Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#47101) handbrake


handbrake
csendes tag

Üdv!

Gyakorlati tapasztalatokra lenne szükségem.

3 háznál szeretnék egy adott wifi hálózathoz csatlakozni, a bajom csak az, hogy "láthatatlanul" kellene megoldani, nem szeretnék a tetőre semmiféle antennákat kitenni. Akár lehetne egy matematikai fejtörő is... :)

A 3 ház egy utcában van, nagyjából 200 méteres sugarú körben vannak.
Legyen A B C -ház.

A ház látja közvetlenül B-t, B-ből neccesen rálátni a C-re, A és C ház ugyan azon az oldalon van, 4 ház különbséggel.

Jelenleg fut egy rendszer ami A ( itt van a net) -B ház között működtet egy netmegosztást. Minden eszköz a házban van, kültéren semmi. Így A router 1 falon át egy Yagival lövi irányba a wifi-jét. Amit B házban lévő ugyan olyan router 2 dupla antennával 30% jelerősséggel fog. Stabil a netsebesség, igaz nincs meg mind a 30 Mbit, de a fele általában igen. ( B házban letöltés, internetböngészés, youtube lenne a cél) OPENWRT ( TP-LInk)

C-ház sajnos már nem látja A házból sugárzott Wifi-t gondolom köszönhető az irányított Yaginak, ami kis nyílásszöggel sugározza a jelet. ( Itt csak internetes böngészés, youtube lenne a cél)

Többféle megoldáson gondolkodtam:

1. A házban a padlásra feltennék egy körsugárzót, kiváltva a Yagit, elméletileg akkor mind a B és C háznál lehetne fogni a wifi-t C házba pedig felszerelésre kerülne a Yagi ami a körsugárzó jelét tudná fogni. B házban pedig a közvetlen rálátás miatt nem lenne gond a vétellel szerintem.

2. A - házból B házba marad minden ahogy van, aztán B házból egy 2 számú router beiktatásával egy irányított vagy padláson, vagy ablakban elhelyezett Yagival átlőni C házba, ott egy routerrel venni és helyben osztani.

3. A házba venni valami erősebb WIFI routert, melynek a jelét B házban még fogható, helyben egy Range extenderrel erősítenénk a jelet, amelyet elméletileg C házban a Yagit átszerelve fogható lenne. Természetesen valahol ablak közelben. Így B házban egyfajta "átjátszás" is történne C-házhoz. B házban pedig UTP-vel egy helyi routerből kapná minden ami UTP-s a netet.

Gondolkodtam ezeken a kisebb kültéri antennákon is, amik még nem annyira észrevehetők, ezzek mi a gyakorlati tapasztalat, hogy milyen kábelhosszúságot bírnak el amivel be lehet őket a routerhez kötni?

Milyen routert ajánlotok, ami ki tudná szolgálni B és C ház dolgait? Érdemesebb ide egy erősebbet vásárolni? ( OPENWRT mindenképpen a stabilitás miatt)

Köszönöm a segítséget előre is!

Szívesen várok megoldási javaslatokat,

(#47102) mezis válasza handbrake (#47101) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv,!

A 2-es megoldást javaslom. (Az 1-es megoldás: vagy a körsugárzó antennának kellene hasonló nyereségűnek lennie, mint a jelenlegi Yagi-nak, vagy illegálisan nagy energiával kellene sugároznod. :( ) 3-as megoldás: nincs legálisan "erősebb WiFi router". A teljesítmény korlátok az egészségvédelem miatt vannak....)

Sok helyen látok kültérre szerelt 2,4Ghz-es, 5GHz-es antennát. Napjainkban már nem szokása a szolgáltatóknak azt számolgatni, hogy hány számítógépre osztod szét az internet kapcsolatát. Bizonyára azért is, mert az esetek többségében lakás - műhely/garázs, telek távolabbi része a célpont, illetve ezt csak a minimális sávszélességet igénylőknek szokás, akik vagy úgysem fizetnének elő saját kapcsolatra vagy kedvet kapnak a sokkal biztosabb, gyorsabb saját előfizetésre.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#47103) handbrake válasza mezis (#47102) üzenetére


handbrake
csendes tag

Köszönöm a válaszod!

Mennyiben lenne jobb a B verzióban, ha nem A router nem a szobából lőné ki a a Yagi hanem mondjuk a padlásról egy kisablak mögül? Vagy egy 9 dbi-s panel antenna, amit szintén a padlásablakba tudnék elhelyezni. Innen még teljesen tiszta rálátás van B házra. Gondolom ha a YAGI kerülne oda, az is jobb jelerősséget produkálna a jelenleginél, mert ugye nem kellene a falon is átjutnia a jelnek. Csak a kérdés az, hogy hozom össze az egészet a padláson, mert gondolom a Yagiba koaxot kb 5-6 métert ha betoldok bukom a jelerősséget....

TP-LINK TL-ANT2414A antenna 14dBi esetleg egy ilyenbe beruházni....

[ Szerkesztve ]

(#47104) rolko válasza handbrake (#47101) üzenetére


rolko
őstag

Szia!

Szerintem 2.4-en már eleve nem érdemes bajlódni a zsúfolt frekik miatt, max az erdőben.... super channelben :))
Ha mégis a 2.4-nél szeretnél maradni akkor van egy költségkímélőbb áthidaló megoldás, de ez nem annyira elegáns. Az A házban kellene felszerelni egy MikroTik GrooveA 52HPN (Level4! mert csak ez tud AP módot, és későbbiekben 5Ghz is jól jöhet), gyárilag adnak hozzá körsugárzót, és sokkal erősebb bármely mezei routernél. És akkor erre feljelentkezel a kliensekkel ahogy írtad.
A legjobb megoldás, persze ha van rá keret, egy 5GHz körsugárzóval egybeépített PoE Ap-t raksz a az A jelű házba Omnitik 5 vagy Omnitik 5 AC. Az B és C jelű házban pedig felszerelsz egy PoE megtáplálású klienst SXT Lite 5. Majd a kliens kábel végére amit lehúztál a lakásba, oda teszed a mostani 2.4-et szóró WiFi-s eszközt.
400m-en mindegy hogy kivülre vagy belülre teszed az eszközöket, működni fog. De legjobb lenne kívülre tenni őket. Kicsi eszközök, nem szúrnak szemet. Kivéve ha 6m-es árbóc tetejére teszed :D De egy cserép konzolon fel sem tűnik. Ha beltérben fogod felrakni akkor elég az UTP kábel, de ha kikerül kültérbe mindenképp kültéri FTP-t használj, mert az UTP-t 1 nyár alatt megeszi az UV és onnantól kezdve beázik, és leviszi a vizet a tápfeladóig, ami elég. A kliens eszköz és a táp feladó között 100m -ig húzhatod a kábelt. Gyakorlati tapasztalat hogy sima Cat5e kültéri FTP-vel még a 120-130m is gigabiten áll össze, persze ekkor érdemesebb egy nagyobb amper számú tápot rákötni.

(#47105) handbrake válasza rolko (#47104) üzenetére


handbrake
csendes tag

Köszönöm a válaszodat!

Egyenlőre szerintem a meglévő eszközökkel próbálkoznék, ha minden kötél szakad, akkor ruháznék csak be ezekre az eszközökre. Már ezeket korábban néztem én is.... csak hát az áruk, persze ez beruházás.

Ami jelenleg rendelkezésre áll:

2 TP-LINK router ( WR841ND) ezek A - B házban Bridge mode-ban vannak OPENWRT
1 Linksys WRT54GL ez B házban szórja jelenleg a wifi-t TOMATO

4 db kínai nagy nyereségű antenna TP-linken 3 db felcsavarozva 1 Yagi irányítva.

Illetve van még D-link Dir600 router ( ezt gondoltam C házban majd elhelyezni).

Szóval ezekből kellene "levest" főzni még valami kisebb költségráfordítással esetleg ( max. 15 - 20 000 Ft)

Köszönöm az eddigi válaszokat!

(#47106) handbrake válasza mezis (#47102) üzenetére


handbrake
csendes tag

Az erősebbet úgy értettem, hogy valami komolyabb méretűt amelynek a hardverében is van tartalék. ( wifi része a szabvány miatt nyilván mindig fix). Szóval valami közép kategóriásat ami majd képes lesz akár egyszerre a 3 helyet is kiszolgálni....

(#47107) handbrake válasza handbrake (#47106) üzenetére


handbrake
csendes tag

Esetleg valaki azt megosztaná velem, hogy ezek TL_WA5210G hogyan működnek?
Leegyszerűsítve az lenne a kérdés, hogy ha van egy ilyenem ezzel tudom venni a jelet, amit akár A házból adok neki ( így egy routerrel kevesebb kellene...). Azt tudom, hogy ebből az AP-ból jön ki egy UTP ami a routerbe megy ( közben POE-n táplálja a cuccost ) akkor ezzel már előrébb vagyok mint a routeren lévő antennákkal gondolom...... Vagy ezekhez kell ugyanebből a típusból adó is ( bázis)?

Bocsánat ha hülyeségeket kérdezek.....

(#47108) Ispy


Ispy
veterán

Most már egy jó ideje a laptop wifij itthon eldobálja a jelet, ilyenkor kiírja, hogy nincs internet kapcsolat, alul megjelenik a kis sárga ikon, de igazából a routerbe se tudok ilyenkor belépni. Ha nem itthon vagyok, akkor semmi ilyen gondom nincsen, szóval a laptoppal azt hiszem minden rendben van. Van valami módszer arra, hogy naplózzam a routert, hogy mikor szór jelet vagy nem? Vagy mi a tököm lehet ez, már elég idegesítő. Van amikor csak 2-3 óránként jön elő, vagy hogy sűrűbben.

A router egy ASUS N18U a legfrissebb HGG-vel, de a gyári fw-vel is csinálta, sőt igazából akkor kezdett el szarakodni, amikor kb. 2 hónapja unalmas percemben csináltam egy gyári fw frissítést. De gondolom ez csak véletlen egybeesés lehetett...

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#47109) mezis válasza handbrake (#47107) üzenetére


mezis
nagyúr

Ez kb. úgy működik, mint amikor egy egyantennás routerre (AP-re, repeaterre) rákötsz egy erősen irányított antennát. Működik így "egyedül" is ha az ellenoldalról elegendően nagy jel jut el hozzá.
(A WiFi esetén nincs olyan, hogy csak adó, meg csak vevő, minden AP, repeater ad is és vesz is ugyanazzal az antenával (antennákkal).

Már egy db-al is kísérletezhetsz, (legfeljebb lesz majd párja is... :D )

Ispy: Lássuk ki mindenki nyomul az éteredben !

[ Szerkesztve ]

mezis

(#47110) bollokcs80


bollokcs80
Korrektor

Sziasztok!

Céges rendezvényen kb. 100 ember részére kellene WIFI nethozzáférést biztosítani egy 200 Mbit-es kapcsolat megosztásával. Nincs tapasztalatom a témában, hol és milyen router(ek)et, anntenná(ka)t érdemes keresni?

B.Cs.

(#47111) csabyka666 válasza bollokcs80 (#47110) üzenetére


csabyka666
addikt

Üdv!

Ez így elég kevés infó. Mekkora területet kellene lefedni? Mennyire "zajos" az éter? Vannak-e falak, tereptárgyak, vagy egyetlen nagy tér lesz?

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#47112) bollokcs80 válasza csabyka666 (#47111) üzenetére


bollokcs80
Korrektor

Beltérben lesz, egy konferenciateremben.

B.Cs.

(#47113) flymi


flymi
addikt
LOGOUT blog

Köszönöm a topic lakóknak a segítséget, most kaptam meg a TP-Link TL-WN822N típusú készüléket amit nagyjából 2 perc alatt be is üzemeltem és minden szuper! :C

:R

/// "A félelmet lazán arcul csapom és fricskát nyomok az orrára" (T.B.A) ///

(#47114) handbrake válasza bollokcs80 (#47112) üzenetére


handbrake
csendes tag

Kérdés, hogy mennyi a keret, illetve, hogy fix vagy csak 1 alkalmas dologról van szó, esetleg olyan kellene amit később is tudsz használni.

(#47115) bollokcs80 válasza handbrake (#47114) üzenetére


bollokcs80
Korrektor

Pénz nem számít. :D Nem árt, ha többször is használható.

B.Cs.

(#47116) csabyka666 válasza bollokcs80 (#47115) üzenetére


csabyka666
addikt

Én nem bonyolítanám el túlságosan. N-es 3 antennás TP-Link router, körülbelül a terem közepére helyezve, már ha van erre mód. Aztán körbejárod a termet egy laptoppal, jelerősséget figyeled mondjuk InSSIDer-rel, de egy ilyen routerrel nem fogsz mellélőni.
Nyilván határ a csillagos ég, de véleményem szerint elegendő egy profibb SOHO router is, 15.000 forint körül, szóval nem a legalsó 4-5.000 forintos készülékeket céloznám meg.

Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091

(#47117) Xpod válasza csabyka666 (#47116) üzenetére


Xpod
addikt

Ha csak 30-an használják a wifit már akkor közel használhatatlan lesz a rendszer.

100 emberre én legalább 4-6 accesspointot szerelnék fel, loadballance képes eszközöket választanék.
Emberenként gond nélkül lehet 2 eszközt számolni. (telefon, laptop, tablet) Amint kiderül, hogy van ingyen wifi már csattan is rá mindenki a hálózatra.

Most kezdődjék a tánc! - mondta a papagáj és berepült a ventilátorba.

(#47118) Multibit válasza bollokcs80 (#47115) üzenetére


Multibit
veterán

Pénz nem számít
Igen? Akkor Ubiquiti! (router + x darab AP + szerver a roaming intézéséhez)

(#47119) Radion16


Radion16
csendes tag

Sziasztok!

Az alábbi problémára keresem a választ:
Adott egy TP-Link router illetve egy TP-Link USB adapter. Mindkét kütyü 54 Mbps adatátvitelre képes. A problémám az, hogy az USB adapterrel rendelkező PC-n szintem mindig 11 Mb/s-al jön a net. Max erősségű a jel, közel van egymáshoz a router és az adapter is. Nekem úgy fest, mintha az adapter 802.1 b protokollon üzemelne, ezért ez az állandó 11 Mb/s. Persze lehet, hogy oltári baromságot mondtam ezzel, csak tippelni tudok. Ha ez a hibája, hogyan tudnám elérni azt, hogy 802.1 g tartományba üzemeljen? Vagy esetleg másban rejlik a hiba?
Router típusa: TL-WR340GD
USB adapter: TL-WN422G

Előre is köszönöm a javaslatokat/tippeket. :)

(#47120) MaCS_70 válasza Radion16 (#47119) üzenetére


MaCS_70
félisten

Az 54-hez képest a 11 valóban nem sok, de a gyakorlat szerint a wifis kapcsolatnál a portsebességhez képest (tehát gyakorlatilag az a sebesség, ami elérhető lenne, ha nem lenne közben az a fránya kiszámíthatatlan rádiós átvitel) nem túl rossz körülmények között is olyan egyharmados sebességértékek jönnek ki. A Nálad tapasztalt érték persze ehhez képest is pocsék, de kérdés, hogy milyenek a körülmények (pl. mennyire telített a használt csatorna), mennyire jók még az eszközös, hogy állnak a csillagok -- még ha látszólag minden optimális is.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#47121) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok,

olyanra van lehetőség mondjuk egy tp-link 1043nd-nél. hogy két antennát hagyok rajta, a harmadik helyére viszont egy irányított antenna kerülne? :)

(#47122) MaCS_70 válasza smallmer (#47121) üzenetére


MaCS_70
félisten

Nem jó ötlet: amint Gubek-Einste már számtalanszor megírta: az antennáknak egy helen és egyformáknak kell lenniük. Erre van tervezve és kalibrálva a hardver és a szoftver.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#47123) handbrake válasza smallmer (#47121) üzenetére


handbrake
csendes tag

Nekem így megy egy TP router és tökéletes....

(#47124) And válasza smallmer (#47121) üzenetére


And
veterán

(Ha az eredetileg egyforma antennákat különböző típusú / karakterisztikájú példányokra cseréled, fizikailag túlságosan - más és más terekbe helyezve - elkülöníted, vagy kevesebbet hagysz rajta az eszközön, mint amennyi eredetileg volt, akkor a következők történhetnek:
- megszűnik a MIMO-működés, vagyis nem éred el a router által biztosított legnagyobb kapcsolódási sebességet egy több párhuzamos stream-et támogató 802.11n vagy -ac routerrel,
- nem működik a beltéri visszaverődéses csillapításokat kiküszöbölő antennaátkapcsolás / diversity-mód, illetve
- térbeli szétválasztás esetén, az antennákat külön helyiségekbe telepítve: a router nem tud kiszolgálni egyidőben több olyan klienst, amelyek nem azonos térben vannak, és különböző antennákra tudnak csak kapcsolódni, vagy igen, de a működés eszméletlenül belassul az antennák állandó kapcsolgatásától.
Egyébként minden többantennás router működik akkor is, ha csak egyetlen antenna van rajta, de ilyenkor csak MIMO és diversity-támogatás nélkül. Vagyis például egy kültéri 802.11g link létrehozására képes lehet, de ekkor a többi antennát le kell róla szedni, illetve illesztetten le kellene zárni az 'üressé' vált csatlakozásokat. Továbbá felmerül, hogy az ilyen működéshez nincs szükség egy drágább, MIMO-s és újabb wifi-szabványt támogató routerre.)
Mod: ha pedig csak az egyik antennát cseréled nagyobb nyereségű / irányított típusra, a többit meghagyod, és a kliens éppen úgy helyezkedik el, hogy a többi (a 1043-as router esetén egy időpillanatban legfeljebb két antenna lehet aktív) antennával is kapcsolatot tud tartani, akkor teljes értékűen működik minden, csak akkor meg az merül fel kérdésként, hogy minek kellett rá egy irányított antenna, mikor az nincs kihasználva. Ha pedig már csak az irányított antenna jelét látja a kliens, akkor az eset ekvivalens azzal, mintha a többi antennát leszerelted volna a routerről: a MIMO és a diversity megszűnik létezni.

[ Szerkesztve ]

(#47125) tpeter77 válasza Gubek-Einste (#47091) üzenetére


tpeter77
addikt

szia

Megrendeltem a két Tp-link Archer C7 routert, azzal már tuti jó lesz a jelszint. :)
Köszönöm a segítséget.

Más.
Androidos telóra melyik programot telepítsem, ami jól mutatja a wifi jel erősségét és csatorna kiosztását?

(#47126) Gubek-Einste válasza tpeter77 (#47125) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Wifi Analyzer az ajánlott app.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47127) SPeti1984


SPeti1984
senior tag

Sziasztok!

Szerintetek mitől lehet az, hogy a sebességtesztnél egy pillanatra 120-s sebességet mutat, majd lassul és lemegy egészen 60-ig. 120-as a netünk pedig.

(#47128) Gubek-Einste válasza SPeti1984 (#47127) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mivel mértél?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47129) Ispy válasza Ispy (#47108) üzenetére


Ispy
veterán

Erre valakinek valami ötlete, hogy hogyan kezdjem el a hiba feltárását? :)

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#47130) SPeti1984 válasza Gubek-Einste (#47128) üzenetére


SPeti1984
senior tag

Telefonnal (Oneplus 3) és ezzel a programmal:

speedtest. Korábban stabilan ment a 120 mostanába valamiért nem.

(#47131) Gubek-Einste válasza SPeti1984 (#47130) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Az SSID/jelszó csak angol abc betűi és/vagy számok?
Milyen router van használatban?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47132) dmad


dmad
aktív tag

Sziasztok.
Tanácsot szeretnék kérni.
Adott egy 2 szintes családi ház, aminek durván a földszint egyik sarkában van a router (nem is tudom elvinni máshová, mert nem akarnék kábelezni.), kb 10-12 métert kéne normális sebességgel áthidalni, sajnos falakon és födémen keresztül.
Jelenleg egy Linksys E3000 router, és egy Tp-Link Wa854re repeater szolgáltatja a hálózatot, nem túl jó hatásfokkal.
Az elsődleges cél a belső hálózat gyorsabbá tétele lenne a célom (filmnézés több eszközön az asztali gépről Serviio-val megosztva), ha sikerűlne gyorsítani, akkor az internet gondolom már magától gyorsabb lenne. :)
Amik mennek folyamatosan:1 gép Lan-on, 3 laptop/gép, 3 médialejátszó, 3-4 mobil wifin csatlakozva.
A lan-os gépen torrent megy szinte 24/24-ben.
Gondolkoztam a router lecserélésén egy nagyobb távolsággal megbirkózó egyedre, de az anyagi lehetőségek korlátozottak.
Esetleg valakinek van konkrét ajánlása olyan routerre ami képes erre esetleg a repeater megszüntetésével?
Köszi.

[ Szerkesztve ]

Élj úgy, hogy.......

(#47133) Gubek-Einste válasza dmad (#47132) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Mindenképpen két eszközt kell használnod így egyetlen eszközzel történő hálózat kezelés csak a router áthelyezésével érhető el.
Ha nincsen feltétlenül szükséges az 5 GHz-s wifi-re akkor egy Asus N18U-t használhatsz elsődleges eszköznek, a jelenlegi Linksys CFW-vel (pl. Tomato) mehetne másodlagos eszköznek, a TP-Link-et használhatod a továbbiakban még pluszba.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47134) dmad válasza Gubek-Einste (#47133) üzenetére


dmad
aktív tag

Köszönöm a választ!
A 2 router vezeték nélkül csatlakoztatva, a mostani (linksys) veszi-adja majd a jelet?
Esetleg "szájbarágosan" le tudnád nekem írni, hogy mit és hogyan?
A hálózat nekem mindig magas volt, örültem, hogy be tudtam állítani a wifi jelszót. :)

[ Szerkesztve ]

Élj úgy, hogy.......

(#47135) Gubek-Einste válasza dmad (#47134) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A 2 router vezeték nélkül csatlakoztatva, a mostani (linksys) veszi-adja majd a jelet?
Ha a kábelezés nem oldható meg akkor igen, vezeték nélkül de mivel gyári firmware-rel nem képes erre így CFW-t kell majd rátenni.

Esetleg "szájbarágosan" le tudnád nekem írni, hogy mit és hogyan?
Tomato telepítésében és a beállításában ITT kaphatsz segítséget.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47136) dmad válasza Gubek-Einste (#47135) üzenetére


dmad
aktív tag

:R
Régen volt már rátéve Tomato, de nem tudtam jelszavazni a wifit, nem csatlakoztak rá az eszközök.
Viszonylag egyszerű lesz beállítani (kapcsolókkal be lehet..), vagy kell parancssor, és társai?
:)

[ Szerkesztve ]

Élj úgy, hogy.......

(#47137) Gubek-Einste válasza dmad (#47136) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Webfelületen is be lehet állítani ami szükséges.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47138) dmad válasza Gubek-Einste (#47137) üzenetére


dmad
aktív tag

:R
Köszönöm, próbálkozok, és jövök még ha valami gondom akad...
:)

Élj úgy, hogy.......

(#47139) SPeti1984 válasza Gubek-Einste (#47131) üzenetére


SPeti1984
senior tag

Ikerházról lenne szó. két egymás melletti szobában van a telekomos sagemcom f@st 3686AC és a dlink DIR-842 router, amit egy tégla fal választ csak el.

2.4ghz

5GHz Dlink

5ghz telekom

wifi adatok

[ Szerkesztve ]

(#47140) dmad válasza Gubek-Einste (#47137) üzenetére


dmad
aktív tag

Még egy kérdés...
Esetleg erről a tipusról mi a véleményed:
TP-LINK TL-WR1043ND
:R

Élj úgy, hogy.......

(#47141) petymeg


petymeg
addikt

Üdv!

Jelenleg egy USB-s TP-Link eszközzel csatlakozom a WIFI-hez.
Vennék egy új gépet és úgy gondolom egy beépített elegánsabb lenne. Melyiket ajánljátok?

Mocskos idők, szeretned kéne, A jövő itt van és sose lesz vége! Mocskos idők a sarokba bújva! A jövő itt van, kezdjük újra!

(#47142) PonPon


PonPon
senior tag

Hello!

Remélem valakinek van tapasztalata ebben. Egy stabil 5ghz-es linket szeretnék létrehozni.

Kinéztem ezt a TP-link irányított antennát: TL-ANT5823B

hozzá pedig ezt az USB-s eszközt: tp-link Archer T2UH

a rajta lévő antenna vajon 5 vagy ez 2,4Ghz-es? Tehát a kérdés, hogy az 5Ghz-es tartományhoz van értelme külső antennát tenni rá? Köszi :)

[ Szerkesztve ]

(#47143) And válasza PonPon (#47142) üzenetére


And
veterán

"a rajta lévő antenna vajon 5 vagy ez 2,4Ghz-es?"
Ha egy kliens kétsávos, akkor a hozzá adott antenna is nyilván olyan, 2,4 / 5 GHz-es. Hogy van-e értelme mellé egysávos külső antennát telepíteni, az attól függ, mit szeretnél. Ha csak 5 GHz-en használnád, akkor természetesen lehet értelme, de ilyenkor a 2,4 GHz-es wifi-módok (802.11b/g/n, bár utóbbit, az n-szabványt GHz-en is tudja) támogatása lényegében megszűnik, vagy csak az antennához igen közeli térben marad működőképes. Ha a 2,4 GHz nem érdekel, teljesen megfelel ez az összeállítás. Az összekötő RPSMA-N csatlakozós kábelről persze neked kell gondoskodnod.
Mod.: a TL-ANT5823B új árát elnézve ledöbbentem, mivel 20 ezer forint körül adják. Ha ehhez hozzávesszük a kliens 6-7 ezer forintos árát és a szükséges szerelt kábelt, akkor azt mondom: messze nem éri meg. Ennél olcsóbban lehet ugyanis kültéri integrált (antennával egybeépített) eszközt kapni. Lehet, hogy az -ac szabványt nem fogja támogatni, de ehhez az összeállításhoz képest professzionálisnak mondható.

[ Szerkesztve ]

(#47144) Gubek-Einste válasza SPeti1984 (#47139) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Szép tiszta a spektrum, más kliens eszközzel is nézted?
Van valós használat esetén valamilyen gond?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47145) Gubek-Einste válasza dmad (#47140) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Nem rossz de az Asus hardveresen erősebb és gyári firmware-ben is többet tud.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47146) Gubek-Einste válasza petymeg (#47141) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) van használva az eszközök?
Ezek közül kellene az egyikkel csinálni egy mérést a helyi viszonyokról és képernyőmentés berakni a 2,4/5 GHz-s csatorna képről.
Milyen router-rel van használva?
Milyen net sebesség mellé kellene?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen OS alatt lenne használva?

Az USB-s előnye, hogy könnyen elmozdítható így mindig optimális helyre lehet rakni, laptopban is használható, igény szerint csatlakoztatható le-fel. Hátránya, hogy beépített vagy kicsi külső antennával rendelkezik általában.
A PCI-E-s előnye, hogy általában nagyobb antennával rendelkezik. Hátránya, hogy a gépház erősen árnyékolni tudja a jelet, már rendszer indításkor eldől, hogy lehet-e használni, csak asztali gépben használható. A gépház árnyékolást kivezetett antennával lehet megszüntetni.

Ajánlottak:
USB-sből TP-Link 822N/8200ND, Asus USB-N13/N14.
PCI-E csatlakozóval pedig TP-Link TL-WN881ND, Asus PCE-N15
Ezek mind csak 2,4 GHz képesek így lehet is rajtuk antennát szabadon cserélni (már amelyik cserélhető antennás), antennából a TP-Link TL-ANT2405C vagy TL-ANT2408C lenne az ajánlott.

Dual band képességgel:
USB-sekből Asus USB-N53/N66/AC53/AC54/AC55/AC56/AC68, TP-Link TL-WDN3200/4200/Archer T4U/T4UH/T4UHP/T9UH
PCI-E csatlakozóval pedig Asus PCE-N53/AC55BT/AC56U/AC66/AC68/AC88, TP-Link TL-WDN3800/4800/Archer T6E/T8E/T9E
A dual band adapterekhez sajnos nem tudsz olyan könnyen hosszabbító kábelt kapni így meg kell barátkozni a gyári kiszereléssel.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#47147) TheProb


TheProb
veterán

Sziasztok!

802.11n-nek mi a gyakorlati maximuma? Mármint ideális esetben, ha nincs a környéken még 25 másik wlan, stb. 40-50Mbit/s-nél többet el lehet vele érni? Az igaz, hogy 40MHz-en elvileg kihajtható a 70-80 is?

Most nézegetem a 1043ND v2-met, suste féle fw-rel, de 48-50Mbit/s-nél többet nem tudtam eddig kicsikarni belőle. Hiába állítom a legkevésbé terhelt csatornára, próbáltam 40MHz-et is, de semmi változás. WDS is van mondjuk, bár előtte se mértem többet.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#47148) Intruder2k5 válasza TheProb (#47147) üzenetére


Intruder2k5
MODERÁTOR

Szia!

Igen igaz. (kép is van csatolva)

Bár az elérhető sebesség nem csak a routeren, a kliensen is legalább annyira múlik.

(#47149) nfsu17 válasza TheProb (#47147) üzenetére


nfsu17
veterán

Én 99-et mérek mobilon (s5) feltöltés irányban és még csak 40mhz-en sincs

(#47150) ArthurShelby válasza TheProb (#47147) üzenetére


ArthurShelby
addikt

"Hiába állítom a legkevésbé terhelt csatornára"

Mit értesz legkevésbé terhelt csatornán?
Ha megnézed az összefoglalőból a képet nem egy csatornányi hely kell, ráadásul 40Hz-en ennek a duplája kell. 20Hz-en is csak 3 wifi fér el egymás mellett, úgy, hogy nem zavarják egymást (40Hz-en 2).
A WDS meg ugye helyből felez.

[ Szerkesztve ]

A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.