Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- RetepNyaraB: Kávés szöszölés, az élet, a világmindenség, meg minden
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Rap, Hip-hop 90'
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Keef_Lee
senior tag
Lildlis gömbgrill holnap+ vasárnap 11111, ha valaki ilyet szeretne.
A Mészi főz yt, dicséri, de főleg a vele egy oldalon hirdetett 2 féle hőmérőt.
Rádiós vagy BT-os (mobilhoz) 6999 -
soldi3r
veterán
Megjott a vekony toltocso szettem, most mar tudok juhbelet is tolteni.
Meg 3-as rostelyt vadaszok a husdaraloba, de addig keresnek valami grillkolbasz receptet. Talaltam egy ilyet, van esetleg valakinek valami jobban bevallt verzio? Szerintem ebbol most a paprikat kihagynam.10kg darálthús
200g édes pirospaprika
50g erőspaprika
200g só
150g fokhagyma
50g őrölt kömény
50g őrölt fekete bors -
lemmy71
Topikgazda
-
lemmy71
Topikgazda
Ha pl. egy faszenes Weber gömb grillben csinálod, akkor forgatni kell, egy jó smokerben viszont nem.
Amúgy márciusban csináltunk az egyik ismerősönél disznó oldalast, XXL Weber grillben.
Egy öntöttvas lapot tettünk a rácsra és azon volt a hús. Közel öt óra alatt meg is volt. Vajat olajat mi nem használtunk, csülök és sonkáról megmaradt "hájat" adtunk hozzá. Csomagolás után a végső stádiumban, nem az öntvény lapra tettük, hanem a rácsra.
Tökéletes foszlós oldalas volt a végeredmény, amúgy ez is volt a cél, mivel tortilába ment az anyag . -
need
addikt
sziasztok..
Csak úgy kíváncsiságból..
Hosszan tartó sütés alatt az alapanyagokat..lapocka tarja oldalas..
Ti szoktátok forgatni a húst..? Én rubozás után rárakom a rácsra és onnan nem szoktam
elvenni majd ha csak csomagolni kell.. -
Jövő hétre sertés karaj lenne a terv. Kb 1.7kg súlyú a hús. Sós lében szeretném áztatni aztán smoker 60Cig. Ezt találtam:
A sertéskaraj hajlamos kiszáradni sütés közben, ezért különösen jó ötlet sós vizes páclében előkészíteni. Az ajánlott arányok egy egyszerű sós léhez:
- 1 liter víz
- 50-70 g só (körülbelül 3-4 evőkanál)
- 20-30 g cukor (opcionális, segíti a karamellizálódást)
Fűszerek és aromák: babérlevél, fokhagyma, bors, mustármag, rozmaring vagy kakukkfű jól passzol a sertéshez.
A karajnak 4-12 óra pácolás ideális a hűtőben, de ennél tovább nem érdemes áztatni, mert a hús szerkezete túlságosan fellazulhat. A pácolás után érdemes leitatni róla a felesleges nedvességet, majd közvetlenül grillezés előtt egy kevés olajjal megkenni, hogy szép kérge legyen sütés közben.Valakinek van tapasztalata páclével?
-
-
Tartottam az ütemtervet.
Jelentem, jól sikerült, abszolúte hozta az elvárásomat.
Szerintem sikerült medium well szintet eltalálni.
Hőmérséklet alapján mentem, és hogy jobban átjárja a füst felraktam egy pici rácsra is, ami felemelte a sütő felülelt fölé.
Kb 20perc alatt elèrte a 45 fokot. Majd grill üzemmód legerősebb fokozaton. (Amig melegedett a grill, addig kicsit visszahült a hùs)
Aztán 1.5-1.5perc oldalankènt. Fel is ment 48maghőre. Majd fóliába csomagoltam egy kis tengeri sós vajjal.
Végeredmény:
Köszönöm a tanácsokat, igyekszem tanulni -
Ezekiell
veterán
A só jelen esetben kihozza a nedveket és kevésbé lesz szaftos a steak.
Az eleje igaz, de végső soron hibás. Ez a módszer a dry brining: az igaz, hogy kihozza a nedveket, csak éppen ennyi idő alatt a nedveket vissza is szívja a hús, és a sós nedvesség ozmózissal a steak belsőbb részeibe is elér, ezáltal ízesebb lesz. A protein struktúra is megváltozik (kicsit lebontja a só), így több vizet lesznek képesek megtartani a sejtek a sütés alatt, ezáltal szaftosabb lesz a steak.
Akkor lenne igazad, ha 1-2 órával a sütés előtt sózta volna be a steaket - akkor valóban nicns esélye a húsnak felszívni a nedvességet. De 1 nap alatt ez megtörténik simán. -
Essejó
Topikgazda
válasz
Flashback #2668 üzenetére
Kezdjük ott, hogy kár volt előre besózni. A só jelen esetben kihozza a nedveket és kevésbé lesz szaftos a steak.
A sütés előtt legalább 2 órával vedd ki a hűtőből, öblítsd le vízzel, itasd le róla a vizet papír törlővel.
Rubozni max a sütés (bár a steaket általában csak sózni szokás) előtt bors fokhagyma por, sót csak a sütés után kapjon. A grillt fűtsd fel magas hőmérsékletre, oldalanként kb 2 percig süsd a steaket. Utána tálra rakod és befeded alufóliával 2-3 percre utána sózd és fogyasztható.Ez ugyan Tescos leírás, de szerintem az alapok korrektül le vannak írva benne. link
-
Itt az alany:
Amire jutottam hogy talán a reverse sear sütési technika lesz jobb.
Egyenlőre előkészítettem a húst. Kibontottam, felitattam a nevességet róla, kapott egy kis sót, visszakerült a hűtőbe szabadon.
Holnap 11 körül kiveszem hogy melegedjen. Kap egy kis RUB-ot, majd 12kor felkerül a a füstölőbe
kb 45°C ig hagyom felmenni.
Majd rá kerül a grillre, és 50-55°C környékén leveszem. Becsomagolva egy kis vajjal fog pihenni 5-10 percet.Sorrend jó? Valamit tipp/trükk?
-
-
Lapockát még nem kaptam, viszont sikerült venni egy 300gr-os Black Angus Steaket
Ezt az ajánlást talältam hozzá:
Season the Steak
- Pat dry with paper towels
- Generously seasonPreheat the Grill
- Preheat to High (230–260°C) for about 10–15 minutesGrill the Steak
- Place steak on the grill grates
- Medium-Rare: 3–4 min per side (57°C)Rest the Steak
- Remove from grill and tent with foil
- Let it rest for 5–10 minutes to retain juices.Most fancy Magic Dustot vettem. Az jó lehet "seasoning"-nek?
Köretnek spárgát gondoltam, szintén grillen. -
Essejó
Topikgazda
válasz
Flashback #2657 üzenetére
Az oldalast 2+2+1 szerint kéne elvileg sütni. 2 órát rácson, 2 órát becsomagolva, és a maradék idő egy részén még kicsomagolva a rácson glazeval (bbq szósszal) megkenve, majd már kivéve letakarva pihentetve, hogy a nedvek eloszoljanak benne. Ekkor a maghő még akár emelkedik is.
-
válasz
Ezekiell #2656 üzenetére
Múlt hétvégén oldalast füstöltem 2 óráig. Ekkor volt 80C maghö körül. Aztán becsomagoltam almalével, vajjal majd még 1 órát töltött közepes hömérsékletü grillen. A maghö 95C körül alakult.
Ízre bomba jó volt, viszont az ällaga lehett volna puhäbb is. Gyorsan elfogyott azért így is.A hentespapír nem jó? Nagyon istenítik...
-
Ezekiell
veterán
válasz
Flashback #2655 üzenetére
Rubot a legelején. A folyamat:
- megtisztítod, formázod a húst
- valami kötőanyagot (bindert) ráteszel a húsra, hogy ragadjon rá a rub (mustár, olaj, stb lehet)
- rubozod, akár 2-3 rétegben is
- vársz, hogy a rub kicsit beivódjon (nem kell masszírozgatni, csak várni)
- mehet a füstre
Csomagolásra használj fóliát (és adj valami folyadékot legalább csomagoláskor hozzá minimum - de mehet akár vaj, méz, cukor, rub, bbq szósz, almalé, akármi) -
-
Ferike81
senior tag
válasz
Flashback #2652 üzenetére
Én mindkettőt csináltam már. A lapocka szárazabb hús, szebben szétjön a rostjaira. A tarja jobban be van szőve zsírszövettel, rövidebbek a rostszálak. A 800g-os hússal az lesz a baj, hogy ha még tisztítani kell mi marad belőle? Én 3-4 kg-os darabokkal szoktam. Max 95-105 ⁰C környékén 12-15 órát pötyögtetni. Nagyon fontos!! Ha jól meg van neki ágyazva tökéletes lesz.
-
"Pulled pork" lenne a kívánalom.
Ahogy néztem ez kétféle húsból készül:
- lapocka felső (Boston butt): A baj hogy ebböl csak 5kg-os egész húst adnak el és 100€-tól indul.
- sertéstarja. Ebböl az ajánlott 2.2kg-os darab 27€, de van belöle 800g-os is elöre csomagolva.Meg lehet ezt csinálni ilyen 1kg-os sertéstarjából is?
-
jozsi252
veterán
válasz
Janusz001 #2649 üzenetére
Smash burit meg letapadást amiatt kérdeztem mert ugye annak az a jó ha letapad és úgy kell felvakarnod egy spatulával a lapról. De akkor lényeg a lényeg hogy a zománc miatt egyszerűbb a takarítás illetve nem kell annyit gondoskodni róla mint egy öntöttvas lapról.
Ezekiell
A kertbe ahol használnám ott az áram hálózat annyira nem bírná a 3-4000W-os lapokat. Mert amekkora méret kell nekem minimum ott az elektromos planchák 3-4000W környékén fogyasztanak. Emiatt szeretnék inkább a gáznál maradni. -
-
jozsi252
veterán
válasz
Flashback #2646 üzenetére
Gázosat szeretnék venni, illetve ez a 22” környéki méret kellene minimum.
Janusz001
Köszönöm a tippet. A zománc miatt mennyire lehet fém eszközöket használni. Illetve erre is ugyanúgy le tud tapadni a smash buri mint az öntöttvas lapra vagy rozsdamentesre?
Blackstone tetszik nekem nagyon, csak tudom hogy ápolni kell hogy ne rozsdásodjon. -
Janusz001
őstag
válasz
jozsi252 #2645 üzenetére
Jó cucc, én anno már 10+ éve nézegettem a 36 -os kivitelt, akkor még nem lehetett Európában hozzájutni, csak az amerikai piacon volt (wallmart,amazon) , szállítási költség akkor vetekedett a termék árával magyarországra, így én a rostlapot megcsináltam magamnak rozsdamentesből egy 3 égős kemping gázfőzőre, sok sok hambi készült rajta.
Pár éve viszont vettem egy ilyet , [link] ,hasonló a bs -hoz, viszont zománcozott 6mm vastag öntöttvas a lapja, könnyebb takarítani és nem rozsdásodik, ekkor még szintén nem volt elérhető a blackstone nálunk.
Szóval hajrá, a nagy felület sok kísérletezgetésre ad lehetőséget, mi nagyon megszerettük, smash,oklahoma, juicy lucy és persze a mindent bele magyaros hambi is nagyon kényelmesen elkészíthető rajta. Ezen kívül steak, angol reggeli, bundás kenyér, flekken.... a teljesség igénye nélkül, hogy mi mindent lehet rajta elkészíteni. Ha egyedülálló férfi lennék akkor az összes többi szart kidobnám, maradna ez, faszenes grill/füstölő, illetve egy bogrács
-
válasz
jozsi252 #2645 üzenetére
Ha az elektromos megfelel ezt nézd meg:
https://www.alza.hu/shark-sizzle-gr101eu-szurke-ezust-d12533926.htm?o=1 -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Gondolkozok rajta hogy kellene vennem egy gázos planchát. Nagyobb részt grill kolbihoz, illetve hambihoz lenne használva, valamint zöldségekhez is.
