Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56951) tordaitibi


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Sziasztok,
17 év win után a w10 betette nekem a kaput, lehet nem végleg de egyelőre elég volt belőle.
Tök hülye nem vagyok a pc-hez, de a setup.exe és ezeken nőttem fel.
Namost kéne valami tipp, mivel induljak el? Nekem a sok változat nem mond semmit sajna.
Amin futna egy Intel N3150 socos mini pc 4G rammal, 64G ssd a rendszer és 1T normál hdd a háttértár.
Ami fontos, egy AverMedia usb tuner.
Tök alap kéne, semmi csicsa és sallang, megfelel a primitív megjelenés sőt ez a legjobb.
Amiket rendszeresen használok, (böngésző tökmindegy) az a Viber, SmPlayer, TV néző szoftver.
Ha pendrivéről live futna az ismerkedés idejére, az még jobb.
Ötlet, tipp?

(#56952) ubyegon2 válasza tordaitibi (#56951) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!

A helyedben annak alapján, milyen igényeid vannak, a Linux Mint Mate verzióval vagy a Linux Mint XFCE-vel kezdenék, live-ban kipróbálható mindkettő. itt találod a letöltő linkeket
Nagyon fapadost nem ajánlanék, mert az kicsit a könnyen kezelhetőség rovására menne. Amúgy a XFCE 17.3 32 bites már egy igen gyenge gépen is üzemelt, amire telepítettem. Reméljük a VGA is OK lesz. (2GB memóriától már 64bit javasolt)

Ezekkel kezdd, ha esetleg nem menne valamiért, akkor érdemes a fenti két asztali kezelőfelület 17.3 verzióját kipróbálnod.

Az USB tunered vagy benne lesz a kernelben/firmware-ben vagy nem, ez majd kiderül. A home user használatra viszont minden benne van mindkét változatban.

A win10 mellé telepítés miatt nem ártana az Összefoglalóban linkelt vonatkozó írásokat átnézned. Gyanítom először majd dual-bootot akarsz....

Win alatt a Rufus-szal javasolják az iso pendrive-ra írását.

Egyébként van itt ez a fórumtársunk által összerakott remaster, Ubuntu 14.04.5 OpenBox 64 bit remaster 2017 szeptember, ez elég lightos, de teljesen használható, ha ezt is kipróbálod, meglátod, miért írtam a kezelhetőséggel kapcsolatos dolgot, de lehet először nekiugrani bármely Linuxnak, nem is lesz nehézkesebb nálad a kezelése. Teljesen értelemszerű a menü meg a többi is minden javallott változatnál amúgy.

[ Szerkesztve ]

(#56953) okoska74 válasza ubyegon2 (#56952) üzenetére


okoska74
senior tag

Pedig a BlackBox, Openbox, Fluxbox használata nagyon jó tud lenni. Ezen kívűl elsajátítandó még a Lynks, wget, valamint a zvg, és az mc, és még a vi, emacs, pico valamelyike. Ezek az alapok bármilyen linuxban.

A többi kérdéses rész ezekkel a progikkal megjavítható.

[ Szerkesztve ]

iMac 2013 Late ; Apple iPhone 11 ; Apple TV 4K 64Gb ; Sony KD43XF8505 ; Sony HT-XF9000 ; Sony WH-1000XM3 ; Toyota Prius III 1.8 HSD Premium;.... Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. Albert Einstein

(#56954) ubyegon2 válasza okoska74 (#56953) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Persze, jók ezek a WM-ek is, de egy teljesen kezdőnek azért a DE-k mégiscsak komfortosabbak, egyből tudják hasnálni a Linuxot velük, azért is javasoltam a Mate és XFCE DE-ket, hogy ne legyen nagyon szokatlan. Aki ezeket elsajátítja meg bele akarja magát ásni mélyebben, úgyis kipróbálja a WM-et is, én például még csak a linket Openboxos remastert használtam, a nem túl fiatal gépembe most raktam 16 GB memóriát, mi értelme lenne egy kényelmetlen rendszert használnom. :)

(#56955) CPT.Pirk válasza okoska74 (#56953) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ebből a listából max az mc az, ami tényleg jó ha ismert. Munkatársnál szoktam látni a vi-t szövegszerkesztésre, de számomra felfoghatatlan annak a programnak a kezelése. Akkor már inkább nano, ott 2 gomb kombinációt kell csak tudni az alapokhoz. :)

Ezek a wm-ek meg háááát, max ha tényleg valami nagyon gyenge dologra kellene rakni valamit, akkor jönnének elő. Lassan 2018, az számomra nem menő, hogy a totál alap dolgokat is konfig fájlokban kell állítgatni, amiknek a helyét meg a netről kell kinézni mert a környezet nem ad rájuk lehetőséget...

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56956) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#56955) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én pedig most gondolkodok, hogy olyan jól muzsikál a 16GB memó a gépbe, hogy ki kéne próbálni valami karakteres/konzolos böngészőt! :D Akkor legalább 14 gigám mindig ott lenne érintetlenül... Kedvelem, hogy a tesóm mindig bővíti a 3D renderelő gépét! Néha rám hullanak ilyen hasznos dolgok is.....

(#56957) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#56956) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Munkatársam megmutatta a böngészést a Lynx-el. Tök jó volt, ment benne google keresés meg minden, de az is olyan progi, hogy magamtól nem jöttem volna rá a használatára. Lehet én vagyok a kevésbé okos, de akkor is na... :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56958) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#56957) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szerintem ez nem okosság kérdése, inkább preferencia irányultság. Sok dolgot nálam is jobban tud olyan ember(volt kollega mondjuk), aki általánosan tök iqbajnok amúgy.... Bizonyos esetekben jó lehet ez a Lynx, de amíg tudom, igyskszem elkerülni ezeket a helyzeteket! ;]

[ Szerkesztve ]

(#56959) okoska74 válasza ubyegon2 (#56954) üzenetére


okoska74
senior tag

Saját véleményem:

Pedig a linux nem windows, hogy csak újratelepítéssel javítható. És ezek az eszközök meg némi alapfokú programozási ismeret eltengethetetlen hozzá. Ma már szinte senki nem fordít magának kernelt pedig jelentős javulás lehetséges. Anó Slackwares korszakomban nem egy progit is hozzáforgattam a géphez és azt kell hogy mondjam hibátlanul működött is kikapcsolás nélkül 6 évet. A fordított rendszer is majdnem fele olyan nagy mint a csomagban érkezők. Tény, hogy 1-2 hét mire feláll a használható rendszer de atom stabil, és ha csak nem változott valami a gépben későbbi változatokhoz is jók a programok. Az is igaz, hogy mazoista vagyok de így legalább megtanultam, hogy mit miért és nem ér meglepetés ha valami nem jól működik. Bár sajnos a különböző linux változatok eltérő mappa szerkezete tud még meglepetést okozni.

A kezdőknek pont az a bajuk, hogy nem az 1. tól kezdenek ismerkedni a rendszerrel hanem a 10. tól. Igaz, hogy jó sok tanulást és kudarcot kell megélni de legalább átlátnák a szabad rendszerek határtalan használhatóságát.

Megértem ha valakinek elsőre nem jön be, nekem is a harmadik próbálkozásomra sikerült megbarátkoznom a linuxal úgy 20 éve.

Minden kedves fórumtársamnak Boldog, Békés Karácsonyi Ünnepeket Kívánok!

iMac 2013 Late ; Apple iPhone 11 ; Apple TV 4K 64Gb ; Sony KD43XF8505 ; Sony HT-XF9000 ; Sony WH-1000XM3 ; Toyota Prius III 1.8 HSD Premium;.... Ha a tények nem igazolják az elméletet, változtasd meg - a tényeket. Albert Einstein

(#56960) #73749248 válasza CPT.Pirk (#56955) üzenetére


#73749248
törölt tag

Ritka ha ilyet mondok egy szoftverre, de a vi, pontosabban annak a linuxos korcsosulatai, mint a vim, szerintem nagyon jó eszközök, ha nem IDE-ként akarod használni.

https://moly.hu/konyvek/bartok-nagy-janos-laufer-judit-unix-felhasznaloi-ismeretek
Én ebből kezdtem úgy igazán unix-like rendszereket tanulni, amit a vi-ról tudok, az ebből van.
Viszont eltérően az eredeti vi-tól, a vim-ben és társaiban már működnek a kurzor gombok és úgy általában egy csomó olyasmi, amit más szövegszerkesztőkben elég nehéz elérni.

Nem akarlak rábeszélni, de ha van egy pár órád egy tutorial átnézésére, lehet, hogy megváltozik a véleményed. Meg az is lehet, hogy nem. ;)

(#56961) #73749248 válasza okoska74 (#56959) üzenetére


#73749248
törölt tag

Tovább mennék: a legtöbb probléma linuxon, egy sima újratelepítéssel nem javítható.
Többek közt azért, mert a hibák egyik forrása, a konfig állományok, megmaradnak eltávolítás után is, hacsak nem kéred külön azok törlését is.
De soknak, főleg X-es cuccoknak a user home-ban van saját könyvtára, az meg nem fog eltűnni még akkor sem, ha konfig törléssel szeded le a csomagot.

(#56962) ubyegon2 válasza #73749248 (#56961) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

"A kezdőknek pont az a bajuk, hogy nem az 1. tól kezdenek ismerkedni a rendszerrel hanem a 10. tól. Igaz, hogy jó sok tanulást és kudarcot kell megélni de legalább átlátnák a szabad rendszerek határtalan használhatóságát."

A kezdők lehet, hogy csak simán használni akarják a jól működő oprendszerüket! Én legalábbis nehezen képzelem el, hogy 1-2 hét alatt akarnának maguknak építeni egyet LFS-ből. :D

****************************************************

Boldog és békés ünnepeket kívánok mindenkinek!

****************************************************

[ Szerkesztve ]

(#56963) BoB válasza okoska74 (#56953) üzenetére


BoB
veterán

Ez a zvg annyira alap lehet "bármilyen linuxban", hogy még csak nem is hallottam róla :DD

The ZVG (which stands for Zektor Vector Generator) is a vector generator which attaches to a PC through a ECP compatible parallel port, and allows a PC to control a vector monitor.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#56964) #73749248 válasza BoB (#56963) üzenetére


#73749248
törölt tag

Mi lehet az? Hogy te meg én nem hallottunk róla, egy dolog, de az ubuntum se... :)

(#56965) tordaitibi válasza okoska74 (#56959) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

""A kezdőknek pont az a bajuk, hogy nem az 1. tól kezdenek ismerkedni a rendszerrel hanem a 10. tól. Igaz, hogy jó sok tanulást és kudarcot kell megélni de legalább átlátnák a szabad rendszerek határtalan használhatóságát.""

Hol és hogyan definiálnád a kezdő fogalmát?
Pl-én 2000 óta winezek, persze hogy kezemreáll, valamint ennek ellenére teljesen átlagfelhasználó vagyok, megmondom őszintén semmi de semmi kedvem parancssori bűvészkedéseket megtanulni és azthiszem ez 2018 környékén amikor mindenhez van gui, nem nagy kívánság.
Nyüves Android, ami ugye Linux, az se igényli a mindennapos terminálba molyolást és megy.
A w10 is pont ezzel tette be a kaput nálam, egy vacak store sppot vagy az updatet stb. csak power Shellből lehet normálisan kilőni, valamint nem enged semmit már hanem egy önfejű befolyásolhatatlan kezelhetetlen 50-80 gigára megnövő átláthatatlan vacak lett.
Komolyan mondom ha nem ölték volna meg a szoftver és drivertámogatás hiányával, még xp-t használnék.
Viszont csábító a párkattos drivertelepítés, és a támogatottság, akár egy usb-s konyhai szék :) pillanatok alatt hadrafogható.
Mindegy, már fennt van a Mint, volt 3 üres 20 gigás partíció, egy a rendszer ssd-n, 2 meg a háttértáron, gondolok azért a jövőre én is egy új vinya formázásnál. Dualboot Mint\W10 simán megy, ismerkedési fázisban vagyunk...
De hogy manapság NE kelljen cmd gurunak lenni egy normális oprendszert használónak, ezt maximálisan fenntartom.

Szark, PL. olvasgattam itt az összefoglalóba a telepítést ssd-re.
lehet nem jól értelmeztem az ott leírtakat, de ismétlem magam, 2017 végén, amikor az ssd már több évtizedes múlttal rendelkezik, nehogymár én alignálgassak, meg ellenőrizzek meg állítgassam a trimet.
Igen tudom, ingyen van, de sztem. ezért (is)nem hódít teret igazán.
De most eléggé nagy elánnal vetettem bele magam, valszeg. sűrű kérdező leszek a topikba.

[ Szerkesztve ]

(#56966) #73749248 válasza tordaitibi (#56965) üzenetére


#73749248
törölt tag

Igen, kb. arról van szó, azért nem fog soha eljönni "a linux desktop éve", mert nem tudja annyira követni ezeket a trendeket a rendszer. Egyik általam ismert linux sem.
Nagyon sok munka lenne egy olyan mértékben automatizált, out of box működő rendszert csinálni belőle, amilyen egy windows. Viszont aki ért hozzá valamennyire és szeret is ilyesmivel szórakozni, azt pont ez az automatizáltság akadályozza windows-on.

Persze szerintem.

(#56967) CPT.Pirk válasza #73749248 (#56966) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

KDE-s disztrók hozzák azt a szintet és még többet is nyújtanak. Nem kicsit jobb érzés egy KDE-s disztrón dolgozni, mint bármelyik Windowson. Egy rakás lehetőséget kap az ember alapból.

Ami továbbra is hiányzik az AAA játékokon kívül, azok az olyan "népprogramok", mint a photosop otthonra mert mindenki profi képszerkesztő akar lenni és társai.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56968) #73749248 válasza CPT.Pirk (#56967) üzenetére


#73749248
törölt tag

Hát ezzel nem igazán tudok egyetérteni, bár most épp Cinnamont használok.
Nem szeretem a windows-t, mert nem tudtam annyira kézben tartani, mint egy linuxot, de ha az kell, hogy lehetőleg minél kevesebb szívással egy minél teljeskörűbb rendszerem legyen, akkor sajnos windows még mindig. (Mac egy külön világ, olyanom sose volt, nem is lesz)
Linuxon mindig van valami, ami nem működik, nincs hozzá driver, van, csak nem úgy, tölts le innen-onnan valami megbízhatatlan cuccot stb.

Gnome-Cinnamon vonulat: engem borzasztóan zavar, hogy kikapcsolom a bluetootht, reboot után megint be van kapcsolva - ilyen súlyú problémákba botlom dögivel. (ez történetesen KDE alatt működik)
Felrakok egy virtualboxot, a secure boot miatt külön kell szórakozni a modulok aláírásával, a kulcsok feltöltésével, különben nem működik (kivéve mint alatt, mert ott valamit szétk***ak a kernel konfigban, ha jól sejtem)
Laptopon nem működik a smartcard reader, az ujjlenyomat olvasó, a tpm.
Vagy... routeren..(jó, ez már messze nem desktop). openwrt, tomato - egyikben nem működik a hardware NAT, másikban a wifi chip zártkódú, ezért egy rettentően elavult, 2.x kernellel lehet csak használni. Tomaton idén jött ki az open source, illetve inkább az egyszemélyes projektek egyik nagy hátránya: Shibby más elfoglaltságot talált. Valaki ugyan forkolta a rendszerét, de hát... messze nem a lengyel srác színvonala, ahogy elnézem.

Ezek csak az elmúlt pár hónap frusztrációi... ;)
Ilyenekkel windows környezetben csak elvétve találkoztam.
(nem mondom, hogy nincs, de egy bizonyos szint feletti minőségből válogatva kisebb az esélye, hogy olyan vasat veszel, amin ilyen gondjaid lesznek)

(#56969) ubyegon2 válasza tordaitibi (#56965) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ezzel az SSD-s nyekergéssel pont nyitott ajtón estél be, az elején volt ilyen parásabb időszak, amint az éppen így megvolt Win alatt is, sőt, ha a Flash topikot olvasod, a mai napig paráznak a winesek, hogy jó-e így, használhatom a meghajtót......itt jön a fantörpikus válasz rá! Nem, inkább a Win sajátját rakd vissza....2006-os mellesleg. :-)

Ma már a desktop Linuxokon sem kell semmit állítgatni, ellenőrizned sem kell, éppen csak amiatt érdemes, mert több Linux több alapbeállítás, de egyikkel sem lesz gon a TRIM-mel, az alignálással sem. Ezek az írások 12.04 és 14.04 verziók idején születtek, de ott maradnak, mert sokan mégis akarják ellenőrizni, optimalizálni az SSD-t. Ez van.

Nem ezért nem hódít teret igazán, hanem mert az embereknek az idióta tanárok is olyanokat mondanak a Linuxról, amit anno láttak....én se könnyen győztem meg némely kollégámat, hogy rakjunk a gépére egyet. Azóta persze mindegyik örül és használja.

Nincs infójuk az embereknek, ha meg van, az téves, de nagyon! :((

ezt már általánosságban írom:
Mindegy, ne menjünk bele lin-win flame-be, mert annak sosincs jó vége! Mint ahogy kolléga is imént nagyon kezdte emlegetni a Linuxos gondjait, meg ilyen nincs winen..... no meg a router.....ja, hogy egy ember csinálja a tomatot!? Hát kérem szépen, rakjon rá wint, aki akar. ;)

(1)

[ Szerkesztve ]

(#56970) Tarill


Tarill
őstag

Hy. Intel atom D2700 proci, egy 2giga ddr3 társaságában egy 60giga körüli ssd-vel kis itx gépként megfelelhet linux rendszerek alá? Semmi konkrét cél, ismerkedni próbálgatni :)

(#56971) kispx válasza Tarill (#56970) üzenetére


kispx
addikt

Megfelel. Egyes disztrók ettől szerényebb gépekre is felmennek.

(#56972) Tarill válasza kispx (#56971) üzenetére


Tarill
őstag

Szuper!

Más: valamikor 2000 körül 8-9 éves lehettem faterom hozott egy pc-t, első gépem volt, akkor nem tudtam de így utólag tudom hogy linux volt rajta amibe volt egy olyan alkalmazás hogy bogarak futkoztak a képernyőn amiket az egérrel lehetett agyonnyomni de elbújkáltak az ikonok alá meg mindenhova, napokra lekötött akkoriban :D meg valami világórára emlékszem hogy folyton azt nézegettem :D ezek fellelhető dolgok még valamelyik régi verzióba?

(#56973) ubyegon2 válasza Tarill (#56970) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Van, ami elmegy 128MB rammal is simán. Az asztali környezet milyensége dönti el igazából az igényeket (mennyi szolgáltatást, mennyi extrát tud), mert maga a Linux rendszer magja nagyon kevés erőforrást igényel csak, ezért is használják routerekben, telókban, stb. .........

Fenti mondattal kezdőik egy elég kimerítő válasz a kérdésedre!

2 napja írta meg Kapitány a választ és éppen az általad feltett kérdésre válaszolt!

gondolom ezt is magának írhatta:
"Úgy egyébként (B)1GB ramon bármelyik disztró elvan(/B) bármelyik asztali környezettel." ! ! !

Ha átugrod a segítők válaszait, ezután ők is át fogják ugrani a kérdéseidet! :(

[ Szerkesztve ]

(#56974) Tarill válasza ubyegon2 (#56973) üzenetére


Tarill
őstag

Nem ugrottam át, olvastam mindet csak valaki pont kitért arra hogy intel atomra azért annyira nem alapozna vagy valami ilyesmi, amiatt kérdeztem de ez elvileg nem a legalapabb atom proci

Amúgy az is bezavar hogy néztem pár bemutató videót youtubeon, egyikbe valaki folyton azt mondogatta hogy fivyelni kell arra hogy az adott kiszemelt hardvert támogatja e az xy linux rendszer, azért is inkább kérdezek mint hogy utána legyen kopp miután már megvettem a cuccost :)

[ Szerkesztve ]

(#56975) CPT.Pirk válasza Tarill (#56970) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nézd meg az Unicorn-t, a boot választó képernyőjétől úgy is dobsz majd egy hátast. :) [http://skamilinux.hu/unicorn6-puppynopae-v-2-angolmagyar-2017-jun/]

Ez egy kis méretű cucc ami még fele ilyen erős gépen is röhögve elmenne, de tele van rakva mindenféle progival.

nahaggyámár: egyre kevesebb ilyen dologba futok bele, sőt. Pl. vettem egy hete egy Creative USB-s dac-ot, rádugtam Win10-re, az azonnal kék halált dobott. Másodikra már ment neki, de hát na... Rádugtam telóra aztán Linuxra, mindegyiken azonnal ment, semmi gond nem volt.

[ Szerkesztve ]

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56976) #73749248 válasza CPT.Pirk (#56975) üzenetére


#73749248
törölt tag

Apropó hang... arra van valakinek ötlete, hogy egy Dell laptopon, anno Windows alatt, Sokol minőségben, de normálisan működő (értsd: nem hardver hibáról van szó) hangkeltő miért recseg linuxon a halk hangoktól és ezt hogy lehetne kiküszöbölni a hangerő növelésén kívül?
Videó nézés közben nagyon zavaró, hogy a halk hangok helyett csak viszonylag hangos pattogás hallatszik a hangszóróból. A hangerő növelésével elmúlik, de akkor meg másik videó üvölt.

(#56977) King Unique válasza CPT.Pirk (#56967) üzenetére


King Unique
titán

Lehet sokat tud a KDE, de még az itteni usereket is megosztja és nem mindenkinek a kedvence. Ha Mint, akkor annál is sokan inkább pl. a Cinnamon kiadást preferálják. Van akik pedig mást, vagy éppen merőben más rendszerek asztali felületét.

(#56969):
Normál esetben nem lesz para, max. ezeket átnézik. De még ezeket sem feltétlen muszáj, mert az újabb rendszereknél eleve rendben szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

(#56978) CPT.Pirk válasza King Unique (#56977) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Az annyira megosztó, hogy a legelterjedtebb Linux DE. ;] A Mint meg egy másik tészta, mert ott nem is akarnak QT vonalba beszállni, ezért is hagyják abba a KDE-s kiadást a meglévő 4-5 másik javára.

Láttam a Cinnamonos Mintet is, de tudásban azért annyit nem tud, mint a KDE. Ettől persze nem rossz, csak nem nyújt annyit. De karácsonykor ne ezen rugózzunk, fogadjátok el h. KDE az király és kész, mindenkinek jobb lesz. :D

nahaggyámár: mintha a gain túl lenne tolva. Alsamixert terminálban indítsd el, hátha ott látsz valamit. De ez csak egy tipp.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56979) #73749248 válasza CPT.Pirk (#56978) üzenetére


#73749248
törölt tag

KDE tudásán mit kell érteni?
A rá épülő toolokat? Vagy vannak olyan szolgáltatásai, amik a Gnome-ban nincsenek?
Esetleg az API?

(rég használtam KDE-t, pláne azt az újat, szóval nincs sok infóm róla)

(#56980) CPT.Pirk válasza #73749248 (#56979) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Pl. hogy a fáj kezelőjében F3-ra nyílik új tab, F4-re meg terminál, ami követi amit a tabokon csinálsz. Nagyon nagyon hasznos dolgok, ezeket napi szinten használom a munkában.

Meg van még sok apróság, pl. a paraméterezhető aktív sarkok, meg a frankó widgetek. Bár ezek száma kicsit megcsappant, mióta már pythonban nem lehet widgetet írni KDE-re.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56981) Dave™ válasza #73749248 (#56979) üzenetére


Dave™
nagyúr

Három különbség van szerintem: a qt környezet kevesebb erőforrást használ, mint a gtk, a KDE appok általánosságban nagyobb funkcionalitásúak, illetve sokkal jobban testre szabható a gui. A Gnome előnye inkább egyszerűségében és áttekinthetőségében rejlik.

(#56982) ubyegon2 válasza CPT.Pirk (#56980) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Pl. hogy a fáj kezelőjében F3-ra nyílik új tab, F4-re meg terminál, ami követi amit a tabokon csinálsz. Nagyon nagyon hasznos dolgok, ezeket napi szinten használom a munkában.

Deja vu-m van, mert ezt már egyszer megbeszéltük, képekkel mutattam be neked, hogy ugyanezt a Nemo is tudja. A nagyon nagyon hasznos dolgokban akkor semmi különbség.

Mint ahogy azt is körüljártuk mennyire béna a KDE, hogy egy egyszerű megnyitott, a panel jobb alsó oldalra lerakott programot nem képes egy kattintással megnyitni, csak jobb gombos menüből lehet újra aktiválni. Super, meg szénné lehet konfigolni, de a legegyszerűbb dolgokban viszont meg sem közelíti a Cinnamont. Bocsi, de ez van. A Cinnamon nem tud annyit, viszont a kezelhetősége ezerszer jobb, ha nem akarom mondjuk a mobilommal meg a TV-vel meg a hűtővel is összekötni a KDE connect használatával. :P

Egyszerű, könnyen kezelhető a Cinnamon, rendkívül jól konfigolható, de nehezebben kezelhető és a legalapabb dolgokban kicsit butább a KDE. Azon nem érdemes vitázni, látványra melyik milyen, mert szerintem mindkettő jól néz ki, ha beállítod, ahogy tetszik. Sokan jönnek azal, hogy a Mint zöld-szürke színe mennyire nem tetszik nekik, de erre nem lehet mit mondani. Nem win, hogy ne lehessen nagyon könnyedén testre szabni.

(#56977) King Unique

Kb ugyanezeket ellenőrzöd Linux alatt is. ;)

(#56981) Dave™

A 18.3 Cinnamonjával közel azonos az erőforrás igény, ahogy néztem, hogy az okosok szavaival éljek, nincs szignifikáns különbség. Az utóbbi pár verzióval mindkettő sokat javult. Plasma előtt a KDE elég nagyevő volt.

[ Szerkesztve ]

(#56983) CPT.Pirk válasza ubyegon2 (#56982) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ezeket a dolgokat rosszul látod, de majd máskor fojtatjuk. :)

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56984) #21078528 válasza CPT.Pirk (#56983) üzenetére


#21078528
törölt tag

Ne már, végre egy jó kis karácsonyi gtk/qt flame! :DD

(#56985) ubyegon2 válasza #21078528 (#56984) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Uhm....de legalább Linuxon belül maradunk.....nem hiányzik most a Winről olvasni! ;]
Amúgy meg nem ér kibicelni!

(#56983) CPT.Pirk

OK, akkor előkeressem a régi, már lerágott csontokat? naná......nem baj, ha szenilizálódsz, megesik mással is! :D

Át is bootolok a friss 18.3 KDE-re, hátha csoda történt és már kezelhető paneleket, műveleti ikonokat találok.

[ Szerkesztve ]

(#56986) BoB válasza ubyegon2 (#56982) üzenetére


BoB
veterán

"béna a KDE, hogy egy egyszerű megnyitott, a panel jobb alsó oldalra lerakott programot nem képes egy kattintással megnyitni"

Ez már a múltkor is meg lett cáfolva, úgy látszik nem értetted meg, de mostmár berakok egy gif-et is amit az imént csináltam:

"a legegyszerűbb dolgokban viszont meg sem közelíti a Cinnamont. Bocsi, de ez van. A Cinnamon nem tud annyit, viszont a kezelhetősége ezerszer jobb"

"a legalapabb dolgokban kicsit butább a KDE"

Jöhetnek a példáik mert konkrétan fogalmam sincs mik ezek az egyszerű dolgok.

[ Szerkesztve ]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#56987) ubyegon2 válasza BoB (#56986) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Speciel a qbittorrenttel működik, de a programok többségével meg nem. A Cinnamonnál minden panelre lerakott programmal működik. Úgy látszik ezt a múltkor sem értetted meg. :D
A múltkor talán a Messengerrel példálóztam....mindkét esetben a programon belül lehet állítani ezt az opciót, de csak az egyiknél működik.

Igazából a lényegesebb most az volt, amit a Kapitány kiemelt a fájlkezelő szuperségénél, arra írtam, hogy azt a Nemo is tudja, igaz én csak képpel illusztráltam, nem vagyok ilyen ügyi, hogy gif-fel csináltam volna. :Y Persze úgy könnyebb a Cinnamonról elmondani, hogy nem tud annyit, mint a KDE, ha nem ismerjük! :P Nem? De.

Amúgy ez a gif KDE 3-mal készült, mert igen csúf a dolog! Valamivel szebbet is ki lehetne hozni már plasma-ból.......

Különben sejtettem, hogy előkerülsz, ha a Cinnamon szót megemlítem. :DD

[ Szerkesztve ]

(#56988) BoB válasza ubyegon2 (#56987) üzenetére


BoB
veterán

Lehet hogy van olyan program, de amik nekem vannak azokkal megy. Messenger mi a jó istennek külön telepíteni amikor fut a böngészőben? www.messenger.com

"Persze úgy könnyebb a Cinnamonról elmondani, hogy nem tud annyit, mint a KDE, ha nem ismerjük!"

Én nem írtam hogy nem tud annyit, én azt írtam hogy mutasd azokat az alap dolgokat amiben a KDE hülye.

Lehet gif-et is tudnál egyszerűen csinálni, ha használnád a terminált :))

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#56989) ubyegon2 válasza BoB (#56988) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Böngészőben használni valamit, aminek van kliense is..... ;]

Én nem írtam hogy nem tud annyit, én azt írtam hogy mutasd azokat az alap dolgokat amiben a KDE hülye.

Nem ezt a mondatomat kéne kiemelned, hanem ahol ojjektíven leírtam a minimál különbséget.

Sajna az idézett mondat kicsit túl van színezve, ez velem előfordul, de ha úgy is mindenki szinte KDE-t használ, akkor ezt nem is veszik komolyan.
Amúgy írták már valahol, hogy Cinamon fizetett ügynöke vagyok. :Y

Lehet gif-et is tudnál egyszerűen csinálni, ha használnád a terminált

Én képpel is igen jól le tudom ábrázolni a mondókámat amúgy..... A terminal nálam egyszínű amúgy. :)

lapát megvan már?

[ Szerkesztve ]

(#56990) BoB válasza ubyegon2 (#56989) üzenetére


BoB
veterán

"lapát megvan már?"

Keresem, ne aggódj ;]

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#56991) Frawly válasza okoska74 (#56959) üzenetére


Frawly
veterán

Nincs igazad, hidd el. Kezdőnek jobb a DE, minden bele van drótozva, hálózatkezelés, hangerő, vezérlőpult, login manager, kompozitor, stb.. WM-nél erről mindről az embernek saját magának kell gondoskodni, tudom miről beszélek, magam is Openboxot használok.

Az mc, vi megint csak olyan, amivel egy kezdőt nem érdemes összezavarni, csak megutálja a Linuxot és húz vissza Windowsra. Persze, néha elengedhetetlen a terminálozás, de akkor abból elég egy nano szintű valamit meg a csomagkezelőt ismerni. Az mc egyébként még oké az mcedittel együtt, ha Windowson is használt kétpaneles fájlkezelőt, vagy DOS-on valami hasonló anno.

Mai gépeken meg nem nyersz sokat, ha minden hozzá van forgatva a géphez. Az, hogy a binárisok mérete fele akkora lehet, megint nem tétel, terabájtos háttértárak vannak, SSD-ből is a min. 120 gigások elterjedtek, nem számít, hogy a rendszer 4 vagy 8 gigát foglal, esetleg 20-at. Plusz a repók binárisai azért nagyobbak, mert általában debug symbol és minden szar bele van fordítva, ezeket ki is lehet szedni belőle, csak nem érdemes szenvedni vele. Ezt leszámítva mai modern gépen sebességben sem nyersz, ha saját magad fordítasz mindent. Lehet még a P2-P3-as korszakban számított, most már a C2D-s korszak óta felesleges ezzel gyűrődni. Kernelt is ezért nem forgat már senki, pedig nem bonyolult kezdőnek sem, forráskód letölt, tar xf kiadásával kibont, make menuconfig - default config kiválaszt (de talán már erre sincs szükség), make és 15 percnél kevesebb idő alatt lefordul egy modern procin (csúcs, high-end procin 3 perc körül), csak minek. Már csak akkor forgatnak ilyesmit, ha nagyon speciális igényekhez kell, vagy azt benchmarkozzák, hogy mennyi idő alatt fordul le a kód. Messze vagyunk már attól, mikor egész nap, vagy egész éjszaka fordult a kernelkód, és külön fekete mágia volt konfigurálni a fordítást.

Plusz ha valami rollingos disztrót használsz, akkor gyakran jönnek a frissítések és új verziók, nagy szopás mindegyiket forrásból fordítgatni, csak időmilliomoséknak ajánlott.

(#56992) #73749248 válasza ubyegon2 (#56989) üzenetére


#73749248
törölt tag

Na ez fájt. Androidon (jó, nem igazi linux) pont azon vagyok kiakadva, hogy ha böngészővel nyitok meg egy oldalt, rengeteg esetben a pofámba tol egy reklámot, hogy xy app letöltésével kényelmesebben/szebben/jobban/stb. nézhetem az oldalt.
Basszus, ha ott a böngésző, minek minden oldalhoz külön app???
O.K., egy Messengernél még érthető, mert vannak olyan funkciói, ami miatt jó, ha akkor is fut, amikor nem látom.
De egy híroldalt miért nézegessek saját appból? (24.hu, snbforums.com, reddit stb.)

(#56993) ubyegon2 válasza #73749248 (#56992) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:) Szerintem félreértetted a dolgot(mivel nem jól fogalmaztam), híroldalakat amúgy még böngészőbe sem nézegetek. Azt nem is tudtam, hogy külön app van ezeknek.

Amikre utaltam, a kliensprogramok vagy üzenő programok (Messenger, Viber, etc., vagy zene ill. YT kliens, mint Minitube. Ezeket értelemszerűen aktívan célszerű tartani, ha kikapcsolom a böngészőt, a Minitube jóval barátibb erőforrászabáló a böngészős YT-nél.

Ha hajnalban bekapcs gép, akkor a böngésző ki tudja hol áll éppen, de a Messenger kliens már aktív, így tudom, hallom ha keresnek, legkésőbb, ha odaülök a géphez.

Amit lehet, azt én is böngészőben használok. Szóval ha kizártuk a félreértést, akkor tökéletesen egyetértünk.

[ Szerkesztve ]

(#56994) #73749248 válasza ubyegon2 (#56993) üzenetére


#73749248
törölt tag

A YT nálam már necces. Az menjen csak a böngészőben, csak ne úgy, ahogy a gúgli elképzeli a mobilokon (háttérbe téve megáll)

(#56995) ALFA válasza #73749248 (#56960) üzenetére


ALFA
senior tag

A kedvemért ránéznél a MEK-ről letölthető Ubuntu kézikönyvre és reagálnál rá itt helyben?
Ha kicsit csodálkoznál az első 30 oldalon, ajánlom a legvégén található tartalomjegyzéket, majd kezdésnek a 8. fejezetet.

[ Szerkesztve ]

Amit ma megtehetsz - miért nem tetted meg tegnap?

(#56996) ubyegon2 válasza #73749248 (#56994) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Utóbbi időben én se nagyon használom a Minitube-t, mert valami google api nyűgje van az új verzióknak, meg ritkábban is YT-zok. Anno azért jó volt, mert talán még a html5 előtti időszakban jóval több memót lefoglalt böngészőben bambulva.

(#56997) #73749248 válasza ALFA (#56995) üzenetére


#73749248
törölt tag

Ezt biztosan nekem akartad címezni? :F
(amit linkeltem könyvet, azt kb. akkortájt olvastam, amikor megjelent :) )

(#56998) tordaitibi


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Kedves topiklakók, kezdeném. :)
Az Xfce energiakezelőbe mit hogyan állítsak, hogy CSAK a monitort kapcsolja ki 2 perc múlva és ne lpéjen ki valami jelszavas bejelentkezőképernyőre? Életembe nem pötyögtem be ennyiszer a jelszavam mint két nap alatt.
Nem kérem, ne lépjen ki, nem akarok se alvásból se hibernálásbók se semmiből visszajövet ezzel vacakolni, egyáltalán minek jelentkezik ki? Ezt hol lehet állítani, ha 10 napig úgyhagyom tétlenül, akkor se jelentkezzen ki, ráadásul a caps lock állandóan kikapcsolt ilyenkor és van szám is a jelszavamba, mégjobb... A képernyő fülön az alvás és kikapcsolás SOHA opción van.
Másik, a fényerőszabályozás nem működik, a Display Brightness csúszkát akárhova huzigálom, a fényerő nem változik, pedig ez a funkció nagyon kéne. (win alatt jó, tehát a hardver tudná)

Másik, jól értelmeztem, egy Youtube videó letöltése így megy...? Atyaég, ez win+4k_downloaderrel 4 kattintás. Asszem nem fogok letölteni...

Az éppen aktív ablak alig tér el a többitől, nem lehet ezt valahogyan kerettel, színnel, a címsáv kiemeléssel bármivel kicsit jobban láthatóvá tenni?

A Mozillába hogyan lehet a Google keresőjét hozzáadni, a duckduck go helyett?
Mozillának hogyan lehet elmagyarázni hogy MINDEN lapot 170% nagyítással nyisson, egy komolyabb szörfölésnél hozzáragad az ujjam a ctrl+ gombokhoz. (alkalmi Firefox használó voltam eddig, sose szerettem igazán, ha már van használnám rendesen)

És ami igazán fontos lenne, habár erre tuti nem lesz megoldás mert csak az Internet Explorer böngészőbe működik,
van lehetőség npapi támogatást, directX vezérlőt bárhogyan bármelyik böngészőhöz adni-engedélyezni?
Távoli dvr-ekre kell sokszor ránéznem, de ezt a támogatást kivezették Mozilla és Opera vonalon is a böngészőkből.

Mára ennyi, holnap is jelentkezek... :)

[ Szerkesztve ]

(#56999) tordaitibi válasza tordaitibi (#56998) üzenetére


tordaitibi
veterán
LOGOUT blog

Alvás és monitor off megoldva, az
Automatically lock the session a security fülön soha opcióra állítva, bocsánat nem a legjobb az angoltudásom.

A többi kérdésem fennáll,
valamint a monitor_off hogyan érhető el manuálisan,
azaz vagy valami ikon az asztalon-tálcán, vagy bill.kombinációval?
Az Általános fülön a gombokra csak a felfüggesztés és a hibernálás van, tényleg, mi az a Felfüggesztés?

(#57000) growler válasza tordaitibi (#56999) üzenetére


growler
őstag

"mi az a Felfüggesztés?"
A helyedben, azért csak kipróbáltam volna !
Egyébként, > alvó állapot.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.