- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
vaakuum
addikt
válasz
PROTRON #15636 üzenetére
Eddig az értelmezésem szerint arról beszélgettünk, hogy pl. "elfúrják", az meg általában kettős szigetelésű eszközzel szokott történni, és a fúró a fázissal hamarabb zár a falszerkezet felé (amit éppen fúr), mint a szigetelésen keresztül a munkásemberre. Amikor a szivárgó áramokra is sokszor leold az AVK a vezeték szigetelésén keresztül, akkor a fix fal-fázis kapcsolatra is lefog, mert arra is lép ki annyi áram, ami működteti az AVK-t. Nyilván ha valaki vezetékeket nyelvével akarja rövidre zárni, ([vagy tengeralattjárón kihangosítani] az egy másik eset, de itt szerintem az értelmezhető kockázatokról volt szó. És továbbra is ott van egy kismegszakító az óra alatt, ami zárlatra leviszi az egész lakást. Nyilván nem elegáns megoldás, hogy a vezeték elejére nem rak egy saját, dedikált kismegszakítót, de nem is világvége.
-
-
biker
nagyúr
-
PROTRON
addikt
válasz
G@bi90MR #15634 üzenetére
Nem ismerjük a tétellistát, hogy az elosztó teljes felújításán felül (mert ez már az az összeg hogy az elosztó teljes felújítását vehette bele, mivel nem tudja elődje mit szúrt még el) milyen nyomvonal építési munkálatot vett bele, mennyi csatorna, mennyi kábel, hány méteren kell rögzíteni, mennyi falátfúrás....mennyi munkaidő...etc.
Értem hogy írod hogy szerinted elfér a padlás irányából érkező gégecsőben, de nem írtál keresztmetszetet, én pl biztonságra játszva inkább kettős szigetelésű kábelt áraznék be, az is biztosan keresztül húzható? Lehet aki kint járt azt nem tartja megoldhatónak..
Az a padlás az saját tulajdon? Nem a társasház közös tulajdona? Én pl elvből nem vezetnék hosszan saját lakásom vezetékeit közös területen.Gondolj bele, ha 2 embernek mondjuk 2 napot elvesz, mennyibe kerülhet...mert ugye amit egy alkalmazott kézhez kap, az a teljes rárakódó költségekkel együtt a cég bérköltségének 51,5%-a...
Tehát egy 25 ezres segéd munkás napi bérhez kb 48,5k huft kell megtermelni, de ebben EGY FILLÉR HASZON sincs, tehát a vállalkozás valójában jótékonykodik (elhiszem hogy szar ilyet olvasni hogy ekkora összeg csak jótékonykodás, pedig az)...és ez még csak havi 450 nettó, abból hogyan rak félre az ember egy családi ház vételére a kiccsaládnak?
Ha magára valamit is adó riasztó szerelőt hívsz, ők pl 2 fővel 17 ezres NETTÓ ÓRA-bérrel kalkulálnak, ezen felül van kiszállási díj...jól olvastad, a két napos szerelésre 17 ezres órabérrel....csak a munkadíj nettó 277k huf+ 15k kiszállási díj...365k bruttó. Pedig nem is erősáram szerelés...csak a vagyonod védelme.
Szal tényleg kell a tétellista hogy mivel számolt, így nehéz mit mondani. Ahogy írtad, anno amikor még felújítás volt kimaradt, amikor kötegelten húztak-szerelték a hálózatodat, arra tudtak kedvezményes egységárat adni.
Utólagos munka...ennek sajna ára van.Amúgy a TERC költségvetés készítő program alapbeállításként asszem jelenleg nettó 8500 huf / fő rezsiórabérrel számol, ezt szorozza be az egyes munkanemek normaidejével, pl központilag az jött ki hogy egy lámpatest csere a leszereléssel együtt tart 2 embernek 30 percig, akkor az 1 embernek 1.0 normaóra....1.0*8500 =8.500 huf nettó. De persze függ még ezernyi tételtől, pl a felszerelendő lámpa dimmelhető, akkor az még további vezeték bekötések...
-
PROTRON
addikt
válasz
vaakuum #15633 üzenetére
Az értelmezések egy dolog, de a Fi relé csak akkor véd ha az áram kilép az áramkörből...a fa anyagú létrán álló jómunkásembör csak beáll a többi elektromos fogyasztó közé, akkor a Fi relé köszöni szépen, adni fogja a talpalávalót...
Ugyanaz van mint amikor villanyszerelő szigetelt cipőben megfogja a dugalj fázis és a nulla vezetékét....akkor sem old le a Fi relé, hisz a szív csak egy kis izzókörte...amíg ki nem ég. -
G@bi90MR
aktív tag
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, ebben a hszben próbálok válaszolni mindenkinek:
#15625 biker
Köszönöm, holnap jön egy másik szerelő, aki telefonban is ezt javasolta bővítésként az elmondottakra, aztán meglátjuk. A klímások azt mondták, ők szó nélkül ráraknák egy meglévő kismegszakítóra.#15626 SaGa59
Köszönöm, meglátjuk melyik lenne a legjobb, másik szerelő mit javasol. Panasonic 3,5 kW-ot klíma megy majd fel. Jelenleg egy 2,5 kW-os régi ON/OFF-os megy konnektorból. Ezzel vettük a lakást. Leszerelésre kerül.#15627csemberlen
Szomorúan olvastam hozzászólásod. Szemre azt látom, hogy nem szép, de ha biztonságos, funkciójában jó, akkor is rossz? Szerelvényekből, kábelekből egyebekből az ment be, amit a szerelő hozott. Amikor kibontódtak az eredeti vezetékelések több olyan hely is volt, ahol szigetelés nélkül egy az egyben el volt vakolva a vezeték vége a falban, ilyenek már nincsenek. Csak pislogtunk.#15628 PROTRON
Nem, tégla társasházi emeleti lakás., 1x32A bejövővel. Aki eredetileg szerelte, messzebb lakik és ilyen kis munkára nem jön ki. A kihívott másik szerelő a mostani fali doboz kivésését javasolta, bővítést 18 modulos süllyesztettre és úgy beszerelni az újakat. A falon kívüli lehetőséget fel se vetette, amikor mi kérdeztük ő erre a megoldásra mondta, hogy csúnya és kókány. Egyéb bővítést nem tervezünk a lakásban villamos ügyileg. 2 éve 1,1 m volt az egész villamos hálózat anyagostól, munkadíjastól, a mostani bővítésre az idáigi ajánlat 350e Ft, amit laikusként sokallok, ha pedig ez a realitás, akkor elszomorít. -
PROTRON
addikt
válasz
vaakuum #15631 üzenetére
Itt nem csak a leolvadt hűtőről van szó.
A "kockázat" sosem a laikus megrendelőé, minden.egyes.esetben. a villanyszerelőé.
Például annak a kockázata, hogy a szomszédban dolgozó kőműves balf..ék és előáll egy olyan szituáció, ahol a lakásba véletlen átérkezéskor áramütést szenved.
Az hogy hol a tulajdonjogi határ, mellékes olyankor amikor eljárás közben csak az számít hogy ki volt-e építve a leágazás védelem.Értem hogy egyesével minden fajta hibalehetőségnek kicsi a kockázata, a társasházi közös méretlen PEN vezető hibájának is a szakma nagyjai szerint "túl kicsi a kockázata", de közben meg évente 2 ember bizonyíthatóan ilyen okból hal meg, amire szintén ezek az emberek azt mondják belefér...amikor viszont a Te rokonodnak esik baja, megnézném a reakciódat ha bármelyikük eléd áll és azt mondja ez még belefér...
-
vaakuum
addikt
válasz
PROTRON #15629 üzenetére
A köztes szakaszon elfúrásra ilyenkor az óra alatti kmsz-nek vagy a fi relének kellene reagálnia, nem? Ami persze leviszi az egész lakás betáplálását. Viszont ez egy olyan kockázat, amit akár be is vállalhat a tulaj, ha tisztában van vele, hogy szekrény van azon a falon és feltehetően nem fog ott furkálni a következő néhány évben.
