Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17001) Claude Leon válasza And (#17000) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Ja, tényleg, reggel valami rettenet kómás voltam :)

(#17002) Jam. válasza And (#17000) üzenetére


Jam.
aktív tag

Jó, hogy jöttél, te kellesz nekem (pontosabban a tudásod)! :)

Te mit ajánlanál?
A helyzet az, hogy a yagi-t nem vihetem odébb, csak a grid-et, viszont a grid-et meg már minden pozícióban kipróbáltam (közben inSSIDer-el figyeltem a változásokat), így most egy kicsit jobb eredményt értem el vele, van kapcsolat és nem is dobja el. Azonban a ha grid felőli router-re vezeték nélkül csatlakozom, akkor a ping kétszeresére nő, a sávszélesség pedig majdnem a felére csökken (azon a gépen amelyik vezetékkel csatlakozik rá, ott jó a ping és a sávszél. is). Kipróbáltam azt is, hogy ennek a router-nek a lan portjára kötök egy másik routert és ahhoz csatlakozom, de így is ugyanaz a helyzet, ping 2x, sávszél. fele.

Neked gondolom van tapasztalatod az ilyen erősítőkkel is. Mennyire használhatóak ezek, illetve mennyire váltják be a hozzáfűzött reményeket? Illetve, ha csak egy van belőle, akkor azt melyik oldalon érdemes elhelyezni?

Előre is köszönöm a válaszod!

(#17003) And válasza Jam. (#17002) üzenetére


And
veterán

Nézd, ha nincs meg a tökéletes rálátás, örülnöd kellene annak is, hogy ilyen szinten összejött. Az a 15..17 dBm-es 'jel' a nagyságrendjéből következően gondolom inkább jel/zaj viszony (SNR) akar lenni, dB-ben. Előre leszögezem, hogy nincs közvetlen tapasztalatom külső erősítőkkel, de ilyen helyzetben nem is nagyon preferálnám azokat (szerintem az egyetlen értelmes felhasználási lehetőségük az extrém nagy távú összeköttetéseknél van - mindkét oldalon használva -, amúgy meg teljesen illegálisak is, ha ez számít.)
A grid-ed mekkora nyereségű, a szokásos 24 dBi-s, vagy kisebb? A kábeled milyen fajtájú és mekkora hosszban vezeted? Mert inkább e két utóbbi tényezővel lehet javítani a helyzeten, ha még van tartalék. A külső jelerősítő hátulütői:
- A vételen nem feltétlenül segít. Bár a linkelt típus vételirányú erősítéssel is rendelkezik, a jel/zaj viszonyt rontja (zajtényező), így ha az eredeti kliensed vevőfokozata már alapból kellően érzékeny, az eredmény erősítővel akár rosszabb is lehet, mint anélkül.
- A spektrális képet ronthatja, így hiába a nagyobb jelszint, a 'túloldal' vétele nem feltétlenül hálálja meg azt (csomagismétlés, bit-hibaarány romlása okán).
- Az adás-vétel átkapcsolás limitált időtartama miatt a nagyobb sebességű módoknál az erősítő nem feltétlenül működik megfelelően.
Természetesen ezek a hatások nem feltétlenül jelentkeznek minden típusnál, de jónéhány, a neten korábban publikált (műszaki tartalmú, esetleg utánépítésre szánt) leírásnál lehet találkozni velük. Úgyhogy inkább maradj a megnövelt antennanyereségnél, ha van rá lehetőséged, illetve a csökkentett kábelcsillapításnál, ami akár PoE-n át táplált, antenna mellé telepített kliens-eszközt is jelenthet. Különben 15-17 dB SNR nem annyira rossz, feltéve hogy stabil. Kicsit javítva, mondjuk 20..25 dB-nél már egész használható. Ez egyébként nem csak a vételi jel szintjétől függ, hanem attól is, hogy az adott (és a szomszédos néhány) csatorna mennyire 'szennyezett' a környékbeli hálózatok által, ami egy nagyvárosban nem feltétlenül elhanyagolható tényező.

(#17004) adidas4death


adidas4death
aktív tag

Üdv srácok!

Segítségre lenne szükségem, mert az emeleten van bekötve a net, és szükségem lenne egy jelerősitőre, hogy erösebb legyen a jel a ház többi részében is. :K

Tudtok erre valami jó cuccot ajánlani? :U

Válaszotokat, segitségeteket előre is köszönöm. :R

Üdv.: adidas4death

Xiaomi 11T Pro 256GB | Huawei P20 Pro | HTC HD2 EU | LG G2 Black 32GB 5.0.2 v30d | HTC U11 Black 64GB | Opel Insignia B GSI 4x4 2.0CDTI |

(#17005) Jam. válasza And (#17003) üzenetére


Jam.
aktív tag

Először is köszönöm szépen a kimerítő választ!
Mindkét oldalon RF-240 kábel van, a yagi-n kb. 4m, a grid-en mindössze 1m, a grid 24dBm nyereségű.
Ha inSSIDer-el nézem a jelet, akkor -80dBm, azt viszont már elég stabilan hozza és mint mondtam ha a "vevő" router-re csatlakozom kábellel, akkor normális a ping és sávszél is.
Mivel egy kis községről van szó, aligha van olyan hálózat ami ronthatná a képet.

(#17006) Claude Leon válasza Jam. (#17005) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Arra gondoltál, hogy ha wifin kapcsolódsz a vevő routerre, akkor a grid épp nem a kliensed irányába néz?
És arra, hogy ilyenkor az a szerencsétlen össze-vissza kapcsolgatja magát a frekvenciák között, az egyikről levesz egy csomagot, aztán a másikra átküldi, de ez egyáltalán nem emlékeztet egy szimultán sakkmeccsre?

Wifis kapcsolódáshoz szerencsésebb volna 2 külön eszközzel intézni az átjátszást és a helyi kapcsolatot, jól beálltott csatornákkal.

(#17007) And válasza Jam. (#17005) üzenetére


And
veterán

Akkor sajnos a kábelen / antennán (az extrém nagy méretűeket nem számítva) már nem nagyon tudsz javítani. Ami a topológiát illeti (mert már kissé elvesztettem a fonalat): van egy kliens- vagy repeater-módú (?) routered, és arra hol vezetéken, hol wifi-n csatlakozol? Hol jön a képbe az inSSIDer, a saját kliens gépeden? Mert ha utóbbin a vételi jelszint -80 dBm, akkor már az is csoda, hogy valamennyire stabil a kapcsolat. Ez harmatgyenge. Amúgy meg igaz az előttem szóló véleménye: ha valóban vezeték nélküli jelismétlőként alkalmazod a kliensedet, amely a grid-en lóg, az nem túl szerencsés (no nem a 'frekvenciák' miatt, mert egy jelismétlő nem váltogatja a működési csatornáját), hiszen ilyen esetben a helyi elérést az eredetileg a távoli kapcsolatra szánt és erősen irányított kültéri antenna adja.
"Azonban a ha grid felőli router-re vezeték nélkül csatlakozom, akkor a ping kétszeresére nő, a sávszélesség pedig majdnem a felére csökken [..]"
Hát, jelismétlésnél a működési elvből következően ez teljesen normális dolog :U.
"Kipróbáltam azt is, hogy ennek a router-nek a lan portjára kötök egy másik routert és ahhoz csatlakozom, de így is ugyanaz a helyzet, ping 2x, sávszél. fele."
Na ilyenkor viszont már nem sima jelismétlésről van szó (mivel szimultán két kapcsolat jön a képbe), ezért ebben az esetben már nem annyira természetes a lassulás, már ha az utolsó kliensen jó a térerő. Ugye ebben az esetben még véletlenül sem azonos (vagy nagyon közeli) csatornán működik a távoli és a helyi elérést biztosító link? A 2,4 GHz-es sávban csak akkor nincs átfedés az egyes csatornák között, ha azok számában a különbség legalább öt.

(#17008) jericho69


jericho69
tag

Hello!

Van egy Samsung BD-C6900-as típusú blu-ray lejátszóm, amivel szeretnék csatlakozni az itthoni wifi hálózatra, de előtte kér pár beállítást. Sajnos én nem értek ehhez, ezért megtudnátok mondani, hogy hol tudom megnézni az ehhez szükséges adatokat vagy, hogy miket kell pontosan írni ide?

(#17009) Jam. válasza Claude Leon (#17006) üzenetére


Jam.
aktív tag

A saját hozzászólásomból idézek:
"Kipróbáltam azt is, hogy ennek a router-nek a lan portjára kötök egy másik routert és ahhoz csatlakozom, de így is ugyanaz a helyzet, ping 2x, sávszél. fele."
Az egyik a 6, a másik a 13-as csatornát használta. Mit kellett volna máshogy csinálnom?

(#17010) Jam. válasza And (#17007) üzenetére


Jam.
aktív tag

Az alap felállás:
Telindus ADSL modem -> Cisco Router (DHCP on) -> egy Philips SNB5600 router + yagi (LAN porton kapja a netet a Cisco-tól, DHCP off, WDS on) --- (fák/épületek :() --- grid -> TP-Link router (DHCP off, WDS on)

Amit ezen kívül próbáltam, az egy második TP-Link router bekötve az utolsó tehát szintén TP-Link router után. Az első router a 6-os, a második a 13-as csatornát használta.

Az inSSIDer-t csak egy USB-s TP-Link vevővel tudtam kipróbálni, amin van RP-SMA csatlakozó, tehát így közvetlenül rátudtam kötni a grid-et.

[ Szerkesztve ]

(#17011) Kolondrum


Kolondrum
félisten

RP-SMA: [link] ?
Ez meg ami hozzá kell? >> TP-Link TL-ANT2408CL [link]

Megerősítést kérek. :R THX!

[ Szerkesztve ]

(#17012) Greenbook válasza Kolondrum (#17011) üzenetére


Greenbook
tag

Igen. Jól gondolod.
Az aláírásomban található linken a wifi témakörben leggyakrabban használatos csatlakozókat láthatod.

http://csatlakozok.atw.hu

(#17013) Kolondrum válasza Greenbook (#17012) üzenetére


Kolondrum
félisten

Akkor jókat hoz a futár. :R hátha jól jön ki a kis tervem.

(#17014) Kolondrum válasza Greenbook (#17012) üzenetére


Kolondrum
félisten

Mennyire vagy tisztában a veszteségekkel vagy valalki? Mert ez egy kivezetés lesz ami amugy nincs ott most. Olyan 10-15cm-es a vezeték a nyáktól rp-sma végződéssel és erre jön rá a tp-link 8 decis antenna.

(#17015) And válasza Kolondrum (#17014) üzenetére


And
veterán

A csatlakozó maga szinte elhanyagolható többletcsillapítást okoz, ha jól van szerelve. A kábelé ugye típusfüggő, pigtail-ként pedig a kisebb átmérőjű, ezért nagyobb fajlagos veszteségű kábeleket szokás használni, de 10..15 centi hosszban az sem okoz jelentős csillapítást (nagyságrendileg legfeljebb 0,2..0,3 dB lehet). Viszont ez jelentősen függ attól is, hogy mennyire korrekten sikerül megoldani a kábel felforrasztását a nyákra (lehető legrövidebben felpucolt belső ér, árnyékolás szétfejtés nélküli beforrasztása, kevés ón használata).

(#17016) Claude Leon válasza Jam. (#17009) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Azt a másik routert csak AP-nek kéne használnod (LAN-LAN összekötés), mert ha WAN-ba dugod, akkor többet kell molyoljon, rajta, mivel akkor nem elég a 2-féle média között konvertálni, de hálózatok között is meg kell mozgatni (NAT, miegymás)

A 13-ason ugyanolyan a műsor, mint a többi csatornán?
(az annyira a széle, hogy ott sok eszköznek a teljesítménye már csökken. Ha az 1-es szabad, szerencsésebb volna odatenni, gondolom a távkapcsolat mehet a 6-oson)

(#17017) kgonzalez


kgonzalez
csendes tag

Sziasztok!
Keresgéltem a témában, de nem találtam konkrét választ a bajomra, így kérdezek:
Adott egy hálózat, modem-> gigabyte router-> 1 Xp-s gép WAN-on, egy Xp-s gép wifi-n, (ehhez kapcsolódik egy nyomtató, amelyre a WAN-os gépről is lehet nyomtatni), egy vistás laptop wifin, androidos telefon wifin, Nokia e72 wifin.
Eddig nem volt baj, de sűrűn volt nagyon lassú, egy win7-es lalptop pedig nem is tudott kapcsolódni, a hibaüzenet a WEP-es titkosításra hivatkozott.

A routert kicseréltem egy TP-link 340GD-re, kapott egy wpa/wpa2 psk titkosítást, új hálozat nevet is. Minden gépen megy a net rendesen, telefonokon is, a win7-es laptopon is, kivéve az Xp-s wifis nyomtatós gépen (asztali, de van hozzá "wifi vevő antenna" a gigabyte-tal működött is, ugye).
A hálózatokat a windows kezeli, a hálózatot látja, beírom a jelszót, csatlakozási folyamat megy két percig, majd eltűnik a kisablak, de nem történik semmi, nem csatlakozik. (ha a tulajdonságokat nézem, mint előnyben részesített hálózat, akkor a titkosítást nem tudom AES-re állítani a win xp-n, csak TKIP-re, a routeren pedig AES/TKIP van beállítva, tehát ez elméletileg nem lehet))
Így, hogy nincs rajta net, így a WAN-os gépről nem tudok nyomtatni.
Nem telepítettem egyik gépre sem a router cd-jét, mivel ment a net a többi gépen, nem láttam jelentőségét.
Elképzelhető, hogy ez a baja, vagy titkosítás? vagy ha nem, akkor mi lehet? Próbáljak ki egy wifi klienst? most a lucidLink wifi client-et próbálom majd...

Válaszokat előre is köszi.

üdv, gonzi

[ Szerkesztve ]

(#17018) Kolondrum válasza And (#17015) üzenetére


Kolondrum
félisten

Most kaptam kézbe. 15cm hosszú. Látom valamit tudsz, szted 10-es skálán a minősége?
[link]

[link]

Amibe lesz arról nem tudok képet mutatni, de nem kézze3l készült dolog, egy meglévő dolog helyett kerül be ez meg a tp link antenna.

(#17019) Jam. válasza Claude Leon (#17016) üzenetére


Jam.
aktív tag

Szerintem már így is próbáltam korábban, de a biztonság kedvéért újra kipróbáltam.
A két router LAN-LAN porton összekötve, az elsőt hagytam a 6-os csatornán, a másodikat áttettem 1-esre és a DHCP off. Eredmény: ping duplája és a sávszélesség is kevesebb. A sávszélesség még nem is zavarna, de a pingel nem tudok kibékülni, ami 25-ről, 48-ra nő.

[ Szerkesztve ]

(#17020) Kolondrum válasza Kolondrum (#17018) üzenetére


Kolondrum
félisten

(#17021) Claude Leon válasza Jam. (#17019) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Bocs, most olvastam csak vissza, hogy WDS.
Eddig ugyan nem próbáltam eddig, de olvastam, hogy ott a válaszidők rendesen megnőnek, meg hogy az úristen sem tudja eldönteni hogy az adatcsomagok milyen úton is jutnak végül célba.
Gondolom, az a tp-link a griddel nem tud kliensként csatlakozni?
Ha még esetleg a legutolsó AP-t is WDS-be raktad, akkor semmi csodálkoznivaló sincsen.

mottóm: a bolond okoskodik.

(#17022) krealon válasza kgonzalez (#17017) üzenetére


krealon
Topikgazda

Adott egy hálózat, modem-> gigabyte router-> 1 Xp-s gép WAN-on, egy Xp-s gép wifi-n, ...

Juj. Latom a halozat alapjaival sem vagy tisztaban.
Eloszor javasolnam elolvasni az Otthoni hálózat és internet megosztás elso hozzaszolasat. :B

(#17023) Jam. válasza Claude Leon (#17021) üzenetére


Jam.
aktív tag

Sajnos nem tud kliens módot. Az utolsó router nem WDS-ben ment, mivel az vezetékkel csatlakozott az előtte lévőhöz. Megpróbálok szerezni kölcsönbe egy routert ami tud AP kliensként üzemelni, vagy eleve egy AP-t valakitől és akkor kipróbálom azzal is.

(#17024) kgonzalez válasza krealon (#17022) üzenetére


kgonzalez
csendes tag

Szép kis tartalom, köszi:)
Félrebeszéltem, tény, nem WAN, hanem LAN :) amin a gép van, az az egy.
Sikerült időközben megoldanom, átállítottam WEP-re a titkosítást, így már minden gépen van net, de a nyomtató még mindig nem megy :/

(#17025) krealon válasza kgonzalez (#17024) üzenetére


krealon
Topikgazda

XP-n WPA2 -es wifi halozathoz csak sp3 vagy sp2 + hotfix eseten tudsz csatlakozni a Windows Zero Configuration -nal.

(#17026) kgonzalez válasza krealon (#17025) üzenetére


kgonzalez
csendes tag

Lucid Link sem volt hajlandó csatlakozni a WPA-hoz, ezért lett WEP, azzal él és virul...
Már csak a nyomtató a baj, hogy a Lan-os Xp-ről nem tudok nyomtatni a Wifi-s Xp-s gépen lévő nyomtatóra....és az állapota sem elérhető...csak látja, hogy van, és ennyi...

(#17027) krealon válasza kgonzalez (#17026) üzenetére


krealon
Topikgazda

A nyomtato megosztasi problema szamomra tuzfal gondnak tunik.
Meg kene probalni ugy csatlakozni, hogy ideiglenesen kikapcsolod a tuzfalat a nyomtatot megoszto gepen. De lehet driver problema is.
Radasul ez mar nem is ennek a forumnak a temakorebe tartozik... :U

szerk: Nyomtató megosztása a hálózaton

[ Szerkesztve ]

(#17028) vigfer


vigfer
csendes tag

Sziasztok!

Itthon a modemem egy wifis acces pointtal van összekötve és azon keresztül szeretnénk megosztani a netet. A neve: Tp-link WA501G.

A probléma a következő, most jöttem rá hogy az acces pointhoz egyszerre több eszköt is kapcsolódhat (telefon, usb-s wifi stick) azonban csak egyszerre egy eszközön van net.

Tehát ha először csatlakoztam a stickkel akkor ezek után csak azzal enged csatlakozni úgy hogy van net. Mobilon az átjáró nem válaszol üzenettel utasít el. Ha újraindítom a modemet és az acces pointot, és először a telefonnal kapcsolódok, akkor azon van net, de közben meg az usb-s stickekkel nem enged netezni.

Vagy-vagy szituáció. Lehetséges hogy egyszerre mindkét, mindhárom eszközzel tudjak csatlakozni, vagy a modemnek nem tetszik az egyszerre több ip címes csatlakozás?
Az egész olyan mintha megjegyeznék azt az eszközt ami először kapcsolódott és utána csak azon engednék az internetet a többi nem.

Esetleg fel kellene keresnem a szolgáltatót? Ha meg tudom oldani magam nem akarom zaklatni őket.

Ne haragudjatok, annó informatikusnak tanultam, csak éppen a hálózatokban nem vagyok otthon, sosem szerettem. Itt az eredménye.....

Valaki segítsen.

(#17029) Greenbook válasza vigfer (#17028) üzenetére


Greenbook
tag

Szükséged lesz egy routerre a párhuzamos netezéshez több gépen.

[ Szerkesztve ]

http://csatlakozok.atw.hu

(#17030) vigfer válasza Greenbook (#17029) üzenetére


vigfer
csendes tag

Pedig ezzel is működnie kellene, mert amikor megvettem egyszerre ment a telefonon és a gépen, mostmár azonban nem.

A boltban amikor vettem direkt azt mondták hogy ezzel meg lehet osztani a netet.

(#17031) And válasza vigfer (#17030) üzenetére


And
veterán

"A boltban amikor vettem direkt azt mondták hogy ezzel meg lehet osztani a netet."
Vicces kedvükben voltak, van ilyen ;).
Ahogy írták be kell szerezned egy vezetékes routert az AP elé, vagy rögtön egy vezeték nélkülit, de akkor az AP-d feleslegessé válik. Wifi-router = vezetékes router + AP.

(#17032) Kolondrum válasza vigfer (#17030) üzenetére


Kolondrum
félisten

A mi ügyfelünknek is mondták, hogy a kazánja tudja a szobánkénti külön fűtés megoldást, de azt nem mondták, hogy a teljes ház szétverése és kemény pénzek belefektetése után.

A kaputelefon nyitja a kaput igen, naná, ha előtte kap egyenirányítást meg egy relét. Minden tud mindent senki nem hazudik, de. :U

(#17033) RazoR-DGB


RazoR-DGB
csendes tag

üdv

lenne egy wireless antenna,amiről SMA-val jön le a net,és a kérdésem az lenne hogy hogy lehet ezt szétoszani wifin?

Tippem lenne hogy 2 router segítségével az eggyik lenne a vevő a másik pedig az adó. jó éz? vagy AP-t illetve routert használjak? hm.. üdv kössz.... :U :U :U :U :(((

(#17034) And válasza RazoR-DGB (#17033) üzenetére


And
veterán

Jó a tipped de - most szerintem nem annyira meglepő dolgot írok - minden wifi eszköz adó és vevő is egyben, tehát hívjuk inkább kliensnek és AP-nek az állomásokat.
Hogy kell-e konkrétan router, az attól függ, milyen típusú az a 'net' ami a külső antennáról 'jön'. Ha már eleve egy router által megosztott, belsőhálózati címekkel operáló, akkor valóban csak egy ethernet porttal rendelkező kliens kell az antenna felé, és egy újabb AP a helyi megosztáshoz, lehetőleg a kliensétől jó távoli rádiócsatornán üzemeltetve. Viszont ha olyan wireless szolgáltatóhoz csatlakozol, amely egyszerre csak egy kapcsolatot (IP-t) engedélyez, és te több klienst is használsz, akkor meg kell osztanod a bejövő kapcsolatot, így az egyik eszköznek routernek kell lennie. Lehet az a kliens is, ha képes WISP-módra (wlan felőli megosztásra), de lehet a belső elérésre használt AP helyett is wifi-routert alkalmazni (kliens eszköz LAN-port -> kábel -> wifi-router WAN-port).

(#17035) PonPon


PonPon
senior tag

Hello!
Valaki megtudná nekem mondani hogy ugyanazon a csatornánn (2,4ghz) kb. hány AP fér el gond nélkül? mikor számít már telítettnek a freq. tartomány? köszi:)

(#17036) And válasza PonPon (#17035) üzenetére


And
veterán

Kezdetnek tisztázzuk le: a 2,4 GHz-es tartomány egy sáv, amelyen belül csatornák vannak kiosztva. Mivel a csatornatáv 5 MHz, a b/g-wifi forgalom által elfoglalt spektrum pedig egy hálózatban - másképp: egy csatornán - legfeljebb 22 MHz széles, ezért a szomszédos néhány csatornával átfedésben van. Ez annyit jelent, hogy 5 csatornányi (vagyis 25 MHz) az a táv, amelynél két hálózat már egyáltalán nem fedi egymást. Mivel 2,4 GHz-en összesen 13 csatorna áll rendelkezésre, egy időpillanatban és egy helyen mindössze három olyan csatornánk van (pl.: 1, 6, 11), amelyek minimálisan sincsenek fedésben. De az átfedés nem azt jelenti, hogy a forgalom teljesen lehetetlenné válik az egyes különálló hálózatokban (sőt még a teljesen azonos csatornán történő működés sem). Létrejöhet lassulás csomagütközés miatt, de sokminden függ attól is, hogy az eltérő hálózatok tagjai milyen térerővel veszik egymást.

(#17037) PonPon válasza And (#17036) üzenetére


PonPon
senior tag

igazából az volt a kérdésem, hogy azonos csatornán pl, 6-oson elméletileg azonos térerővel elmegy azért több ap is, vagy ilyenkor ezek nagyon betesznek egymásnak?

(#17038) Kolondrum válasza And (#17036) üzenetére


Kolondrum
félisten

Az miért van, hogy a vett tp link antenna kivezetve ezzel a pig-tail - rp-sma csatival ugyanolyan jelet adott mint a gyári antennával? Néha rosszabbat is.
A fura az ,hogy rádugva egy tp link usb stickre a tp linkantennákat rosszabb jelet ad mint a gyári virsli antennával. 54 helyett 63dB. Lehet, hogy az antenna a gyenge láncszem a kis művemben?

(#17039) And válasza Kolondrum (#17038) üzenetére


And
veterán

Ezek szerint a pigtail-kábelt nem kellet beforrasztani, mert a router nyákján is megvoltak ezek a pici (talán U.FL) csatlakozók? Ha igen, akkor hogyan kellett megoldani az eredeti antennák leválasztását? Az USB-s kliensnél az AP iránya merőleges volt a feltett 2408CL antenna helyzetére? Mert a nagyobb nyereség miatt a függőleges nyílása nem túl nagy.
"54 helyett 63dB"
Mármint negatív előjellel és dBm-ben. Első körben ismét az irányhatás lehet érdekes.
(Amúgy meg annak a TL-ANT2408-nak - még akkor is, ha TP-Link - a nyeresége őszintén szólva kissé túlzónak tűnik, pl. egy névleg ugyanilyen teljesítőképességű kültéri típushoz képest: [link]. Utóbbi több, mint fél méter hosszú. Ettől függetlenül nyilván az lenne a természetes, ha a router saját 2-3 dBi-s antennái helyett alkalmazva minimum nagyobb jelet kapj egy ilyennel. Hogy ez miért nem történik meg, tudja a fene. Nem vagyok jós. :U )

(#17040) Kolondrum válasza And (#17039) üzenetére


Kolondrum
félisten

teljesen félre értesz! Gyárilag ebbe a routerbe nincs kivezetett antenna, ami van benne az 2db zöld nyák és a vezeték rá van forrasztva. A másik vége pig tail. Egyszerüen levettem és kapta meg az sma véget meg ezt a csodás ti link antennákat. Ennek eredménye lett az azonos vagy rosszabb jel. Miután mindent visszaállitottam eredetire levittem a tp link anennát a netes gépünkhöz , rádugtam a tp link usb stickre és ott produkálta a gyárihoz képest (fehér pálcika antenna) ezt a gyatra értéket. Azért probáltam rá hogy mi a hiba az antennám vagy pl a kivezetésem a router beavatkozásnál.

(#17041) Kolondrum válasza Kolondrum (#17040) üzenetére


Kolondrum
félisten

Ismét lecipeltem a tp linket és a gyárival összehasonlítottam különböző állásszögekben. Valóban a gyári 54dB helyett tud 50-et is ha nem merőlegesen áll hanem vízszintesen a router felé döntve, ez volt a legjobb jel. Minden létező pozícióban kipróbáltam a gyárit és utána a csoda 8decis antennát is. Azt kell mondani, hogy 10-15%-al ad rosszabb jelet a gyárinál. Lényegében semmi értelme nincs ha rárakom mert a gyári fehér pár centissel jobb jelet tudok kicsikarni belőle. Egyes pozíciókban a 8decis akár 7-8 decivel is gyengébb. Te mit mondasz? Ha ezekre veszek 2db rendes antennát akkor javulhat a jelem router oldalon? Mert mint mondtam a tp linkkel azonos vagy kicsit rosszabb jelet kapok mint a gyári beépített zöld kis nyákos antennákkal.A cikk végén lévő antennák darabja itthon több ezer ft
A cikkel azért sem tudok amúgy mit kezdeni mert nekem nem ilyen a routerem nyákja hiába v2-es kiadás, csak a gyárikat akartam feljavítani.

[ Szerkesztve ]

(#17042) And válasza Kolondrum (#17040) üzenetére


And
veterán

Nem félreértés volt, hanem kérdés, amire még mindig csak sejtem a választ. Többször belinkelted azt a bizonyos U.FL <--> RP-SMA pigtail-kábelt, én meg írtam, hogy a forrasztásánál nagyon gondosan kellene eljárni (nyilván abban az esetben, ha a router nyákjára a belső antennák vezetéke forrasztva van). Ha eredetileg is U.FL aljzatok vannak a nyákon, akkor persze azokról simán lecsatlakoztatod a belső antennák kábeleit, majd rádugod a saját RP-SMA pigtail-koaxodat. De még mindig nem egyértelmű, hogy ezt hogyan kellett megoldanod: forrasztással vagy egyszerű átcsatlakoztatással? A #16992-ben ugyan volt egy link, de azon a képen nem sok mindent lehet megfejteni.
"A másik vége pig tail. "
Az, hogy pigtail, annyit jelent, hogy rövid bekötőkábel, de nem utal arra, hogy a végén mi van.
"Egyszerüen levettem és kapta meg az sma véget"
Nagyjából ez az első, amiből a csatlakozóra lehet következtetni. Ezen azért rágódtam ennyit, mert (házilagos, nem túl gyakorlott) forrasztással elég nehéz a korrekt csatlakozást megoldani, egy csomó routertípusnál meg nem áldoznak plusz pénzt ilyen pici csatlakozókra, egyszerűen fixen beforrasztják az antenna felé vezető koaxot.
Az utólag beszerelt pigtail-t kimérted szakadásra és rövidzárra, hogy jól van-e összerakva?
#17041: Ha jól értem, az eleve csatlakozós USB-stickre téve is csak egy darab sz@rnak bizonyult az a TP-Link antenna, ebből következtethetünk a képességeire. Tehát a válasz igen, ha rendes antennákat (vagy akár csak egyet, a router oldalán a diversity-mód elvesztése árán) teszel fel, javulhat a jeled mindkét oldalon, mivel a nagyobb nyereség hatása vételnél ugyanúgy jelentkezik, mint adásnál. Innentől már csak az a kérdés, hogy mit tekintünk rendes antennának. Beltérre körsugárzóból nincs óriási választék, ezek a vacakok - a gyártójuk és ezzel az áruk ellenére - meg láthatóan nem sokat érnek.

(#17043) Kolondrum


Kolondrum
félisten

Ezt a kettőt levettem és tettem rá ezeket. NEm volt semmiféle forrasztás a képletben.
A lenti USB meg ilyen

[ Szerkesztve ]

(#17044) Benő7131G1


Benő7131G1
csendes tag

szasztok! Ha én csatlakozok valakinek a szabadonhagyott routerére, akkor az illető láthatja hogy én ki vagyok? Mert amikor a gmail-ba be akarok lépni, akkor mindig figyelmeztet, hogy a nem titkosított adatokat egy harmadik személy is láthatja.

(#17045) jano_77


jano_77
nagyúr

Sziasztok!

A fórumon új vagyok, prohardveren nem annyira.
Tudna vki segíteni wifi router ügyben? Mondjuk Kelzsoca, esetleg más wifi szakértő?
Az a gondom, hogy asszony laptopja miatt lett beruházva egy routebe, hogy tudjon alkalomadtán itthonról dolgozni, ha szükséges. Ki is jött a rendszergazdánk és beállította, Ő hozta a routert is. (ZyXEL) Sajnos a beállítás nem sikeredett túl jól, mert asszony laptopján a net, hol működik, hol nem. Tiszta ideg már miatta. Tudna vki segíteni esetleg a beállításban? Vagy, hogy mit ronthattunk el, mire figyeljünk, mit nézzünk meg, mit próbáljunk ki?
Ha vki segítene, írhat priviben, nem akarok itt OFF témával foglalkozni.

Köszönöm

"egyenlőek között is mindig vannak és lesznek egyenlőbbek"

(#17046) localhost válasza Benő7131G1 (#17044) üzenetére


localhost
Közösségépítő

Igen.

¤ Most már biztos: teljesen normális vagyok! ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... Mondták itt ezek a hangok is a fejemben. :)) ¤ My IP is: 127.0.0.1

(#17047) csuli11


csuli11
csendes tag

Szép napot mindenkinek!

Adott egy TL-WN422G típusú TP-Linkes wlan kártya.
Kérdés: Szedett már-e szét valaki ilyen kártyát és ha igen, meg tudja-e mondani hogy mely csillapító ellenállás(okat) kell kiszedegetni hogy a teljesítmény megugorjon?

Előre is köszönöm minden hozzáértőnek! :)

(#17048) mezis válasza jano_77 (#17045) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Lehet, hogy a térerő kicsi vagy a szomszédoké bezavar. Installáld a laposra az InSSIDer programot és akkor látni is fogjuk azt, amit most még csak gondolunk.

mezis

(#17049) mezis válasza Kolondrum (#17041) üzenetére


mezis
nagyúr

Véleményem szerint olyan térben, ahol sok a lehetőség az elektromágneses hullámok össze-vissza tükröződésének, a "nagyobb térfogatból" jelet gyűjtő antennák néha rosszabbak lehetnek egy egyszerűbb, kisebb antennánál.

(Tégy egy próbát a Hortobágy közepén - de kérj előtte engedélyt a természetvédelemtől ;] )

mezis

(#17050) Kolondrum válasza mezis (#17049) üzenetére


Kolondrum
félisten

Hát maga a router a hifin van, mellette a tv, a szobám elektroszmog szempontjából egy fertő. :DDD

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.