Én elsőre a Blackstone 22"-os verzióját néztem ki. Szerintetek jó választás lenne egy ilyet beszerezni valahonnan a fenti célokra? Mostanában szeretjük itthon a smash burgert is, és sokkal jobb lenne egy nagy rozsdamentes serpenyő helyett egy jóval nagyobb rostlapon készíteni. -
kovacsroli
senior tag
Sziasztok,
szeretnék egy kis segítséget kérni.
Egy egyszerű faszenes grillsütőt szeretnék vásásrolni, amin vagy eredetileg van, vagy utólag viszonylag jól rögzíthetően lehet rá rakni öntöttvas rostlapot.
Külön-külön mindegyikből találok olyat ami tetszik, pl. egy ilyen sütő, meg egy ilyen rostlap nekem bőven jó lenne, de nem tudom hogy összerakva hogy működnének. Azt szeretném elkerülni, hogy össze-vissza csúszkáljon a grillen a rostlap sütés közben.A jelenlegi felszerelésem az egy a fentivel kb azonos gömbgrill amit több, mint 5 éve használok de sajnos a rozsda lassan legyőzi, illetve egy öntöttvas serpenyő megfordítva, ami kicsit puruttya.
Egyébként hambi, steak, és a szokásos beginner grill dolgok készülnének rajta. Általában 5-6 főre grillezek.
Olyan 50k környékén jó lenne megúszni.
Köszi!
-
beci
őstag
Sziasztok.
Most a héten lesz gázzsámoly a Lidl-ben.
Ehhez keresnék valami kemping gázpalackot.
Nem kempingezni vinném,csak a nagy 11,5 kg-ost nem tudom tárolni.
Ennél lenne olcsóbb vagy jobb megoldás?
[link]
Ennél a nyomás elég lenne? Valamint bográcsozásnál kb hány órát megy a töltéssel közepes lángon?
Köszönöm. -
spiky03
veterán
Szuper!
Köszönöm szépen az infókat.
Beszerzek egy zsákkal én is az idei szezonra.
Igaz még van kb fél zsákkal tavalyról, ami szintén weber csak nem brikett hanem faszén. -
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
spiky03 #2637 üzenetére
Ez egy nagyon jó brikett👍 Jó párszor használtam már, szép egyenletes az égése. Hosszú (maratoni) sütéshez is kiváló, felhasználási időt nem írok, mert az a huzat szabályzástól függ.
Én nem itthon veszem, egy barátom szokta a kedvenc sörömmel hozniA német "multik" 8+2kg akciós csomagban árulják néha és ehhez még egy két kis apró ajándékot is hozzácsapnak.
Amúgy az aldiban kapható fekete zsákos "holz..." brikett is jó.
Én egyszerre egy zsákkal cirka 4 kg. brikettett használok, az nekem vidáman kihúz 5 órát. de még talán többet is.
Benyújtókéményt, már nem használok. Egy kis tüzet rakok fából és fölé mehet a brikett vagy faszén.
Háromnegyed óra és sütéshez ideális a grill. Addig van idő elkészülni és belehet dobni egy két sört is -
spiky03
veterán
Ezt a brikettet ismeritek?
weberEgyik kolléga erre esküszik, neki ez vált be.
Keresnék én is valami jót. Begyuktó keménnyel lenne beizzitva...
-
Szüleimhez vettünk ilyen Landmann grill-t. Praktikerben ajändék takaróval 55e még mindig.
Egyenlöre grill volt tesztelve csak. A kémény nagyon jól müködik! A végeredmény szuper lett. Füstölö dobozt is felavattuk. Weber brikett és Alma füstölö fa szintén ajänlott részemröl. Csirkéhez 5* volt ez a kombó.
Ha nyäron jövünk legközelebb, akkor szeretnék egy 5-8 órás marhaszegyet csinälni benne, majd ehhez kellenének még tippek
A sütö egyetlen hätränya hogy a tetö nem párhuzamos az aljával, így egy kis levegö biztos bejut. Holnap még megpróbálok a zsanérokon állítani, de szerintem ez lesz a megoldás. -
Ezekiell
veterán
Én elektromos begyújtót (Looflighter) használok Kamadoba és szekrénysmokerbe is. Kb 2 perc begyújtani vele a szenet 1-2 ponton, onnantól meg a légáram megoldja a többit. Hogy gyorsabb-e, az elég kérdéses, mindenesetre jobban szabályozható BBQnál szerintem.
Kamadoba kifejezetten hasznos (nem kap hősokkot a kerámia), szekrénybe igazából teljesen jó lenne a kémény is, ahogy neked abba a grillbe is teljesen jó a kémény - de egy elektromos begyújtó is. -
spiky03
veterán
Köszönöm szépen az infókat
Akkor marad a kemény. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
spiky03 #2631 üzenetére
"Akkor azt mondod nem lenne gyorsabb a faszén beizzitasa egy olyan elektromos begyujtoval, mint a keménnyel?"
Hát azzal amit linkeltél, azzal biztos nem
Van olyan amit belehet tenni a faszén alá, talán az kényelmesebb, mivel nem kell tartani.
De én a helyedben, maradnék a benyújtó keménynélNekem is van kéményem de nem használom, én eleve a grillben gyújtom a faszenet. Ha visszaolvasól, megtalálod a módszert. Vagy használhatsz, természetes "kókuszrost" kockát is benyújtásához, nagyon jó én már próbáltam.
-
fo_di
őstag
-
spiky03
veterán
Használ itt valaki elektromos begyujtot? Érdemes beszerezni?
Most egy begyujtókéményem van, de azzal kicsit időigényes a benyújtás, meg füstöl is, mint egy gőzmozdony
Mik róla a tapasztalatok?
Köszönöm
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2625 üzenetére
A két lemez közt nincs szigetelés, akkor minimális a két grill közt a különbség, ezen a téren.
Ha szeretsz barkácsolni, akkor egy lakatos "céggel" inox lemezből te is tudsz csináltatni egy belső borítást. Bár az is akkor lenne hatásos, ha a két lemez közt, lenne minimum 1 - 2 centis táblásított kőzetgyapot. -
Bandit21
addikt
válasz
lemmy71 #2621 üzenetére
Az világos hogy mind ott készül és alig van eltérés köztük. Hátha a landmann jelent valamit de sokszor a márkanév se számít.
Más miatt voltam a Praktikerben és láttam egy ilyet.
Gyakorlatilag ugyanaz mint amit vettem design más de az öntöttvas racs pont egyazon méret.Ami viszont feltűnt, hogy dupla falú volt a fedele. Az én landmann cuccom sima szimpla.
Neten vettem és 2 héten belül vagyok, dobozban van még.Az hogy a teteje dupla falú a low& slow kísérletben segítene bármit? Vagy úgyis vékony és mindegy hogy 1 vagy 2 vékony réteg van?
Ennek a mr Garden-nek olyan a teteje hogy kb egy 1 cm réssel van egy belső lemeze is.
Ez segít érdemben vajon a hő tartást? -
Bandit21
addikt
Elhoztam a Praktiker Grillchef kocsit, lehet csak később rakom össze mert így dobozban kisebb helyet foglal.
Próbáltam egy ideje megfejteni mi a különbség ezek közt hát most végre az már világos hogy a grillchef az landmann, mert bár az áruház ezt grillchef nek hívja a dobozon landmann van. Nekem ez nem volt teljesen világos.
-
Bandit21
addikt
válasz
balazsbence #2609 üzenetére
Köszönöm, ez kb a praktikeres megfelelője (ott most grillchef márka néven az 48 ezer ) annyi eltéréssel, hogy a Praktiker féle az kéményes.
A kéményen kívül nem látok eltérést köztük, öntöttvas rácsosak.Van Praktiker saját márkás ugyanilyen de az króm rácsos.
Találtam OBI féle változatot is szintén öntött vas raccsal de Jamestown néven de az 60 (nem akciós épp)
Ezek (landmann Jamestown grillchef merkury féle) annyiban tér el ránézésre hogy van e kémény vagy nincs.
Fene tudja melyik a jobb.
Nekem a Praktiker kézre esik ezért lett az. -
balazsbence
senior tag
válasz
Bandit21 #2608 üzenetére
Ez mondjuk nem rossz deal, landmannal szemben , szlovák shop
-
Bandit21
addikt
DIY téma:
Nem vagyok kétbalkezes de sajna az életben nem heggesztettem semmit és szerszám se nagyon van otthon csak pár alap dolog fúró flex fűnyíró stb.A gömb formája tetszik de kifejezetten öntöttvas rácsos megoldást kerestem mert a krómozott cuccokat meguntam. Vagy áztattam citromos vízben a kádban éjjel hogy másnap csak le kelljen simogatni vagy mint a régit dörzsöltem és a vége a rozsda lett.
Most 48 ezer ez a téglalap alakú, itt néztem van pár, jó lesz nekünk!
Tavasszal jövök majd beszámolok.
-
Janusz001
őstag
Most januárban kevesebb volt a munka, ezért én is bütyköltem egy smokert, kis takaros 3-4 személyes, szerencsére a cégnél mindenhez korlátlanul hozzáférek (Acad, lézervágó, lézer hegesztő, hajlító és hengeritő gépek) + mindenféle anyag.
Jó sok alkatrészből áll:
Az biztos, hogy nem éri meg másnak gyártani, sehogy sem jön ki az anyagi része, olcsóbb venni, de igy magamnak jó szórakozás volt, főleg, hogy csak az időmbe került.
Tesztelve még nem volt, egyelőre csak hőálló festéket kapott és azt égettem ki, de lassan jön a jó idő, kezdésnek egy császárhús lesz.Faszéngyártást sztornóztam egyelőre.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2605 üzenetére
2019-ben saját magam bütyköltem és én nem vagyok lakatos. link akkori áron úgy 40 K HUF-ból megvolt.
A képen az UDS-ben sütött fűszeres sajtkrémmel töltött jalapeno paprikával töltött, baconba tekert, fűszeres csirkemell filé. link
De kapható, elérhető árú 57 centis gömbgrill is link
Mondjuk nem egy Landman link
-
Bandit21
addikt
Ok, de ez a Chuck Norris/ McGyver szint!
Köszönöm, mindenképp próbálom! Régi álmom a bbq de úgy néztem kézügyesség hiányában bőven 100 ahol kezdődik (olajos hordós megoldás) és a költségvetés bizottság elnöke (Asszony) még nem bólintott rá.
Pár mini tojásra már mondta korábban hogy ha jó miért ne de nagy a család ott tudtam nem szabad engedni a kísértésnek mert ami egy 50 cm alattiba befér azt egy perc alatt eszik meg. -
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2602 üzenetére
Alul az egyik oldalra teszed a parazsat mellé egy jó nagy vizestálat, a tál fölé pakolod a húst. A parázsra a füstölő fát, simán a hőfokkal játszva készülhet benne BBQ füstön sütve. Az oldal ajtón keresztül meg tudod pakolni rá a szenet vagy a parazsat.
A füstölő fát úgy is csak az első 20-30 percben kell használni.
Ezt anno megcsináltam a legkissebb tescos gömbgrillben is. -
Bandit21
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Csomagfeladás Foxpost automataba XS/S/M/L/XL - 2390 Ft egységesen
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 - 6 hónap Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest