- Geller72: Az MS Seed szervert üzemeltet a gépeden és lehet hogy nem is tudsz róla?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Meggyi001: Szekszárdi pumpa pálya
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
-
20454 - 20401
20454 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
Villamoshálózat felújítás következik nálunk.
Kellene cirka 40db dugalj, 20 kapcsoló (szimpla-dupla) és néhány USB-C is jó lenne. Meg ezekhez keret.
Igazából semmi varázslatos nem kell, sima fehér.
Hatalmas a kínálat, nehéz laikuskent a design-on túl kitalálni, melyik márka terméke a jobb ár/érték arányú.
Efapel Logus 90 és Legrand Niloé-t néztük.
Ti melyiket ajánlanátok inkább? Vagy hasonló arszegmensben egyéb ötlet? -
Hulk24
senior tag
-
Hulk24
senior tag
Sziasztok!
Ennél a típusú lágyindítónál a betáp (230v) az a piros vezetékre érkezik? Onnan Pedig a feketével megy tovább a gép fázisához?
Köszönöm! -
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Más olvasóknak írom:
A kolléga által emlegetett 3 fázisnál van veszélye dolgot én így értelmezem, hogy:
3 fázisú FI relénél ugye szabvány megengedi hogy 6 db 1F áramkör(mármint 6 db-ig minden gond nélkül, nagyobb mennyiség esetén már igazolni kéne) kismegszakítókat kössél rá, ellenben ha itt történik a Fi relé után egy nulla szakadás, akkor a közös nulla pont miatt az 1 fázisú fogyasztók bajba kerülhetnek, függően attól hogy hol van fizikailag az utolsó olyan elágazás ameddig a 3F jelen van.
Tehát ha 1 db nulla vezetéket húznak ki a folyosó végéig de 6 db fázis vezetéket, ott már komoly gond léphet fel.
Ha az elosztóban van a Fi relé utáni nulla sínről egyből a 6 db nulla vezeték a 6 db fázis vezetékhez elágaztatva és a folyosón végig, ott már kisebb a kockázat, de ott is jelen van hogy ha a betáplálás irányából megszakad a nulla de a fázisok áram alatt maradnak.Nem érdekel hogy valaki olyat eddig nem látott, Murphy nem alszik...SOHA!!!
Ezért gondoltam hogy ha minden általam korábban kiselosztókban látott/használt ÁVK szakítja a nullát is és ez igazából semmi költség növekedést nem okozott a gyártóknak, akkor itt most mi a helyzet.
De jobban megnézem majd pl a Schneideres kismegszakítóhoz kiegészítőként hozzáépített ávk-k esetét, hátha ott mindig is ez volt a helyzet...
Meg elgondolkodtató hogy vajon a nagyáramú kompakt megszakítókhoz kapható hibaáram védelmi kiegészítővel mi a helyzet, lehet hogy ott is van ilyen változat hogy nem szakít nullát.
-
Reggie0
titán
-
Reggie0
titán
Sajnos ha hiba van barmi lehet. Az is lehet, hogy rosszul erintkezik es a fi reletol gyullad ki minden(lasd elozo fi reles kepem). Nem lehet 0-ra csokkenteni a kockazatokat, ezert is kell a rendszeres felulvizsgalat/ellenorzes.
De nullaszakadas esetere tehetsz fel fazisfigyelo relet a fi rele utan. Nalam is igy van.
Vagy a tulfeszlevezetonel a PE-hez kepest kotod a fazisokat es a nullat. -
csemberlen
őstag
-
Reggie0
titán
3F-nel is csak akkor, ha nincsen a meronel rogzitve a nulla.
Masfelol az RCCB-nek nem feladata a halozat/szolgaltato hibainak erzekelese es azok ellen vedelem nyujtasa, hanem a fogyasztoi berendezesekben/szerkezetekben fellepo szivargas* erzekelese az aramutes elleni kiegeszito vedelemkent.
Erdekessegkeppen azt is elfogadjak a feszultseg nelkuli munkavegzesnek, ha csak a szolgaltatoi KMSZ-eket kapcsolod le, es nem bontod a nullat.
*szivargas alatt itt azt ertem, amikor egy fazis arama nem egy masik fazis vagy a nulla fele megy, hanem egyeb iranyban is
-
csemberlen
őstag
-
FBLLMAG
senior tag
Természetesen dimmelhető. A feszültségnek, 24 V, meg kell lennie a kimeneten. Az áram (A) van szabályozva a ledek esetében.
-
Reggie0
titán
-
PROTRON
addikt
Más téma:
Valaki találkozott már olyan ÁVK-val, aminél gyártói leírás hogy:
"Concurrently switching neutral conductor: No"
Tehát hogy a nulla vezetéket nem szakítja.
És valóban, a gyártó által az adatlapon kiadott belső kapcsolási rajzon is jelöli, hogy a nulla vezető folytonos.Az ilyenekre VBF mit mond? Szerintem ez szürke zóna...

-
PROTRON
addikt
Igen, ilyenkor végig kell olvasni és a képeket is végig kell nézni, mert direkt végig van fotózva dimmerrel, a bekötési pontja is külön befotózva az egyéb beállítandó értéket is.
Tudod a webshopok az elírásokért nem vállalnak felelősséget. De azért amior odaraknak egy saját teszt sort, az azért valamit jelenthet.
-
Szirtimorc
senior tag
-
gorbep
őstag
várj, ha rá van írva hogy dimmelhető, akkor az is! Van olyan vezérlő, melyik figyeli hogy fázishasítva van a szinusz, nézi a kitöltési tényezőt, és arra szabályozza a kimenő DC feszt...
Bocsi, nem olvastam az adatlapot végig.Fényerőszabályzás Dimmelhető....
bár akkor meg ezt nem tudom értelmezni...
Stabilizált Igen (24 Volt +/- 0.2 Volt)
ezek után csak az a biztos ha kipróbálod...
-
Szirtimorc
senior tag
-
gorbep
őstag
dimmelni dimmelhető, csak értelme nincs.... amíg a szabályozó köre bírja utánahúz, mivel stabil DC-t ad ki, amikor meg már nem bírja, összeomlik...
-
Szirtimorc
senior tag
Sziasztok!
Egy ilyen táp dimmelhető hagyományos dimmerrel (pl. régi kontavill)?
[link] -
Reggie0
titán
-
v.tom
őstag
Sziasztok!
Help, ötleteket várok. A képen lévő Shelly pro dimmer 2pm nem akarja tenni a dolgát. Teszt célból rákötöttem különféle lámpákat, de nem akar kalibrálni, mindig azt írja hogy no load detected, pedig bőven meg kéne lennie a minimum teljesítménynek. Van tipp, hogy mi okozhatja ezt?
-
PROTRON
addikt
Nem minden esetben oldható meg még marással sem.
Én feltételezem hogy nem csak azzal volt a baj hogy a penumatikus szerszámgép rezgásei szétszedik a falat...valszeg ott más is lesz.
Erről egyébként nem is köteles beszámolni, Ő a megrendelő, Ő adta ki az ajánlatkérést, ha abba ezt nem írta bele, akkor pedig Ő mondja meg hogy változtatott a műszaki paramétereken, tehát Ő az aki ennek a felárát kifizeti.
Aztán lehet dolgozni, mert valójában 99%-ban van megoldás a felmerülő helyzetekre. -
PROTRON
addikt
A generál kivitelező egy mérnök kamarai tagsággal rendelkező, a generál kivitelezőtől független szakági statikus?
Mert az hogy x éve kivitelezget az kb semmit sem ér, még a halotnál is gyengébb csók, tényleg NE adjatok a szavára, mert csak magfatok alatt vágjátok a fát.
Ha a helyismerettel rendelkező megrendelő azt mondja hogy nem véshetitek be vízszintesen, mert a szhakiellenőr youtube csatornán a PONTOSAN UGYANOLYAN házra elmagyarázták a típushibákat, amiket észre is vett és ezért valójában több a helyismerete mint a generálkirálynak, akkor nyilván meg lehet vele beszélni hogy akkor falon kívül csináljátok.
Vagy ha másfele kell vinni, akkor pedig az extra nyomvonal hosszat fogja kifizetni, hiszen Ti nem ismertétek a falazat gyengeségét, ezt nem közölte előre ajánlatadáskor hogy márpedig Ő nála nem véshetitek vízszintesen.Hidd el ha műszaki ellenőrt hívattok vele, csak azt éritek el hogy ami felett egyébként szemethunyt volna hibáitokat, azok miatt még pluszban pellengérre fognak állítani, amellett hogy igazából igazat fog Neki adni a műszaki szakember (nem generálos, a generálosok nem számítanak).
Kedvencem amikor a generálos papíron mindent aláír, DE VALÓJÁBAN LÓ.PIKULÁNYIT SEM HAJLANDÓ TÉNYLEGESEN ELVÉGEZNI AZ ELLENŐRZÉST!!!!
Aztán amikor jön a hiba, egyből rátok hárítja a felelősséget, majd a vita hevében csak annyi lesz az eredmény hogy nem fizetnek ki Titeket... -
baly81
aktív tag
Valid is lehet(ne), így a megrendelőnek igaza is lehet(ne). Mondjuk attól függ, hogy milyen a falazóblokk (tégla). Ha megnézel egy Putnoki 10-es válaszfal téglát, rögtön látszik hogy abban vízszintesen futnak a bordák. Ergo ha az egyik oldalon marsz /vésel akkor rögtön gyengíted a tégla anyagvastagságát 33%-al, (sőt, teherviselés vonatkozásában sokkal többel, de ebbe most ne menjünk bele). Ugyanis ebben a típusban a két külső fal és egy belső kamraválasztó fal van függőlegesen. Bármilyen építés, a válaszfalnak is van teherviselése, így ebben az esetben igaza lenne a megrendelőnek.
Tavaly csináltam a saját lakásom full felújítását, itt a válaszfalak 6cm(!)-es téglából vannak. Alulra csatolok fotót "elrettentésként", ami a magyar-lengyel ipar remeke a '70-es évekből, ráadásul építészeti nívó díjas tömb! 😅 Csak nem a kiviteli minőségre értve... 😅
Ráadásul nem tudni miért két eltérő téglatípust használtak, amik ugyan nútféderesek voltak, de eltérő méretben, így a szűkebb nútba illesztett vastagabb pöcs, függőlegesen szétrepesztette a téglákat. S, mivel a habarcs mennyisége kevés; minősége gyenge volt, így annak teherelosztó mivolta sem jöhetett létre.
Ezt még az is tetőzte, hogy az építő kőművesek vagy be voltak baßva, vagy tanulók voltak, de leginkább mindkettő egyszerre, mert a félkötést sem ismerték, vagy lehet, hogy igen, de magasról tojtak rá, s ennek következtében a téglák 60%-a töredezett, repedezett volt. Szóval nálam a felújítás kb 25-30m2 fal bontásával és újraépítésével kezdődött.
Látva a téglák és az eredeti kőműves munka minőségét, én nem mertem a vill.vezetékeklet bemarni. Bármennyire is utálom, MMCu -t húztam a régi alu helyére az egész lakásban...

Reggie-nek igaza van! Ha ilyen a megrendelő, akkor hívjon és fizessen statikust, így a felelősséged is kevesebb lesz.
-
Reggie0
titán
Dontosn muszaki szakerto, legalabb a feleloseget is leveszi a vallatokrol.
Vagy masik megoldas: ti nem vestek, hanem martok, az masmilyen

-
RandomName
senior tag
Érdekes dologgal szembesülünk 2-3 utóbbi munkánál. Megrendelő nem enged vízszintesen vésni, mert attól szerinte tönkremegy a fal. Egyik addig elment, hogy téglát akart cseréltetni egy MüIII 16 cső miatt. Ez valid? Mi történik? Youtube alapú megrendelő? Vagy ilyenkor mi van? Generál szerint a megrendelő hülye. Vele egyeztetünk nyomvonalat, áttöréseket, szerinte tökre ok.
-
v.tom
őstag
Egy XBS 2P 2A volt benne, ami még működik, de a bekötési pontjai enyhén korrodáltak, rosszul volt felszerelve a doboz, és nem is a felhasználási körülményeknek megfelelő volt a választás.
@tyielow: 6A lett, nem volt más, berendelem a 2A-t és majd ha megjön cserélem.
Ez lett az új alelosztó, most test benchen van, nincs a helyén. Az egész berendezés 16A -val van biztosítva a lakáselosztóban.
-
Reggie0
titán
hálózat biztosítása pedig a vezetékezés védelmében történik
Minimum, de pozitiv(szabvany altal biztositott vedelemnel jobb) iranyban nem tiltott az elteres.Masfelol hiaba 1.5mm2 a vezetek az nem jelent automatikusan 10/13A megengedett kmsz-t, mert pl. ha nincs avk(tudom kell, de az is beragadhat), akkor a hurokimpedancia miatt szukseges lehet csokkenteni, kulonben nem lesz meg a gyors kioldashoz a kello zarlati aram.
De a szabvany n
-
tyielow
aktív tag
Ilyen esetekre nem lenne alkalmas egy Finder 70.51-es áramfelügyeleti relé? Csak elmélkedtünk itt az új kolléganővel. Tudom, a motorvédők ráilleszthetők az ipari mágneskapcsolókra, az egy előny. Itt viszont 50 mA---16A tartományban bármilyen értéket megadhatsz tizedamper pontosan (az NFC-s típussal) és van rajta reset bemenet a nyugtázáshoz.
-
bluemirage
addikt
Ahogy leírták a kmsz a vezetéket és a szerelvényt (dugalj, kapcsoló) védi. Engedd el. Vedd meg az elérhető legkisebbet ha valamiért ez a fétised... pl 6A elég elterjedt.
A motorvédelem az megint más dolog.
Az AVK (FI relé) ilyen közegben kiemelten fontos. Fontosabb, mint a 2A.Korábban többször is írtam, van amikor kültéri vagy érzékeny eszközt illesztünk meglévő kritikus hálózathoz, pl. központi szünetmentes hálózathoz. És nem akarjuk, hogy a fő' kmsz emiatt lemenjen és máshol is elmenjen az áram. Ilyen esetben volt, hogy egy kültéri eszköz, betoldott F-es 1A-es üvegbiztosítékkal lett csatlakoztatva a központi, szünetmentes UPS hálózathoz.
Tapasztalatom szerint ez a megoldás működik az F-es passzos üvegbizti megvédi a hálózatot még zárlat esetén is. A KMSZ erre nem alkalmas. Zárlatra simán leold akár a szolgáltatói kmsz a villanyórában... mindegy, hogy milyen kisebb értékű van mögötte. Emiatt sem érdemes túlgondolni ezt az alacsony kmsz dolgot.Emiatt is van, hogy a gázkazánokhoz gyakran előírt 6A kmsz-t is lenyomnám kazángyártó torkán. De csak lassan, hogy élvezze....
De olyat legalább könnyen be lehet szerezni. -
pjen
félisten
-
PROTRON
addikt
-
tyielow
aktív tag
-
v.tom
őstag
Ebben egyébként teljesen igazad van. A szivattyú saját vezetéke 1.5ös, és 12v DC trafója van, a bekötési pontjáig merev 1.5 vezeték megy, a saját kábele pedig lengő sodrott, tippre másfeles lehet az is.
A 2A kismegszakítót azért keresem, mert eddig az volt bent és cserélni szeretném, mert a meglévő már megszolgálta az idejét. 4A vagy 6A verziót mindenhol találni kb, szerinted engedjem el a 2A-t?Az áramkör egyébként úgy néz ki, hogy a kétpólusú megszakító mögött Shelly pro relé van, az kapcsol egy kontaktort, és a kontaktor a szivattyút.
-
vaakuum
addikt
Szerintem ez villanyszerelési szempontból nem értelmezhető rendesen. Alapszerelésre nekünk azt tanították, hogy minimum az 1.5-ös vezetéket fogadja el a szabvány. A hálózat biztosítása pedig a vezetékezés védelmében történik, tehát a 2 amperes biztosítás ezért nem jellemző. Még egy 0.5-ös réz is bőven 5 amper körül terhelhető, de ha az 1.5-ös vezetéket használod, az meg bőven ezen érték fölött van. Arról nem is beszélve, hogy egy vékonyabb vezetéket ha meghúzod a megszakítóban, akkor tekerhetsz te abból bármekkora hurkot, meg tehetsz rá érvéghüvelyt, akkor is könnyen elszakadhat tőben vagy szétnyalja a befogó rész. Esetleg ráklimpelsz egy csavaros csatlakozószemet, és azt rakod a megszakítóba , de akkor is érzékeny lesz a tőben elszakadásra.
Mivel lenne bekötve az a szivattyú? Saját lengő sodrott vékony kábel van hozzá? -
B_I_G
tag
-
v.tom
őstag
-
csemberlen
őstag
-
PROTRON
addikt
-
v.tom
őstag
Sziasztok!
Nem tudja valaki véletlenül, hogy hol tudok ilyen kismegszakítót szerezni lehetőleg pár napon belül (munkanap), Pest megyében?
Mindenhol ahol kerestem, csak rendelni tudnak, két hét... és már csak ez az 1 alkatrész hiányzik. Legrand lenne a legjobb, ha már egyszer minden más a dobozban legrand, legyen már ez is.
-
sztanozs
veterán
-
PROTRON
addikt
Értem hogy a kóklereket kiakarják szűrni, csak ezzel a nagy cégek valójában a teljes lakossági és KKV szektort önként és dalolva átadják a távolkeletieknek, először csak alkatrészekkel kapcsolatban, majd pedig a kivitelezésekhez is.
Hazánkban már most is rengeteg helyen dolgoznak távolkeleti brigádok, tört magyart beszélő távolkeleti művezető alatt, mert segédmunkák terén mindent gyorsabban és olcsóbban végeznek...
De már az FKF-nek is vannak ilyen brigádjai..."KKV" szektor alatt azt értem hogy, hogy azon ipari kis vállalkozások akik a saját mondjuk 3000 négyzetméteres telephelyüket akarják felújítani, nem fognak 30% felárat fizetni azért mert a nyugati nagyvállalatok rájuk akarják erőltetni ezt a brit tudósok által kitalált bullshitet...inkább berendelik távolkeleti brigádoktól a felújítási kiviteli munkát és elfogadják hogy lehet a fele pénzért rossz minőséget kapnak, de legalább gyorsan.
Az adatbázisról:
Első körben magában a megfogalmazással kapcsolatban kételkedem: hogy csak a "gömb (360)" megfogalmazást lehetett megadni pl LED paneleknél is.
Ez egyfajta bizalmatlanságot szül bennem, mert ez kategória megadás, nem gyártói ragaszkodás, az adatbázis üzemeltetője adja meg így. -
Reggie0
titán
Ezeknek mindig is a kis cegek szetszivatasa volt a celja. Nyugateuropaban mar elegge megnott es fejlett minden vallalat, nekik erdekuk a keleti blokkbol jovok ele mindenfele adminisztrativ akadalyt gorditeni, ami megnoveli a piacralepesi koltseget. Foleg, hogy a keleti munkaberekhez es arakhoz kepest fajlagosan is dragabb a papirozas.
De a weboldalra visszaterve, amiket en neztem azon termekek adatai helyesnek tuntek, kinai vackokat meg nem nagyon veszek, nem veletlenul. Bar itthon a sajat kis spektrometerem nem olyen felbontasu, de eddig az ikea feltoltott adatai korrelaltak az en mereseimmel.
-
PROTRON
addikt
Hát az hogy a sugárzási szöget csak az E27 izzók alapján tudják értelmezni, az inkább rendszerszintű gond...a többit értem, de azthittem hogy nem a gyártók becsületkasszás önbevallásán múlik amibe bármelyik kínai gyártó azt ír be amit akar, hanem közvetlenül a nagy európai nemzetközi vizsgálati cégektől kapják meg a valós, ellenőrzött, függetlenül bevizsgált eredményeken alapszik...
De most akkor merre lehet rákeresni egy olyan össz európai adatbázisra, amit az EU által felpumpált és mindenkitől elvileg "megkövetelt" valóban minősítést elvégző bevizsgáló cégek valós adatain alapszik?
Azért írom hogy felpumpált, mert ugye azért drágább minden elektronikai termék magyarországon mert meg vannak követelve a bevizsgálási metódusok az árusításhoz EU általé...aztán meg a valóságban ez csak egy humbug amivel a kis cégeket széjjel szivatták és tönkrementek és elárasztotta a piacot a török meg kínai import? Akkor mi értelme?költői kérdés... -
Reggie0
titán
-
PROTRON
addikt
-
PROTRON
addikt
Akkor még akár az is lehet hogy összefutunk.

A szekrényárak valóban moderáltabbak, de amit én korábban kiolvastam az ottani folyamatokban:
elkér a partnert szerelő egy adag pénzt azért mert vállalja a felelősséget, valamint a végén két csavart becsavar, de igazából a tényleges szerelést nem csinálja meg. A tényleges szereléshez hívnod kell valaki mást, vagy akár a laikus könyvtáros is megcsinálhatja. De tény hogy felkérhet sima villanyszerelőt, aki saját maga határozza meg az órabérét.
Aztán miután Őt kifizetted, fizetsz a partner szerelőnek, aki "láttamozza" a munkát és leadja azt a szolgáltató felé, akinek kijönnek az emberei egy kellemes 2-3 órás kerti sütögetésre...vagyis hogy ellenőrzik hogy minden megfelelő minőségben készült-e el...tehát keresik az indokot, hogy a partner szerelőt meg tudják kötbérezni.
Én azért a mérőhelyi kivitelezések árazásakor azt nézem hogy mennyi munkabért kapnak átlagosan kollegák és hogy hány óra a tényleges munkaidő, szal nem mindenkinél szállnak el az árak...
-
Reggie0
titán
Pl. Ikea ledek mind fosok, R9 nagyjabol 40 korul van naluk. En is erzem a lakasban, hogy jo-jo megvan az Ra90, de valahogy megis furcsa. A munkahoz hasznalt lampam kb. Ra98%-os, eg es fold a kulonbseg.
Van egy ilyen europai adattar ezekrol, nem tudom, hogy ismeritek-e, ez pl. egy ikeas led: https://eprel.ec.europa.eu/screen/product/lightsources/2320940
A konkret spektrumot is meg lehet nezni.Persze a termeket nehez megtalalni, mert termekszam alapjan vannak regisztralva, nem termeknev alapjan. Regen az ikea belinkelte minden termeket ezen az oldalon, de most mintha leszedtek volna. (kapjak be)
-
csomi1977
aktív tag
Igen viszont 220as gépek menjenek 220v ról 😀 ezt így oldották meg mivel előtte 380as gép volt .
-
bluemirage
addikt
-
csomi1977
aktív tag
-
313313
addikt
Egy képet láttam, abban egyben van a falrész, lehet azt kiöntötték betonnal....
És a vicc az, hogy más hanyagsága miatt is a villanyszerelő szív, mert a tályékoztatóban írták, hogy azért figyelnibkellett volna és szakaszosan megásni a gödröt a fal mentén... (fektess le úgy 125-150-240 mm2 kábelt...)Más lassan itt a határidő 07.01-el MVM Démász területre is jöhetnek a regisztrált szerelők. Kiváncsi leszek mi lesz a visszhagja/hogy megy majd gyakorlatban, mert azért a partner szerelők nem annyit kértek eddig munkákért, mint máshol a regszerelők, na meg a szekrény árak is moderáltabbak felénk....
-
PROTRON
addikt
Kíváncsi voltam, rákerestem, Mogyoródon történt, szóval PEST megye, ahogy nézem egy több lakásos épület lehetett...valszeg alapozásról nem is hallott aki kialakította, mert a kollégákkal mindig viccet csináltak a túl óvatoskodókból...gondolom csak simán egymásra rakták a zsaluköveket, egy kis maltert közé...azt jóvanaz úgy mert már 3 helyen csináltam és nem szóltak hogy kidőlt volna, akkor mindenki nyugodjon le, itt is tuti lesz...
-
PROTRON
addikt
Köszi, a továbbképzést.
Igazából a legtöbb helyszínünkön nem annyira lényeges még az Ra>90 sem, így a beruházók nem akarják kifizetni a felárat, tehát ennek a hátulütőivel kapcsolatban kevésbé néztem át a szabványt és a kínálatot.
De az feltűnt korábban is, hogy volt olyan hely ahol az Ra>90-es lámpa fénye valahogy nem tettszett nekem annyira és nem értettem miért, akkor valszeg emiatt volt...
Új hozzászólás Aktív témák
-
20454 - 20401
20454 - 20401 20400 - 20301 20300 - 20201 20200 - 20101 20100 - 20001 20000 - 19901 19900 - 19801 19800 - 19701 19700 - 19601 19600 - 19501 19500 - 19401 19400 - 19301 19300 - 19201 19200 - 19101 19100 - 19001 19000 - 18901 18900 - 18801 18800 - 18701 18700 - 18601 18600 - 18501 18500 - 18401 18400 - 18301 18300 - 18201 18200 - 18101 18100 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- NBA és kosárlabda topic
- iOS alkalmazások
- Diablo IV
- Apple MacBook
- Milyen monitort vegyek?
- Yettel topik
- ASUS ROG Ally
- Samsung Galaxy A37 – régi ismerős új formában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EU: senki ne használjon Huawei és ZTE hálózati berendezéseket!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Sikerült bekötni!

Bocsi, nem olvastam az adatlapot végig.

De olyat legalább könnyen be lehet szerezni.