Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
tyielow
aktív tag
válasz
PROTRON #16273 üzenetére
Múltkor ti világosítottatok fel engem itt.
Megvitattam kollégával hogy igenis ez a helyes eljárás. Talán egy szaros világítási körön meg egyéb helyen nem izgat, de amúgy azóta én is visszacsípem és alaposan szemügyre veszem a wago lemezkéit. A gagyi koppintások első kihúzás után eldeformálódnak, a wago szerencsére tartósabb egy ilyen manőver után is. -
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen #16272 üzenetére
persze ha már lúd, legyen kövér, zsugorcsőbe a végén az egészet nemde? azért a trollkodásnak is va határa...vagy nem, kitudja
-
csemberlen
őstag
válasz
bluemirage #16271 üzenetére
De azért előtte pillanatragasztó, és a szigszalag után kötegeló is kell.
-
válasz
Szirtimorc #16270 üzenetére
+1
. Olcsóbb, gyorsabb, kisebb.
Ezért van sok elektromos kötőelem, hogy minden helyzetre meglegyen a legjobb megoldás.Illetve magamat idézve #10723-as hsz-ből, csak vonatkozó részt kopizva'.
Korábban írtam, hogy azaz öreg aki mellett még fiatalon szerelgettem... volt néhány bónája. Egyébként meg kinek nem... Pl. a csatos wago füleit is leszigszalagozta, hogy vissza ne nyíljanak... (...)
Ezek apró bónák nem sokat érnek... de én már csak megszokásból is leragasztom a Wago-kat narancssárga szig.szalaggal (...)
-
SaGa59
őstag
válasz
baly81 #16263 üzenetére
Ha már „csoki”, akkor a lemezest javasolt használni alu vezetékhez, ott kisebb az esély az elnyírásnak. Vagy persze az érvéghüvelyt a tömör aluvezeték végére verzió, de ha valakinek van érvéghüvelyező szerszáma és az ilyen esetben szükséges szigeteletlen érvéghüvelye (vagy tudja, hogy lehet letolni a szigetelő harangot a szigeteltről, mert az alu vezeték burkolata abba nem megy bele), az valószínűleg tisztában van az alu vezeték korlátaival és szerelhetőségével is.
-
biker
nagyúr
válasz
PROTRON #16266 üzenetére
Én azért preferálom a csatos wagot, mert
- alu vezeték közelébe eleve nem nagyon kerülök, nem panelozunk, nem ez a piacunk ugye, a töltőszerelésekhez minden esetben réz, ha valahol alu van, megy sorkapocsba onnan réz.
- a csatos ha van, az jó mindenhez, a bedugós a sodortra nem jó
- én nem szeretem a bedugósat azért sem, mert ha kihúzod a vezetéket forgatva belőle, akkor látom rajta a felületi sérülést, és inkább újravágom és blankolom, nem dugom vissza.de ízlések és pofonok
-
FBLLMAG
senior tag
Hogy - hogy, ezt kapni, azt kapni. Van amikor ilyen, van amikor olyan wago a jobb választás. Meg lehet rendelni az eladónál ha nincs pont olyan. Az OBI -ban meg rengeteg fajta van kitéve a falon. Lehet tapizni is, ha muszály, ha olyan fétise van valakinek.
Kapcsoló alá, ha több kötés is megy, biztos nem csatisat rakok, hanem a vékonyabb, apróbb benyomósat. A háznál a merev vezetékkel gyorsabb dolgozni. Ezt benyomni egyszerű, gyors. Nem kell csavarozgatni. 100 konnektor + 100 kapcsoló esetében ez már idő éa a csuklót is kíméli. Nem lazul meg magától.
A sodrott vezetékhez, ha szét szeretném szedni később, na akkor jobban tetszik a ráhajtós csatis. Az "összesodrom a vezetéket, és leszigetelem" világ, remélem, eltűnt. Az alu vezetékkel csak a probléma van, ha nem föld alá megy (oda még mindig az egyik legjobb választás, szerintem).
Az ilyen dugóvég szerelésektől felál a szőr a hátamon. Barkácsboltban, villanyszerelő boltokban fillérekért kapni dugaszoló végeket minden színben, anyagban, fajtában. Multi - tool segítségével is percek alatt összeszerelhető, akár a kert közepén is.
-
PROTRON
addikt
válasz
baly81 #16263 üzenetére
A villanyszerelő boltok 90%-ban kapni bedugós wago-t, a boltok 80%-ban pedig a másik hszemben írt 224-est.
Ha ismerőseid akik házibarkáccsal is foglalkoznak és a 90%-uk csak a csatos wago-t ismeri, az az Ő hibájuk, az én ismerősi környezetemben akik nem laikusok azok értik hogy olcsóbb merev vezetékhez nem csatost használni. Ezért a boltok tartják a badugóst.
De a panel lakások miatt a csillárkapcsot is kapni ha nem is mindenhol de elég helyen.
Rengetegszer amikor voltam boltban hallottam is ahogy így hivatkoznak vásárláskor és meg is kapják.Mint írtam a legdrágább boltban kerül 1600 hufba a paszta, de jobb helyeken, olyanokon is ahol lakosságot is kiszolgálni 1000 huf alatt is be lehet szerezni.
Szal jó hogy beidézed a csatos wago-val kapcsolatos tiltást, de nem kell úgy csinálni mint ha semmi másra nem találnának rá az emberek ha megfelelő iránymutatást kapnak.
Na igen, teljes lakás javításához az a típus jobb opció, valóban.
-
Reggie0
félisten
válasz
baly81 #16264 üzenetére
Nem csak ez a wago van. A szurke ivelt, narancssarga kallantyus kell neked aluhoz, az a 222-es szeria.
Az ezer forintos pasztat csak a hulye nem veszi meg, egy lakastuz sokkal dragabb.
De komolyan, aki 2000 forintot akar sporolni a lakasan a biztonsag elleneben, az inkabb koltozzon aram nelkuli barlangba.
-
baly81
aktív tag
válasz
PROTRON #16260 üzenetére
Tisztelettel, reagálnék...
Nem az én környezetemben lévő kereskedelmeket vettem alapul.A Wago a köznyelvben mi? Szinte minden -laikus- ember számára a csatos, füles gyorsrögzítéses sorkapocs. Hiába van a csak bedugós is wago márkában, azt kevesebb üzletben tartják. És ha már tényleg a környezetemben lévő embereket veszem alapul 10-ből 9 még csak nem is látta a bedugósat. Mit veszel a boltban? A csatos 221-est, ami, -ha jól tudom- még a pasztázás ellenére sem használhatók aluval. Lehet én tudom rosszul, akkor megkövezem magam!
Írtad a csavaros sorkapoccsal elnyírt vezetéket, bár jeleztem, hogy az alura rakjon érvéghüvelyt. Ezt kihagytad, pedig akkor jóval nagyobb szorítóerőt elvisel...
Az hogy gyakorlatlanul, vagy akár 100 év gyakorlattal a háta mögött ki milyen hibákat véthet, pl. a csavar meghúzási nyomatékát, ha leírom sem tudom/tudjuk fórumon átadni, azt érezni kell. Szerintem a megrovásod nem érvényes!A többezer Forint szerintem nem támadható, nem jön ki egy ezresből, csak kettőből, -mi -az én matekom szerint-, több ezres kiadás...
Én nem látom a tévedéseimet. De ha Te így gondolod elfogadom.
-
PROTRON
addikt
A falból kijövő betápra egy OBO dobozt, vagy tömszelencés komolyabb IP65-ös dobozt ha nem gond a kicsit drágább de biztosabb megolddás.
A dobozban meg wago 224-101 -es típus, 85-150 huf között mozog darabja.
Alu pasztával, érvéghüvely nélkül, mivel ennek az az oldala amit az elemi szálas vezetékhez találtak ki, direkt úgy írja hogy nem érvégezett vezetékhez van.gyártói weblap [link] - kapcsolódó termékeknél nem csak hogy fel van sorolva az alupaszta, de ha átmegyek az alupasztára és annak a weblapon rámegyek a "tudás" részen a kezelésre, pont végigvan rajzolva a 224-101-el való használat mint példa...
De van persze más gyártónak is ilyen, "csillár" vagy "világítási" kapocsnéven.
-
PROTRON
addikt
válasz
baly81 #16254 üzenetére
1 hsz, 3 mondatában csak 2 tévedés....
Először is a kollega azt kérdezte hogy melyik megoldás a jó, nem azt hogy a Te szomszédságodban lévő boltban mit kapni.
A válasz tehát a kérdésre hogy mind a két megoldás műszakilag jó és az alu vezeték miatt valójában mind a két megoldás karbantartás igényes, ha nem is havonta, de azért évente illik ellenőrizni.
Hogy melyik milyen árérték arányt képvisel? Az nagymértékben függ attól hogy aki elvégzi a szerelést, milyen minőségű szagember. Nem hiszem hogy valóban azt gondolod hogy túlzok amikor azt írom, kezdő szerelő csokiban simán elképzelhető hogy a csokiban a csavar becsavarásakor észre sem veszi, de véletlen elnyalja az alu vezetéket...ez nem egyenlő azzal hogy blankoláskor véletlen elvékonyítva a vezetéket, mert az másfajta kezdő hiba, a kettő nem egyenlő, azért mert a blankolást nem szúrja el még a csokit elszúrhatja...
De ez csak kitekintő volt.Szóval a "több ezer forintos alupaszta" meg a "legtöbbször nem az kapható" felállást azért árnyalni kéne, mert az egyik legdrágább boltban is csak 1700 huf: [link] céges kedvezmény nélkül. De így ismerősöknek is segíteni tud, meg ahol van 3 db alu-s kötés, ott lehet több is.
És már ne is haragudj, de azt írni hogy a legtöbb boltban nem kapható az egyik legalapabb wago típus amibe alupasztával alu vezetéket is szabad bedugni, azt még sincs kedvem kommentálni...
És akkor még a csillár wago típusról még nem is beszéltünk, aminek egyik oldala billentyűs az elemi szálas vezetékhez, másik oldala bedugós így közvetlen toldáshoz elegánsabb is és bele lehet nyomni a pasztát. Sőt van belőle olyan amivel 2 db 1,5-ös elmenő aluhoz tudsz hozni 1 db betápot ugyanolyan kis méretben.
-
biker
nagyúr
-
baly81
aktív tag
Ha van felesleges 8 percetek!
Hogyan javíts tápkábelt! -
baly81
aktív tag
válasz
tibbike01 #16249 üzenetére
Azt, hogy milyen motor kerül bele, a legtöbb esetben a redőny gyártója fogja eldönteni. Némelyikkel meg tudod beszélni, hogy márpedig neked ezzel, vagy azzal szerelje, de arra még legalább 'sokpénzt el fognak kérni. Sok esetben garanciát sem fog adni a termékére, ha visszavezethető a motorra. Márpedig legtöbb esetben az okozza az anomáliákat.
Én inkább maradnék egy Somfy (pl az Ilmo jó széria), vagy Anlux (Antal és Antal Kft.) motornál... De te tudod. -
tibbike01
őstag
válasz
baly81 #16248 üzenetére
Igen, mindenképp BiDi-set akarok.
Amúgy ez tetszene: Zigbee Tuya okosredőnymotor, amiben minden benne van egyszerre.Nekem a zigbee-tuya amúgy is ideális lenne.
-
baly81
aktív tag
válasz
tibbike01 #16247 üzenetére
Egy tipp:
A telefonos app sem zárja még ki, hogy sima rádiós vagy BiDi-s motorral készüljön a redőnyöd, mert mindkettőt rá lehet oktatni. Ha még nincs megrendelve, akkor a BiDi-s motorral kérd (nem sokkal drágább). A kétirányú kommunikáció hiánya nélkül kissé butának fog tűnni az appban a redőnykezelés, és azt sem látod, hogy épp milyen állásban van a palást. -
baly81
aktív tag
válasz
tibbike01 #16244 üzenetére
Erről nem volt már itt szó?
Bennem már az is felmerült, hogy minek vittek ki öterest a motorhoz? Milyen redőnyöd lesz? Kapcsolós, rádiós? Sima végállásos, vagy BiDi-s?
Egyébként várd meg a redőnyöst vele, és kérd meg, hogy amikor bekötötte, akkor ne kettes wago-val, hanem hármassal kösse össze neked a vezetékeket (kiállás-motor). És a redőnytok felső sarkát a bekötés felől fúrja meg (át) neked, a nyílászáróddal együtt és egy három eres dupla szigetelésű 0,75-ös vezetéket húzzatok bele aminek a végét csatlakoztassa a wagokhoz.
Igaz az átfúrást is csak leengedett palástnál tudja megcsinálni, de megoldható.A rádiós motoroknak egyébként csak 3 ér kell, A BiDi-sen szokott több lenni de az csak oktatáshoz kell. Ha valóban öteres a kiállásod és rádiós motorod lesz, akkor a maradék kettőt be tudod húzni a lakásba és a kapcsolószekrénynél bekötöd megfelelő színjelöléssel (betekered) a sorkapocsba (N), illetve rákötsz a redőny MCB-re (L). De így nem lesz PE...
-
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #16243 üzenetére
Jogos, köszönöm.
-
PROTRON
addikt
válasz
Borisz76 #16228 üzenetére
Hát ha a villanyász jól csinálta a dolgát, akkor valóban a második, csokizott vezetékezést szánhatta a világításnak.
Én azt gondolom hogy ha ott van a dobozban, lehet szándékosan nincs bekötve, nehogy véletlen kiadd a feszt.A 2 eres vezeték, ha tényleg a kapunál van, akkor arra szánhatta a kapuvezérlő záró kontaktját. De ugye még nincs kapuvezérlőd, így nincs semmi ami összezárja ezt az érintkezőt.
Egyik lehetőség hogy a 230V fix tápodra itt ahol minden vezeték megérkezik, olyan mozgásérzékelőt kötni, ami az átmenő vezetéket relézi és nem a saját fázisát küldi ki a kimeneten. Tehát van betáp fázisa, betáp nullája, beérkező vezérlő jel és kapcsolt vezérlő jel. (Az olcsóbb típusok betáp nulla, majd a betáp fázis-ból csinálnak kimenet fázist.)
Ezzel összetudod zárni a 2 vezetéket, amikor táncikálsz előtte.
A legtöbb mozgásérzékelőben van perc állítási lehetőség.
A legtöbb mozgásérzékelőben van "alkony" érzékenység állítás, hogy 20-50-100 luxnál kapcsoljon, vagy nappali fényben is.Tehát a 2 vezérlő szálad össze van zárva itt kint a mozgásérzékelő által, azaz átadja pl a "nullát".
Bent akkor kell egy kontaktor, ami a bezárt nullára felkapcsol és kiadja az áramot a másik, világítási tápkábelre.Még annyi, hogy mielőtt ez a vezérlő vezeték visszaérkezne az elosztóba és bekötnéd a kontaktor vezérlő bemenetére, megkéne toldani és keresztül kéne vezetni azon a 3 állású kapcsolón, aminek a Fix fel - off - automata üzemet szánod.
Az egyik bemenetére kötöd a megtoldott kapu vezérlő jeledet, míg a másik bemenetére ugyanazt az indító jelet amiről kimegy a kapuhoz a 2 eres vezérlés, tehát hogy azonos potenciált kapcsolj. És ebből a 3 állású kapcsolóból a kimenetet kötöd rá a kontaktor vezérlő bemenetére. -
PROTRON
addikt
válasz
gorbep #16230 üzenetére
A szabványosított, szabadonálló "geyer" típusú mérőhelyekben van gyárilag "mért fogyasztói főelosztó" pont azért, mert sokszor építkezés közben kerül le a szabványos mérőhely és még messze van mire be tudják húzni a mért fővezetéket a mért lakáseloszóig.
A legtöbb típusban csak sima fővezsorkapcsok vannak, amivel már betűszerint teljesítették a szabvány előírást.
Az induló kábel zárlatvédelmét betűszerint a mérőóránál lévő áramszolgáltatói kmsz-ek látják el, ahogy az MSZ447 előírásával összhangban az első túláramvédelmi szervnek is elégséges, az 1 db fogyasztóval rendelkező ingatlan esetén nem kötelező a szolgáltatói kmsz után újabb "első túláramvédelmet" beépíteni.Persze vannak egyéb előírások is, amiket ez a szabály nem ír felül, de erre szoktak hivatkozni.
Pl elmenő, hosszabb kábel esetén illene ahogy írod kábel paramétereihez megválasztani zárlat és túláramvédelmet, de hát cowboyoknak beszélhetek...
-
PROTRON
addikt
Ez a bedugós wago koppintása, youtubeon van fent videó hogy mennyire kell jobbra balra tekergetni miközben húzod kifele belőle a vezetéket.
De ha ezt le kellett írni, lehet jobb is lenne ha gyakorlottabb embert keresnél a környezetedben a szereléshez, de legalább biztosan Ne egyedül csináld.
Pl amikor sikerrel kihúzol egy vezetéket, a tekergetés hatására a többi is kicsit kimozdul amit ha nem orvosolsz és lökdösöd Őket vissza, akkor hosszú távon lehet komolyabb kontakt hiba is... -
Az alábbi elosztódobozból szeretnék egy új kábelt kivezetni, amiből aztán egy konnektort csinálnék.
A problémám, hogy a vezeték összekötők látszólag nem bonthatóak. Nincs semmiféle kapocs, vagy csavar, amivel a már bedugott kábeleket ki lehetne húzni. Így nem tudom, hogy újat hogyan tudok bele rögzíteni.
Hely az lenne, mert 3-as összekötők és jelenleg 2 van bedugva.Milyen összekötők lehetnek ezek és hogyan tudok bele új vezetéket dugni? A levágás és WAGO-ra cserélés nem opció sajnos.
Kema Keur a márkája, és talán Ref 278-108 a típusa, de nem sokat találtam erről.
2009 körüli szerelés. -
gorbep
senior tag
válasz
PROTRON #16217 üzenetére
Ne vedd kötekedésnek, de pont a Te feltételezésed tankönyvi, hogy azt hiszed egy direkt villámcsapásnál az EPH ekvipotenciális.... sajnos nem az...
Ha az a párszázezer amper ott megindul, és megy mindenen is át a föld felé... részben az EPH gerincen, meg leágazó EPH vezetékeken, csöveken stb...
Simán lehet, hogy a szomszédod is veszélyben van, ha valamit ép fog, ami szabályosan EPH-zva van...
De elfogadom, hogy ez az előírás... a felülvizsgáló meg szolgaian követi... persze értem, egy direkt villámcsapásnál nem veszik elő, abba bármilyen következmény (legálisan) belefér... a PEN szakadás valószínűsége nagyobb...
-
4D4M
senior tag
válasz
Borisz76 #16232 üzenetére
mondjuk 5 perc késleltetéssel
~
Azért kérdezem, mert akkor legalább 1 külön eszköz kell a kapunyitasra kapcsolt vilagitasra, mint a kapcsolóval való mukodtetesre.A 2 eres "vezérlő" szálra gondolsz ?
~
Mobilon futottam át csak, de csak ilyen vezetékeket láttam.Ezen , hogyan tudnék javítani ?
Zártabb doboz
~
A doboz még csakcsak, de tomszelencékkel kellene fogadniuk a kábeleket, amiknek ugye van még egy külső kopenyszigetelesuk, amire rá tud zárni a tömszelence gumija. -
Borisz76
nagyúr
Szia !
A kapunyitasra felkapcsolodo lámpákat mi kapcsolja ki?
Vagy a kapunyitó ...becsukódás után vagy időzítő ...mondjuk 5 perc késleltetéssel.A behuzott H05V-U vezetékek nem igazán alkalmasak kültéri használatra így szimpla szigeteléssel főleg, amiből 5-10 év múlva lehetnek majd rejtélyes fi relé leoldasok
A 2 eres "vezérlő" szálra gondolsz ?IP védelem se igazán van.
Ezen , hogyan tudnék javítani ?
Zártabb doboz ?
Esetleg más komolyabb megoldás ? -
4D4M
senior tag
válasz
Borisz76 #16228 üzenetére
A legegyszerubben és olcsóbban shelly relekkel lehet megoldani ilyen alapszintű okosságokat.
A kapunyitasra felkapcsolodo lámpákat mi kapcsolja ki?
A behuzott H05V-U vezetékek nem igazán alkalmasak kültéri használatra így szimpla szigeteléssel főleg, amiből 5-10 év múlva lehetnek majd rejtélyes fi relé leoldasok. IP védelem se igazán van. -
gorbep
senior tag
Szabványosítás megtörtént, a mérőhely és a lakáselosztó között kb. 7-10 méter.
A szabványosítás megtörténte nem ér véget a villanyóránál, a regszerelő feladata az óráról a főelosztóig elállni 5x (3x) 10 mm2 MKH-val, és ha ott nincs még semmi, akkor egy AVK-t is felszerelni... és onnantól jöhet a villanyszerelőd szerelni...
Az órádból tuti 10-es MKH jön ki, az hol ér véget? Annak hiányában a hálózati engedélyes tuti nem vette volna át és plombálta volna le... vagy van ott valahol egy fővezetéki sorkapocs? A lakáselosztóig menő vezetéked túlterhelés és zárlatvédelmét mi látja el? ... csak a szolgáltatói megszakitód? Áram értékek, vezeték keresztmetszetek milyenek?
-
tibbike01
őstag
Sziasztok!
Most épülő lakásunkban a redőnyeink direktben fognak kapni 230v-ot. Most ugye ott lóg kívülől a nagy (padlótól plafonig érő) ablak jobb felső sarkánál az 5ér.
Hogyan tudnám "megcsapolni", hogy belülre is kerüljön belőle (az ablak belső sarkába is) mivel led szalagot akarok végighúzni a karnis vonalában.Fúrjak vissza a falban (kb 10cm rész van) és vezessek vissza a vezetékből?
Vezetékkeresővel kellene megtalálni és kibontani/vésni a falat azon a helyen?Csinált már valaki ilyet? Zöldfülü vagyok a témában, ha szakembert tudtok ajánlani, az is jó! Bp 13 kerületről van szó.
-
Borisz76
nagyúr
Sziasztok !
Évekkel ezelőtt vásárolt Kádár kocka ház.
Vásárlás után a villamos hálózat szabványosítva.
3*15 A-ről 3*20-ra lett bővítve és a teljes belső hálózat át lett kábelezve. Mindenhol tömör rézvezetékek.
Világításhoz 1.5 nm-s , konnektorokhoz 2.5 nm-s.
Rengeteg Symolen cső fut a házban szanaszét az aljzatbetonban.
Annó mondtam a villanyszerelőnek, hogy tervezek majd idővel elektromos kaput és világítást
( kandellábereket , összesen 8 db van ) az udvaron.
[kép]
A kandelláberek között pedig lenne vagy 2 db külső konnektor is....ha mondjuk kedvem támadna az autót kiporszívózni.
[kép]Több résztvevő : [kép] [kép]
De ....mondtam neki , hogy úgy szeretném a vezérlést , hogy :
- Hazajövök fényes nappal , nyílik a kapu , lámpa ne világítson.
- Hazajövök este , nyílik a kapu és a lámpák is kapcsoljanak fel.
- A teraszon lévő kapcsolóval pedig én is tudjam ki/be kapcsolni a kandelláberek világítását.
- A konnektorokban pedig folyamatosan legyen áram.
Elviekben előkészült a kábelezéssel de azt mondta, hogy ha meglesz az elektromos kapu és a vezérlése, akkor kell még pár dolgot venni ( szürkületkapcsolót és talán még mást is.... ).
Elektromos kapu még nincs de a kandellábereket és a 2 db konnektort szeretném beüzemelni.Nagy vonalakban ennyi.
Pár kép a helyszínről és a meglévő dolgokról :
Villanyóra szekrény a 3 db "fő" kismegszakítóval, kint a ház falán :
[kép]
Innen a mért fővezeték bemegy a házba az előszobába a kismegszakítós "dobozba" : [kép] Sajnos nincs feliratozva.....ez az én saram.
A nagykapu mellett a kerítés beton alapjára rögzítve a doboz :
[kép] [kép] [kép]
Ide fut be 3 dolog is.
1. Föld , nulla , fázis ( Vagó-val a végén , áram van benne ! )
2. Föld , nulla , fázis ( Csokiban végződik , nincs benne áram ! )
Sajnos ez....nem tudom, hogy hová van kötve....HA egyáltalán be van kötve valahol a kismegszakítós dobozban !
3. 2 erű " vezérlőszál vége....ami a teraszon lévő kapcsolótol jön :
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]Sajnos a kivitelezőt nem érem el már....
Viszont nem ijedek meg az áramtól sem.
A melléképületem villamos hálózatát magam készítettem....
Jó ....az mondjuk "csak" 4 db villanykapcsoló + lámpák és 12 db konnektor + 7 db kismegszakító + Fi relés megoldás volt....
Azaz az alap dolgok mennek.
Mit kellene vennem, hogy a váltókapcsolórol tudjam üzemeltetni a kandellábereket ?
A jelenlegi "Vagó-s" végű vezetékekre rá tudom kötni a konnektorokat ( sorba vannak fűzve ) ....ez tiszta sor....lesz benne áram.
Viszont a kandellábereket szeretném kapcsolni a teraszról.
Mivel nincs még elektromops kapu ezért az alkonykapcsoló sem fontos....de lehet jobban járok ha azt is megveszem mostanában.Ha van is ötletetek, akkor kérném hasonlóan részletesen leírni , hogy mit vegyek és hovvá kössem be mert úgy nekem is könnyebb a dolgom !
Köszönöm előre is az észrevételeket és a tanácsokat !Remélem minden szükséges infó megvan a megoldáshoz
Köszönettel : József -
biker
nagyúr
válasz
Szirtimorc #16184 üzenetére
Szirtimorc és Protron: megjött a jószág, nem kis pakk lett. Egyelőre csak a mérőzsinórokkal próbáltam, jól állítható, 3 jelszint van, meg a vevőn még érzékenység beállítás, állítólag a doboza szerint max 2,5m de a magyar leírás szerint 1m, majd az eredetit elolvasom mit ír.
A doboz mellett egy A/4 lap a méretarány elképzeléséhezhamarosan éles teszt
-
4D4M
senior tag
válasz
csemberlen #16222 üzenetére
A nagy kiterjedesu fémszerkezet fogalmát ettől függetlenül még kimeríti.
-
Comes
tag
válasz
PROTRON #16219 üzenetére
Gondolatban történt meg a behúzás, viszont mindent előkészítettünk a behúzáshoz.
Szerény véleményem szerint is -laikusként- jobbnak ítélem a nagyobb keresztmetszetet. Szval, nagyobb keresztmetszetű lesz behúzva
Szabványosítás megtörtént, a mérőhely és a lakáselosztó között kb. 7-10 méter.
Családi ház, parkos övezet (4x16mm2 légkàbel lett behúzva -régi cseréje miatt- az oszlop és a mérőhely között).
A lakáselosztó egy 24 modulos Schneider egység, ebbe lenne kialakítva minden (első körben a konyha, majd utána az egész ház vezetékeinek kicserélése).
A kismegszakítókkal kapcsolatos kérdésem: a kialakított 3 fázis határozza meg a megszakítók pólusszámát, avagy az adott kismegszakítóra kötött áramkörök? (Bocsi, ha furán tettem fel a kérdést, próbálok “tanulni” és átlátni a dolgokat. Természetesen, nem én fogom kivitelezni, hanem szakember - Én az anyagokat szeretném beszerezni hozzá-)
Továbbá, fi-relé milyen legyen (3 pólusú)?
Köszönöm a segítséget!
-
PROTRON
addikt
válasz
amargo #16218 üzenetére
Ezért írtam hogy villámvédelmet feszegetsz, mert a környezet alapján rá kéne küldeni egy besorolást és kockázatértékelést ami megmondja hogy pontosan mit kell csinálni, amibe beleveszik a fő függőleges tartószerkezet anyagát, hogy van-e természetes levezető pl egyik tartóoszlop mint vezető anyag az aljában leütött földelő szondával etc...
Milyen alapozás van? Azért van 1-2 kérdés ami alapján tényleges műszaki választ lehet adni.Ha villámvédelmi kategóriába kell menni akkor a 6 az biztosan kevés lesz, de lehet a 10 is kevés és 16-os kellene.
-
PROTRON
addikt
Az indukciós főzőlaphoz be tudsz esetleg húzni még vezetéket, vagy ez már végleges?
Gondolom összesen 5 db 2,-ös ér van ott, szódával elmegy, de akkor nagyon fontos hogy olyan főzőlap legyen, amelyiknek a gyári bekötő kábele gyárilag eres szintén és ne 4 eres legyen...ezt talán tudod csekkolni a boltban is.
Ha még betudsz, akkor jobb lenne 5x4-re cserélni. Vagy legalább összehozni ezt a vastagságot, pl még egy adag 5x2,5-el, amiknél az azonos színeket "ikresítik" a végpontoknál, azaz ugyanoda kell majd kötnie a villanyásznak.Viszont kimaradt 1-2 kérdéses téma:
mekkora tényleges vezeték hossz lesz a mérő óra és a lakás között?
A mérő hely szabványosítva lett és benne van egy műanyag dobozba?
Melyik terület-város? (Ezt a szabványosítás miatt kérdezem.)Rendes nagyobb méretű társasházi lakás?
Mert akkor a kismegszakítón van még egy szám amit érdemes figyelni, pl Schneider gyártó Resi9 szériája alapból 4,5kA-es, de ha családi házas övezet, ott jobb lenne a 6kA-es, egyel erősebb, iparibb kategóriára lépni, ami az Acti9 Ic60N.
10-20 kismegszakítón esetén alig 5-8k huf lehet a különbség. -
gorbep
senior tag
válasz
Reggie0 #16211 üzenetére
Az világos, ebben igazad van... DE közvetlen villámcsapáskor a földpotenciál nem konstans, hanem a villámvédelmi földelő környezetében megemelkedik (nem kicsit) És ezt a magas potenciált szerteviszed a házban az EPH-n, miközben a lakás távoli pontján a földpotenciál szinte változatlan... ha éppen mezítláb állsz a földön és megfogod a csapot...
Anno egyetemistaként számolnunk kellett lépésfeszültséget... na annyit se szeretnék áthidalni, nem hogy 10-20m-ből adódó földpotenciál különbséget... de kinek a Pappné...
-
Comes
tag
Sziasztok!
A mérőhelytől szeretnék betápot húzni az újonnan kialakított lakáselosztóhoz.
Milyen típusú, keresztmetszetű betáp kábelt (jelenleg 3 fázis van bekötve - 3x20A -), továbbá milyen kismegszakítókra (pólus, karakterisztika) érdemes beruházni/megvásárolni ?
Az alábbiak mennének külön áramkörön (konyhára koncentrálva), mindenhol MBCu-val behúzva:
- hűtő (1,5mm2)
- sütő (2,5mm2)
- mikró (2,5mm2)
- indukciós főzőlap (2,5mm2 - a főzőlap elvileg 2 fázist kér -)
- páraelszívó (1,5mm2)
- mosogatógép (2,5mm2)
- 4-es dugalj (2,5mm2)
- 2-es dugalj (2,5mm2)A segítséget ezúton is köszönöm!
-
Reggie0
félisten
válasz
gorbep #16210 üzenetére
Pedig logikus, hogy kell. Nem az a fontos, hogy az EPH hogyan birja, hanem az, hogy az EPH-n levo berendezesek feluleten a feszultseg egyutt novkedjen a nagy femfeluletekkel, hogy ne alakuljon ki veszelyes feszultsegkulonbseg.
Ha para az EPH keresztmetszete, akkor lehet novelni.
-
gorbep
senior tag
válasz
baly81 #16209 üzenetére
Nekem is vannak aggályaim a villámvédelmi földelés és az EPH összekötésével... de hát a szabály az szabály...
Régi nagy csarnoknak a létesítéskori szabványnak kell megfelelnie... lehet akkor még nem is volt EPH... gondolom azóta ha volt is villamos felújítás, sosem volt egyszerre nagyobb min 49%...
-
amargo
addikt
Én azon gondolkoztam, hogy az acélszerkezetes talajcsavaron álló beállót is be kellene kötni EPH-ba, de többen is rázták a fejüket és nem értem miért. Legjobb tudomásom szerint csak nyernék vele. Rosszul gondolom?
Nálam is, családi házas környezet, kb 2.7m magas 6m hosszú, 4m széles, 4db 10x10 oszlop.
-
-
4D4M
senior tag
5 méternél nagyobb vízszintes kiterjedésű hegesztett acél szerkezetű oldalt trapézlemezzel, felül szendvicspanellel borított épület bekötendő EPH-ba? Ha igen, akkor a porfestett cuccok bizonytalan fémes érintkezését egyenként kellene áthidalni? Elég életszerűtlennek tűnik.
-
PROTRON
addikt
válasz
csubuka #16198 üzenetére
Annyi még megfordult a fejemben, hogy találkoztam már olyan csillárkapcsolóval, ahol az egyes billentyűk rögzítése olyan, hogy ha egyszerre akarnád mind a kettőt levenni, egymással ellentétesen mozognak, így vagy egyesével kell leszedni, vagy eltörnek.
Ezt azért ellenőrizni kéne adott típusnál mielőtt összeragasztod, nehogy fél évvel később egy javításnál derüljön ki hogy csak törve lehet a billentyűt leszedni. Vagy lehet kicsit meg kell faragni egyiket, hogy ne akadályozza a kipattintást...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Adatgyűjtő gumik miatt korlátozhatják a Pirellit
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Bestbuy játékok
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Tudományos Pandémia Klub
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad X13 Gen 5
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest