Hirdetés
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- A fénynél gyorsabban
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
FastFox66
csendes tag
válasz batyuska100 #75602 üzenetére
És ezeket a rendszereket sokan használják? vagy nem olyan elterjedt mert pl: nem sok helyen látom az iconját pl letöltési linkeknél ezek szerint nem mindennel kompatibilis?
Ha próbálkozol nem vesztesz, ha nem próbálod nem nyerhetsz.
-
mefistofeles
addikt
válasz FastFox66 #75597 üzenetére
Nem akarlak megbántani de te most vitát szítani írtad be a kérdésed? A topic lakói linuxot (is) használnak, és mivel senki sem fog fegyvert a fejükhöz, ezért azt kell feltételeznünk, hogy önszántukból teszik. Ergo, ilyen-olyan okokból, jobb, célravezetőbb, gyorsabb, kisebb erőforrás igényűnek stb. tartják ezt a rendszert. De pont a rendszer sokrétűsége és számtalan felhasználási módja miatt 100 okot is tudnak mondani szerintem.....
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
FastFox66
csendes tag
válasz mefistofeles #75605 üzenetére
Nem, természetesen nem akarom szítani a tüzet csak kiváncsi vagyok, hogy ennek mi pl a gyakorlati haszna nem akarok senkit se megbántani vagy ilyesmi
-
FastFox66
csendes tag
válasz batyuska100 #75607 üzenetére
Értem
-
batyuska100
senior tag
válasz mefistofeles #75605 üzenetére
Szerintem csak egy leendő felhasználóval van dolgunk.
-
FastFox66
csendes tag
válasz batyuska100 #75609 üzenetére
Igen gondolkodok hogy átváltok rá
-
mefistofeles
addikt
válasz FastFox66 #75610 üzenetére
A szimpla kíváncsiság vezetett erre a "gondolatra" vagy vannak problémáid a windowsal?
Egyébként ami a linux rendszerrel találkozva azonnal szembetűnő, mint előny (a windowsal szemben) a roppant gyors telepítés, az azonnali komplex rendszer, kis hely és erőforrás igény, sebesség. Ezek néhány speciális esetet kivéve szinte az összes linux disztribúcióra igazak.
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
FastFox66
csendes tag
válasz mefistofeles #75611 üzenetére
Hát, problémám épp nem igen van, na persze hogy mindig ha új alkatrészeket veszek a gépembe és utána újra kell telepíteni az 1 kicsit zavar. De néhány ismerősöm mondogatni szokták hogy a linux sokkal jobb mint a windows, és gondolkodom rajta hogy ez lehet tényleg így van de persze ezzel se akarok megbántani senkit
-
nagyúr
válasz FastFox66 #75610 üzenetére
A kérdéseidre kicsit részletesebb választ kaphatnál, ha az Összefoglaló Leírások, ismertetők fejezet első 6-8 linkjét megnyitva elkezdenéd olvasgatni.
Egyébként az ilyen bedobott kérdésekre, hogy mi a különbség a Linux disztrók között komolyan vársz egy részletes választ? Pedig én meg tudom mondani, egyik jobb, mint a másik.
de itt egy jó hosszú írás is:
A barátságos LinuxHa ezeket elolvasod, talán minimálisan elvárható konstruktivitást is viszel a kérdéseidbe.
ismerősöm mondogatni szokták hogy a linux sokkal jobb mint a windows, és gondolkodom rajta hogy ez lehet tényleg így van
Szerintem ezen még bőven ráérsz gondolkodni később is!
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
FastFox66
csendes tag
válasz batyuska100 #75612 üzenetére
Természetesen a linux egyik rendszerére. Pont ezért kérdezem hogy miben különböznek a rendszerek és miben jó miben rossz.
-
mefistofeles
addikt
válasz FastFox66 #75613 üzenetére
Még váltanod sem kell! Akár mindenféle telepítés nélkül egy pendrive-ról is kipróbálhatod a rendszert és ha később akarod, úgy is használhatod, hogy közben a windowsról sem kell lemondanod. Leválasztasz egy 20-30 gigás darabot a merevlemezeden és békés társbérletben is megélnek. Bár ugye ez is a linuxnak köszönhető és nem a windowsnak....
[ Szerkesztve ]
-
FastFox66
csendes tag
-
FastFox66
csendes tag
válasz batyuska100 #75616 üzenetére
Persze kicsit nagyobb átalakításra gondolok alaplap videokártya ram. ilyesmik egyben
-
tordaitibi
veterán
válasz batyuska100 #75616 üzenetére
Bocs hogy beleszolok dehogy kell ujratelepiteni, radeon-nvidia cseret is siman tulel, komplett alaplapcseret is Sajat tapasztalat Ez mar nem a W2000
-
FastFox66
csendes tag
válasz mefistofeles #75617 üzenetére
Ez igaz ha lesz rá alkalmam kiprobálom
-
batyuska100
senior tag
Akár lemezről is.
-
batyuska100
senior tag
válasz tordaitibi #75621 üzenetére
Én tudom, inkább FastFox-nak mondd.
-
FastFox66
csendes tag
válasz batyuska100 #75620 üzenetére
Rendben
-
mefistofeles
addikt
válasz FastFox66 #75618 üzenetére
Oké semmi baj, csak kissé gyanúsan általánosak voltak az első kérdéseid.
Itt bármiben segítséget kapsz.
Mondjuk a géped paraméterei és az, hogy mire szeretnéd a linuxot használni már adhat némi támpontot.Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
FastFox66
csendes tag
válasz mefistofeles #75626 üzenetére
Oké ha lesz bármi féle kérdésem még elnézek ide
-
nagyúr
válasz FastFox66 #75618 üzenetére
Az megfelelő válasz, amiben rávilágítottam, hol találod meg az általad feltett kérdésekre a már megfogalmazott részletes válaszokat? Szerinted volna értelme újra 2000 mondatot ideírkálni, ha már egyszer meg le van írva minden? Attól, hogy Linux kezdőknek a topik címe, ne várd, hogy értelmezhetetlen kérdésekre válaszoljanak neked itt. Majd ha olvastad, amiket javasoltam, akkor már tudsz feltenni olyan kérdést, amire érdemes válaszolni. Én legalábbis így látom ezt.
Lelkes fanatikusok ettől még fognak neked írni jó dolgokat. A legnagyobb titok ám az, hogy csak jó kérdésre lehet jól válaszolni. A Te kérdéseid jelenleg még ettől ezer fényévnyire vannak, bocs az őszinteségemért.
-
FastFox66
csendes tag
De speciál a kofigom
500gb-hdd (hamarosan ssd-re váltok)
ram:4gb ddr3
videokártyaadeon HD 6750 1GB
processzor:AMD Athlon II X4 631Ha próbálkozol nem vesztesz, ha nem próbálod nem nyerhetsz.
-
FastFox66
csendes tag
És mindenkinak köszönöm a válaszokat
-
-
nagyúr
válasz FastFox66 #75630 üzenetére
Tényleg olvasgasd azokat a linkeket, a külön cikk tényleg konkrét telepítésig segít megismerni a Linuxot. A géped alapján már látom is, ahogy Rufus-szal írod ki a Linux Mint 20 XFCE verziót pendrive-ra és indítod live-ban első Linuxodat.
Szerintem viszont az SSD-re váltás kifejezetten jó ötlet, főleg ha nem egy WD Black gyorsaságú HDD van a gépedben.
[ Szerkesztve ]
-
Ueda
senior tag
válasz FastFox66 #75629 üzenetére
Ez elég régi konfig. Nálam ha újítani akarok, akkor legújabb alkatrészekből válogatok és azokra már csak komolyabb buherálásokkal [link] lehetne feltenni a win 7-t. Ezért ha váltok az Linux lesz. A win8/10 már a kezdetektől taszított a csempével. Soha fel sem telepítettem.
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
vadkörte
addikt
válasz FastFox66 #75603 üzenetére
Egészen véletlenül nem alkalmazott pszichológiát tanulsz?
Az eddig feltett kérdéseid 95%-ára megoldást kínál a széles Internet és a keresőszolgáltatások
#75601 milan26
A PS egy kvázi iparági standard. A GIMP A büdös életben nem lesz olyan mint a PS. Vannak jó alternatívái, amikkel egy átlag home user, de még egy grafikus is ki tudja váltani a pénznyelő ADOBE termékeit, de azok sajnos vagy nincsenek linux-ra, vagy VM-ben futnak. yg viszont erősen korlátozott a használhatóságuk[ Szerkesztve ]
Üdv. V. Körte
-
törölt tag
Feltelepitettem az etcher-t. Kesobb ugyis fogom hasznalni. deb fajlkent toltottem le es ugy telepitettem fel. Mukodik is. Kerdes, a deb fajl torolheto vagy anelkul nem megy az app?
-
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #75638 üzenetére
Na nem ismertem ezt a progit. Minden videoban ahol teleppitettek etcher jott elo ezert telepitettem de feljegyzem ezt az appot. Koszi.
Most olvasgatom az osszfoglalot. Kicsit tanulok este. Mar a felet atneztem nagyjabol.Nextcloud felhore is felcsatlakoztam, leszedtem az appot. Eleg sokmindent tarolok ott.
Meg az iTunes-t kell felvarazsolni de az nem olyan fontos, adb fastboot-ot kene megoldani es akkor tudnak androidos telefonra telepiteni masik rendszert.
De nagyjabol keszen vagyok a belakassal.
Ujjlenyomat ahogy olvastam meg gugliztam nem fog osszejonni kar hogy Mint-nel nincs bent alapban. Remelem kesobb majd bele teszik. Ha jol tudom az uj Ubuntuban ott a lehetoseg.Amugy durva az akku mennyivel jobb Linux alatt mind Win 10-en volt. Illetve a tarhely.
250-bol 210 meg elerheto. Es mar csomo mindent feltepeitettem. Windowsnal csak ugy ette a helyet a rendszer. -
K0zm0
aktív tag
válasz #26097408 #75639 üzenetére
abd fastboot-ot egyszerűen lehet telepíteni:
$ sudo apt install android-tools-adb
$ sudo apt install android-tools-fastbootLegalább is nekem ennyi volt. (Az egyik telefonomon (Samsung) frissítettem a LinageOS-t vele verzióváltáskor.)
[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
kutga
nagyúr
Hölgyek/Urak!
Felteszem itt is a kérdést hátha valakinek van ötlete.
RPI3B+, friss Raspberry Pi OS telepítés, 'no wireless interfaces found' hibaüzenet fogad amikor csatlakoznék az otthoni wifire.
Nincs wlan interface-em csak eth és lo. Nincs blokkolva, előtte Libreelec alól sem működött, merre induljak el? Egy ideje már túrom a netet de semmi nem használ.
A korábbi problémán még nem dolgoztam, most itt akadtam el.
Let the Zone take me if I am.
-
törölt tag
Az osszefoglalot olvasgatva elojott par dolog ami nem vilagos.
Virusok miatt nem kell aggodnunk ez van leirva. De mi van akkor ha az ember nem a software manager-bol telepit hanem 3rd party appot tesz fel vagy Wine segitsegevel exe fajlokat tesz fel. Ugy sem kell aggodni?
Vannak rolling release disztrok de gondolom nem sok van beloluk. Gondolom a Mint nem ilyen, ha jol ertelmeztem ezt a kifejezest.
Itt kerdes. Miert nem minden rollingos? Mi az oka?
Ha megis letelepedek a Mint mellett es jon a frissites akkor annak mi a menete? Hogy kell vegrehajtani? Elveszik minden adat olyankor?Es egy extra kerdes. Online account az pontosan mire jo?
En leszedtem es beallitottam a NextCloud-om de latom itt is van NextCloud account. Ezert kicsit ossze vagyok itt keveredve. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz #26097408 #75644 üzenetére
Igen, wine alatt lehetséges, legalább is magát a virtuális gépet érintő fertőzést benyelni. De Wine-val az ember eleve nem olyat szokott futtatni, ami nem ismert progi...
A rolling disztrók meg azoknak javasoltak, akik rászánják az időt és pl. olvassák a disztróval kapcsolatos híreket. Mivel a rollingnál gyakran változnak a dolgok, így időnként szükség lehet kézi beavatkozásra, pár parancs lefuttatására.
Én azért használok rolling disztrót, mert én játszok is a gépen, nekem szükségem van a legfriss driverekre, kernelre, stb.
De rolling téren is vannak árnyalatok, hogy mi mennyire változik gyorsan.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
válasz #26097408 #75644 üzenetére
Vannak a rendszer alapját képező csomagok, ezek egy stabil kernelre épülnek, amik a megjelenítésért és egyéb alap dolgokért felelnek és vannak ezen alaprendszert használó különböző programcsomagok. Ezek egy stable disztróba már hosszú tesztelési fázis után kerülnek be és mindig vannak új kiadások, akire lehet frissíteni, de az addigi rendszer is kapja x évig a biztonsági ill programcsomag frissítéseket, szóval amíg nem jár le egy LTS disztró ideje, addig nem is fontos az új verzióra áttérni. Ez az egyik fő csoport, amin belül vannak a köztes kiadások az LTS mellett. Természetesen ezeket is folyamatosan frissíteni kell és ezek a frissítések semmilyen tárolt adatot nem érintenek, letöltődnek az új csomagok és lefut a frissítés pillanatok alatt, gyakorlatilag észre sem veszel ezalatt semmit. Nagy ritkán van szükség újraindításra, de ezek jellemzően az alaprendszer részét érintő csomagok frissítésénél fordulnak elő, de erre figyelmeztet a rendszer.
A másik fő csoport a rolling frissítési rendszer, ahol gyakorlatilag gyors teszt után frissítésre kerülnek az alaprendszer csomagjai és a programcsomagok is, a Kapitány imént leírta, miért jó ezeket használni. Ezen kívül vannak ezek hibrid megoldásai is, majd később úgyis jobban átlátjátok ezeket. Jelenleg neked az LTS alapú rendszer a legtutibb.
Online account az pontosan mire jo?
En leszedtem es beallitottam a NextCloud-om de latom itt is van NextCloud account.Ez kb arra jó, amire elsőre is gondolsz, ahol van accountod, arra a szolgáltatásra be tudsz jelentkezni és kezeli azt online. Ha NextCloud-od van, jelentkezz be rá és használd. (azt nem tudom, milyen kliens programokon keresztül valósul meg az elérése ezeknek)
Vírusok miatt ne aggódj, azok a LInuxot nem érintik, azért van itt is vírusírtó, hogy ha valamit letöltesz ne tudd átvinni Windowsos gépre.
-
I02S3F
addikt
válasz ubyegon2 #75647 üzenetére
"szóval amíg nem jár le egy LTS disztró ideje, addig nem is fontos az új verzióra áttérni." - Ezzel egyet értek, viszont szeretném hozzátenni, hogy hamarabb megjelenik a következő lts, minthogy az előzőnek lejárna a támogatása. Legalábbis Ubuntu esetében.
" Természetesen ezeket is folyamatosan frissíteni kell és ezek a frissítések semmilyen tárolt adatot nem érintenek," - E mellé is megjegyezném, hogy köztes kiadás-köztes kiadás frissítése esetén (tehát pl. : Ubuntu 20.10-ről 21.04-re) a frissebb csomagok miatt a konfig fájlokban lehet változás és az, hogy ezért újra szükséges konfolni. Lts-lts esetében még gyakrabban.
-
törölt tag
Mi tortenne ha masik kernelre valtanek at?
A help resznel atz irjak, hogy ha kivalasztok egy ujat, en esetemben (Linux Mint Cinnamon 5.4.0-52) valtas mondjuk 5.8.0.25 (ez a legujabb ha jol latom) akkor ketto kernel lesz fent. De akkor hogyan lehet valtani a ketto kozt? Talalok valami change log-ot miben masabb az egyik a masiktol?Masik nem ide vago kerdes a timeshift. Nalam mar az elejetol megy de ahogy egyre tobb es tobb lesz majd idovel ugy ez egyre tobb helyet fog felemeszteni?
-
nagyúr
válasz I02S3F #75648 üzenetére
Természetesen igazad van ezekben a dolgokban, de túl mélyen még ebben a szakaszban nem akartam belemenni, sőt! Ha már szóba került, nem is javaslom a köztes kiadásokat kezdőknek, pont azok miatt főleg, amiket írsz Te is. Az LTS átfedés az később meg úgyis felmerül majd. Mint esetén eleve kicsit másabb a helyzet, mint Ubuntunál, mivel itt van a 20, aztán jön a 20.1, 20.2 és a 20.3 és ezek mind ugyanazon LTS-en alapulnak. (néha már én is bele tudok zavarodni, mi minek alapján kerül kiadásra, mivel ott vannak még a 20.04.x-es Ubuntu alapok is, ezeket viszont legalábbis részben követik a Mint kiadásai) Szóval igazán a Linux Mint az LTS minden egyes verziójában, Ubuntu meg nem.
Köszi a kiegészítést!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Háztartási gépek
- Eredeti játékok OFF topik
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Védje meg számítógépét a vírusoktól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest