wifi roaming), de mivel nekem nincs ilyen eszkozom, nem tudom megerositeni.

(#47309) Gubek-Einste válasza handbrake (#47295) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mit szeretnél pontosan?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47310) Gubek-Einste válasza petymeg (#47296) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Körülményektől függ, hogy melyik az ideálisabb.

Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47311) Gubek-Einste válasza krealon (#47308) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asus eszközeiben van olyan lehetőség, hogy Roaming assistant amely egy meghatározott jelszint esetén lerúgja magáról a kliens eszközt.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47312) painkillerx


painkillerx
tag

Sziasztok,
ha laptopban akarom javítani a wifi erősségét külső usb-s, antennás adaptert, vagy belső pcie wifi kártyát érdemes újítani? Nincs valami jól bevállt pcie wifi kártya? Mert régi laptopom sokkal jobban vette a jelet mint az új.

(#47313) Gubek-Einste válasza painkillerx (#47312) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen típusú a laptop és most milyen wifi adapter van benne?

Jobb megoldás lehet az USB-s adapter, szükség esetén egy hosszabbító kábellel tudsz ideálisabb elhelyezést is keresni az adapternek.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47314) Kal-El


Kal-El
senior tag

Hali!
Van egy Digi netes ZTE ZXHN F668 router és a házban az egyik helységben kéne netet biztosítani 2 PC számára, de a kábeles megoldás nem megoldható, így a wifi-re gondoltam. 3 falon keresztül menne a jel, kb 12m távolságra. Néztem telóval a SpeedAnalitics progival és kb 1 Mbps a letöltés és 5 Mbps a feltöltés. A ping pedig 55-58 ms. Tehát elméletileg működnie kéne a dolognak.

Ez meg WifiAnalyzer progival készült kép, ha ez is segít:

Csak USB-s megoldás jöhet szóba, mit ajánlanátok?
Esetleg érdemes lenne egy valami jobb vevő egységet venni, ami aztán tovább osztja a gépeknek, mondjuk olcsóbb USB-s adaptereknek?

[ Szerkesztve ]

(#47315) Krystal_s


Krystal_s
addikt

Sziasztok!
Szerintetek létezik olyan Wifi kártya meghibásodás, hogy egész nap rendesen megy, aztán elkezdte 3 napja éjfél körül, majd reggel 6-kor csak a magyar weboldalak jöttek be +youtube, google és csak a magyar online rádiók, semmi külföldi oldal, se rádió nem.
Azt hittem DNS gond (bár az nem szokott hatással lenni a rádióra, WinAmp), átállítottam Google-ra, úgy sem volt jó. Többféle böngészőt próbáltam. Ki kellett kapcsolnom a Wifit a gépben, majd vissza és minden jó lett a következő nap éjfélig, aztán újra előjött ez a hiba, majd reggel 6-kor ismét. Egyszer d.u is csinálta, de reggel 6-kor már 3x. Egyik nap kimaradt, mert pont akkor reggel 6 előtt volt áramszünet. Olyankor újraindul a Router, azaz nem folyamatosan ment a Wifi.
Másik gépeken még nem tapasztaltam ezt a hibát. Mivel azok nem egyfolytában mentek nem tudom, hogy a Router Wifi a hibás és egy idő után zavarodik meg, vagy a gépemben a Wifi kártya :F
Senki nem találkozott ilyen esettel?
(optika net)

(#47316) Gubek-Einste válasza Kal-El (#47314) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Az is megoldás lehet, hogy üzembe állítasz egy kliens módú eszközt és arról kábelen vezeted a netet a két gépnek, ennek feltétele, hogy egy helyen legyen a két gép.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47317) mezis válasza Kal-El (#47314) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Szomszédok mely csatornákon, mekkora térerővel nyomulnak ?

mezis

(#47318) Panthera válasza And (#47307) üzenetére


Panthera
őstag

Nem fogalmaztam egyértelműen, a konfigurálást úgy értettem, hogy:
1. a wifit előre beállítanám,
2. valamint ha pl. routert használnánk a célra, akkor azt előre AP módba téve, működőképes lehetne-e a végfelhasználás helyén a "gazda" router mögött?

Ismerősnek lenne és nem akartam helyben konfigurálni. De nagyjából választ is kaptam a kérdéseimre, köszönöm.

(#47319) Gubek-Einste válasza Panthera (#47318) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen, ha megfelelően van beállítva akkor előzetesen is megcsinálhatód.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47320) Kal-El válasza Gubek-Einste (#47316) üzenetére


Kal-El
senior tag

Ez nem tudom mit jelent sajnos. Másik router wifi vevőként, majd arról szétosztani kábelen?
Amúgy igen, egy helyen lesznek, ott már nem gond a kábel.

mezis:
Az ASUS-os: CH6 2437MHz 2427-2447 (20MHz)
A TP-LINK-es: CH9 2452MHz 2442-2462 (20MHz)

(#47321) akos86


akos86
aktív tag

üdv az uraknak!

Érdekes problémával állok szemben megérkezett az asus rp n12 wifi repeaterem, szépen fel is konfiguráltam de a laptopom (DELL Win.8.1 )csak korlátozott módon csatlakozik fel rá a telefonok, tabletek szépen működnek róla , Tp link repaterrel ilyen gondom nemvolt esetleg valakinek valami ötlet?

3dfx, gone but never forgotten...

(#47322) akos86 válasza akos86 (#47321) üzenetére


akos86
aktív tag

Laptop wifi driver frissítése után hibátlan a wifi a laptopon is.

3dfx, gone but never forgotten...

(#47323) kaciokos


kaciokos
őstag

Sziasztok!

Lenne egy problémám, ami már az őrületbe kerget. Ez itt az otthoni hálózatom:

A probléma az, hogy a WiFi-re felcsatlakozott Androidos telefonom a helyi hálózatról borzalmasan lassan másol, SMB használata esetén kb. 10 Mb/s, FTP esetén 30 Mb/s.

Amit már kiteszteltem:
- A telefon és az Internet között jó a kapcsolat, Speedtest kiméri a 100 Mb/s-ot mindkét irányban, Google Drive-ról file letöltés 70 Mb/s-al megy.
- Bármelyik eszköz WiFi-jére csatlakozom, ugyanaz a hiba. Mindkét eszközön OpenWRT fut, a 3600-ason Vargalex mester build-je, a 842-esen Suste mester build-je.
- Ha a 3600-as 5 Ghz-es WiFi-jére csatlakozom, a probléma akkor is fennáll.
- A hiba fennáll, akár a NAS-ról, akár a PC-ről másolok.
- Ha kiiktatom a D-Link (egyébként 1Gb-es) switch-et, a probléma akkor is fennáll.
- A szintén Android-os média box-ra 150 Mb/s-al tudok másolni (valószínűleg ez a belső tárhely maximális írási sebessége), szóval a LAN a router és a PC/NAS között rendben van.
- Ha a PC-t átkötöm a 842-esre, a PC és a NAS között file másoláskor (SMB) megvan a 80 Mb/s (a 842-es max. 100 Mb/s-ot tud), szóval a LAN igazából mindenhol jónak tűnik.
- Kipróbáltam a céges vendég WiFi-n is, ami egy TP-Link router gyári szoftverrel, rádugva egy Lenovo PC, és ott próbáltam a PC-ről másolni, ott is fennáll a hiba.
- A hibát mindkét telefonom (Samsung Galaxy S7 (Android 7) és Sony Xperia Z1 Compact(Android 5.1)) produkálja, több szoftverrel (Total Commander, ES File Explorer, VNC)

A LAN hibáját a tesztek alapján kizárnám, valami furcsa WiFi hibának tűnik, de nem értem. :(

Segíccség! :O

[ Szerkesztve ]

(#47324) tpeter77


tpeter77
addikt

Sziasztok, megjött végre a Tplink Archer C7 router.
Még csak beállitani volt időm, de készitettem a wifi hálózatról képet.
Lenne pár kérdésem.
1. Melyik csatornát használjam? Vagy hagyjam automatán?
2. A frekvencia 20/40Mhz automatán maradjon vagy tegyem át fix 20mhz vagy fix 40mhz-re? Ennek a szerepére még nem jötem rá, ez mire való?
A válaszokat előre is köszönöm.

Sötétkék: Tplink C7 AP módban, piros a szolgáltatói modem, amit két Tplinkkel váltok ki, mert a Tplink jelszintje 3-5dB-el erősebb a szolgáltatótól kapottól.
A többi jel a velünk szemben és a mellettünk lévő bérházakból szűrődik át.

(#47325) And válasza tpeter77 (#47324) üzenetére


And
veterán

1.) Automatára inkább ne tedd, mert az esetleges gyakori csatornaváltásokat nem minden kliens szereti, állandó kapcsolatszakadással járhat. Maradhat a mostani (6-os, ha jól látom) csatornán, bár az sok szempontból nem szerencsés, sok routernél az a default, most elég tisztának tűnik. Ha a kliensek nem problémáznak, elteheted a sáv felső szélére, a 13-asra is. Amúgy kisebb-nagyobb mértékben mindenképp ütközni fogsz valamelyik szomszéddal, de ezen túlzsúfolt környezetben sajnos nem lehet segíteni.
2.) Az a 20/40 MHz nem abban az értelemben frekvencia, ahogy például a csatorna (közép-) frekvenciája, hanem analóg sávszélesség. Az n-szabvány teljes 150 Mbps-es stream-enkénti jelzési sebességéhez kell a 40 MHz-es rádiós sávszél (20 MHz esetén 'csak' 72 Mbps / stream vihető át), ezzel mindössze annyi a gond, hogy ilyen beállítással a teljes 2,4 GHz-es sáv jó 2/3 részét elfoglalod, és ezáltal még több idegen hálózattal kerülsz átfedésbe.

(#47326) Gubek-Einste válasza Kal-El (#47320) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Igen, erre gondoltam.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47327) tpeter77 válasza And (#47325) üzenetére


tpeter77
addikt

szia!

1. és 2. Automata beállítást kitörlöm, de melyik sávot válasszam, ami nincs túlterhelve? Olyat szeretnék használni, amit a 4.2, 4.4-es Androidos telók és az 5-6 éves laptopok is jól kezelnek, ezért félnék a 13-as csatornától. Ezt csak próbálgatással tudnám kideríteni...
Sávszélességet állítsam fix 20MHz-re vagy maradjon automata 20/40MHz-en inkább?

3. Az alábbi elgondolást találtam ki. Kérlek véleményezd, jó-e az elképzelésem.
Szolgáltatói fő router - R1 - nem oszt Wifit. Ennek a LAN1-2 portjaira utp kábellel vannak az R3 és R4 routerek rákötve. Ezek az új TP-LINK Archer C7 routerek, amik AP üzemmódban működnek.
Az R1 LAN3 portja megy egy másik szolgáltatói - R2 - routerbe, Lan4 üres.
Az R2 szintén nem oszt Wifit, ennek a LAN1-2 portjaira két telefon van téve, a LAN3-4 portjaira két PC van utp kábellel rákötve.
Az R1-en a DHCP engedélyezve van, tartománya 192.168.0.100-200 van beállítva.
R2 beállításait nem ismerem, ezt a szolgáltató végezte el, még nem volt alkalmam megvizsgálni, de talán nem is lényeges.
R3 statikus ip címe 192.168.0.10 az R4 pedig 192.168.0.20. Ezeknél tiltva van a DHCP.
R3 és R4 routerek 2.4 és 5GHz-es nevei és jelszavai páronként egyezőek. pl. XY_24G és XY_5G
itt találtam egy beállítást, konkrétan:
Enable Client Isolation.
Engedélyeztem, mert ha jól gondolom ennek az a lényege, hogy ha vki az épületben sétál, közben eltávolodik a közelében lévő routertől és a másikhoz közelebb van, akkor magától átáll az erősebb jelszintre a kliens eszköze pl. telefon, laptop. Jól gondolom, és ez a valóságban tényleg így is fog működni?
Ha nem akkor vmit igen félreértelmezhettem.

4. SSID és jelszó beállításaiban van-e olyan veszély, ami lassíthatja a kapcsolat sebességét?
pl. speciális karaktereket ne használjak, csak az angol ABC kis nagybetűit és arab számokat, mert a különleges karakterek miatt lelassulhat az internet sebessége?

Köszi. :Y

[ Szerkesztve ]

(#47328) Ferenc.


Ferenc.
tag

Sziasztok!

Biztos emlékeztek még mikor 2-3 hete dicsekedtem, hogy sikerült a 300 méteres távon megcsinálni az internetet két cpe210 -es eszközzel. Na az első vihar, ami tegnap volt, szétbarmolta az egész rendszer AP oldalon. Az invitelnek van egy 30 megás nete bekötve ők hoztak egy zte modemet, az meg se nyikkan, hiába van áram alatt. Az rá volt kötve egy tp-link 1043nd routerre a nagyobb hatótávolságú wifi miatt, na annak az összes lan port ledje világít ha áram alatt van, még akkor is ha egyik portba sincs kábel.. s nem is reagál a lan és wan porton se semmire, wifi része megy.

Ebbe a routerbe volt bekötve a tp link cpe210 AP módban ami adta 300 méterrel odébb a kliens cpe210 -nek a netet. Nos ezt a cpe210 -et lan-on nem lehet elérni, de az eszköz működik, wifin rátudtam kapcsolódni, de lanon nem reagál semmire:( Nagyot csalódtam, mert az első két eszköz oké, előfordul hogy kiviszi a villám, na de a cpe210 -re az volt mondva hogy ilyen-olyan villámvédelemmel ellátott, igaz él, de nem működik a lan része, s az új internet modem/routerrel amit ma cserélt az invitel, arra dugva nem kapja meg a netet a cpe210 AP, úgyhogy biztos lett valami lett a cpe210 -el is. 3 hete vettem kb..
Szerintetek ha vissza viszem a boltba, akkor cserélik? Bízom még abban ,hogy csak a tápja ment tönkre, s nem maga a külső egysége(ekkor nem kéne leszerelni a tetőről). Holnap kiderül mert a kliens oldali cpe210 -nek az adapterét elhozom és rádugom az ap-re s kiderül mi van... de ez mekkora pech hogy az első vihar el visz mindent..

(#47329) Gubek-Einste válasza tpeter77 (#47327) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

1; és 2; Emiatt ajánlott 1 és 11 közötti csatorna számot választani.
Próbáld ki mindkét beállítást.

3; Milyen típusú a szolgáltatói eszköz?

itt találtam egy beállítást, konkrétan:
Enable Client Isolation.
Engedélyeztem, mert ha jól gondolom ennek az a lényege, hogy ha vki az épületben sétál, közben eltávolodik a közelében lévő routertől és a másikhoz közelebb van, akkor magától átáll az erősebb jelszintre a kliens eszköze pl. telefon, laptop. Jól gondolom, és ez a valóságban tényleg így is fog működni?
Ha nem akkor vmit igen félreértelmezhettem.

Azt jelenti, hogy kliens eszközök nem tudnak egymással kommunikálni, el vannak szigetelve egymástól.
Amire te gondolsz az a roaming, ehhez központi/egységes hálózat kezelés kellene ami nincsen, otthoni környezetben igazság szerint nincs is rá igény. Vannak egyedi gyártói megoldások amelyek bizonyos jelszint esetén kikényszeríti az átcsatlakozást de ezek sem teljesen megbízható megoldások és nem is mindig használhatóak.

4; Lassulás nem lesz emiatt, inkább csak azért ajánlott az ilyen használat mert nem mindig kliens eszköz kezeli megfelelően a speciális karaktereket, hasonlóan a 12-13. csatornához.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47330) Xpod válasza kaciokos (#47323) üzenetére


Xpod
addikt

Üdv!

Próbáld meg laptoppal a wifi-n keresztüli másolást.
Majdnem biztos, hogy ennyit tud a telefon wifi-n keresztül fájlátvitelre.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#47331) tpeter77 válasza Gubek-Einste (#47329) üzenetére


tpeter77
addikt

jó reggelt,
Engedélyezzem a kliens izolációt vagy sem?
Sávszélt kipróbálom fix 20-on és 40-en, hogy miket látok és rakok be majd képet.
köszi

(#47332) tpeter77 válasza Gubek-Einste (#47329) üzenetére


tpeter77
addikt

A fő router vagy Arris SBG7580-AC vagy Arris SBG6580
Azt hozták, amelyik párhuzamosan egyszerre tudja 2,4GHz-en is és 5GHz-en is sugározni a wifi jelet.
Viszont hoztak még egyet, mert az Arrisnak nincs telefon portja, mi pedig 2 vonalat használunk. Kell a másik routernek is a tipusa?

(#47333) Xpod válasza tpeter77 (#47331) üzenetére


Xpod
addikt

Üdv!

A kliensizolációt nem szükséges engedélyezni. Arra jó, hogy a wifi kliensek ne lássák egymást, otthoni, céges hálózatban nem kell bekapcsolni.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#47334) kaciokos válasza Xpod (#47330) üzenetére


kaciokos
őstag

Már próbáltam, tényleg úgy néz ki, hogy az Android SMB implementációja eléggé fos. Mondjuk, hogy ugyanaz az eszköz drótos hálózaton miért hasít, az továbbra is rejtély.

(#47335) Gubek-Einste válasza tpeter77 (#47331) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha nem akarod elszigetelni egymástól a kliens eszközöket akkor nem kell, otthoni környezetben nincs is rá szükség.
Mond a másik típusát is, jó ha tudjuk.
Valószínűleg SBG7580-AC lesz mert az a szimultán dual band a kettő közül.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47336) Xpod válasza kaciokos (#47334) üzenetére


Xpod
addikt

Nem teljesen értem. Androidos eszközt kötöttél vezetékes hálózatra?

Vezeték nélküli hálózat soha nem fogja neked hozni a vezetékessel egyenértékű sebességet, stabilitást, legalábbis nem SOHO eszközökkel.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#47337) kaciokos válasza Xpod (#47336) üzenetére


kaciokos
őstag

Persze, az Androidos média lejátszómon van Ethernet port, de van olyan tablet is, ami adapterrel lekezeli.

Nem várok a WiFi-től vezetékes sebességet, de mint mondtam, ugyanaz a telefon Internetről 70 Mb/s-al, helyi hálózatról 10 Mb/s-al tölt, ez az én bajom.

(#47338) tpeter77 válasza Gubek-Einste (#47335) üzenetére


tpeter77
addikt

szia, oké!
Hétfőn megnézem a pontos típusokat. Lehet nem árt lehet ellenőrizni a telefonos modem beállításait!

(#47339) Ferenc.


Ferenc.
tag

Sziasztok!

Olyan létezik, hogy túlfeszültség védelmis kültéri utp kábel? Mert 2 napja vihar volt, és mind három eszközöm tönkrement, még maga az utp kábel is használhatatlan, ahogy próbáltam. A három eszköz közül a kültéri tplink cpe210 -et sajnálom, azon is folyamatosan világt a lan port, miközben nincs is bedugva oda semmi.. s ha pedig van akkor pedig nem csinál semmit lan-on keresztül így AP mód felejtős mert a routerből se veszi fel a netet, 3 hete vettem, viszem vissza a boltba..

Gondolom az egyik eszközbe belement valami túl fesz és végigvitte az összesen az utp kábel. Ezt kéne valahogy elkerülni a jövőben, mert áramtalanításra nem mindig van/lesz lehetőség távollét miatt, a hálózatnak pedig mennie kell folyamatosan. Köszönöm.

(#47340) tpeter77 válasza Ferenc. (#47339) üzenetére


tpeter77
addikt

Szia
a DEHNPATCH nevet jegyezd meg.
Találtam itt egy leírást róla.
Előző munkahelyemen sok ilyen eszközt használtunk a Cat5 változatát. A villámcsapásos helyszíneken gyakorlatilag ezen eszközök használatával megszűntek a villám okozta berendezés meghibásodások.
Én biztos ilyet vennék, mert ez nálam már bizonyított. Igaz az árát nem néztem meg soha :)

(#47341) Kal-El válasza Gubek-Einste (#47326) üzenetére


Kal-El
senior tag

Gondolkoztam és ha legalább olyan pinget és le+feltöltést lehet elérni egy ilyen USB-s adatperrel, mint a telómmal, akkor inkább ezt választom. Milyet tudnátok ajánlani? Nem kell a legfullosabb, csak legalább annyit tudjon, mint a teló wifi adaptere.

(#47342) Gubek-Einste válasza Kal-El (#47341) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Legolcsóbb egy Asus N12 D1 vagy TP-Link 841ND lenne, mivel gyári firmware-rel nem tudnak kliens módot így CFW-t kell használni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47343) Zwodkassy válasza tpeter77 (#47340) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

Az Ubiquity háza táján is van ilyesmi :
https://www.aqua.hu/mobile/ubiquiti-eth-sp-ethernet-surge-protector-394844.html
Vagy:
http://www.intercrown.eu/cikk/cyberteam-negy-portos-netprotector-gigabit-poe-tapfelado-tulfeszultseg-vedelemmel-4x-101001000mbps-port-fekete-aluminim/4802
Ezek szerint te ilyeneket be sem építettél? Elég bátor

[ Szerkesztve ]

(#47344) Kal-El válasza Gubek-Einste (#47342) üzenetére


Kal-El
senior tag

Mi a különbség a kliens mód és a CFW között? Nekem ez se evidens.
Meg ezek routerek és nem USB adapterek. Vagy jobban járok egy ilyennel, mint 2 akármilyen más USB adapterrel?

[ Szerkesztve ]

(#47345) Intruder2k5 válasza Kal-El (#47344) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

CFW = Custom Firmware, vagyis egy olyan szoftver, ami a routerre telepíthető, de azt nem a gyártó adta ki.

A wireless kliens mód pedig egy üzemmód, amikor az internet nem kábelen keresztül megy be a routerbe, hanem az wifi-n csatlakozik egy másik routerre vagy access pointra, és azon keresztül kapja a netet. Ez egyes típusokon akár gyári firmware-el is elérhető lehet, másutt csak custom firmware-el működik.

(#47346) rolko válasza Ferenc. (#47339) üzenetére


rolko
őstag

Földelés + kültéri FTP kábel használata FTP csatikkal! Ja és a táp is földelt legyen különben nem nagyon ér semmit. A legtöbb értelmes kültéri eszközön van földelési pont is kialakítva azt zöldsárágval oda kellene húzni az árbóchoz.
99%-akban a 230v hálózaton jön a túlfesz, nagyon ritka a villám csapásos hiba.
De az alábbi cucc egész jól bevált: [link]
Ill ha fontos a 24/7 működés, szünetmentes alkalmazását tudom javasolni, pl.: Meanwell ipari táp akkutöltős kivitelben, mert elég sok eszköz 24v-ről üzemel így az AD155B vagy AD55B típust javaslom 2 db 12v akkuval, fogyasztáshoz mérten. (pl2x 12 18Ah akku 3kis 24 voltos eszközt 1 napig is elvisz). Ez a kombó jobb hatékonysággal dolgozik mint egy gyári szünetmentes, és ebben nem tud az elektronika sem "ki akadni", mint egy hasonló árú pc-s szünetmentesben. A szünetmentes elé pedig egy 6A-s kismegszakítót és egy túlfesz levezetőt is bekötnék.

Tudom nem olcsók, de sehol sem cserélik gariba a túlfesz hibás hálózati eszközöket, külön felhívja a gyártó és a forgalmazó is a figyelmet ezekre a hibákra. Ilyenkor még bevizsgálási díjat is felszámolják és végül a kukába/elektronikai hulladékként végzi.

[ Szerkesztve ]

(#47347) Ferenc. válasza rolko (#47346) üzenetére


Ferenc.
tag

Köszi a részletes leírást és ezzel a sok segítséget! Valóban, nem érdemes visszavinni, erre nincs gari, vennem kell egy másikat, de azt már megfelelően fogom védeni, így remélhetőleg hosszú életű lesz.

Látod annyira nem értek hozzá, hogy nem is gondoltam ,hogy hozzákössem zöldsárgával az árbóchoz a földelési pontját, a következőnél így fogok tenni. S akkor amit még tudok tenni, hogy beszerzek akkor egy ilyen Ubiquiti Ethernet túlfesz védelmet, plussz kültéri ftp kábel + csatik, s fogok még egy ilyet venni a házban a dugaljba: AEG PDU-GE7 túlfesz védő [link]
Van még amit kihagytam, vagy nem jól írtam? Másodikra tényleg jól akarom megcsinálni hogy ne legyen baj. (Szünetmentes táp nem kell, azért annyira nem spéci a hálózat hogy nagy vihat idején is mennie kéne). Így a fent felsorolt eszközök ára nem olyan eget rengető, s fő a védelem.

De persze mikor otthon vagyok és jön a vihar, majd áramtalanítom az eszközöket, itt kérdezném laikusként, hogyha olyan elosztót használ az ember amin van ugye a ki-be kapcsoló(hogy ne kelljen a dugaljból kihúzgálni áramtalanítás végett), s ekkor ha lekapcsolom és nincs benne áram onnantól, de a dugaljba attól ugye még be van dugva az elosztó.., így túl feszültségkor nem fogja bántani a benne lévő eszközöket? Mert van aki azt mondja, hogy attól hogy kikapcsolom az elosztót azaz nincs benne áram, de attól még belefog menni a túl fesz és tönkremegy a benne lévő eszköz. Van aki meg azt, ha áramtalanítva van a lekapcsolás által akkor oké minden onnantól. Mi az igaz akkor?

(#47348) tpeter77 válasza Zwodkassy (#47343) üzenetére


tpeter77
addikt

A földből feljövő kábelek ilyen Krone rendező sávokra voltak kifejtve. Ott minden sávban volt ilyen patronos túlfeszültség védő biztosíték. Ezt tegnap elfelejtettem megemlíteni.
A Krone sávról ment tovább UTP kábelen a Dehnpatch védelmen keresztül a berendezésig a jel.
Volt olyan helyszín, ahol az egész Krone sáv szétégett, itt húzott át a villám a földelő vezetékre, ennek ellenére a berendezés nem sérült meg.
Csak egy ilyen villámvédelmi rendszert egy lakásban kiépíteni horror költség.

(#47349) tpeter77 válasza Ferenc. (#47347) üzenetére


tpeter77
addikt

szia

Az elosztón lévő lekapcsoló gomb annyit ér villám esetén, mint holtnak a csók. Simán átmegy rajta a villám.
Tuti védelem az, ha kihúzod az elosztót a 230-ból.

(#47350) rolko válasza Ferenc. (#47347) üzenetére


rolko
őstag

Az UPS azért lenne ajánlatos, mert az ingadozó áram is kinyírhatja, ill az is előfordul hogy, az eszközt alaphelyzetbe is állítja. A konnektor helyett egy ilyet tennék be: [link] Ez túlfesz védelmet is tud, és nem is "kiakadós" fajta szünetmentes. ;)

Az a legbiztosabb ha kivan húzva. De mivel 24/7 üzemben mennek eszközök azoknál ezt nem lehet megcsinálni. Ill ha random időben jön egy vihar. A megfelelő védelmet kell mindig alkalmazni + szükség esetén redundancia.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.