Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- MasterDeeJay: Egy nem átlagos Asus videókártya (GTX950M 2GB GDDR3)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- petipetya: Nagy chili topic. :)
- hcl: Google Drive csatolása szerveren / Nextcloud integráció
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON
üzenetére
Jah, a kabelekkel az egesz vbf-es szakma is hadilabon all. Pedig a szabvanyban is az van, hogy el lehet terni tole, ha a gyarto jovahagyja az eltero alkalmazast arra a kabelre. De az is elegge neheziti a dolgot, hogy lakossagi szferaban kb. nulla dokumentacio van, de vezetekrol gyartoi megfelelosegi nyilatkozatot meg sehol nem lattam, pedig bekerhetnek es mehetne a terv melle.
Most, hogy csinalom a vbf-es kepzest, hat vannak erdekes sztorik amik jonnek a csoporttarsaktol

-
baly81
aktív tag
Aki lámpát akar vásárolni 15.-e vasárnap 23:59-ig, a lampak(pont)hu-ról az írjon rám PÜ-t, mert van 25%-os kuponom, ami jópár termékre él (titkos kategóriának nevezett PR
).
Én nem használom ki... -
AssAssynn
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
De igazából az egyik 50 méteres szálból tovább tudnám vinni a másik helyre a villanyt, csak az megint még plusz 20-25 méter lenne onnan, így összesen kb 70 méter lenne egy szálra felfűzve, gondolom ez már sok. Bár kérdés, hogy 70 méter vastagabb, vagy 120 méter vékonyabb kábel-e az olcsóbb.
-
AssAssynn
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Van egyszer 50 méternyi vezetékhosszra egy kerti sütögető, és a kert másik oldalában van egy fúrt kút, utána medence, az is összesen kb. 60 méter, plusz az első 50-es körből egy helyen le kell osztani még 10 métert a nagykapu motorjához, így jön ki a 120m. Tehát nem egy szálon lesz, hanem 2x50 kb., mindkettő a házból indítva, és gondolkodom 5 eresen is, hogy legyen külön konnektor/villany, és a kismegszakítók, év-k maradhassanak a házban, valamint onnan is lehessen kapcsolni a villanyokat.
-
tyielow
aktív tag
Amit leírtak a fiúk, az mind valós, reális. Úgy értem, hogy tényleg bárhol lehet a hiba. Az elégett legrand ránézésre kivitelezői hiba, nem húzta meg jól a csavart. Egy ugyanilyen eset jött hozzám vissza egy Finder 12.11-esről: szénné égett a záróérintkezőnél a relé. Nekem ezek rossz kivitelezés kategória. Na de. Elkerülve egy gigászi költséget a szerelő/VBF keresgéléssel, én első körben kicserélném a resi9 ÁVK-t: többen panaszkodnak az utóbbi 1-2 évben a resi9re, illetve hallottam nem egy sztorit, hogy gyárilag hibás működése volt az ÁVK-nak. Szóval vennék nem egy, hanem 2 db A típusú 30 mA-es ÁVK-t (hager, eti, noark, siemens, eaton). Szétszedném 2 körre a házat. Ezzel már felére szűkítjük a hibakeresésnél a keresett hiba lehetséges helyét. Prsze azokat külön Nullsínre, ahogy fentebb írták. Lehet mindehhez kell majd egy új fővezetéki kapocs, ezáltal több hely, stb. ÉS feltételezem mindez már el sem fér az elosztóban, mert mindig szarrá tömik, tartalék nélkül. De átmenetileg akkor odataknyolva is, de így oldanám meg. Illetve helytakarékosan vannak kombi RCBO-k is (Noark pl.), de ehhez a mókázáshoz tényleg kell némi rálátás
-
válasz
AssAssynn
üzenetére
"Kell 120 méter NYY 3*6mm2 kábel"
Ez hogy jött ki? Nem azt mondtad, hogy 1 fázis 32A bejövőd van és kb. 45 méterre szeretnél egy sütögetőt? Oda elég a bő 45 méter kábel és nem kell 120 méter! Vagy ha annyit kell kanyarogni, hogy 120 méter a nyomtáv (amit eddig nem írtál...), akkor a 6-os vezeték sem állja már meg a helyét.

-
lappy
őstag
Ja és év végével már nem is lesz több resi9, megszűnik
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Azért az is vicces hogy a műszaki ellenőrök mennyire nem értenek egyet ezzel, pl mindig kiakadnak ha emeleti elosztó tápkábeléhez a kivitelező az olcsó nyy-j 5x25 kábel helyett drágább, YSLY-JB 5x25 húz be, kérik hogy egy tervező írjon külön nyilatkozatot hogy meg fog felelni...
Közben meg a gyártók hivatalos eredeti leírása szerint "energiaátvitelhez" is használható akár rögzített, akár flexibilisen szerelve.
Igaz alapesetben arra gondolnak hogy 1-1 gép bekötés számára gumikábel helyett megengedett a használhata, de nem korlátozzák le hogy milyen "energiaátvitelt" engednek, tehát pusztán szöveg szerint szabad elosztóhoz használni. -
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Szerintem a resi9-nek már nem csak az AVK-ja rossz...
Attól függetlenül hogy a legelterjedtebb és bárhol elérhető, az utóbbi 4-5 évben nagyon leromlott a minősége. És itt megjegyezném, hogy nem feltétlenül a belső elektronikára, mechanikára gondolnék. Persze láttunk már nem egyet szétégni, stb, de ez a vélhetően nagyobb eladási számokból is eredhet. Nem hinném, hogy belsőleg rosszabb lenne, mint a többi, -nyilván egy ligán belül-, hasonló árfekvésben mozgókat összehasonlítva. Amit én észrevettem, hogy egyszerűen a műa. burkolat lett annyira gagyi, vékony, sorjás, és nem összeilleszkedő, hogy alapból szembetűnik. Bontatlan B16 MCB dobozt kibontva találkoztam már olyannal, aminek fröccsöntési problémája volt, hiányzott egy része. A KMSZ-ek csavarjai is kis erőtől, vagy kopottabb hegytől elnyalódnak.De ez a mostani szar minőség alapból mindenre él lassan. Múlthét vasárnap vettem az asszonynak nőnapra egy új mosógépet. Az is kérdés már nálam, hogy ~190EFt alatt miért nincs AquaStop, amikor régen az alapgépeken is alaptartozék volt. De! Haier csodamosógépnél: A mosószeradagoló tálcát kihúzva az előlap alján olyan sorja van, hogy képes lenne elvágni a kezed (már nem, mert meghúztam 800-as papírral). A tálca a helyén eláll az előlaptól (nincs síkban). Ha a gép tetejét megnyomom a tálcánál, nyikorog. A mosgép nyitott alulról, tehát nincs fenéklemeze (oké hogy halk, mert Direct Motion-ös, de akkor is)! A szennyvíz gégecső olyan kemény, hogy a 8 évesen lecserélt Gorenjénké jobban hajlott. Ezt kapod most 210 pénzért... De feljebb is néztem, 280-320 EFt körül is hasonló a helyzet, bármelyik márkát nézed.
Mosogatógépnél ugyanez. 6 éves Siemens halkabb volt üzem közben, mint a mostani új Gorenjénk. Erre most is rácsodálkozok, mert a Siemenst apáméknak adtuk Karácsonyra. (semmi baja nem volt, csak az pult alá építhető volt, nekünk pedig az új bútorba beépíthető kellett). -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON
üzenetére
A mernoki meretezes alapja a fillerreszelgetes, azaz, hogy ne 10-es vezeteket huzzunk be minden csillarhoz tok feleslegesen... Tulmeretezni a hulye is tud, szakszeruen a hatarra tervezni a muveszet. Ezert is mondjak, hogy egy jo mernok mindig fel labbal a bortonben van.
-
AssAssynn
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
Én nem versenyeztetem, hogy ki drága, ki nem az, én csak azt tudom, hogy nekem mire van pénzem és mire nincs.
A szomszéd háza pontosan az a kókány, falusi kisház, amit a a magányos lakója hétvégente csinálgatott, mindenféle szakember és szakértelem nélkül. Tetőszerkezetek, falak, villamosság, ránézésre minden kontár, mégis áll és bírja. Ettől függetlenül akinek van pénze, az csinálja meg jól, és akinek van esze, az is csinálja meg jól. Én csak annyit látok, hogy nem kell a végletekig menni, valahol az élet és a tankönyv nem egyezik. De ez pont olyan, hogy az autóban is kell cserélni az olajat 10 ezrenként, de van aki 60 ezret megy vele és nem kotlott meg. Ettől függetlenül senkinek sem mondanám, hogy ne cserélje ki 10 ezrenként, mert a józan ész, a számítások és a mérnökök azt mondják. De valahogy működik az máshogy is. Nehéz ezt leírni. "Nem jó, de jó."
Ui.: amúgy nem vagyok kontár, csak próbálok ésszel főzni.
-
kezdő
senior tag
válasz
PROTRON
üzenetére
Köszönöm a választ.
Ezért próbálom az eredeti szakit rábírni (nem ingyen) reményeim szerint érezve a felelősségét (már ha olyan lesz a hiba) korrektebb áron csinálja meg mint egy "külsős"
Ezt most "sajnos" megerősítetted bennem.Szerintetek potenciális tűzveszély vagy balesetveszély jelenleg fennáll vagy a fi relé ettől megvéd és igazából csak idegesítő a dolog?
-
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
Nem tudom hogy konkrétan a Te házad mennyit ér a piacon, de azt is vegyétek észre hogy amikor mostanában 70-120 milla közötti házakra ráfogják hogy olcsó, akkor pont nem a 213 ezer huf az ami drága...tessék leba...ni a burkolókat is hogy a 4nm2 panel fürdőszobát MÁSFÉL MILLIÓ MUNKADÍJÉRT burkolja le és hogy 1 nm2 csempe meg 100k huf...
Lehet vicceskedni a villanyszerelési anyagárakon de még mindig ez a szakág az összes közül a legolcsóbb amikor rendszerben gondolkodik egy ember..."Még nem gyulladt ki. Csak 60 éve lehet így."
Erre írom mindig hogy a holnapi lakástűz szempontjából tökéletesen irreleváns és teljesen értelmetlen azon példálózni hogy hány évig nem vettek észre "gondot".
Ha kigyulladt, kigyulladt és pont.
Tök mind1 hogy hány éven át dugja az ember a fejét homokba...ha meg emberélet is veszélybe kerül végképp értelmetlen ezt felhozakodni, mert csak a pofonvágást kockáztatja az ember azzal az okoskodással hogy "nem értem hát 30 évig jó volt, hogyan éghetett le"...Múltkor kollégáim csináltak egy fővezeték felújítás során méretlen társasházi főelosztó cserét.
Amikor visszaadták az áramot, az egyik lakásnak csak az egyik szobájában nem volt áram, az egész társasház minden többi 11 lakásában gond nélkül minden ment.A lakó RENDŐRREL fenyegette őket hogy biztosan ők baccctak el valamit, DE NEM ENGEDTE MEG NEKIK HOGY A LAKÁSON BELÜLI KÖTÉSEKET ELLENŐRIZZÉK!!!!
Csak a saját debrecenben EON villanyszerelőként dolgozó vejét engedte oda a lakásban lévő kötésekhez...3 perc alatt igazolta az én kollégáim igazát hogy a lakásban lévő 3. kötésdoboznál volt a szénné égett alumínium nulla kötés, aminek kívülről semmni nyoma sem volt.
MÉG EGYSZER LEÍROM: KÍVÜLRŐL SEMMI NYOMA SEM VOLT. 40 éven át működött, ezért ordítozott torkaszakadtából a lakó az én kollégáimmal...amikor vissza adták az áramot a hirtelen áramrántás miatt EGYSZERŰEN ELPATTANT A 40 ÉVEN ÁT TÖKJÓ KÖTÉS.
A terhelésről? 1 db TV, szettopbox, telefon, wifi doboz, T-kom doboz...tehát nem mosógép meg hűtő, hanem kb a "semmi" kategóriájú volt aznap rádugva amikor ez történt. Max 2A összesen...persze a kis tápegységek egyenként 10-15x-ös induló árammal rántanak 1-2 miliszekundumig amikor visszakapják az áramot.Szóval nekem senki ne írogasson olyat hogy "60 éve nincs gond" mert minden egyes helyszín és minden egyes kötés MÁS-ÉS-MÁS.
Nagynénéméknél a bojler körön ugyanez...a kigyulladás előtti utolsó pillanatban vettük észre a tönkrement vezetéket a dugaljban, mert megkértek hogy cseréljem le a dugaljat IP44-esre a 25 éve ott lévő sima dugalj helyett.
-
PROTRON
addikt
Hmmm...ez már kezd érdekessé válni, mert ez lehetséges hogy nem megfelelően meghúzott nulla vezeték miatti kontakt hiba is lehetett.
Ha ilyen hiba előfordult az eredeti hálózaton, akkor eléképzelhető hogy valahol vezeték szigetelés anyag sérülés van és a teljesen random hogy mikor ér hozzá máshoz és indul a sérülésen keresztül annyi szivárgó áram hogy leüsse az ÁVK-t. Ez is egy lehetőség, csak ez már azt jelenti hogy a teljes vezetékezést is átkéne nézni...

Ezutóbbira mondjuk van műszeres lehetőség, vezetékről vezetékre, kötődobozról kötődobozra...de mivel napokig tart és gyakorlott VBF-esnek kell lenni hogy tudd mit hova, biztos hogy olyan horror árat kapnál hogy inkább veszel egy automata ÁVK visszakapcsoló motort.
-
AssAssynn
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
Igazad van, nem a különbséget írtam, csak azt szemléltettem, hogy egy nagy költség ez most kihúzni 2 kábelt az udvarra, ezért akarom minimalizálni a költséget, de én sem akarok senkit meggyőzni, csak megkérdeztem.
Szomszédba épp a minap voltam, régi, ezer éves, vékony kábelek mennek hátra, a telek hátuljáig, össze-vissza leválasztva mindenhol egy-egy konnektor, lámpa, hagyományos izzókkal. Még nem gyulladt ki. Csak 60 éve lehet így. -
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
Ferdítés. A fillér reszelgetés arra vonatkozik hogy a 213 ezer huf írásod szerint a teljes kábelezés anyagköltsége, nem pedig a különbség a 4-es és a 6-os anyag között...és ezért írtuk hogy aluból is mehet, aminek olcsóbb a kábelanyaga, csak emelni kell a keresztmetszeten...de senki sem akar meggyőzni a jóról, szép dolog is 2 évente feltúrni újra a keretet, az a legolcsóbb...
-
PROTRON
addikt
Ha 1 db ÁVK-ra van kötve az egész épület akkor feltételezem azért nem jön, mert úgy gondolja esélye sincs megtalálni mivel kb 100 féle oka lehet és ezek kombinációja is...egyszerűen ezt nem lehet beárazni, mert vagy elsőre meg van vagy 3 nap folyamatos keresgélés után sem tudni merre folytassa az ember.
Kb minden.egyes.kötést.át.kell.nézni. PONT.
Nem csak a kültéri meg a vizes helyiségekben lévőket és nem csak az ottani szerelvényeket...mindent.Még meg lehet próbálni hogy azokat a köröket amiknek jól elkülíthető a nulla vezetéke átkötni egy másik ÁVK-ra. Mert ugye ha adott körnek a fázisa és a nullája nincs azonos ÁVK-n akor nem fog fenn maradni.
De erről a lehetőségről is csak 3 év múlva lehet megmondani hogy bevált-e...vagy a következő véletlen leoldáskor hogy nem jött be.

-
AssAssynn
addikt
válasz
PROTRON
üzenetére
Nem annyira fillér reszelgetés ez. Kell 120 méter NYY 3*6mm2 kábel, az kb 165 ezer forint, plusz a védőcső 120*400= 48 ezer, összesen 213 ezer forint, és még ebbe nincsenek dobozok, kismegszakítók, semmi. És mindezt azért, hogy az épülő sütögetőben fel tudjam kapcsolni a lámpát, és a kerti szivattyúm az előírásoknak megfelelő áramot kapjon. Azért ez húzós, azért kérdezem, hogy meddig lehet lemenni.
Védőcső az kell, mert olyan helyre lesz fektetve, ahol mennek majd vízcsövek és ha azokat ásni kell később, vagy toldást beépíteni, akkor nem akarom elvágni ezt a kábelt. -
kezdő
senior tag
Sziasztok!
Segítség/ötlet kéne.
2021-es új ház, első lakók vagyunk, 1 fázis 32A van.
Az elmúlt 4 évben teljesen véletlenszerűen leold a fi relé.
Van, hogy évente egyszer, de volt olyan, hogy egy héten belül háromszor. 4 év alatt kb 10db alkalom volt.
Teljesen változó időpontban, sokszor hajnalban. (azonnal észreveszem mert a NAS szünetmentese csipog)
Azonnal fel lehet kapcsolni, nem old le újra. Volt esős időben, de verőfényes napsütéskor is. Semmiféle géphez nem tudom kötni, sokszor alszunk és minden ki van kapcsolva.Ezerszer hívtam a szakít aki csinálta a hálózatot, de mindig csak ígéretet kapok, hogy majd jön....
Merre lenne érdemes elindulnom?
Milyen költsége lehet egy ilyen kivizsgálásnak?Valamelyik fix bekötésű fogyasztó lehet a hibás vagy a kábelezés?
Köszönöm.
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen
üzenetére
Ezt azért említsd meg azoknak a műszaki ellenőrzöknek, akiknek semmi gondja nincs pl saját ipari telken belül a parkolói kandelláberekhez kis távolságra 6-os, 10-es alu gerinc kábellel...
-
PROTRON
addikt
válasz
AssAssynn
üzenetére
Jól értem, hogy mi most attól félünk, hogy nehogy a távolság miatt 218,5V alá essen, de nálad random is ez alatt van? És mégsincs baj? Akkor nem lehet, hogy én is kibírnám?
Nem, teljesen rosszul értelmezted és félre lett magyarázva.
A lényeg, hogy ha alapból beesik a feszültséged mert épp leálltak a környéken a napelemek a felhők miatt, de a hálózatot meg szándékosan letekerték a trafóállomáson , ezért a mérőórádnál csak eleve 215V- érkezik be, akkor ha Te erre még összehozol egy 6%-os további feszültség esést és beesik 190V alá a fesz, akkor idővel tönkremehetnek az eszközeid...De valóban senki sem akar győzködni a fillér-reszelgetéssel kapcsolatban.
BTW teljesen szabályos mind a mai napig alumínium vezetős kábelt fektetni, ami jóval olcsóbb mint a réz, még azzal együtt is hogy aluból nagyobb (2x-3x) keresztmetszet kell ugyanazon villamos teljesítményhez...tehát amiből most tervezed, ugyanazon összegből akár 3F-re is előkészíthetnéd...
Az alumínium annyival rosszabb, hogy több karbantartást igényel, valamint hidegben a fektetése körülményes valamint a kötési pontok is hidegben több odafigyelést igényelnek, de Te most tavasszal fogod fektetni nem ősz végén... -
PROTRON
addikt
Ellenben a melegedében tényleg igaza van kollégának, ahogy a lehetséges sérülésben is.
Mindig le kell tekerni a dobos hosszabbítókat, mert nem a tegnapi használat számít, hanem hogy ma épp felgyújtod-e a házat...lehet jósolgatni múltbeli tapasztalatok alapján LAIKUSKÉN-t, de a tűzoltót nem érdekli a tegnap csak az amit ma kell oltani.
-
baly81
aktív tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Az attól függ! A kérdés, hogy egy melléképület betápja "mért fővezetéknek" minősül e, mert akkor igen, a 16-ost követelik meg.
Én úgy tudom, hogy PEN vezető esetén, a PEN vezető minimális keresztmetszete alumíniumból 16 mm2. És ebben az esetben igazat adok neked, de itt már különválasztott vezetőket visz a melléképülethez! Ami már nem kötelezi a 16mm2 használatára.
Szerintem szabályos a 10mm2-es, ha 5 eret (NAYY-J 5×10) használ, és a védőcsövezés, mélység rendben van. Azonban szabálytalan lenne a 10mm2-es, ha csak 4 eret visz át, és a melléképületben akarja kialakítani a PEN bontást.Rosszul tudom?

-
válasz
AssAssynn
üzenetére
... sosem tekerem le az egészet, erről használok akár 2400w-os gépet is órák hosszát, de sosem volt baj. - eddig
Ma már a "reklámújságban" is írják, hogy a csévélős hosszabbítókat csak 1500W-ra lehet terhelni, és csak teljesen letekert állapotban tudja a névleges 3,6kW-ot.
Egyrészt, az egy nagy tekercs, mint egy elcseszett indukciós főzőlap, és melegedni fog. Másrészt, bármikor megsérülhet a vezető, és a csökkent keresztmetszeten majd előjön a meglepetés.Az elővigyázatosság nem kerül semmibe, ellenben azzal, ha bekövetkezik valami baj.
-
AssAssynn
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Hálás vagyok a segítségedért.
-
válasz
AssAssynn
üzenetére
Nálam is van baj. Világítási áramköröket kellett módosítanom és ahol meg nem.. oda dimmelhető led izzók mentek. De az én sztorimat engedd el.
Tanácsért jöttél. Úgy gondolom, hogy jó tanácsot kaptál és mindent leírtam korábban.
Azon túl én nem érzem feladatomnak a meggyőzést... vagy talán már lassan a győzködést'.
3x6-os földkábel szerintem nagyon nem a ló túloldala. Magamnak is így csinálnám meg.
-
AssAssynn
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Jól értem, hogy mi most attól félünk, hogy nehogy a távolság miatt 218,5V alá essen, de nálad random is ez alatt van? És mégsincs baj? Akkor nem lehet, hogy én is kibírnám?
De javíts ki, ha én értem rosszul.Amúgy nekem is van 50m hosszú 3x1.5mm felcsévélhető hosszabbítóm (amikor vettem nem néztem a paramétereket, mert műszaki boltban vettem és elég vastag volt), sosem tekerem le az egészet, erről használok akár 2400w-os gépet is órák hosszát, de sosem volt baj.
Ezért értetlenkedek kicsit, de nyilván tanácsért jöttem, de azért nem akarok a ló túloldalára sem esni.
-
baly81
aktív tag
válasz
AssAssynn
üzenetére
Készülj fel bővítésre (pl 3F), vagy arra, hogy bármit is lehessen üzemeltetni a sőtögetőben. Lehet később más funkciója lesz az épületnek, vagy más épület lesz ott, amit felfegyverzel elektromos dolgokkal. Akkor kezdheted megint előlről!
Én megközölném a két vezeték árszintjét (3×4 vs 3×6, Cu) és vegyél 5x10 vagy 5×16, Al NAYY-J kábelt.Ezekkel egyrészt lesz 5 ered (3F-nek, vagy 1F zónázni) és a feszültségesést, terhelhetőséget figyelembe véve is jobban jársz.
Cu, 4mm2, 45m > fesz.esés 6,30 V (2,74%) max 44 A
Cu, 6mm2, 45m > fesz.esés 4,20 V (1,83%) max 56 A
Al, 10mm2, 45m > fesz.esés 4,03 V (1,75%) max 62 A
Al, 16mm2, 45m > fesz.esés 2,52 V (1,10%) max 81 ALáthatod, hogy a 10-es alu bőven kiváltja a 6-os Cu-t.
Cserébe birkózhatsz vele.Reggie0 , bluemirage erről mi a véleményetek?
-
válasz
AssAssynn
üzenetére
Azt sem tudjuk, hogy megvan-e a 230V... Nekem a saját lakásban a bejövő 3 fázisból 2... főleg hétvégén, a főzési időben 210-215V-ra esik le. Nekem hiába van gáz főzőlapom... ha a környezetemben a fostalicska E.ON hálózaton sokaknak nem az van. Aztán villognak, vibrálnak majd a led égők... haláltusájukban nála is.

45 méteren én nem mennék 3x6 alá. A hosszabbítóval nem hasonlítanék össze egy fix installációt.
Ő döntése.

-
Reggie0
félisten
válasz
bluemirage
üzenetére
Szerintem 3x4 eleg lesz. Ha 16A-rel toltom az 50m 2.5-os hosszabbitoval az autot akkor is csak 219V-ra esik a 230V-rol, 4-essel ez mar csak 223.5V, az csak 3%, boven meretezesi kovetelmenyeken belul van.
-
AssAssynn
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Épp tanulom a szakmát.
Úgyhogy jobb lesz, ha kitanítasz, nehogy meghalljak.
Viccen kívül:És a 3x4?
Az árokásás nem zavar, és a kpe védőcső is tuti meglesz, mert nem akarom, hogy később véletlen belevágjak, vagy megrágja a vakond. Viszont az ár most nagyon számít.Ha a lakáselosztóban csinálok egy külön részt a kerti dolgoknak, külön ávk-val és kismegszakítókkal? Ha lehet én mindent a házba tartanék.
-
baly81
aktív tag
Igaz nem világít oldalra úgy, ahogy a fotódon, de rendesen terít nem csak lefelé veti a fényt, távos, okos, RGB-s.
Nálam ilyen van a konyhában. Full fényerőn kifolyik a szemem olyan erős. Ha tetszik és kettőt beraksz a nappaliba, tuti nem leszel sötétben.
Viszont rohadt szar az appja, én emiatt nem is használom, csak távval, + fali kapcsolóval. Bármit állítottál be neki, kapcsoló le majd fel és ugyan úgy világít (fényerő, szín, színhőmérséklet), ergo memóriás... -
válasz
AssAssynn
üzenetére
3x2,5 ilyen távolságra sajnos nem elég. Min. 3x6... De mivel a fektetés ilyen hosszon nem babáknak való munka... ha már megvan az árok... akkor én 3x10-et raknék le, hogy a telek távoli részére a jövőbe bármit is rá lehessen kötni.
Igen... a földkábelt az előírt mélységben fektethető a földben. Ezért földkábel.
Több okból is kell másik ÁVK és emiatt egy kis elosztó doboz a kerti sütögetőhöz
- a nagy távolság miatt ajánlott egy másik ÁVK, ahogy a plusz földelő szonda is.
- de ami még a kültéri részeket célszerű külön ÁVK-ra kötni..., hogy egy ködös nedves idő esetén ne oldjon le a teljes ház....Csapfedeles IP44 dugalj fog kelleni és IP44-es világítótestek és IP44 kapcsoló... stb... a párától, víztől védeni kell az egész rendszert. A sütögetőben lévő kis elosztóba mehet C13-as biztosíték és a plusz AVK.
Ezt az új rendszert a meglévő AVK elé(!) kell kötni, hogy ha lehet, akkor két AVK ne legyen egymás mögött.
Bízzál meg egy villanyszerelőt... igazit...
Ígért meg neki, hogy Te megcsinálod a szolgamunkát... azaz a kábel fektetést, a vele egyeztetett módon. Úgy más szerintem nem lesz drága. A kérdéseid alapján ne Te csináld szerintem.
-
A Zéé
addikt
Sziasztok! Bedobom ide is a kérdésem, mert ez kicsit aktívabb topik, mint a világításos...
A jelenlegi bérlemenyben van egy ilyen indirekt világítás, ami egy leengedett gipszkarton dobozolásba rakott LED szalag... Magát a fényt, amit ad szeretjük, viszont a dobozt, ami körülötte van annyira nem.
Készül a saját lakás, és oda értünk, hogy véglegesíteni kellene a lámpahelyeket. A szoba egy durván 5x4-es nappali lesz, és nem ez lenne a fő világítás.
Van valami ötletetek, amivel hasonló fenyhatást lehetne elérni? Villanyszerelő sínes megoldást, és arra rakható dönthető fényforrást javasolt, de nem tudom mennyire szeretném... Esetleg ha valami nagyobb méretű lámpatest, ami tud körben oldalra és lefelé is világítani lehet, hogy jobban tetszene.
Köszi előre is! -
tyielow
aktív tag
Megjártam a light+buildinget. 13 és 17 ezer lépés a 2 nap alatt. Gyakorlatilag semmi nem ragadta meg a figyelmemet, de nem vagyunk egyformák
De a trend elég tiszta: míg 2 éve a fenntarthatóság volt a duma (pl: ha a mi led drivereinket választod, akkor évente X kG-mal kevesebb CO2 kerül a levegőbe, meg hasonló bs) idén ment már az AI, van ahol csak marketingre és van ahol a termékekkel karöltve. Amit érdekesnek találtam: gipszkartondoboz csavarmentes rögzítéssel (és nem a kaiseré), a JUNT-nak a szerelvénycsaládjába van mágneses vezetéknélküli töltő, azt felcuppan vele az iPhone a falra. Amúgymeg kismillió KNX, vagy 2 tucat cég a saját okos bizbasz reléivel, dimmerjeivel, központi hubjával. Ígyis fosásig el van árasztva ezekkel a szarokkal a piac, de még szükség volt ezekre... még a Wagonak is van már app + okosreléje.
Természetesen a Findert képviseltem. Amivel mi előálltunk: ingyenes AI support webes felületen az OPTA (PLR) programozásához, arduino alapon. Továbbá hamarosan útnak indul az új ipari tápegység család, az öntanuló időzítéssel rendelkező oldalfali mozgásérzékelők, ill. új okosóra-kijelzővel rendelkező szobatermosztát. Ja, meg indítjuk az áramváltós MID-hiteles almérőt (megint...) -
H-Zol
őstag
válasz
PROTRON
üzenetére
Helló !
Már nem most , érdeklődtem a kínai nyitott saru fogórol , és írtam hogy megrendelem , és ha megjön jelentkezni fogok !
Nekem nagy kezem van
, ez egy negyven centi hosszú , 1300 grammos fogó !
Csináltam egy pár próbát vele és tökéletesen rápréseli ( pont mint a gyári ) , megvagyok vele elégedve , ja és az ára 18000ft volt ! -
AssAssynn
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Világítás, konnektor (bármihez is), de nem lesz elektromos sütő, vagy ilyen.
A házban 1 fázis, 32A van csak.
Lakáselosztóról hozom, ami most épül ki, így lesz ÁVK.
3*2,5 nem elég?
Ezt a sima NYY-J kábelt simán beleássák a földbe és betemetik? -
válasz
AssAssynn
üzenetére
- Csak világítás lesz ott?, meg telefont fogsz tölteni?
- Kell 3 fázis, mert pl. olyan pizzakemence lesz ott?... vagy idővel Jakuzzi, és szauna?
- Általános... nem tudom, hogy mi lesz... ami kb. 1 fázis 16A?
- ÁVK előtti szakaszról hozod..? ami logikus lenne..., így plusz ÁVK-t kell helyben kialakítani.A keresztmetszet függ az előzőektől is. De kb. 10-es kábel... Ha nincs nagy igény... akkor 6-os kábel...
- plusz helyi földelést (plusz szonda) szükséges sajnos ekkora távolságnál.
Nem kötelező a védőcső... Kb. 70 cm mélyen már jó.
Pl: NYY-J kábel...
Ha már megspórolod védőcsövet és rendesen mélyre rakod, akkor takarószalagot érdemes egy ásónyomnál feljebb... kb. 30 cm-el a kábel felett elhelyezni. -
AssAssynn
addikt
Házból a kerti sütögetőhöz akarnék villanyt vezetni. A táv kb. 45 méter. Milyen védőcsőben, milyen mélyen és milyen kábelt vezessek oda?
-
PROTRON
addikt
Ez így ebben a formában nem minden esetben igaz, kellene a levezető pontos típusa, mert amúgy jól sejti a kollega, a TN-S túlfesz levezetőket lehet TN-C rendszerbe kötni, ahol a PEN nem kerül külön bekötésre, hanem csak a szeparált részről a védőföldelő sínről a PE a kötelező, majd pedig opcionális hogy a szétválasztott N sínről akar-e bekötni N vezetéket, hiszen ahogy írja nincs potenciálkülönbség a két sín között.
De ez már gyártónkénti eltérés, hogy melyik mit ad meg a használati útmutatóban.
Amúgy meg szintén nem mind1 hogy lakács, vagy családi ház, mert ugye a 3. emeleten nincs a közelben földelő szonda, ellenben valamikor csak lesz fővezeték felújítás amit követően már TN-S lesz a bejövő hálózat nem TN-C mint jelenleg.
-
lappy
őstag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Túlfesz.levezetőd TN-S re köthető így mindenképpen meg kell lennie a szétválasztásnak
-
Szirtimorc
senior tag
Sziasztok!
Kérdés:
Túlfesz levezetőt raknék lakáselosztóba. Egy fázis és PEN jön be. A levezetőn 3 bekötési pont van, L, N és PE. Ha rögtön a bejövőt kötöm rá, akkor az N-PE körnek semmi értelme, ugyan azon a potenciálon lesz. Ha szétválasztás után kötöm akkor is. Na itt elvesztettem a fonalat, hogy ha a túlfesz a bejövő PEN-re kerül, akkor hogy kössem.
Ha a szétválasztás és az ÁVK után kötöm, akkor az N oldalon jövő túlfesz (ami ugye a PE oldalon is van), működésbe hozza-e a levezetőt? (Nézi-e az L-hez képest?) Mert ha igen, akkor esetleg leviszi az ÁVK-t. Mert az L-N áram összege nem 0 lesz. -
axioma
veterán
az me'g nem volt kint, amikor irtam, sorry
kompromisszum lesz, a kerdes melyik mennyire - a megforditott ajto terben all-hoz kepest irtam csak a teljes kinyitast
amugy ha mar automatizalas, konkretan ajtonyitasra fel (alkonykapcsoloval sorba), kifele lekapcsolni meg azert kenyelmesebben lehet a mostani ajtolap vegenel (csak lepcsohazikent, akar kesleltethetsz is hozza lekapcsnal mire kimesz v. agyba, reggel bentrol fel meg azonnal) -
Tamy
őstag
válasz
baly81
üzenetére
Tudom milyen a kinetikus
(itthon a csengőm is az), amit én linkeltem is olyan, elemest végképp nem szeretnék, de ez szintén nyomógombos. Jól néz ki, meg árban olcsóbb, de ugyanúgy más lesz a dizájn a többi kapcsolóhoz képest. Ettől független egyelőre inkább ezzel a megoldással szimpatizálok, lényegesen egyszerűbb, mint a váltókapcsolós megoldás, de még azt sem vetettem el teljesen. Mindkettőnek van előnye és hátránya is. -
Tamy
őstag
válasz
axioma
üzenetére
Nyomólap nem gond, linkeltem egyet fentebb, az egyszerűség miatt hajlok arra, az működőképes, nem kell semmit megkérdeznem, a vevőjét vagy a mostani kapcsoló helyére, vagy felette a kötődobozba. Viszont ahogy írtam, az már nem pont olyan lesz külsőre, mint a kapcsolócsalád többi tagja, illetve ezekből még nem láttam rendes kétállású kapcsolót, csak nyomógombosat.
Az az ajtófordításos megoldás, amit írtál, az nagyon nem szimpatikus, amellett, hogy sok helyet elvesz, még furán is nézne ki. Az ajtót nem szívesen fordítanám meg, többet rontanék a helyzeten, mint ami most van.
-
axioma
veterán
ha a megforditott ajto megoldas gyozne, akkor butorozastol fuggoen meggondolnam, hogy betolni a kemeny belso sikjaig az ajtot es tulnyithato (majdnem 180 fok) valtozatot betenni, nyitva hagyhato ugy hogy belesimul a szelso savba - igaz, a helyigeny is no belul
de en tuti a kemenyre ragasztanek egy nyomolapot es megkerdeznem az okosotthonosokat, hogyan viszem at azt a jelet (jelnek kis kabel vagy wireless) a mostani kapcsoloban milyen kutyunek
-
Tamy
őstag
Talán valami ilyesmit tudnék elképzelni vezeték nélküliből: link. Viszont ez nyomógombos, persze úgyis látszik, hogy világos van-e, azért a kapcsolós kialakítás jobb lenne. Illetve külsőre mindenképp elüt a ház többi szerelvényétől.
A ház kialakítását ne kérdezd, hagyhattak volna ott egy kapcsolónyi helyet legalább.
-
Tamy
őstag
válasz
bluemirage
üzenetére
A kémény nem valószínű, hogy hizlalva lesz, de az már akkor is eléggé bent lenne. Tapskapcsolót, meg távirányítós megoldást nem akarok, max. valami falra szerelt "normál kinézetű" távirányítós kapcsolót tudnék még elképzelni. Csemberlen megoldása jó, az egyetlen hátulütője, hogy kintről valaki véletlen, vagy direkt lekapcsolhatja (vagy épp fel) a szobai világítást, illetve vésni kell a szobában is, de ha nem jön jobb ötlet, ez megugorhatónak tűnik.
-
Ajtó nyilásirány változtatást csinálnálm, mint megoldást. Így a szobába lépve jobb kéz felöl ott lenne a kapcsoló. A mi hálószobánkban is a "szoba közepébe" nyílik az ajtó... ahogy magad kifejezted. Mondjuk a rajzon jelölt 6cm-es oldalfal is elég soványka...
Másik megoldás, hogy ha a pirossal jelzett kapcsoló helyére, egyébként is raknáltok valami bútort...vagy mit tudom én, akkor még jobban mutatna ha a kémény meg lenne hízlalva és elé lenne rakva pl. egy 5 cm porfix, vagy más hasonló ragasztható előtétfal és ebbe menne az MMCU és a süllyeszetett kapcsoló. Ebbe aztán rakhattok más kapcsolót is... pl. impulzusos megoldással innen kapcsolható lenne más közeli helység fénye... vagy fűtés vagy akármi...
Szerk: csemberlen ötlete is jó... a 2 kapcsolós megoldás.
Tapskapcsoló, mint a 80-as években?
Legalább az alvótársad is tudja még, hogy él.... -
Tamy
őstag
válasz
csemberlen
üzenetére
Köszönöm, az járható út.
-
Tamy
őstag
Házfelújítás során többek közt a villanyszerelés is terítéken van, viszont az egyik szobával bajban vagyok:
Jelenleg a pirossal jelölt helyen, az ajtótól távol van a kapcsoló és a konnektor, ráadásul a kép nem adja vissza, de ott az ajtó mellett a kémény eléggé kitüremkedik. Ti hová raknátok a kapcsolót? Tudtommal kéményt nem szabad vésni (használatban van), mellette nem fér el, a másik falra meg rányílik az ajtó, a jelenlegi helyén viszont messze van, és takarásban. Persze most még szinte bármit lehet (kéményt átrakni azért nem
), az ajtó nyitásiránya is megváltoztatható, de akkor meg az lesz fura, hogy a szoba közepére nyílik. Falon kívüli szerelés annyira nem esztétikus, és a vezetéket akkor szintén kábelcsatornázni kellene.Szóval ötleteket várok
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON
üzenetére
Igy falban szerintem tok mindegy, mert amugy sem lehet a vegeknel fogva kihuzni, en csak a gyantas zsugorcsovet es a kabelek kulso kopenyen atnyulast irnam elo, hogy meglegyen a tisztesseges kettos szigeteles.
Pro tipnek meg azt mutatnam be, hogy el kell csusztatni a wagokat egymashoz kepest, igy zsugorcsobol is kisebb keresztmetszetet lehet hasznalni, ami igy jobban raszorul a kabelekre is.
(Amugy a gipszkarton nem fal, csak terelvalaszto elem
) -
Elims
veterán
Lappy,Csemberlen: Köszönöm Szépen!!

-
pjen
félisten
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Lehet, hog, én értem félre, de.a videóban a kompakt és a régi szürke wago is alkalmas pasztával Al vezetékhez. Tehát a karoson kívül mind?
-
PROTRON
addikt
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Hát nem örülök hogy a wago hivatalos gyártói utasításba emelte a gányolást.

Még tavaly jól lecsesztem a társasházban az egyik szomszédot, aki töri tanárból vált "ezermester lakás felújításból élő szagemberré" (olcsón megveszik ketten a lakásokat, felújítják alapvetően jobb minőségben, tehát ahol Ő maga is szívesen lakna, nem úgy mint a nagymenő vállalkozók, majd eladják) amikor egyébként jófej módon besegített a társasházi közös világítási kábel egy szakaszán.
Jó fej, mert ingyen megcsinálta a csóró társasház számára ott ahol a lépcsőházat szintén ingyen kifestette, de túl rövid lett a behúzott vezeték, nem ért el a lámpáig.
Gondolta hogy a gégecsőben csatos wagoval megtoldja majd jól összeszigeteli és a gégecsővel együtt begipszeli.
Finoman megkértem hogy legyen szíves egy másik projektben felhasználni a nem megfelelő hosszú kábelszakaszt és vagy hagyja üresen a begipszelt gégecsövet, vagy húzzon be új kábelt, de ne toldogassa mert miután eladta a lakást mi többi lakó lehet 1-2 év múlva megszívjuk...

Megértette és jófej volt, mert kicserélte. Mostanra már eladták a lakást.
Tény nem ezt a fajta wago-t akarta használni és nem szabályosan zsugorozva, csak szigcsózva'...
Egyébként nekem sincs bajom a kábel toldásokkal, de azért ez a fajta nem tettszik, pláne nem úgy ahogy a videoban javasolja hogy aztán majd visszagipszelik...vannak rendes szettek akár földbe meg minden.
Megbízom a rugós kötésekben egészen addig, amíg bármikor hozzáférhető és ellenőrizhető. A nem ellenőrizhető pozíciókban ennél azért magasabbak az elvárásaim.
-
Cyborg
őstag
válasz
garga pista
üzenetére
semmi
-
baly81
aktív tag
válasz
adkpasfm
üzenetére
Szerintem Te jöttél rá az elcsúszás okára!
A kérdező Kolléga a hozzászólásában a 2273 típust írta szövegmezőben, viszont a link a 2773 típusra visz. Én ez utóbbira kerestem rá kimásolva a webshopból a termékkódot. Amire Reggie0 is hivatkozott, az szintén a 2273.
-
baly81
aktív tag
válasz
Reggie0
üzenetére
Na ezért egy hatalmas respect!
Kösz!
👍lappy
Én nem találtam! Hol?No és akkor egy kérdés mindkettőtök felé:
Miért tiltja a videóban aluhoz? Csak én érzem ezt a wago mizériát kesze-kuszának? Fordítási probléma előfordulhat, de hogy egy hivatalos videóban tiltanak olyat, ami nem állha meg a helyét? Ezek szemből tarkónverik magukat?
-
baly81
aktív tag
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Megnézed a honlapjukat, azon belül kikeresed a téged érdeklő típust. Most legyen ez a népszerű 221-es.

Lejjebb görgetsz, Részletek > Csatlakozástechnikai adatok

A szóban forgó 2773 típusnál pedig nincs ilyen pont.

Értem amit írsz, csak nem feltétlenül fogadható el, mert ennyi erővel teljesen fordítva is megközelítheném laikusként a dolgot. Ha nem írja, hogy csak rézhez jó, akkor alu vezetőhöz is használhatom. Nem?

Tudom, hogy nem mert egy gyári videón ez szemléltetve van, de a technikai adatlap nem tiltja. És én ezt rónám fel a gyártónak! -
PROTRON
addikt
válasz
garga pista
üzenetére
A csillár kapocs sem fér oda? Ez: [link]
Túl magas ez a típus, azért nem jó neked?
Ehhez lehet alu pasztát használni, azért... -
PROTRON
addikt
válasz
Szirtimorc
üzenetére
Viszont a videon tényleg végig veszi minden vezeték típust, hogy pl ehhez a wagohoz lehet 1.5-ig érvéghüvelyezett vezetéket használni és eljut az aluhoz is, amire direkt levidózza hogy tilos.
Az én feltételezésem hogy a ház olyan kialakítású, hogy alupasztával nem megfelelő.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

).

Úgyhogy jobb lesz, ha kitanítasz, nehogy meghalljak.
Nekem nagy kezem van