- Navaren: Resident Evil Requiem szösszenet
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonnyolcadik rész - Az újrakezdés
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Lalikiraly: Commodore The C64, Ultimate
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
csaresz002
senior tag
Üdv rég nem látott Opelosok
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Van itt olyan, aki szokott Németbe járni pályán? Vasárnap megyek ki, és nem tudom hogy hol kell, hol nem kell pályamatricát vennem.... Tudna valaki segíteni?
-
válasz
bambano
üzenetére
Én meg pontosan ezért írtam, hogy régi dízelt vesznek második autónak. Mert pont annyi a karbantartási költsége, mint egy benzinesnek. Nincs benne drága kuplung, szivattyú, injektor, stb. Egyetlen drágább cucc az adagoló, de a japánoknál az sem akar elromlani.
Ha első autónak lesz dízel, akkor meg vesz egy modern, új autót, és addig használja, amíg nem kell rá igazán költeni.Én használtan vettem dízelt, de azért mert alkalmi vétel volt, fél milliós árelőnnyel vettem. Szerintem azért, mert már akkor is volt hibája ennek a szenzornak, és meg akartak szabadulni tőle. És azért mertem megvenni, mert Isuzu.
Abban egyetértünk, hogy a használt common rail megvétele kockázatos. -
bambano
titán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Na jó, akkor tegyük tisztába ezt a kérdést:
A fogyasztást nézni, mint a gazdaságosság fokmérőjét, ugyanolyan butaság, mint a 80-120-as gyorsulás. Csak ezt a jóemberek mindig szeretik elfelejteni. A magyar vásárló olyan, hogyha megvette a lomját, akkor önigazolást akar mindenáron, még azon az áron is, hogy saját magának is hazudik.A közgazdaságilag helyes paraméter a tco, vagyis a birtoklás teljes költsége. Ebbe a fogyasztáson túl beletartoznak a szervizek, karbantartás, biztosítás, gumicsere, stb. stb. Ez, szerintem, még mindig nem a legjobb paraméter, mert ez egy időben visszamutató szám, konkrétan ennyit költöttél az autó megvásárlása óta. De autót ez alapján nem lehet venni, mert amikor eldöntöd, még nem költöttél rá semmit. A legjobb paraméter az élettartam alatti tco statisztikailag várható összege lenne, amibe beletartozik a benzintől kezdve a javítások várható költsége a bekövetkezésük valószínűségével súlyozva. Na ezen a ponton vérzik el a dízel.
Azt írtad, a kint dolgozó haverjaid mind dízelt vettek. Ez egy vélemény, figyelembe akkor tudjuk venni, ha valahonnan megtudnánk azt is, hogy a haverjaid általában mennyire megalapozottan döntenek és a döntéseik később milyen százalékban igazolódnak be. Erre írtam, hogy majd kiderül a 120 hónapos hiteles buzuki is, ami közgazdaságilag egy teljesen nonszensz baromság, és akkor a haveri vélemények hitelessége rögtön megbukik.
Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki a fogyasztásokhoz ért, nem is mondtam ilyet. Nekem úgy tűnik, hogy jelenleg én vagyok az egyetlen ezen a fórumon, akinek első kézből vannak adatai a sok köbcentis benzines opelről, neked van a sok köbcentis dízelről, a többieknek nincsenek hosszú távú tapasztalatai, csak ilyen apróságokkal.
Én pedig továbbra is azt mondom, hogy a tapasztalatom szerint a sok köbcentis benzines fogyasztása és költségei igen messze vannak attól a horrorisztikus szinttől, amit általában a laikus köznép elképzel róla.
-
TasiA
senior tag
-
válasz
bambano
üzenetére
Vesszek meg, ha értem az első mondatod.

Aki kint dolgozik, arra ennek nincsen szüksége. Csak nem mindegy, hogy az ingázás havi 300 vagy 500 euro, mire beérsz Bécsbe.
De ha ennyire nehezen akarod megérteni, és szerinted Te vagy az egyetlen, aki a fogyasztásokhoz ért, akkor jobb itt rövidre zárni a témát.
-
Cola111
aktív tag
Sziasztok, írtátok, hogy vissza kell váltani előzéskor, énis így vezettem a régi G-s astrám, de amióta megvettem a merivát (1.4T 140LE benzin) azóta ha előzni kell 6.bol visszateszem 4-be 5-be és máris írja a coputere, h váltsak fel 6.-ban. Ott is ugyan olyan szépen húz mint 4be vagy 5be. Szerintetek érdemes mégis visszaváltani?
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
A Hondám 80-120 viszonylatban 5.-ben tényleg elvérzik aláírom.
De hát ezért kell visszapakolni akkor meg megugrik.
Amúgy inkább azért tartják jó motoroknak ezeket mert tartósak és vígan lehet őket pörgetni (sőt kell is).
Nálam például így van a teljesítmény:
160 Le - 7600 rpm
150Nm - 7000 rpm
Ezek természetesen a maximumok. Az látszik hogy a nyomatékom édeskevés. Persze ez csak 1.6 szívó és 1992-től gyártott motor. Mondjuk igen rövid váltó is került alá amit rettentően hiányolok az autómból az a 6. fokozat. Kéne...
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
majd mindjárt kiderül az is, hogy olyan haverod is van, aki buzukit vett 120 hónapra 0% indulóval és akkor mindjárt helyén is fogjuk kezelni a haverjaid véleményét

dízelt kb. annak érdemes venni, aki meg tudja venni újonnan és olyan a habitusa, hogy az első zakkanásnál egy lendületből el is adja.
nekem a dízellel az is a személyes privát problémám, hogy amíg nem találok hozzá lelkiismeretes megbízható szerelőt, addig a dízel az utolsó, amit venni akarok.
-
válasz
_seth_
üzenetére
Nyilván nem, de volt rá példa. Megy feljebb is, de ennyi kijön gond nélkül.
Tempomat sokat javít a fogyasztáson.
Nekem ezelőtt csak 2L-es benzineseim voltak, szerintem a legjobb választás. Azokra egyértelműen igaz, hogy semmivel nem esznek többet, mint egy 1.6-os, és azért van bennük tartalék bőven, ha előzni kell.Tasia: Kabbe!

-
_seth_
veterán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
5 emberrel 230-as az utazó tempód? Az szép

Nekem már 140-es tempónál is 8 körül fogyaszt benzinből is
90-es tempónál még a 6,5 nem lehetetlen hosszabb távon 
Ui.:
Átlagban én is harmadikban előzök főúton de van, hogy negyedik, sőt ha nagyon nyugis a terep és a sebesség különbség is nagy akkor hozzá sem érek a pedálokhoz csak tempomattal elgurulok mellette
Másodikban akkor szoktam ha nekem is lassítani kell és sietni kellene
Nekem csak 136 paci van és főleg csak 188nm... ennyit hoztak ki opelék anno 2 literből és 4 hengerből de most 5 fővel sem volt gond vele egy pillanatig sem. -
válasz
bambano
üzenetére
Azért veszek benzinest, mert,a dízel nem nekem való. Ha most vennék autót, egy kombi Vectra OPC 2,8 V6 Turbo lenne. Ez más tészta.

Ugyanakkor a kint dolgozó haverjaim a Volvo Turbo és hasonló társai után már mind átváltottak dízelre, esetleg vettek egy ''melóbajárós'' autót, otthon meg elvannak a vadállatokkal. Nem véletlenül.
Ha lecserélik a benzinest, akkor modern dízelt vesznek, hogy legyen, ami pótol némileg, ha megmarad az erős autó, akkor a dolgozós majdnem mindig valami régi dízel lesz, amire nem kell költeni. Tipikusan a japán dízelek, régi Toyoták, Mazdák, stb.80-120 teszt szart sem ér, kb. azt lehetne vele szimulálni, amikor beb@szódsz autópályán egy kamion mögé, de onnan én sem kezdek el hatodikban gyorsítani, tutira visszatolok egyet.
-
bambano
titán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Ki is mondta nemrég, hogy legközelebb benzinest vesz?

másrészt még mindig arról beszélünk, hogy a te motorod meg az én motorom között alsó hangon 15 év technológiai fejlettségbeli különbség van.
"Negyedikben előzök, ha gyorsan kell, de általában csak ötödikben.": ahham. tehát te, akinek irtózatos nyomatéktemető van az autójában, *VISSZAVÁLTASZ* legalább egyet, de néha kettőt is előzéskor. Ezzel szépen be is borítottad a 80-120-as teszt fontosságáról szóló elméletet.
-
Az enyémmel pl. felesleges lenne előzéshez harmadikat rakni, mert csak bőgne a motor. Negyedikben előzök, ha gyorsan kell, de általában csak ötödikben. Ha ráérek, elég a hatodik gang is.
Pontosan nem emlékszem, de 230km/h körül 4xxx a fordulatszámom.
5 emberrel, 230 körül utazva sincs 10literes átlagfogyasztásom.
90km/h-nál 5.5 a fogyasztásom.
Városban 7.1 az átlagom.Van (pöckölve) 215LE-m és 450Nm-em. Utóbbi egy 4.5L-es (szívó) benzines motor nyomatéka.
Az Audi új dízele 3L és 313LE. 5.8 alatt van százon. És alig fogyaszt.

Lehet vitázni, de 7.1 az átlagom, ami marhára nem mindegy a mai világban. S szerintem pont kevesebbet váltogatok, mint egy benzines, mert gyakorlatilag csak a lámpánál kell a nyomaték miatt.
Igen, tudom, hogy füstöl, tudom, hogy drága lenne, ha beszarna a common rail valami alkatrésze, de amíg nem, én bírom, hogy van Kraft 6.8-as átlagból. -
aero.
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Jó hát 300Nm-rel már nincs mit méricskélni, az már valami, ott nem akadály egy előzés. Inkább a kisebb 4 hengeres motorokról beszéltem.
A 80-120 egy norma az előzésre, mindenhol ezt használják, hogy lemérjék kocsikázás közben mennyi is az annyi.
Na befejeztem, szép estét!
dokar: konkurenciák, azonos motor ... azért szabjunk pár feltételt.
-
-
bambano
titán
Nem hiszem, hogy kritika nélkül el kell fogadni mindent, amit az újságokban írnak... Ja, a 80-120 az kb. annyira mérvadó mérés, mint a hifi cuccokra ráírt 120 wattos teljesítmény. A hondák pl. a 80-120-as meccsen gyakorlatilag mind elvéreznek, mégis úgy tartja a köznép és az autós újságírók is, hogy jó motorokat gyártanak és jó autókat (pl. s2000). Nézd már, csak nem ellentmondásosak az autós lapok is? De ugyanezt el lehetne mondani a "szabványos ciklusban mért" fogyasztásról meg az ncap törésteszt végeredményekről is. Mint ahogy azok az újságok, amelyeket nem teljesen vettek meg a gyártók, el is mondják.
Elég gyakran jönnek ezekkel a hamis teszteredményekkel meg gyorstöltő matricákkal feltuningolt dízelek, kekeckednek, izmolnak, hogy mutassák, jobbak, de valahogy mindegyik a hátsó rendszámomat bámulja az okoskodása végén. És akkor jön a magyarázkodás, hogy dehát jobb... csak én utolsó előtti lettem, ő meg második.
Igen, dízel motort az én szemléletem szerint erőgépbe rakjanak, max. kamionba. Autóba nem való, büdös, koszos, lomha és drága. meg kerreg...
Szerintem szakítsuk itt félbe ezt a dolgot, mert arról megy a győzködés, hogy ki mit látott ilyen-olyan "mértékadó" újságokban azzal szemben, hogy mit látok meg érzek, ha a saját 46-os cipőtalpamat eltolom a hűtő felé. Nem fogsz meggyőzni, hogy amit látok meg amikről számláim vannak, az nem igaz, szemben azzal, amit az újság ír.
-
aero.
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Öö, nem tudom olvastál-e már autósújságot vagy bármilyen internetes autós lapot, de a 80-120 egy elég mérvadó mérés 4.-5. vagy ( dízeleknél ) 6. sebességben. Szóval nem mindenki pakolja vissza kettesbe, hármasba és 140-nel fejezi be az előzést. Meg azért maradjunk már a 4 hengernél, egy 6 hengeres benzines motor azért ott van rendesen nyomatékban is, alul-felül.
Végül is minden autónak más az áttétele, maga válogatja, hogy max. hanyadik sebességben lehet előzni 80-tól, honnan tudnám a te autód mennyit forog.
Amúgy nem katalógus adat, egy összehasonlító oldalról van. [link]
Bár a te szemléleted alapján a dízelek gyártását akár meg is szüntethetnék.

-
bambano
titán
Hidd el nekem, én tökéletesen értem, amit írtál, csak nem értek vele egyet.
Ezt írod: "Egyszerűen csak a dízel előnyeit akartam felhozni,": ezzel az a gond, hogy nincs előnye. Tehát amit fel akartál hozni, az szerintem nem létezik. Ennyi.Szereztél katalógusokból két adatot, ami szerint a dízel jobb. Szerintem meg az a helyzet, amit az a katalógus leír, normális életben nem fordul elő. Ha hoznál egy katalógusadatot, miszerint 40 centis mélyszántásban, 8 ekevassal a John Deere 8000-es sorozatú traktora gyorsabb, mint egy 3.2-es benzines vectra, akkor ezek után mondhatnád, hogy a JD sokkal jobb *autó*, mint a vectra. CSAKHOGY normális életben nem állok be az autómmal mélyszántani, 8 ekevassal meg pláne.
Tehát egy olyan katalógusadattal akarod bizonyítani, hogy a dízel jobb, ami a normális életben marhaság. Következésképpen a te hsz-ed nem bizonyít semmit a benzin-dízel kérdésben. Az én véleményem meg az, hogy minden mérési metódus szerint a sok köbcentis benzines a jó autó.
Az én kocsim 40-től megy 5-ben. Minden további nélkül gurul 5-ben 40-255 között tetszőleges sebességgel. Csak nem őrültem meg, hogy olyan terhelési viszonyok között csapjam szét a főtengelyt, amit a 40@5. okoz.
A dízelnek nagyobb a hatásfoka rigmust meg el kellene felejteni minden olyan esetben, amikor nem közel azonos technikai szinten álló autókról van szó. Az én autóm motorja nem sokkal korszerűbb, ha egyáltalán korszerűbb, mint egy jó 80-as évekbeli benzines. A cdti opelek meg alsó hangon 15 évvel korszerűbbek. Ha cr turbódízelt akarsz hasonlítani, hasonlítsuk valami dupla turbós bmw benzines motorhoz. mindjárt lőttek is egy pukkantósat a dízel jobb című mítosznak.
A dízelnek nagyobb a nyomatéka, mint a ...? Írtál egy összehasonlítást úgy, hogy a hasonlítás másik lába üres. A dízelnek nagyobb a nyomatéka, mint az 1.2-es corsának? vagy a 2 literes insigniának nagyobb a nyomatéka, mint a 8.1 literes motornak a JD traktorban? vagy minél nagyobb a nyomatéka? Valami pontosítás ráférne a mondatra.
"Insignia eco verzióját is nehéz lenne mérni mert 80-nál valami 1200-at forog, ": ahham, tehát egy benzines autó 1200-nál még halott, de azért csak erőlteted ezt a 80-120@5 kérdéskört úgy, hogy szerinted az már jó tartomány a benzinesnek... Ne haragudj, de amikor egyik hsz-ed cáfolja a másikat, akkor mi a vita tárgya?
/set mode offtopic
ez az egész vita kicsit arra emlékeztet engem, mikor a microsoftnak kezdett erősen fájni a linux és sok-sok hónap kitartó munkájával megkeresték azt az egyetlen konfigurációt, amiben az iis jobb eredményt produkált, mint az apache. utána nagy arccal közölték is a "független" mérési eredményeket. Persze a dolog csúnyán visszafelé sült el, de ez már egy másik tészta...
-
sosmocsok
csendes tag
válasz
Tomoty
üzenetére
Jó az az 1.8-as, kevesebb alkatrész, kevesebb hibalehetőség
Dízel persze kevesebbet eszik, de a sok apró kütyü, ami tönkremegy rajta/benne, elrontja a varázsát, vagy elviszi amit a fogyasztáson megspórolhatsz. (Pl: Egér szelep, örvényszelep, injektor, porlasztócsúcs, stb. - 1.9 cdti 16v-t "hajtok") -
aero.
veterán
Nem akarok veszekedni, de még mindig nem világos amit mondtam, mindegy, lehet nem tudom magam megértetni
... én elhiszem, amit bambano mond. Lehet úgy is előzni, hogy 6k-ig forgatjuk. Mondjuk nem tudom hogy jön ide a 60-100 2.-ban vs 6.-banA tiédhez:
Egy 2.0 turbós bőven 200 ló fölött van, egy 2.0 dízel meg 184 ló ( bmw ), ha a lóerő ugyanaz, a köbcenti onnantól elég keveset számít.Amúgy 60-100-at 3.-ban vagy 4.-ben szokták mérni, a te kocsid meg azért nem tud 5.-ben menni 70-től, mert nem dízel. Ezért van a dízel, a nyomaték miatt, meg mert nagyobb a hatásfoka.
80-120-at vagy 5.-ben vagy 6.-ban, mondjuk 6.-ban az Insignia eco verzióját is nehéz lenne mérni mert 80-nál valami 1200-at forog, ott még a dízel is halott.
Egyszerűen csak a dízel előnyeit akartam felhozni, nem akarok semmilyen tüzet szítani, imádom mindkét konstrukciót.

-
TasiA
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Össze ne vesszetek már!! Mindkettőtöknek igaza van! Csak úgy általában egy erős dízellel, nem feltétlenül kell visszaváltani, ha előzöl, míg egy benzinesnél ugyan abban a helyzetben lehet, hogy nem árt.
Viszont én még mindig nem értem azt, hogy miért 1.6-os benzinest hasonlítotok 2.0 dízelhez?? Legyen ugyan akkora köbcenti és turbo mindkettőn. Most nem fogyasztási verseny van!!! -
bambano
titán
egy dologra adj már magyarázatot: miért 6.-ban előzöl kamiont, amikor azt írod a hsz-ed végén, hogy sokat kell váltogatni???
Ha nekem kamiont kell előznöm országúton, biztosan visszarakom minimum 3-ba, de ha éppen viháncolós kedvemben vagyok, akkor 2-be. Eszembe nem jutna 5-ben erőltetni az előzést, az erőátvitelt, a motort, meg minden mást is.
Ez egy életszerűtlen teszt. Csak a falábúak állnak neki egy 70-nel döcögő kamiont legfelső fokozatban előzni.
"Ez hibás, mivel direkt turbós Insigniát kerestem, aminek 2200-tól 5500-ig rendelkezésre áll a nyomaték maximum.": nekem 3100 körül forog 140-nél 5-ben a főtengely. Ha lenne 6. fokozatom, akkor kevesebbet forogna. Ha mondjuk egy 70-nel döcögő kamion mögé ragadtam be, akkor 1550-et vagy kevesebbet forog a főtengely. Vagyis ha 2200-tól jó a fordulat a turbónak, akkor az 1550 még bőven kevés neki, tehát az állítás, miszerint a benzinest nem a neki kedvező tartományban járattad, igaz.
Hogyne gyorsulna jobban a dízel, mikor annak 1500-1700 körül már bőven jó, a benzinest ha megpadlózod 1500-nál, csak fuldoklik a betolt üzemanyagtól, és a turbó se forog. Az a pár tizedmásodperc, amire észhez tér és elkezd valamennyire tölteni, sokat számít egy ilyen gyorsulási versenyben.
Fussunk egy 60-100-at úgy, hogy nekem 2-ben van, a dízel meg 6-ban. bye-bye.
maradjunk annyiban, hogy a 60-100 meg a 80-120 egy olyan helyzetben méri az autókat, amiket normális sofőr soha nem követ el az életben. Ha igen, adja vissza a jogsiját.
-
_seth_
veterán
Debrecen-Keszthely-Zalaegerszeg-Zánka-Debrecen útvonal és egyéb közeli utakkal 1100 kilométer és 8,2L/100KM fogyasztás 95-ös tiszta benzinnel. Klíma, 5 fő, csomagtartó teljesen tele. Sok város, sok főút és hazafelé végig 140km/h autópályán, odafelé kb az út fele volt 140-es az eleje autópályán csak 120-130 + sokszor lehajtottunk nézelődni
Én elégedett vagyok Az utasok is azok voltak a vectrával szóval egy mezei pirospont neki A klíma is hibátlanul teszi a dolgát mióta meg lett javítva. Amúgy 5 fővel és telepakolva is szépen lehetett haladni vele.
-
aero.
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Nem versenyezni kell, hanem kamiont előzni.
Nem hiába mérik ezeket az adatokat. A 0-100 senkit nem érdekel, de azonos teljesítménynél kap pár tizedet a dízel.Tomoty: De nem érted. Hogy lehetne már egy lapon említeni egy 240 lóerős benzinest egy 150 lovas dízellel?

Turbó ide, turbó oda, ma már hozzá tartozik a dízelhez a turbó, már nem gyártanak szívót. Hiába, a dízel nyomatékosabb, míg benzinesnél vissza kell tolni kettőt, addig a dízel nyugodtan gyorsul hatodikban is.
Még egy dolog bambano írásához:
annál is inkább értelmetlen teszt, mert a dízelt egy neki kedvező fordulaton járatod, a benzinest meg egy nem kedvezőn. marhaság.Ez hibás, mivel direkt turbós Insigniát kerestem, aminek 2200-tól 5500-ig rendelkezésre áll a nyomaték maximum.
De mondom, fölösleges hasonlítani, mindkét motorfajta külön dolgokban jó, a dízelt lepadlózod hatodikban, ott is megy, viszont sokat kell váltani. Nem vitatkozni akarok, vagy ilyesmi.

-
deicide
veterán
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Jaja, nagypapi stílus, nem fizeti a cég a bejárást. Kamion mögött volt már 3.9 is a fogyasztás...
de én azért néha megpörgetem, hogy érezze a törődést és ne lustuljon el teljesen. -
deicide
veterán
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Ezen a korszakon én is átestem, akkor evett 8-9 litert az F astra, most meg 5-5.5-el megelégszik...

-
Napfénysüti
nagyúr
Városba családdal én se mondanám a sajátomat ideálisnak. Ezzel naponta olyan 40-50km-t megyek átlagban 2 fővel. Bár nekem még nincs családom valószínűleg fiatalabb is vagyok. Tudod: fiatalság bolondság én most élem ki magam. Később ha lesz 1-2 gyerek akkor majd veszek valami nagyobb nyugis autót. A mostaniak közül például Opelnél tetszik az Insignia.
Viszont szívesen kipróbálnék egy F Astra GSI-t hogy az mennyivel másabb mint a VTi-m. Még most 26 éves fejjel ilyen hülyeségeken jár az agyam.
Amúgy lehet mert még nincs tapasztalatom dízelekkel de osztom véleményed hogy autóba inkább benzin való.

bambano: köszi a magyarázatot. Valami olyan fogalmam volt hogy a dízelek nem forognak annyit, nekem marha furcsa is lenne vezetni mert az enyém meg 3-4000 alatt elég lightos. Itt jön ki a dízel tapasztalatom hiánya.

-
Tomoty
senior tag
Nekem kb 7,3-7,8 s alatt van meg 4.-ben a 80-120.
2-3 sebességben meg 5,2 s alatt lefutom... Pedig egy 1.8-as benzines Astra H (igaz 200kg-al könnyebb mint az Insignia, de cserébe csak kb 146LE turbó nélkül, szóval arányaiban kb egál).
Előzéskor meg 80-90km/h-nál simán vissza pakkolom 3.-ba (140-ig gond nélkül elviseli).Igaz kicsit bánom, hogy nem dízelt vettem, mert a mai helyzetemben évi 35-38000km-t is autózok.
Amikor megvettem az astrát csak évi 12-18000km volt bekalkulálva
-
válasz
bambano
üzenetére
én is szemezgettem az 1.6os okkal, de most öszintén. az is eszik 7 - 8 , és ugy hogy bemész a kutra " nah, alig mentem oszt már megint csorgatni kelll, pedig nem is nyomtam nkeik" ! . Akkor már miért ne legyen egy 2.0 ami eszik 8-9 et MAX, és ha csorgatni kell tudod , hogy Ez azért szükséges , mert legutobb azért jot pörögtél a pályán a tesoval

-
Tomoty
senior tag
bambano-nak nagy részben igaza van...
Most divat összehasonlítani a szivó benzineket a TDI-CDTi motorokkal.
Eleve átlagban az 1.6-1.8 benzeseket(NO turbó) a kb 200ccm-el nagyobb dízelekkel (1.9-2.0 TDI - jéé itt van turbó) szokták összevetni.
És ez szerintem nem éppen reális.
Akkor inkább vegyük az 1.9-es CDTI (Dízel 150LE, 8.9sec a 0-100 - saját vélemény, de már ez is bőven elég ) astrát az astra OPC ellen (2 literes Benzines 240LE, 6.4sec 0-100)
Rögtön más képet kapunk... -
bambano
titán
de ki a bánat akarna a valódi életben egy dízellel 5.-ben versenyezni?
ez egy teljesen értelmetlen teszt. Ha le akarok lépni egy másik autót, visszakapcsolok.annál is inkább értelmetlen teszt, mert a dízelt egy neki kedvező fordulaton járatod, a benzinest meg egy nem kedvezőn. marhaság.
a dízel akkor gyorsabb, ha lehetetlen és értelmetlen feltételeket támasztasz. ha életszerű feltételeket, akkor meg a fasorban sincs.
-
aero.
veterán
válasz
bambano
üzenetére
De így nem jó. Egy 1.6 szívódé mennyi vagy 50 lóerő? 1.6 benzin meg 100+.
2-esben nyilván van esélyed 80-120-on, na de 5.-ben is?Insignia ST 1.6T ( 180le ) vs Insignia ST 2.0CDTI ( 160 le ) 80-ról 120-ra 4.-ben és 5.-ben.
4: 8,8 vs 7,3 s
5: 12,3 vs 9,4 sLényegesen gyorsabb a dízel, még a lóerőhátrány ellenére is. 0-100-ban persze kikap, ott már nem a nyomaték a lényeg. Persze nem a benzines ellen vagyok, csak azért a fogyasztás mellett ez a másik előnye egy dízelnek.

80-120-ban is lenyomja a benzines, ha kiforgatni kell.
-
bambano
titán
Így van, szoktam is nézni őket a tükörben... a 60-100 simán megvan nekem 2-ben váltás nélkül, a 80-120 majdnem.
Más kérdés, hogy erre a hozzászólásra is vonatkozik, hogy a dízelt a vele egy szinten levő benzineshez kellene hasonlítani. Tehát egy 1.6-os benzines mondjuk astrát egy 1.6D szabadszívású golfhoz.
Vagy legyen 1.9 cdti, de akkor 1.6T benzines. Más kérdés, hogy ha elhangzott, hogy két motor forgatónyomatéka ugyanannyi, akkor a 60-100-at mire méred?
(#15046) Napfénysüti: de, konkrétan úgy, mert a dízel nagyon hamar kifut az általa használható fordulatszám tartományból, váltani kell, és ha váltasz, a keréken mérhető nyomaték csökken. Sokat. Ergo hiába van viszonylag nagy nyomaték a dízel főtengelyén, azt nagyon hamar leosztod a sorozatos váltásokkal.
-
TasiA
senior tag
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Remélem nem értettél félre, én szívesen tartanék egy VTI Hondát itthon, mert szívesen elforgatom tiltásig még a sajátomat is, de én nagyon sokat megyek városban és nagykerékkel klímával családdal, már annyira nincs kedvem üveghangon menni.
Egyedül élvezkedni, na az más! AZ igen! 
Ez dízel téma meg érdekes. Jó vezetni a dízelt, ha nem olyan fajta, ami gurulva padlógázra nem csinál semmit, csak nagy késve hátbabök, de mire belejönnék, már váltanom kell, mert annyi volt, kb az 30-40 KM/h amit gyorsult abban a fokozatban. Én szeretek dízelt is vezetni, d nagy köbcentis benzineseket még inkább. Nem feltétlenül a V8-asokra gondoltam, de a 2.0 benzin, egy 1 tonnás autóba pont tökéletes, szerintem sokkal jobb, mint egy 1,5 tonnásban ugyan ekkora dízel. (d ez én vagyok, meg amúgy is úútálom a rohadt kormot és amint tehetem megelőzöm, vagy inkább másik sávban megyek, ha dízel van előttem, mivel nincs pollenszűrőm belsőkeringetni meg nem akarok állandóan )
De mondjuk egy ellenpélda, haverom 3-as GT TDI 110-es 5 ajtós Golfját meg imádom, főleg így szétchippelve, na az megy mint a barom. -
bambano
titán
válasz
Napfénysüti
üzenetére
8.5-ből a vectra is megvan, még talán autópályán is, de sima országúton biztosan.
a dízel meg csak addig nyomatékosabb, amíg nem neki megfelelő paraméterű benzinessel veted össze. amint olyan motort teszel mellé, ami egy szinten van vele menetteljesítményben, mindjárt nem is lesz olyan nyomatékos az a dízel.
egyébként meg hiába nyomatékosabb a főtengelyen, ha közben 3x sebességet kell váltanod.
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Benzintemetőhöz: olyan 8-8,5-ből járok el bár tény városba annyit nem megyek inkább országúton. De ha már ilyen autót vettem akkor azért néha intenzívebben gyorsítok.
Nyomatékhoz: eddig ahogy néztem a dízelek azért nyomatékosabbak. Persze egy nagyobb köbcentis benzinesben is van bőven ebben én le vagyok maradva nekem csak a visító japán gép marad.
Nekem ez jött be, melegen bármikor elforgathatom 8500-ig és szeretem azt az eszméletlen hangját. A maga nemében ez is motorépítési csoda. Ettől függetlenül a nagy V8-asok hangja is megmozgat csak kevésbé. 
-
Calogero
addikt
-
bambano
titán
válasz
Napfénysüti
üzenetére
valami hondád van? vagy 1.6 turbós?
Szerk: közben látom, hogy hondád van. Nekem valahogy nem jött be az a motorépítési filozófia, üveghangon nyígatott benzintemetőket láttam csak eddig.nem tudom, mit mondhatnék a "nyomatékos dízelre" (azon kívül, hogy lol
)Az 1.9 cdti 300 nm-es volt anno, az enyém is 300nm-es. A cdti-nek 1700-tól indult a rendesebb nyomatéka, és pörgetni lehetett vagy 3000-ig, 3200-ig... az enyémnek 1000-nél már annyi nyomatéka van, mint egy rendes astrának és 6500 fölé lehet pörgetni.
Szóval mitől nyomatékos a dízel?

A váltogatásról meg annyit, 30-nál berakhatom 3.-ba, forog 1000-et a motor. 6000-nél ha felváltok, pont 180-at megy, ergo 3-ban minden olyan sebességtartományban közlekedhetek, ami legális

-
Napfénysüti
nagyúr
Én nagyon szívesen kipróbálnék egy nyomatékos dízelt. Sajnos még sose vezettem de érdekelne. Barátnőm D4D Corollán tanult vezetni, szerette azt az autót de a Hondát sokkal nagyobb örömmel viszi el. Más teljesen és ugye mindenkinek más jön be. Pont ez a szép az emberekben. Nyitott vagyok rá hogy megismerjek nagyobb gépeket. Marsu V6 Omegája izgalmasan hangzik. Jól tudom hogy az hátsókerekes?

-
TasiA
senior tag
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Így ahogy mondod, mindenki más! Egy hétvégi autóban teljesen el tudnám képzelni, az állandó húzatást, üveghangot, meg váltogatást, de amúgy én speciel inkább a nyomatékot szeretem.

-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Nekem csak 1.6 szívó van rövid váltóval. De imádom. Más fíling mint egy 2L fölötti de mindnek megvan a varázsa. Igaz ez 160Le tehát 100Le/L és sokat kell váltogatni de ez a vezetés szépsége.
Persze ha valakinek nyomaték kell mert utál váltogatni esetleg rossz a váltója (szerencsére sajátomban legendásan jó) azt megértem hogy nagyobb motorral vesz autót.
-
Napfénysüti
nagyúr
Elég pozitív hangzású teszt:
G Astra -
bambano
titán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
Nem tudom, hogy ő miért vette.
Azt tudom, hogy nekem még tojás sincs a cipőm meg a gáz között, mert viszi a tempomat az autót.Egész egyszerűen az idő zömében nincs hova sietni. Elindulok anyámékhoz, kb 55-60 perc az út, mi is autópálya mellett lakunk gyakorlatilag, ők is. Most ha elkezdenék száguldozni, akkor nem 55 perc lenne, hanem 45. 10 percért minek?
persze, oda lehet érni fél óra alatt is, de az már másik történet

bátyámék nemrég vettek 1.6-os benzines h astra karavánt. az ő lábával nagyjából annyit, vagy kicsit többet eszik a karaván, mint az én vectrám tempomattal. Apám 1.8-as benzines vectrával jár. Egy tank benzinnel 30-40 kilométerrel megy többet, mint én. Na akkor most mi van.. Ráadásul nekem teljesen más a stílusom, mint nekik, a különbség mégsem akkora, hogy nagyon vekengeni kellene miatta.
Azt már csak könnyesre röhögés közben szoktam emlegetni, hogy *ehhez* képest az 1.6-os borám, na az benzintemető volt. Volt olyan kollégám, aki ugyanilyennel járt, határeset volt Fittipaldi meg Schumacher között, neki jóval 14 fölött zabált városban a borája. A vectrám ember módjára vezetve literekkel kevesebbet fogyasztott.
Szóval az, hogy sokat eszik, mítosz. két liternél kisebb motor továbbra is csak az ablakmosó tartályában legyen

Úgy látom, egyébként is az a sanszos, hogy olyanért fognak megmázsálni, amiért 1.2-es corsával is megmázsálnának... .kintfelejtett 30-as tábla mellett 32-vel.
-
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Hát ja, egy Insignia jó is lenne.
De a szerelő tudja is hova kell vigye, meg hát kolléga-kolléga... Átmegy

TasiA: Az a piros még nem is annyira rossz, de a másik

-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
KaiotEch
üzenetére
Ne viccelj egy Nokiás dobozból már pár jó Opel is kijön.

Viccet félretéve meg kell találni a megfelelő helyet és nem lesz gond a morcosítás. Én most voltam április 7-én műszakin. Volt két hibám: 1 kis repedés a szélvédőn meg egy lyuk a kipufogón (mondjuk ezt leszámítva igen jó állapotban van, törődök vele rendesen) és átment simán. Pedig tudtommal a repedés amúgy bukta lenne.
Mondjuk nekem a szerelőm intézte amikor nála volt a gép.
-
-
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Egy Nokiás dobozzal

-
Müszaki vizsga!
szerintetek morcositással átmegy a gép a vizsgán?
-
wwhy
veterán
marsunál a benzin nem gond: pénzt is vett a V6 mellé
grat! -
Tomoty
senior tag
Marsu: Gratula...
Na nekiálltam felnit festeni...
Nagyon durva, nem irigylem a fényezőket.
18 küllőből 15 meg volt gyűrődve 2-3cm hosszon 3-5mm mélységben (mind a négy felnin) + a szegélyek átlagban 1/3-ad felületen (így vettem akciósan, a volt tulaj elbeszélése alapján bagatel a javítás).
Csiszol-gittel-csiszol-szórógittel-átcsiszol-fest-lakkoz... darabonként ez 5-7 óra meló volt.
De kész a második felni, eljutottam félútig!
Valami egyedi színt akartam, ezért kevertettem festéket hozzá:
[01]
[02]
[03]
Remélem jól fog mutatni a fekete GTC-n
.Már értem miért tudtam az ATS felniket gumival 100eFt alatt megvenni.
-
marsu
veterán
válasz
erikke17
üzenetére
A hangját én is nagyon szeretem, az erőt én is szeretem érezni, és ebben van is mit!

Új kipufogó rendszer van alatta, gyári sport, a kaszni is rendbe lett téve, kisebb apróságok még vannak vele, de összességében nagyon egyben van a gép.
Egy balos bajuszkapcsoló majd fog kelleni, meg a könyöklő is elfáradt az évek során, de ezek nem befolyásolják a működését.
-
marsu
veterán
Egy kép a gépsárkányomról ...

-
erikke17
őstag
válasz
insyde5
üzenetére
Ennyi idő után mikor nekünk se volt beinditva citeráztak a hidrotőkék mig nem nyomta fel megint olajjal.
1 éve citerázott vagy 2-3 percig is, akkor arra gyanakodtam hogy ahol az a szelep szerűség zár kosz mehetett oda vagy hasonló. Addig amíg nem csinálja mindig szerintem gond nem lehet.
-
nem volt szándékomba motormosot használni.

de egyébként érdekes, már lehet rájöttem miért kattogott annyi ideig. 1 hete nem volt beinditva a szerkezet.
most du. ismét beinditottam mert javitgatom aprobb szépséghibáit, és csodák csodája, inditás után 3 mp el csendes lett. szal lehet hogy csak az olaj volt belöle kiszáradva h 1 hétig nem fordult a motor 1 mm t se.
de azért köszi, ha netán a fedéltömitésnél jobban ráérek , megtisztitgatom , ha ugy látom.
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Gyúrósok ide!
- Építő/felújító topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Crimson Desert
- Apple MacBook
- E-roller topik
- Navaren: Resident Evil Requiem szösszenet
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Jura F50 classic V2 automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Philips Hue Play Gradient Lightstrip White and Color Ambiance LED szalag 65-75" TV háttérfény
- Elektronikus tárolómérleg 40 kg-ig, LCD alig használt
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840HS 16GB 1000GB RTX 4060 OLED 120Hz 1év garancia
- Lenovo ThinkPad T14s Gen 6 Ryzen AI 7 PRO 350W Radeon 860M 32 GB RAM 7500 MT/s 512 GB 3év gar
- Oppo Reno A17 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- 246 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
- Laptop dokkoló bazár - Lenovo - HP - DELL dokkolók
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De hát ezért kell visszapakolni akkor meg megugrik.

Dízel persze kevesebbet eszik, de a sok apró kütyü, ami tönkremegy rajta/benne, elrontja a varázsát, vagy elviszi amit a fogyasztáson megspórolhatsz. (Pl: Egér szelep, örvényszelep, injektor, porlasztócsúcs, stb. - 1.9 cdti 16v-t "hajtok")
de én azért néha megpörgetem, hogy érezze a törődést és ne lustuljon el teljesen.

, de gyorsulásról írogattak a többiek ( =vita tárgya