-
SaGa59
őstag
válasz
PROTRON #15629 üzenetére
Új kábel az elosztószekrénytől. Mondjuk nálam eleve van egy 16A-es kmsz a fő elosztószekrényben, arról indították anno az első klíma kábelét (3x2,5-es, ezt elsőre 3x1,5-nek néztem, míg ki nem bontottam a csatornából, azért a 13A-es kmsz-k, mert egész végig igen csak macerás lenne az egészet cserélni, hiába van kábelcsatornában, így jobbnak láttam két 13-assal megoldani az elosztást, ezekhez a klímákhoz bőven elég), amivel a lakást vettük, egy rövidebb szakaszon csak úgy a „levegőben” a fürdőszoba fölötti „résben” (ez egy negyedik, legfelső emeleti lakás, ott a vizesblokk „szekrénye” nem ér fel a mennyezetig, van fölötte három-négy centi hézag, tele mindenféle vasakkal, azon vitték át a klíma és a villanysütő kábelét, csak úgy magában, se védőcső, se csatorna). Most bekerül egy második klíma is, így a régi kábelt egy ponton elvágtam, az odáig tartó három eres kábelt lecseréltem három tömör 2,5-es vezetékre, végig kábelcsatornában (a vizesblokk fölött is raktam csatornát), az eredeti 16A-es kmsz-tól indítva. Ennek a végére felraktam egy 4 modulos dobozt, benne két 13-as kmsz-val. Ide bekötöttem a régi klíma kábelét és innen indítottam három 2,5-es tömör vezetéket az új klímának, kábelcsatornában. Betonfalban nem marok hornyot a vezetéknek, vagy üreget süllyesztett doboznak, épp elég átfúrni is, ahol át kell menni a falon.
Amúgy meg – szerintem –, ha csak direktben megy az elosztószekrényből, külön, ottani kmsz nélkül, a zárlatvédelmet ellátja az óránál lévő kmsz is (és/vagy az ÁVK, hisz az utánról megy a vezeték), igaz, az rántja magával az egész lakást/házat, de ha valaki épp elfúr, átvág egy vezetéket,, talán még jobb is, ha így jár, nem csak azt az egyet rántja le, amit épp átfúrt, mert azt nem is biztos, hogy észreveszi. -
PROTRON
addikt
válasz
SaGa59 #15626 üzenetére
Ezzel a klíma mellett kmsz lehetőséggel kapcsolatban:
A kmsz-ig érkező kábel a szoba áramköréről él, vagy új kábel lett behúzva az elosztótól?Mert ha új kábel, akkor a kábel indítási pontjára ugyanúgy kell zárlat és túláramvédelem, mert mi van ha a köztes szakaszon elvágja/belefúr valaki és nem védi semmi a végeket?
-
PROTRON
addikt
válasz
G@bi90MR #15624 üzenetére
Ez egy családi ház?
Mert akkor az első szerelőd nem mondott lehúzást elvi szinten, az ár az más kérdés.
A kérdés hogy ez falon kívüli legyen hogy ne kelljen vésni, vagy annyira hihetetlenül fontos a falba süllyesztés, hogy elviselhetetlen a látványa egy falon kívüli elosztónak ezen az 1 helyen....de hiszen Te magad javasoltad hogy legyen egy második elosztó ....ha az lehet falon kívüli típus akkor miért ne lehetne az egész?Családi házhoz én összesen legalább 24 modulos elosztót javasolnék, akár 2x12 modulos kivitelben.
Amit az előző szerelőd javasolt, hogy ezt teljesen kibelezni és elé rakni egy 1x18 modulos falon kívüli típust, jelenleg az is jó megoldás.A Traconról hallani hideget meleget, egyelőre maradhatnának és legolcsóbb kivitelben az egész sort elég lenne kikattintva átszerelni + 2 db kmsz-el kiegészítve, bár jobb lenne akkor már a fázis sínt is hosszabbra cserélni, a régit meg elrakni későbbre.
Ha csak a nagyobb dobozt és az átszerelési munkadíjat akarta elkérni, lehet még olcsóbbra is jössz ki a saját ötletednél, mivel egy Fi relé csere is felelősség szinten ugyanannyiba kerül, így a doboz árhoz képest 2x annyi anyag költségbe kerülő kombi ÁVK beszerelése elhiszem hogy sz.ul hangzik, de munkadíjra összesen és anyagköltség különbözetre kifizeted amit el akartál kerülni.
Viszont a kombi ÁVK kismegszakító része mindegyik egyes kismegszakítód leoldásakor szintén le fog oldani, egyszerűen a kismegszakítók analóg működése olyan, hogy ha csak 1 db izzód zárlatos, az egész lakásodban elfog menni az áram ha arra a kombi ÁVK-ra cserélsz.Tehát tapasztalati úton, a kockázat miatt én nem javaslom az általad kinézett megoldásodat, bár sokan szeretnék élőben megtapasztalni milyen jó 2 hétnyi nyaralás után kikapcsolt hűtőre hazaérni...továbbá munkadíjban nem spórolsz, mert magára valamit is adó szerelő kb ugyanannyi pénzt fog elkérni a kiszállással együtt, mert Ő rajta múlik az életed biztonsága. Akkor is ha számla nélkül és kivitelezői nyilatkozat nélkül kéred. Az áram nem játék, bár nem látszik de ugyanolyan veszélyes mint a Medve.
Sajnos el kell fogadni hogy az első villanyszerelőd aki anno megcsinálta túl sokat spórolt és kell egy nagyobb elosztó. Most még mindig olcsóbb lesz mint 3 év múlva, mert előbb utóbb így is úgy is el fogsz jutni arra a szintre.
De akkor a + vezetékezés megoldható az elosztó és a klíma között? Van szabad keresztmetszet a csőben hogy áthúzható?
-
SaGa59
őstag
válasz
G@bi90MR #15624 üzenetére
A kismegszakító lehet a klíma mellett is nyugodtan. Vagyis az is egy lehetséges megoldás, hogy a jelenlegi doboztól (a fi relé utántól) elhúztok egy három eres, 2,5-es vezetéket a klíma beltéri tervezett helyéhez, oda meg felraktok egy két modulos, falon kívüli kisszekrényt (jó, ha van benne nulla és földelősín is) a kmsz-nek és oda köttetitek be a klímát, még csak konnektor se kell hozzá.
Mekkora klímáról van szó? Én 13A-es megszakítókat tettem a 3,5 és 2,25 kw-os klímáknak a lányom lakásában, egy külön négyes dobozban, de ezeknek akár még 10A-es is elég lenne. Nálunk egy 9 kw-os, 4 beltéris megy lassan húsz éve 16A-es kmsz-ről, két éve már H tarifáról.
Amúgy meg, 3,5-esig simán el tud menni egy tetszőleges konnektorból is, külön kmsz nélkül, mert 1kw-nál ritkán fogyasz többet, azt is csak rövid ideig. Kivéve fűtési idényben, akkor tovább is, ha fűtesz is vele. Azt meg egy bármilyen konnektor simán viszi akár órákon át folyamatosan is. -
G@bi90MR
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnénk klímát szereltetni a lakásunkba. 2 éve teljes felújításon esett át a hálózat (Minden konnektorhoz 2,5 mm2 vezeték megy, a lámpák 1,5-ösek egyedül, sütő, főzőlap 4 mm2) , csak sajnos nem gondolkodtunk előre a klíma kapcsán. Szeretnénk egy külön kismegszakítót a klímának, érdeklődnék, bontás nélkül lehetséges valahogyan? Laikusként érdeklődnék először, mielőtt a hívott szerelők esetleg próbálnának levenni, 1 már járt nálunk, ezért is kérdeznék, ő a lenti elosztó bővítését javasolta 16 modulosra, hogy elférjen +1 kismegszakító. Megkérdeztük, hogy nem lehetne akkor a jelenlegi fölé tenni egy falon kívüli kicsi elosztót? Ő nem kókányol. Indokolatlannak tartom a bontást, újraépítést, illetve felesleges lehúzásnak.
Próbáltam utána olvasni a témának, az alábbi elgondolás mennyire lehet kivitelezhető?
A jelenlegi TFV2 Fi relét kicserélni egy kombinált változatra, EVOKEAB3203, 1 modul széles, szintén 2 pólusú, B32, A típusú. Mellé pedig beférne egy új TDZ B16? A lépcsőházi mérőóra alatti főmegszakító C32.
A klíma kívánt helye mellett van közvetlenül kötődoboz, a padlásról érkezik abba gégecsőbe húzva a jelenlegi MBCU vezeték önmagában, mellette lazán elférne az új is, csak az megy benne jelenleg.
Előre is köszönöm!
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
Reggie0 #15620 üzenetére
És ECC82 Igazatok van.
A nem árnyékolt kis feszültségű vezetékkel, ha 20 - 30 m -en együtt futnak, az adatokkat meg tudhatja birizgálni (az egér esetében is szakadozott a nyíl, pedig ott röviden futottak párhuzamosan).
A szigetelés sérülést is túloztam. De inkább készüljünk a legrosszabbra, minthogy később meglepődjünk. Ha másnak csináljuk azért mert előszedhetnek. Magamnak meg méginkább. És nem az számít, hogy most jó. Vajon jó lesz 10 - 20 év múlva is? Nem mindenki méri évente a szigetelést. Tapasztaltam már érdekességeket. Jobb félni, mint később megilyedni.
-
ECC82
újonc
válasz
FBLLMAG #15618 üzenetére
A képen épp egy kapacitív feszültségosztót mérsz egy nagy belsőellenállású műszerrel. Terhelésre a 16V-ból hamar 0V lesz.
A biztonságot nézve meg a szabvány(ok)ban leírt módszerek egyensúlyoznak a biztonság és a gazdaságosság közt, de betartva őket
elérhető megfelelő szintű biztonság. (Rendeltetésszerű használat esetén.) Arra nincs semmiféle szabvány, hogy a szomszéd Józsibácsi
betintázva átmegy és belevágja a kisbaltát a villanyórába.A fent említett 528.1 két eltérő feszültségsávba tartozó vezeték egymás mellett vezetésére ad lehetséges megoldásokat, biztonsági szempontokat figyelembe véve. Pl egyfázisú motor 5 erű tápkábelén 3 ér a betáp 230V, a maradék kettőn vihetsz 12V-ot a motor távvezérlésére.
Nem arra számít, hogy a tartalék ereken Gigabit LAN-t üzemeltet valaki.
Írja is a végén a megjegyzések közt, hogy nem foglalkozik EMC, villamos zavar, áthallás témákkal. -
FBLLMAG
senior tag
Én írnák több lehetőséget is.
- A 2 m -es hosszabbító mellé kötöttem 1,5 m sima vezetéket. N -nel szemben 16 V jelent meg.Előttem már írták az egér - monitor vezetékek egymás mellett futását. Zavarás volt a végeredmény. Árnyékolt vezetékkel megoldható.
A másik a biztonság. Mi tudjuk, hogy mennyivel terhelhető az áramkör, vezeték. Én már láttam olyat, hogy a 25A -os biztosítékot leverte, akkor ki kell cserélni. Mindjárt 40 A -osra. A vezeték, konnektor meg nem bír annyit. Na jó, akkor több konnektor párhuzamosan kötve mert ezek füstöltek el, ez látszott. Hirtelen érezni valami égett szagot. Mindegy, a füst nem látszik. Na ez mellett a tápvezeték mellett nem szerettem volna látni adatvezetéket. Lehet, hogy az alacsonyfeszültség magasfeszültségre vált.
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15614 üzenetére
"Amúgy meg az egész értelmetlen... miért nem vezethető egymás mellett egy védőcsőben egy kettős szigetelésű AC kábel és egy 300V-ra hitelesített UTP? Az értelmét keresem, nem a szabályt..."
Vezethető. A szabvány (60364-5-52 528.1) azt írja, hogy nem vezethető I-es és II-es feszültségsávba tartozó áramkör ugyanazon kábel vagy vezetékrendszerben, kivéve ha a következő módszerek egyike teljesül:
- minden kábel vagy vezeték szigetelve van jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- egy sokeres kábel minden vezetője szigetelve van a kábelben jelenlevő legmagasabb feszültségre,
- a kábeltálca / csatornarendszer külön rekeszébe vannak beépítve, vagy
- egy a kábeltálcán mennek de egy válaszfal fizikai elválasztást biztosít,
- külön vezeték / csatorna / tálcarendszert alkalmaznak.Megjegyzésként még szerepel benne, hogy távközlési / adatátviteli stb kábelekre EMC szempontból egyéb előírások is lehetségesek.
-
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #15609 üzenetére
erre a típusra gondolok: [link]
ennek van az aljzat ellendarabja, keystone-t szoktunk használni: [link]simán snicerrel megpucolod a kábelt, kivágod a magot, aztán körömmel megpucolod az ereket, jelöli hogy a "B" elrendezés esetén melyik ér melyik "kés"be megy bele, majd sima kombifogóval rányomod az ellendarabot, végül a fedelet...1500-2500 hufért 5-10x újra tudod használni ha első nem sikerül a gigabit...
Érdemes egy "műszerész" oldalcsípőt még beszerezni, mert macera snicerrel a kilógó ereket összecsukásnál méretre vágni...2-4k hufért már kapni hobbi célra olyat aminél nagyon oldalt van a vágóél...Fontos hogy a cat5e kábel és a cat6 kábel között az egyes ereknél vastagság különbség van, így nem mind1 milyen csatit használsz, egyszerűen cat6 csatiban nem érintkezik 100%-ban a cat5e kábel erek és nem fog működni, hiába "tűnik jónak"...szabvány szerint nem szabadna, de van különbség...
Alza-ban is kapni ilyeneket...
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15614 üzenetére
Igen, az elválasztó elemmel történő vezetés kábeltálcában meg kábelcsatornában teljesen szabályos...a szabványok meg régi berögződéseket is tartalmaznak, amikor még simán zavarokat szednek össze.
Amikor az egerem kábelét hozzá kötegelőztem a monitor 230V tápkábeléhez, annyira akadozott az egér mozgás hogy használhatatlan volt.De én továbbra is féltem az UTP kábel csati fej szerelőket, szal amennyire lehet igyekszünk betartani kivitelezésekkor az elkülönülve vezetést, nehogy egy általunk nem észrevett köpeny sérülés miatt a gyengeáramos szerelő megsérüljön.
Láttam már karón varjút, pl oldalfali szerelvényezhető kábelcsatornában megkértek minket hogy bővítsük a dugaljakat, fedlapot leszedve az 5 eres MT kábelt ahogy az eredeti csapat húzta, a külső köpeny teljesen felszakadt vagy 5 cm hosszan, csak nem vették észre mert kapkodtak...meg gondolom sötét volt...
-
gorbep
senior tag
válasz
PROTRON #15613 üzenetére
De az "alkotó" könnyen ír elő ilyen szabályt, hogy a gyengeáramú kábelek legalább 10cm távolságban menjenek. Ezt azért nem lehet egy épületben mindenhol betartani. Ráadásul, ha jól emlékszem külön védőcsőben/kábelcsatornában mehet közvetlenül egymás mellett is pl osztott kábelcsatornában (ebben nem vagyok teljesen biztos, ha téves javítsatok ki), az átvágós példádban ugyanúgy megrázó élmény lehet az UTP...
Amúgy meg az egész értelmetlen... miért nem vezethető egymás mellett egy védőcsőben egy kettős szigetelésű AC kábel és egy 300V-ra hitelesített UTP? Az értelmét keresem, nem a szabályt...
Bezzeg a PEN szakadás ellen nem védekezünk....
-
PROTRON
addikt
Természetesen heuréka.
Az előtt van kábelcsere hogy kiveszi a gyengeáramos a csavarhúzót a villanyász hátából, vagy az után?
(Mert megrázó élmény volt hogy együtt vezették a két kábelt.)De amúgy az érintésvédelem is része annak az előírásnak hogy ne vezessük kötegelve...
-
PROTRON
addikt
Naja, mi is hasonlóan gonolkodunk, csak ritkán sikerül megbeszélni kollégákkal hogy a nagy csőben menjen kisebb cső...
De jó is az amikor megrendelő előkészül, majd kiderül hogy a töltőhöz rakott közmű csőbe van egy Y elágazás, mert egy kis csati táblához is akarnak leágazást...majd a beton alapzatnál a felkanyarodáskor is baromi szűk vizes könyököt raktak be...Felvetés:
mi van olyankor ha épp azonos szakaszon valami "belevág" az erősáramú kábelbe és az utp-t is megsérti...lehet kicsit csipkelődős hangulata lesz a gyengeáramos kollégának amikor épp a csatifejet szerelné fel az utp-re... -
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #15607 üzenetére
Én konkrétan azt írtam, az megengedett hogy EGY áramkörhöz tartozó erősáram és gyengeáram mehet EGY védőcsőben, nem több gyengeáram és több erősáram
Egyébként ha nem lenne, életszerűtlen lenne, és beköthetetlen a berendezés, ha 10cm kell a két cső közt.
Sajnos az általad említett kérdés is létrejöhet, hiszen mondjuk egy DC töltőhöz van, ahol kell külön erősáram (DC-hez mondjuk 3x100A), vezérlésnek 3x2,5mm2, és 3 utp, amiből egy a terhelés megosztó, egy a net, egy meg a hardreset modemhez megy.
Akkor hány csövet húzzunk hányszor 10cm-re?
Mi ha lehet, akkor behúzunk egy 50 vagy nagyobb közműcsövet, abban elmegy az erősáram és ha kell, az UTP-ket behúzzuk egy közös 16-os gégecsőbe, és azthúzzuk mellé. De akkor is egy csőben fog menni
de sosem húzunk tobb gép erősáram kábelét és több gép gyengeáramát egy közös csőbe.ja és árnyékolt UTP forever
"Nem foglalkoznak az érintésvédelmi oldalával meg szigetelés ellenállással..."
Ezzel nem is lehet gond, mert az erősáram kettős szigetelt kábelek külső köpenye + az UTP 300V-os külső köpenyszigetelése elegendő bőven -
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #15605 üzenetére
Ha nem túl nagy mennyiség, inkább vennék helyedben un. "szerszám nélkül szerelhető" csatlakozót, házilag 4-5 db után betudod gyakorolni mennyire kell a szigetelést megvágni sniccerrel, hogy ne sérüljön az ér, hogyan kell úgy belehajtogatni az egyes ereket hogy még éppen működjön a csavart érpár, de eléggé szét legyen válogatva hogy elférjenek.
Nem min1 hogy csak az utolsó 8 mm hosszan van kihajtogatva, vagy 25mm hosszan, aztán meg nem tudod miért laggol a minecraft...1200-2500 huf / csati, lehet drágának tűnik, hisz ennyiért gyártósoron előregyártott komplett patch kábelt kapsz készre szerelt pontos fejekkel.
Magyarországon alapvetően "B" elrendezés szerint szokták szerelni mind a két végét a kábelnek.
-
PROTRON
addikt
Na igen, érdekes kérdés hogy az autótöltőnél hogy lehet azt levezetni hogy az UTP kábel ami a másik végén egy random rackszekrénybe megy, "egy áramkörhöz tartozik" számít aa a töltő az 5x6 mm2 kábelével.
Egyébként a gyengeáramos kolléga gyakorlati tapasztalata hogy a régebbi szabványokban szereplő jel áthallás probléma 15 [m]-ig egyáltalán nem jelentkezik, simán húzható 4 UTP 2 db 3x2,5 MBCU-val egy 32-es átmérőjű gégecsőben mondjuk egy munkaállomáshoz aljzatban, akár egymáshoz kötegelve is ezen a távolságon (akár még hosszabban is).
CAT6 esetén jel veszteséget nem mutat méréskor 40 m-re a rack szekrénytől.Szal ha nincs műszaki ellenőr, a gyengeáramosok simán behúzzák az erősáramú kábelekkel azonos MÜ-II védőcsőben...
Nem foglalkoznak az érintésvédelmi oldalával meg szigetelés ellenállással...
Ő speciel nem szeret gégecsővel doglozni. -
-
RandomName
senior tag
válasz
csemberlen #15602 üzenetére
Az nem úgy volt hogy, 2016 óta több gyártó nem támogatja a Cat7-et a szabványosítási herce-hurca miatt? (Mindenki a saját megoldását erőltette, és nem született megállapodás). Bár elvben maga a Cat7 jó lenne, és csak a Cat7a elvi paramétereit rakták át a Cat8 szabványába. Legrand sem árul Cat7 cuccokat, de a Draka meg árul Cat7 kábelt.
Katyvasz ez...
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #15602 üzenetére
Én sima (nem árnyéjokt, nem kültéri, valba való) Cat6-al szereltem itthon, abból a Gewiss 20-as gégecsőbe befért 3, mondjuk kis távokkal dolgoztam (5 méter max) de kettő simán elment benne.
-
biker
nagyúr
válasz
313313 #15600 üzenetére
"Gyengeáram (UTP) és erősáram (MBCU) egy gégecsőben hivatalosan nem húzható."
ha mindegyik kábel szigetelése a legnagyobb alkalmazott feszültséghez alkalmas, kettős szigetelésű, és egy áramkörhöz tartozik, akkor igen, és nem kell alkalmazni a legalább 10cm távolságot, mert azt (közös)nyomvonalaknál kell
például de nem kizárólag kaputelefon 230V táp és a jelvezeték, kamera táp és jelvezeték, vagy akár az elektromos autó töltő táp és jelvezeték (terhelés megosztó) -
tibbike01
őstag
válasz
csemberlen #15598 üzenetére
Köszi, akkor a 20mm gégecső belső átmérője 16mm?
Egy utp patch kábel és egy mbcu belehúzható? -
tibbike01
őstag
A gégecsövek jelölt átmérőjük a belső vagy külső átmérőre vonatkozik? 16mm, 20mm...stb
-
FBLLMAG
senior tag
A vezetőképesség mérés (ns) mennyire tudja helyettesíteni a szigetelés mérést? Ez is, az is G ohm tartományban mér.
ns = 1 / x Gohm (0,01 - 99,99 tartományban)
Csak a ns ugyanolyan feszültséget használ mint a normál ellenállás mérésekor. uA tartományú áramok folynak. A védelem meg 12 kV -ig szól.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
PROTRON #15593 üzenetére
Viazont ki lehet mérni. INRUSH (indítóáram) mérésére nekem is van lakatműszerem.
Én rendesen túl szoktam méretezni a biztonság kedvéért. Pláne otthon.
Emeleten van 3 szoba. 2 × 2 m ledszallag + (2 m + 2 m) ledszallag. Mindegyik külön 80 W táppal. A fürdőszobában 2 × 1 m + 2 m a bútorban. 2 db 72 W -os vízálló táp. Mozgásérzékelővel vezérelt. 3 db 35 W UFO led a 3 szobában + 1 db 15 W -os. A fürdőszobában 8 db süllyesztett 6 W -os gipszkartonba való led. A folyosóra / halba 16 db 5 W -os mennyezeti led. 2 db belőle mozgásérzékelős. Ez kb 250 - 260 W fogyasztás. 10 A védelemmel.
Földszinten, ahol ott a konyha, ebédlő, 350 W led (ufo, ledszallag, lógó, süllyesztett). Ezt is 10 A -os védelemmel oldottam meg.
Pincébe a régi neoncsöveket visszatettem. Több helyre. Kb 180 W össz teljesítménybe. + 2 db hagyományos mozgásérzékelővel 15 + 15 W led és 1 db induktív, 10 W -os, a bezárt ajtón, falon keresztül is lát. De ez csak rövid ideig marad bekapcsolva. A kinti világítás is erről a körről van lekötve. 50 W. Szintén 10 A védelem.
Mind B -s karakterisztikával. Udvar, melléképület külön körön van.
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #15593 üzenetére
Ilyen sztori volt napelem parkba is 2A kismegszakító volt betervezve, vezeték odáig 1,5 legalább,de inkább 2,5-es. Valami router táp volt rákötve. Ami üzemzavar után leverte a kismegszakítót, nagyobbra meg nem cserélhették csak úgy, ment a matek, mit olcsóbb cserélni. A 1k-kismegszakítót(tervezéssel engedélyezéssel) vagy a majd 100k környéki hálózati elemet
-
PROTRON
addikt
válasz
FBLLMAG #15587 üzenetére
Azért azt se felejtsük el hogy az olcsóbb LED-ekben használt tápegység indító árama akár a 15x értékre is felkúszhat, valamint azt se hogy induláskor nem mind1 hogy hány db tápegység van adott körön, mert mindegyikben vannak feleslegesen felfűtő elemek, tehát nem mind1 hogy adott áramkörön 1 tápegységre van kötve 20 db LED-e fényforrás, vagy fényforrásonként van 1-1 tápegység.
Anno egy rendelő a felújításakor a váró világításához a tervező kiírta az 1 db 3x1,5 NYM-j kábelt 1x10A-C védelemmel.
Csakhogy a fővilágítához 2 db 33 [m]-es "lineáris" lámpatest típust írt ki, spanyolországi gyártmányt.
Azon kívül hogy horror ára volt az "lámpatest egyedi méretre gyártása " tételsornak, ebben ugye 3 [m]-enként van az alu profil vágva, a LED szalaggal, mindegyikben 1 db tápegység. Összesen tehát 22 db tápegység.Kiszámolod, 33 [m] x 14.7 W/m, 24VDC, ebből ügye 2 db, simán 1000 [W] alatt marad és ugye az a marketing szöveg hogy a LED tápegységek "milyen jó hogy 95% hatásfokúak", de azért ne tervezzük 80%-nál magasabb kiterheltséggel...vicc.
A lényeg, hogy ha a csillár kapcsolón reggel a takarító egyszerre nyomja meg a 2 billentyűt, hiába "papíron 1200W működési teljesítmény a hatékonyság miatt", hiába írod azt hogy szabvány szerint "arra a pár miliszekundumra bele kéne férjen a C karakterisztika határaiba ez a kiugrás", mégis leold a 10A-C kmsz, mert Ő nem tud róla hogy a Te szabványod mit ír.
Ugye kivitelezés közben mindig csak egyesével volt megnyomva ellenőrzéskor.
Terv szerint lett kivitelezve, megrendelő nem akarta pótmunkában megrendelni a leágazás kábelcserét, sem a kmsz cserét "D" karakterisztikára...Szal takarítónak meg lett mondva, hogy inkább egyesével kapcsolja reggelente...
-
SaGa59
őstag
válasz
313313 #15586 üzenetére
Én is raktam 0.75-ös vezetéket (az volt itthon) néhány villanykapcsoló és/vagy lámpa két-három méterrel odébbhelyezésénél (max 4x5W-os LED lámpákhoz), de azokba a kapcsolókba (a kötődobozban) beépítettem egy-egy 5A-es üveg gyors olvadóbetétet a vezetékbe a hozzá való „lengő” bizti foglalattal, mert a teljes ötven éves alu világítási hálózat egy db 16A-es kmsz-val van „védve” és annak az áthuzalozására most nem volt erőforrás.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
csemberlen #15589 üzenetére
Nálunk kicsit mások az előírások, megnevezések, kialakítások, de az alapok ugyanazok.
Régen, 1977 -ben, 4 -es rézvezetékeket húzott még a jóapám a konnektorokhoz. Manapság több kör és csak 2,5 -ös vezeték volt használva a 230 V dugaljzatokhoz. Ezt húzták a villanyszerelők. Régen 2,5 -ös a világításhoz, mostanában 1,5 volt húzva.
-
csemberlen
őstag
válasz
FBLLMAG #15588 üzenetére
715.524. A vezetők keresztmetszeteA törpefeszültségű vezetők legkisebb keresztmetszete legyen: 1,5 mm2 réz az előzőekben említett kábel- és vezetékrendszerek esetében, de a legfeljebb 3 m hosszúságú, hajlékony vezetékeknél 1 mm2 keresztmetszetű rezet lehet használni; 4 mm2 réz a függesztett, hajlékony vezetékek vagy szigetelt vezetők esetében, mechanikai okokból; 4 mm2 réz külső, ónozott réz beszövéssel és nagy szakítószilárdságú belső maggal rendelkező vezetékek esetében.
-
FBLLMAG
senior tag
Hát ez érdekes. Helyed is van több kör létrehozásához.
Az A, B, C karakterisztika között a különbség a rövid idejű védelemben van. A huzamosabb hosszú idejű része ugyanaz. A (2× - 3×), B (3× - 5×), C (5× - 10×) A villanymotoroknál, pl pumpaház szokták rakni a C karakterisztkályú védelmet, mert a villanymotorok 3× - 9× nagyobb indító árammal is indulhatnak. A TV -nél, villanysütőnél, padlófűtésnél, forralónál nincs ilyen. Régi házaknál láttam 6, 10 A -os biztosítékokat. Manapság 10 A a világításra (mozgásérzékelőt külön körre ha lehet), konektorokat 16 A -os biztosítékkal védeni, és pl a konyha több kör létrehozása. Érdemes a pumpát, hűtőt, talajfűtést, mosógépet külön körre rakni. Számítógép, TV, házimozi, drága berendezéseknél a hozzájuk vezető konektorba is túlfeszültségvédelmet pakolni.
-
tyielow
aktív tag
Jó kis sztori. Elsőre részemről: kicsi az elosztó. C karakterisztika nem indokolt családi háznál, ahogy többen is írták. Azért mert sok helyen láttad, nem jelenti hogy úgy a jó. A vezetékhossz méterben sztem nem vészes, nyílván ha lett volna még +4-5 áramkör, akkor a vezeték mennyisége is nagyobb lett volna. A C10 remélhetőleg azért nem C13, mert valahol rákötött fali kapcsolót, akkor okosan tette. Bár azt mondod nincs. A philips huenek van vmi fesz.mentes fali kapcsolója? Az hogy a shelly se mér jól már csak hab a tortán
Pont jó lenne arra hogy most kontrolláld a szituációt, de hát nem...
Nem reménytelen a helyzet, csak most már valaki olyan tegye rendbe aki ért is hozzá
Apropó fűtésvezérlés: shelly aktort valahol be lehet iktatni a körbe, hozzá egy bluetooth/wifi termosztát azt applikációban összehozod, kész a vezérlés.
-
P00By
nagyúr
Elvileg elosztotta a terhelést, többször beszéltünk róla. Mondom ki fogok valakit hívni átnézni. A harom fazisu shelly fogyasztasneromnel is csak az egyik fazist latom, gobdolom a lakatfogot rosszul rakta ra…
MOD: Egyébként a harom fazis elosztast sem ertem annyira, 25-10-25 helyett nem lett volna jobb 20-20-20 (ez még évekkel ezelott csinaltatta az elozo tulaj)?
-
Vladi
nagyúr
válasz
PROTRON #15575 üzenetére
"Ha van rendes elektromos terv" Tuti nincs. A legeslegelső munkám egy régi szaki mellett vadonat új 100 nm-es családi ház. Elkértem a tervet lapozgattam, a szaki csak annyit mondott: azt aztán hiába. És tényleg, 0 azaz 0 hasznos információ volt benne. Ez így átment erre így engedélyeket kaptak. Kész, ennyi. Persze a negyedmilliót a tervező felvette rá...
-
Vladi
nagyúr
Ezek a vezetékek okésak. A 3 fázis lényege háztartásban pont az, hogy elosztod a terhelést. Tehát ha azokra a fogyasztókra kihúztak volna külön-külön 1-1 fázist akkor kényelmesen menni midnen együtt.
Az nem lehet, hogy kihúzták a vezteékeket de mindet 1 fázisra tették? Mert az lakáselosztónál elvileg orvosolható.
Mod: látom közben már ott tartotok gondolatmenetben.
Egy 100 nm alatti ház esetében ennyi vezeték meg ez az elosztó még akár okés is lehetne. Bár picit keveslem, de elvileg még beleférsz.
-
P00By
nagyúr
Egyébként maga a C sem okés? Én mindenhol ezt láttam eddig (a munkahelyemen is tavaly két szekrényben is ilyenekre cserélték).
-
PROTRON
addikt
válasz
AxBattler #15574 üzenetére
Van aki szereti, jó vastag ceruzával....tudod van az a pénz.
Továbbá azzal a kikötéssel, hogy semmilyen bontási szükséglettel kapcsolatban sem jöhet semmilyen kifogás, minden a tulajdonos felelőléssége, amit kell azt külön helyreállíttat a villanyszerelés után, saját költségen, soha 1 pisszenést sem ejthet ki, semmivel sem szabad idegesíteni a villanySZERELŐT.
Mivel ilyenkor már nem villanyÁSZ, hanem villanySZERELŐ kell.Persze én könnyen beszélek, nem én fogom szerelni.
-
PROTRON
addikt
Ha ez egy családi ház, akkor sajna ez a 18 modulos elosztó kevés lesz, eleve feltételezhető hogy a szerelő munkái legtöbbször a meglévő rendszerek foltozgatása, javításához van szokva, mindig megkérdezik tőle mennyit tud még engedni, hol tud spórolni.
Gondolom generál kivitelező volt, mivel nem írod hogy mekkora összeg volt külön az elektromos szakág.
Kaptál egyébként listát melyik mit kapcsol? Mert illik a szekrényben feliratozva lennie mindennek hogy melyik leágazás mit kapcsol.Négyzetméter alapon csak az elektromos alapszerelés, legolcsóbb de már használható minőségű szerelvényekkel (legolcsóbb schneider sorozat pl), mindenhova csak legolcsóbb UFO lámpákkal számolva legalább 21k huf/nm-re szokott kijönni. Általában ez nettó ár.
Innen indul fölfelé hogy milyen további lámpatest költségek, milyen szerelvény költségek jönnek rá, milyen további olyan fogyasztók vannak amik miatt további dedikált áramkörökre van szükség, pl nem csak 1 hűtő, hanem még 2 fagyasztó láda más eltérő pozícióban. Továbbá hogy kell-e okosotthon miatt további vezérlés, vagy gépészeti vezérlések számára mondjuk árnyékoltan vezetni vezetékezést...Ha van rendes elektromos terv (nem csak az engedélyezés miatti műszaki leírás, hanem komplett, teljeskörű tervanyag, az összes alaprajzzal-külön világítás-külön dugaljak elrendezése- és vezérlési rajzokkal), akkor ahhoz a tervezőnek kötelező mellékelnie tétellistát.
Azt már be lehet árazni azzal a kikötéssel hogy a vezeték mennyiséget a tervezők mindig 50%-al alul kalkulálják, tehát a vezetékezés miatt arra a részre 100%-os tartalék keretet kell raknia a megrendelőnek, hogy pótmunkában tételesen el lehessen számolni.Egyszerűen vezeték mennyiséget sose lehet alaprajz alapján pontosan belőni, behúzás közben derül ki hogy máshonnan lehetett csak odafordulni-->hosszabbodott a nyomvonal, így minimum 50%-al több vezeték szokott kelleni.
-
-
P00By
nagyúr
-
PROTRON
addikt
Hogy erre a legelső kérdésedre válaszoljak ténylegesen:
épp attól tudhatod hogy ez az áramkör jól lett megszerelve, mert leold túlterhelésre.
10x230=2300 W----ebből lesz 20% tartalékkal 2300*1,2=2760W amikor 5 percig megengedi a túlterhelést, de a tartósabb túlterhelés esetén leold..
Ha a fenti állandó 1200W padló fűtéshez és a 800W állandó törülközős radiátort összeadod már megvan a 2000W...nem sok marad a legalább 1200W-os fűtőszállal szerelt mosógépnek, pláne a többi benne lévő elektromos alkatrésznek.
Szal nyugodtan megírhatod rendesen internetre a kritikát az illető elektromos szerelővel kapcsolatban ezt mellékelve, mert ráférne a szakmára egy takarítás...
értjük hogy sokaknak alacsony a pénztárcája de ideje megérteni hogy attól még mert valaki olcsón "megszerelt" valamit, nem oldotta meg a problémát, nem vált "megoldó emberré", hanem valszeg problémagenerátor. Nem a kötözködő emberek a "problémagenerátorok", hanem a balfékek akik "megszerelték" de nem "megoldók"...de sajnos ez egy társadalmi hazugság és mindenki csak terel ahelyett hogy megértené hogy műszaki kérdéseknél nem csak a pénztárcát kell nézni, van amihez pénz is és idő is kell.Ahogy többen kifejtették, tervezéskor lett elb..va hogy csak 1 áramkört húztak ki, mert "20 éve elég volt és így olcsó" gondolkodás jellemez nagyon nagyon sok villanyászt...ezek szokták általában lehülyézni a tervezőket, különösen azokat akik képesek külön áramkört betervezni 2,5mm2-vel a mosógépnek....
Aztán fogja és megcsinálja 1 áramkörrel 1,5mm2-vel az egészet, átadás után bármi kérdés van, mindent a megrendelőre akar fogni hogy mindenki más a hülye, miközben Ő bacta el...
De persze lépten-nyomon felülbírálja a kiadott terveket és mindent másképp csinál. -
FBLLMAG
senior tag
0,75 -ös vezetéket csak jelzésre, mérésre (pl hőfok, páratartalom) használhatsz. Ezzel vezérelheted pl a gázkazánt. De világításra már tudtommal 1,5 mm² a minimum nálatok is. 10 A védelem dukál a világításra. 2,5 mm² kell a konnektororokhoz. 16 A -os áramkör (csodálkozok a 10 A -os védelmen). A C karakterisztika meg akár 10x -es áramot is átenged. 10 A -os biztosítéknál 100 A. A 16B -s meg 80 A -t max. De huzamosabban engedi a 16 A -t. A TIED meg 10 A -t enged huzamosan. A padlófűtés, szárító maga 2000 W a 230 V -os rendszerben. 10 A meg NÁLAD a max a védelmed végett. Huzamosan 2000 W. Mosógép. Legyen aprócska. Abban is van motor, fűtőszál. Legyen csak 300 W - 300 W mind a 2 elem. (Nálam az 5,5 kg -os 2300 W -os) Már rendesen túl is lépted a 10 A -os védelmedet. Arról nem is beszélve, hogy a motor indítóárama akár a 3x -osa is lehet az üzemi áramnak. A 16 A -os biztosítóval 3,5 kW -ra kitoltad volna a felhasználható teljesítményt.
-
313313
addikt
700 méter vezeték az nem túl vastag. Én idehaza majdnem 100m vezetéket húztam be a váltó kapcsolók közé. (4 áramkörön van 2-2 kapcsoló) Világítási áramkörökre elment 300 méter. És akkor a konnektorokról nem beszéltem. Abból beépítettem olyan 70-80db-ot (3 szintes kertes ház 125m2)...
-
-
P00By
nagyúr
válasz
baly81 #15559 üzenetére
Vadi új a vezetékezés (700 m vezetéket vettem, ha jól emlékszem), három fázis van 25-10-25 (előző tulaj csináltatta a bővítést. Annyi baki van, amiről tudok, hogy a elektromos padlofutes termosztatnak a helye nem lett kialakitva es mar megvolt a csempezes…ezért az a mosokonyha konnektor korere lett rakva, de most kiderult h a furdo is kompletten azon van.
A C-re en is rakerdeztem, azt mondta ő azt szereti
Anyosomeknal a szomszedban dolgozott egy villanysuerelo, o azt mondta o is c hasznal csak a bojler ek szokott b rakni.
-
baly81
aktív tag
Csak azért kérdezem, mert elsőnek írtad a fürdőt, hogy a felsorolt fogyasztók egy C10-en csüngenek. Ebből arra következtetnék, hogy régi hálózatod lehet(?), mert 10A elég soványka ha minden mükszik, a C karakterisztika ellenére is...
Lakásokban amúgy is ritkán használunk C karakterisztikájú MCB-t. A legtöbb esetben pedig amiatt van így, mert alu a vezeték és/vagy vékony keresztmetszetű a vezeték, illetve hogy szinte minden egybe van kötve adott helyiségen belül, így védik a helyiségbe jövő ("fő"-)vezetőket. -
P00By
nagyúr
Az mennyire normális, hogy egy teljesen új villanyhálózatnál a fürdő padlófűtése (1200 W), a törölközőszárító (800 W) és a mosógép (? W) leveri a C10-es biztosítékot?
-
Bunt
csendes tag
Sziasztok!
Családi házban, a homlokzati falba van süllyesztve a Hensel szekrény, ami három részből áll: alul egy kis függőleges téglatest formájú műanyag dobozka, ez fogadja a méretlen földkábelt, középen az 1F 32A villanyóra, fent vízszintes téglatest dobozka, benne 1F fí relé, régi túlfesz védelem 1F dugalj kismegszakítóval.
Most tervezzük a telj.bővítést 3F 32/20/20A-re.
A kérdésem az, hogy most a bővítésnél mire figyeljünk, miképpen kell kialakítani a mérőhelyet, ha ide a mérőhely mellé/közelében szeretnénk fali elektromos autótöltőt telepíteni? Tehát mi ilyenkor az ideális kialakítás a mérőhelynél, hogy egy fali autótöltő betápjának is szolgáljon a mért fővezeték betápnál?
Köszi. -
baly81
aktív tag
válasz
313313 #15550 üzenetére
Tudom, itt nem is fogyasztási realitás volt előtérbe helyezve... Nálam is a villanyhálózattal volt probléma. Nagyon régi beton panel, nagyon régi, rossz villanyhálózattal. Főmérőnél 20A kmsz-el, amit random vert minden gép lefelé. Mivel az akkori párom mindenféleképp akart mosogatógépet, így ez tűnt a legbiztosabb megoldásnak. Azért 40-50°C belépő vizet kevesebb ideig kell melegíteni, így az aluvezeték sem "izzott" fel a falban. Persze ahogy az asszony ment én is léptem abból a lakásból.
-
baly81
aktív tag
válasz
313313 #15548 üzenetére
Régebben lehetett vásárolni olyan töltő-mágnesszelepet, amelyet rá lehetett kötni melegvízre is (azaz bírta a ~60°C-t). Korábbi lakásomban a mosogatógépben cseréltem a szelepet egy ilyenre és a melegvízre kötöttem. Igaz távhő, így csak kb. 40°C víz jött a mosogatógépbe. Pontosan sohasem mértem ki, sem időben, sem fogyasztásban hogy egy-egy program kevesebb lenne-e, de időben mintha hamarább végzett volna...
-
313313
addikt
-
PROTRON
addikt
válasz
STC Speed #15545 üzenetére
Amíg megszokod hogy nem használod őket egyszerre addig nem kéne hogy gondot okozzon. Ezek a T elosztók kb 2300W-ra lettek méretezve, tehát ezért érdemes ezt észben tartva használni.
De jobb lenne saját-saját dugaljba dugni őket, pont ezért, mert a dugaljak jobban elviselik azt a 10A-t.Az hogy most 1 áramkörön van, ha nem tudsz új áramkört behuzatni akkor tényleg puding próbája.
Az elektromos sütőnek szánt 25A-es áramkört nem áldoznám be erre a feladatra, jó lesz az még a jövőben...bár az is igaz hogy kicsi az esélye hogy egyszerre sütsz és járatod a mosogatógépet... -
Reggie0
félisten
válasz
313313 #15539 üzenetére
Ha növeled a feszültséget, csökken az áramerősség ugyanakkora teljesítmény mellett.
Ezert is lett nekem gyanus, hogy ha 800V-on 2.5MVA, akkor az 400V-ot mitol ne lenne 2.5MVA, vagy maximum 2.5MVA . Foleg, hogy aramkoralt is van, tehat kisebb feszen meg kisebb teljesitmeny is fellephet, ha limitet eleri az aram. Lehet aramot akartal irni, nem latszolagos teljesitmenyt?
-
Reggie0
félisten
válasz
STC Speed #15542 üzenetére
Szerintem ne aggod tul. Kezd el hasznalni, ha gondod okoz es levagja, akkor alakitsd at egy kicsit, amugy meg teljesen felesleges. Nekem is 16A-en van az egesz konyha, es sosem volt belole gond.
Alberletben az egesz lakasra volt 1x16 amper es mostunk, mosogatogepeztunk, mikroztunk, szamitogepeztunk egyszerre. Meg klima is ment rola.
-
Reggie0
félisten
válasz
STC Speed #15540 üzenetére
Szerintem ki tudja szolgalni, ha nem mindent egyszerre szeretnel hasznalni. 13A az 3.2kW-ig nem fog megszolalni, de 2 percig 4.5W-ot is elvisel. A kavefozo, mosogatogep, tipikusan rovid ideig vesznek fel nagy teljesitmenyt(amig a felfutes tart), nem azzal jarnak vegig.
-
STC Speed
őstag
Sziasztok Szakik!
Konyhába szeretnék mosogatógépet, de hiába lett teljesen újrahúzva a kecó villany, félek nem birja el a rendszer. 13C kmsz-k vannak a lakásban.
Van jelenleg egy hűtő, kapszulás kávé gép1000w és egy 900w mikró(aminek a hátulján az van írva, hogy bemenő teljesitmény 1400w), elbir a konyha még 1900Wattos mosogatógépet? Ismerősök mondták, hogy nem lesz gond, de külön konnektoron menjen a mikró meg a mosogatógép, ne elosztóval. Dehát akkor is egy körön fut az egész nem?
-
313313
addikt
válasz
Reggie0 #15538 üzenetére
Huawei 330kw-os inverterből 24db a 8 Mw. Az inverter fázisonként teljes üzemben 216A-t ad le 800 volton. 5000KVA-es TR fázisonként 7000A-t tud(Gyorsszámolással trafó KVA*1,4-el= fázisonkénti áramerősség). Tehát kijön a matek, hogy fölé van tervezvere a TR kapacitás. Ha növeled a feszültséget, csökken az áramerősség ugyanakkora teljesítmény mellett.
-
313313
addikt
válasz
Peter668 #15536 üzenetére
800 volton 2,5 MVA, az 400-on 5 MVA... két trafónál az 10 MVA, az 14000A fázisonként 230/400 voltos hálózaton. Erőmű kapacitást 230/400 voktra adták meg. Ha kiszámolod lesz ott is tartalék nem kevés.
Ezt engedélyezték, külön vonal (22kV) az alálommásból a parknak. Mavir rakta az elszámolási mérést.
330 kW-os inverterek voltak 4*300-as földkábellal.... -
Peter668
csendes tag
válasz
313313 #15534 üzenetére
Klassz, régebben csak 5 Megaig engedték a 22Kv csatlakozást, felette 120Kv, de a két trafót elnézve ez sem lépi meg az 5 MVa teljesítményt. Lehet akkor a 8 MVa naperőmű teljesítmény elírás?
Amikkel eddig találkoztam ott jellemzően a trafó nagyobb teljesítményű volt, mint a naperőmű teljesítménye, pl 630KVa trafó ment 0.5 MVa naperőmű mellé.
-
313313
addikt
22kV/800 volt 2500 kVA TR. 2db ilyen lesz üzemben egy 8MWattos napelem parkban.
-
modflow
veterán
Nem szórakoztam a multiméterrel, mert írtátok veszélyes.
Vettem egy ilyen mérőt.Itt a képen a két szélső LED világít, vaku miatt fura.
Ez mennyire rossz, hogy fel van cserélve az L N?
-
mexel
veterán
Olcsó kanyi led valóban. A kontaktok jók, és nincs gond az árammal, nem az a baj hogy az égő nem világít és nem működne az érzékelő. Ki fogom majd próbálni egy philips-el is jövő héten ha itt leszek
-
FBLLMAG
senior tag
-
baly81
aktív tag
válasz
FBLLMAG #15526 üzenetére
Megfordítottam a foglalatban a vezetékeket, így most biztosra tudom mondani, hogy a fényforrásnak mindegy honnan kapja a fázist. Ha nem a fázis van megszakítva, hanem a nullvezető, akkor bizony haloványan dereng a "bulb"!
Azt még nem néztem meg, hogy ez a fényforrás milyen típusú. Mármint, hogy a kapcsolóüzemű tranyós, vagy a direkt 230V-os... -
baly81
aktív tag
Nálam -kínai LEDes E27 fényforrásnál- ugyan ez a helyzet!
A lényeg:Van itthon noname kínai fényforrásom, meg egy álló éjjeli/olvasó lámpám. A kapcsoló, csak egy szálat szakít meg. Ha úgy dugom be az aljzatba, hogy N vezetőt szakít meg a kapcsoló, akkor nagyon halványan pislákolnak a LEDek nyitott áramkörnél. Ha megfordítom a dugvillát (fázist szakít meg a kapcsoló) már nem világít...
Nézd meg, hogy biztosan a fázist kapcsolgatja e a mozgásérzékelő elektronikája! -
FBLLMAG
senior tag
Bocs. Azt írtad, hogy 4 V körül mérsz a lámpánál. (230 V körül kéne lennie.)
Mivel ledre cserélted a világítást, csökken a fogyasztás áramfelvétel. A kontakt tisztasága jobban számít.
Nem tudom milyen ledet teszel bele, lemérném az áramfelvételét. 20 W esetében valahol 0,1 - 0,15 A -nek kéne lennie. Meg persze kb 230 V feszültségnek.
Lemértem 1 db 5 W -os led égőt.
Bekötés
Mérés
Ha növekszik az ellenállás, csökken az átfolyó áram mennyisége. Kevesebb áram = halványabb fény. A 230 V körüli feszültség fix.
-
-
FBLLMAG
senior tag
Jól írtam. A fázist kell megszekítania a mozgásérzékelőnek. Fázis (barna) és 0 (kék) megy bele. Fázis (piros) megy a lámpához, és N (gondolom piros) jön vissza a lámpától (ennek a végére kék szigetelő szallagot tekernék), ezt a visszajövő vezetéket kell összekötni a N (kék) vezetékkel pl WAGO segítségével. Ez meg is van csinálva.
A lényeg, hogy fázis jöjjön ki a piros vezetéknél a mozgásérzékelőből. Ha nincs így, a barna - kék vezetékeket kell megcserélni a bemeneten.
-
FBLLMAG
senior tag
Nem.
A mozgásérzékelőhöz menjen a fix fázis (L). De 0 (N) is megy a mozgásérzékelőhöz, hogy működjön. A mozgásérzékelő fog kapcsolóként működni. A mozgásérzékelő szakítja meg a fázist (L), és engedi tovább ha mozgást érzékel és elég sötét van. A mozgásérzékelőtől, a kimeneti oldalról, viszed tovább a fázist (L) a lámpához. A lámpa másik oldalán meg már ott a N vezeték. (Ezt írtad.)
Nem kell leszedned. Nem tudom, hogy milyen műszered van. Ha van multimétered, 80 - 100 kohm -ot mérsz 2 pólus között, az lesz a bemenet OL - túlcsordulást a 3. -al szemben. Ez lesz a kimenet. Ha letakarod (pl bögrével) az érzékelőt, a kimeneten fázisnak kell megjelennie, ha be van kötve. Ha nincs így, meg kell cserélni a bemeneti L > N, N > L vezetékeket. Megint letakarod az érzékelő részét, fázis jelenik meg a 3. póluson, így most már működnie kell.
-
mexel
veterán
Itt a rajz a dobozról. nincs túlbonyolítva. Így is van bekötve:
Egyébként fázis megy a lámpához így is a kimeneten. Szerintem csak az tud
-
mexel
veterán
válasz
FBLLMAG #15515 üzenetére
Nem tudom fotózni most csak a bekötési rajzot, most fel van szerelve és elég magasan
Le kellene kapkodni, ha lesz időm leszedem.
Úgy érted az égőhöz menjen a fix fázis és az N-t kapcsolja az érzékelő, azaz a visszajövő szál nem fázis lesz hanem N ha megfordítom bemenetet?
-
FBLLMAG
senior tag
Ez azért nem annyira bonyolult.
Kimérve 80 - 100 kohm a bemeneti oldal (L-N). Mindegy, hogy a bemeneti oldal melyik részére kötöd a fázist. Maga a mozgásérzékelö kapcsol. A kimeneten (a 3. kivezetés) fázisnak kell megjelennie ha bekapcsolt. 230 V N -hez mérve. (Húzz külön inkább N vezetéket, hogy biztos legyél. Ha nem, meg kell cserélni a vezetékeket a bemeneten. Ennyi. Így már fázis megy a led lámpádhoz. N meg már ott van. Kész. Nem kell túlbonyolítani.
-
mexel
veterán
Köszönöm a válaszokat, most csak gyorsan átfutottam de ma mégegyszer átolvasom és megnézem a motyót is.
De van hozzá a dobozon és leírásban is kapcsolási és bekötési rajz is és aszerint van bekötve. A bemenő fázisra a fázis, a nullára a nulla és a kimenő szál megy az égőhöz. Sok mindent nem lehet elkötni rajta.Ledből 18 és 20 W-osat kötöttem rá, nem kicsit
-
-
SaGa59
őstag
Tegyél oda egy nagyobb teljesítményű LED égőt. Ez tipikusan a 3W alatti LED lámpáknál szokott előjönni, mert elegendő áram gerjed az égőhöz vivő vezetékben (ha hosszabb szakaszon közös, sodrott kábelen megy a bejövő fázis és a lámpa felé menő vezeték a kapcsoló előtt) vagy enged át kapcsoló elektronika ahhoz, hogy azok már elkezdjenek „pislogni”. 5W fölött általában már kevés hozzá.
-
-
FBLLMAG
senior tag
Azt írod, hogy az érzékelő jól van bekötve. Nyíl befel szokott lenni a fázis oldal. N meg a 0. A kifele nyillal, szintén a fázis (L) oldalról mész a lámpához (fekete, barna) és a lámpából jössz vissza a 0 -val a N -be (kék). A lámpánál 230 V körül kell mérned ahogy a mozgásérzékelő L - N pólusa között is 230 V körül kell lennie. A csavaros égős lámpáknál a fázist a foglat aljára szoktam vezetni, menetre meg a N -t. A lámpánál és a mozgásérzékelőnél sem lehet 1 - 4 V a fázis (L) - nulla (N) között.
Hogy mit szakít meg a mozgásérzékelő 2 pólusú feszültségteszterrel, vagy multiméterrel is ki tudod mérni. A fázist kéne megszakítania. A mozgásérzékelő kimenő vezetékein (L - N) is 230 V kőrül kell mérned ahogy a bemenő vezetékek (L - N) vezetékein is.
Amit írtál, olyan mintha 0 -val mennél a lámpához és 0 -val jönnél vissza. Vagy fázis oda vissza (a lámpa mind a 2 oldalára fázist vezetsz), és a lámpánál a póluskülönbséget méred.
A 2 pólusú feszültségérzékelő is jelzi a fázist (L), ahogy manapság a multiméterek is (Live).
Ha pontosan akarod tudni, hogyan mérd ki, kérlek írj.
-
mexel
veterán
Sziasztok! Gyors kérdésem lenne.
Családi háznál márrégen fel lett szerelve egy mozgásérzékelő ( valami landlite típus)
Eddig az izzóhoz amit kapcsolgat egy hagyományos 40-es vagy hatvanas izzó volt beszerelve.
Gondoltam kicserélem valami egyszerű kínai ledre am erős fényű. A gond az, ha betekerem a ledet ( E29 foglalat) akkor halványan világít.
Megnéztem a bekötés, jól van bekötve az érzékelő.
Van a bemenő szál, a fázis ( barna itt), az érzékelőbe. Plusz van a nulla, a kék. Ezeket kimértem, jók is. És van egy visszajöbő szál, a piros, ez megy az izzóhoz. Ez is jó.A nulla az közös az izzónál és az érzékelőnél, talán ez a baj?
Azaz úgy van megcsinálva, hogy jön egy vezeték, fázissal, nullával. A fázis megy tovább az érzékelőhöz, a nulla elosztva egy Wagoval az izzóhoz és az érzékelőhöz ( ez közös szál - azaz nem külön kapják a nullát) A visszatérő pedig szintén megy az izzóhoz.Haa fázisceruzával nézem akkor mindig mutat valamennyi fázist a visszatérő szálon, ha rámérek akkor nagyon minimális fesz látható, 1-4V között ugrál. Ez gondolom elég a kínai lednek hogy halványan világítson.
Mit kellene tennem hogy ez ne így legyen?
-
szabifotos
senior tag
válasz
Narxis #15486 üzenetére
A legtöbb helyen csak épületvillamosság van. Ahogy előttem írják, a papírt megszerzed, aztán rajtad múlik, hogy közben és utána mennyire ásod bele magad a szakmába. Volt egy motor vezérlés kapcsolás a vizsgán, meg szóbeli tételek, aztán ennyi.
Nálunk az oktávos képzésen (szombatonként) voltak, akik ott fogtak először multimétert, és voltak, akik egyből vállalkozók lettek. (nyilván kell egy nagyfokú önbizalom, aztán a tényleges tudás már kérdéses.)
Én a suli után megcsináltam egyedül egy komplett lakást. (elosztócsere, minden vezeték cseréje, konyhai led szalag...) Nyilván nem olyan gyorsan és minőségben, mint egy tapasztalt szaki, de szakmailag nem lehet belekötni.
És igen, mindenképp csináld otthon és barátoknál, ami csak fellelhető. Én kerti világítást, előtető világítást és minden kisebb munkát csinálgattam suli előtt és azóta is. -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #15501 üzenetére
A sporolas miatt van megirva. A tapasztalat pont ahhoz kell, hogy mi az eppen elegendo minimum. Ha mindent eleve 10K lumenre terveztek volna, ugy sosem utkoztek volna korlatokba, azaz olyan problemaba, hogy keves a feny ahhoz amit csinalnak, igy tablazatunk se lenne, hogy mi a minimum, ami szukseges. A problema ott kezdodott, hogy vilagitani draga(volt).
Ezzel az erovel kicsi ablakokat rakjunk a nappaliba, ugy a hoszigeteles is jobb, meg ugyis eleg parszaz lux... Amugy meg sosem lattam senkit panaszkodni azert, mert vilagos van a nappaliban, sot jellemzoen ezt szeretik az emberek, csak este ez penzbe kerul.Ha gyereked van es mondjuk van LEGO-ja, akkor az nem evi par alkalom lesz, mert eleg kozel all a preciz munkahoz. Ha melo utan csak a TV elott sorozol, akkor valoban nincs ra szukseg.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15493 üzenetére
De ha csak így beírod hogy "legyen 1k lux a cél" akkor azt mi nem tudjuk eldönteni mire írod, pl feltételezzük hogy mindenre és a WC-ben is alulról felfele világítasz a "nagymunka" végeztével ellenőrizni a takarítás minőségét.
Nyilván ironizálok.Lakásnál is meg van írva hogy milyen értékeket kellene elérni, ezek nem csak spórolás, egy része tapasztalati.
Pl nappaliban az idő nagy részében felesleges az 1k lux, de tény hogy vannak olyan események amikor jól jön, tehát lehet több lépcsőben kapcsolhatóvá kialakítva, további lámpatestekkel megerősíteni az alap-fő világítást.
Ha csak 1-2 fényforrás van és tényleg nincs pénz a fényerőszabályozhatóságra, akkor viszont tényleg az optimalizálás a fontos, nem az az évente 5-10 alkalom.
Arra az 5-10 alkalomra meg lehet behozni külön álló lámpákat.
Elhiszem hogy nálad nappaliban van a dolgozó sarok is, ahova meg kell az 1k lux műszaki dokumentumokhoz/műszerkedéshez, de első dolog hogy nem ez az átlag, második dolog hogy ezekhez amúgy sem feltétlen a szoba fővilágítása kell, mert ez lakás, itt amúgy is jobb ha célzottan ott van kiegészítő világítás.Nálam is nappaliban van a dolgozó sarok, 1 nagy világítás van középen, ennek a fényerejét az esti filmezéshez választottam, természetesen nem hideg fehér fényforrással, hisz az ahogy írod nem komfortos mozizáshoz végkép nem...
Minden mást, pl könyvolvasást a másik sarokban helyi álló lámpával oldok meg, az olvasáshoz méretezve, ahogy a dolgozó sarkot is az ablaknál.
Eleinte a pénz, aztán meg a lustaság nagy úr...mert tervben van ezekhez a dolgokhoz külön fényerő vezérelt(lokális szenzorral és a munka sarokban guglinaptár szerint idponthoz igazítva automatán fel-le kapcsolva hogy huzzak már el időben aludni), mennyezetről belógatott spot izzós kiállások.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest