Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58201) CPT.Pirk válasza Tails111 (#58199) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A mikrokód frissítések a gyártás óta előkerült hibák javításait tartalmazzák. Szóval feltenni ajánlatos.

ubyegon2: elátkozott masinéria. :D

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58202) Tails111


Tails111
aktív tag

Ennyivel is okosabb lettem köszönöm mindkettőtöknek.

(#58203) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#58201) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó kis ketyere ez, mióta rátaláltunk a processor.nocst kernel opcióra pár hét alatt.

Na várjunk, nem a frissitett kernelnek kéne tartalmazni a microcode-ot? Én ezt tudom. AMD-nél nincs is új microcode.

(#58202) Tails111

:) Én is okosodni járok ide, de már inkább csak felejtek abból a rengetg infóból, amit itt össsze tudtam szedni.

[ Szerkesztve ]

(#58204) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#58203) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A mikrokód és a kernel sosem lesz egyben, mert a mikrokód egy gyártói bináris állomány ami nem szabad szoftver.
Amire te gondolsz, az kernel oldali szoftveres javítás(ok), de annak nincs köze a mikrokódhoz.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58205) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#58204) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akkor vagy én olvastam félre valamit vagy rosszul írták ezt a dolgot, minden esetre azért lenne ez így fura, mert gyakorlatilag senkinek nem jutna eszébe a microcode-okat frissítgetni, az emberek jó része nem is tudja, mi a manó az. Ezek szerint ők csak úgy vannak hagyva? :U

Végülis mindegy, ha a kernelben ugyanezt el tudják érni, mint a microcode gyári javításával. Majd megpróbálom visszakeresni, hol olvastam erről.

(#58206) lev258 válasza ubyegon2 (#58205) üzenetére


lev258
veterán

"senkinek nem jutna eszébe a microcode-okat frissítgetni"
Mert a többség azt tudja, hogy a BIOS-t kell frissíteni (ami megfelel ennek). Windows oldalon ez az egyik fontos védelem az említett hibák ellen. Nevezik firmware-nek is.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#58207) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#58205) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez azon múlik, hogy az adott disztró telepíti-e magától a mikrokód csomagot.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58208) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#58207) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Majd kiderül akkor, mindenesetre az Ubuntu és a Mint tuti nem fogja magától telepíteni a microcode-ot, a Rendszerbeállítások egyik menüpontja alatt lehet ezt felrakni és ez jelszavas menüpont! ;)

&(#58206) lev258

Mert a többség azt tudja, hogy a BIOS-t kell frissíteni (ami megfelel ennek). Windows oldalon ez az egyik fontos védelem az említett hibák ellen.

Ez a bios-frissítés is érdekes dolog, mert szerintem ez sem jut eszébe az emberek 90 %-ának, akinek eszébe jut, az sem biztos, hogy neki mer fogni a bios frissítésének. De lehet, hogy tévedek.

(#58209) Tails111 válasza ubyegon2 (#58208) üzenetére


Tails111
aktív tag

Régebbi gépekre mikor adnak ki bios frissítést?
Ma már az a divat míg új a cucc alaplap vagy noti kap pár optimalizáló bios frissítést esetleg hibajavítást 2-3 évig max . Utána már nem nagyon. Dell munkaállomásokra írnak még 4-5 év után is de átlagos hardverekre nem.

Ha bios frissítéssel akarnák ezeket a problémákat kezelni hány millió eszköz bios-át kellene átírni.

[ Szerkesztve ]

(#58210) ubyegon2 válasza Tails111 (#58209) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem soha. Mióta az eszemet tudom, egyetlen alaplapon volt lehetőségem bios-t frissíteni. Kíváncsiságból mindig lecsekkolom az eszközöket firmware téren is és, ahol lehet frissítek. Ma már így megy ez a bios dolog is, mint a mobiloknál az újabb ROM, amit ma megveszel, jó esetben kap még egy frissített verziót és szevasz! Kivéve a használt autó árban lévő többnyire statustelókat. :U Még nem tudtak meggyőzni, hogy félmillát megér bármilyen szifonX is....annyival nem jobb, ha jobb, mint a többi premium teló.

(#58211) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Mageia van az egyik melohelyi gepemen.
Telepitenek ra Teamviewert, de hianyol tobb qt5webview....so.5 es hasonlo nevu csomagot.
Mindegyiket feltelepitettem, reboot, stb, de igy is hianyolja ugyanazokat. Probalnam ujra telepiteni, de szol, hogy mar fent vannak, nem kell telepiteni oket.

Mi tudok kezdeni vele, hogy eszrevegye, hogy ezek mind fent vannak?

Illetve ez egy altalanos kerdes is akar lenni, mert mas proginal is ugyanez a szitu: sublime text, intelliJ, nodejs, virtualbox, stb. Ezek mind mas "telepithetetlen" csomagot hianyolnak.

Hogy lenne erdemes ezeket kezelni?

Itthon virtualisban feltettem egy tiszta mageia-t es ugyanezt tapasztalom, mint bent, szoval nem az ottani telepites van eltorve.
Masik disztrora atallas rengeteg munkaval jarna, mert egy rakat ceges cuccot kene kezzel telepitgetni, ami a ceges Mageia image-en alapbol fent van.

Ezert eloszor megprobalnam megoldani a fenti telepitesi gondokat.

Ehhez kellene nemi segitseg.

Kossz elore is! :R

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#58212) csixy


csixy
addikt

Ez jól van-e így az fstab fájlban, hogy bárki tudja írni, olvasni, futtatható fájlt használni róla?

#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0

köszi!

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58213) Lathronos


Lathronos
őstag

Na ez a nap is eljött, Arch-ra váltottam. :D

Még ismerkedünk, de eddig tetszik. Elegem lett az ubuntu szivatásaiból.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#58214) Frawly válasza ubyegon2 (#58181) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, te már írtad, hogy választható abban a remasterben az LXDE, de már csak azután, hogy hozzászóltam. Nyilván most már felfogtam, de legelőször nem állt rendelkezésre ez az infó.

Az Ubuntunál ez az amazonos kiskapu csak egy időben volt benne (akkor is csak a Unity-verzióban), utána kiszedték. Egyébként nem emiatt nem ajánlottam akkoriban, hanem a Unity miatt, elcseszett felület, KDE-nél is nagyobb gépigénnyel, nagyon sok kezdő kedvét vette el. A Mint pont azért tudott sikeres lenni, mert kihasználta Uborkáéknak ezt a gáz lépését.

(#58215) Frawly válasza Bici (#58211) üzenetére


Frawly
veterán

A rendszer és a Teamviewer is 64 bites?

(#58216) Frawly válasza ubyegon2 (#58205) üzenetére


Frawly
veterán

Ha Archot használnál te is, akkor nem csak az archod lehetne nagyobb, de az pl. alapból tartalmazza a kernel mellett a linux-firmware nevű csomagot, az tartalmazza az AMD CPU-kra mikrokódot. Bár ahogy tudom, Spectre1-2 ellen még nincs kint AMD-kre a mikrokód. Intel procikhoz viszont az Arch sem tartalmazza alapból a mikrokódot, hanem külön fel kell azt tenni a tárolóból az intel-ucode csomagot telepítve. Windows alól is létezik egy technika, amellyel BIOS-frissítés nélkül lehet mikrokódot betölteni a procihoz. Viszont azt ne felejtsük el, hogy az AMD még nem tolt ki mikrokódot a problémára, az Intel meg igen, de nem az összes procihoz, és ez a mikrokódcsomag is vissza lett vonva, mivel stabilitási problémákat okozott. Már a Microsoft is letiltotta az erre épülő védekezést, így ha valakinél fentmaradt a mikrokód, akkor is hatástalan lesz.

Viszont ez az egész elméleti, mivel az újabb kernelek foltozva vannak Meltdown ellen, illetve Spectre v2 ellen is (retpoline, ez a fajta védekezés nem igényel mikrokódot, és a régebbi kernelágakba is backportolják). A Spectre v1 ellen is lesz szoftveres javítás, amihez szintén nem kell mikrokód, az majd a legújabb kernelben jön ki (4.16, de majd idővel megkapják a régebbi kernelágak is).

(#58213) Lathronos: üdv a klubban. Nagyon jó disztró, nem lehet vele mellényúlni. Ha a telepítés megy, átlátod, onnantól sétagalopp, és ezt újratelepíteni sem kell többet, nincs disztrófrissítés. Az Arch Wiki nagyon jó, ha valami nem menne, mindenre kitér részletesen, nem kell fórumon kérdezgetni semmit. Annak sem szabad felülni, akik azt mondják, hogy mivel túl friss csomagok vannak benne, meg rolling, ezért instabil, mert ez tömény bullshit. Már több mint 2 éve használom, de semmi nagyobb problémám nem volt vele, mindent meg tudtam oldani, és frissítés sem tört el soha semmit, nem volt vele szívás egyáltalán, ami az ubi/debillány-féle/alapú fostalicskákról nem mondható el (azok különösen disztrófrissítésnél tudnak borulni, mint a bulgár bili). A legjobb része, hogy minden csomag friss, nem kell régi verziók miatt szívni, minden megy, és az újdonságokat is hamar kapod meg (kernel, mesa, stb.).

[ Szerkesztve ]

(#58217) Frawly válasza Frawly (#58216) üzenetére


Frawly
veterán

Előző hsz. folytatása, kicsúsztam a szerkesztési időből. Szóval Arch szinte minden téren a legjobb disztrók közé tartozik. Egy dologba tudok vele kapcsolatban belekötni, hogy sok program csak az AUR-os tárolóból érhető el, és ha fel akarod tenni, akkor előtte forráskódból fordul le minden (kevés kivétellel), egy kicsit lassú, körülményes ez a része, de ezt megszüntetendő csinálhatnának hozzá bináris user-tárolót, meg több fontos csomagot betehetnének a hivatalos tárolóba, de ezt feltehetőleg nem lustaságból nem lépik meg, hanem nincs elég csomagfenntartó az összes csomag rendszeres karbantartására. Az Uborkának, Debiannak, Mintnek ezen a ponton van előnye, azokban az alap tárolókban is több csomag érhető el, és ott könnyebb PPA-t hozzáadni. PPA-féleség van Archra is, csak nagyon kevés, nem népszerű, nincs elterjedve a használata.

(#58218) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

Sziasztok!

Kellene egy live lemezt készítenem. Ubuntu szerverből dolgoznék. Lehetséges az, hogy valahogyan teljesen bekonfigurálok egy gépet és live lemezt készítek belőle? Kellene ssh, egy-két apróbb program, illetve egy script automatikus indítása. A scriptnek arra a médiára kellene mentenie az adatokat amin a live lemez van.

Előre is köszönöm a segítséget.

(#58219) kovaax válasza Frawly (#58216) üzenetére


kovaax
őstag

(Meg a többieknek is.)

https://packages.ubuntu.com/artful/amd64-microcode

https://packages.ubuntu.com/artful/intel-microcode

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

(#58220) Bici válasza Frawly (#58215) üzenetére


Bici
félisten

Igen. :K

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#58221) ubyegon2 válasza Frawly (#58216) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Alapból tartalmazza a firmware-t, ez jó lehet, bár az arcom mégsem ettől változik majd.

Némi fw itt is akad.

(#58219) kovaax

Ezek benne vannak a tárolókban, az AMD viszont már igencsak régóta van ott. ;)

(#58213) Lathronos

Ez komoly lépés! Várhatjuk lassan az Archos remastereket?

(#58212) csixy

Ezt a bárkit hogyan érted? Bárki bárhonnan vagy hogy? Vagy, aki a géped elé ül?

[ Szerkesztve ]

(#58222) Dave™ válasza Lathronos (#58213) üzenetére


Dave™
nagyúr

Szuper! Én ugyan Manjaro-t használok, de átérzem a váltás örömét, bár a tiéd sokkal nagyobb volumenű, lévén az Ubi gyakorlatilag konyhakész, míg az Arch nagyon nem az :) Erre ott van az Arch "Ubija", a Manjaro.

(#58223) Rimuru válasza Dave™ (#58222) üzenetére


Rimuru
veterán

Mintha az Archlabs egy pure arch lenne. ;)

DrojDtroll arch alapon nem nehéz, van hozzá wiki page

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#58224) Dave™ válasza Rimuru (#58223) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja én nem néztem a képet, csak olvastam a hozzászólást. Az Archlabs-ot nem is ismertem, de akkor ez így "csalás" :D

(#58225) kovaax válasza ubyegon2 (#58221) üzenetére


kovaax
őstag

Van azért frissebb is:
https://packages.ubuntu.com/bionic/amd64-microcode

https://packages.debian.org/buster/amd64-microcode

Ha jól nézem, a Stretch-re fel lehet rakni, az uborkát nem ismerem annyira.

-=- There's no place like /home -=-

(#58226) ubyegon2 válasza Rimuru (#58223) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ne kicsinyeskedjünk, kezdésnek jó az az Archmerge is....szerinted Ubi alapról egyből mezei Archra kéne váltani? :P

(#58225) kovaax

Simán felmegy, de gondolom okkal nem rakták bele az Ubuntu/Mint-be, majd csak a 18/19-ben lesz benne. Az intel-microcode belekerült a mostani verziókba is persze [link]

Debianban az intelest is érdekesen oldották meg. [link]

[ Szerkesztve ]

(#58227) DrojDtroll válasza ubyegon2 (#58226) üzenetére


DrojDtroll
addikt

használtam már arch-ot

(#58228) Rimuru válasza ubyegon2 (#58226) üzenetére


Rimuru
veterán

Nekem mindegy, amúgy meg most már nem is érdekel az Arch vonal :P

Vigyázat, csalok!

(#58229) csixy válasza ubyegon2 (#58221) üzenetére


csixy
addikt

Természetesen aki a gépem elé ül arrról lenne szó. Winnyózból is meg linuxból is tudhassa írni, olvasni, futtatni, ha kell.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58230) Lathronos válasza ubyegon2 (#58221) üzenetére


Lathronos
őstag

Mivel rolling, így nem biztos. Egy idő után túl nagy verziószámot kéne ugrani sok komponensnél, ami problémákat okozna a működésben. Havonta pedig nincs időm sajnos újat készíteni.

Colomb2

Az Archlabs a bunsenlabs mintájára készült openboxos Arch.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#58231) Rimuru válasza Lathronos (#58230) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem kell havonta ujat kesziteni. Egyszer osszerakod, utana mar csak havonta egy parancsot kell kiadni ami kiadja neked az ISO-t.
Viszont elsonek lehet nagyobb melo lesz mint az elso ubuntus cuccod.

Vigyázat, csalok!

(#58232) CPT.Pirk válasza Rimuru (#58231) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Hogy oldja meg a "manual intervention required" lépések kezelését?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58233) ubyegon2 válasza DrojDtroll (#58227) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

(#58213) Lathronos Neki új most, erre reagált kéklufi meg én is! Félreértetted a dolgot. ;)

(#58229) csixy Aki a géped elé ül az ugyanazt tudja csinálni, mint Te, ha más felhasználót csinálsz neki, akkor viszont a jogosultságokkal kell operálnod, ettől az FSTAB-tól semmi nem fog függeni.

(#58230) Lathronos

Ahogy azt kéklufi leírta, mivel ez rolling, csak az eleje lesz nehéz, akár a normál telepítésnél, utána már nudli az egész. :D Kicsit persze most képezned kell magad és az Openboxos blogbejegyzéssel se maradj le nagyon! ;)

(#58232) CPT.Pirk

Na jönnek már a gondok, itt is a manuelekkel van baj. Arch vonalon nincs unattanded módszer, mint Debiannál?

[ Szerkesztve ]

(#58234) Rimuru válasza CPT.Pirk (#58232) üzenetére


Rimuru
veterán

Mikor volt neked legutobb ilyen dolgod?

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#58235) CPT.Pirk válasza Rimuru (#58234) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Tavaly 2 alkalommal. Egyszer a ca-certificates frissítésénél, aztán később mikor behozák a glvnd-t a mesa-nál. Igaz, ezek a telepített rendszert érintették, szóval lehet tárgytalan.

ubyegon2: nem erről van szó. Amúgy nem tudom, nem kerestem még ilyet ott.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58236) Rimuru válasza CPT.Pirk (#58235) üzenetére


Rimuru
veterán

"Igaz, ezek a telepített rendszert érintették" - Ez lett volna a kovetkezo kerdesem. :P

Vigyázat, csalok!

(#58237) Cyrin


Cyrin
addikt

Kerestem a Linux alkalmazások topicot, de valahogy nem találtam...

Így aztán ide:
A new version of VLC has been released — and, yes, it finally includes VLC Chromecast support!

(#58238) Dave™ válasza Cyrin (#58237) üzenetére


Dave™
nagyúr

Lehet nem lenne hülyeség nyitni egyet. A sima linuxos topikokban elveszik az a néhány bejegyzés, így egy helyre össze lehetne gyűjteni mindent, az első hozzászólásban pedig lehetne kategorizálva vezetni egy ajánlót. Példaként mondom, hogy facebookon az Ubuntu oldalán szokott lenni hasonló ajánló, és néha nagyon jókat találok ott, a legutóbbi pl. a Gravit designer nevű vektorgrafikus szerkesztő volt, aminek előtte a létezéséről sem tudtam.

(#58239) BoB válasza Dave™ (#58238) üzenetére


BoB
veterán

Az a baj ezzel az ajánlóval, hogy mindenki mást preferál. Elég megnézni a böngészőket, kb mint a vallási háborúk.

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#58240) Cyrin válasza Dave™ (#58238) üzenetére


Cyrin
addikt

A smiley lemaradt, réges régen javasoltam, de ubyegonnak nem sikerült elintéznie, nem szeretik a modik (se) ;]

(#58241) Dave™ válasza BoB (#58239) üzenetére


Dave™
nagyúr

Azért én el tudok képzelni egy olyan ajánlót, hogy:

Elérhető böngészők:

-Chrome
-Chromium
-Firefox
-Opera
-Vivaldi
...

Tehát nem egy ajánlat kategóriánként, hanem a népszerűek, abc sorrendben, hogy mindenki lássa nem szegényes a kínálat. Meg N+1 kérdést meg lehetne vele spórolni. Aztán lehetne picit kombinálni is, ha akarjuk: Pohotoshop alternatíva - GIMP, Krita stb. Illustrator alternatíva - Inkscape, Gravit designer stb. Sokakat pont az alkalmazások kérdésköre tart vissza, nincs rendesen összeszedve. Persze lehetne itt is, de kicsit szétfolyna. Meg mehetnének az újdonságok, frissítések, kiegészítők stb. Simán meg lehetne tölteni értelmes tartalommal, és szeparáltan jobban működne, szerintem.

szerk: könnyebb lenne úgy lobbizni, ha lenne legalább egy linuxos házigazda...

ubyegon2: pedig pillanatok alatt találok tényleg felesleges topikokat, amikkel nincs senkinek semmi baja. A haladóból nem tudom kinek mi gondja van ezzel, ha fel vannak sorolva elérhető szoftverek. Annyira szerintem senki sem büfé, hogy ismer minden alternatívát. Pl. én jó ideje használok vektorgrafikus szoftvert, aztán a Gravitról mégsem tudtam. De vannak egzotikusabb Office csomagok, zeneszerkesztők stb.

[ Szerkesztve ]

(#58242) ubyegon2 válasza Cyrin (#58240) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

nem szeretik a modik (se) ;]

Köszi! :DD

Én vettem a lapot amúgy a bejegyzéseddel kapcsolatban. Volt egy csapat meg szerintünk haladóbb elképzelés is a Linxos topikok megújítására, de tegyük hozzá, hogy a Linuxos közösség nemkezdő feléből is sok ellenző volt, ami azért is érdekes, mert ők pont letojják a kezdő részleget...... Általában ez van mindenütt, ha valamit valakik meg szeretnének reformálni! ;]

Ezúton is üdv a földhözragadt Linuxosoknak! :N

Viszont itt a nagy lehetőség, mielőtt elavul teljesen a sokak által amúgy is haszontalan Összefoglaló, jelentkezzetek Topikgazdának és hajrá!!!
Látom vannak valóban jó ötletek, kezdjetek bele valami értelmes dologba.

(#58241) Dave™ Ahogy mondod, egyetértünk ebben, volna mit véleményeznem az ügyön, de akkor hamar űrsikló lennék! ;]

[ Szerkesztve ]

(#58243) Dave™ válasza ubyegon2 (#58242) üzenetére


Dave™
nagyúr

Itt szerintem nem sok értelme lenne, túlságosan egybefolyna minden mással. Meg ez nem azt jelenti hogy ezért topikgazda akar lenni valaki, az leginkább csak nyűg :)

(de komolyan, még a Windows defendernek is van külön topikja, de egy összefoglaló Linux programos már sok lenne...)

szerk: hát a stílusod olykor nekem sem a kedvencem, de a munkát azt rendesen beletetted, ezt kár is lenne vitatni. Nagy kár szerintem, hogy olyan makacsul ragaszkodtál az előbbihez, mert még egy ilyen "hülyét" (ezt most a szó legnemesebb értelmében írom) nehéz lesz találni a pozícióra. A saját megnyilvánulásaimmal sem vagyok mindig elégedett, még mielőtt félreértenél, de igyekszem önkontrollt gyakorolni. Nálad talán ez hiányzott egy kicsit. Kár érte, kiváló ügynök volt :)

[ Szerkesztve ]

(#58244) Frawly válasza ubyegon2 (#58221) üzenetére


Frawly
veterán

Várjál, valamit félreértettél. Én azt mondom, hogy Arch alatt eleve telepítve jön a linux-firmware csomag. Bár lehet Minten is így van, ezt nem tudom. Annak tudatában vagyok, hogy a tárolókban benne van általában a legtöbb disztrónál. Viszont Minttől nem lesz nagy az archod, max. a leheleted lesz jobb, mentás-fahéjas.

(#58245) ubyegon2 válasza Dave™ (#58243) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ja, valóban csak nyűg ez a Tg dolog, bár lehetne értelme, de gondolom mások a priorítások. Az biztos, hogy a nagybetűsöknél eléggé marginális téma a Linux, kb annyi, mintha megjelenne egy RGB-s Xiaomi elektromos légycsapó és annak lenne külön topikja.

A hsz-ek között valóban nincs értelme ilyen kategorizált dolgokkal operálni, persze van arra is lehetőség, ha valaki(k) összehoznak valamit az Összefoglalóba és azt be lehet rakatni a nagyemberekkel.

de egy összefoglaló Linux programos már sok lenne...

Erre van lehetőség, mert új topikot lehet létrehozni bármikor, csak amiatt halt el a dolog, hogy mi csomagban szerettük volna a megújítás/összevonás részeként és annak elutasítása után hamvába halt az egész.

Igazából most fogja magát valami és létrehoz egy ilyen topikot, azzal nem volt bajuk, akár meg is csinálhatjátok azonnal és ha majd felfut, akkor lehet az első hsz-ből egy Összefoglaló Tg-vel akár. Az is megoldható, hogy van egy külön Logoszférás topik és ebbe a létrehozott alkalmazások nevű topikban fejezetek vannak linkelve és a Logoszférában lehetne bővíteni az adott fejezetet. Ehhez viszont mégiscsak célszerűbb Tg jogosítványokkal rendelkezni valakinek.

[ Szerkesztve ]

(#58246) ubyegon2 válasza Frawly (#58244) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Várjál, valamit félreértettél. Gyakorta előfordul, mint most is. :D
Egyébként amiket használok/tam, azokban úgy emlékszem telepítve volt a fw- free része, a non-free firmware-eket kell külön felrakni tárolóból, ahol benne van. Most hirtelen a Debian van előttem virtuálisan, ott látom, hogy így van.

(#58247) growler válasza Frawly (#58244) üzenetére


growler
őstag

"max. a leheleted lesz jobb, mentás-fahéjas."
Azt se felejtsük el, - aki Mint-et használ, annak saját pénzverdéje van ! :K

[ Szerkesztve ]

(#58248) Cyrin válasza Dave™ (#58243) üzenetére


Cyrin
addikt

Eredeti javaslat az volt (többek között) hogy legyen egy Linux alkalmazások, játékok topic.

Az összefoglalósdi kevés ehhez a témához.

Tényleg sok alkalmazás van amiről érdemes tudni, ezek telepítését is meg lehet beszélni (nekem pl nemrég volt gondom a Viber telepítésével, el is kellett vele játszadozni, mire sikerült mivel a honlapján levő deb file nem akart települni, aztán rá egy hétre észrevettem hogy benne van a flatpak-ban :W )

Van pl a drafsight, autocad felhasználóknak 2D-ben, na ott is volt egy időben gond a linuxos használattal, amit meg lehetett oldani, szóval volna ott megbeszélni való sztem.

Aztán van aki video, vagy zeneszerkesztésre használná, esetleg minél jobb minőségű zenehallgatása (pl audiophil linux, jöhetnek a különböző dac-ok linux kompatibilitásai stb.)
Sokszor van gond a pulseaudioval pl. Ezeket is lehetne oda irányítani.

A kezdőknek különösen hasznos lenne sztem egy ilyen topic.

És akkor még a játékok és azok telepítése (wine, playonlinux stb) is egy külön fejezet.

stb-stb...

(#58249) Dave™ válasza ubyegon2 (#58245) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ja így már más. Akkor lenne értelme a dolognak, már csak kellene legalább 8-10 ember hogy szét lehessen osztani a kategóriákat és össze lehetne szedni egy jó részét. Na itt fog elhalni a dolog :D

Cyrin: na de akkor elvileg ilyet lehet nyitni, ezzel elvileg nem volt gond, nem? Lásd fentebb.

[ Szerkesztve ]

(#58250) ubyegon2 válasza Dave™ (#58243) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

hát a stílusod olykor nekem sem a kedvencem, de a munkát azt rendesen beletetted, ezt kár is lenne vitatni.

Köszi az elismerést, a kritika meg jogos. Még jó, hogy nem sejted, ez a finomított stílus tartalmazott némi önkontrollt időnként, de valóban több kellett volna. Különben ehhez képest teljesen bagatell dolgokért tanácsoltak el, a mögöttes hajtóerő pedig az volt, hogy simán jobban tudták, hogy én mire gondolok, mint saját magam! Ezzel nehéz küzdeni, kb annyi esélye van, mint anno hallgató koromban végrehajtani az Ügyeletes Tiszt parancsát, hogy ne pislogjak, ha hozzám beszél. :D

Mindent összevetve, alkalmatlan voltam eme nemes feladatra, viszont tényleg nem lesz könnyű másik hülyét találni. :(

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.