- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm
Volna még egy kérdésem.
Live usb -ről szeretném a laptop cpu gpu hőmérsékletét figyelni.
Tudom hogy az egyik linux -nak alapból ott volt jobb fent a live usb inditáskor .
Csak nem emlékszem melyik volt az
Tudja valaki melyik live linux -ban van ?
A hűtőt kellett pasztázni és megnézném hogy jól raktam e vissza.
Csak ennyire kell. -
lanszelot
addikt
Hello,
Félre értetted: EndeavourOS -re írtam. Te pedig Arch -ra válaszoltál.Más : Ubuntu-t alapból Gnome-val települ.
Telepítésnél ki lehet választani, hogy ne azzal települjön?
Nagyon nem tetszik nekem.
Tudom hogy utólag lehet másikat telepíteni, de a Gnome-ot nem lehet rendesen levakarni róla.
Azaz nekem nem sikerül.
Cinamon pl jó lenne. -
lanszelot
addikt
Hello,
Itt vannak a képek Lubuntu nekem ilyen:
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Teljesen más mint a tiéd.
Nem tudom miért. 22.04 LTS ez az enyém.Pure Arch -rol volt szó, abban nincs brave.
tordaitibi:
Mint irtam nem a hely miatt. Csak mentálisan zavar.
Mivel nincs optikai meghajtó kizárt hogy kiírjak vmit.
És a bomba kereső játékot se fogom soha elő venni.
Stb. Rengeteg app ami tuti soha de soha nem kell
Viszont megnehezíti ha keresek valamit.
De ez a jó a testre szabhatóságban, hogy mindenki sajátot tud létrehozni.Nem tudom hogy kell kitörölni EFI -ből. File kezelőben nem is látom.
-
lanszelot
addikt
No, nekem nem így néz ki.
Angol nyelvű, de nem azért.
Bal lent neked ott van: "Rakjon ide indító ikonokat" nekem az sincs.
Ha megnézed a megosztott képeken látszik.
De semmi se úgy néz ki mint a tiéden.
Ez Lubuntu?Most Manjaro kde van fent, így most nem tudom lefotózni mi jön ki jobb klikk az asztalon, de nem az mint neked.
Minden Linux borzasztó sok felesleges dolgot rak fel. Nem lehet ezt valahol személyre szabni?
Mert rengeteget kell törölgetni.
Se játék nem kell, se graphics, se multimedia, se education...stb
Ezeket csak utólag lehet törölni? -
-
-
gregory91
senior tag
-
csixy
addikt
A live-linux kit csinál egy konzervet . Ezt. Zip és iso formátumban. Az iso DVD-re pörkölhető, vagy manuálisan telepíthető pendrájvra. Én nem úgy csináltam, ahogy alább van írva, hanem Ext4-re tettem a linux mappát és a bootinst.sh fájlt futtattam és az Ext4-es partíció mögé tettem az EFI mappát. + a modules mappába tettem a rootcopy-ból csinált slaxosito.sb fájlt.
-
Ez így nagyon jó is lenne, az OS nem lenne teleszemetelve az appok függőségeivel. Tényleg csak mint futtatókörnyezet szerepelne a buliba.
Csak én személy szerint azért utálom a konténeres megoldásokat, köztük a snap meg a flatpak mert durván le vannak korlátozva a kis homokózójukba.
(olvastam hogy ennek ellenére simán kitör a sandboxból ha avatott kishackerek erre buzdítják)
Eddig pár ilyet próbáltam ki, katasztrófa, pl. a flatpakos Viber nem lát ki a home könyvtárból, így nem lehet sehonnan máshonnan fájlt csatolni. Se másodpartícióról se másod lemezekről.
Így meg használhatatlan.
A többi is hasonló.
Igen tudom, vannak megoldások hogy kicsit tágítsunk a látókörön de a fene akar még terminálba bűvészkedni hogy valamennyire hasznáélható legyen.
Inkább akkor a portable, illetve appimage de ott meg a frissítések, a naprakész állapot ami erősen kérdéses. -
törölt tag
Ilyesmi problémába még nem futottam bele, de már magam is sokat gondolkodtam, hogy mi van olyankor, ha a user kettő vagy több olyan programot telepítene, amiben ugyanolyan nevű bin fájl van és mindegyik ugye a /usr/bin alá kerülne.
Ettől függetlenül valahogy jobban szeretem a nem zárt megoldást (flatpak, appimage, etc)
Természetesen van kivétel, de azokkal főleg szerveren találkozom és docker-el oldom meg. -
Ueda
senior tag
Gyors tutorial : p7zip-gui menüjéhez hozzáadni a windowsos (wine) 7-zip -et.
pacman -Qil p7zip-gui parancs kilistázza az összetevőket.
Ebből az /usr/share/kservices5/ServiceMenus/p7zip_compress2.desktop fájl végére szövegszerkesztővel hozzáadom az alábbiakat :
(Az idézőjelek közé a saját elérési utat kell megadni.)[Desktop Action hozzáad]
Name=Archívum hozzáadása
Exec=wine "/home/eos44/.wine/drive_c/Program Files/7-Zip/7zG.exe" -ad a %n.7z %n[Desktop Action teszt]
Name=Archívum tesztelése
Exec=wine "/home/eos44/.wine/drive_c/Program Files/7-Zip/7zG.exe" -ad t %UAz Actions sorhoz hozzáadom a két szót :
Actions=CompressDialog;Compress7z;CompressZip;extractHere;ExtractSubdir;ExtractTo;test;Benchmark;hozzáad;teszt;
-
Ueda
senior tag
Mivel a p7zip-gui -nak vannak hibái (magyar karaktereket nem kezeli megfelelően, régi verzió), alternatív megoldásként a windowsos 7zip -et állítom be a mappákhoz (inode/directory).
Második helyre rakom, hogy a Dolphin alapértelmezett maradjon.
A Dolphin gyorsmenüben a "Mappa megnyitása mással" sorban első helyen jelenik meg.
-
törölt tag
Jó ez a leírás. De én azt mondom, ha a bios rendben van, akkor nem kell mókolni semmivel. A telepítő ISO-t a lehető legpuritánabb módon, mindennemű köztes réteg nélkül ki kell pörkölni a pendrájvra. Akkor nagy gond nem lehet.
Nincs mese a dd-t be kell nyalni.
Ha nincs még élő Linux, akkor Win alól meg a legfrissebb Rufus-al kiírni. -
-
-
Warton
őstag
Köszönöm szépen sikerült telepíteni és elindítani a Bauh-ot, és egyelőre úgy tűnik működik is, egy csomagot próbáltam is telepíteni, de megakadt a dolog a felénél.
Kaptam egy Warningot, még a bauh telepítésénél, meg tudnátok mondani, hogy melyik fájlban van a PATH? Gondolom valami configos bashes valamiben? Lehet, hogy ez lehet a gond.
-
Igen ismerem a portable szoftvereket, 20 éve használok ilyeneket Win és most már Linux alatt is.
Bár mióta elkészült a portable oprendszerem, egyre inkább ezt favorizálom.
A telepített szoftverek óriási előnye hogy "tudnak" egymásról, átjáthatók, meghívhatják egymást adott feladat elvégzésekor.
Ezt meg lehet csinálni portable programokkal is de a társítások, az egymásra utalás sokkalta nehezebben kivitelezhető.
Valamint a mai agyament, a végletekig a biztonságra hajazó világban a szoftverek már hetente frissülnek és ez mind Winen mind Linuxon sokkalta egyszerűbb és automatizálhatóbb telepített megoldással mint a hordozható kivitelnél.
Mindezek ellenére mai napig használok egy portable gyújteményt de csak kimondottan kis, egyszerű célfeladatokra. -
baloo79
tag
Ez hasonlít az ArcoLinux .bashrc-jéhez. Abból is lehet tanulni.
-
-
tvamos
nagyúr
Nem az a legnagyobb bajom, hogy lassu, hanem az, hogy nem tudom, hol tart. Oke, hogy varok, es majd kesz lesz valamikor... szoval ez sem vegtelen tragedia.
A kevesbe nagy bajom, hogy nincs GUI. Azert az jo lenne. Tudom en, hogy a frankok parancssorbol... de en nem vagyok franko, csak egy 2 bites felhasznalo.
Az ennel is kevesbe problem meg az, hogy ha megallitom, (ujrainditom a gepet, vagy barmi miatt leall, ) nem lehet folytatni, hanem ujra kell kezdeni.
Tippre azt mondanám ez egy HDD
Igen, ez egy 8TB-os HDD. Nincs ekkora helyem SSD-n sajnos. -
Ueda
senior tag
Azt hiszem sikerült végére érnem a projektemnek. Parancsbevitel (saját) szöveges fájlból. Több lehetőség is rendelkezésre áll:
xdotool - gépelés szimulátorral, első sor a lényeg a többi testreszabott változatok :
xdotool type "$(cat ~/súgó.txt | fzf)"
xdotool type "$(cat ~/súgó.txt | fzf)" && echo
stty -echo && xdotool type --delay 0 "$(cat ~/súgó.txt | fzf)" && stty echocommand helyett a pont használata, első a lényeg a második előzménybe is ment :
parancs=$(cat ~/súgó.txt | fzf) && echo $parancs > ~/súgó.tmp && . ~/súgó.tmp
parancs=$(cat ~/súgó.txt | fzf) && echo $parancs && echo $parancs > ~/súgó.tmp && history -w && echo $parancs >> ~/.bash_history && history -r && . ~/súgó.tmp -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ez egy gondolkodás mód. Pl. mikor rászánsz 5 percet az életedből megírni egy bugreportot egy ingyenes proginál, akkor szerintem te sem arra gondolsz, hogy valami más tevékenységgel ez idő alatt pénzt kereshetnél.
Helyette kapsz egyfajta megelégedést, hogy segítettél valamit jobbá tenni amivel utána nem csak neked lesz jobb, hanem másnak is. - feltéve persze, hogy foglalkoznak is a bugreportoddal egy évtizeden belül, mint nekem azzal a KDE-s bejegyzéssel 2012-ből.tiobe: kíváncsi vagyok, változik-e majd valami náluk. Pl. nem igazán értem, hogy miért kell több főverzióval régebbi mesa-t tartani a disztróban, mikor már a rá következő mesa verziót is lezárták...
gbor.richard: egyébként mi az, amit keresel disztró téren? Mire van szükséged?
-
urandom0
senior tag
Nem feltétlenül kell ingyenesnek lennie a Linuxos alkalmazásoknak sem, már ha erre gondolsz. Szerintem nyugodtan lehetne fizetős alkalmazásokat árulni, pl. az Elementary OS is ezt csinálja. Vannak ingyenes, pay-what-you-want (fizess amennyit akarsz, a'la becsületkassza) és csak fizetős alkalmazások, és magát a fizetési rendszert is az Appcenter kezeli, a fejlesztőnek semmi dolga nincs ezzel. A fizetés pedig gyors és egyszerű, megadja az ember a kártyaadatokat, az e-mail címét, és kb. fél perc alatt végigmegy az egész folyamat. Szerintem ez így nagyon jó megoldás, én nem bánnám, ha a többi store is átvenné, mert ez egy lökést adhatna a Linuxos appfejlesztésnek, ha látnák a fejlesztők, hogy mindenféle plusz munka nélkül monetizálhatnák az appjaikat.
-
-
urandom0
senior tag
Jajj ne már, ez egy orbitális nagy gányolás, ilyet nem csinálunk. Ha annyira kényelmetlen a jelszóbeírogatás, akkor
1) ki kell törölni a felhasználói fiók jelszavát, onnantól fogva vagy nem fog jelszót kérni, vagy kidob egy ablakot, amit csak le kell okézni (bár ekkor bejelentkezésnél sem fog jelszót kérni)
2) hozzá kell adni a sudoers fájlhoz azokat a programokat, amiket jelszó nélkül szeretnél futtatni (szerintem ez a legtutibb)
3) polkitet meg kell varázsolni, hogy ne kérjen jelszót (ilyet még nem csináltam)
4) vagy végső esetben beállítasz egy egykarakteres jelszót -
BoB
veterán
"Decrease color depth"
Szvsz bármelyik képszerkesztő / képnéző tudja, csak a mentésnél quality néven találod, 1-100 ig terjedő skála képében. Nekem legalábbis nagyon úgy tűnik hogy ezt változtatja, mert a mérete (pixel x pixel) ugyanakkora marad, a színek meg.. vedd le 1-re és meglátod
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Hmm, így még nem jártam vele, hogy megfogott volna bármit is.
Viszont, már 2 bugreportot is találni erről a leállítás megakasztásáról... Valaki megkerülte azzal, hogy egy shell script magától bezárja a progit, ha elindul a leállítás. OMG
https://github.com/qbittorrent/qBittorrent/issues/12812Úgy látom, hogy idén nem haladt előre a probléma megoldása. Ha nem felejtem el, akkor én is manuálisan kinyomom.
tiobe: igen, van egy-két lehetőség. Csak lusta vagyok átállni másra ez miatt.
-
-
Kenderice
senior tag
Van crone manager plugin enigma2-höz, de ennek működését nem értem.
Egy másik boxon műkódik ez az fstab-os megoldás, de itt nem.
Szerintem felcsatolná, ha nem törlődne a könyvtár.
Egyelőre arra próbálok meg rájönni, hogy miért törlődik.
Szerintem a /mnt könyvtár lesz a gond. Lehet nem oda kène mountolni, hanem esetleg máshova.
/tmp-be ostobaság lenne? -
-
Ueda
senior tag
Kezdők számára fejtörést okoz, hogy hogyan is kell pontosan telepíteni. Míg a főoldalon ez szerepel : https://github.com/georgewhewell/undervolt
$ pip install undervolt
azóta meg már ezt érdemes beírni : https://github.com/georgewhewell/undervolt/issues/121
$ sudo pip3 install undervolt
Persze előtte még a pythont is fel kell telepíteni.
Ez segített. Egy aprócska terminál kép is nagyon informatív lehet . https://enterprisehomelab.blogspot.com/2019/11/the-definitive-guide-to-undervolting-on.html
-
Azaz érdekes, hogy a legújabb változatát sem ajánlják.
Lehet, hogy tényleg nem jó a legújabb Ubuntu, de akkor azt kéne inkább cikkelni, amit linkelsz, az nem a legújabb és ha majd kiadásra kerül, akkor is csak tesztelőknek való köztes kiadás lesz. Biztosan tudja ezt a blogíró is, csak úgy csinál, mint ha nem tudná. Értelmetlen egy teszt verzióról, főleg annak végleges kiadása előtti verzióról ilyen írást megjelentetni!
Kb olyan értelmes ez, mint ha egy gasztroblogger félfővésben lévő ételt kóstolgat és a végén leírja, hogy nem ajánlja ezt megenni senkinek.
-
Erdekes.
Nem tudom masnal, mas disztrok alatt hogyan mukodik, nalam a Synaptic addig el sem indul amig az ikonjara kattintva, a felugro jelszokero ablakba be nem irom a jelszavamat es le nem okezom.
Ilyenkor logikusan teljes joggal fut.A masik bekezdesed, en Operazok Ubuntu alatt, jok a videok.
Olyan van hogy Opera upgrade utan, kb. 10-bol 1x meghal a videolejatszas, ilyenkor manualisan kell levadasznom a legfrissebb opera vagy chrome ffmpeg-codecs nevu csodat es elegge maceras modon bemasolni a megfelelo helyre. Innentol ismet jo minden weboldalon a lejatszas. -
Adatvesztéseim lettek és nem tudom az okát.
Pedig leírtad, az ID alapján a külső DVD író chip-je van a külső házban, szóval csoda, ha egyáltalán működik. ASM1153-as (1153E) chip lenne abban a házban táblázat alapján. Tesztelheted King kolléga blogjában leírtak alaján, hogy pontosabb képek kapj az eszközről:
-
HUNNIA1920
őstag
Köszi, közben utàna olvasgattam én is és láttam, hogy elég sokan szívtak ezzel a típussal Linux alatt. Szerintem inkább hagyom, mert nem ér annyit az egész és megpróbálom levásárolni az árát. Úgyis egyelőre csak Live CD Linux kell, ami USB-ről tud futni a zenéhez. Sajnos Volumio és Daphile se működik ezzel a WiFi-vel, Windows 10 viszont simán viszi.
-
anorche1
őstag
De ez nem hasonlo anomalia, nalad kikapcsolaskor valami folyamatra vart a rendszer. Ha grub beallitasabol kiveszed a quiet modot, akkor ki/be kapcsolaskor lathatod mit csinal, mire var.
/etc/default/grub -fajlban GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" " reszbol torold a quiet szot, majd grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg -
K0zm0
aktív tag
Őszinte legyek én úgy váltottam, hogy párom notijában beadta a kulcsot a HDD és neki adtam az én gépemet, mert amúgy is tele lett a tököm a windózzal, neki meg kellett a PS miatt. Úgyhogy félig a szükség hozta, de nem bántam meg!
Az meg hogy nem hozza a windóz érzést kifejezetten tetszett. Sőt, még el is csodálkoztam, hogy-hogy a fenébe nem cseréltem le előbb. Ezek után már nyűg ha valakinek windózt kell telepíteni! -
K0zm0
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung LCD és LED TV-k
- Iqos cigaretta
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged