Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali (fáradt gőzös) kérdések topikjában tegyétek fel.
Új hozzászólás Aktív témák
-
wexford881
csendes tag
válasz Cs1csó #118198 üzenetére
Kipróbáltam és egy ilyen hibát ír ki:
"Device Media is Write Protected."Essejó: Köszi. Ezt a lehetőséget a végére hagytam, csak arra az esetre ha nem lehet egyszerűbben megoldani, de úgy látszik már csak ez maradt. Szerencsére nem idegen a Linux úgyhogy mindenképpen kipróbálom.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
válasz wexford881 #118199 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz wexford881 #118194 üzenetére
"A DiskPart hibát talált: I/O eszközhiba miatt nem lehetett a kérést végrehajtani"
"Device Media is Write Protected."Eszközhiba, írásvédett, nincs miről beszélni, kb. kuka az a pendrive... Illetve ha írásvédett lett - ami ezeknél a tönkremenetel egyik tipikus jele szokott lenni - , akkor nem meglepő, ha nem lehet formázni. Ha ezen leírás alapján sem megy az írásvédett állapot megszüntetése, akkor felesleges erőltetni. Ez esetben a Linux sem fog vele csodát tenni.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz wexford881 #118201 üzenetére
Vagy van egy kapcsoló rajta, ami írásvédetté teszi, vagy gallyra ment az egész, és már csak olvasni tudsz róla. Az első elég ritka megoldás, szóval valszeg a második van.
Buliban hasznos! =]
-
wexford881
csendes tag
válasz King Unique #118203 üzenetére
Megpróbáltam a linkben leírtakat. Az érdekesség az hogy mikor megnéztem az írásvédettséget azt írta ki a dikspart hogy nem írásvédett. Ezután megpróbáltam mégegyszer formázni az viszont szintén azt írta hogy az.
Szerintem is tönkrement, már nem fűzök hozzá nagy reményeket.Kapcsoló meg nincs rajta, ilyen kapcsolót csak SD kártyákon láttam, de soha se használtam.
-
inf3rno
nagyúr
válasz wexford881 #118205 üzenetére
A kapcsoló azért hasznos, hogyha elviszed pl nyomtatni fénymásoló szalonba, akkor ne szórja tele vírussal az egészet az ottani gép. Pendrive-on én is csak ritkán láttam eddig.
Buliban hasznos! =]
-
válasz wexford881 #118205 üzenetére
Először is nem ártana rendet rakni fejben! A RAW fájlrendszertől nem formázással hanem particionálással lehet megszabadulni. Egy particionáló programot meg baromira nem érdekel, hogy ha fájl szinten írás védett egy adathordozó, ha viszont még is írásvédelemre panaszkodik akkor az adathordozó kukázható.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
wexford881
csendes tag
válasz Essejó #118207 üzenetére
Tudom hogy alapvetően particionálással kell, viszont bizonyos formázó programok (mint amilyen ez a Martik USB Disk Formatter is) elöbb particionálja a pendrive-ot. Mármint particionálná, ugyanis közbe bejön ez a write protected error.
Köszönöm mindenkinek a segítséget, még azzal a linux-os módszerrel megpróbálom, és ha azzal sem sikerül akkor valószínüleg kuka.
-
C. s.
addikt
Sziasztok!
Ismeri valaki a QILING Disk Master Professional programot? Most 3 napig promózzák, ha jó, letöltöm, de ha szívás, akkor inkább nem. Bármilyen tapasztalatot szívesen fogadok. Normális esetben Macrium Reflect Free-t használok erre a célra, de ez többet ígér most szintén ingyen.
-
C. s.
addikt
válasz Cs1csó #118210 üzenetére
"Gondolom érthető."
Teljesen!
Köszönöm a segítséget! Én sem hallottam róla azon kívül, hogy időnként promózzák, de eléggé kevés programot ismerek, főleg ezen a területen, tehát ha úgy vesszük, nem csoda, hogy nem hallottam róla. De ha más sem, akkor az tényleg gyanús. Azóta volt időm átnézni a promós oldalon a véleményeket, igaz, hogy 77% pozitív, de az sajnos mind régi vélemény, az újabbak nagyon negatívak. Jobb lesz nekem, ha ezt most kihagyom. Mielőtt rátaláltam a Macriumra, szenvedtem éppen eleget. -
HDR123
tag
Milyen hdd-t vegyek?
Van 1 db 1TB-os WD desktop vinyóm ami a HD sentinel szerint csak 18%-os kondicióban van. Kb 10 éves lehet, külső házban volt, külön táppal USB2-es keretben, tavaly került USB3-as keretbe.
Most kicsit be vagyok parázva, addig be sem kapcsolom amíg nem lesz egy másik.Jelöltek:
* WD, 5400 rpm 2 TB 18 590 Ft 2 év gari [link]
* Toshiba 7200 rpm, 3 TB 22 590 Ft 1 év gari [link]Olvasgattam az MTBF-ről, illetve hogy az mennyire lehet valós, de nehéz a döntés.
Továbbra is csak arra használnám hogy a családi fotókat rámásoljam amíg nem írom ki BlueRay-re, aztán utána kikapcsolom. Olyan sokat nem menne.[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz HDR123 #118212 üzenetére
Magát a problémát közelíted meg rosszul: ameddig a fontos és pótolhatatlan adataidról nincs legalább még egy fizikailag is más helyen és eszközön mentés addig kb. mindegy min tárolod az adataidat azok veszélyben vannak.
- mekkora adatot tárolnál?
- miért csak belső HDD? USB-s áramforrásos külső HDD nem lenne jobb?
- az előzőekhez kapcsolódik keretben használnád, vagy gépbe szerelve ? -
inf3rno
nagyúr
válasz HDR123 #118214 üzenetére
Állásban is simán tönkremehet. Van olyan régi 500-as Seagate HDD-m, ami firmware hibás lett 2009 körül pár hónaposan, addig viszont tökéletesen működött. A párján frissítettem a firmware-t, az még évekig elment mire beadta a kulcsot, ez meg addig a fiókban állt. Találtam valami fixet rá pár éve, akkor sikerült TX/RX-en keresztül újraéleszteni, és lementeni róla az adatokat, de már az első indításnál kerregett. HDSentinel szerint pár napja volt hátra, bár az mindig erős túlzás, amit ott írnak. Szinte mindegy, hogy használod, vagy sem, előbb vagy utóbb tönkre fog menni. Backup kell, hiába sajnálod rá a pénzt, máshogy nem lesznek biztonságban az adatok. A data rot ellen meg RAID kell, meg valami normális fájlrendszer, pl zfs, btrfs, ami javítja a hibákat. Ennyi.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Cs1csó
félisten
válasz inf3rno #118217 üzenetére
Igazad lehet, nekem még most sem tiszta, hogy akarja használni ha csak annyi időre kell amíg kiírja BD-re akkor egy 500GB-os is elég, de vehetne 2db 2-3TB-osat is és akkor duplán lenne meg minden fontos és esetleg pár dolgot ki is írhatna.
Amúgy ha a listát nézem jót ajánlottam: WD RED tetszőleges méretben megfelelő minőséget képvisel de 2TB többe kerül belőle mint egy 3TB-os Toshiba.
+ duplikálás mert a BD lemez sem ér semmit ha nincs legalább két példány valamiből.
[ Szerkesztve ]
-
HDR123
tag
Nekem arra kell hogy azon a hdd-n álljon pár évet az adat. Azon gyűlik, aztán szépen 25 GB-onként kiírom.
Nem kell RAID vagy NAS.
Nem akarok hdd-n adatot tárolni hosszabb ideig. Én még olyan generáció vagyok hogy a 2000-es évek elején készül fényképeket elő tudom szedni. Még működnek azok a dvd-k. Nekem sokkal biztonságosabb egy optikai meghajtó ami csak olvasható és nem egyszerre romlanak el.Szóval csak egy biztos hdd-k keresek ami kb 10 évig menni fog.
-
nagyúr
válasz HDR123 #118222 üzenetére
2000-es évek elején? Hát az aztán jó régen volt.
Bárhogy is erőlködsz, az adattárolás legbiztosabb módja még mindig a mágneses. Nem én mondom ezt, szakemberek. Ahelyett, hogy gyártod a lemezeket, amik egyre több és több helyet fognak elfoglalni, és egyre rövidebb ideig fogják megőrizni az integritásukat az alapanyag gyártásának olcsósítása miatt (hogyan fogod ellenőrizni a kiírt 1586346 db. lemezt egyesével, hogy melyikről kezd elbomlani az adathordozó réteg?), használj inkább 2, azaz kettő darab merevlemezt (persze használhatsz többet is), lehetőleg más-más időben gyártott, különböző típusút, és minden fontos adatot tárolj ezeken, tükrözve. Ha az egyik meghal, pótold. Ismételd az utolsó lépést, amíg az unokádat be nem tanítod arra, hogy hogy őrizze tovább a családi fotókat, vagy fel nem találják az adattárolás Szent Grálját.
-
HDR123
tag
válasz inf3rno #118224 üzenetére
Teljesen igazad van. Nem is rakom ki napra.
Az én érvem az hogy read only a lemez. A hdd pedig bármikor újra írom.Tudom a legjobb a szalag lenne.
Az a vicc hogy már lassan 20 éve írt cd-m is olvasható. Engem ez meggyőz. Nyilván nem a Tesco gazdaságos meg a Princo dvd.
Biztos kevesen hallottatok az M-Disc technológiáról link
Köszi az eddigi ötleteket. Akkor WD Red lehet a befutó.
-
Doky586
nagyúr
válasz HDR123 #118222 üzenetére
Nem éri meg optikai lemezre menteni. Sem ár/érték arányban sem megbízhatósági szempontból se ídőtakarékosságiból. Optikaira rengeteg időmet rabolná el a mentés, de az évenként kötelező visszaellenőzizgetés még inkább (cserélgetni a lemezeket). HDD-t olcsóbb venni, amíg ment vagy ellenőriz én nyugodtan alszok.. [kép]
-
Cs1csó
félisten
válasz HDR123 #118227 üzenetére
A szalag nem otthoni adattárolásra való - már amennyit tudok róla - spéci hardver stb. Ami szerintem ideális: otthonra mondjuk egy komolyabb NAS - mondjuk 4x3 agy 4x4 TB - valamilyen RAID megoldással ezen elférnek a zenék, filmek, dokuk családi képek, videók kb. minden + a tényleg kritikus adatokról (tehát nem a 4K filmgyűjteményről, hanem családi képek, videók) még egy offline másolat valami külső HDD-n.
Szerintem ez a legideálisabb, persze lehet még ezt fokozni pl. felhőtárhely beiktatása de az is inkább csak a kritikus adatoknak amik azért egy átlag embernél sem több 1-2 TB-nál.
Doky586
Nekem van/volt olyan "Mulitpurpose" DVD-m ami "hámlani" kezdett.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
-
nagyúr
válasz HDR123 #118227 üzenetére
Az a baj ezzel a "bizonyítékkal", hogy az írható CD-k pont azok közé a médiumok közé tartoznak, amik valóban képesek sokáig olvashatóak maradni. Ez főleg az adatsűrűségének és a DVD-től eltérő gyártási és "égetési" technológiának köszönhető. Ha jól tudom egy minőségi írott CD tartósságát kb. 50 évre becsülik. DVD-kre ez az idő 15-25 év közötti, persze a tárolás körülményeitől is függ. A mágneses adathordozó tartóssága ha jól emlékszem úgy 50-100 év. Ezzel szemben Te nem azt írtad, hogy CD-kre írod az anyagot, se nem DVD-re, hanem BD-re. Vannak már 15-20 éves BD lemezeid, hogy ennyire bízol bennük?
Ha valóban bírják a DVD-k 25 évig, 25 év múlva ott fogsz állni több száz írott lemezzel. Egyesével mindet végig ellenőrzöd és átírod?
Nem egyszerűbb egy winchestertől megkérdezni, hogy hogy van? -
Cs1csó
félisten
válasz Doky586 #118230 üzenetére
Ezért írtam az offline mentést még pluszban. DE mivel ez az egész költséges mulatság ezért a duplikálás (a RAID-on túl) csak tényleg a pótolhatatlan adatoknak kell. Ez még így is nagy pénz.
Személy szerint 4 lemezes NAS-ba ruháznék be és jelenleg 1TB kb. 7,5 ezer forint tehát 12-16TB 90-120k forint + a NAS ami elég széle skálán mozog de egy jobb kb. 130k, de már van 60k-ért is bár itt nem érdemes spórolni. A vége 150-250k. + offline-ra mondjuk egy 2TB-os 22k.
