Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#26001) JoinR


JoinR
senior tag

hupsz rossz topik, sorry

[ Szerkesztve ]

(#26002) BerlinBoy632


BerlinBoy632
csendes tag

H all!

Kb 2 hete vettünk egy routert, tp-link wr741nd-t..Máig semmi gond nem volt vele-vagyis volt-de nem ennyire,ma aztán végleg meghalt..

Netezek,kattingatok,egyszercsak nem jön be az oldal.Várok,várok,nyitok új ablakot,nézek mást,hátha csak az oldal nem jó,tölt,tölt,semmi,ránézek a kapcsolatra(laptopon vagyok),kiírja,korlátozott hozzáférés,aztán meg csatlakoztatva,viszont fentre meg,hogy nincs internetkapcsolat.Lecsatlakozok,aztán fel.Csak hát b*szik felenegdni.Kiírja,hogy kapcsolódás a "név" kiszolgálóhoz,aztán eltűnik, és mindeféle próbálkozás/várakozás nélkül feldobja,hogy a windows nem tudott kapcsolódni a "név"-hez.Ha meg rányomok,hogy probléma keresése,kidobja,h talán húzzam ki a router kábelét aztán indítsam újra.Húzogathatom én vele órákig,attól nem fog megjavulni.Le kell kapcsolni a routert,aztán vissza.Oké nem zavar,ha mondjuk hetente 2-3xcsinálja.De AZ,hogy ma 15 perc alatt ÖTSZÖR, reggel meg mihelyst felmentem, 10mp múlva le is dobott, az már vicc kategória.Aztán fogtam és átkötöttem,úgyhogy most a modemről jön a cucc.Nincs baj,tehát tuti,hogy a router a hibás.Azért is,mert ez már egy másik router,az előzőt elvitte a villám,az soha nem csinált ilyet.T-s adsl net van.

De mi a baja?Mert ránézésre semmi,látom,hogy ott van a kapcsolat,jel max,csak aztán rányomok és mégse enged vissza.Mintha random mód ledobna a netről és kizárna.

(copy-paste másik topicból,kicsit átfogalmazva,plusz infók,mert órák óta nem jött válasz és fontos lenne. )

(#26003) mezis válasza BerlinBoy632 (#26002) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Mielőtt visszaviszed a routert a boltba, próbálj ki egy másik UTP kábelt a modem - router viszonylatban.

A WiFi elég jól titkosítva ? (WPA2/AES PSK)

mezis

(#26004) BerlinBoy632 válasza mezis (#26003) üzenetére


BerlinBoy632
csendes tag

WPA2,jelszó is van hozzá.

(#26005) JoinR válasza BerlinBoy632 (#26002) üzenetére


JoinR
senior tag

Próbálhatsz adni neki egy hard reset-et (5-10mp-en keresztül reset gomb), újrakonfigolni az egészet, néha csak ennyi kell a sikerhez.

[ Szerkesztve ]

(#26006) sanzi89 válasza And (#26000) üzenetére


sanzi89
addikt

De ez valahogy még mindig nem életszerű számomra. Elmegyek valahova, viszek magammal okosítható routert is, nomeg hozzá 220-at....
Nem azzal nem értek egyet, hogy meg lehet oldani a MAC szűrő problémáját, hanem azzal amikor topikokban úgy említik, hogy ez nem probléma, röhögve kijátszható. És ugyebár ez nem igazán fedi a valóságot.
Azért is sarkalatos kérdés számomra, mivel az ilyen kommentekre alapozva gondoltam megpróbálom kijátszani a MAC szűrést, úgyis nagyon egyszerű, plusz ötös is járt érte. Leültem Win7-tel, mezei notival amiben Intel kártya van, és ezzel lehetetlen a feladat. Ez egy délutánomba került, mivel nem akartam elhinni, hogy nem megy a dolog, fórumokon mindenki csak leszólja ezt a biztonsági megoldást, mondván semmit se ér.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#26007) Wind-Storm válasza sanzi89 (#26006) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Egyik router sem közvetlen 220-ról megy... mint egy notebook mehet akkuról az is.
A kártyát illetően pedig: aki komolyan gondolja, normális célhardvert vesz az ilyenhez ami minden szempontból működőképes. Egy mezei júzer nem fog ilyenekkel trükközni... :N

(#26008) sanzi89 válasza Wind-Storm (#26007) üzenetére


sanzi89
addikt

Csak én olyan hangételűnek ítéltem a témában írt kommenteket, hogy mezei user fél óra alatt kiokosodik a netről és csak írkálja a MAC címet össze-vissza.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#26009) Wind-Storm válasza sanzi89 (#26008) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Hát ahhoz azért szerencse is kell. :D
A tapasztaltabbaknak ez nem okozhat gondot és belőlük negyed kilométeres körzetben bőven elég elég ha csak egy is van.
Mivel biztonsági témáról van szó, kizárólag ilyen gyenge vicc értékű megoldásokra nem lehet hagyatkozni. Sosem lehetünk elég óvatosak. :)

[ Szerkesztve ]

(#26010) Csaabi


Csaabi
tag

Sziasztok. Kellene egy kis segitség. nem tom g ide jó helyre irok e, de hátha tudtok segiteni. kellene nekem egy eszköz arra a célra hogy a házba, szobába minden eszközhöz tudjon csatlakozni egy adott hálózathoz(internethez). Pontosan 2 laptopról egy tvről meg egy xboxról lenne a szó. Tv kivételével minden eszköz wifis. az internetet meg ami szolgáltatja egy samsung S3 wifi hotspot ként. ehhez kellene nekem megoldás és pontos eszköz tipus is h mit kellene tennem és h mit kellene vennem?! Elöre is köszönöm a segitséget!

Csaabi

(#26011) And válasza sanzi89 (#26006) üzenetére


And
veterán

Részben igazad van, de:
1.) Valóban nem kell '220', mivel az AP-k és routerek kizárólag törpefeszültségről működnek. Némelyik közvetlenül szivargyújtóra is köthető, belső stabilizátorokkal rendelkezik (mások fix 5 vagy 3,3V-ot kérnek, ezek elé kell egy kis kiegészítés). Méretre nem feltétlenül nagy eszközök, és gyakrabban vannak ellátva antennacsatlakozással, mint pl. az USB-s kliensek.
2.) A MAC változtatás lehetősége driverfüggő: az Intel pl. azt írja, hogy a ProSet Wireless 12-es főverziótól kezdve zárták ezt ki, tehát a korábbi verziókkal elvileg működik. Egy driver downgrade-hez pedig nem igazán kell hackernek lenni. Meg többféle segédprogramot is említenek fórumokon, amelyekkel - ha nem is teljesen szabadon, illetve nem minden oprendszer alatt, de - megváltoztatható a MAC-cím.
Mellesleg régiókódot is át lehet ütni egy intel-kártyán, és tény, hogy ez nem megy Windows alatt, de még nekem is sikerült, pedig igazán nem vagyok egy Linux-szakértő. Ilyen alapon a MAC-címet is simán át lehet írni (maradandóan) a kártya konfigurációs eeprom-tárában.
3.) Kérdés, hogy ki elől akarod védeni magad: ha valaki nagyon netezni akar a te wifiden, és a hálózatodat csak MAC-szűrés védi, az valóban semmit nem ér. Másrészt (és ez a gyakoribb) ha a hálózatot amúgy is erős jelszóval és WPA / WPA2-AES kulcsolással védjük, akkor e mellé plusz védelemként a MAC-szűrés meg az SSID elrejtése teljesen röhejes megoldás: mintha páncélajtó védené a lakásunkat, de még csak azért is tennénk rá egy riglit, meg spárgával felkötnénk a kilincset.

(#26012) mezis válasza sanzi89 (#26006) üzenetére


mezis
nagyúr

Az a 220 már jó néhány éve 230. (Infláció van. :DDD ) De lesz ez még 240 is...

mezis

(#26013) Wind-Storm válasza mezis (#26012) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Már ahol...

(#26014) albert555 válasza BerlinBoy632 (#26002) üzenetére


albert555
csendes tag

"hi all!
Kb 2 hete vettünk egy routert, tp-link wr741nd-t..Máig semmi gond nem volt vele-vagyis volt-de nem ennyire,ma aztán végleg meghalt.."

Nekem a 1043nd-vel volt ugyanez a ledobálós gondom...és nálam is egyre sűrűsödtek a megszakadások. Először biztos voltam benne, hogy a szolgáltató hibája, hiszen zsír új volt a router. 1 hónapon keresztül folyton nyaggatam őket telefonon, hogy legyen már valami, de nem lett.Aztán öcsémtől áthoztam az ő Cisco routerét(LinksysE3200), 1 hétig teszteltem, és láss csodát egyszersem! dobott le. Ugyhogy 1043 gyorsan elbizniszeltem, kicsit hozzáraktam és én is vettem egy Linksyst. Azőta semmi baja a hálozatnak, pontosabban 2 alkalommal megszakadt(azthittem idegösszeomlok) de kiderül, hogy az tényleg szolgáltatói hiba volt.

(#26015) Tesztelo.hu


Tesztelo.hu
senior tag

Kíváncsi vagyok, mivel magyarázható a következő. Adott A-B-C eszköz. Most már mindegyik 150Mbites. Az "A" és "C" TP-Link, a "B" Edimax.
"A" egy router, erre "jön be" a net. "B" egy universal repeater, wifin keresztül erősíti A jelét. "C" veszi a "B" által erősített jelet, szintén universal repeater módban.
Namost, az "A" routert nemrég lecseréltem 54Mbitesről (Fritzbox gyártmány volt) 150Mbitesre (TP-Link). Korábban a "C" repeaternél a Speedtest 8 Mbitet mért, most viszont, a csere óta 3-4 Mbitet. "B" repeaterre csatlakozva szintén 8 Mbit a sebesség. Azaz valahol a "B" és "C" között veszik el a jel, pedig ez a két eszköz nem lett cserélve.
Mi lehet ennek az oka?

[ Szerkesztve ]

(#26016) xpedient


xpedient
tag

Sziasztok
Nekem a következő lenne a problémám: 2 épület között szeretnék wifis kapcsolatot létrhozni, amik kb. 1,5 km légvonalban vannak egymástól, de tisztán rálátni egyikről a másikra. Vettem nagyteljesitményű antennákat, ráraktam egy routerre, a másik oldalon egy külső antennás wifi stickel(szintén nagy antennával) próbáltam fogni a jelet. Ami sikerült is, 20-50% közötti jelerősséggel látja a router jelét. De csatlakozni már nem tud hozzá. Más hálózatokhoz 15%-os jelerősségnél is tudok, itt meg jóval nagyobb a szint. Mi lehet a probléma?

(#26017) bozsozso válasza mezis (#25990) üzenetére


bozsozso
őstag

Köszönöm így működik csak eddig nem láttam a Hálózat hozzáadása menüpontot :(

(#26018) DeFranco


DeFranco
nagyúr

Sziasztok! Most egy kölcsön Belkin USB-s wifi sticket használok, és lassan érik, hogy vegyek valami saját megoldást.

Jelenleg valami PCI express (x1) megoldáson gondolkodom, hogy felszabaduljon egy USB hely, de nem tudom ez minőségben és teljesítményben mennyivel jobb, vagy rosszabb az USB-s megoldásnál.

Stabilitásban, vételben, vagy bármilyen más egyéb szempontból van-e különbség a kettő megoldás között? A router maga erős (941ND) és a gép vele egy szobában van.

(#26019) Gubek-Einste válasza DeFranco (#26018) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Asztali géphez jobb lenne a kábeles kapcsolt, főleg akkor ha egy helyiségben van a router-rel is.
USB-s adapternek az előnye, hogy egy kábel segítésével oda teszed ahol a legjobb a vétel de általában gyengébbek mint a belsős megoldások mivel kisebb antennával vannak felszerelve mint beépített társaik. viszonyt könnyen cserélhetőek, akár üzem közben is.
A beépített megoldások előnye, hogy stabilabb kapcsolt felépítése a nagyobb, több antenna révén de viszont a gép ház erősen árnyékolni tudja őket és üzem közben nem is lehet cserét eszközölni.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26020) DeFranco válasza Gubek-Einste (#26019) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Kábelt nem szeretnék a villámvédelem miatt, hálózati forgalom elenyésző, az internet meg 25 megabites, úgy hogy annak mindegy. Szükség esetén van kb 10 méter utp kábelem, ha éppen valamire nagyon kell, de ez két évente egy alkalom.

Van-e számottevően nagyobb sugárzása a beépíthető kártyáknak (a nagyobb teljesítmény miatt) mint az USB-s társaiknak?

[ Szerkesztve ]

(#26021) Gubek-Einste válasza DeFranco (#26020) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Pontosan mit is értesz sugárzás alatt?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26022) DeFranco válasza Gubek-Einste (#26021) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Én sem tudom, arra gondolok, amit a veezték nélküli eszközök (telefon, wifi, stb.) kibocsátanak, és károsnak mondott az emberi szervezetre.

Nem vagyok túlzottan megrémülve ettől, úgy gondolom, hogy rettegni nem kell, de valamilyen hatása biztosan van, én úgy hiszem. Éppen ezért ami szükséges, azt elviselem, de ami felesleges, azt megpróbálom elkerülni.

(#26023) Gubek-Einste válasza DeFranco (#26022) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Elhanyagolható a wifi-s eszközöknek a sugárzása, más eszközök több nagyság rendel nagyobb sugárzást bocsájtanak ki de az sem ártalmas, törvényben van szabályozva, hogy mekkora adóteljesítménye lehet egy wifi-s eszköznek és ahhoz képest a mobiloknak sokkal nagyobb az adóteljesítményük.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26024) jNk válasza xpedient (#26016) üzenetére


jNk
senior tag

Egy helységben csatlakozik a stick a routerhez ?
A router, antennák és a stick ismerete nélkül nem tudok többet mondani, de egy másfél km-es linkhez nem egy beltéri router és stick ajánlott hanem a direkt kültérre szánt eszközök.

(#26025) And válasza DeFranco (#26022) üzenetére


And
veterán

Elvileg az USB-s stick-ek teljesítménye is ugyanakkora, mint a beépíthető kártyáké, csak az antennájuk kevésbé hatásos. Mivel a rendelkezés a kettő (adóteljesítmény + antennanyereség) együtteséből számítható EIRP-re szól, ezért egy belső antennás USB-wifi akár nagyobb (adó-) teljesítménnyel is nyomhatja, az EIRP-je ugyanannyi marad.
A hatását meg kár misztifikálni.
"de valamilyen hatása biztosan van, én úgy hiszem."
Persze: elsődleges hatásként a kisugárzott energia (tört része) bekerül a túloldal vevőfokozatába, és ott kifejti a hatását, vagyis általa létrejön az adatkapcsolat. Nem varázslás ez :D.
#26016: A próba erejéig a hálózat kulcsolása és a MAC-szűrés ugye még véletlenül sincs engedélyezve?

(#26026) DeFranco


DeFranco
nagyúr

OK, köszönöm a válaszokat mindenkinek! Akkor ezek szerint a beépített jobb, stabilabb, erősebb is talán, viszont nem cserélhető, és nem helyezhető át, ha valami árnyékolja a kapcsolatot.

Jól foglaltam össze?

(#26027) And válasza DeFranco (#26026) üzenetére


And
veterán

Nem teljesen, hiszen egy belső kártya antennája is cserélhető illetve áthelyezhető. Egy koax-hosszabbító (vagy relatív hosszú kábbellel ellátott antenna) kell hozzá.

(#26028) wazol


wazol
csendes tag

Sziasztok!

Milyen routert vegyek?

Nagy forgalmat kell bonyolítani,
legyen stabil, esetleg ddwrt támogatott.

Segítségeteket előre is köszönöm.

(#26029) kali válasza wazol (#26028) üzenetére


kali
legenda

célirányos téma; milyen_routert :)
a rászánt összeget és a netes sebességet nem ártana leírnod!?!?

[ Szerkesztve ]

(#26030) utgyuru


utgyuru
aktív tag

Sziasztok!

Egy TP-LINK WR941N routerem van, wifin csatlakoznék rá egy laptoppal. WPA2-PSK jelszóval védem, a gondom az, hogy hiába írom be a jó jelszót a laptopon, nem enged kapcsolódni "rossz a jelszó" indokkal. Másik laptop, mobilok, minden tud kapcsolódni, csak ez a laptop nem. A jelszó mellett MAC-cím alapján szűrök, de a laptop MAC-címe engedélyezve van. Egyébként a laptopon Debian-t használok, nem tudom számít-e, másik laptop ugyanilyen rendszerrel tud kapcsolódni.. Valaki tudna segíteni, mi a gond?

(#26031) mezis válasza utgyuru (#26030) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

A Linux-ok WiFi kezelése néha még mostanában is problémás. Network Managerrel próbáltad ? (Régen nekem a SuSe-nál csak úgy sikerült, hogy ifup-al is meg NM-el is beírtam a szükséges dolgokat, meg talán még kézzel is a megfelelő konfigurációs file-ba.

mezis

(#26032) potkan3


potkan3
csendes tag

Sziasztok! Adott gét asztali gép mindkettőben wifi kártya. Az egyik kapja kábelen a netet, és ezt szeretném tovább osztani a másikra wifin keresztül. Hogy tudnám ezt megoldani? Ja még az bonyolítja a helyzetet hogy a megosztó gépen a net fix ip-s.

[ Szerkesztve ]

(#26033) freemanone válasza potkan3 (#26032) üzenetére


freemanone
őstag

Szia, connectify nevű progi lesz a barátod ebben.

(#26034) utgyuru válasza mezis (#26031) üzenetére


utgyuru
aktív tag

WICD-vel csináltam. De eddig ment, és a másik laptop, amit írtam, az simán rámegy WICD-vel, ezért vagyok tanácstalan. MAC-címen nem változtattam, és a router beállításain sem.

(#26035) Gubek-Einste válasza utgyuru (#26034) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Próba gyanánt próbáld meg kikapcsolni a MAC szűrést, ha úgy megy akkor lehet, hogy az lesz a gond.
Miért kell a MAC szűrés?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#26036) mezis válasza utgyuru (#26034) üzenetére


mezis
nagyúr

Bizonyára nem azonos a WiFi vezérlő típusa.
A WICD-t nem ismerem. Én a WinXX mellé hagyok 10-30 GByte helyet a HDD-n, oda installálom a Linux-ot. Korábban SuSe-t, újabban Ubuntu-t.

mezis

(#26037) czgabi76


czgabi76
tag

Sziasztok!
ha átváltanék 5G-re akkor is kell optikai rálátás?
nagyobb távot is elérhetnék vele?
mennyivel különbözne a 2.4G-től?

A felhasználó nevem csak kitaláció!

(#26038) And válasza czgabi76 (#26037) üzenetére


And
veterán

A frekvencia növekedésével (vagyis a hullámhossz csökkenésével) a hatás fokozódik: az elektromágneses sugárzás egyre inkább 'fényszerűen', egyenes vonalban terjed. A szabadtéri csillapítás is növekszik a frekvenciával, ezt viszont részben kompenzálhatja az 5 GHz-es sávban (egyes szegmenseiben) megengedett nagyobb teljesítmény, valamint a nagyobb elérhető antennanyereség. Az 5 GHz-et lényegesen kevesebb eszköz és wifi használja, több a rendelkezésre álló csatorna is, de ha nincs rálátás, az eredmény ugyanolyan, vagy még rosszabb lehet, mint 2,4 GHz-en.

(#26039) utgyuru válasza Gubek-Einste (#26035) üzenetére


utgyuru
aktív tag

Első a biztonság-megfontolásból. :D Kipróbálom, de egyébként ha a MAC miatt akad fenn, akkor más lenne a hibaüzenet, nem?

(#26040) czgabi76 válasza And (#26038) üzenetére


czgabi76
tag

köszönöm a választ! :R

A felhasználó nevem csak kitaláció!

(#26041) nemdan válasza utgyuru (#26039) üzenetére


nemdan
senior tag

Esetleg még megpróbálhatod azt, hogy letörlöd teljesen a Network Managert, majd etc/network/interfaces fájlt átszerkeszted, az előzőt meg kikommenteled.

auto wlan0
iface wlan0 inet dhcp
hálózatneve
hálózatjelszava

Ha jól emlékszem így csináltam mikor még szórakoztam a Hotspottal.. :DDD

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#26042) TommyGun


TommyGun
őstag

Segítsetek kérlek.

A húgom kéglijébe van bekötve a kábelnet, van ott egy netgear 4 portos wifi router...
nos az én kérómba kb 30 méter UTP-vel átvan ráncigálva 1db hálózati végpont, 1 gépet tudok rákötni de ez kevés...költözködés miatt kéne ide nekem vagy 3 végpont, bevalllom nincs kedvem kábgelezni 30 métert ismét plafonon tetőtléren át...
Van egy régebbi linksys routerem azis wifis. Arra gondoltam hogy a 30 méteres UTPn nem egy sima végpont lenne hanem a két routert megpróbálnám összekötni hogy egy alhálózaton legyenek.
A neatgear marad ahol van, linksysen belövöm a netgear hálózatát +1 mondjuk a végére, szal
ha netgear 192.168.1.1 akkor a linksys 192.168.1.2
-Ekkor leossza a netgear simán a netet a linksyses végpontok fele is?
-Illetve a Linksysbe hova dugjam a netgear kábelét? wanba mehet? (akkor maradna ugye 4 port még)
-neatgear oszt majd DHCP-t a linksyses háló felé is?
-a neatgear webes felületét gondolom linksys hálóról elérem?
-Port forwalding linksysbe dugott gép felé ugyancsak nem problémás ha ott a DHCP ellenére belövök 1 fix IPs gépet?
-a wifi netet gondolom csak a netgear képes majd szórni? esetleg a linksyst nem lehet rábírni? mármint ha bekapcsolva hagyom elvileg wifin be lehet lépni a hálóra mondjuk telóval és ha jól sejtem így kéne lennie netnek is? vagy baromságot gondolom vagy sem? mondjuka linksysen kikéne kapcsolni eleve a DHCP-t mert ugye két eszköz nem oszthat egy hálózaton belül IP-t így a wifi gyak mégsem működni csak a netgeares tudna dhcpt osztani....ehhh :) hangosan gondolkozok de remélem vki válaszol nekem :)

Köszi a helpet!

[ Szerkesztve ]

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

(#26043) jNk válasza TommyGun (#26042) üzenetére


jNk
senior tag

- Igen leosztja.
- A linksys egy lan portjába dugod azt az 1 kábelt ami a netgearből jön.
- A linksysen kikapcsolod a dhcp szervert és csak a netgear fog ip-t osztani.
- Egy ip tartomány lesz használva, ezért eléred a netgeart a linksysre csatlakozó eszközökkel is.
- Nem gond a fix ips gép, de az ne a dhcp tartományon belül legyen. Ha a netgear a 192.168.1.100 és 1.150 között oszt akkor ezen a blokkon kívül használj fix ipt.
- A linksys wifije is menni fog, hálózati szempontból ugyanúgy mint a kábeles kliensek.

(#26044) TommyGun válasza jNk (#26043) üzenetére


TommyGun
őstag

Zsííííír, köszönöm a helpet, akkor gyak csak összedugom őket, fixre rakom a linksys IP-jét, dhcp ki és ennyi, köszi :)

"Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb."

(#26045) ERPY


ERPY
őstag

Érdeklődnék tőletek, hogy van-e lehetőség a problémám javítására.
Egy második emeleti lakásban kellene a wifi jelet erősíteni, esetlegesen a hatótávot növelni. Van egy TP-Link WR 741N-es router, ami kiszolgál 2 android telót, és van egy Edimax 5dbi-s (EA-105D) külső antenna, amivel elég szépen javult már a wifi jel erőssége a router gyári antennájához képest. A ház előtt van egy park, ahol ha gyengén is, de a telóval elérem a routert.
A kérdésem az volna, hogy ha az Edimax antennát lecserélném ilyen 16, 25dbi-s antennára, erősödne-e a jel erőssége és hatótávja egy mobiltelóval használva?
Ha igen, esetleg milyen tipusú antennát ajánlanátok, mert ahogy elnézém a kínálatot van választék bőven. Irányított jelfolyam nem megoldható, mert a lakás főbb részei az antennához képest balra, a park jobbra van.
Mivel nem értek hozzá, nézzétek el nekem ha leírásom nem éppen szakmai tényeket tartamaz. Köszönöm előre is a segítséget.

(#26046) nemdan válasza ERPY (#26045) üzenetére


nemdan
senior tag

Nem valószínű, hogy nagyobb antennával sok javulást érnél el. Mellesleg egy valamire való körsugárzó antenna akkora, hogy az nem szobába való hanem kültérre. Egyébként meg hiába lenne javulásod, ha a telód kis beépített antennája ugyanúgy nem tud erősebben adni.

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#26047) czgabi76 válasza ERPY (#26045) üzenetére


czgabi76
tag

nem vegyél ilyen kamu noname márkájú 25 16dbi-s antennákat mert nem sokat érnek.
nyereségük=a nullával.

A felhasználó nevem csak kitaláció!

(#26048) ERPY válasza nemdan (#26046) üzenetére


ERPY
őstag

Értem. Köszönöm a válaszokat, akkor marad így.

(#26049) nemdan válasza ERPY (#26048) üzenetére


nemdan
senior tag

Egyébként ha a külső falra tennél egy kültéri körsugárzót akkor valószínű, hogy menne rendesen. Nekem 10 dBi-s körsugárzó ( ~110 cm magas) volt kint az udvaron és olyan 150 méterről légvonalban szabad rálátással simán skypeoltam meg neteztem telóról ;)

A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..

(#26050) ERPY válasza nemdan (#26049) üzenetére


ERPY
őstag

Van erkély, szal kitudok tenni még egy tankot is. Gondolom a kitett körsugarzó antenna a lakásba is nyomna be annyi jelet, hogy a lakás tavolabbi részén is lenne a telóknak wifi.
És milyen külső antennát ajánlanál?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.