Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58951) csixy válasza King Unique (#58949) üzenetére


csixy
addikt

Köszi. Én is azért írtam , mert már megtapasztaltam az általam megírt dolgokat.
Igaz csípőből tüzeltem egyből és nem tudtam , hogy már más is válaszolt a kérdésre. :DDD

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58952) Frawly válasza ubyegon2 (#58940) üzenetére


Frawly
veterán

Örülök, hogy nem vetted sértésnek. Ezek szerint annyira gondot nem okoz mégse számodra, ez is jó hír. Próbálj vele gyűrődni. Az idegennyelvtudás olyan, hogy mindig fel lehet lépni egy szinttel benne a jelenlegi tudásodhoz képest, legyen az akármilyen alacsony vagy magas. Nem is baj, ha kilépsz a jelenlegi szinted komfortzónájából, és olvasgatsz kicsit nehezebb szövegeket, attól fogsz fejlődni. Teher alatt nő a pálma.

Ráadásul ezek az angol nyelvű linuxos wikik nem csak Arch esetén ajánlottak. Az Arch Wiki, Gentoo Wiki, Debian Wiki ajánlott olvasmány akkor is, ha valaki mondjuk Mintet, Solust, Fedorát használ, egy csomó problémára meg lehet találni bennük a megoldást, meg nem véletlenül hivatkoznak ezek keresztben egymásra. Legfeljebb arra kell ügyelni, hogy ha nem az adott Wiki disztróját használod, akkor a csomagnevek nálad lehetnek mások, meg a default beállítások, szóval nem lehet az ott írtakat ész nélkül, 100%-ban alkalmazni, kell egy kis leleményesség is hozzá.

(#58953) Frawly válasza icemad (#58941) üzenetére


Frawly
veterán

Nagyon gyenge gépre tökéletes a Sparky Linux IceWM-felülettel. Még relatíve egész szépen néz ki és felhasználóbarát is, egy próbát megér. A Samsung NC10 egy nagyon gyenge netbook, Atom 270-es proci van benne, szó szerint egy szénné avult fos, újkorában is harmat gyenge volt, azóta eltelt 10 év nem dobott a használhatóságán. Win10-et mindenképp erősen el kéne felejteni rajta. Ha YouTube-ozna, akkor az XP-t is, mert azt már a böngészők nem támogatják. Az Atom 270-es proci mindössze 533 MHz FSB-s, 2 szál, de csak 1 mag, kevés L2 cache, erősen visszavágott fogyasztás, már egy tisztességes P4-es gép szintjét sem üti meg, manapság meg minden erősebb Core 2 Duo procinál gyengébb CPU teljesen használhatatlan már.

Lehet Sparky Linux alatt is csak úgy fog rajta menni a gördülékeny YouTube-lejátszás SD-ben, hogy mpv-t vagy SMTube-ot, vagy minitube-ot kell használni hozzá, nem böngészőben kell lejátszani. Ilyen régi gépre majdnem teljesen mindegy mit teszel, használhatatlan lesz, akkor érdemes inkább egy szép csipketerítőt virágvázával rátenni, arra még jó.

(#58954) Frawly válasza ubyegon2 (#58940) üzenetére


Frawly
veterán

Kimaradt: 16 giga RAM tényleg overkill Linux alá, átlag felhasználásra. Ez így van nálam is. De ha már megvettem, megvetted, legyen használva, ne add el. Nem romlik meg a gépben sem. Anno ezzel én is túllőttem a célon, bővítettem a gépet, mert csak 4 GB RAM-mal jött, amiből sokszor kifutottam. Úgy voltam vele, hogy 16 gigát támogat, kimaxolom, később már nem kell vele újabb kört fetrengeni, ha a 8 giga nem lenne elég a jövőben. Tévedtem, csak a pénzt pocsékoltam el ennyi RAM-ra. Annyi tanulságot azért levontam belőle, hogy a másik gépben meghagytam a 8 gigát, ott nem bővítettem.

16 giga RAM-ot csak újabb játékok tudják kihasználni átlag felhasználásnál, de ilyen régebbi laptopokon meg ahhoz a CPU vagy a GPU gyenge.

(#58955) Frawly válasza icemad (#58945) üzenetére


Frawly
veterán

Neked még egy válasz, és befejezem a floodot.

Ha ilyen régi gépet kell gatyába rázni, az mindig hekkeléssel jár, pl. terminálban kell bűvészkedni. Ha ezt nem tudod vállalni, meg így is csak 3 órákat alszol, inkább dobasd ki a gépet a tulajjal. Rendszeresen még napi 6 óra alvásátlag is rettenet kevés, tönkre fogsz menni néhány év alatt, ha nem alszol rendesen, arra mindig kell időt hagyni, kerüljön akármibe, meg mulassz annak rovására bármit.

[ Szerkesztve ]

(#58956) ubyegon2 válasza Frawly (#58952) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Örülök, hogy nem vetted sértésnek. Nem találtam benne sértőt amúgy, de nem szoktam megsértődni, felkapom a vizet meg morgok egy darabig, ha valaki beszól, de ez elmúlik elég hamar.

Nem is baj, ha kilépsz a jelenlegi szinted komfortzónájából, és olvasgatsz kicsit nehezebb szövegeket, attól fogsz fejlődni.

Nem szeretek kilépni a konfortzónámból.

Teher alatt nő a pálma. :DD Ez volt kiírva a páncélszekrényemre sokáig, utána megörökölte a helyettesem. Hasznos mondás volt.

(#58954) Frawly

Memóriát most eladni érdemes! Igaz az enyémet se viszi kutya se. :N

Amúgy meg ez nem flood, az új szabályok szerint főleg nem, normális mindenkinek külön hsz-ben válaszolni 5 percen belül is.

Sparky Linux katasztrófa amúgy, nemrég próbáltam, igyekszem elfelejteni. Még a Manjaronál is szörnyűbb. ;]

[ Szerkesztve ]

(#58957) Frawly válasza ubyegon2 (#58956) üzenetére


Frawly
veterán

Sparkyt még nem próbáltam, de felfigyeltem rá, mikor skami tett róla közzé review videókat a YouTube-on. Egy nagyon régi, lófasz laptopra tette fel, amiben volt kb. 1 giga RAM, meg valami régi celeroncs proci, és mégis nagyon reszponzív maradt a rendszer. A videókon elég felhasználóbarát rendszernek tűnik, a telepítése és beállítása is, minden ki van vezetve a GUI-ra, hogy ne kelljen terminált bővülni.

Mi volt vele a bajod amúgy? Ha annyira nem jön be, akkor antiX IceWM-et meg lehet próbálni helyette, az is elég hasonló pehelysúlyú disztró. Vagy Manjaróból is vannak ilyen minimálWM-es változatok.

(#58958) ubyegon2 válasza Frawly (#58957) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nem emlékszem mi volt vele a baj, valami olyan, hogy egyből le is szedtem, nem kinlódtam vele. Igaz, hogy ebből hiba volt azt levonnom, hogy nem jó, mivel minden disztró jó/rossz működése hardverfüggő is. :B

Skami Puppletjei rendkívül jók amúgy ősöreg gépeken, egyszer kipróbálok egyet, van a szekrény aljában egy félhalott öreg laptop, amin egyedül a Mint XFCE 17.3 bootolt be eddig.

[ Szerkesztve ]

(#58959) vmk


vmk
tag

Sziasztok.

Manjaro KDE-nek van live módja?

(#58960) Dave™ válasza vmk (#58959) üzenetére


Dave™
nagyúr

Szia, igen.

(#58961) vmk válasza Dave™ (#58960) üzenetére


vmk
tag

Szuper, köszönöm.

(#58962) ubyegon2 válasza vmk (#58961) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

FONTOS! Mint a legtöbb Linux disztribúciót, így a Manjarot is ki tudjuk úgynevezett Live rendszerként, telepítés nélkül is próbálni, egyszerűen pendrive-ról futtatva.

Lehet, hogy ezt a remek írást el kéne olvasnod, ha már a Manjaro KDE érdekel! ;)

Linux a mindennapokban: Manjaro KDE

(#58963) vmk válasza ubyegon2 (#58962) üzenetére


vmk
tag

Köszi neked is. Tetszik a dolog, kipróbálom mindenképpen.

(#58964) kicsi83


kicsi83
tag

Sziasztok, Logout cikk után úgy döntöttem kipróbálom linuxot (Manjaro KDE Edition 17.1.6). Először VMWare-ben aztán live-ban próbáltam, minden rendesen működött, így gondoltam felteszem HTPC-re Windows mellé. Ezt a videót követtem, minden tökéletesen is ment de a GRUB telepítésénél (itt a wiki oldalát követtem), de a grub-install /dev/sda5 (itt azért 5, mert azt hagytam bootnak) parancsnál azt írta, hogy command not found. Próbáltam utánaolvasni, de elvileg ennek működnie kellene. Chroot alatt csinálom, szóval nem értem. Valakinek esetleg valami ötlet mit ronthatok el? Elég newbie vagyok szóval minden segítségért, előre is köszönet :R :R

(#58965) CPT.Pirk válasza kicsi83 (#58964) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha csak annyi kell, hogy legyen egy bootloadered amiből bármelyik rendszer indítható, akkor csak simán fel kellene tenni a Manjaro-t egy partícióra, és akkor a partíciót tartalmazó háttértár boot területére felrak egy grub-ot.
Legalább is kb. minden disztró így működik alap telepítésben.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58966) kicsi83 válasza CPT.Pirk (#58965) üzenetére


kicsi83
tag

Röviden következőt csináltam. Először Windowsban adtam 150 GB-t Linuxnak. Utána Liveboot Manjaro és
létrehoztam partíciókat (sda5-boot, sda6-root, sda7-home, sda8-swap). Ezután telepítés, fel is megy minden és a végén kellene GRUB-ot felrakni, hogy tudjon indulni Manjaro (ha csávónak igaza van a videóban, azért jó így, mert úgymond Win érintetlen marad) . Na itt akadok el, mert azt mondja, hogy nem ismeri a parancsot, így nem tudom GRUB-ot installálni. Poén kedvéért Winből EasyBCD-vel csináltam boot entry-t Manjaro-nak, de persze nem indul el, mivel nincs GRUB. Win egyelőre kellene, működne vajon úgy is, ha simán telepíteném Win mellé (Win úgymond érintetlen maradna?)? Bocsi, ha értetlen vagyok (első Linux install :D ) és köszi :R

(#58967) ubyegon2 válasza kicsi83 (#58964) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia! Ott rontottad el, hogy nem a cikk alapján telepítetted. YT-ra mindenki szeret manapság videókat felrakni, amit használtál útmutatónak....szóval mint a cikkben is látod, teljesen grafikus felületű a telepítő, ami nagyon megkönnyítené a telepítést, ha használnánk. Nem kell sem /boot partíció sem a GRUB felrakása, az, amit ott taglal az ember, az akkor kell, ha valami kinyírja a GRUB-ot, jellemzően egy Windows telepítés meglévő Linux mellé.
Ahogy imént a Kapitány mondta, csak telepíts egy partícióra és a GRUB-ot a rendszer megcsinálja ügyesen.

Menj vissza a cikk 2. oldalára és ha az 5. képhez érsz a telepítésnél, akkor normál telepítésnél talán 4 kategória lesz, a legalsót válaszd, a "Valami más" particionálást. A 7. képnél fogod majd látni, mit hajt végre a rendszer, itt nézd végig a meghajtókat, partíciókat és ha jónak látod, engedd tovább a telepítést. Csak a / partició az, ami szükséges, ha szükséged van /swapra, azt is az 5. oldalon látható ablakban tudsz megadni és a /home is csak egy választható opció. Ha nincs /home, a rendszer a / partición belül létrehozza magának, ilyenkor célszerűbb több helyet hagyni. 15-20GB már elég bőven a rendszernek a később telepített programok bőven elférnek majd. Ha töltesz le adatokat, arra figyelni kell, hogy ne a / -re töltsd.

Én is csak használom a rendszert, nem vagyok szagértő, ahogy a cikkíró is mondta amott. ;)

Ja igen, olyan nincs, hogy Windows mellé telepítünk. :N A pontos verzió igen fontos ebben az esetben. (7, 8 9 ,10)

A 7. oldali képen pontosan látni fogod az összes particiót, azt is látod majd, hogy ott marad a Win is NTFS-en. Ha nem látod, gond van. ;)

Jobb lenne nulláról kezdeni amúgy és semmilyen videót ne nézz, míg nem vagy kész!

[ Szerkesztve ]

(#58968) CPT.Pirk válasza kicsi83 (#58966) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

ubyegon2 írásához kapcsolódóan, hogy a későbbiekben ne szívasd magad.

Biosban (ha be van) "secure boot"-ot kikapcsolni.
Windowsban (ha 8 vagy újabb) "gyors rendszerindítás" funkciót kikapcsolni, ez az energiagazdálkodás alatt lesz. 7-nél nincs ilyen probléma.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58969) csixy válasza kicsi83 (#58964) üzenetére


csixy
addikt

Az sda5, már több mint 4, tehát feltehetően GPT lemezen dolgozol és valószinüleg UEFI "BIOS" van a gépen és a grubnak a /dev/sda2-re kellene kerülni /boot/efi csatolással formázás nélkül.

Itt van egy példa képileg:

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58970) kicsi83 válasza ubyegon2 (#58967) üzenetére


kicsi83
tag

Holnap nekiugrom, remélem akkor így menni fog (elnézést, Windows 7 mellé lesz amúgy :) ). Ha grafikus telepítést használom menni fog dual boot (választhatok, hogy Windows vagy Linux induljon)? Azért kérdezem, mert ha igen és tetszeni fog Manjaro (szerintem fog :D), akkor menne laptopra is (HP 8760w, gondolom menne gond nélkül ott is).

(#58971) CPT.Pirk válasza kicsi83 (#58970) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Igen, menni fog a dualboot. :)

De ha bizonytalan vagy benne, akkor tegyél fel virtuálba egy win7-et, megvan pikk-pakk és ki tudod próbálni még ott a virtuálban a mellé telepítést is a Linuxal.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58972) csixy válasza kicsi83 (#58970) üzenetére


csixy
addikt

Csak az a kérdés, hogy a vindows7-est hogyan teszed fel UEFI-s gépre ?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58973) CPT.Pirk válasza csixy (#58972) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Javíts ki ha tévedek, de jelenleg még minden uefi-s gépben van legacy mód. Idővel ez meg fog szűnni, de nem most.
Szerencsétlen Win7-nek amúgy azzal is komoly gondjai vannak, ha USB3-as slotból akarod telepíteni. :D

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58974) ubyegon2 válasza csixy (#58969) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Az sda5, már több mint 4, tehát feltehetően GPT lemezen dolgozol :Y Bocs, de ez elég Manjaros volt.....

Soha nem láttam még GPT partisémát, de ott az sda5! ;] (amúgy nemsoká megyek a Manjaro topikba, mert elég egzotikus problemám van a Manbox-szal vagy mi a neve annak.

(#58968) CPT.Pirk A videó miatt gyanítottam, hogy 7 van a kollégánál.

(#58970) kicsi83

Most már érted is az előbbiekből, miért lényeges a Win verziószáma. ;)

HP 8760w, jó vicc, ezen nagyon fog repeszteni!

A dualboot-ot nem rontod el, ha a particionáló ablakban pontosan ellenőrzöl mindent, de csinálhatsz egy főpróbát is, ahogy Kapitány írta.

(#58972) csixy Már fenn van a 7-es és nem UEFI-s a gép, miből gondoltad, hogy az?

(#58975) csixy Határozott fejlődést mutatsz! :D

[ Szerkesztve ]

(#58975) csixy válasza CPT.Pirk (#58973) üzenetére


csixy
addikt

Igazad van! épp mondani akartam, hogy legacy módban dolgozva fog sikerülni a művelet , de akkor max 4 primary partíció lehet , vagy 3 primary és egy kiterjesztett , , s a kiterjesztettben lehet több logikai partíció.

(#58974) ubyegon2 : Én egy GPT-s partíciós képet tettem fel .típusossan települt windows10-es mellé telepített két linux rendszerrel és egy plusz Adatpartícóval, de windows 7-es esetén nem a jánlanám a GPT-s sémát , ott mindenképp a legacy mód ajánlot ( amiről a Te képed szól).

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58976) CPT.Pirk válasza csixy (#58975) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ami normális szervezéssel bőségesen elégnek kell legyen. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58977) csixy válasza CPT.Pirk (#58976) üzenetére


csixy
addikt

Jó jó csak engem a /dev/sda5 kevert meg, de lehet az is , hogy nem értettem félre és tudattalanul UEFI-n kínlódik a Kolléga.

Ubiegon:
"Határozott fejlődést mutatsz! :D" : Kössz!

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58978) King Unique válasza kicsi83 (#58970) üzenetére


King Unique
titán

Addig meg szépen csinálhatnál a rendszerről egy mentést (lemezképfájl) másik fizikai lemezre, amihez számos program áll rendelkezésre (példák). De akár a beépített megoldás is használható. Ha ez megvan, akkor utána már nyugodtan lehet kísérletezni és szükség esetén könnyen visszaállítható az eredeti (érintetlen) állapot. ;)

Egyébként azt megadhattad volna, hogy legacy BIOS / UEFI szerinti telepítést csinálsz, partíciók helyzetéről egy screenshot stb. Ha egy kiterjesztetten belül logikai partíciókat hoztál létre, az úgy reális MBR-nél is, de elsődlegesként csak GPT-vel oldható meg. Az EasyBCD az UEFI-t pedig nem nagyon támogatja, tehát ha már ott sikerült linuxos bejegyzést hozzáadni, akkor gondolom az előbbi szerinti telepítésről lehet szó.

[ Szerkesztve ]

(#58979) ubyegon2 válasza csixy (#58977) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ne hagyd magad összekeverni, inkább agyalogjatok a Manjaro topikos gubancon. :) Ha már addig nyaggattatok, hogy csak belenyúltam.

(#58980) csixy válasza ubyegon2 (#58979) üzenetére


csixy
addikt

Örülök, hogy rászántad magad, nekem is van mintem is.
A manjaro és az UEFI-GPT közé azért ne rakjunk azonosság jelet. Bele kell az UEFI-be is kóstolni, ez csak az elején tűnik olyan bornyasztónak, később már az ember inkább az UEFI-t választja, ha van rá lehetőség.

(#58981) kicsi83 : Na ugye ugye! Mindenesetre nézd meg, hogy legacy módbam tud-e működni ?

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58981) kicsi83


kicsi83
tag

Uraim köszönet a segítségért, megnéztem UEFI Bios van a gépen (Asrock AM1H-ITX, mivel eddig csak Windowst használtam, ha lehetek őszinte nem teljesen értem miért fontos ez). Már települ Win 7 virtuálra, utána megy mellé Manjaro (nyilván ezzel kellett volna kezdenem). Lesz mit tanulnom az biztos :D

(#58982) Dave™ válasza ubyegon2 (#58979) üzenetére


Dave™
nagyúr

Majd ha élesben is azt használsz (nem csak másodlagos gépen)... Főleg ha KDE-vel, mondjuk azt el se hinném, ha megesküdnél se :D

(#58983) ubyegon2 válasza csixy (#58980) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:) Sokat nyaggattatok, már untam. :D

UEFI sose lesz a desktopon, ahhoz egy totál új gép kéne, ennyi meglévő meghajtó meg particióval kizárt az áttérés. :N

(#58982) Dave™

Nincs kizárva már semmi, bár még várok az UEFI-s gépre kicsit. Nagyon be van lakva a rendszerem desktopon és eléggé a megszokások rabja vagyok, gyakorlatilag a melót is csak a Mint Cinnamonnal tudom csinálni, Debianon már nem, nem ugyanúgy működik az sem.

(#58984) ubyegon2 válasza kicsi83 (#58981) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szivesen segitünk, mert látszik, hogy érdekel a dolog! :)

UEFI és legacy telepités között ég és föld a különbség.

Már települ Win 7 virtuálra, utána megy mellé Manjaro (nyilván ezzel kellett volna kezdenem).

Pont jól csináltad, élesben ha a Win a második, megöli a Linux GRUB-ját és akkor csinálhatod azt, amit a videós ember mutatott. :D

(#58985) csixy válasza ubyegon2 (#58984) üzenetére


csixy
addikt

Az UEFI és a Legacy között is kb annyi a különbség, mint a láncfűrész és a tangabugyi között .... elég egy pici figyelmetlenség és ..... máris belecseppentünk (avagy a két ujjunknak annyi) ... lásd a kicsi83 barátunk esetét. Szóval ég és föld a kettő, de az UEFI jobb.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58986) St3ven


St3ven
addikt

Sziasztok!

Meglévő Win10 és Ubuntu mellé szeretném feltenni a Solust, külön partícióra, az alábbiak szerint:

A dual boot tökéletesen működik, ehhez szeretném majd harmadik opcióként hozzáadni a Solust. Viszont a következő lépésnél a bootloadernek nem talál megfelelő helyet:

Innen nem is enged továbblépni. Mit kellene tennem, hogy felmenjen a Solus? Növeljem meg a boot partíciót? Nem szívesen nyúlok bele a fentiek szerint kialakított elosztásba.

Vagy formázzam Live alól azt a 100 MB-ot, mert úgyis létrehozza majd a Solus a grub fájlt a Win10-et és az Ubuntut felismerve? Ez utóbbit meg kockázatosnak látom, mert mi van, ha nem. :F

[ Szerkesztve ]

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58987) ubyegon2 válasza St3ven (#58986) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Vagy formázzam Live alól azt a 100 MB-ot, mert úgyis létrehozza majd a Solus a grub fájlt a Win10-et és az Ubuntut felismerve?

Ezt ne tedd, amit írsz, az legacynál működne. Csak a sda1 növelése jöhet szóba szerintem, úgy mondom ezt, hogy nem ismerem az UEFI-t, de látva milyen hátrányai vannak, nem is akarom megismerni. Néha több disztrót is rakok egymás mellé, szívnék én is vele mindig. Egyébként emlékeim szerint nem kell ekkora hely a rendszerindítóknak, de a telepítőd kiírása egyértelmű. Jelen helyzetben csak a swap-hoz tudsz nyúlni, ha viszont kell a 8GB, akkor be vagy kerítve. Most látom, hogy az csak ezen a képen van mellette.

Mi van az sda2-vel? Nincs valami gparted képed a particiók helyzetéről?

Dualbootosok/UEFI-sek biztosan tudnak valami más variálósabb módszert, ha nincs kedved hozzányúlni a particiókhoz.

[ Szerkesztve ]

(#58988) csixy válasza St3ven (#58986) üzenetére


csixy
addikt

Neked a /dev/sda1-et kellene /boot/efi csatolni, és legyen neki boot, esp flagje.
Ha megformázod akkor a tartalma elvész és feltehetően csak az új linux grub2 bejegyzése lesz benne, de annak a menüjéből majd valószinüleg lehet a másik két rendszert is indítani.
Linkek:
Nézd meg a 333, 335 és a ,341 -es HSZ-eket

A végzetes döntés előtt talán én visszakoznék a működő linuxomba és a fentiek alapján megpróbálnám karcsúsítani az efi bejegyzéseket.

(#58987) ubyegon2 : Az sda2 lehetett valamikor a windows10 16 megabájtos csak a májkrosoft által ismert funkciójú rejtett partíciója, ami vagy ki lett valahogy korábban radírozva , vagy ez a telepítő nem mutatja (szerintem csak nem mutatja).

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58989) St3ven válasza ubyegon2 (#58987) üzenetére


St3ven
addikt

Az sda2 valami 16 MB-os windowsos partíció, ne kérdezd, hogy keletkezett, vagy mire szolgál. :F De gondolom az kevés lenne az üdvösséghez.

Így néz ki jelenleg a vinyó:

@ csixy
Ahogy látom, a boot, esp flag már megvan.

[ Szerkesztve ]

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58990) St3ven válasza csixy (#58988) üzenetére


St3ven
addikt

Köszi, megnéztem a linkelt hsz-eket. Bevallom, nem egészen értem, miért kellene belenyúlnom. :F A sorrend nem mindegy? Amúgy ez a kimenet:

BootCurrent: 0001
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0001,0000,0002
Boot0000* Windows Boot Manager
Boot0001* ubuntu
Boot0002* UEFI: KingstonDataTraveler 2.0PMAP, Partition 1

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58991) csixy válasza St3ven (#58989) üzenetére


csixy
addikt

No akkor culomb2 tollával ékeskedve:

adsz egy efibootmgr kimenetet?

Ja látom ,hogy már megcsináltad.
Erre a sorra mi szükséged van? :
Boot0002* UEFI: KingstonDataTraveler 2.0PMAP, Partition 1

[ Szerkesztve ]

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58992) St3ven válasza csixy (#58991) üzenetére


St3ven
addikt

Passzolom, gondolom amiatt tudja indítani a Live USB-t, nem?

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58993) King Unique válasza St3ven (#58986) üzenetére


King Unique
titán

Ott a screenshoton a hibaüzenet, ami elég egyértelmű. Vagyis a 100 MB-os ESP-n lévő szabad hely kevés neki és elvileg meg kellene növelni a méretét. Amihez opció lehet a GParted, vagy Windowsnál egy külső particionáló program. De előtte azért lehet nem ártana mentést készíteni az EFI-rendszerpartícióról, illetve a meglévő rendszerekről, ami már a másik fórumtagnak is említve volt. Normál esetben amúgy elég szokott lenni több rendszerhez is ekkora ESP, de egyik-másik Linuxnál már tapasztaltam, hogy nagyobb méretű bejegyzéséket hoztak létre.

Egyébként meg nem kell túlbonyolítani! Az Ubuntu-alapú rendszereknél működni szokott UEFI-s telepítésnél nemcsak az ESP-re rakott rendszerbetöltő, hanem akár magára a lemezre telepített is. A másik rendszer által létrehozott partíciókat pedig értelemszerűen nem kell piszkálni, a már meglévő és aktívan használt ESP-t pedig pláne nem kell formázni! Az efibootmgr piszkálása pedig ráér majd a telepítés után, már ha szükséges. Addig is boot sorrendet gondolom tudsz állítani az UEFI BIOS-ban, illetve pl. F12-vel boot eszközt választani.

[ Szerkesztve ]

(#58994) St3ven válasza King Unique (#58993) üzenetére


St3ven
addikt

Igen, olvastam a hibaüzenetet, azért is kérdeztem meg, hogy növeljem-e meg, vagy jó az is, ha csak formázom. A hibaüzenet szerint ugyanis a 45 MB kevés neki, szóval lehet, hogy a 100 MB elég lenne.

De mindegy is, nekem ekkora kockázatot nem ér meg belenyúlni a partíciós táblába. :( Plusz nem is vagyok egy nagy backup-guru, nincs külső vinyóm sem. Inkább nézek másik disztrót.

Egyébként meg nem kell túlbonyolítani! Az Ubuntu-alapú rendszereknél működni szokott UEFI-s telepítésnél nemcsak az ESP-re rakott rendszerbetöltő, hanem akár magára a lemezre telepített is.

Akkor át kellene költöztetnem a rendszerbetöltőt? Érdekes egyébként, hogy itt a Solus telepítőjében nem is lehet kiválasztani, hogy hová menjen. Az a két képernyő követi egymást, amit fentebb beraktam, semmi legördülő menü, hogy hova tegye, hacsak nem a 2. képen látható inaktív legördülő lenne az.

Illetve a Solus nem is feltétlen Ubuntu-alapú, legalábbis a DistroWatch adatlapja szerint független.

[ Szerkesztve ]

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58995) King Unique válasza St3ven (#58994) üzenetére


King Unique
titán

Inkább megnövelni, mint formázni, mert az utóbbi után max. a Solus fog indulni, meg esetleg a másik Linux. Megoldható ugyan utólag Windowsnál is az UEFI rendszerindítás teljes helyreállítása (leírás), de azért macásabb, pláne egy multiboot megoldásnál, mint a partíció szimpla átméretezése. A grafikus rendszermentő programok használata amúgy nem különösebben bonyolult, számos leírás, videó stb. van hozzájuk. Az Ubuntunál meg ott van pl. a TimeShift, de a másik platform rendszereire készült programok némelyikével is le lehet akár menteni. Viszont, ha jelenleg nincsen hova menteni, akkor az nyilván probléma.

Nem kel megpiszkálni a jelenlegi rendszereknél a rendszerbetöltőt, jó így. Csak arra céloztam, hogy a telepítőben mindkét beállítási opcióval próbáltam már és pl. az Ubuntu, Mint esetében működött. De amúgy általánosan valóban a /boot/efi partícióra szokás tenni UEFI-s telepítésnél.

Kevertem hirtelen az Ubuntu Budgie-val, de a Solus valóban más.

[ Szerkesztve ]

(#58996) St3ven válasza King Unique (#58995) üzenetére


St3ven
addikt

Köszönöm, hasznos volt, amiket írtatok.

Most keresek valami másik disztrót játszani. :B

[ Szerkesztve ]

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58997) Pano


Pano
addikt

Sziasztok!

Most újítok egy gépet (i5-8400) és konkrét információ kellene, mert a google találatok túl vegyesek.
A beépített Intel UHD 630-at használnám. Alapból van támogatás már a telepítést követően, vagy mókolás szükséges?
Valakinek esetleg személyes tapasztalata?

Köszönöm!

(#58998) CPT.Pirk válasza Pano (#58997) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Úgy nézem 4.13-as kernellel már működik, de javasolt újabb használata. Részletek: [https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=coffee-uhd-graphics&num=1]

Magyarul ne olyan disztróval próbáld meg, amiben régi a kernel. Továbbá ha az adott disztró működik pendriveról bootolva, akkor telepítve is okés lesz.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58999) Pano válasza CPT.Pirk (#58998) üzenetére


Pano
addikt

Köszi.
Hát, Linux mintet akarnék feltenni, de sajna 4.10-el vannak a telepítők :(

(#59000) b3Ro válasza Pano (#58999) üzenetére


b3Ro
senior tag

Mint-re telepited az ukuu nevezetű programot, es azzal feltudod rakni a legújabb kernelt.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.