Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Opel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
fero02
nagyúr
-
válasz
Bozso68
üzenetére
Nyugodtan hidd el, hogy az egész butaság, amit leírtál. Az ABS-ről is, az ESP-ről is. Amíg nem van versenyző, nem akarod direkt faroltatni az autót, kipörgetni, csúsztatni a kereket, addig sokkal jobb az ABS mint bármelyik félig képzett vezető.
A szakértő pedig orbitális ökörséget írt, vagy fogalma sincs a fizikáról. Nézzen utána a csúszási és a súrlódási erőknek...
Ja, még valami: ahol nem mész fel kipörgésgátlóval, ott anélkül esélyed sincs.
-
-
Bozso68
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Természetesen, az irányíthatóság a legfontosabb, de ide vonatkozik egy szakértő kérdésre feltett válasza:
"Gulyás József kérdezi - 2010-01-30 22:11:52
Tisztelt Székely Úr!
Azt szeretném megkérdezni, hogy terepen, hóban lefelé véleménye és tapasztalata szerint ABS-el, vagy ABS nélkül lehet-e előbb megállni? Válaszát előre is köszönöm!
Válasz levélre
Tisztelt Gulyás Úr !
Terepen, vagy hóban haladva, a kikapcsolt ABS - el fékezett kerék hozza a rövidebb fékutat.
Terepen kikapcsolt ABS - el célszerű közlekedni.Üdvözlettel Székely Gyula"
A hó segít az oldalstabilitásban (persze a nem letaposott), és a környékünkön sokszor nem szórják, takarítják az utat, ez speciális körülményeket teremt.
Az emelkedőn való indulásról meg annyit, hogy egy üres platójú kisteher előttem pörgő kerekekkel anno felkúszott a főútig, nekem meg az ESP miatt csak ledadogott a hajtás.Egyébként az ABS-es kérdés összetettebb annál, hogy a-t, vagy b-t mondjon bárki is. Pláne nem a megfelelő stílusban.
-
válasz
Bozso68
üzenetére
Szerintem menj el mégegyszer arra a tanfolyamra és kivételesen hallgasd is meg!
lássuk:
"Havas úton sokszor ABS nélkül előbb megáll a kocsi,": igaz. más kérdés, hogy az abs célja nem a fékút rövidítése, hanem az irányíthatóság megtartása. Ha van hely kerülni, jobb az abs, ha nincs, jobb, ha nincs abs."ha ugyanis a kerék beletúrja magát a hóba, és eléri a kemény aszfaltot, nagyobb a súrlódás.": nettó marhaság. havon azért áll meg hamarabb abs nélkül az autó, mert feltúrja maga előtt a havat és a feltúrt hó fogja meg.
"Ugyanez indulásnál felfelé szintén előfordulhat, a pörgő kerék árkot váj.": az igaz, hogy árkot ás, de azt fel is tükrösíti, hirtelen megolvasztja majd megfagy a hólé. jég keletkezik, amin elindulni majdnem lehetetlen. az, hogy a kipörgő kerékkel hamarabb indulsz el havon, nettó marhaság.
ilyeneket biztosan nem mondtak neked tréningen. ezt a kijelentésemet arra alapozom, hogy nekem sem mondtak ilyet egyik tréningemen se.
-
Calogero
addikt
válasz
Bozso68
üzenetére
Ha van ESP és a kapcsolósor csatlakozója be van kábelezve akkor lehet utólag Sport gombot beépíteni az autóba. Melyet hosszan nyomva tartva kikapcsolható a ESP.
Nekem van sport gombom csak ESP nincs. De ha lenne akkor se tudnám kikapcsolni, mert csak manuális váltóval szerelt autóknál lehet ezt megtenni.
-
Bozso68
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Az a helyzet, hogy tegnap voltam egy vezetéstechnikai tréningen, és hát sok újat hallottam az oktatótól, szóval nem mindig fenékig tejfel a dolog... Havas úton sokszor ABS nélkül előbb megáll a kocsi, ha ugyanis a kerék beletúrja magát a hóba, és eléri a kemény aszfaltot, nagyobb a súrlódás. Ugyanez indulásnál felfelé szintén előfordulhat, a pörgő kerék árkot váj. Persze nem minden esetben, de az esély legalább megvan rá.
-
-
Bozso68
őstag
Hali!
Van egy 2006-os Astra-H 1,6 Caravanom.
A kérdésem az lenne, hogy ismer valaki valamilyen módot, szerkezetet, bármit az ESP ki-bekapcsolására, mert ugye az OFF-gombot kifelejtették belőle. Tavaly télen jártam már úgy, hogy havas úton felfelé állandóan csak leszabályzott az elektronika, és szégyen szemre visszatolatva, nekifutásból tudtam csak feljutni a dombra.
Ki-bekapcsolási lehetőség érdekelne esetleg ABS-re is.
Köszi előre is.
Zsolt -
_seth_
veterán
válasz
adorjant
üzenetére

Én sem, pl féket először tegnap szedtem szét, a kadettet nem számolom mert ott nem volt cél, hogy össze is lehessen utána rakni csak a bontás
Ja és ugye sikerült jól indítani a fékszerelési tapasztalataimat a tárcsafék-dobfék kombóval de sikerült.Sok cucc nem kell hozzá, felemeled utána többnyire egy 19-es kulcs fogja a féknyergeket, egy csillag rögzíti az agyon a féktárcsát, és egy csavar amivel a dobfék fékpofáinak az előfeszítésést lehet állítani, drótkefe kívülre a dobra, csiszolópapír belülre és a fékpofákra, kerekenként kb 30 perc tuti van így is

-
Henk
veterán
válasz
_seth_
üzenetére
Kérdeztem a főnökömet is de ő sem tud róla, hogy megszűnt volna. Vizsgaállomással elég jóba vagyunk szoktak szólni ha valami lényeges változtatás van, de holnap mindenképpen megkérdezem.
Lehet akkor a kötél szar de megpróbálhatod a dobon belül beállítani azzal a menetes kitámasztóval, hogy mikor fogjon. -
adorjant
őstag
Bakker,nekem a Zafirámon is ugyanilyen (szar) a kézifék,akkor én is készítsem a szopórollert?

Mondjuk májusban kapott műszakit,szal nemtom akkor mikor megfelelő,és mikor nem,de hogy nem együtt fog,az tuti. -
_seth_
veterán
Debreceni céget kérdeztem

B vectra 96-os 2 literes, hátul is tárcsafékes változat.
Felcsiszoltam a fékpofát is és a betéteket is, minden mozog kérdés mennyire, mint az ábra mutatja nem eléggé

Az a kis fékkar pöcök is mozog szépen bár néhány ponton megolajoztam egy nagyon kicsit de előtte is mozgott minden, látszólag a fék hátul jó, és mégsem, lehet valóban a bowden lesz, opelforumon is a bowdent írták.
-
Henk
veterán
válasz
_seth_
üzenetére
Hát én nem tudom mikor szűnt meg mert a múlt héten vagy előtte még intéztünk hosszabbítást, holnap rákérdezek, lehet nálunk vidéken nem kapták meg a körüzit róla.

Az a fék egy szopó, nagyon szar konstrukció. Nem fogott a bal fele valamikor, hogy mondjuk megégett volna a fékpofa? Az okozhat ilyet. Én megnézném mennyire kemény, tükrös a felülete. Aztán ha jók még össze cserélnék 1-1 pofát a bal-jobb oldalon meg jól felcsiszolni, tárcsa belsejét is aztán úgy összerakni. Meg van állító külön mindkét oldalban azzal "elméletileg" össze lehet hozni. Viszont ha valamelyik bowden meg van szorulva, rohadva akkor elképzelhető, hogy nem fog egyformán majd. Jelen esetben a balnak van esélye, akkor csere. Nem tudom pontosan milyen autóról van szó, de ezeknél a megoldásoknál szokott lenni egy "fékkar" aminek az egyik végét a bowden húzza a másik meg a fékpofát tolja meg, ennek is van egy forgáspontja, annál is elképzelhető, hogy megrohadt. Ebben az esetben azt is meg kell járatni. -
_seth_
veterán
válasz
Jim Tonic
üzenetére
A jobbos teljesen jól megfogja áll a kerék miközben az autó gurul a balos az elfordul. Akkor ez bowden hiba lenne?
Ilyesmit eddig még nem sűrűn szereltem de tekintve, hogy előzőleg is több mint 10e forintomba került mire működött kb 2 hétig és átment vele műszakin és ahogy szétnéztem a fékben minden régi már benne (nem 2 éves). -
_seth_
veterán
Felhívtam egy műszaki vizsgaközpontot: már nincs, annyi a műszakiztató állomás, hogy már nem kell sem időpont sem várakozni és ezért megszüntették...
Próba műszakin csak a bal hátsó kézifékkel volt gond, a jobbos értéke 91 a balosé 0,15... állítottam rajta, kitakarítottam, csiszoltam de így is észrevehetően erősebb a jobb oldal. 2 éve is ezen bukott meg műszakin, most is még a kerék is azonos, azóta pedig már meg is lett csináltatva, jó is volt de nem bírja sokáig. Vizsgáztató szerint konstrukciós hiba ami rendben is van de ettől még meg kell csinálni

Ötlet? Hátul is tárcsafékes és abban van egy kis dobfék ami a kézifék.
-
válasz
csaresz002
üzenetére
Én arra lennék kíváncsi, milyen az az Omega C.
Amit linkeltél, az egy B2-es.És Dójcslandban tudják a vendégmunkások, mit jelent, hogy Turbolader defekt?

#15856: Én úgy hallottam, hogy nem rég szűnt meg. Nincs hosszabbítás.
-
Anulu79
addikt
Melyiket ajánljátok? Opel Astra F vagy Vectra A? Egy árban mozognak és nem igazán tudok dönteni. Ahogy olvastam fogyasztásban is egyformák. Mind a kettőből az 1,6-os kiviteleket nézegetem.
-
_seth_
veterán
Még mindig lehet kérni 1 hónap műszaki vizsga hosszabbítást vizsgabázison?
-
csaresz002
senior tag
válasz
joe-ker
üzenetére
Üdv rég nem látott Opelos kollégák,innen dójcslendből

Szivattyú témához annyit tudnék fűzni,hogy én tegnap cseréltem. kb 1évig jártam a rossz szivattyúval, ha megállt akkor megkellett kopogtatni a szivattyú tetejét,ahogy írtad. csak kicsit macerás,mert mindig olyan helyen állt be,mint benzinkút, vagy reggeli melóba indulás

más: Van itt C Omegája valakinek? (esetleg tudna mondani pár dolgot róla??) most tervezem cserélni a B-t egy 2001-es 2.2DTI-re
[Ő lenne az ]. -
joe-ker
senior tag
válasz
szente
üzenetére
Az a fehér műanyag darab a szivattyú háza abban van maga a szivattyú.
Legegyszerűbb megnézni hogy lehúzod a táp csatit róla rámérsz multiméterrel hogy ki jön-e áram gyújtáson és indítózáskor,ha kijön akkor kap feszkót és a reléje jó,ha nem akkor a relét vagy biztosítékot kell megnézni,másik próba: adsz áramot (12V) a szivattyúnak,ha nem zúg akkor az a baja,Esetleg megkopogtathatod kalapács nyelével,lehet felragadt a lapát(le szokott törni és beszorul).Ha ez van vele akkor is csere mert bár mikor megállhat. -
Calogero
addikt
-
válasz
szente
üzenetére
A pumpa általában a tankban van manapság, de szokott az autó alatt is lenni.
A szűrő meg változó, de mostanság a motortérben van.A trükk egyszerű, viszonylag. Tanknál lejön a cső újra, majd gyújtást adsz. Ha a tankban van, akkor folyni kezd a gázolaj, ha utána, akkor meg valami szívja a csövet. Ha egyik sem, akkor rossz a pumpa.
-
szente
addikt
Hali!
Azt tudja valaki, hogy egy 98-as diesel B Vectrában hány üzemanyagszivattyú van?
Megállt az autóm, annyit sikerült kideríteni, hogy már a motortérben lévő szűrőhöz sem jut el gázolaj. A tanknál leszedtük a tömlőt és belefújtunk a csatlakozóba, ott átment a levegő, de viszont amikor belefújtunk a motortérben a csőbe, ami jön a tanktól, ott nem ment át a levegő.
Azt szeretném kideríteni, hogy a szivattyú romlott el, vagy csak az egyik szűrő tömítődött el.
Köszi!
-
ocsi19
senior tag
haló
Most találkoztam a neten egy dologgal ami nagyon kíváncsivá tett: "váltórudazat javító kit". ...ez meg mit takar? (nem találtam róla sok infót a neten)
Előre is köszi!

-
-
Jofi81
őstag
válasz
sziada5925
üzenetére
Köszi! Ez valóban bonyolultabb kicsit, de azért egy próbát megér.
-
-
babli
tag
válasz
adorjant
üzenetére
Az olajszint az 5 rovátkából 2-t töltött meg hideg motornál, már tegnap öntöttem még rá.
Azt vettem még észre, hogy a melóhelyemen a parkoló pár fokban enyhén lejt és én orral a lejtő felé szoktam beállni. Meló végén ebből a helyzetből szépen indul.Meglátom mi lesz, köszönöm a tanácsokat!!!
-
-
adorjant
őstag
-
ocsi19
senior tag
válasz
sziada5925
üzenetére
hmhm....a forgalmi szerint pedig z14xe

nem 0km-esen vettem az autót, a végén még kiderül, hogy nem is 1.4-es xD -
babli
tag
Szevasztok!
2002 decemberi Corsa C 1.2-ben, első indításnál csattog a motor kb 3 másodpercig. Majd ha abbahagyta, akkor még egy pillanatra felpislan az olajlámpa.
Hidrotőke? Vagy a 10-40es olaj? Szűrő?
Szerintetek?
-
sziada5925
aktív tag
válasz
Jofi81
üzenetére
Itt egy leírás hozzá: [link]
Azt a két érintkezőt kell rövidre zárni, majd gyújtást ráadni. Aztán megjelenik (elvileg) a műszerfalon egy villogó jel, számolni kell a villogásokat. 10 villogás=0. A többi meg amennyit villog annyi, értelem szerűen. A hibakódokat megismétli. Ha esetleg lenne hibád, akkor itt meg tudod nézni, mi is jelent a kód: [link] -
Jofi81
őstag
válasz
sziada5925
üzenetére
Mi lenne a másik módszer? Nekem X16XE van.
-
sziada5925
aktív tag
válasz
ocsi19
üzenetére
Ha tényleg Z14XE motorkódú Astrád van, akkor mennie kellene, ugyanis ez a fajta kivillogtatás a korábbi modellekhez nem jó, (X14XE...) az elektromos gázpedállal szerelt modellekkel már működnie kell. Nekem X14XE motorkódú a kocsi, arra más lehetőség van kivillogni, valakinek működik, valakinek nem. Én is az utóbbi kategóriában vagyok, ezért vettem hozzá kábelt.
-
ocsi19
senior tag
válasz
sziada5925
üzenetére
nekem nem írt ki semmit a gép...biztos, hogy ennek működnie kéne?
-
TasiA
senior tag
-
TasiA
senior tag
válasz
Anulu79
üzenetére
Hali! A hátsó váznyúlvány ne legyen szétrohadva! Ez a leges legfontosabb!!! Azt nagyon kevesen tudják szakszerűen és hibátlanul javítani! Ehhez van csatlakozva a futómű, erre ülnek fel a rugók és ez tartja az autó hátuljának alsó részét. Aminek a hátsó ívei már rohadnak, vagy voltak javítva annak feltehetőleg a nyúlványai sem tökéletesek. HA csak a rugó felett problémás, az könnyen javítható, de a többi része legyen jó! Másra különösebben nem kell kiemelten odafigyelni, ugyan az mint bármelyik másik használt autó. Annyi, hogy ez szeret rohadni.
-
Anulu79
addikt
Sziasztok!
Ha Opel Vectra A-t akarok venni akkor mire kell oda figyelnem vásárláskor? Esetleg mire kell mindenféleképpen rákérdeznem?
-
Watson25
tag
Van egy 2000-es évjáratú G-s astrám.Mostanában párásodik belülről a szélvédő,és fura szag is van a kocsiban.Kicseréltem a pollen szűrőt és a légkondit is kitisztítottam,de a jelenség még mindíg fennál.Mi lehet a gond?
-
-
kisjimy
aktív tag
válasz
adorjant
üzenetére
Nekem 140-nél 3000forog,és 9.2 eszik.Szerintem nem nagy különbség a fogyasztás az 1.4 vagy az 1.6 hozképest.Pedig autómata 1710kg. (Opel omega 3.2 v6) De tudok mondani addatokat,végig lestem.80nál 1600forog 7.4liter, 90 1700körül 7.6.160nál 3500at 11.5liter 200-nál 4500forog 14.8-liter.fölötte meg már édes mind1 zabál :-D 6700-nél kezdi a pirosat.
-
Calogero
addikt
válasz
gaben75
üzenetére
Megkérdeztem a kódokat és ezt a választ kaptam:
030000 Rendszertelen/többszörös gyújtáshiba érzékelés
030100 1,
030200 2,
030300 3,
030400 4 henger gyújtáshiba érzékelés
031400 Egy hengerben gyújtáshiba érzékelés
130000 Gyújtáshiba alacsony üzemanyagszint mellett érzékeltFüggetlenül az utolsó hibakódtól - és hogy rögtön tankolás után jelentkezett a hiba - szerintem a főtengely helyzetérzékelő a hibás
-
-
-
adorjant
őstag
válasz
gaben75
üzenetére
Ha a trafó a ludas,akkor "felismert gyújtáshibának",vagy valami hasonlónak írja a tech2,sajnos tapasztaltam annak idején

Vizezés a legvalószínűbb szerintem is
Azt hittem,ilyen már nem létezik manapság,de ez tipikusan erre utal.
Legutóbb vagy 7-8 éve találkoztam ilyesmivel... -
gaben75
tag
válasz
bambano
üzenetére
Köszönöm neked is a választ, de még mindig nem ajánlottatok helyet ahol meg lehetne csináltatni és nem lehúzós társaság.
Ezt a benzin témát majd következő tankoláskor kipróbálom.
Szoktam néha taposni neki de mostanában amikor már ilyen drága a benzin inkább economy ba csomom :-)Calogero: kiolvastam a hibakódokat ezek a következők:
030000
030100
030200
030300
030400
031400
130000
-
válasz
gaben75
üzenetére
a trafókra van egy gyári ellenőrzési eljárás tech2-vel, azt kellene megcsináltatni vele.
a másik, hogy tankolj prémiumbenzint, azokban szokott lenni víz emulgeátor és az kihozza a trutyit.
ha eddig nem volt szokásod néha megkergetni az autódat olyan kitaposom a belét a hűtőn stílusban, akkor vedd fel ezt a szokást.
-
-
ocsi19
senior tag
válasz
sziada5925
üzenetére
zsééér...Z14XE-m van, holnap ki is próbálom

Új hozzászólás Aktív témák
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Gaming notebook topik
- Disney+
- Házimozi haladó szinten
- Gumi és felni topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CES 2026: valóságos képkockagenerálók lesznek a modernebb GeForce-ok tavasszal
- D-Link DIR-860L
- Esik a hóóó!!
- Apple Watch
- További aktív témák...
- Eladó új, hibátlan állapotú, EGYSZER SEM HASZNÁLT ASUSINSEARCH OF INCREDIBLE EXTERNAL SLIMDVD-RW SDR
- Jura Ena 8 automata kávéfőző
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
- Volkswagen Lupo 2002-es évjáratú eladó.
- TP Link HS100 Távolról vezérelhető Wi-Fi-s dugalj (Smart Plug)
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- Dell Latitude 3510 15,6", i5 10210U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, garancia
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest