Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#57201) tordaitibi válasza Sonja (#57179) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Szuperül működik, köszönöm!!

És máris a következő nyavajám,
Mint xfce, a fényerőszabályzó csúszkát akárhova huzigálom, nem történik semmi.
Neten kutakodás után ezt találtam:

"GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
kicseréled erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="acpi_backlight=vendor"

Ennek a következménye hogy már maga a csúszka is eltűnt, nemhogy fényerőt állítson.
Visszaállítva a grubot, megjött a csúszka de természetesen nem működik.
Esetleg valami további ötlet?

Mégegy,
Opera 37 alatti verziót hogyan tudnék telepíteni?

[ Szerkesztve ]

(#57202) herdsman12


herdsman12
őstag

Frissen telepített MX-17 rendszertelen időközönként zöldes csíkos és fekete képernyőt mutat, pár másodperces váltással. Legutóbb ment vagy másfél órát, egér és a rádió működött tovább, kilépni csak a Power gombbal lehet.
Debian Stertch és az előző MX-16.1 működik rendesen.
Találok valahol (log?) infót ezekről a hibákról?

(#57203) Sonja válasza tordaitibi (#57201) üzenetére


Sonja
veterán

A régebbi operákat a honlapjáról le lehet szedni, azaz innen!

A másik kérdést passzolom. :B Azt majd valaki más.

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#57204) csixy


csixy
addikt

Off

Szőke-vadász
Egy vadász először viszi el a feleségét vadászni. Elmagyarázza mit hogyan kell, hogy töltse meg a fegyvert, hogy célozzon, ha lelő valamit, siessen oda, nehogy valamelyik másik vadász magának akarja a zsákmányt, stb. Különválnak, kis idő múlva lövést hall a felesége irányából. Elindul a hang irányába, majd meglátja a feleségét és egy másik vadászt egy tetem felett hangosan vitatkozni. Amikor közelebb ér, hallja, hogy a vadász ezt kiabálja:
- Oké, asszonyom, oké, megegyeztünk, ez a maga őze. Csak annyit engedjen meg, hogy levegyem róla a nyergemet.

on

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57205) tordaitibi válasza Sonja (#57203) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Köszi, én lehet nagyon hülye vagyok, de innen hogyan lehet letölteni?
Rámegyek a 36... verzióra, bead egy download oldalt, itt ha rákattintok a download gombra akkor kivisz a főoldalra ahol letölthető a legújabb 49... verzió. Snitt slussz.

Innen a kék Free downloadra kattintva

ide jutok:

ahol a legfrissebb letölthető.
De nekem a 36.... kéne.

(#57206) Frawly válasza ALFA (#57190) üzenetére


Frawly
veterán

Ne haragudj, de annyi szakmaiatlan dolgot írtál, hogy nem bírom ki, hogy ne válaszoljak. Valahogy az tűnik ki az írásodból, hogy te nem tudod mit beszélsz.

Linuxon nincs szükség drivernyilvántartásra, mivel nem kell vele egyáltalán vergődni, de a legrosszabb esetben is max. a hálókártyához VAGY Wi-Fi-kártyához ÉS a videókártyához kell driver, hangsúlyozom, a legrosszabb esetben, mert reálisabb esetben ezek közül is csak egy egyikhez vagy egyikhez sem. Ehhez nem kell nyilvántartani semmit, friss kernelt kell használni meg frissített rendszert, és a rendszerrel frissülni fog a driver is, együtt a többi alkalmazással, egyenesen az ellenőrzött tárolóból. Egyébként Linuxon is lehet listába rendezni (grafikus és konzolos felületen is), hogy milyen csomag van fent, milyen verzió, mik a függőségei, hogyan került fel, ez kb. helyettesíti azt a listát, amit említettél. Nyilván nem teljesen olyan, mint Windowson, de szükség sincs rá, mert a Linux nem Windows, eleve más elvek mentén működik, nincs exe/dll, nincs registry, más forrásból kerülnek fel az alkalmazások és rendszerösszetevők, máshogy kezelik a drivereket, stb..

Aki meg CMS-t, Drupalt, PHP-t azért használ, fejleszt Windowson, mert van rendszer-visszaállítási pont, az egy kontár. Egyrészt erre rendes fejlesztőkörnyezetben a verziókövető rendszerek valók, másrészt meg Linuxon is vannak a visszaállítási pontoknak megfelelő mentésekre megoldások, kapásból a Btrfs, ZFS fájlrendszerekben van snapshot funkció, ami megbízhatóbban működik, mint a Windows visszaállítója, utóbbi vagy sikerrel állít vissza, de sokszor nem. Saját szememmel láttam, hogy Windowsok nem is olyan régi, utolsó visszaállítási pontot nem tudnak visszaállítani, mikor kéne, és elég hozzá egy elcseszett drivert feltenni, hogy aztán se csökkentett módban, se korábbi visszaállítási ponttal se lehessen visszahozni a működő rendszert (max. csak lemezképből). És ezt úgy írom, hogy nem csak az XP-t meg a 7-est ismerem valamennyire, hanem az összes eddig megjelent verziót, jó, talán a 8.x-et és a Server kiadásokat kicsit felszínesebben.

Linuxhoz az oktatóanyagokat el lehet felejteni. Eleve a tananyagok tradicionálisan nehezen követik le a változásokat, és a 99%-uk még a systemd előtti időkből való, már csak emiatt is nem valami hasznosak, de a többség mindig is elavult és túl elméleti volt. Linuxot, ahogy más dolgokat is az IT-ben, gyakorlatban kell tanulni, fel kell tenni, ha más nem egy tesztrendszerre vagy virtuális gépre és használni. Úgy lehet menet közben megismerni, meg egyes problémák megoldásakor apránként utánaolvasni, hogy mi micsoda a rendszerben, miben tér el a Windowstól. Hangsúlyozom, hogy a felmerülő problémákat megoldani kell, és nem megkerülni windowsos dualboottal meg Wine-os megoldásokkal, mert úgy nem a Linuxot fogja a delikvens megtanulni, hanem a dualboot és a menekülőutak művészetét. Használni kell és nem szabad feladni. Plusz nem szabad elvárni, hogy úgy működjön, ahogy a Windows.

(#57207) Frawly válasza tordaitibi (#57205) üzenetére


Frawly
veterán

Választani kell a lenyíló két listában disztrót és csomagformátumot, a két vastagított sor alatt. De ne tedd! Fő szabály, főleg kezdőknek, hogy tárolón kívüli forrásból nem telepítünk semmit sem. Esetleg ha nem is fő hivatalos tároló, de valami megbízhatóbb PPA, vagy annak megfelelő külsős tároló. Ilyen-olyan oldalról összevadászott szoftvereket nem használunk.

A böngésző meg pláne egy olyan műfaj, hogy csak új verziót használunk belőle, mert az egyrészt benne van a tárolókban, és magától is fog frissülni a jövőben, másrészt meg a web mindig változik, tartani kell a lépést feature-ben, és foltozottságban biztonságilag.

Kezdjük ezért az elején. Mi az, amihez neked 36-os Opera kell és nem jó a legújabb? Melyik disztróhoz is kéne ez neked?

(#57208) zseko válasza Rimuru (#57187) üzenetére


zseko
veterán

Az eredményt megosztanád esetleg, kíváncsi vagyok, jöhet privátban is. Mivel nem linux a fő platformom, így hülyeségeket nem akartam beírni hogy lássam. Egyébként 2009-től használtam csak linuxot, két évig, arról jó emlékeim vannak. Sajnos azóta sincs olyan amelyikkel ne lett volna valami problémám (leginkább teljesítménybeli), a windows mindig is jobban, problémamentesebben működik :(

HR24.hu

(#57209) ubyegon2 válasza zseko (#57208) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Akár megírhattad volna magad is privátban, ha kíváncsi vagy az eredményre és privátban kérsz választ!

Arra itt értelemszerűen senki nem kíváncsi, hogy ismét tájékoztass bennünket, mennyivel jobb neked/szerinted a Windows. :(

(#57210) ubyegon2 válasza herdsman12 (#57202) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A xorg.0.log és a dmesg, amit érdemes megnézned, ha nem látsz benne semmi furát, akár ide is berakhatod a pastebin-nel.

A Strech-be és az új MX-ben is ugyanaz a xorg és mesa van, így ez nem lehetne a probléma forrása, viszont a kernel Debianban 4.9, az MX-ben 4.13-as, ez már lehet az ok. De kiiderül a logokból, reméljük.

(#57211) tordaitibi válasza Frawly (#57207) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Nem tudok választani disztrót, mert inaktív a lefelé mutató nyíl.

linuxmint 18.3 xfce 64 bit, és azért kellene a 36. Opera mert abban még benne van az npapi támogatás, ami csakis az Internet Explorerben van egyedül már csak. A munkámhoz viszont ez kellene, mert vagyonőr vagyok és napi szinten 8-10x rá kellene nézni távoli dvr-ekre, amit csakis az Internet Explererrel tudok megcsinálni.
Így naponta többször ezért kell rebootolnom a windowsba.
És igaz hogy még megmaradt a dualboot Mint-W10, de szeretnék végleg szabadulni tőle. A m-sata ssd-n legalább lenne +40Gb helyem akkor még, ez sem megvetendő :)
Elegem lett a Windows 10-ből, azért nyaggatlak itt titeket a gondjaimmal mert 1 hete átálltam a Mint-re, de teljesen láma vagyok még hozzá.
Az marhajó hogy ha mégis levadászom az Opera36-ot, és még jó is lenne, és 10 perc múlva befrissül, háát tökjó..

Vagy ajánljál valami külső progit a dvr-ekbe belépéshez, mint win alatt a DVRPlayer. CMS, EMS SMS és hasonlók.
Linux alá nem találtam, van MAC és Android, meg win.

(#57212) ubyegon2 válasza tordaitibi (#57211) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem biztos, hogy jól értem, mire van szükséged, de biztonsági kamerákhoz van néhány program Linuxra is. [link] [link]

(#57213) tordaitibi válasza ubyegon2 (#57212) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Majdnem jól értetted, de nem a kamerákat, hanem az ezek képét rögzítő eszközökbe kellene távolról "belemásznom"
DVR, digital video recorder, ezek 4-8-16 stb kamera képét rögzítik, távolról neten bárhonnan be lehet lépni a dvr-be és akár visszanézni bizonyos intervallumot,egy adott kamera képét kinagyítani, lassított-gyorsított visszanézés-keresés, vagy a megadott idöbe készült felvételeket a pc-re menteni, magát a dvr-t távolról konfigurálni, újraindítani. stb.
Konkrétan 3 ilyen eszközt menedzselek az őrházból és mind a 3 más cég gyártmánya, más-más saját célprogrammal a legideálisabb a kezelése,
Namost ezt mind kiváltja az Internet Explorer mert az első csatlakozásnál lehúzza magának a dvr-ről a megfelelő active-x plugint, és máris működik minden egy darab böngészőből. Roppant kényelmes így.

(#57215) csixy válasza zseko (#57214) üzenetére


csixy
addikt

"innentől ignorálom a topikot" :R Ebbe legalább beletaláltál! Mégiscsak van önkontrollod.
Amíg ilyen a hozzáállásod ezt hálásan megköszönnénk ! Kicsi több tiszteletet gyakorolj a másik ember irányába.
Stílus revízió után szerintem gyere vissza. Tegyél fel konkrét kérdéseket és remélhetőleg lesz rá konkrét válasz.
Mellesleg egy mint vagy egy manjaro úgy ketyeg mint az óra.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57216) tordaitibi


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Ez nekem magas.
A Firefox címsorából kihúztam az asztalra egy linket vagy ikont vagy parancsikont vagy hivatkozást, weblinket, nem tudom hogy hívják itt pontosan. Amire ha rákattintok, bármelyik böngésző behozza az oldalt.
Namost ezzel gyakorlatilag semmit nem tudok csinálni.
Ha rákattintok, felordít hogy biztos, tutira, akarom, legyen végrehajtható, de nem biztonságos, mégis akarom?
Hát én hoztam létre 10 másodperccel ezelőtt.
Át akartam másolni a háttérvinyómra, és semmilyen módon nem engedi. Ilyenkor..?

Kicopztam, xed-be elmentettem szövegfájlba a linket, majd becopizom a másik böngészőbe, ezt a fájlt legalább engedi mozgatni másik meghajtóra, dehát ez nagyon furcsa.

Szerk, mégegy, a xed hogyan vehető rá hogy indulásnál ne a bohafa...sznyi betűmérettel induljon, a nagyítás nagyon "barátságos", 3 gombot kell egyszeer nyomni, a ctrl, a shift meg az egyenlőségjelet, hát aki ezt kitalálta...
És nem jegyzi meg.

[ Szerkesztve ]

(#57217) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

A személyeskedést, sértő megjegyzéseket tartalmazó hozzászólásokat az előbbi figyelmeztetéstől függetlenül is törölném, bárkit érint is, ez nem közélet, ahol a közszereplőt nyugodtan lehet sértegetni!

Sokakat zavar szakmai fórumon az ilyesmi, ezért újra kérem, ha valaki sértegetés, személyeskedés nélkül nem tud hsz-t írni, akkor inkább ne tegye. Várjon, amíg lehiggad és akkor írjon. Köszönöm a topiklakók nevében is! :R

(#57218) csixy


csixy
addikt

Van kettő darab IP kamerám . Az egyik saját flash player plugint használna , de az már csak az explorerben hajlandó elindulni, a másik tud jávát, vagy aktív x-et . Linuxban van valamelyikre megoldás?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57219) ubyegon2 válasza tordaitibi (#57216) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

xed betűméret, Szerkesztés, Beállítások:

Ez a FF-ből való link áthúzás nálam Cinnamonon működik asztalra is és egyből másik meghajtóra is fájlkezelőn keresztül. Tippem sincs, nálad mi lehet most a bibi. :U

[ Szerkesztve ]

(#57220) Frawly válasza tordaitibi (#57205) üzenetére


Frawly
veterán

Az az oldal valóban nem működik, csak a legújabbat engedi letölteni. Itt van a 36-oshoz működő link az Opera fájlszerveréről. Elvileg Mint alatt a grafikus csomagkezelő vagy archívumkezelő meg fogja nyitni, ha az első nyitja meg, akkor telepíteni kell, ha a második nyitja meg, akkor tetszés szerinti helyre ki kell bontani. Vagy terminálból a dpkg -i paranccsal telepíteni.

Amúgy ezen még rugóznék, hogy pontosan milyen NPAPI plugin miatt kell? Mert ha Flash, az nem a DVR-en múlik, hanem a Pepperflasht kéne feltenni, és működni fog tovább a Flash-kontent az eszköz webes felületén.

Szerk.: ha ActiveX kell, az nem fog menni semmilyen más böngésző alatt, az csak IE/Edge only. Akkor lehet azt csinálni, hogy Wine-t telepítesz, abban van legacy IE, és az talán tud ActiveX-et.

[ Szerkesztve ]

(#57221) Frawly válasza zseko (#57208) üzenetére


Frawly
veterán

Pontosan milyen gépről is van szó? De nem úgy értem, hogy régi, vagy új, meg hogy kocka alakja van, meg virágváza van-e rajta, hanem pontosan mik vannak a konfigban. Milyen disztróval voltak teljesítményproblémáid? Ne csak disztrónevet írj, verziót is.

Egyébként ha teljesítményproblémát érzékelsz, az vagy videókártya driver problémájára utal, vagy az adott géphez (CPU+RAM) nem illő grafikus felület erőltetését.

(#57222) HoTaZo


HoTaZo
őstag

Sziasztok!
Ugy nez ki, hogy eljutottam a falig egy LG K1-es laptoppal a Win.XP es a gep adta lehetosegekkel.
Volt egz halvanz remenyem, hogy a kamionban meg fel tudom hasznalni videochatelesre, mozizgatasra, telefonom (Huawei G8) kijelzojenek tukrozesere. De gyengenek bizonyult ehhez a feladathoz.
Igy egy utolso eselyt adva a vasnak kovettem inf3rno kollegank ezen tanacsat es pendrive-rol futtatva Linux Mint, Mate-rol (bal alul a Menunel, ha a kurzort ravezetem, akkor Linux Mint 18.3 Sylvia-t mutat) irom ezen sorokat. Meg ay internet kapcsolat is oszejott, pedig elso alkalommal talalkoyok Linuxxal. :)
Meg nem inditottam a telepitest, win mentes hianya es mint lathato (ekezetek nelkuli) nem megfelelo bilentyuzet kiosztas, tovabba foltos megjelenites hibak, osszezavarodo betuk (amikor a kurzor elhalad felettuk), lefagyas miatt.
Kerdeseim: Lehet-e Linuxxal ebbol a gepbol normalisan mukodo videolejatszasra, videochatelesre, telefon kijelzo tukrozesre bevetheto gepet varazsolni?
Nincs szuksegem grafikai, tablazatkezelo, szovegbeviteli stb programokra. Egy meg inkabb lecsupaszitott OP rendszer erdekelne.

Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.

(#57223) Lathronos válasza HoTaZo (#57222) üzenetére


Lathronos
őstag

A leírtak alapján ez még futhat rajta: Bodhi vagy WattOS 10 Microwatt

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#57224) ubyegon2 válasza csixy (#57218) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezekből próbáltad már valamelyiket?

(#57212)

(#57225) hcl válasza csixy (#57218) üzenetére


hcl
félisten
LOGOUT blog

Javara van, ActiveX-re, amennyire tudom, semennyire. Ha nagyon régi a Java applet, akkor a Java security-ben felvenni a címet megbízhatónak + a böngészőben engedélyezni, és mennie kéne. Mi munkahelyen szívunk ilyennel...

Mutogatni való hater díszpinty

(#57226) tordaitibi válasza Frawly (#57220) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Annyit tudok ez valamilyen plugin, IE alatt active-x vezérlő, Opera és Firefoxnál pedig valamilyen bővítmény.
Tutira működik mert pl. otthon még windows xp-t használok (most ne menjünk bele miért, de szívesen elmondom ha v.ki kíváncsi rá) és mivel xp alatt asszem a 30.. verziónál megszűnt ugye a támogatás, ezért megállt ezen a verzión és remekül működik, a foxi és az opera is lekezeli a dvr-eket. Az újabb verziók nem, nem engednek semmi idegen bővítményt telepíteni. Chrome-ról szó se essen, az már lassan IOS, annyira zárt lett.
WebKit plugin asszem amúgy a neve.
A legújabbak már lassan tiszta Android, csak saját store, saját bővítmények, minden tiltva.Talán a Foxi hekkelhető de ezért én nem ásnám bele magam mélyebben a configba való órákig turkálásnak.

Szerk, nem írnák új hsz-t, Sweet Home 3D telepítésekor ez:

Ilyenkor hogyan tovább..?

[ Szerkesztve ]

(#57227) tordaitibi válasza tordaitibi (#57226) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Feladtam,
lefuttattam a sudo apt-get install -f parancsot,
namost a terminálon belül beadott egy ablakot, valami java, azt se okézni, se eltüntetni, se yes se enterrel nem lehet, kiléptem a terminálból és megpróbáltam mégegyszer, hibaüzenet, a nemtudommármelyik könyvtárat más is használja, zárolás nem oldható fel.
Semmit nem lehet telepíteni, törött csomagokra és függőségekre hivatkozik. Akkor most..?
Nekem ez nagyon magas rendszernek tűnik így 1 hét után...

Konkrétan:

tibi@tibi-mint ~ $ sudo apt-get install -f
[sudo] tibi jelszava:
E: Nem sikerült zárolni: /var/lib/dpkg/lock - open (11: Erőforrás átmenetileg nem érhető el)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, lehet hogy másik folyamat használja?

[ Szerkesztve ]

(#57228) growler válasza tordaitibi (#57227) üzenetére


growler
őstag

Zárj be minden más csomagkezelőt (synaptic, szoftverközpont)
Csak a terminál legyen nyitva.

(#57229) ubyegon2 válasza tordaitibi (#57227) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem roppant egyszerű a felépítése a Linuxnak, csak el kell felejteni a Wint, úgy könnyebb megérteni. Most az a helyzet nálad, hogy felraktad és még mielőtt megértenéd a legegyszerűbb működési elveit a Linuxnak, már próbálgatnád, ez teljesen normális, minden laikus így kezdi. Ez azért nem baj, mert ha egy folyamatban elakadsz és utána meg tudod oldani, az könnyebben rögzül. ;) Nem kell elijedned a Linuxtól, csak meg kell szokni, hogy itt kicsit más a dolgok működése, mint Winben. Nemsoká rájössz, mennyivel egyszerűbb a felépítése és a kezelése.

Ahogy a kolléga is írta, rendszerfolyamatokba avatkozó program csak egy működhet. Azt a Szoftverközpontot inkább csak arra használd, hogy keresgélj benne, ne onnan telepíts!

A Synaptic jobb lenne kezdésnek. Kipróbáltam, nekem onnan feltelepült a sweethome3d.

Valami hibát is jelez a tárolókkal kapcsolatban nálad, milyen tárolók vannak fenn?

inxi -r parancs kimenete

Synapticban meg tudod nézni, milyen függőségeket igényel a program, de ezeket a Synaptic és a terminal telepítés is kezeli, felrakja, ha elérhető a számára hozzáférhető tárolókban. Neked ezekkel a függőségekkel Mint alatt nem kell foglalkoznod.

A zöld négyzet jelzi a képen, hogy telepítve van a csomag.

Nézzük meg a tárolóidat először. inxi -r parancs

Pontosan melyik rendszert használod most? inxi -F kimenet jó lenne, ez nem olyan hosszú, nem kell pastebin sem. Csak másold ide a kimenetet.

[ Szerkesztve ]

(#57230) tordaitibi válasza growler (#57228) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

És ubyegon, újraindítottam a gépet,

Holnap próbálkozom amiket írtál, most mentem haza.

(#57231) Tarill


Tarill
őstag

üdv! felraktam egy teljesen szűz gépre egy linux mint 18.3-at, és az a gondom hogy a monitort nem elsődlegesnek érzékeli és nincsenek se ikonok se tálca az ikonokat már elő tudtam hozni de a tálcát még nem :/ valaki tudna segíteni?

(#57232) csixy válasza ubyegon2 (#57224) üzenetére


csixy
addikt

Tegnap próbáltam, de nem lett jó. Most meg nem ott vagyok.

(#57225) hcl :
Köszi a javát még megnézem , de a nonie pluginos nem ismeri a javát , az ezek szerint csak explorerben fog menni.

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57233) CPT.Pirk válasza Tarill (#57231) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Miközben csak egy monitor van a gépre kötve?

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#57234) csixy


csixy
addikt

A Linux Respint hogy kell telepíteni és használni, mert sehol egy használható leírás róla.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57235) Tarill válasza CPT.Pirk (#57233) üzenetére


Tarill
őstag

igen1 db monitor az alaplapi vga kimenetre kötve, videokari nincs a gépben egy itx lap nincs is pci-e slot, alapból egy tök üres képernyőm van, jobb klikkel tudok bármit is előhozni, ikonoknál nyomtam egy olyat hogy asztali ikonok megjelenítése nem az elsődleges kijelzőn, és úgy megjöttek, de menü nincs. még leállítani sem tudom csak gombbal, se egy firefox se az üdvözlő első lépéses beállítások se jelennek meg :/

[ Szerkesztve ]

(#57236) HoTaZo válasza Lathronos (#57223) üzenetére


HoTaZo
őstag

Köszönöm! :R

De nem most, jobban mondva nem ezzel a géppel lesz belőlem kezdő Linuxos.
A gép a túlvilági bitek mezejére lépett.

Si jeunesse savait, si vieillesse pouvait.

(#57237) ubyegon2 válasza csixy (#57234) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az mi pontosan? Fedora Spin?

(#57235) Tarill

Live-ban is csinált ilyet? Induláskor jobbfelső sarokban nem jelent meg egy szürke négyzet olyan szöveggel, hogy a Cinnamon szoftveres leképezésben indult? Ja, hogy azt nem említetted, milyen asztali felületet használsz......

[ Szerkesztve ]

(#57238) Tarill válasza ubyegon2 (#57237) üzenetére


Tarill
őstag

Mint 18.3 Cinnamon, semmi nem jelent meg csak az üres képernyő először azt hittem tölt, de nem, jobb klikkre lejön a menü és kb ennyi amit látok :(

(#57239) ubyegon2 válasza Tarill (#57238) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez nem az a múltkori nem túl izmos gép? A Cinnamonos felület elég combos igényű....

Amúgy szoftveres módban a Cinnamonnál nem látszik a tálca, de ott van, csak le kell egerezni vagy nyíllal lemenni.

Ctrl+Alt+T lenyomására bejön a terminal? ha igen, egy inxi -F kimenetet berakhatnál.

Ebben az említett állapotban a Win gomb is működne. Ha fljön a terminal, a Firefoxot próbáld elindítani, ha elindul, látni fogod, hogyan fut.

[ Szerkesztve ]

(#57240) Tarill válasza ubyegon2 (#57239) üzenetére


Tarill
őstag

ez már egy másik gép :D egy atom d2700 2 giga ddr3-al, megpróbálom amit írtál és bemásolom

a win gomb nem megy, legalább is nem látom olyan mint ha egy távoli asztalon lennék :/

itt a kép, ezer bocs hogy telefonos de máshogy nem tudom hogy eljuttatni ide

[ Szerkesztve ]

(#57241) csixy válasza ubyegon2 (#57237) üzenetére


csixy
addikt

a remastersys forkja

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#57242) ubyegon2 válasza Tarill (#57240) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem azon a Cinnamon nem fog futni, nézd át inkább az itt javasoltakat, ezt venném elsőre, mert ezt már raktam nagyon gyenge gépre viszont még elfogadhatóan is néz ki.

*************************
Látom a képet, persze, gondoltam, hogy csak így tudod kifotózni.....

Az Atom proci a bottleneck és még a 2GB-ból is lejön a megjelenítésre elég sok.
Most már tuti, hogy az előbbi linkekben található disztrókkal kellene próbálkoznod. Cinnamon nekem egy régi 2magos Intel procival és 4GB memóval elmegyeget, de Atom-on kizárt.

[ Szerkesztve ]

(#57243) lev258 válasza csixy (#57241) üzenetére


lev258
veterán

Talán kezdd ott, hogy mit írnak az oldalon és github-on.
Ahogy látom, csak Debian rendszerre ajánlják (a Mint is említve van, viszont valószínűleg annak is csak a Debian változatára gondolnak, mivel az Ubuntut kifejezetten nem ajánlják).

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#57244) lev258 válasza Tarill (#57240) üzenetére


lev258
veterán

Próbálj XFCE-t vagy inkább Lubuntut. A videókártya a gyenge pont.
Sajnos ez nem Intel, hanem PowerVR. Annak pedig még Win-en sem díjnyertes a támogatása, főleg nem Linuxon.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#57245) ubyegon2 válasza lev258 (#57244) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A videókártya a gyenge pont.

Az tuti, mert nincs! :P

Amit linkeltem, abban még Kapitány Unikornisos Puppyja is benne van, de 17.3 XFCE is menne, valamiért nekem anno csak az indult el egy Siemens-akármi gépen 3/4gigával, nem pörgött, de stabilan működött minden.

[ Szerkesztve ]

(#57246) Tarill


Tarill
őstag

rendben köszi a segítséget mindenkinek :) ezt az xfce-t próbálom először, de asszem már csak jövőre :D :R :R :R

(#57247) ubyegon2 válasza Tarill (#57246) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Reméljük, akkor a jövő év legalább sikeresen indul! :Y

(#57248) Frawly válasza tordaitibi (#57230) üzenetére


Frawly
veterán

Írja, hogy milyen csomagok hiányoznak neki (openjdk-6-jre, java2-runtime), ezeket kéne felrakni sudo apt-get install paranccsal, majd újra próbálkozni sudo dpkg -i Opera36-csomagja.deb-bel. Fontos, hogy tényleg ne legyen megnyitva a csomagkezelő másik példányban, mert lock-olásra fog hivatkozni megint.

(#57249) Frawly válasza Tarill (#57240) üzenetére


Frawly
veterán

Az Atom N2600 és a D2700 a legszutyokabb proci, amit elmúlt 15 évben kiadtak, és a beleintegrált GMA3600 és GMA3650 pedig a két legszutykosabb VGA-lassító chip, amit a földkerekségen valaha kiadtak, még a hulladék PowerVR-os chipek között is a létező legocsmányabbak. Linuxra abszolút nincs hozzájuk 3D/DRI driver, csak 2D-s szoftver renderes driver a kernelben, egyáltalán nem lesz Vsync vele, nem fognak menni a 3D-s alkalmazások, még a böngésző sem tudja majd használni a 3D-s gyorsítást, tearingelni fog a kirajzolás még kompozitorral is, nem csak görgetés közben, de videólejátszás alatt is.

Ezekhez elvileg Windows 7-re vannak csak driverek, de már az alatt sem működik, mert látszólag felmegy, de ott is tearing van, meg nem futnak a 3D-s alkalmazások, képi hibák vannak, meg lefagynak, vagy el sem indulnak. Ezek a hulladékok Windows alatt is használhatatlanok. Dobd ki a szemétre, komolyan mondom. Tudom miről beszélek, volt ilyenem nekem is. Vegyél helyette egy olcsó, használt, refurbished X220, X230-as Thinkpadet, vagy Dell 6230-at, elég olcsóak ezek már, és normálisabb CPU/GPU-val kapod (ami tényleg normálisan működik minden OS alatt, 64 biten is), meg több giga RAM-mal, és csak 2 inch-csel nagyobbak, mint a 10 inches, semmire nem jó atomos netbookok, és alig drágábbak. Az említett üzleti subnotik tartósabbak, gyorsabbak, nem avulnak el még sok évig. Ezek az atomos netbook-hulladékok már a kiadásul pillanatában használhatatlan és elavult szutykok voltak, sem nem megbízható, sem nem tartós, de terméktámogatás, se driver. Jó, hogy már nem gyártják őket, tényleg a legalját képviselték mindennek.

(#57250) lev258 válasza Frawly (#57249) üzenetére


lev258
veterán

Úgy egy hete egy hasonló gépre Lubuntut tett fel egy érdeklődő, neki bejött és azt írta, a videók se szaggatnak.
Persze jól tudom én is, hogy ezen a hardveren ne várjon sokat az ember, de néha azért még elfogadható módon működhet.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.