Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- cigam: Mi az a HiDPI és Retina felbontás?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ricsi99: Mire is jó az utánvét eröltetése használt cucc vásárlása esetén?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsmester89
őstag
válasz
RandomName #15230 üzenetére
Jogos, előrébb kellett volna, a sedna dugaljak rugósak.
-
RandomName
senior tag
válasz
Zsmester89 #15227 üzenetére
Az mit jelent nálad, hogy rugós a wago? Mert én két értelmezést is látok rá fejben....
-
4D4M
senior tag
válasz
Zsmester89 #15227 üzenetére
Wagoba nem.
Dugaljaknál, csak akkor, ha csavaros csatlakozású lenne. -
Zsmester89
őstag
2.5 sodort vezeték van behúzva a dugaljakhoz, ahol wagoval tovább sorolva (rugós bekötésűek). Szabvány szerint kellene rá érvéghüvely?
-
biker
nagyúr
válasz
labuwx #15224 üzenetére
az földkábelek jellemzője, magyarországon nem nagyon látok más kivitelben, mint 16-os kábeltől felfelé hogy hajlítható legyen passz csatornában
angliában még elterjedt, kb 6-8 szálból van a 6-os vezeték amit húznak a falbaHivatalosan volt a merev, flexibilis, hajlékony, különösen hajlékony
ebből maradt itthon a merev (M cu) és különösen hajlékony (Mkh cu) vezeték. -
labuwx
tag
Sziasztok!
Egyerű, sodrott réz vezetéket, ami kevesebb, de vastagabb szálból épül fel, mint az azonos keresztmetszetű mkh, milyen néven kell keresni? A csatolt képen a középsőre gondolok.
-
astorre19
aktív tag
Sziasztok!
Bevált,jó minőségű szerelvényezhető káébelcsatornát tudnátok ajánlani?
-
-
fgabor87
tag
válasz
PROTRON #15194 üzenetére
Igen, családi ház, Pest megye, Zebegény. 1995 körüli mérőhellyel. Jelenlegi felállás az, hogy van 2 fővezetéki PEN sorkapocs.
Egy a B tarifánál, ez át van kötve 2 vezetékkel a következő sorkapocsba, ahonnan egy vezeték megy a szondához. Plusz itt még érdekesség, hogy az A tarifa plombált dobozából már külön jön egy kék és egy zöldsárga (B tarifánál csak 1 kék jön), amik rögtön egybe is vannak fogva a PEN kapocsban. Elméletileg ez a zöldsárga nincs összeköttetésben a szondával, de ezt majd ki kell mérni.
Természetesen mindegyik fekete alu vezeték, csak ugye át vannak jelölve. Szemre ráadásul olyan 8-as lehet. Jelenleg nem a szabványosítás a cél, csak a biztonságossá tétele. -
tibbike01
őstag
válasz
PROTRON #15209 üzenetére
Köszi-köszi igen erre is gondoltam, hogy a doboz hátulját vésővel jól szétbarmolom és beljebb "ások", addig, amíg be nem fér a kis okos relé, majd valami szivassal, szigaszallaggal jól körbebélelem. Kivenni a régi dobozt majd betenni az újat valóban nagy meló lenne. Meg az a baj, hogy folyton útban lennének a vezetékek.
Csinált már valaki hasonlót?
Egyébként tégla falról van szó, mostanában elkészülő új lakásunkban.
-
313313
addikt
válasz
gorbep #14312 üzenetére
Épp tart a felújító.
2023-tól van új jogszabály, amiben nem változott a FAM tanfolyam képzés:
-18 évet betöltött személy
- villanyszerelői vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
- a bizonyítvány megszerzésétől számítottt 1 év gyakorlat kell
- munkáltatói igazolás 1 éves szakmai tapasztalatról
- egészségügyi/orvosi papír -
PROTRON
addikt
Naja még az sem mind1 hogy mekkora a behelyezendő okos eszköz, hogyan van a bekötése.
Pl shelly, meg sonoff mini egységei elég kicsi, ha nem is férnek alapból bele a dobozba a kapcsoló mögé, akkor sem feltétlen érzem szükségét egybe kivésni a dobozt, hanem csak a belsejében egy akkora mélyítést csinálni hogy vezetékekkel együtt beférjen a kis eszköz.
Majd ezt a mélyítést azért megkéne védeni a fal anyagától, vagy valami kis dobozkával, vagy körbeszigetelve...
De még nem próbáltam.Persze ez csak mini eszközök esetén járható, de tény hogy jövőállóbb egész méretű mélyebb dobozt behelyezni.
-
tibbike01
őstag
Meglévő standard méretű szerelvénydobozokat mekkora meló kicserélni méllyített dobozokra (okosrelé miatt)? 4 darabról lenne szó. Van erre esetleg valami bevált eljárás? Jó lenne, ha a fal körülötte ép maradna.
-
FBLLMAG
senior tag
Most figyeltem fel rá. Eddig én sem tudtam róla. Létezik jobb és bal kezes multiméter is.
-
Hulk24
senior tag
Sziasztok!
MT vezetéket kell érvég üvelyezni mielőtt kismegszakítóba kötjük? -
modflow
veterán
válasz
modflow #15198 üzenetére
Ha lenne egy valaki, aki az pl. említett X $-os piáért megcsinálni, nem szenvednék elhiheted.
Így voltam tavaly egy Robi 55-el, senki nem javította, nem foglalkoznak ilyenekkel manapság, ami nincs kész 1 óra alatt és nem lehet érte min. 40.000 Ft-ot elkérni. Belefáradtam már akkor. Megcsináltam én szépen lassan ilyen olyan segítséggel. Most jobb, mint új korában!
-
modflow
veterán
válasz
FBLLMAG #15197 üzenetére
Igen, tudom, hogy mondtad, de én is mondtam, hogy nem csinál ilyet senki. Ugye a lakáshoz is keresek villanyszerelőt, múlt héten volt 2 is, pénteken egyikről kérdezem ezt is, de nem foglalkoznak ilyenekkel. Ismerős villanyszerelő meg nincs.
Ezért is lett volna jó, ha megmondod mi a hivatalos neve a "gyurma szerű anyag, amivel pormentesen, vízmentesen lezárható" dolognak.
Köszönöm! -
PROTRON
addikt
válasz
fgabor87 #15165 üzenetére
Ez családi ház? Melyik megye? Melyik község?
Csak mert többféle elfogadott módszer is van, ráadásul az ország egy részében felmentést is kaptak a jelenleg érvényes országos előírások alól.Általános esetben az a cél hogy minden tarifa önálló védőföldeléssel épüljön ki, a földelő szondától megszakítás nélkül az adott elosztóig.
Ehhez pl a fogyasztói főldelőszonda bekötésre kerül egy földelő sínre egy méretlen és épp ezért nem plombált dobozban.
Innen pedig minden tarifa önálló földelő vezetékét a mért fogyasztói elosztókig ha kell a méretlen fővezetékkel azonos védőcsőben és dobozokon keresztül húzva, de a lényeg hogy megszakítás nélkül.A 2021-óta érvényes előírások szerint tervezett mérőhelyekben épp ezért van egy külön, nem plombálható földelő szondás doboz, arra az esetre, hogy ha a szondát közvetlenül a mérőhelynél egyből bele tudod húzni.
Ha nem, akkor szintén szabvány követő megoldás hogy a meglévő földelő dobozból 1 db 16-os zöldsárga MKh behúzásra kerül azt új típusú mérőhelyben a fent említett dobozba és csak itt kerül indításra a tarifánként kötelező önálló földelés.De tény, hogy a Te általad vázolt első megoldás volt nagyon sok helyen sokáig a kötelező kialakítás, amitől eltérést nem fogadtak el mérőhely plombálásakor.
-
tyielow
aktív tag
válasz
baly81 #15189 üzenetére
Én innen vettem 3 db egy helyiséges szellőztetőt + 2 db cata fekete pára+időzítő kombis elszívót a vizes helyiségekbe. Mind bevált!
A héten megjött az ingyenesen hozzámvágott endoszkóp aliról. Nagyon pacek. Meg is kukucskáltam miért nemtom behúzni a symalenbe a vezetéket. Hát betolták a glettet a festők, teljesen eldugította... mi oldaláná ki onnan a gipszet érdemben?
-
baly81
aktív tag
válasz
Zsmester89 #15178 üzenetére
Szívesen segítek, de szerintem egy normálisabb katalógusból te is ki tudod választani azt amire szükséged van.
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
modflow #15185 üzenetére
Persze kondenzátor. Elírtam. A 30 uF kondenzátor a minimum. Ha 40 uF az sem baj. És 280 V inkább mint 250 V. (Most lestem, 40 uF, 450 V kondenzátor 5 € alatt van. Lehet szaküzletben a kondenzátor + kapcsoló kombót olcsón megúszod.) A motor dobozában szokták összekötni. (Külön dobozt is lehet rakni, ami elfér. De menetes csavar végű kondenzátor is létezik.) A régi dolgokat el kell hagyni. Olyan kapcsolót kell keresni ami odafér. Csak kapcsoló (esetleg dobozzal együtt). Apróbb az egész. Egyszerűbb az egész. Biztonságosabb lesz az egész, ha megfelelően lesz csinálva. Villanyszerelőnek szólj, mert a kondi bekötéséhez lehet krimpelő fogó is fog kelleni vagy valami egyszerű toldó. Sőt a villanyszerelő beszerezheti az alapanyagokat is, a számlát meg TE állod.
Nehéznek tűnik, de egyszerű az egész. Ezért nem akarják vállalni. Nincs rajta pénz.
-
modflow
veterán
Ja és a vezeték burkolata, a kis műanyag/gumi cső eltűnt sajnos, így a por simán bele fog menni.
Ez a fehér:Ez mi, mit kell vennem ide, ami bírja a hőt is, mi a neve?
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
RandomName #15181 üzenetére
Még suliban tekercseltem motrot, transzformátort. Ott tanultuk nyersen. Itthon volt pár tekercselés, lakkal kiégetve rendesn, hogy szigeteljen. A csapágyakat is kicseréltük a motoroknál. Olyan lett mint az új. Itt is, gondolom, próbálták kihozni a legtöbbet az adott motorból. És egyszerűsítettek, bekötés, használat szempotjából is. A 70 éves vezetékeket, kapcsolót meg érdemes lecserélni, akár üzembiztonság szempontjából is.
-
modflow
veterán
-
-
RandomName
senior tag
válasz
modflow #15179 üzenetére
Én épültvillamossági szerelőként kb ugyanhülye vagyok a motorokhoz mint te. Amikor holnap bemész akkor teljes alázattal kérdezd meg, hogy WTF? Mert leadtad egy bekötési móddal, és kaptál valamit amit nem értesz.
Szerk.: 3 hete jártunk úgy, hogy egy megyeszékhely polgármesteri hivatalának a tetején volt egy elszívó ventillátor. Levágott vezetékkel, valaki bekötötte, majd valaki levágta róla a régi kábelt, a régi betápban nem volt villany, senki nem tudja honnan jön, csináljunk neki valamit. Adott volt a bekötés, kolléga a feladat szerint a tetőn lévő vízhűtő szekrényéből kábelezett neki, egyet, rakott egy kapcsolóórát, és egy éppen a táskájában lévő biztosítékot a darabszám miatt, és majd lecseréljük (nem történt meg az adott időablakban, de tényleg be volt tervezve) Három hetet bírt, mert valószínúleg azért verte el a régi védelmet, mert az előző ember felcserélte az üzemi tekercset, és a segédfázist, és ott még hegyes volt a védelem. Itt meg nem, és le is égett a segédfázis amiatt, hogy kolléga a látvány alapján kötötte vissza. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
modflow #15172 üzenetére
Ha úgy tekercselték volna meg mint a 3 fázisú motort, tehát 3 tekercs csoporttal, akkor lehet startoló kondenzátorral indítani. De ekkor is jó ha van az a kondenzátor a fáziseltolásra.
Egyébként ahogy lerajzolták NEKED, 30 uF (legalább), 250 V -os kondenzátort kell bekötni, ahogy rajzolták, 1 kapcsoló, ami megszakítja a fázist, és kész. Az 1 kW -os 1 fázisú motor indító kondenzátora 100 uF körül szokott lenni, ezt is használhatod, vagyis ez is megvan. Egyszerűbb mint volt. Nem kell az indító kondenzátor végett tartani a kapcsolót. A főkapcsoló is megvan. Csak össze kell kötni megfelelően, és kész. (Lehet, hogy 1 - 2 m vezetékre lesz szükséged, meg pár WAGO -ra. Így látatlanban.)
-
modflow
veterán
válasz
RandomName #15176 üzenetére
Ó, jó ezeket tudni, köszi.
Nem is gondoltam volna, hogy ilyet is lehet: "indítókondis helyett üzemi kondis"Akkor az enyém most üzemi kondis lett? Vagy ezt nem tudható?
Azt mondjátok már meg, hogy holnap amikor elmegyek az üzembe, miket kérdezzek meg?
1. Indító kondis, vagy üzemi kondis a működés?
2. Hány W-ra lett tekercselve?
3. Hogy kössem be?
4. ????
5. ????
6. .... -
baly81
aktív tag
válasz
Zsmester89 #15171 üzenetére
Ha időzítős, vagy smart (higro-, hőszabályozós, stb.) akkor már nem elég neki L, N vezető. Az időzítősökön pl. van egy LT csatlakozási pont is, ami a késleltetett kikapcsolásért felelős, ez az LT ág van billenőkapcsolóra kötve.
-
RandomName
senior tag
válasz
modflow #15174 üzenetére
Azt jelenti hogy sok esetben nem érhető el adatlap a motorhoz, és a teljesítmény alapján számolnak vissza a tekercseléshez. Ha ott olyan szám jön ki, ami nem fér bele a csévetestbe, akkor módosítanak, és azt rakják bele ami belefér, vagy más keresztmetszetet választanak, mint a gyári, emiatt +-20% szórás is előfordulhat. Másik lehetőség ami itt is felmerült, hogy látják, hogy van egy jó motorod, és indítókondis helyett üzemi kondisra tekerik, mert látják a belsejét. Ekkor meg erőt nyersz, de a régi vezérlést eldobod....
-
modflow
veterán
válasz
modflow #15174 üzenetére
Mivel darabokban van a gép, így az elektronikát viszonylag könnyen tudom mozgatni, elviszem a tekercselőhöz, hátha látja, úgy tud segíteni.
Jobban megnézve, megy itt össze vissza a kábel a kapcsolók között.
Nem tudom ebből látszik e valami, de készítettem egy videót. Ha fel tudom tölteni, becsatolom. -
modflow
veterán
válasz
csemberlen #15173 üzenetére
Nem, nemtudtam, hogy közel sem tudja az eredeti tulajdonságokat egy újratekercselt motor. Mit jelent ez?
Te hol nézed ezeket ? (ott a kettősszigetelésű jel is) -
-
modflow
veterán
válasz
baly81 #15170 üzenetére
"A korábbi betáp módosítás nélkül nem lesz jó!"
Ó bakker, ne már!Nem nagyon vállalta senki, hogy megjavítsa, mert hulladék, nem érdemes hozzányúlni.
Én szétszedtem darabokra, mindent fotózva, hogy össze tudjam rakni. De bakker most mihez kezdjek?
Én csak össze tudom rakni, amit szétszedtem, nem vagyok villanyszerelő. 😭
És tönkretenni se szeretném, nagyon drága volt a tekercselés. -
baly81
aktív tag
válasz
modflow #15169 üzenetére
Amit írsz régi 3 db vezetékre az tuti? Egyik nem a földelés?
A motor tekercskivezetés csatlakozótáblájánál nincs jelen a PE, max mellette egy csavarhely van kialakítva, ami a fém (vas, alu) motortesthez csatlakozik.Ezek tudatában (1 fázisú, 900W) is érvényes, hogy kell extra kondenzátor a régi indító kondenzátor elé?
Nem elé, helyére! A korábbi betáp módosítás nélkül nem lesz jó!
-
modflow
veterán
válasz
FBLLMAG #15168 üzenetére
Írtam anno, hogy ez egy Krisztus előtt 40-es évekbeli orosz körfűrész. Már az ősemberek is ezzel aprították a rőzsét, csak ők tűzzel hajtották meg 230V helyett. 🤣
A motor 1 fázisú, 900W-os volt.
Ezt tekercselték újra.Amit írsz régi 3 db vezetékre az tuti? Egyik nem a földelés?
Ezek tudatában (1 fázisú, 900W) is érvényes, hogy kell extra kondenzátor a régi indító kondenzátor elé? -
FBLLMAG
senior tag
válasz
modflow #15166 üzenetére
A réginél az a 3 kivezetés:
1., közös kivezetés a 2 tekercs csopertra
2., az egyik tekercs csoport kivezetése
3., a másik tekercs csoport kivezetéseHa már elindult az indító kondenzátor segítségével (ami a fáziseltolásért felelős), később már 1 fázissal is üzemelhet. De az kb máshogy volt tekercselve. Stabilabb ez, a +kondi végig használva. És csak 1 kapcsoló kell hozzá. Végig ott a fáziseltolás ammi jobban tekeri a motrot. 1 kW -os motor kb 32 uF -os kondit használ. Lehet az van nálad. Kicsit át kell kötni. Ennyi az egész.
-
modflow
veterán
válasz
FBLLMAG #15163 üzenetére
Várj már. Ebben indító kondenzátor van, a bekapcsoláskor addig nyoma kellett tartani egy gombot amig a motor a max. fordulatot el nem érte.
Szóval van egy bekapcsolás billenő kapcsoló, meg ez a nyomva tartom gomb, összesen kettő.Most létezik, hogy újratekercselés miatt még egy újabb kondenzátor kell vennem?
-
fgabor87
tag
Sziasztok. Ha egy mérőhelyre be van kötve 3x25 amper normál tarifa, és 3x25 amper B tarifa, akkor ezeket illik külön 10-es kábellel vinni a földelőszondáig, és mindkettőt rákötni, vagy egy ponton közösíthető, és onnan vihető egy darab 10-es vezetéken a szondához?
Nekem a két külön vezeték szimpatikusabb, csak a szondára rákötéssel vannak problémák. -
FBLLMAG
senior tag
válasz
modflow #15157 üzenetére
A 2 kék vezeték az egyik tekercs csoport 2 vége, a 2 fekete vezeték a másik tekercs csoport 2 vége. A föld meg ugye a test. A 2 tekercs csoporton fáziseltolást kell végrehajtani (erre a kondenzátor), hogy forogjon a motor. (Ez van lerajzolva.) A tekercsek kivezetései fontosak a műkődéshez (lényegében 2 kivezetés L - N). A föld a védelen. Ha a motor testén feszültség jelenne meg, ez levágja a biztosítékot. Ne TÉGED csiklandozzon meg az áram.
-
RandomName
senior tag
válasz
gorbep #15152 üzenetére
"Ő már látott elpukkant rendszert DEHN mögött is..."
Pár napja az egyik infoshow-n volt OBO előadás.
Obo azt mondta, hogy létezik besorolás a túlfeszültség okozta zavar mértékére, amire lehetne tervezni, de a berendezésgyártók nem vagy nem vizsgálják, vagy nem publikálják ezt az értéket. Így meg elég nehéz egy feladatra védelmet tervezni.
Simán el tud pukkanni bármi a túlfesz ellenére is, ha olyan osztályban van, amire nem lehet védelmet építeni. -
modflow
veterán
válasz
modflow #14224 üzenetére
Visszakaptam az újratekercselt motort, másodszor is, mert eltörték a házat és képesek voltak úgy visszaadni és meg ugye visszavittem.
Na most a gondom az, hogy eddig a motorból 3 db vezeték (piros, fekete, fehér) jött ki, gondolom nulla, fázis, föld.
A fűrészen 2 DB csatlakozó pont volt, ahonnan ezt a 3 kábelt lekötöttem.Most meg van a motoron 5 DB vezeték! (2 db kék, 2 db fekete, 1 db föld)
Lerajzokták, hogy kössem be, de nem vágom, ebből hogy lesz 2 kivezetés? Hisz mint írtam, én 2 db rögzítési pontról vettem le anno.
-
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #15152 üzenetére
Pontosan így látom én is, addig addig kérdezgettem ELMŰ-EON-osokat mire kinyögték hogy nincs is valójában ilyen előírás, hanem felsorolták a pontos villamos paraméter követelményeket.
Beszéltem a CITEL-es kapcsolattal, németországban az Ő jóval olcsóbb gyártmányaikkal szerel az EON komplett városokat.
Fejből mondta hogy melyik típus tudja ezeket, szal visszakérdezett hogy miért érdekel engem ez a dolog, ha egyszer csak DEHN vagy OBO-t szabad méretlen főelosztókba telepíteni.
Felvilágosítottam, hivatalos info, hogy jelenleg EON-nak csak a villamos paraméterek számítanak...megköszönte hogy forgalmat csináltam nekik. -
asdf_
veterán
CT-s fogyasztásmérő tud félremérni amiatt, hogy a gyűrűhöz (műanyag házához) hozzáér/közel megy hozzá egy vezeték, ami elmegy mellette?
-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #15150 üzenetére
Nyilvan nem csak ugy meg van kulonboztetve, hanem mas eszkozok is vannak benne, jellemzoen, de nem is ez a lenyege a kerdesnek, es azert annyival nem bonyolultabb, mint sejteted.
Arra meg mindig nem tertel ki, hogy mitol lenne extra kockazat. Miert biztonsagosabb szerinted az, ha egy fogyaszto sontoli a halozatot egy tulfeszlevezeto helyett? Semmivel sem jobb, sot a fogyasztoval veszelyesebb. Itt nem az a kerdes, hogy legyen-e atutes, mert az lesz, ha akarod, ha nem. A kerdes csak az, hogy milyen eszkozben es hol tortenjen meg.
Az, hogy a foldeloszondakat hogyan kell elosztani megint mas kerdes, nem is ertem minek kevered ide.
-
gorbep
senior tag
válasz
PROTRON #15150 üzenetére
Én nem értem ezt a csak a DEHN hype-ot... aranyárban forgalmaznak filléres alkatrészekből készült dolgokat.
Nektek van gyakorlati tapasztalatotok. A tanúsításokon kívül van előnye? Jobb a support? Káresemény esetén térítés?
Nekem ügynökük azzal jött, hogy csakis mindenből a DEHN! ... különben nem vállalnak felelősséget. Amikor kérdeztem pontosan milyen felelősséget vállalnak, akkor csak egy ilyen kamu marketing duma jött az együtt tanúsításról, meg az ISO/TÜV stb mozaikszavak halmozásáról...
Belsejük tanulmányozásánál nem tapasztaltam olyan eltérést, ami ezt a felsőbbrendűséget és a többszörös árat indokolná...
Szerencsére nincs sok tapasztalatom túlfeszültséget elszenvedett rendszerekről, így rátok támaszkodnék, hogy megéri e ezt a felárat. Kollégám igazságügyi szakértőként szintén szkeptikus, Ő már látott elpukkant rendszert DEHN mögött is...
Berendezésben panelen beépített T2-T3 szintnek megfelelő védelmek megvédték a berendezéseket, és itt 100-1000 Ft-os alkatrészekről meg beforrasztott olvadókról beszélünk. Ezen tapasztalataim alapján igen lehúzósnak érzem a 300 000 Ft-os DEHN árakat.
-
ECC82
újonc
válasz
gorbep #15131 üzenetére
MSZ 60364-7-701:2007
701.512.2 Külső hatások
A fixen beépített villamos szerkezetek minimum vedettsége a 2-es sávban IPX4 (ez a követelmény nem szükséges ott, ahova a zuhanyból valószínűleg nem jut közvetlen vízpermet)
701.512.4 Kapcsoló- és vezérlőkészülékek és szerelvényekmegengedett kapcsolók, szerelvények a 2-es sávban:
szerelvények a csatlakozóaljzatok kivételével,
SELV-PELV szerelvények, a tápjuk lehet a 2-es sávban,
EN61558-2-5 borotvatápegységek701.55 Fogyasztókészülékek
2-es sáv: egyéb fogyasztókra nincs korlátozás -
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15149 üzenetére
Mint írtam, ez ennél bonyolultabb, mert a T1 a T2 és T3 nem csak úgy meg van különböztetve, eltérő műszaki elvek alapján történik a túlfeszültség megfelelő kezelése...
Ahol villámárammal is számolni kell, ott nem 1 db dióda nagyságú elemen múlik az eszközök épsége...Ha csak úgy beraksz mindenhova T1+T2-őt, azzal igen is tudsz némi extra kockázatot okozni, anélkül hogy messzire vinnénk a beszélgetést, földelő hálózat esetén sem mind1 hogy hány helyen és milyen módon kötsz be szondát...hisz ahogy Te is tudod, az áram mindig arra halad amerre a legkönnyebb neki.
De ez már túl mutat ezen a forumon, ez az egész az erősáramon belül egy komplett külön szakterület, a legtöbb villanyász, de még sok mérnök sem szokott eléggé belemélyülni ahhoz hogy tényleg valós szakmai álláspontot tudjanak kimonodani, csak a nagy betűvel kiírt mondatokat ismételgetik amiket a 3 perces találkozókon hallottak a területi képviselőktől.PL hogy méretlen főelosztóba csak DEHN márkájú berendezést fogad el az EON.
Ez például jó ideje nem igaz(2014 és 2020 között valóban csak a DEHN kapott hivatalos engedélyt, mert tejelt a megfelelő vezetőnek, a többi cég amikor meghallotta hogy tejelni kell elvből nem fizettek), csak annyit ismételgették, hogy senki nem nézett utána hogy egyébként milyen villamos paramétereknek kell megfelelnie a bekerülő túlfesznek...mármint azon eszközök amiket ugyanaz az EON németországban tonna számra telepít méretlen oldalra. -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #15148 üzenetére
Ha semmi sem teljesül a fentiekből, akkor inkább csak T2-őt szabad beépíteni szakmailag
En ezzel kicsit sem tudok egyeterteni. Eleve a tulfeszultseg az igy is-ugy is megjelenik , a kerdes az, hogy az aram merre halad. Marpedig, ha a tulfesz nem egy vedelmi eszkozt er es zarja a kort, akkor csak bizhatsz abban, hogy nem egy fogyaszton lesz zarlat, ki tudja. Ez az sokkal rosszabb szituacio, mert azt meg annyira sem arra terveztek, hogy ekkora aramokat elviseljen.
Masfelol a tulfeszlevezeton atfolyo aram nem tud problemat okozni, mert ezek is biztositani kell, igy ha baj van, lemegy a megszakito.
Harmadreszt, a mukodesi kuszobfeszultsegek T3<T2<T1, igy, ha csak a T2 van a rendszerben azzal annyit ersz el, hogy az eg szet, mert nem akkora energiara van tervezve, mint a T1, ami kezelne a helyzetet. De az aram a T2-n keresztul zarodva ugyan ugy meglesz a lakaselosztoban, mintha lenne T1.Egy feleslegesen es biztositva(ez lakasban mindig igy van) elhelyezett T1 nem tud problemat okozni.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15146 üzenetére
A túlfeszültség levezetők helyzete társasház esetében nem ennyire egyszerű, nem mind1 az adott lakás kiselosztó elhelyezkedése, pl hogy középső emelet vagy tetőtéri, van-e klíma kültéri a tetőn kifejezetten erre az elosztóra kötve...etc...
Ha semmi sem teljesül a fentiekből, akkor inkább csak T2-őt szabad beépíteni szakmailag, mert különben olyan túlfeszültség típus értékek is áthaladhatnak a lakás kiselosztón keresztül amiknek csak a főelosztón szabadna...tehát a T1-et is tartalmazó T1+T2 kombi egységgel kis mértékben extra kockázatot vihet be az ember. Nem nagyot, de kis mértékűt...
-
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #15145 üzenetére
A saját kiselosztódban legalább T2-est kell beépíteni.
Tényleg egyszerűbb ha T1+T2-t építtetsz be a saját elosztódba, de jobb lenne ha a társasházi főelosztóban van T1, ennek villamos okai vannak.Ha 15 éve épült a társasház a közös képviselőnél kell legyen valamilyen papír a méretlen főelosztóval kapcsolatban, vagy ha van műszakisuk, akkor tudnia kell róla hogy van-e T1 vagy T1+T2 osztályú védelem beépítve.
Akkoriban a T1-et "B" nek, a T2-őt "C"-nek hívták, a kombi egységet épp ezért "B+C"-nek hívták.Ez egyébként a lakásbiztosításod szempontjából is releváns, szal mindenképp fel kéne venni vele a kapcsolatot.
-
tibbike01
őstag
-
PROTRON
addikt
válasz
tibbike01 #15136 üzenetére
+1 amellett hogy ugyanabban a dugaljban 180-al elforgatva is próbáld ki, mert lehet érzékeny arra hogy a dugaljban melyik érintkező a fázis és melyik a nulla. Olcsóbb típusnak tűnik. Sok típusban csak névleg van benne a "védelem" valójában nem ér sokat arra a célra amire kitalálták.
Mivel világít a protection ok, így elvileg a belső áramköri elem rendben kéne legyen.
Az jó hogy ha van lehetőséged munkahelyen is kipróbálni. -
gorbep
senior tag
válasz
tibbike01 #15135 üzenetére
PE - Protective Earth - Védőföld (Zöld-Sárga, de nem minden PE, ami Zöld-Sárga (pl védőösszekötő hálózat, aka. EPH))
Tx A túlfeszültség védelem szintjei:
TO - szikraköz, általában a hálózati engedélyes telepíti a csatlakozó főelosztóba..(Ha telepíti...)
T1- I: 60-100kA Takt<100ns (ez általában gázkisülési cső, vagy vákumozott)
T2- I: 12-20kA Takt<25ns (ez általában VDR ellenállás)
T3- I: 5kA 1ns<Takt<25ns (de akár 10ps is lehet) (ez általában gyors szupresszor dióda)Túlfeszültség esetén a legkisebb feszültségre érzékeny leggyorsabb szólal meg, a T3, de korlátozott a túlterhelés levezetésének nagysága és ideje, ha nem szólal meg (mert nincs ) T2 időben akkor kipukkan és utána már nem véd... És így sorban kapcsolnak be az egyre lassabb de egyre nagyobb túláramot levezetni képes szintek... a T0 akár már a direkt villámáram levezetésére is korlátozottan alkalmas...
-
SaGa59
őstag
válasz
tibbike01 #15138 üzenetére
Létezik rá mérési eljárás, de spéci műszerek nélkül, ugyan nem lehetetlen, de elég macerás. Diák koromban (‛70-es évek közepe) melóztam a zuglói Zsolnai csempegyárban, a villanyszerelők mellett egy hónapot nyári munkán egy haverommal (megtanultam falat vésni, dobozokat gipszelni, védőcsövet hajlítani homokkal töltve, egy fénycsőgyújtóval beindítani kb ötven armatúrát az alagsorban, elfűrészelt betápkábelt javítani, leégett kábelhálózatot cserélni, mikor az éjszakás összedöntötte az égetőkemence tartalmát és kirángatták a tűzforró csilléket az előtérbe, meg hasonló nyalánkságokat), ott használtam ilyen műszert. A csoportvezetőnk azért került korházba, mert az egyik kollega figyelmetlenségből még az előtt megnyomta a gombot, hogy a főnök ledöfte volna a mérőszondát a földbe és rajta keresztül zárult az áramkör. Azt meg nem mondom, mekkora feszt küldött át rajta, de nem volt szép látvány.
-
SaGa59
őstag
válasz
tibbike01 #15135 üzenetére
PE: védőföld. Ha minden konnktorban rossz, de korábban jó volt, lehet, hogy megszakadt valahol még a közös ágon. Vagy az eszköz hibás. Én elsőre kipróbálnám máshol is, ahol biztosan jó a védőföld.
Tx: Különféle túlfesz védelmi szintek. A T0 általában a szolgáltatónál van, ha van. A T1 a mérőóraszekrény közelében, a T2 a ház/lakás elosztójánál, a T3 az, ami a hosszabbítódban van. A számok túlfesz szinteket, kiugrási mértékeket takarnak, pontos értéket nem tudok, de a T0 a közvetlen villámcsapás eredménye, a T1 a közeli villámcsapás, de még a mérőóra előtt, a T2 a mérőóra és a kiselosztó közötti vezetékszakaszon, közeli villámcsapás miatt gerjedni tudó feszültséglöket. A T3 nagyjából pl az utcabeli, túlhúzott napelemes rendszerek, vagy egy hibás berendezés okozta túlfesz ellen jó (néhánytíz, száz V-os löket.. Ami ez utóbbinál nagyobb, ha nincs előtte T1 és T2, ami levezethetné, simán átmehet a T3 szintű védelmi eszközön a fogyaszóig. -
SUPREME7
őstag
Sziasztok, dobozolt ereszalj-on (lambéria) keresztül kellene átvinnem garázsba vezetéket, hogyan szokták ezt megoldani hivatalosan?
Találtam ilyen hosszított menetes tömszelencét, de ez elég ritka cucc, környékbeli villanyász boltokba nincs ilyen.
-
gorbep
senior tag
válasz
tibbike01 #15128 üzenetére
Vagy nincs PE, vagy szerelési hiba! Azonnal ellenőriztesd! Ez az új társasház?
Ezek általában (99%) csak T3-as védelmet tudnak. Ha előtte nincs (TO) T1 és T2 fokozat, akkor nagyon korlátozott védelmet biztosítanak csak.
Minimális eséllyel maga az elosztó a hibás, de az nagyon ritka...
-
gorbep
senior tag
Bocs, hogy beleszólok.... de a Zóna2-nél a megkötés nem az IP44 hanem az ÉV mód!!! III.A SELV vagy PELV azaz max 50V AC vagy 120V DC, és a megtáplálást a Zóna2-n kívülről kell megoldani... Egyedi gyártói tanúsítvánnyal lehet felmentés, pl 1-10mA készülékbe beépített AVK ( ilyennel akár Zóna1-ben is lehet is lehet, pl Jacuzzi), , de ezek egyedi tanúsítások alá esnek, és a készüléknek vagy van, és akkor beépíthető, vagy nincs és akkor tilos!
-
tibbike01
őstag
Túlfesz védős elosztónál nem kellene világítani a zöld lednek (grounding ok)?
Ezek a túlfesz védős elosztók amúgy ugyanazt tudják vagy kell figyelni valami spéci paraméterre, márkam..stb?
-
SaGa59
őstag
Gyakorló szerelő Urak!
A Legrand Valena Life rugós bekötése használható tömör alu vezetékhez is? Ha préselek rá érvéghüvelyt, be tudom elég mélyen tolni a megfelelő rögzítéshez? -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #15124 üzenetére
Koszi, sokat segitett. Lehet egyszerubb beadnom az igenyt 3x32-re a szomszedok elott es akkor meg en megnyerhetem a dolgot extra melo nelkul, ha meg nem, akkor hagyom amig kozos nem lesz a cel.
Erosaramot dipoztam, de igazabol gyengen dolgozok: beagy, ipari es orvosi merestechnika, regebben kis hajtasiranyitas.
Persze, a busz es a csillag 50Hz eseten parszaz km alatt es kello keresztmetszet eseten majdhogynem ugyanaz, de egy kapacitasbovites eseten nem mindegy mennyi vezeteket kell cserelni es milyen csovekben kell elferni.
-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0 #15123 üzenetére
Már világos.
Alapesetben ha pl sima utcai önálló családi ház lenne, akkor a meglévő vezetékezés teljesítmény terhelhetőségéig ha műszakilag megfelelő(biztonságos) elméletben nem kell felújítani. pl ha 2x10 alu szabadvezeték jön be, akkor 1x32A. Ha 4x10, akkor 3x20A... de mivel ma már 4x16-ot telepít mindenhol a szolgáltató a 3x32A-hez, azt már pl nem biztos hogy automatikusan megadják.Azonban az ilyen helyszíneken sokszor az 1x32A-hez is az MGT-ben megírják hogy "csatl.berend. tervjóváhagyás"-t kérnek, ami azt jelenti hogy terveztetni kell. Egyszerűen nem szeretik azokat a helyzeteket amikről nem tudják 100%-ig hogy a jelenlegi standardok szerint van kiépítve, ezért "ellenőrzést kérnek", rutinszerűen.
Ha anno úgy lett kialakítva hogy pl az eredetileg egy nagy telken belül van mondjuk egy magánút, ami kapuval van lezárva a telehatáron és az elágazó oszlop itt bent van, akkor ezt ma már nem engedélyezik, kötelezően megkövetelik hogy akár az 1x32A-ig is új szabványosítást követelnek meg, csak és kizárólag a telekhatárra telepítést fogadják el akkor is, ha emiatt 50-70 m új földkábelt kellene a házhoz kiépíteni...
De annyira ratyi az adatbázisuk, hogy pl Budai hegyvidéken szinte minden második méréshez tervezést kértek, mert azt sem tudják hogy anno ki húzta be a kábelt (akkor sem ha ELMŰ csinálta), nem hogy milyen típusú a vezetékezés.
Gondolom gyengeáramos vagy, ezért nevezed buszosnak.
Erősáramban az általad 2 különbözőnek írt típus, valójában ugyanaz.
Mind a két jelölést alkalmazzuk, ugyanarra a helyzetre, mert ennél a jelölésnél a vonal hoosszakkal nem jelöljük a távolságot, az másik fajta rajzi típus ahol számít. Tudom, a hobby elektronika totyikban is megkavarja ez az embereket. -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON #15122 üzenetére
Osztatlan Kozos Tulajdon, Hasznalati Megosztasi Szerzodes
Szoval egy kozos legkabellel jon le a hazhoz a vezetek, az szetagazik minden lakashoz(azt nem tudom, hogy buszos vagy csillagpontos, de szerintem elobbi) es ott van mindenkinek az egyeni mero a sajat hazan, kozos fomero nincs.
-
Reggie0
félisten
Kapacitásbővítéshez milyen esetben kell szabványosítani a mérőhelyet? OKT HMSZ-el, közös légkábel jön be.
-
lappy
őstag
válasz
Weaver #15112 üzenetére
Ha az első 1~ akkor ezek az árai ami a schneider oldalon vannak (de ettől olcsóbban is kaphatóak) és kérdés tudsz-e adni számlát róla ha nem akkor kb 40% a reális ár
IC ipari kivitel ACTI9 sorozat 60 és 120 a zárlati szilárdságra utal a C pedig a karakterisztika
IC60N C 10A - 2500 Ft A9F04110
IC60N C 32A - 3300 Ft A9F04132
IC60N C 63A - 7100 Ft A9F04163
C120N C 80A - 117600 Ft A9N18372 -
Weaver
senior tag
van nálam pár darab schneider kismegszakító. pontos típus:
IC60N C 10A
IC60N C 32A
IC60N C 63A
C120N C 80Aaz ampert az vágom, de a többi jelölés mit takar? nagyjából az árukat szeretném belőni.
-
BB9000
senior tag
Fürdőszobai ventilátorban ilyenre gondoltál? Dalap 125 ELIS fürdőszobai ventilátor emelt teljesítménnyel és visszacsapó szeleppel, Ø 125 mm
-
PROTRON
addikt
1.:
főzőlap rész is van vagy csak sütő?
Főzőlapnak nagyobb szokott lenni alapból a teljesítménye mint 1x16A, ezért kérdezem, mert ha kombinált tűzhely, sokféle megoldás van.Ha pl gáz főzőlap de elektromos sütő, akkor a 4-es vezeték végére egy dugalj is jó megoldás a garancia helyzetek elkerülésére, csak figyeljetek hogy hozzáférhető legyen, mert találkoztam már olyan sütő mögötti dugaljjal aminél 1 évtized alatt annyi zsír és egyéb szennyeződés került bele, hogy a nulla érintkező és a föld között szó szerint egy zöld folyosónyi korroodált sáv keletkezett és nem engedte felkapcsolni az ÁVK-t.
Ha a betáp kábelvég elég hosszú, akkor eleve IP44 lengő "dugalj védő ház"-ba raknám a lengő dugaljat és úgy dugnám be, hogy berakom mellette a konyhaszekrény aljába hozzáférhetően.
Ha olyan tűzhely hogy elektromos főzőlappal együtt elég neki 1x16A dugvilla:
Akkor szintén a fenti eset.Ha olyan tűzhely hogy elektromos főzőlap és utána nézve nem elég neki az 1x16A dugvilla, tehát tervezői balfa,..ág hogy rá van szerelve:
-a garancia lapra fel kell írni hogy a gyári dugvilla levágásra került és villanyszerelői pecséttel ellátva kell a fix bekötést szabvány szerinti kivitelezését leigazolni.
Különben pl electrolux gyártó szevíz hivatalos válaszlevele szerint még azokra az alkatrészekre is ugrik a garanciájuk, amiknek semmi közük semmihez... -
lappy
őstag
felújítás során felmerült egy pár kérdés:
1. tűzhelyhez 4-es vezeték lett (1~ van) kihúzva -ilyenkor milyen módon lehet csatlakozni a tűzhelyhez? a tűzhely csatlakozó dugvillás - le lehet ezt vágni garancia vesztés nélkül? mert ha igen akkor van tűzhelycsatlakozó és kész
de ha nem akkor milyen szerelvény képes ekkora keresztmetszetet fogadni
2. Fürdőszoba 2 zóna esetén tudtok ajánlani olyan ventilátort ami ebbe a sávba tehető
Köszönöm -
tibbike01
őstag
válasz
Zsmester89 #15103 üzenetére
A fix tápkábelre megoldás, hogy csinálsz a tv mögé egy konnektort, vagy egy lengő dugaljt, amibe be tudod dúgni a tv-t és akkor a tápkábelt nem kell végigszenvedned a csatornában.
De igen, szomorú, hogy fix tápkábellel csinálják a tv-ket. Én is kinlódtam vele.
-
válasz
szabifotos #15102 üzenetére
MÜ II-es tokos védőcsőre keress rá, az ilyen kültéri szerelésnél szerintem jobb és ugyanúgy festhető. Hozzávaló bilincs (számolj legalább 50 cm-enként egyet) de ha valamiért Te kábelcsatornához ragaszkodsz, azzal sincs semmi gond.
A szerelvényekből a dugaljnak min. ip44-es csapófedelesnek kell lennie.
Én MBCU kábellal szerelném és min. 85x85 falon kívüli kötődoboz is kellhet. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Előtető alá, ahol fa gerendás a szerkezet (remélem érthetően írom), milyen világítás+ dugalj megoldást javasoltok utólagos megoldásként?
Én arra gondoltam, hogy egy közeli kötésből hoznék áramot és fehér kábelcsatornában mennének a vezetékek, amit le is lehetne festeni az eredeti színre.
Lejönne közepén egy kapcsoló+dugaljhoz. Világításnak talán valami led fénycső szerű lenne jó, mert az hosszabb és nem egy pontból érkezik a fény. (Viszonylag nagy terasz)Van valakinek bármilyen ötlete? Hátha nem jut eszembe valami kreatív megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen routert?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Jogász topic
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung LCD és LED TV-k
- Mire jó a mild hibrid?
- Milyen TV-t vegyek?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A54 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 3 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf 17 FX707 Gamer laptop! I7 13700H / 32GB / RTX 4060 / 240HZ 17Col kijelző!
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest