Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58901) leviske


leviske
veterán

Sziasztok megint! :DDD

Felmerült bennem, hogy nulláról kezdve feltennék inkább egy Kubuntut a mostani, KDE-sített Ubuntu helyére. A kérdésem annyi volna, hogy swap-nak érdemes hagyni helyet akkor is, ha van 16GB ram a gépben? Mert az Ubuntu telepítésénél hagytam 2GB helyet swapnek, de pazarlásnak érzem a dolgot.

(#58902) berojocy: :R

[ Szerkesztve ]

(#58902) b3Ro válasza leviske (#58901) üzenetére


b3Ro
senior tag

Ha jol tudom, akkor nem erdemes, talan ha hibernalsz csak. Nekem is 16 Gb van, es nem hasznalok swapot.

(#58903) GGAllin válasza ubyegon2 (#58900) üzenetére


GGAllin
tag

ezek alapján szintaktikailag helyes amit beírtam - legalábbis én ezt szűrtem ki

"ha a /usr/lib/cron/cron.allow vagy a /etc/cron.allow fájlban szerepel a nevünk, esetleg nem létezik a file, és a /usr/lib/cron/cron.deny vagy a /etc/cron.deny fileban nem szerepel a felhasználónevünk, akkor van jogunk módosítani a crontab-et."

ez elméletileg nem lényeg de nekem egyik fájl sem létezik és a /usr/lib -en belül a cron mappa se

bite it you scum !! ~GGA

(#58904) lajos0001 válasza Tails111 (#58878) üzenetére


lajos0001
tag

Bocs, törölve.

[ Szerkesztve ]

(#58905) Dave™ válasza leviske (#58901) üzenetére


Dave™
nagyúr

Kubuntu helyett megpróbálhatnád a KDE Neon-t is, van pár előnye a Kubuntuhoz képest és ugyanaz az alap.

(#58906) ubyegon2 válasza GGAllin (#58903) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

#*/1 * * * * /usr/local/bin/mate-system-monitor

Egy előbbi hsz-ben ezt írtad, kérdés, hogy pontosan ezt írtad-e vagy csak ide írtad így? Mert a fenti sor rossz, a linkelt leírásban benne is van, hogy az időpontokat szóközzel el kell választani.

Csak egy tipp volt, mert írtad, hogy nem látsz szintaktikai hibát a leírással összevetve, meg kéklufi is adott konkrét példasort itt (#58865) colomb2

(#58907) Frawly válasza ubyegon2 (#58889) üzenetére


Frawly
veterán

Igazából te vetted ezt ennyire magadra. Az Archerek azért nem szeretik, ha alap wikis dolgok vannak újra meg újra leírva, mert csak feleslegesen nyúlik vele a topik, és később a sok ismétlődő alapinformáció között nehezebben lehet megtalálni azokat a még hasznosabb információmorzsákat, amik viszont nincsenek benne a Wikiben sem. De ha visszaelmékszel, én elkezdtem nektek litániákban leírni a vonatkozó Wiki-cikk fontosabb parancsait. Szóval ne add fel, lesz Wi-Fi-od, csak a kimeneteidet tedd közzé az Arch topikban.

A bP-esek a legroszabbak, őket ne hasonlítsuk senkihez, az egyik legnagyobb sértés. Szégyen az a disztró, meg amilyen hozzáállást tanúsítanak, főleg a nem fizetős userek felé.

(#58908) Frawly válasza leviske (#58901) üzenetére


Frawly
veterán

16 giga RAM mellett nem kell swap. Ha esetleg a jövőben kell is, létrehozol utólag swap-fájlt, nem muszáj swap-partíciót tartani. Nálam is 16 giga memória van, és annyira rengeteg Linuxhoz, hogy egyszerűen nem tudom kihasználni. A kernel 1-2 gigát behúz pluszban cache-eléshez, meg csináltam rá két böngészőnek 5 giga böngészőcache-t, de még így se tudom kihasználni, akkor sem, ha két böngésző fut egyszerre csomó füllel, meg mellette még egy csomó terminál, fájlkezelő, LibreOffice, qBittorrentm és még rengeteg más, magyarán igyekszek semmit be nem zárni.

16 giga RAM-ot max. csak ilyen 3D renderelésnél, szimulációnál, masszív virtuális gépezésnél (ahol több gép fut párhuzamosan), speciális fejlesztőkörnyezeteknél, legújabb AAA-s játékcímeknél lehet csak kihasználni, átlag felhasználásra (régebbi játékok, böngészés, film-sorozatnézés, zenehallgatás, irodai programok, kocaprogramozás, stb.) egyszerűen overkill még.

(#58909) ubyegon2 válasza Frawly (#58907) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

nem szeretik, ha alap wikis dolgok vannak újra meg újra leírva, mert csak feleslegesen nyúlik vele a topik, és később a sok ismétlődő alapinformáció között nehezebben lehet megtalálni azokat a még hasznosabb információmorzsákat

Ja, hogy nem szeretik! Hoppa! Ha jól tudom ez a legtöbb topikban megvan, állandóan ismétlődnek a kérdések/válaszok. Senki nem szereti ezt, de el kell/lehet dönteni, hogy a topik van a kérdezőért vagy fordítva. Archnál akkor a topik legyen pofás, értem.

Szóval ne add fel, lesz Wi-Fi-od, csak a kimeneteidet tedd közzé az Arch topikban.

Valahol lemaradtál, mert írtam, hogy kábellel újratelepítettem még akkor és utána már volt wifi is. ;)

csak a kimeneteidet tedd közzé az Arch topikban.

Ezzel nem zavarnám meg semmiképp a szépen megőrzött állapotú topikot.

A feltett rendszert már nem piszkálom, próbáltam még kideríteni a másik pofátlanul odakérdező kolléga problémájára a megoldást, de nálam működik ez a cpufreq applet a schedutil állásban, a performance az maxra teszi, nem mozdul, nála viszont nincs schedutil, powersave van helyette. Sajna így nem tudom reprodukálni a nála fennálló helyzetet. De gondolom majd a nagyarchú hozzáértők csak megoldják ezt is.

Szóval nálam második telepítés óta minden működött, de fogalmam sincs, mi az, amit kérdésként beírhatnék a fényességes tekintetű Arch-topikba, ezért nem kezdem el jobban belakni. Marad a mezei Debubi vonal.

A lelkes ajánlgatásod respektálom, de ha így promózod kezdőknek az Arch vonalat, javaslom, csinálj egy egyszerű felhasználók Arch topikját vagy hasonlót. A belterjesség látjuk hová vezetett svédországban is. A nagyarchúak meg kakkantsanak sünt. ;]

Azért sajnálom a dolgot, mert kezdtem fantáziát látni az Archban azok alapján, amit ez a felrakott AmD mutatott. Az is meglep, hogy téged még nem utáltak ki onnan a fényes tekintetűek, fődöbrögivel az élen. ;]

[ Szerkesztve ]

(#58910) ubyegon2 válasza ubyegon2 (#58909) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Igazából te vetted ezt ennyire magadra. ez meg lemaradt....

Nem, nem vettem magamra, de kicsit zavaró nekem a hozzáállás, mert akármennyire is rühellte mindenki a stílusomat, nekem valahogy az volt fontos, hogy a kérdezőnek segíteni tudjak a magam laikus módján. A topik szépsége másodlagos volt. Nehezen fogom fel, hogy ha valaki ért hozzá és nem szereti a kérdéseket, akkor mi a fenéért kínlódik egy topikban.

(#58911) BoB válasza ubyegon2 (#58910) üzenetére


BoB
veterán

Nem igazán veszem jó néven a folyamatos sértegetéseidet.

Senki nem küldött el, csak felhívtem a figyelmet hogy alap dolgok ott vannak a wikiben.

A továbbiakban ha lehetne nem szemetelni ezzel a topikot, ha valami bajod van írj privátot.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#58912) St3ven


St3ven
addikt

Ezzel szerintetek érdemes foglalkozni? Próbálta már valaki?

Android-x86

Ubuntu/Win10mellé, játszásiból.

[ Szerkesztve ]

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58913) Frawly válasza ubyegon2 (#58909) üzenetére


Frawly
veterán

De megvan. Engem más topikokban is zavar, hogy állandóan ismétlődő alap kérdések vannak (videódriver telepítése, tearing megszüntetése, fstab csatolás, Wi-Fi beüzemelés, stb.), a kezdők is jobban járnának, ha minden csak egyszer lenne leírva, könnyebb lenne a megoldást a topikban megtalálni, mert 5000 oldal redundáns információzajból utólag senki nem fogja kiválogatni a hasznos dolgokat.

Ezért is jobb mindet a Wikiben vagy egy cikkben leírni, és csak a linket megadni ismétlődő kérdésnél.

Az meg a legnagyobb hiba, hogy azért nem használsz Archot, mert nem tetszik a topikjában a közösség. Ne a közösség határozza meg számodra a rendszert. Eleve csak azért felesleges felrakni, csak hogy később segíteni tudj az Arch topikban. Használd azért az Archot, mert tényleg jó, tényleg többet nyújt, és jó szolgálatot tesz nálad. Nyugodtan lakd be, adj neki egy komolyabb esélyt. Nyilván nem vagy köteles mindenkinek segíteni, mi sem tudtunk a kollégának a mate-es cpufreq applet ügyében. Nekem pl. azért nehéz, mert nem használok ilyen governon állítgatást, meg Mate-et sem.

Az Arch scriptből telepítésével meg ez a baj. Ezzel elveszik az az értelme, hogy szakmailag fejlődsz, meg rájössz dolgokra. Felraktad először, nem ment. Felraktad másodszor, megy. Csak a tanulság veszett el, hogy mi volt a gond először, és mi oldotta meg a problémát másodszorra. Persze attól még használd egészséggel, hátha arra azért jó volt, hogy használgatod, meg rászoksz, bejön.

[ Szerkesztve ]

(#58914) Frawly válasza St3ven (#58912) üzenetére


Frawly
veterán

Elég komolytalanok és instabilak az x86-os androidos disztribek. Mind elég kísérleti fázisban rekedt, de el lehet használgatni minimális dolgokra. skami csinált egy-kettőről videót a YouTube-on, amolyan magyar reviewként, ahol nagyon régi laptopon próbálta ki. Kíváncsiságból felteheted, de szerintem időpocsékolás, maradj inkább a Linuxnál.

(#58915) GGAllin válasza ubyegon2 (#58906) üzenetére


GGAllin
tag

el van választva szóközökkel, annyi előrelépés történt közben hogy:

sudo crontab -e
*/1 * * * * /sbnin/reboot

ezzel működik is, de az alkalmazásokat nem sikerül indítani.

[ Szerkesztve ]

bite it you scum !! ~GGA

(#58916) Sonja válasza St3ven (#58912) üzenetére


Sonja
veterán

Én vagy 3 hónapot használtam a laptopomon, hogy Androidos játékokkal játsszak. :) Abszolút jó volt, szépen vitte a Real Racing 3-at is, nem volt vele gondom (Intel Pentium 2020M + Intel HD, 4GB RAM és HDD-re volt telepítve). :K Te is Android-os játékokra használnád? :D

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#58917) ubyegon2 válasza Frawly (#58913) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azért akartam kipróbálni az Archot a Toshibán, hogy lássam, hogy azzal hogyan fut, mert eléggé nyekergős x dolog rajta, de már kezd kialakulni, mivel lehet x,y,z dolgot gördülékenyen futtatni. Nem akarok tanulni Arch-ot. Mint említettem, gyenge az angolom. ;) Ebből kifolyólag az sem érdekel, mi volt a konkrét probléma az első telepítéssel, ill. tudom mi volt, először wifin telepítettem, második alkalommal kábelről.

Az Arch természetesen gyorsabban bootol, mint a Mint XFCE, mivel rengeteg szolgáltatás nincs fenn vagy nem aktív, bár utóbbit Mint-en is meg lehet oldani. Mégis pörgősebb az Arch, használat közben viszont az eddig problémás futások kb egyformán jók vagy rosszak.

A kolléga problémája szerintem a friss kernel miatt lehet, a cpupower-nek semmi köze az applet működéséhez, nincs is fenn az AmD telepítésével, mikor meg akartam nézni, akkor tettem fel.

A zismétlődés engem is zavart a topikokban, de miután egy nagybetűs azt mondta, hogy ne a PH-s keresőt, hanem a google-t használjam inkább, azóta nem volt pofám a keresőt ajánlani, bár addig se nagyon írtam, hogy használd a keresőt. Egy jó kis használható fejezetekre osztott linkesített Összefoglaló kéne, de az sose lesz.

Eleve csak azért felesleges felrakni, csak hogy később segíteni tudj az Arch topikban.

Ez meg sem fordult a fejemben. Remélem nem emiatt aggódott bárki is. :)
berojocynak akartam segíteni, mert pont ugyanakkor ugyanazt próbálta felrakni és én hamarabb végeztem. Ennyi kb.

[ Szerkesztve ]

(#58918) 0xmilan válasza St3ven (#58912) üzenetére


0xmilan
addikt

En felraktam QEMU/KVM virtualis gepkent leginkabb androidos appok tesztelesere. Egeszen rendesen mukodik, de az egerkurzor pl. nagyon szaggatottan mozog. A QEMU ha jol tudom az ARM-ot meg nem annyira tamogatja.

(#58919) BoB válasza Frawly (#58913) üzenetére


BoB
veterán

"mi sem tudtunk a kollégának a mate-es cpufreq applet ügyében."

Csak a saját nevedben beszélj légyszíves, ez már megoldódott. :))

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#58920) St3ven


St3ven
addikt

Köszönöm mindenkinek a visszajelzést. Én is megnéztem, tényleg nem vészes, és viszonylag friss is a 7.1.2.

Nem játékra használnám, inkább csak érdekességképpen. :B

Egyébként mennek mindenféle launcherek meg widgetek rajta? Csak live USB-n néztem rá, nem adtam meg Google acc-ot sem, volt egy pár leállt ez - leállt az üzenet.

[ Szerkesztve ]

Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html

(#58921) leviske válasza Dave™ (#58905) üzenetére


leviske
veterán

Eredetileg KDE neon volt írva a kommentemben is, csak szerkesztési időn belül észrevettem, hogy "nem distro" és ezért változtattam Kubuntura. Utána meglestem, hogy mit tesz az, hogy "nem distro", így végül KDE neon lett. :DDD

Egyedül most azzal szívok, hogy szigorúan 64bit-es, így a Steam sem települ rendesen, csak a launcher, a 32bit-es library-k telepítése meg nem tudom, hogy okoz-e gondot, miután a neon fejlesztői jelzik az oldalukon, hogy a 32bit-es cuccokkal nem is kívánnak foglalkozni. Pedig a Linux-on játszogattam a Deus Ex MD-vel, meg a Life is strange-el és a RotTR-t is ezen akartam kezdeni.

(#58908) Frawly: Köszi! Akkor megnyugodtam.

(#58922) Dave™ válasza leviske (#58921) üzenetére


Dave™
nagyúr

Manjaro KDE 64bit alatt gond nélkül települ a steam, nem tudom Ubuntu alatt mi gond lehetne vele (ha jól rémlik a Neon alapja is egy sima LTS Ubi).

(#58923) CPT.Pirk válasza leviske (#58921) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

A Steam-nek mindegy, hogy a disztró csak 64 bites-e. Chakra is az, mégis van rá steam és játszok is rajta.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58924) Rimuru válasza CPT.Pirk (#58923) üzenetére


Rimuru
veterán

Mindegy addig amig van multilib tarolo. :)

Vigyázat, csalok!

(#58925) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Mate desktop (esetleg XFCE) eseten megoldhato, hogy a gnome3-hoz hasonloan integralva legyen a top bar, a top menuvel?
Ehelyett -> Igy.

Nem csak a file managerre gondolok, hanem altalaban az ablakokra.

Kossz!

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#58926) leviske válasza Dave™ (#58922) üzenetére


leviske
veterán

Mea culpa, az volt a gond, hogy a steam oldaláról szedtem le a .deb-et (rossz szokás :DDD ). Konsol-ból telepítve már nincs gond.

Már csak azzal van gondom, hogy az ISO-t ROSA image writer-rel írtam ki. Azóta viszont sehogy nem tudom visszahozni az életbe a pendrive-om. Ezzel van valakinek tapasztalata?

(#58927) Dave™ válasza leviske (#58926) üzenetére


Dave™
nagyúr

KDE partíciókezelő/gparted?

(#58928) ubyegon2 válasza leviske (#58926) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azóta viszont sehogy nem tudom visszahozni az életbe a pendrive-om.

Nem lélegzik vagy mi van vele? Ennél bővebbet nem írnál? Nem ismeri fel fájlkezelő vagy particionáló vagy nem tudsz rá írni vagy mi? A hiba pontos leírása néha segít a megoldásodban, mert erre a kérdésre konkrétan egy válaszom van:

Ezzel van valakinek tapasztalata?

Igen. Ebből van, kuka és van más végkifejlet is. ;] Attól, hogy a Rosa írójával írtál rá, tuti semmi baja nem lesz.

(#58925) Bici

Szerintem erről a Nautilusos dologról lemondhatsz, Caja-ban nem találtam ilyen opciót, de ahogy visszaemlékszem, Thunarban se nagyon van ilyen topbar-szerű. Rajk fel Nautilust, ha nagyon vacak fájlkezelőt akarsz használni. ;]

[ Szerkesztve ]

(#58929) growler válasza leviske (#58926) üzenetére


growler
őstag

A Pendive image writer mellett ott kell lenni a Pendrive formázónak is (Pendrive formatter ?)
Az majd helyre hozza.

(#58930) King Unique válasza leviske (#58926) üzenetére


King Unique
titán

Azért attól normál esetben nyilván nem megy tönkre egy pendrive, csak mert ki lett írva írva egy lemezképfájl. Itt valószínűleg az lehet a gond, hogy a Linux beépített eszközei általában eleve a nemrég említett DD képfájl mód szerinti írást használják és az alakít ki a pendrive-on egyedi partíciószerkezetet. De ezt csak simán újra kell particionálni és kész. Bár grafikus felületen pl. a DIsks, GParted ugatni szokott miatta és van, hogy nem, vagy csak többszöri nekifutásra sikerül újraformáznia / újraparticionálni a pendrive-ot... De pl. a Mint beépített pendrive formázója már megcsinálja egyből, valamint a Fedora saját médiaírójának is van helyreállítási opciója. Vagy terminálban, amit a leírás végén lévő parancs szemléltet.

[ Szerkesztve ]

(#58931) Rimuru válasza leviske (#58926) üzenetére


Rimuru
veterán

kde-ben van partition manager, abban?

Vigyázat, csalok!

(#58932) leviske válasza Dave™ (#58927) üzenetére


leviske
veterán

+ (#58931) colomb2: Azzal kezdtem. Sokadjára sikerült vele Linux alól megnyitható eszközt varázsolni, de Windows alól nem látszik és ha abban próbálom lemezkezelőben formázni, akkor hiányol egy fájlt, amit nem nevez meg.

Ráadásul miután Windows alól trükköztem vele, megint a neon telepítőt mutatta, szóval az alapján arra következtettem, hogy a KDE partíciókezelő se csinált vele sokat.

(#58928) ubyegon2: Windows alatt csak lemezkezelőben látszik, Linux alatt meg -bár listázza lemezek közt- hibát dobott, ha meg akartam nyitni.

(#58929) growler: Most, hogy mondod, utánanéztem. Benne van a progiban a clear funkció. :DDD Mentségemre szóljon, hogy eddig sose volt rá szükséágem, mert egyszerű újraformázás mindig elégvolt.

(#58930) King Unique: Köszi. Sokadink nekifutásra random sikerült. :R

[ Szerkesztve ]

(#58933) Frawly válasza BoB (#58919) üzenetére


Frawly
veterán

Amikor írtam, akkor még nem volt megoldva.

(#58934) ubyegon2 válasza leviske (#58932) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Legközelebb említsd meg, ha Win alatt produkál ilyesmit, hamarabb kiderülhet, mi a probléma. ;)
Ha nagyon kezd vacakolni egy pendrive, mindig újrainicializálom vagy mi a neve ennek, gparted-ben.
Eszköz/Particiós tábla létrehozása

Ha ettől sem jön helyre, akkor másik port, ha ez sem segít, kalapács/kuka.

(#58933) Frawly

Azóta se, ha az nem megoldás, hogy inkább ne használd. :D Ezért eccerű az Arch. ;]

[ Szerkesztve ]

(#58935) leviske


leviske
veterán

Na és akkor még egy kérdésem lenne. KDE alatt hogy tudom a betűméretet úgy módosítani, hogy az az operára is kihasson? A rendszerbeállításokban mindent visszavettem már egy kicsit és újra is indítottam az operát. de a könyvjelzősáv nem akar módosulni. Így meg kilóg 3 könyvjelzőm, amiket szeretek plusz kattintás nélkül elérni.

Elnézést a full screenshotért, az irfanview-es berögződéseim gwenview-el nem működnek rendesen. :DDD

(#58934) ubyegon2: :R

[ Szerkesztve ]

(#58936) CPT.Pirk válasza leviske (#58935) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Lehet, hogy kell hozzá egy ki, majd bejelentkezés.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58937) Frawly válasza ubyegon2 (#58917) üzenetére


Frawly
veterán

Ha Mint alatt lassú egy gép, az Arch alatt sem lesz villám. Annyi, hogy az Arch pl. gyorsabban bootol, meg több memóriát hagy meg, mivel kevesebb szemetet és bloatot kell betöltenie. Főleg, ha soványabb grafikus felületet használsz, nem Mate, Xfce vagy LXDE, hanem Openbox, IceWM, PekWM, i3wm. A Flash-játékok futtatási sebessége böngészőtől is erősen függ, tapasztalatom szerint a Pepperflash gyorsabb Chrome alatt, mint Firefox alatt akár a Pepperflash vagy a régi verzióknál az NPAPI Adobe Flash. Esetleg ha egy alkalmazás, főleg játék lassabban fut, meg kell próbálni kompozitor nélkül futtatni. Igazából a Flash futtatása lehetséges böngésző nélkül is, letöltve az swf fájlt, és direkt futtatva Flashban, de nem emlékszek ehhez mit kell hackelni, meg lehet nem minden játéknál járható út, vagy már Pepperflashsel nem működik, és Adobe Flasht kell feltenni hozzá.

Ha nem vagy megelégedve annak a Thoshibának a sebességével, akkor vagy tegyél bele nagyobb C2D procit, vagy vedd meg azt a fémházas HP üzleti Elitebookot, amit kinéztél.

Nem beszólogatásból írom, de az angolnak mocskosul feküdjél neki, akkor is, ha utálod. Használható angoltudás nélkül ma halálra ítéled magad a világban, nem csak külföldi munkához vagy nyaraláshoz jön jól, de már semmilyen munkát nem lehet kapni nélküle. Plusz kinyitja a világot, ha csak a magyar dolgokra korlátozod magad, akkor megrekedsz, bekorlátozódsz egy szemellenzős kulturális bubborékba, és sok mindenről lemaradsz. Kicsit olyan, mintha szándékosan elvágnád magad minden lehetőségtől. Mint az afgán tálibok, akik rakétavetővel a vállukon egész nap a kőbarlangban gubbasztanak. De ha a Linuxnál maradunk, és maradsz a Mintnél, mert nem akarsz szakmailag fejlődni, akkor is gondban leszel, mivel a grafikus felület általában le van fordítva magyarra, de sok alkalmazás nincs, terminálos parancsok, azok kimenetei, hibaüzenetei, man page doksik, logok, kernelkimenetek, config fájlok kommentjei nem kerülnek lefordításra. Nem csak a Linux ilyen, ha pl. Windows alatt kell könyékig túrni a registry-kulcsok között, meg ilyen registry feketemágiáknak utánanézni MS tudásbázisos oldalakon, akkor észreveszed, hogy ezek sincsenek lefordítva magyarra. Egész egyszerűen más világ van, globalizálódott minden, senkit nem érdekelnek olyan kifogások, hogy nincs jó nyelvérzéked, nem áll rá a szád a kiejtésre, németes voltál, nektek még oroszt kellett tanulni.

Félreértés ne essék, nem kell belőle nyelvvizsgázni, meg az angolszász kultúrát majmolni, szeretni, meg átmenned angolba, hogy Bözse2-vel elálló kisujjal teázgass a Buckingham Palotában, meg Trumppal paintballozz Washington DC-ben. Csak egy olyan minimális alapfokú tudásra tegyél szert, amivel eltájékozódsz a neten, el tudsz olvasgatni ilyen wikiket, meg minimálisan megértetted magad, akármilyen szar, túl magyaros kiejtéssel és helytelen nyelvtannal, nem csak angolokkal, de más nemzetek fiaival is, akik nem beszélnek magyarul, de angolul tanultak.

Különösen a szakmai szöveg olvasása könnyű angolul, pl. informatikai szövegek, mivel elég száraz, egyszerű mondatokkal operál, meg csak bizonyos szakszavakat használ (számítógépek részegységeinek a neve, szoftveres elnevezések, stb.), kötött a fogalmazási stílusa, száraz, sablonos, emiatt elég kiszámítható, kevés ismeretlen szóra akadni benne, sok mindent elég könnyen ki is lehet következtetni. Nem is kell hozzá túl magas szintű nyelvtudás, inkább egyfajta rutin, élelmesség.

(#58938) leviske válasza CPT.Pirk (#58936) üzenetére


leviske
veterán

Gyorsan megtettem, nem segített.

(#58939) King Unique válasza leviske (#58932) üzenetére


King Unique
titán

Ha már Windowst említesz, akkor ilyenkor nyilván annál is megoldható a pendrive újraparticionálása. Ehhez ott van pl. parancssorban a DiskPart, amelynek ez esetben a használatát az alábbi leírás szemlélteti. Grafikus felületen meg simán megcsinálja pl. a Rufus, de az előző válaszban említett FMW szintén, amely utóbbi elérhető Windowsra is. Ahogyan nyilván külső particionáló programokkal (példák) is meg lehet ezt oldani.

(#58940) ubyegon2 válasza Frawly (#58937) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Nagyjából egyetértek én veled mindenben. Eddig el tudtam igazodni az angol nyelvű leírásokból, nyaralni is egész jól tudtam ilyen tálib metodikával, ahhoz inkább a napsütés kell, de aki Archot használ, télen is tud nyaralni, mint kiderült. :D

A Toshiba nem lesz gyorsabb és a FB flash gamékra kihegyezetten kellett tesztelnem, amíg bírja szegény, nem veszem meg a fémházas HP-t, mert azt meg úgysem adnám oda szívesen, na jó, ha muszáj lenne......

Egyébként szerinted hogyan boldogultam majd 5 éve Winről áttérve a Debian netinstallos telepítésével, ami még a hálókártyát se ismerte fel? Amit nagyon akarok, úgyis kisilabizálom mindig. Amit meg nem értek meg angolul, azt sok esetben magyarul sem értem, mivel IT analfabéla vagyok.

Különben az ArchmD 3.9s (kernel)+3.6s (userspace) bootidővel annyira nem halál lassú egy öreg laptopnál. :N
Ezt a Facebookos játékot is azért hozom rendbe, mert rohadtul unom hallgatni, hogy óóómármegintolyanlassú a játék! :W Tény, hogy FF alatt játszhatatlan volt, de Chrome vonalon teljesen jól pörög. Mint írtam is, ez disztrófüggetlenül van így, de nem árt, ha az alap kevesebb memóval éri be. 5GB is elég ahhoz, amire használják, csak nekem tűnik lassúnak a desktophoz képest, amibe meg sok a 16GB.
Ha nem viszik el a 8GB memómat, vissza is rakom és inkább eladom a 16GB-ot, egyszerűen bőven elég a 8GB is, semmi olyat nem futtatok, amihez sok kell. (ezt nehogy már hirdetésnek vegye valaki, aki épp megfigyelői státusban van, köszi, szia!)

(#58941) icemad


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Sziasztok. Lenne egy kis problémám. Asszonykám barátnője megkért, hogy csináljak valamit a gépével, mert nagyon lassú. Egy Samsung nc10-ről van szó, valami mókolt win 10 van rajta, de szó szerint szenved vele a gép. Gondoltam valami lightweight Linux még felmenne rá, csak nem tudom melyik? Olyan kellene, amivel egy totál amatőr és ez a tíz éves szutyok is boldogul...
Linux mint, kubuntu, lubuntu tesztelve, de nem jó...
A gond az, hogy YouTube videókat akar nézni rajta, de abból már a 480p is megfogja.
Vagy tegyek rá win XP-t, és mondjam neki, hogy ne ezen intézze a banki ügyeit? Ötletek?

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#58942) CPT.Pirk válasza icemad (#58941) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ha a Lubuntu alatt se elég erős a gép a Yt videók lejátszásához, akkor hiába is raknál rá XP-t, azzal se lenne jobb a helyzet, sőt, minden más téren még rosszabb is lenne.

Az unikornist tudom még ajánlani, nagyon minimális igényű, miközben minden fasza dolog benne van alapból.
http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/

Mivel a GMA950-es integrált grafikus lassító nem tud segíteni semmit a videók lejátszásánál, így az 1 magos procira hárul minden, de az meg nem elég a mai HTML5 tartalmak dekódolásához. Magyarán itt lenne az idő érzékeny búcsút venni ettől a géptől, engedjétek el. Szegény gép már akkor elégtelen volt bármire, mikor kijött a gyárból...

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58943) ubyegon2 válasza icemad (#58941) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha az LXDE felület sem jó, akkor elég gyenge lehet, de még a Puppy jó lehet rá, van egy Unikornis meg rengeteg más remaster, ezek [link] valóban kis fogyasztásúak. De! A gond a yt lejátszás. Ezt nem böngészőből kell megoldani, hanem külön yt playerrel, most hirtelen az smplayer yt browsere jut eszembe [link], ezekkel talán jobb lesz a helyzet.

látom Kapitány megelőzött :)

Te mennyire vagy otthon a Linux telepítésben?

[ Szerkesztve ]

(#58944) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#58942) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Unicorn6 Puppy(noPae) Rev.3 Magyar/Angol, 2018, Feb

Te szoktad ezeket ajánlani, ezért linkelem a legfrissebb, múlt havi verziót. ;)

[ Szerkesztve ]

(#58945) icemad válasza ubyegon2 (#58943) üzenetére


icemad
nagyúr
LOGOUT blog

Köszönöm a válaszokat.

Linux telepítést csináltam már párat. Volt olyan, hogy valamelyik eszköz nem működött, akkor jött a fórum túrás és terminálos bűvészkedés. Én lelkes amatőrnek tartom magam. Jelenleg a legnagyobb gondom az, hogy nincs időm semmire. Próbálok keveset aludni, de sajnos napi 3 óra alvás az kell.

Egyébként én is pont ugyanezt mondtam neki, hogy ez a gép már megjelenésekor is gyenge volt.
De mit csináljak? Ez van. Pedig egy 80 dolcsis kínai telóval is jobban járna...

Are you Baby Shark? No, i'm a motherf*cking hardstyle fish!

(#58946) CPT.Pirk válasza icemad (#58945) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Próbáld ki azt az uincornt amit Ubi linkelt. Annál kisebb erőforrásigény oprendszer talán csak a win95 volt... :)

ubyegon2: áhh zsír, elmentem az új linket. :)

leviske: Akkor az a böngésző még nem teljesen KDE kompatibilis ahogy látom.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#58947) csixy válasza leviske (#58926) üzenetére


csixy
addikt

Van. .... Gparted .... új DOS partíciós tábla felrakása ... esetleges rendszerüzenetek figyelmen kívül hagyása .... ezután gparted leállítása és a pendrájv kihúzása. ,majd visszadugása és megint Gparted .... új partíció létrehozása ,például fat32 és alkalmaz és kész.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58948) csixy válasza CPT.Pirk (#58936) üzenetére


csixy
addikt

A chakra (vagy a manjaro?) rendes iso 9660 formátumú cd képet ír a pendrájvra , ez simán újra formázható de a többi distro DD-zi és ekkor nincs más csak az új partíciós tábla felrakása ..... az újra alkotáshoz.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#58949) King Unique válasza csixy (#58947) üzenetére


King Unique
titán

Meg lehet oldani terminálban is, ami az előző válaszokban már említve volt. A GParted szintén szóba került és valóban opció grafikus felületen az is. De az ilyenkor már a megnyitásnál problémázik a 2048/512 bájtos blokkméret miatt és hibaüzenetet dob mind az új partíciós tábla létrehozásánál, mind a formázásnál... Ugyan erőltetve tovább lehet lépni, majd a fizikai leválasztás és újracsatlakozás után jó esetben már formázható a pendrive. De pont erre volt említve a többszöri nekifutás. :D

Egyébként a Linuxok beépített eszközei rendszerint DD képfájl módot használnak a lemezképfájl kiírásánál. A Chakra esetében pl. a SUSE Studio ImageWriter szintén. De annál van külön valami formázó program is.

[ Szerkesztve ]

(#58950) bandi0000


bandi0000
nagyúr

sziasztok

remélem jó helyre írok, suliban kaptunk egy egyszerű feladatot, szkriptet kellene írni, egy adott könyvtár inode számát kellene vissza adni

na már most elvileg a könyvtár szerkezetet kiszedtem, vagyis az /etc/passwd fájlból kiválasztottam egy sort, annak az elérési útvonala meg van, ls -i -d vel lehetne kiszedni az inode számot, de amikor átadtam neki a könyvtárat, ami a /var/spool/news azt mondja nincs hozzáférése, nem fájl vagy könyvtár

viszont ha csak a /var/spoolt adom át az ls-nek, akkor kiírja a vélt inode számot

tehát a kérdés, hogy ez miért lehet? kolléga elvileg az első szerkezettettel csinálta és neki jó

Xbox One: bandymnc

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.