Természetesen a NAS-t lehet védeni feszültségingadozástól és áramszünettől is egy UPS-el. 10-30k között már van ilyen eszköz akár intelligens NAS leállításra is képes áramszünet esetén.
[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
Ez igaz, de jellemzően ez a KÜLSŐ HDD-ket érintheti - egy NAS-ban lévő nem fog leesni, azon pedig jobb helyen már csak tényleg a mentések mentése a pótolhatatlan adatok vannak, ezt is minimálisan mert csak az aktuális adatmentés idejére venném ki a fiókból.
Amit igazán érint az a külső HDD amit általános célú használatra: hurcolászásra, USB-vel tévére kötésre stb. használnak, de ilyen célra érdemes egy "ütésállóbb" verziót venni: ADATA HD710 Pro 2.5 1TB USB 3.1 :
Az IP68 por- és vízállósági szabványon felül katonai szintű ütésállósággal is rendelkezik a tripla rétegű védőkonstrukciónak köszönhetően. -
törölt tag
válasz Aryes #118231 üzenetére
A CD-vel az a baj, hogy az egyik oldala csak egy vastag lakkréteg. Ez a nyomtatott oldal egyébként. Erről az oldalról sérülékenyebb mechanikusan, a polikarbonát oldal meg vegyileg. Ráadásul a kettőnek eltér a hőtágulása is.
A DVD viszont két azonos polikarbonát tárcsából áll, ezek vannak összeragasztva. Mechanikusan sokkal ellenállóbb emiatt.
[ Szerkesztve ]
-
pjen
félisten
válasz Doky586 #118237 üzenetére
Egyébként szerintem mindegy mire mentesz.A technológia folyamatosan változik.20 év mulva szerintem már HDD nem is lesz.Én most egy SSD re mentek mindent amit fontosnak érzek+megvannak a gépen,és kiírom időnként lemezre.Persze én csak személyes emlékeket mentek.500 gigába bőven belefér.
Én is azt hittem,nem ejtem le a HDD -t,aztán egy gép takarításnál mégis[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Egy 8 gigás microSD kártyáról kéne lementenem a véletlenül törölt partíció adatait. Több recovery programmal próbálkoztam eddig, de ami talál is fájlokat (Photorec), a fájlszerkezetet nem menti (de legalább a fájlokat megtalálta), ami a fájlszerkezetet látja, az nem találja meg a fájlokat, ami meg mindkettőt tudja, az meg nem nem menti le amiket talál, mert próbaverziós.
Tudtok nekem javasolni egy jól működő, ingyenes, teljes funkcionalitással bíró usb/flash/sd kártya data recovery programot, mielőtt megőrülök?!? -
Cs1csó
félisten
válasz Aryes #118246 üzenetére
AlternativeTo és [link]
- Recuva
- TestDisk
- Disk Drill
- MiniTool Power Data Recovery Freepjen
azért a pince, padlás rizikós a hőingadozás és a páratartalom miatt. A végső érvem a CD ,DVD mellett hogy MACERÁS. Egy CD 700MB egy DVD 4,7GB egy HDD 1-4 TB persze ha egyszerre pusztul meg az gond de ezért kell két külön HDD-n tárolni ugyanazt.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Kedves Fórumozók!
Az alábbi téma IT szakmai jellegű kérdezz-felelek topik. Megkérünk benneteket, hogy a nem szakmai kérdéseket az Azonnali fáradtgőzös kérdések topikjában tegyétek fel.
- TCL LCD és LED TV-k
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Apple notebookok
- Autós topik
- Fűnyíró topik
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- További aktív témák...
- 4K Core I5 12400F GamerRPC 6X4.0GHz 32Gb DDR4 3200MHZ 512 SSD RTX 3060 12GB DDR6 2 Év Gari
- 27GR95QE-B OLED Törött Monitor eladó Minden gyári tartozékával gyári dobozában
- OLED55A16LA Törött alkatrésznek eladó
- Filament tároló doboz páratartalom-mérővel
- IPhone SE 2022 256GB gyári független hibátlan 2026.01.23 gyártói jótállás
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest