Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- Meggyi001: Eldugott helyek Párizsban, amiket jó eséllyel még nem láttál... 3. rész
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- droidic: Gmail + MI: na, mi van bekapcsolva?
- Luck Dragon: MárkaLánc
Új hozzászólás Aktív témák
-
lappy
őstag
válasz
vaakuum
üzenetére
[kép]
az 1. jelű elem két középső része kipattintható így egymás mellé fér a 4 szerelvény majd jön a 2 számú elem amit ha megnézel akkor keskenyebb mint az alatta lévő (itt 3 db szerelvény egymástól függetlenül fér el) így befér ide is a 3. doboz pedig azonos
oda inkább kábelkivezetőt kellene tenni mint 65 dobozt -
gurabli
őstag
válasz
csemberlen
üzenetére
50-es profil, 50-es Airrock XD. És a tv konzol miatt ODB lap kell. Valószínű megoldható, de akkor az OSB lapot is fúrni, faragni kell. Mondjuk azt is kivágja a gk körvágó (vagy mi a bánat a neve).
-
gurabli
őstag
válasz
bluemirage
üzenetére
Vagyis kell a 4 darabos dugalj, amit linkeltem és egy db ilyen doboz, amit te linkeltél? Ebbe pont a 4-es dugalj fér bele?
Keret, rögzítő, akármi más nem kell, csak a dugalj és a doboz? -
gurabli
őstag
Lehet a gk falon a TV mögött, ami a fali konzolon lesz, nem tudok süllyesztett dugaljt szerelni. Nézem a Legrand Mosaic megoldást, ami így elsőre jónak tűnik.
Eleve van 3 és 4 dugaljos modul, ami gyárilag sorolva van, ha jól gondolom? Egy helyen kell bekötni és kész.Pl EZ
Ehhez nekem mi kell még, ha falon kívülre akarom szerelni és csak ez a három vagy négy dugalj kellene? Valamilyen doboz + keret?
TV mögött lenne 3 db dugalj, TV alatt 4 db dugalj.Köszönöm
-
WiZARD
veterán
picit off topic, de hátha:
Van tippetek hol kapok nagy feszültség (20kV) szigetelésére való szilikont? (nem zsírt, hanem olyat ami megköt)
Nem bánnám ha kis kiszerelés lenne (kb 25-30ml kell) és nem arany áron. -
-
tibbike01
addikt
Bocsi a kezdő kérdésért, de itt ugye mindegy melyik lyukba van dúgva a bejövő és elmenő vezeték ugye? (A lyuk párokra gondolok).
Ezt akarom megcsapolni.

-
biker
nagyúr
válasz
vaakuum
üzenetére
"egyrészt a "kábel tálcára, kábelcsatornába beltérre" kifejezés nekem szürke zóna. Azért kell beltér, mert fűtött és talán kevesebb pára éri, vagy az UV az, ami miatt figyelni kell rá?"
Mindkettő! a beltéri általában 5-35 fok közti a kültéri meg -10(-25) foktól +50 fokig kell állja a környezeti hőt, + kiemelik ha UV álló, mert lehet kültéri nem UV álló is (kültéren tető alatt pl nyitott szín)
"A dupla szigetelés mellett a kábelcsatorna megléte miért fontos?"
A rögzítés miatt, önhordó vagy sem. pl MT kábelt meg YSLY kábelt önmagában bilinccsel nem lehet szerelni, mert nem bírja el a saját súját, ocsmány lesz
"másrészt a "Falba védőcsőves elhelyezéssel, vakolat alá". Namost a falnak mit tekintünk? A vakolat már nem része?"
Vakolat alá = a falszerkezetRE rögzített kábelre vakolnak
Falba = falban képzett horonyba a falsíkon belül elhelyezett kábel vagy védőcső, erre megy a vakolás -
vaakuum
addikt
válasz
csemberlen
üzenetére
"Kábel elhelyezése (felhasználása):Falba védőcsőves elhelyezéssel, vakolat alá, kábel tálcára, kábelcsatornába beltérre"
Bocsánat a hülye kérdés(ek)ért, de nem tudom ezeket máshol megkérdezni, és szeretném érteni:

- egyrészt a "kábel tálcára, kábelcsatornába beltérre" kifejezés nekem szürke zóna. Azért kell beltér, mert fűtött és talán kevesebb pára éri, vagy az UV az, ami miatt figyelni kell rá? Mert vegyük pl. a teraszt, arra mondhatjuk, hogy kb. mindenkinek kültérnek számít. De ha az egész le van fóliázva mint egy sátor, akkor már beltér? Vagy mi a helyzet a padlással?: a cserepek alatt valami világítás kiépítése. Az beltérnek számít? Elvileg el van választva minden irányból a külvilágtól. Sem eső, sem direkt UV nem éri, hőingadozás az viszont jókora is lehet, a párahatás is kérdéses. Nyilván esőben párásabb a levegő ott is. Szóval mi az irányelv, ami alapján eldönthető, hogy használható-e vagy sem?
+ A dupla szigetelés mellett a kábelcsatorna megléte miért fontos? itt a szakítószilárdsága lehet a problémás és ezért nem elég mondjuk 40 centinként odabilincselni/gyorskötözőzni/hiltiszallagozni, mert önmagát semennyire sem tartja meg és hidegfolyás fog fellépni a vezető anyagában?
- másrészt a "Falba védőcsőves elhelyezéssel, vakolat alá". Namost a falnak mit tekintünk? A vakolat már nem része?
Mikor kell a védőcső a "falba" és mikor elég csak simán begipszelni és ráglettelni? Mitől függ?

-
tnt512
tag
Aluminium betápot ráköthetem a Fi-relére?
-
vaakuum
addikt
válasz
bluemirage
üzenetére
Mivel az MMCU(mmfal) is önmagában kettős szigetelt, akkor akár egy terasznál is használható a világítás kiépítésére, ha a tetőtartó szerkezethez felrögzíthető 40-50 centinként? Ott nem éri közvetlen napfény. Vagy itt már gondot okozhat a szórt UW ugyan úgy, ahogy az MT kábel esetében is?
-
válasz
tibbike01
üzenetére
MM Fal (MMCU) mehet vakolat alá. Arra lett kitalálva. Mást ne takonyolj' oda

Én szeretem. Alulértékelt megoldás, pedig könnyen és gyorsan lehet vele dolgozni. Utólagos, kisebb bővítéseknél, melléképületek esztétikusabb kivitelezésénél (kontra mü II cső, kábelcsatorna) érdemes az MMCU-t is a lehetőségek között számontartani.
3x1 is van belőle. -
zoli03
őstag
Sok lámpának olyan böszme módon van megoldva a bekötése, hogy örülsz, ha valahogy 1,5-ös vezetékkel sikerül bekötni, biztos nem szenvednék 2,5 mm2-rel. Amúgy meg a kapcsolóknak 6A a terhelhetősége, ritkább esetben 10A, úgyhogy nem biztos, hogy 16A-s kismegszakítót kéne rárakni a világításra.
-
lappy
őstag
válasz
tibbike01
üzenetére
Ai Válasza

Az "MT" és "MTK" között a legfontosabb különbség, hogy az MT kábel egy villanyszerelési vezeték, míg az MTK a Magyar Testgyakorlók Köre labdarúgócsapat rövidítése. Az MT kábel flexibilis bekötésekhez használt sodrott rézvezetőkből álló villamos kábel, míg az MTK egy sportklub. -
tibbike01
addikt
válasz
csemberlen
üzenetére
Az MT vezetéket nem ajánlott begipszelni a falba? Ez lenne a cél, csak beragasztom a kivésett falba és megy rá a gipsz.
MTK és MT között van különbség?
-
csemberlen
őstag
válasz
tyielow
üzenetére
MTK csőbe mehet, de korábbi kérdés kapcsán arról volt szó, hogy begipszelve falba, vagy gipszkarton válaszfalba mehet-e.
Lásd: tibbike01 is dugaljat akar MT-vel arrébb rakni. AZ MT készülék bekötésre használható. Lakásban dugaljak, lámpák bekötéséhez hivatalosan nem használható.
-
tibbike01
addikt
Sziasztok!
Egy konnektor 1 méterrel arréb rakásához (falban vésve) MTK 3x1 vezeték jó lesz? A robotporszívó állomása lesz bedúgva non-stop.
-
tyielow
aktív tag
válasz
csemberlen
üzenetére
Fordítva. Amúgy +1 Pkc83, a csővel megvan a kettős szig. Az MT-re szoktak problémázni a szakik, mert sokan olyan helyen is használják, ahova már nem megfelelő, pl. kültérre klímának, stb.
De nemsokára beesik protron és közli hogy ez amúgy nem MT hanem H05VV-F
-
Pkc83
őstag
válasz
csemberlen
üzenetére
És ez miért is baj? Attól még nyugodtan lehet csőbe húzni.
-
Reggie0
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
Minden ami rezisztiv futes es kulon ki van vezetve azt nem lehet H-ra kotni. Nyilvan pl. sima legkondicionalonal ha van beepitett karterfutes az nem valaszthato le kulon aramkorre, akkor a SCOP alapjan nezik, hogy mehet-e a H-ra. Atvetel ha nincs is, a tervet be kell adni, abbol kiderult, hogy mit hova kotnek.
Ugyanigy, ha van egy HMV-d, amiben van kulon kiegeszito elektromos futes, ami kulon csatlakozon van, azt nem lehet bekotni a H-ra.Utolag is lehet keszuleket kotni a H-ra, de azt nezik, hogy a pillanatnyi felteteleknek megfelel-e, azaz hozza-e a minimum SCOP-ot.
Az atvetel meg olyan, hogy vagy van vagy nincs. Elvileg kene, hogy legyen, akkor szemlezik a helyszinen a csovezest es bekoteseket, hogy megfelelt-e. Aztan nyilvan idohiany vagy mutyi miatt elofordul, hogy ki se jonnek, csak bejegyzik, hogy rendben.
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz
Reggie0
üzenetére
És akkor, amikor a HMV-t a a saját “testében lévő” csőkígyóval állítja elő a hőszivattyú ?
Azt a hőszivattyú működést hogyan kötöd a sima/normál áramkörbe ?
Vagy az is fűtésnek számít ilyenkor?
Illetve az is, ha az extrém, (de nálunk megtörtént) esetkor, amikor “fűtési időszakban” hűtési funkcióban üzemel, mert nem fűteni, hanem hűteni kell a házat?
A H tarifája történő bármilyen utólagos készülék csatlakoztatást átvesz a szolgáltató? (Pl. klímaberendezés utálatos felszerelése.)
Szerintem kizárt!
Nálunk pl. semmilyen átvétel nem volt.
Volt H tarifás mérő és arra utólag kb 1 évre a merő engedélyezését követően csatlakoztattuk rá a hőszivattyút, miután elkészült teljesen a ház.A másik dolog pedig az, hogy a hőcserélőben is van egy fűtőszál/futobetét, amelyet fűtésre és HMV előállítására egyaránt használja a hőszivattyú, amikor nem elég a levegő-viz rendszerből kinyerni a megfelelő energiát.
-
Reggie0
félisten
válasz
csemberlen
üzenetére
Biztos nem. Csaladban most keszult hoszivattyus rendszer, a futoszalakat(a hoszivattyuban es a taroloban egyarant) az A1-re kellett kotni, csak ugy adtak meg a H-t.
Es de, kulon kapocslecek vannak erre. Panasonic aquaera t-cap R32-es monoblokk 16kW. Ha jol emlekszem a hoszivattyuban valami 6kW-os a futoszal, mivel ez t-cap model, azaz a nevleges 16kW-os kapacitast -15 fokig garantalja.
-
csemberlen
őstag
válasz
Reggie0
üzenetére
H tarifa, és hőszivattyú: volt valahol egy konkrét leírás ami azt mondta, hogyha a hőszivattyúba be van épitve gyárilag, és így 1 egységet képez akkor a fűtőszál is mehet a H-ról. De pl ha van egy külső Puffer vagy HMV tartály az nem mehet H-ról. Nem hiszem egyáltalán, hogy egy ilyen hőszivattyúnak van-e 2 bemeneti kapocsléce.
-
Reggie0
félisten
válasz
HUTCHDB
üzenetére
A HMV futoszalat, sot a hoszivattyu futoszalat normal tarifara kell kotni, csak a hoszivattyus reszt lehet H-rol taplalni. A szaritogep pedig sehogy se jon H tarifahoz, mert nem futesi rendszerhez tartozik, az egy dolog, hogy hoszivattyu van benne. A hutogepben is hoszivattyu van, csak nem mondjuk hozza, hogy hoszivattyus, mert amugy letezik masfajta hutogep is pl. abszorpcios, megsem mehet H-rol.
Masfelol a H tarifara kotesnek van SCOP kovetelmenye, de ilyen parameterrel sem a hutogep, sem a szaritogep nem rendelkezik, mert nem futest szolgalnak.
-
HUTCHDB
nagyúr
Kérdeztem, tehát nincs itt elveszve semmi…és nem is csináltam még semmit, úgyhogy nem kell leharapnod a fejemet.
Egyébként, kérdezem, hogy a hőszivattyúban lévő beépített HMV tároló felfűtése, akár fűtőszállal, akár anélkül, az milyen fűtési rendszert szolgál?
Szerintem semmilyet…Na megköszönve a segítséget, részemről ezt le is zártam.
Hétfőn írok egy hivatalos e-mailt a szolgáltatónak, az lesz a biztos. -
asdf_
veterán
válasz
HUTCHDB
üzenetére
De ahelyett, hogy azt olvasod, hogy a Chatgpt milyen elképesztő baromságokat hoz össze és fantáziál, miért nem a szolgáltató weboldalán tájékozódsz?
Mi az a H árszabás?
H árszabással az egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználó a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített
FŰTÉSI RENDSZEREKNÉLa hőellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat. Ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb.
Ezen kívül van egy Engedélyezett Hőszivattyús berendezések link, ahol nem meglepő módon nem fogsz szárítógépet találni.
Tehát: sehogy.
-
HUTCHDB
nagyúr
Sziasztok,
Vettünk egy hőszivattyús szárítógépet.
Van H tarifánk fűtés-hűtési hőszivattyú miatt.
Tudja valaki, hogyan tudom a szárítógépet erre a H tarifás rendszerre csatlakoztatni abból a szempontból, hogy az megfeleljen az előírásoknak?A hőszivattyú előtt van egy belső kötődoboz, (kiselosztó) amiben van a hőszivattyúhoz tartozó FI relé és a kismegszakítók.(Ez külön a H tarifás rendszeré.)
A kiselosztóból (megszakítótáblából) kivezethetek egy lengő dugaljat és abba beledughatoma szárítógépet?
Vagy ez nem engedélyezett?
Vagy a kiselosztóba kellene bekötni fixre (nyilván külön biztosítva) ?
Ha igen, akkor vágjam le a dugvillát a szárítógép vezetékéről? Ezt viszont nem tehetem meg, mert akkor a gép elveszti a garanciáját.
Segítsetek már légyszi, mi a helyes megoldás!
. -
Reggie0
félisten
válasz
TomMusic
üzenetére
En siman szilikonnal huzom be, az nem vezet, nem tamadja a PVC-t se, es kb. orokke sikosit, azaz kihuzaskor is ott lesz meg.
Probaltam a behuzo zselet, de egy fos. Nem sikosit annyira, cserebe nedves marad a vezetek egy joideig, mert valami vizbazisu fos. Nyilvan az a kotodobozok fele fognak kiparologni.
-
csemberlen
őstag
válasz
TomMusic
üzenetére
Régen nem volt más, mi száraz szappant használtunk, ment könnyen a behuzás. Nem kerültünk utána olyan helyzetbe, hogy ki kellett volna húzni. Amit írtál az valós dolog, hallomásból tudom. Amióta megjelentek a behúzó folyadékok, és habok csak olyat használunk.
pjen: nemá
-
TomMusic
őstag
használj szappant, mosogatót stb
Sokan azt írják, hogy ezeket kerülni kell, mert gyorsan beszárad, és csak rosszabb lesz utána.
Én ezt használtam, szerintem megéri, nagyon jó cucc: [Runpotec kábelsíkosító hab]. -
tnt512
tag
válasz
baly81
üzenetére
Írták hogy az nem jó megoldás így mindenhová 2,5-ös menne.
1. Kör nehány konnektor plusz pár világítás kör
2. szintén vegyesen a maradék, kb egyenlően elosztva a terhelést
Még az lenne a kérdésem hogy amíg egymás mellett kell mennie a két körnek használhatok közös földet? Mcu-t akarok használni és akkor elég lenne 5 szál.
Hogy biztos be tudjam húzni a régi helyére. -
baly81
aktív tag
válasz
tnt512
üzenetére
Korábban írtad, hogy a világításnak 1,5, míg az aljzatnak 2,5 mm2 vezetéket húznál. Ezeket, ha egy kmsz-re kötöd, akkor max 13A kmsz-t használhatsz, mert az 1,5mm2 keresztmetszethez kell igazodnod, hiába van mellette a 2,5-ös.
Így kellene:
aljzat; 2,5 mm2 , 16A kmsz
világítás; 1,5mm2, 6, 10 vagy 13A kmsz (ahogy tetszik) -
válasz
tnt512
üzenetére
Nem jó ötlet. Költséghatékony, de rossz. Ez nem így működik. Ez csak egy kör. A legkisebb keresztmetszettre kell méretezni, ami nálad 1,5 mm2 lenne.
Ezért a kismegszakítód csak 13A lehet. Ami elég nagy szívás.Legalább két független kört kell vinned, ahogy az előbb is írták és így lesz két kismegszakítód, vagy ahogy írták kombinált AVK (ami Fi relé és kismegszakító egyben): 16 és 13A. Persze ez a végeredmény is szívás, csak kisebb.

Az egészet át kellene húzni és legalább helységenként kialakítani egy kört és hozzá a világítást. Ez persze vésés stb...
-
tnt512
tag
Sziasztok. Adott egy régi ház alu vezetékekkel (+ réz toldások), egyetlen 25a megszakító fi-relé nélkül.
Költséghatékony megoldásnak megfelelne a fő vezetéket 4mm2 réz vezetékkel behúzni, arra rákötni 2,5-össel a konnektorokat, 1,5-össel pedig a vilagítást, valamint feltenni egy fi-relét? Így maradna egy körön az egész. -
gurabli
őstag
válasz
TomMusic
üzenetére
Köszi az infót. Igen, ezt tudom, csak az volt a kiindulási pont, hogy minek a C16A, ha nincs ilyen terhelés. De ha már 2,5mm2 réz, akkor jobbnak látom a C16-ot, mert a kisebb fogyasztónál úgyis mindegy, hogy B/C13 vagy 16A, de az kellemetlen lenne, ha egy porszívó levágná...
-
FBLLMAG
senior tag
válasz
tibi14
üzenetére
Elolvastad a kézikönyvet?
Minden mérés előtt nullázni kell, és utánna már nem szabad forgatni, mozgatni. Minden egyenáramú mérésre képes lakatfogóra vonatkozik. Megvan jelölve hova, milyen oldalról kell a lakatfogó oldalainak lennie a vezetékhez képest.
Most is rosszul mér?
-
TomMusic
őstag
válasz
gurabli
üzenetére
Szóval igen, a kismegszakítót a vezeték keresztmetszetére méretezzük, de persze ez a max áram érték, ennél bármennyivel lehet kisebb (mármint az amper). 2.5mm² réz esetén max 16A-es kmsz-t szabad rakni. A vezeték elbír 21-25 A-t is, de a megszakítónak van egy görbéje, korábban a topikban volt is erről szó, a lényeg hogy egy C16 nem azt jelenti, hogy 16A-nál old le azonnal. Nade, mielőtt elmerülnék feleslegesen a részletekben.
Nálam előző helyen a B13-at mindig levágta a porszívó, ki akartam cserélni C13-ra, de azóta eljöttem onnan, nem próbáltam ki.
Szóval én beraknék egy C13-at.
Szerk.: mondjuk most lakásfelújításban vagyok, és a dugaljaknak C16-ot rakok.
-
tibi14
tag
Szakik!
Adott egy Maxwell-Digital 25612 Digitális lakatfogó True RMS AC/DC
DC mérésnél, bekapcsolás után fixen 80 ampert mutat mérni nem lehet vele. Izzítás közben amperfelvételt akartam mérni de nem mutat semmit.
AC mérésnél jól működik. Kuka a DC oldal vagy ilyenkor mi van? -
gurabli
őstag
Moziszobában kost kezdjük majd a villanyt.
2,5mm vezeték lesz minden dugaljhoz. Nyilván C16A kmsz megfelelő lenne, de nem lenne jobb (biztonságosabb) C13A vagy B13A?
TV, AVR, ilyesmi, semmi komoly fogyasztó. Néha porszívó, de gyanítom ahhoz is overkill.
Értem, hogy C16A nyugodtan mehetne vezeték alapján, de nem biztonságosabb, jobb, ha ezekre a fogyasztókra 13A B vagy C kerül be? Erre nem tudod a villanyszerelő sem mit mondani, C16A mehet és kész. -
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON
üzenetére
Ahah, az meg istenes. A mi iparagungban forditva van: 0.1A-5A aramra rateszik a 0.5mOhm merosontot aztan csodalkoznak, hogy a 3 meter foldbeasott, tapellatassal egy csobe behuzott vezeteken keresztul, durvan ipari kornyezetben pontatlan a meres, es szarraszures nelkul dolnek a riasztasok tularamra es kabelszakadasra egyszerre.

-
PROTRON
addikt
válasz
Reggie0
üzenetére
Én arra a hőskorra gondoltam amikor az állam megmondta melyik az az 1 bakonyi művek ami mindent visz és így a "mérnökök" csodájára jártak annak aki, "nem pazarló" módon 2A olvadó betétet tervezett be egy áramváltós mérőóránál a mérőóra működtető és feszültség érték mérő ágába, az 1,5mm2 220V-os hálózati oldalra.
Mert hogy idézem a zsenijét: há' megtaláltam a tuti, mert a korábbi mérőóránál az olvadó is 2A-es volt, így rá tudom fogni hogy mert a másik is akkorát választott, így én is..."éljen az önálló gondolkodás képzése aZegyetmeken...Nemtom mennyire létezett a fent említett hőskor, de nem tudom megérteni hogy miért használ még mindig 2A-es kmsz-eket áramváltrós mérőhelyben a fenti feladatra az EON.
Jó, sok a helikopáter arra felé, például elvárják hogy mindig a tényleges szerződött értékhez legyen megválasztani az áramváltó méretezése, nem pedig arra a maximum értékre, amit egyébként a kábelezés feszültségesésre és áramterhelhetőségre elbírna.
Mert hogy idézem "ha 200/5-ös áramváltót használ a béndzsa villanyász egy szerződés szerint 100A-es ügyfélhez, akkor az horrorisztikus fogyasztásmérési eltérést fog okozni és csődbe megy az EON...kérdésemre hogy mekkora a mérték a válasz hogy jajj ne kötekedjen"...2022-ben a valóságban 0,005% volt évente a tényleges difi.Például mert okoskodók mestere elfelejti hogy az átlagos ipari telephelyeken ahol mondjuk nincs éjszakai műszak, ott simán éjjel lemegy 20A alá a fázisonkénti terhelés ami nagyobb arány különbség a 100-tól mint a 100 a 200-tól.
Van ügyfelünk akinél ott ketyeg a 3x max 210A-es hőszivattyú, de van mögötte puffer tartály, így naponta 2x15 percig jár 140A-en, az idő felében 0%-on a maradék időben meg 0-60-100A között váltakozik.
De mivel felfuthat 210A-ig, ezért 200A-es áramváltós mérés van az adott ágon.Ahogy EON-sk elmehetnek a francba azzal a szabályukkal hogy a méretlen csatlakozó vezetékek alumínium esetén csak a gyártói alapterhelési táblázatban szereplő érték 70%-áig terhelhetőek.
Tehát a 240-es alu kábel, ami alapterhelési táblázat szerint 363A-ig terhelhető földben, ELMŰ simán ráengedte a 315A-t (akár olvadó betéttel is, nem kötelezett kompakt megszakítóra, na ott már csak 250A-t enged...2 éven belül Budapesten úgy ki fog borulni a bili hogy csuda lesz röhögni rajtuk...ha csak nem épp rajtunk fog csattani az ostor.
ELMŰ azért engedte rá a 315A-t, mert valójában a csökkentési tényezőket ha ténylegesen kiszámolja a mérnök, magyarországi átlagos körülmények között 326,7A a valós tartós maximális terhelhetősége, tehát ha tényleg megszalad a terhelés, a 315A-es olvadó igen is el fog kezdeni dolgozni.Meg hogy a NH-00 késes olvadó biztosítós aljzat csak 125A-ig terhelhető, nem 145A-ig mint ELMŰ időkben lazán elfogadható.
-
PROTRON
addikt
válasz
csemberlen
üzenetére
Segítek: pontosan így értette a kolléga, de erről pszt.

-
Reggie0
félisten
válasz
PROTRON
üzenetére
Sosem, mindig a 10A es 16A volt a legolcsobb, mert azokbol nagysagrenddel tobbet gyartottak, arra volt raallva az osszes gyarto. Masfelol azokat egyszerubb feladat megtervezni, mert ekkora aramnal mar kis tekercsen es bimetalon is esik kello energia, hogy megtortenjen a kioldas, viszont 2A-nel azert szenvedni kellett hozza.
-
PROTRON
addikt
válasz
gurabli
üzenetére
Sokszor egyébként lényeges árazás különbség is volt anno a karakterisztikák között.
Tehát volt hogy a B2A masszívan olcsóbb volt min a C10A-es, ezért elterjedttek olyan íratlan szabályok hogy bizonyos feladatokra kötelező ilyen vagy olyan értékűeket telepíteni, mindenfél minimális műszaki ismeret nélkül.
Ma már csak a nagyon különleges esetekben van ár különbség, ott is inkább a régi szabályok szerinti "speciálisabb" értékek amik 3-4x-es árazásúak.
Pl egy B2A kmsz van hogy nettó 6-8k huf, míg egy Schneider ipari C6A meg netto 2.200 huf, egy C10A meg nettó 1.800. Egy teljes elosztó megépítésénél az ilyen különbségek elrik a 100-200k huft.
Szal amikor meglátom hogy egy okoska tervező csak azért is betervezi, vagy épp a villanyászok gyöngye önmagától felülbírál és beszereli a C2A kmsz-t az alkonykapcsoló vezérlő száljára amivel mágneskapcsolót kapcsol, akkor azért adnék neki egy taslit, mert még 2A is túl sok a vezérlés számára.
Tehát innentől kezdve tökéletesen mind1 hogy a 1,5mm2 vezetékvédelem 2 vagy 10A, ha leakar égni az az alkony érzékelő, akkor is lefog ha csak 2A-es a védelem.
Ellenben teljesen értelmetlenül feleslegesen pazarolja a pénzeket(akár a főnökét, akár a megrendelőjét)...még idegesítőbb amikor ráadásul olyan típusazonosítót ad meg aminek a beszerezése hetekig tart. -
A padlásra feljövő gégecsövet kb. 10 cm magasságban elvágni, ezeket a kicsi kis üreges antennácskákat a padlás felöl purhabozni. A purhab elég jól hőszigetel és egy zárt gégecsővet kapsz, ahol egész mélyre megy lentre a purhab.
Nyilván a cső lakás felöli oldalánál tömíteni kell ott, ahol a födémhez közeli szerelvénybe érkezik a cső. Azért, hogy a purhab ne ragacsozza össze a mennyezet közeli dobozokat, ha van olyan.Ezután a fenti részen gégecső toldóval lehet továbbmenni. A kábel örökre beköt, de pára nem fog előfordulni. Új szerelésnél így...
Már meglévő szerelésnél a toldáshoz kell egy kis kreativitás
Azátn ha pl. a padlásra pl. 2x15 cm gyapot kerül... ahogy illik két rétegben fedésben... akkor a toldott és purhabozott rész a gyapot alá kerül. Így együtt kicsi az esélye, hogy a felszálló pára lehüljön is lecsapódjon...
De ahogy korábban is... Klasszik padláson csak gyengeáramnak van helye. Így minden majdnem jó megoldás, csak majdnem jó.
A lakás felöli kenegetés (pl. mennyezeti lámpa kábele) mocsok egy meló és nem fog tökéletesen zárni. De persze ezt is lehet, de a lényeg, hogy fentről közelről megkapja a purhabot, ami behatol a födémbe és ott tömíti a gégecsövet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- A hatalom gyűrűjével védekezne a Samsung a Magic Leap szemüvege ellen
- Elektromos autók - motorok
- Sorozatok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Samsung Bluetooth Mouse Slim egér
- Samsung Galaxy S21 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B760 i7 14900K 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB ASUS TUF Gaming GT501 CM 750W
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3917, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, de még mindig nem értem.