Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57701) Flowtation válasza ubyegon2 (#57699) üzenetére


Flowtation
őstag

Ezzel csak az a baj kedves ubyegon barátom :)) , hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal, abból kifolyólag, hogy állandóan rajtam van a telepíthetnék és ezért ne kelljen mindig beírni. Tehát jók a sorok, mert másik disztróban működnek. Nfs-common csomag felrakása után.

Dave:
Szólok mindenképp majd.

Mindenki:
A fura az, hogy valami permission dolog van pediglen az nfs sajátja, ha jól tudom, hogy ip alapján enged vagy nem, viszont itt meg a root-al kavirnyál. Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57702) Dave™ válasza Flowtation (#57701) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nálam így néz ki, ezzel tökéletesen megy:

192.168.0.105:/volume1/music /home/david/Zenék nfs rw,hard,intr 0 0

NAS oldalról meg természetesen engedélyezve van a kliens, és minden felhasználóhoz hozzá van társítva a NAS felhasználója, mert csak így ment (pedig ua. a felhasználó/jelszó páros mindkét helyen), de mivel egyfelhasználós a HTPC-m, így nem is nagyon zavar :)

(#57703) Flowtation válasza Dave™ (#57702) üzenetére


Flowtation
őstag

Nálam meg így:
192.168.1.140:/export/FILM/ /home/lorinc/FILM nfs rw,auto,nofail,noatime 0 0

A kliens nálam is engedélyezve, illetve /24 most, viszont ez utóbbi mondatodat nem értem. Mit jelent ez a felhasználó párosítás? Nekem a klienseken más a felhasználó mint az omv-ben, de ez eddig nem okozott gondot, legalábbis nfs-nél.

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57704) Dave™ válasza Flowtation (#57703) üzenetére


Dave™
nagyúr

Snyology NAS a kiszolgáló, és ott NFS-en belül is megkülönböztet felhasználói jogosultságokat, alapból csak felhasználó egyezés esetén menne, de egy check box-szal hozzá lehet társítani az adott megosztás tulajdonosát minden felhasználói fiókhoz a kliensen.

Lehet az NFS paraméterezésében van a különbség, én is próbálkoztam több mindennel, de ez hibátlanul ment elsőre is. Azóta ez van.

[ Szerkesztve ]

(#57705) ubyegon2 válasza Flowtation (#57701) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

hogy az fstab nem rossz, mivel már van egy txt fájlom ezekkel a sorokkal,

Ez egy orbitális trükk amúgy, épp a másik topikban beszéltük meg minap, hogy a fontosabb config.txt-ket elmentve mennyire rohadt egyszerű az apt rendszerű disztrókkal az élet, ha újratelepítjük őket.
Az FSTAB még jobb, mert az univerzális. Ja igen, ez még nem jelenti, hogy úgy ahogy van, kapásból használható is lesz, kicsit át kell nézni benne pár sort. ;]

Az lehet baj, hogy telepítéskor a felhasználó és a root jelszavának ugyanazt adtam meg? Direkt csináltam így, egyszerűségi szempontból, tudom, hogy nem ajánlott. Ez esetben is kell jelszó bizonyos esetekben, ez miért van?

Ez most nem tiszta, mert mondjuk Debianban nyilvánvaló a helyzet ilyenkor, oda is van írva a telepítősegédbe ezen a ponton, hogy hagyd üresen, ha nem akarsz külön root jelszót. Más disztróknál viszont követeli, hogy írd be, én is ugyanazt írom be ilyenkor. Mezei desktop, nekem jó így, azon viszont még nem lepődtem meg, hogy jelszót így is fog kérni! Mik ezek a bizonyos esetek amúgy?

(csak érdekességkép mesélem el, egyszer elvittem otthonról az enyémen kívül egy másik kulcscsomót is, tök ugyanaz volt mind a kettő, mikor hazaértem, mégis kérte a zár, hogy írjam be a jelszót!) ;]

Ugye a múltkori kettőspontot nem mentetted el a nem rossz FSAT-ban!? ;)

[ Szerkesztve ]

(#57706) rushty


rushty
senior tag

-Mennyi helyet foglalnak a Linux disztribúciók? (Ubuntu/Mint/valami - kezdőknek való)

Multiboot miatt Win telepítés előtt felraknám, de a probléma, hogy nem nagyon van hely a winchesteren, a D meghajtó partíciót pedig nem formáznám!
Marad a C:\ mérete, de az önmagában annyi, hogy megeszi a Win7-t.
-Milyen lesz a meghajtó partíció? Gondolom nem NTFS (C:\)... Telepítésről van valahol videó, leírás?
Elvileg ha minimális helyet foglal a Linux, akkor a mostani C:\ méretéből lecsíphetnék átparticionálással.

Revolut meghívó pü-ben

(#57707) ubyegon2 válasza rushty (#57706) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

-Mennyi helyet foglalnak a Linux disztribúciók? (Ubuntu/Mint/valami - kezdőknek való)

10GB-ot foglal el nálam a Mint Cinnamon, ha nem erre a partícióra töltesz le, akkor 14-15GB elég neki sokáig, a plusz hely a letöltött helynek kell. Telepítés után 7-8GB a méret kb.

Telepítésről van valahol videó, leírás?

Bizony, leírások és sok sok videó is magyar nyelven. ;) Összefoglalóban nézd meg, A Mintnek is érdemes megnézni az Összefoglalóját a saját topikjában, ugyanúgy az Ubuntuét is.

Multiboot miatt Win telepítés előtt felraknám ! ! ! - Első komoly hiba, amit elkövetnél. A Wint kell előbb felrakni, de ezeket majd az Összefoglaló tanulmányozása során úgyis olvasod/látod, csak azért szólok, nehogy későn olvasd.

[ Szerkesztve ]

(#57708) rushty válasza ubyegon2 (#57707) üzenetére


rushty
senior tag

Még időben. ;)

Revolut meghívó pü-ben

(#57709) Neil Watts


Neil Watts
veterán

Sziasztok!

Felraktam Fedora 27 ala negativo17 nvidia drivereit.
Ket gondom van vele:

- Az nvidia driver neha elfelejti a brightness beallitasokat, ekkor csak az app ujboli elinditasa segit. (Ez Windowson is letezo jelenseg, am itt gyakoribb)
- Ha zarolom a kepernyot, akkor 5 perc mulva "elalszik" (fekete lesz), am a kurzor ott marad tovabbra is.

Harom monitort hasznalok. Abbol a ket szelso elalszik, a kozepso (fo kepernyo) nem.
Videot is keszitettem az egermutato kintmaradasarol.

Ezzel lehet valmit kezdeni?

Koszi!

Udv. core2

(#57710) ubyegon2 válasza Neil Watts (#57709) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!
Most hirtelen csak a fekete egérkurzor jut eszembe! ;]

(#57711) Neil Watts válasza ubyegon2 (#57710) üzenetére


Neil Watts
veterán

Az fekete alapbol! :D

Udv. core2

[ Szerkesztve ]

(#57712) Frawly


Frawly
veterán

Talán nem kezdő kérdés, de kezdő is belefuthat. Arch Linuxon, Intel HD 3000-es GPU-s (prociba integrált GPU) gépen el kellett távolítanom a nyílt Intel drivert, mivel néha 1-2 percre beakasztotta a login managereket, és néha a leállítást, ilyen drm atomic helper flip out-os hibaüzenetre hivatkozva, amit a video=S-VIDEO1:d kernelparaméter sem oldott meg. Helyette most a 2D-s modesetting kernel Intel driver fut (meg 3D-ben továbbra is a Mesa 17.3.3 Direct Renderer). Sok disztró wikije írja azt, hogy elavult, nem tartják rendesen karban, nem érdemes már használni az xf86-video-intel drivert.

A gond az, hogy mióta a modesetting driver fut, azóta az mpv kimenete nem néz ki jól. Kásásabbak, zajosabbak a videók, míg a feliratok, OSD feliratai rendben vannak. Mintha kicsit rosszabb minőségű lenne a kép, pedig épp úgy opengl-hq kimenetet/profilt használok, lanczos skálázókkal, ahogy előtte. Érdekes, hogy csak mpv-ben van ez, VLC most nincs fent, böngészőkben oké maradt a képminőség. Leginkább alacsonyabb felbontású videókon jön elő, amik előtte szebben néztek ki. A nagyobb felbontásúakkal (720p és felette) nincs gond.

Mit lehetne ezzel tenni, hogy jobb legyen a képminőség? A gpu, gpu-hq kimenetet nem engedi használni.

[ Szerkesztve ]

(#57713) lev258 válasza Frawly (#57712) üzenetére


lev258
veterán

Lehet tévedek, de a hibaüzenet alapján ez szerintem erősen kernelhez kötődő hiba. Érdemes lenne valami kevésbé bleeding disztróval megnézni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#57714) Frawly válasza lev258 (#57713) üzenetére


Frawly
veterán

Na, arról szó sem lehet sajnos. Nem hinném ráadásul, hogy megoldaná, vagy ha megoldaná, akkor olyan áron, hogy beragadnék egy régi verziós kernelbe.

Wayland alatt úgyse használható az Xorg Intel driver, igaz nem Waylanden vagyok (az Openbox nem támogatja), hanem Xorg-on, de a Xorg drivert nem támogatják már egy ideje rendesen, szóval nem lenne értelme kitartani mellette.

Ez kicsit arra hasonlít, mint mikor az AMD befejezte a zárt driver kiadását újabb Xorg-verziókhoz. Abban a szituban is sokan próbáltak kitartani a régi Xorg mellett egy konzervatív disztróban, azt hitték, hogy majd megússzák az idők végezetéig a váltást, aztán minden disztróba eljött a 1.18-as Xorg (már az 1.19-es is), és végleg kampó lett a zárt AMD drivernek, mindenkinek át kellett állni nyíltra. Na, ugyanez lesz az Intel Xorg driverrel, csak még nem jelentették be hivatalosan, de már egyre több ember a modeset drivert használja helyette, és nem halogatja a váltást akkorra, amikor már elkerülhetetlen lesz.

(#57715) Flowtation válasza Dave™ (#57704) üzenetére


Flowtation
őstag

Értem. Akkor keresgélek még, bár eddig nem jött össze. Ilyesmiket találtam, hogy no_root_squash, fsid=root, no_subtree_chek, stb, de ezek nem segítettek, illetve azt írja az /etc/exports file-ba kell beírni, na de melyikbe? Az omv-n vagy a manjaron? Gondolom az omv-n, de az nem jött össze, itt próbáltam:

Ez a kézikonyv.
(#57705) ubyegon2

Az ilyen esetek pl frissítés, upgrade, nano fstab, mount, ezek. Tehát mintha a sima userem nem lenne root, pedig a root jelszava megegyezik, ezt nem értem.

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57716) Frawly válasza Frawly (#57714) üzenetére


Frawly
veterán

Sőt, ha kell, inkább az Openboxot dobom, és áttérek az i3wm waylandes forkjára a Sway-re. Sokkal időtállóbb megoldás, mint Xorggal, meg Xorg Intel driverrel és régi kernellel szenvedni.

(#57717) Dave™ válasza Flowtation (#57715) üzenetére


Dave™
nagyúr

OMV alatt vagy engedélyezd az SSH-t és akkor a Manjaro alól a Konzolból root-ként be tudsz jelentkezni és mondjuk nano-val tudod szerkeszteni az adott fájlt, vagy még ennél is egyszerűbb felrakni azt a plugint ami az OMV felületén belül ad egy konzolt (nem emlékszem a nevére, régebben használtam OMV-t). Az biztos hogy az extra tárolóban volt.

(#57718) Flowtation válasza Dave™ (#57717) üzenetére


Flowtation
őstag

Ezt megnéztem tegnap, gyak a fájlban ugyanaz van mint ami a linkelt képen. Megpróbáltam a no_acl, insecure_locks, no_auth_nlm kapcsolókat, de nem segített. Viszont a plugint nem ismerem, ez konkrétan az nfs-hez való?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57719) Dave™ válasza Flowtation (#57718) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem, az csak egy helyi konzol hogy ne kelljen SSH-zni. Az én FSTAB verziómmal sem lett jó? Mert amúgy nincs más ötletem.

[ Szerkesztve ]

(#57721) Flowtation válasza Dave™ (#57719) üzenetére


Flowtation
őstag

A te verziódat még nem próbáltam. Viszont jornualctl -b parancsban ezt találtam, hátha mond valakinek valamit:
jan 20 09:57:56 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-FILM.mount: Mount process exited, code=exited status=32
jan 20 09:57:56 xy-pc systemd[1]: home-lorinc-FILM.mount: Failed with result 'exit-code'.
jan 20 09:57:56 xy-pc systemd[1]: Failed to mount /home/lorinc/FILM.

Ez van mindhárom sorra.

szerk: nem megy a te verzióddal sem. :(((

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57722) csixy


csixy
addikt

Kezd tetszeni a fatdog puppy

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57723) herdsman12


herdsman12
őstag

Először Zorin 12.2, most meg a Mint 18.3 Chromium erőlködik kulcstartó ügyben. Zorin 64 bites verzióban nincs ilyen gubanc. Hogy lehetne ezt kiiktatni?

Szerk: Megoldotta az üres jeszó választás.

[ Szerkesztve ]

(#57724) Rimuru válasza herdsman12 (#57723) üzenetére


Rimuru
veterán

Adj meg ures jelszot.
Tema osszefoglalo: "Linux: kulcstartó nélkül"

Vigyázat, csalok!

(#57725) Flowtation


Flowtation
őstag

Sziasztok!
Megint én. :) A manjaro hivatalos tárolóiban a transgui verziója 1.3.1, működik rendben, azon kívül, hogy jó régi. Megtaláltam az 5.x-es verziót, ez egy tömörített állomány, kicsomagolom és el lehet indítani simán, futtatható. Viszont ha böngészőből kattintok egy megfelelő fájlra, akkor nem ajánlja fel használandó programként, csak a régi verziót.
Hogyan tudom beállítani, hogy csak az 5ös verziót használja?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57726) Tonyk válasza Flowtation (#57725) üzenetére


Tonyk
veterán

cseréld le vele a /usr/bin -ben

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#57727) Frawly válasza Frawly (#57716) üzenetére


Frawly
veterán

Meggondoltam magam, nem dobom még az X-et. Nem mintha a Waylanddel bármi baj lenne, mert KDE5 alatt nem volt vele problémám egyáltalán, de az alkalmazások többsége mindig X-es. Azzal nem leszek előrébb, ha ezek XWayland emulációval futnak, csöbörből vödörbe szitu, akkor inkább hagyom.

(#57728) Flowtation válasza Tonyk (#57726) üzenetére


Flowtation
őstag

Bemásolom és átnevezem?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57729) Tonyk válasza Flowtation (#57728) üzenetére


Tonyk
veterán

pl.felülírod, de akár a régit át is nevezheted (de felesleges megtartani szerintem).

Nincs tökéletes ember. Például belőlem is hiányzik a hiba!

(#57730) Rimuru válasza Tonyk (#57726) üzenetére


Rimuru
veterán

En eddig ugy tudtam hogy a /usr/bin-ben a csomagkezelo dolga a piszkalodas. ;)
Inkabb /usr/local/bin , vagy csinalni neki desktop file-t es ~/.local/share/applications/ ala berakni.

Vigyázat, csalok!

(#57731) Flowtation válasza Tonyk (#57729) üzenetére


Flowtation
őstag

Ok, sikerült, még a nyelvi mappát átraktam és magyar is lett. Köszönöm a segítséget! :R

De megnézem Bob öteltét is! ;) Csak elég oda másolni vagy tenni kell mást is?

[ Szerkesztve ]

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57732) BoB válasza Flowtation (#57731) üzenetére


BoB
veterán

Én nem turkálnék bele a /usr/bin-be kézzel. Az AUR Manjaro-n is működik, úgyhogy ezt tenném fel: [link]

Szerk.: itt van vagy hogy kell, ha eddig még nem használtad: [link]

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#57733) herdsman12 válasza Rimuru (#57724) üzenetére


herdsman12
őstag

Már csak egy "Linux kulcstartóval" cikk hiányzik. Küzdök, de nem vágom.
Ha a Chromium kezeli a jelszavakat, akkor azok kiolvashatók a Jelszavak kezelése opciónál. Ilyenkor bekerül a bejegyzés a Seahorse kezelőbe is, de ott is kiolvasható. Ez így normális?
Chromiumból töröltem az összes mentett jelszót és kikapcsoltam a jelszó kezelést is. Így a saját kulcstartómon csak két Chromium bejegyzést látok, ide és miuihu fórumra mégis automatikusan beléptet a Chromium, más helyekre csak név és jelszó megadással sikerül. Google fiókba nem vagyok bejelentkezve.
Ki érti ezt?

(#57734) Frawly


Frawly
veterán

Ezt az egész kulcstartós nyomorékságot ki lehet kapcsolni, ha a beállításainál üres jelszóra módosítod a jelszót. Sajnos van pár alkalmazás, ami ragaszkodik a használatához, pl. az új Skype-ok ilyenek Linuxra.

(#57735) Flowtation válasza BoB (#57732) üzenetére


Flowtation
őstag

Oké, megcsinálom. Csak előbb fel kell tennem egy manjot a céges gépre. :DDD

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#57736) Rimuru válasza herdsman12 (#57733) üzenetére


Rimuru
veterán

Már csak egy "Linux kulcstartóval" cikk hiányzik - ez lenyegeben benne van abban amit BoB irt.
Ugyanugy kiolvashato chromium alatt is a jelszo, es normalis hogy latod searhorseban is.


Frawly: es mit csinal a skype ha nem talal keyring alkalmazast? :DDD

Vigyázat, csalok!

(#57737) tboy93


tboy93
nagyúr

Sziasztok!

Adott egy céges laptop, ami elég gyengécske, win10, i3 4005u, 4GB ram, sima HDD. Alapvetően nem probléma, mert távoli asztalon fejlesztünk. Viszont néha hazavinném és használnám filmnézésre, esetleg egyéb dolgokra is, ha nem lenne gyötrelmes lassú.

Gondoltam feldobnék rá egy linux-ot.

Amit szeretnék rajta csinálni (zárójelben a jó lenne ha ... de nem feltétlen szükséges dolgok):
- film nézés
- doksi szerkesztés (.doc, ppt stb)
- netezés
- (windows távoli asztal hozzáférés)
- (visual studio használat ha van rá mód)

Kérdés milyen disztribuciot ajánlotok nekem? Mindenképp maradnia kell a jelenlegi windows-nak mellette. Ha megoldható utólagos particio leválasztás akkor felőlem mehet hdd-re is, ha nem akkor 32gb-os pendrive-ra telepíteném...

Szóval milyen irányban induljak el? :D

(#57738) CPT.Pirk válasza tboy93 (#57737) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Pl. a Mint bármelyik, neked tetsző verzióját nyugodtan felrakhatod. A partíció átméretezést meg tudod csinálni telepítés közben, a VC-re meg van ez, külön letölthető és kézzel felrakható formában: https://code.visualstudio.com/download

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#57739) tboy93 válasza CPT.Pirk (#57738) üzenetére


tboy93
nagyúr

Tehát miközben telepítem a linuxot, tud úgy leválasztani particiót hogy a win nem sérül? :Y Wow.

(#57740) lev258 válasza tboy93 (#57739) üzenetére


lev258
veterán

Tud, de én nem tenném.
Többek között ott a Win10 félhibernálásos leállítása, ami egyáltalán nem teszi egyszerűvé a dolgot. Jobb, ha Win alatt csinálod.
Dokumentum szerkesztéssel pedig gondjaid lehetnek, ha az MS-féle zárt körben van rá szükséged.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#57741) tboy93 válasza lev258 (#57740) üzenetére


tboy93
nagyúr

Libre Office, Open Office nem birkózik meg a doc, xls fileokkal? Ha nem, az se akkora para egyébként.

(#57742) lev258 válasza tboy93 (#57741) üzenetére


lev258
veterán

Megbirkózik, csak nem biztos, hogy az MS Office-nak tetszetős módon (főleg, ha x-es formátum pl. docx).
Szóval nem szerencsés keverni a formátumokat és a programokat. Az MS tesz róla, hogy csak a saját szoftverével legyen megfelelően szerkeszthető.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#57743) CPT.Pirk válasza tboy93 (#57739) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Legyen kikapcsolva a Win10 esetén a "gyors újraindítás" funkció, mert az "dirty" állapotban szokta hagyni az ntfs partíciót, ami probléma.
Ha csak egy partíció van akkor nem tudom, hogy a Windows át tudja-e méretezni maga alatt a C-t, de külső programnak meg kell tudnia csinálni, legyen az USB-s bootos célprogram, vagy Linux telepítő.

A doc, docx, stb. formátumokat elég jól kezeli az LO, itt a cégnél csak ezt használjuk és az előzőnél is csak LO volt. Nagyjából mindent meg tudtunk nyitni meg szerkeszteni, ami kellett. De ezt ki is tudod próbálni most a Win alatt, csak rakd fel az office mellé az LO-t.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#57744) Dave™ válasza CPT.Pirk (#57743) üzenetére


Dave™
nagyúr

Megnyitni meg szerkeszteni nekem is megy, csak utána panaszkodik az MS Office hogy javítani kell a fájlt, mert valami problémát talált. Mindezt egy szimpla minimálisan képletezett Excelben (semmi makró vagy egyéb huncutság). De tudja egy sima formázott Excellel is (képletek nélkül). Saját használatra nálam is LO van, de amint másokkal is meg kell osztani, jobb a békesség alapon marad az MS Office, amit egy virtuális Windows7-en futtatok.

[ Szerkesztve ]

(#57745) King Unique válasza tboy93 (#57739) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk erre vonatkozóan is nem ártana először átnézni az összefoglalóban lévő leírásokat, amit nemrég másnak is javasoltak! Ott van pl. EZ, ami szemlélteti, hogy még a Linux telepítése előtt célszerű a lemezkezelőben leválasztani egy nem lefoglalt területet. Ha UEFI-s telepítésről van szó, akkor ahhoz meg EZ a leírás megint jól használható.

[ Szerkesztve ]

(#57746) tboy93 válasza King Unique (#57745) üzenetére


tboy93
nagyúr

Köszönöm szépen mindenkinek! A képregényes leírás hülyebiztos :) Már csak az a kérdésem maradt, hogy melyik Mint-et rakjam fel? A doksiban azt írták, hogy ha nem ismerem egyiket se, akkor a MATE-et, szerintetek is azt érdemes kezdő linuxosnak?

(#57747) King Unique válasza tboy93 (#57746) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem ismered egyiket sem, akkor mindegy ilyen alapon. De általában a Cinnamon ajánlott, ha elbírja a hardver. Illetve az tetszetősebb is, itt-ott jobban tesztreszabható, mint a fapados küllemű MATE.

(#57748) tboy93 válasza King Unique (#57747) üzenetére


tboy93
nagyúr

Nem túl bika a gép, csili-vili helyett a gyors rendszert preferálnám. speci (hd4400 integrált gpu)

[ Szerkesztve ]

(#57749) King Unique válasza tboy93 (#57748) üzenetére


King Unique
titán

Ez már simán elég lenne hozzá, hasonló hardveres erősségű laptopon én is használok Mint Cinnamon kiadást. Ami viszont ennél a rendszer működését leginkább visszafoghatja sebesség terén, az egyértelműen az 5400 RPM-es mobil HDD. Amiatt lassú a Windows is, de azért egy Ubuntu / Mint sem fog tőle repülni, max. valami minimál rendszer. Ha megoldható, akkor érdemes lenne inkább SSD-t tenni bele, ami már önmagában jelentősen felgyorsítaná a működést minden OS-nél. A HDD tartalmát pedig lehetne klónozni az SSD-re, szóval még újratelepítéssel stb. sem kellene vesződni.

[ Szerkesztve ]

(#57750) ubyegon2 válasza tboy93 (#57748) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ahogy King Unique szaki említette, a nem túl régi gépeken már minden Linux elfut egész jól, kompromisszumok nélkül, itt persze az asztali kezelőfelületre kell gondolnod.

Csak megerősítendő a kolléga által elmondottakat, nekem a Toshiba Satellite L305 Dual core Intel Pentium Dual T3200 (-MCP-) cache: 1024 KB procival és 4GB memóval egész gördülékenyen futtatja a rendszert Mint Cinnamon 18.3. 7-8 sec alatt betölt a kernel és 24 sec a teljes rendszer felállása. Ugyanezen a gépen egy Ubuntu Lubuntu/Openboxos remaster a fentieket 7+8 sec alatt hozza. Utóbbi kicsit pörgősebb böngészés közben, maga az alaprendszer jóval kevesebb memóval beéri és böngészésnél ez sokat számíthat.

Érdemes mindkét rendszert live-ban kipróbálni, mert utóbbi rendszer azért nehezebben kezelhető elsőre, viszont roppant egyszerű, a Cinnamon felület viszont GUI-san jól konfigurálható. Már-már pofonegyszerű nekem a Winekhez képest, de lehet ez amiatt is, hogy ritkán Winezek. ;)

upd.: persze a HDD-t lecseréltem én is SSD-re a Toshibában

A Mint topikjában találsz képeket, magyar kézikönyvet is. Az Összefoglalókban is elég sok hasznos és érthető leírás található, hála segítőkész fórumtárainknak. :R

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.