Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#56101) King Unique válasza lck (#56100) üzenetére


King Unique
titán

Felesleges és amúgy sincsen sok értelme egy lassú HDD-re tenni. Na meg nagy valószínűséggel sok TB-os írást sem fog generálni... Akkor már inkább a tmpfs megoldás, amiről és az SSD-k Linux alatti használatával kapcsolatos dolgokról az összefoglalóban is megtalálható cikkekben vannak hasznos infók.

Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Linux és SSD gyorstalpaló (frissítve)

[ Szerkesztve ]

(#56102) CPT.Pirk válasza lck (#56100) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Előbb unod meg az ssd-det és veszel újat / nagyobbat, minthogy a /var mappa írása okozzon bármi mérhető problémát...

Ha nagyon aggódsz a dolgok miatt, akkor pl. a /tmp -t beirányíthatod a ramba egy egyszerű ramdisk létrehozásával.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56103) lck válasza CPT.Pirk (#56102) üzenetére


lck
senior tag

Köszi a válaszokat. A /tmp -t megfogom nézni.

[ Szerkesztve ]

(#56104) CPT.Pirk válasza lck (#56103) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Egy sor az /etc/fstab fájlba és egy reboot:

none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=1024M,mode=1777 0 0

Az 1024 helyére MB-ban a kívánt érték, szerintem kevesebb is elég lehet.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56105) lck válasza CPT.Pirk (#56104) üzenetére


lck
senior tag

Ez fixen leválaszt a RAM-ból x mennyiséget, vagy valamilyen módon dinamikusan kezeli, a /tmp méretének függvényében ? ( Az tetszene a legjobban )
Csak azért kérdezem, mert csak 4 Giga van. Nagyon nem pazarolnám. - Ha keveset adok meg neki, akkor előfordulhat "meghajtó megtelt" üzenet ?

(#56106) Frawly válasza CPT.Pirk (#56096) üzenetére


Frawly
veterán

Mert milyen? Nekem eleve KDE-nek tűnik, a neten azt írják róla, hogy KDE3. Lehet a legutóbbi kiadásban már nem ezt használják, de ilyenről nincs infó.

Viszont most nézem, hogy fizetős is :D

(#56107) Frawly válasza King Unique (#56098) üzenetére


Frawly
veterán

Elromlott a szarkazmusdetektorod, azért hiányolod a szerintemet. Bár ha belegondolsz, komolyan lenne egy ilyen rendszernek előnye. Nyilván én nem használnám komolyan.

(#56108) King Unique válasza Frawly (#56107) üzenetére


King Unique
titán

Az eddig említettek alapján valahogy nem az jött le, hogy minden egyes pontjában szarkazmus lenne. Ahogyan arról sem találtam statisztikát, hogy ez mitől lenne jobb és szükségesebb más Linuxnál, vagy éppen másik desktop platform rendszerinél, ha már olyan magas szintet képvisel. Erre vonatkozott, hogy ennyi erővel leírhatok hasonlókat én is.

(#56109) Frawly válasza King Unique (#56108) üzenetére


Frawly
veterán

Inkább némi humorérzék- és szövegértelmezési tablettát kéne bevenned. A Windowszal vetettem össze, szó sem volt más linuxokkal való összehasonlításról, sem a distrowatchról.

(#56110) lck válasza CPT.Pirk (#56104) üzenetére


lck
senior tag

Na lehet nyitott kapukat döngetek ! Hazaértem és nézem az fstab fájlt.
Egy ilyen sor ( is ) van benne:

tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0

Manjaro automatikusan hozta létre.
Ez miben tér el az általad megadottól ?

(#56111) King Unique válasza Frawly (#56109) üzenetére


King Unique
titán

Olvastam, hogy azzal, csak ugye mi alapján, ha valószínűleg nem használtad és felmérés sincs arról, hogy mitől lenne elterjedtebb, lenne rá nagyobb szükség, képviselne annyival magasabb szintet stb. Ha megnézünk egy desktop OS market share-t, valahogy nem ez látszik... Ha már szövegértelmezés, akkor a DistroWatch nem tudom mért van idekeverve, mikor az külön lett megemlítve a saját példámban. Apropó, kis érdekességként van / volt Red Flag is, ami már inaktív.

[ Szerkesztve ]

(#56112) CPT.Pirk válasza lck (#56110) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ugyanaz. :) Egyébként csak a ténylegesen belekerült adat foglal helyet a ramból, nem fix a foglalás.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56113) CortezX válasza King Unique (#56099) üzenetére


CortezX
aktív tag

Értem. Még egy kérdés. A gépemben M2 SSD van, ezt sdb1-nek látja a Linux. Erre van feltelepítve a rendszer és ez van beállítva a biosba elsődleges bootnak. Az 1 TB-os HDD az sda1, ezen jelenleg nincs semmi. Nem értem hogy miért csak minden 2. bootolásnál indul el a rendszer, egyébként pedig "Bootdevice not found hibaüzenetet kapok" :F A telepítéskor csak az sda1-et fogadja el rendszerbetöltő helyként, másképp a grub telepítésnél megáll. Hogyan kellene partícionálnom hogy jó legyen?

(#56114) Frawly válasza King Unique (#56111) üzenetére


Frawly
veterán

Jól van, akkor kötözködjél. Hogy lenne market share-je egy csak észak-koreai nyelvet és írást támogató, diktátor által berendelt, eleve beépített trójaival érkező, és korlátozott funkciójú OS-nek, ami ráadásul csak Észak-Koreán belüli cenzúrázott intranetet támogat internet helyett, de még fizetős is? Arra számítottál, hogy egy csomóan használják, meg benne lesz a distrowatch top100-ben? Szerintem inkább most te viccelsz, és nem vettem csak a lapot.

(#56115) King Unique válasza Frawly (#56114) üzenetére


King Unique
titán

Aha, csak akkor nem kellene feleslegesen zöldségeket írogatni, hogy ilyen + meg olyan jó, olyan jól működik, micsoda szint ez stb. Ezek alapján nemhogy ezen desktop platform rendszereivel, de máséval sem venném egy kalap alá. A többit meg hiába próbálod kiforgatni, attól az az előbbieken még nem változtat. Ennyi!

(#56116) Frawly


Frawly
veterán

Hogy ne csak az észak-korai ökörködéshez szóljak hozzá, hanem ontopik is legyek: jól tetted, hogy a /var-t az SSD-n hagytad. Igaz mindig változik, de nem okoz olyan rengeteg írást, hogy az SSD-nek számítson. Ez régi, alaptalan paranoia, miszerint kímélni kell az SSD-t, meg mindent át kell rakni a HDD-re: akkor minek van SSD? Az SSD pont arra való, hogy az egész rendszer azon legyen, gyorsítson fel mindenfajta lemezműveletet. Sokkal többet bírnak ezek a drive-ok, mint korábban gondolták. Átlag felhasználásnál a garanciális íráslimitet sem éred el rajta 5-10 éven belül, nem hogy a cellák tényleges fáradáslimitjét elérd, de már az 5 éves elhasználódáshoz is az kell, hogy orrba-szájba torrentezz rá, meg 100 gigás nyers videófájlokat szerkessz nap mint nap. Hamarabb fogod az SSD-t azért lecserélni, mert már kicsi, elavult, olcsón kapsz helyette jobbat, nagyobbat, vagy megfeküdt benne a vezérlő (ami megint független az írásmennyiségtől). A kímélgetéssel meg SSD-optimalizálással magadat szivatod feleslegesen.

Ráadásul eleve kíméled az SSD-t azzal, hogy Linuxot használsz, ami majdnem egy nagyságrenddel kevesebbet ír a meghajtóra, mint a Windows. Én egyedül a böngészőcachet tettem át tmpfs ramdrive-ra (fix méretűre, de csak annyit foglal a memóriából, amennyi adat épp aktuálisa van rajta), de nem az SSD kímélése miatt, hanem 16 giga RAM van a gépben, amiről utóbb derült ki, hogy nem használom ki, és legalább a böngészés közbeni renderelés tovább gyorsul, hogy még egy SSD-nél is nagyságrendekkel gyorsabb tárolón van a böngészőcache, meg nem megy pocsékba a ki nem használt memória, legalább használom valamire. Eleve a kernel is sokat befog cache-nek, swapom meg sincs, eleve nem lenne semmire használva az sem.

Esetleg a /var-t átteheted tmpfs-re, amit pont itt Kapitánnyal beszéltek, de azon már nem nyersz semmit, csak vesztesz, mivel rebootkor, gépkikapcsoláskor elveszik a tartalma, és ha mégis kell belőle valami log, akkor nem fogod tudni átnézni, hibakereséskor sokszor jól jönne pedig. Nem dísznek csinálták, hogy legyen /var és /var/log mappa, ha teljesen felesleges lenne, akkor alapértelmezésben létre sem hozná a rendszer.

(#56117) Frawly válasza ubyegon2 (#56001) üzenetére


Frawly
veterán

ubyegonnal mi lett, hogy fel van függesztve? Csak most látom, hogy szürke az avatarja és a felfüggesztéséből hátra lévő idő 5 nap.

(#56118) bzolika10 válasza bzolika10 (#56089) üzenetére


bzolika10
aktív tag

Újraraktam!

(#56119) Frawly válasza King Unique (#56115) üzenetére


Frawly
veterán

Pedig ha komolyan belegondolnál, van előnye egy lekorlátozott rendszernek. A legtöbb felhasználónak azért kell OS-t újratelepíteni, mert szétgányolják a rendszert valami beállítással vagy kétes szoftverrel, összevírusozzák, na ezt Red Star OS alatt nem tudnák megtenni. Azt csak használni tudod azokkal a funkciókkal, amit beépítettek. Az Androidhoz tudnám hasonlítani, mínusz az internet/nyelvtámogatás. Android is fizetős (a gyártók licencdíjat fizetnek a Google-nek minden eladott androidos telefon után, amit vevővel fizettetnek meg), agyon van korlátozva (rootolás nélkül semmit nem tudsz rajta csinálni, azon túl hogy Play Store-ból telepítesz, meg ha bekapcsolod az ismeretlen forrásból telepítést, akkor még külső szoftvereket), és a Google minden adatodat megkapja, beleértve a helyzetedet, apphasználatot, böngészési adatok, stb.. Mitől rosszabb ez, mint a Red Star OS? Mert gondolod a Google bármiben is különb, mint egy Kim Dzsong Un?

[ Szerkesztve ]

(#56121) King Unique válasza Frawly (#56119) üzenetére


King Unique
titán

Az előbb még úgy volt, hogy magad sem használnád, most meg hirtelen milyen jó lett... :D Meg már mobil OS-nél tartunk, szoftveróriásnál, egyre cifrább. De, ha már korlátozott rendszer, akkor ennyi erővel lehetne normálisabb módon is korlátozni a jogosultságokat, nem ilyen drasztikusan. Ami ott megy, azzal meg azért nem venném egy kalap alá még a kuglit sem...

De mindegy, inkább a topik eredeti témájához kellene visszakanyarodni.

(#56122) Frawly válasza King Unique (#56121) üzenetére


Frawly
veterán

Nem írtam, hogy nekem jó lenne. Úgy fogalmaztam, hogy sok felhasználónak lenne jó, ha támogatna más nyelveket és a rendes internetelérést is. Itt az egészben az a morbid, hogy egy abszurd rendszer bizonyos pontokon jobban működhet, mint a Windows (állandó biztonsági rések, kártevők hada, összeomló registry), és nem teljesít rosszabbul, mint az Android. A linuxos disztrókat és hogy nekem mi lenne a jó, te kevered ide. A Linuxhoz csak annyi a köze, hogy eredetileg Ubuntu-alapból indultak ki.

(#56123) King Unique válasza Frawly (#56122) üzenetére


King Unique
titán

Igen, ilyenkor jön, hogy sokaknak, majd aztán mindenkinek jó lenne. Csak éppen feltételes módban, ami a valós helyzet alapján kb. marad is az... Majd, ha az ellenkezőjét látja és tapasztalja az ember e széles világban, majd akkor lehet ilyeneket állítani.

(#56124) King Unique válasza CortezX (#56113) üzenetére


King Unique
titán

Ha a telepítésnél a "Valami más" opciónál kézi particionálást választasz, akkor ott alul a legördülő menüben a rendszerbetöltőnek ki kellene tudni választani az sdb-t is. Ha nálad Mint KDE van, akkor annál is hasonló. Valamint normál esetben magának a telepítésnek ez utóbbi beállításnál is le kellene futnia hiba nélkül.

A HDD jó, illetve nem próbáltad ideiglenesen kivenni (ha lehet) és úgy telepíteni? A HP oldalán egyébként vannak erre a hibaüzenetre általános megoldási javaslatok.

[ Szerkesztve ]

(#56125) Frawly válasza King Unique (#56123) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, nem jön az, hogy mindenkinek jó lenne. Nem hinném, hogy akinek TÉNYLEG szüksége van Windowsra vagy komolyabban linuxozik, annak fel kéne tennie egy ilyen alternatív rendszert, nemhogy ezt a konkrét rendszert, mivel nyelvi/Internettámogatás miatt nem érdemes.

(#56126) #21078528 válasza Frawly (#56116) üzenetére


#21078528
törölt tag

Tetszenek ezek az érvek nélküli hagyjuk a /vart az SSD-n, me nem kell kímélni, a zinternet is megmonta...
Áruld el, hogy hétköznapi felhasználás esetén milyen hártánnyal jár, hogy HDD-n van a /var...!?
A rendszer túl lassan írogatja oda a napló fájlokat, vagy a rendszerfrissítéskor látod kárát, ahol a hálózat a szűk keresztmetszet, nem a HDD?
Ha web vagy SQL szervert üzemeltetsz, akkor lehet hátrány teljesítményben, de akkor is nyugodtan lehet a megfelelő /var alkönyvtárakat SSD-re rakni, a többi meg maradhat a HDD-n...

Ugye onnan indul a gondolatmenet, hogy van egy eszközünk, aminek fizikailag árt az írás, és van egy, aminek nem, minden más csak feltételezés...

(#56127) kovaax válasza Frawly (#56116) üzenetére


kovaax
őstag

Nekem firefoxon úgy van beállítva, hogy eleve memóriába cacheljen.

-=- There's no place like /home -=-

(#56128) King Unique válasza #21078528 (#56126) üzenetére


King Unique
titán

Mért, amellett milyen érv van, hogy kötelező jelleggel át kell pakolni a /var és társait a HDD-re? Azon kívül, hogy az SSD hivatalosan kevésbé bírja úgy a sok írást, mint egy HDD. Ahol a sok nyilván inkább TB-oknál kezdődik.

Sehol nem láttam olyan teszteket, hogy pl. a mindennapi használat során bármilyen gondot is okozott volna az SSD-nél, ha a telepített Linux és annak minden alkönyvtára teljes egészében azon van. Így használom évek óta én is és nem írt rá több 100, de több 10 TB-ot sem. Ahogyan a garanciában foglalt íráslimittől is messze van az eddigi írásmennyiség. De ott vannak pl. a mai modern Windowsok, amiknél szintén nem kötelező semmit erővel letiltani, áthelyezni stb. csak azért, mert SSD van alattuk. Ráadásul rendszerint még valamivel többet is írnak az SSD-re, mint egy Linux, de mégsem okoz problémát még azoknál sem. Sőt, általában normál használatnál szintén messze vannak az ottani értékek is a garanciában foglalt íráslimittől. Már, amelyik SSD-nél van ilyen, az meg a másik. Az egyes tesztek eredményeitől meg pláne, amelyekben az SSD-k több 100 TB, vagy egyes típusok akár PB-os írást is kibírtak. Szóval nem mondanám, hogy annyira érvek nélküli állítás lenne mindez...

[ Szerkesztve ]

(#56129) #21078528 válasza King Unique (#56128) üzenetére


#21078528
törölt tag

Nem hiszem, hogy bármikor is írtam olyat, hogy kötelező...
Arról, hogy a /var-t miért nem hagyjuk garázdálkodni a gyökér alatt, és miért LEHET érdemes átrakni HDD-re, arról többször értekeztem itt, nem ismételném magamat...
De legfőképpen, tőlem Te is, és minden fórumtárs is úgy használja a rendszerét és az eszközeit, ahogy jónak látja... :K
Én úgy látom jónak, hogy a /var mindig külön partició, és a SWAP-pal egyetemben HDD-n van, és aki tőlem kér tanácsot, annak továbbra is ezt fogom javasolni, akármennyi írást is bírnak az SSD-k... ;)

Ugye onnan indul a gondolatmenet, hogy van egy eszközünk, aminek fizikailag árt az írás, és van egy, aminek nem, minden más csak feltételezés...

[ Szerkesztve ]

(#56130) enginev3.0


enginev3.0
félisten

Sziasztok

Van olyan linux verzió, ami alatt könnyen lehet raid0-t létrehozni, megy alatta a plex media server, és van torrent kliens, lehetőleg rtorrent, vagy hasonló kliens ami nem transmission :R

Seed servernek kell és media servernek, a grafikus felület számomra fontos lenne

[ Szerkesztve ]

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#56131) Frawly válasza #21078528 (#56129) üzenetére


Frawly
veterán

Pedig hidd el, hogy ez a /var átrakása a te vallási előítéleted csak. Napi max. 1-2 giga írás érkezhet bele intenzív felhasználásánál, normál felhasználásnál töredéke. A legócskább TLC-s SSD-kre is 75 TB írás van megadva, átlag windowsos felhasználásnál ezt 10-15 év, mire eléred, és ha elérted sem megy tönkre a meghajtó, csak garancia nem lesz rá, de ennek a többszörösét bírja mindegyik, stresszteszteken egyik sem hullott még el 300 TB írás alatt, és itt most a legszarabb, legolcsóbb, Tesco value SSD-król van szó (ilyen Sandisk, Kingfast, meg társai). Kicsit is normálisabb MLC-s meghajtónál PB-okban mérhető, amit bír írásban.

Nálam nincs kímélve az SSD, csak swap és böngészőcache nincs rajta, és napi 4,3 GB mindössze az írásátlagom! Semmit nem kímélek rajta, telepítgetek rá orrba-szájba, torrentezek le HD-s sorozatokat. Ha be lenne kapcsolva a swap, meg a böngészőcache is SSD-n lenne, lenne napi max 8 GB, de akkor sokat mondok. 160 TBW garilimit van megadva a meghajtóra (low budget SATA3-as TLC SSD), ezt napi 8 GB írással 54,7 év (!!!) alatt érem el, és még akkor sem értem el ennek az SSD-nek a valódi írási korlátját, csak a gyártói ajánlást lépném át. Valóban megérné kímélni, a /var átrakásával ez a több mint fél évszázad felmenne még fél évvel, tényleg nagy szükség van rá. 50 év múlva nem csak az SSD lesz kukázva, de valószínű már én sem fogok élni, vagy 85 éves vén trotty leszek.

De pl. windowsos userek is napi átlag 20-30 gigát írnak fel nagy átlagban (ennél többet csak az, aki nem átlag felhasználó, hanem videókat vág, masszívan párhuzamosított virtuális gépezést csapat, meg ilyesmik). Számoljunk 30 gigával naponta, úgy a 160 TBW-s limitet 14,6 év alatt érnénk el. 15 év múlva már az a gép sem lesz meg, amiben benne van, már egész más csatolófelületek meg RAM sebességű több terás SSD-k lesznek megfizethető ársávban, szerinted érdekelni fog bárkit is, hogy egy 120-1000 gigás SSD addigra esetleg megdöglik? Addigra teljesen elavul, elveszti az értékét, mint ma a 2GB-os SD kártyák, meg a 4-8 gigás USB1-2-es pendrive-ok, meg az IDE merevlemezek és az CD/DVD only ODD-k, meg a DDR1-DDR2 RAM-ok.

Plusz az SSD-k nem az elhasználódás miatt szoktak megdögleni, hanem a vezérlő adja be a kulcsot a cellafáradástól függetlenül. HDD-knál is tipikusan a vezérlő döglik be hamarabb, még mielőtt bad sectorosodna az adatfelület. A HDD-nek és épp úgy van korlátja, csak ott nem az írás van korlátozva, hanem az üzemóra, SSD-nél meg az írás, a gyakorlatban a mozgó alkatrész hiánya miatt az SSD-k sokkal tovább bírják. A gyakorlat mára bebizonyította, hogy többet bírnak az SSD-k, mint az elsőre gondolták, és a felhasználók sem írnak naponta olyan sokat, mint az korábban mindenki hitte.

Ha nem hiszed, futtasd le a sudo smartctl -l devstat /dev/sdX parancsot (ahol X a te SSD-d betűjele), és nézd meg mekkora az írásod az SSD-re. Ne a SMART által jelzett üzemórát vedd figyelembe, mert az csak az az idő, amíg bekapcsolva volt az SSD. Állítom, hogy nem leszel linuxon 20 giga/nap fölött, és ha ezt összeveted az SSD-dre vonatkozó gyártói ajánlással, akkor nagyon meg fogsz lepődni.

(#56132) King Unique válasza #21078528 (#56129) üzenetére


King Unique
titán

"Ugye onnan indul a gondolatmenet, hogy van egy eszközünk, aminek fizikailag árt az írás, és van egy, aminek nem, minden más csak feltételezés..."

Ha annyira ártana neki általánosítva az írás, akkor ennyi erővel egyáltalán nem szabadna rá semmit írni. De a helyzet az, hogy nem így van! Illetve az idézett mondat pontosítva kb. így igaz: "aminek fizikailag árt a túl sok írás". Ami az előbbi válaszban ki volt fejtve, hogy kb. mennyi is. Ahogyan az is, hogy egy Linux, vagy pl. egy Windows korántsem fog rá normál használat mellett annyit írni, ami ebbe a túl sok kategóriába essen. X évtized alatt már lehet, de a garanciaidő meg nyilván rövidebb és addigra már bőven hardvert is cserél az ember. Ergo ezek alapján felesleges a /var és a swap HDD-re történő áthelyezése... Aztán persze, hogy ki hogyan használja az SSD-jét, túlkímélgeti-e, vagy sem, az már valóban mindenkinek a maga dolga. :K

[ Szerkesztve ]

(#56133) toyone


toyone
őstag

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ugyanis a rendszer betöltödése közben leállt a gép.
És a Error unknown filesystem Grub Rescue Mode fogadott már.
Az első hozásszólásban látottak vagy itt leírt telepítés nem működik ugyanis nem csatolódik fel a partíció.
Can't find /dev fogad. ls-el és gparteddel is megnéztem a partíció nevét de csak nem akar menni.
Linux mint 18.2 van. Volt mellette windowsos lemez is de grub-al nem volt variálás.
A youtubeon látható videókban az "insmod normal" azt írja hogy nincs ilyen partció, Ubuntu alatt látom hogy boot-nak van beállítva, és a foglalt adatmennyiséget is kiírja de sehogy sem szeretne elindulni.

Van öltetettek hogy mit hibázhatok?
Köszönöm

Mindenki menekül valamibe | ❄️🗻🍁☀️🌊

(#56134) #21078528 válasza Frawly (#56131) üzenetére


#21078528
törölt tag

Látom nem úszom meg...
Egy nagyobb rendszer anomália esetén történő syslogd megfutásnál ~10 perc alatt keletkezik 4,3 GB log a /var-ban, volt már ilyenhez szerencsém, nem 1x...
A /var-ban csupa olyan háttéművelet történik az átlag felhasználó gépén, ahol a sebesség abszolut nem releváns...
Ha rendszeresen nézel SSD stressz teszteket, akkor biztos láttál már olyat, hogy egyforma meghajtók esetén 2-2.5x volt az eltérés a terhelhetőség terén, tehát valójában senki nem tudja mennyit bír az adott meghajtó...
A Tesco value Sandisk az egyik vezető gyártó SSD fronton...

De ahogy már fentebb is írtam, tőlem mindenki azt csinál amit akar... ;) :K

(#56135) #21078528 válasza enginev3.0 (#56130) üzenetére


#21078528
törölt tag

Ubuntu.

(#56136) enginev3.0 válasza #21078528 (#56135) üzenetére


enginev3.0
félisten

És ott mi számít egyszerű raid készítésnek? :D

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#56137) MKLS


MKLS
aktív tag

Sziasztok!

Új disztró telepítése előtt melyik mappát kell átneveznem /home-on belül, hogy ha a /home particiót nem akarom formázni, de a korábbi disztro desktop beállításait nem szeretném megtartani? Ha csak simán a /-t formázom a /home-ot nem akkor mindig összeakad az előző és az új disztro DE-je.Megmaradnak a korábbi parancsikonok, nem használja a friss rendszer saját témáját, hiányzó ikonok a panelokon stb....

(#56138) #21078528 válasza enginev3.0 (#56136) üzenetére


#21078528
törölt tag

Mindenhol egyszerű...
mdadm --create /dev/md0 --level=0 --devices=2 /dev/sdXY /dev/sdXY

Elvileg telepítőből is megy a dolog, de szerintem célszerűbb előre dolgozni.
Arra figyelj, hogy bootolni nem nagyon szeret a rendszer RAID0-ról, /boot-nak érdemes csinálni egy RAID1 tömböt.

[ Szerkesztve ]

(#56139) CPT.Pirk válasza toyone (#56133) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Megsérült a fájlrendszer ahogy írja is az első üzenetben, először azt kell rendbe tenni. Gparted tud partíciót ellenőrizni, azt csináld meg mindegyiken.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56140) Flowtation


Flowtation
őstag

Sziasztok!
Tegnap este meghülyült a mint KDE. Belassult az egér, alig lehetett mozgatni, num lock-ra, ctrl-alt-del-re sem volt semmi reakció. Az SSD ledje folyamatosan világított, mintha dolgozna. Kikapcs után ment szépen. Lehet erről valami logot nézni, hogy mi történt?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#56141) #21078528 válasza Flowtation (#56140) üzenetére


#21078528
törölt tag

Syslog esetén elsőként a messages állományban nézelődj, journal esetén pedig legegyszerűbb időpontra szűrni: journalctl --since="2017-11-05 18:17:16".

(#56142) kovaax válasza MKLS (#56137) üzenetére


kovaax
őstag

Menjél be a felhasználód könyvtárába, és add ki a ls -a parancsot. Lesz egy rakat ponttal kezdődő könyvtár, azokban kell kimazsolázni, hogy melyik tartalmazza a DE beállításait. Ami nem kell, azt kitörlöd, és már kész.

[ Szerkesztve ]

-=- There's no place like /home -=-

(#56143) toyone válasza CPT.Pirk (#56139) üzenetére


toyone
őstag

Azzal "check" hibát dob [link].

[ Szerkesztve ]

Mindenki menekül valamibe | ❄️🗻🍁☀️🌊

(#56144) CPT.Pirk válasza toyone (#56143) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ott valami gond lesz a háttértárral. Meg kellene nézni a smart dolgait, hogy nem-e haldoklik. Ha nincs olyan gondja de továbbra sem lehet check-et futtatni, akkor ebből formázás és újratelepítés lesz...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#56145) Frawly válasza #21078528 (#56134) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, syslogd futtása esetén. Nagyobb rendszernél. Ezek egyike sem igaz egy átlagos otthoni vagy irodai felhasználónál. Vagy ha néha igaz is, akkor sem futtat mindenki minden nap syslogd-t, akkor is néha egyszer-egyszer, ilyenkor meg 4 GB írás elenyésző.

A termékek között mindig is volt szórás. Még villanykörténél is. Nyilván kifeküdhet egy SSD 5 perc alatt is vezérlőhiba miatt, míg az ugyanazon gyártósoron, ugyanazon a napon gyártott másik modell meg lehet hogy bírja 8-10 évet. A vezérlőhiba bármikor megjelenhet, HDD-nél is, kíméléssel nem tudod kitolni. Sőt, pont emiatt én egyenesen azt ajánlom, hogy mindenki igenis írja rojtosra az SSD-it. Ha beadja a kulcsot, akkor legalább kihasználtuk, nem hagytunk benne potyára írási lehetőséget, kaptunk valamit a pénzünkért. El kell fogadni, hogy fogyóeszköz, mint korábban a floppy, meg az írható optikai lemez, meg a SD-kártya és a pendrive, azt sem örökéletre vesszük. Ennek ellenére egy konzumer SSD semmivel nem kevébé tartósabb, mint egy konzumer HDD társa.

A Sandiskeket én sem tartom rossznak, de mivel a belépőkategóriában indulnak általában a termékeik, így le szokták nézni az emberek, hogy csak TLC, meg benchmarkokban nem bajnok, pedig teljesen jó SSD-ket csinálnak, néha az árat lövik fölé, ami miatt nem mindig éri meg. Azért írtam példának ezt, mivel a Sandisk SSD-kből nem sokat néznek ki az emberek, a Kingfasttal szokták egy kalap alá venni, mint noname márkát, szemben a nagyokkal (Samsung, Crucial, Adata, HyperX, stb.). Még a Kingfast sem olyan rossz, mai játszós, teljesítményre kihegyezett gépbe nem tenném, de régi gépekbe (775-ös, 478-as vagy még annál is régebbi gépebe) teljesen jó az is, nagyon megdobja a sebességet, szárnyra kap tőle egy retrogép.

(#56146) Flowtation válasza #21078528 (#56141) üzenetére


Flowtation
őstag

Szia!
Az elsőt nem tudom mit jelent, a második parancsnál viszont mindig csak 17-42-17-es időpontot kapom vissza, bármit írok be. Azt is próbáltam amit Te írtál, meg 8 órát is, de ugyanaz. Mit rontok el?

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#56147) #21078528 válasza Frawly (#56145) üzenetére


#21078528
törölt tag

Picikét tájékozódj néha...
A syslogd démon ha telepítve van (a terjesztések 90%, a maradékon meg journald), a gép bekapcsolástól a kikapcsolásáig fut, minden áldott nap... ;)
A Sandisknek az Ultra II az egyetlen TLC-s sorozata, az összes többi MLC, de az Ultra II is fel van vértezve nCache technológiával, így a modulok egy részét képes SLC módban használni. Ez nagyon nem belépő szint... ;)

Azt javasolnám, ne fárasszuk egymást tovább, amúgy is kezd OFF szaga lenni a dolognak! ;)

(#56148) Flowtation válasza #21078528 (#56147) üzenetére


Flowtation
őstag

hát van egy sejtésem, hogy ubyegon már "szóvá tette" volna ezt a kis érvháborút. :) Én szívesen olvasom, ebből is lehet tanulni.

Keresek: D-link covr-1102 2 pack routert.

(#56149) King Unique válasza #21078528 (#56147) üzenetére


King Unique
titán

Mi is jelent ez pontosan, netán 10 percenként fog 4,3 GB írás történni, vagy mi? Gondolom nem és a napi, illetve az eddig írásmennyiségen sem ezt látom pl. Mint 18.2 alatt. Illetve ott nálam a /var mérete ~ 860 MB. De, amikor külső / belső SSD-re egyszerre fel volt tolva nálam 5-6 különböző disztró mindenféle erőltetett áthelyezés nélkül, valahogy akkor sem azt tapasztaltam, hogy X hónapos aktív használat után "széjjelírták" volna az SSD-t...

Aki meg annyira kímélgetni akarja az írás miatt, akkor ennyi erővel telepítsen mindent HDD-re, az SSD-t meg rakja be a vitrinbe, aztán akkor nem kell min aggódnia... Az meg a másik, hogy ha egy ilyen terméknél esetleg megjelenik a tervezett elavulás és pl. a vezérlő meg akar hibásodni, akkor az vsz meg is fog. Szóval ez esetben meg aztán pláne mindegy, hogy mennyire kímélgetik...

[ Szerkesztve ]

(#56150) adika4444


adika4444
addikt

Sziasztok!

Merész dologba vágom fegyverem, egy régi Windowsos laptopon átváltanék Debian 9 terminálra, a gépet szervernek használom.
Deb topik nem igazán pörög ahogy látom, így ide is belinkelném a kérdésemet
Emellett még: Mire kell figyelni amikor átállok? A jelenlegi Windowsos cuccnál van egy FileZilla FTP szerver, fut egy Transmission 2.92 for Windows, és egy Resilio Sync hogy a hordozós gépemen a nélkülözhetetlen mappám meglegyen egy másik helyen is realtime módosításokkal...
A gép egy TP-LINK1043Nd mögött pihen, tehát portforwarddal csak azok a portok vannak megnyitva, amikre szükségem van...
Debian beszélő installerel telepítettem, mert a laptopon csak HDMI van, a képernyője pedig már nem igazán működik.
Van továbbá valami GRUB menü tudtommal, a lényeg hogy lassúcska kicsit a boot, ezt el lehet tűntetni?
Jelenleg ennyi, köszi előre is!

üdv, adika4444

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.