- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezekiell
veterán
Én elektromos begyújtót (Looflighter) használok Kamadoba és szekrénysmokerbe is. Kb 2 perc begyújtani vele a szenet 1-2 ponton, onnantól meg a légáram megoldja a többit. Hogy gyorsabb-e, az elég kérdéses, mindenesetre jobban szabályozható BBQnál szerintem.
Kamadoba kifejezetten hasznos (nem kap hősokkot a kerámia), szekrénybe igazából teljesen jó lenne a kémény is, ahogy neked abba a grillbe is teljesen jó a kémény - de egy elektromos begyújtó is. -
spiky03
veterán
Köszönöm szépen az infókat
Akkor marad a kemény. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
spiky03 #2631 üzenetére
"Akkor azt mondod nem lenne gyorsabb a faszén beizzitasa egy olyan elektromos begyujtoval, mint a keménnyel?"
Hát azzal amit linkeltél, azzal biztos nem
Van olyan amit belehet tenni a faszén alá, talán az kényelmesebb, mivel nem kell tartani.
De én a helyedben, maradnék a benyújtó keménynélNekem is van kéményem de nem használom, én eleve a grillben gyújtom a faszenet. Ha visszaolvasól, megtalálod a módszert. Vagy használhatsz, természetes "kókuszrost" kockát is benyújtásához, nagyon jó én már próbáltam.
-
fo_di
őstag
-
spiky03
veterán
Használ itt valaki elektromos begyujtot? Érdemes beszerezni?
Most egy begyujtókéményem van, de azzal kicsit időigényes a benyújtás, meg füstöl is, mint egy gőzmozdony
Mik róla a tapasztalatok?
Köszönöm
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2625 üzenetére
A két lemez közt nincs szigetelés, akkor minimális a két grill közt a különbség, ezen a téren.
Ha szeretsz barkácsolni, akkor egy lakatos "céggel" inox lemezből te is tudsz csináltatni egy belső borítást. Bár az is akkor lenne hatásos, ha a két lemez közt, lenne minimum 1 - 2 centis táblásított kőzetgyapot. -
Bandit21
addikt
válasz
lemmy71 #2621 üzenetére
Az világos hogy mind ott készül és alig van eltérés köztük. Hátha a landmann jelent valamit de sokszor a márkanév se számít.
Más miatt voltam a Praktikerben és láttam egy ilyet.
Gyakorlatilag ugyanaz mint amit vettem design más de az öntöttvas racs pont egyazon méret.Ami viszont feltűnt, hogy dupla falú volt a fedele. Az én landmann cuccom sima szimpla.
Neten vettem és 2 héten belül vagyok, dobozban van még.Az hogy a teteje dupla falú a low& slow kísérletben segítene bármit? Vagy úgyis vékony és mindegy hogy 1 vagy 2 vékony réteg van?
Ennek a mr Garden-nek olyan a teteje hogy kb egy 1 cm réssel van egy belső lemeze is.
Ez segít érdemben vajon a hő tartást? -
Bandit21
addikt
Elhoztam a Praktiker Grillchef kocsit, lehet csak később rakom össze mert így dobozban kisebb helyet foglal.
Próbáltam egy ideje megfejteni mi a különbség ezek közt hát most végre az már világos hogy a grillchef az landmann, mert bár az áruház ezt grillchef nek hívja a dobozon landmann van. Nekem ez nem volt teljesen világos.
-
Bandit21
addikt
válasz
balazsbence #2609 üzenetére
Köszönöm, ez kb a praktikeres megfelelője (ott most grillchef márka néven az 48 ezer ) annyi eltéréssel, hogy a Praktiker féle az kéményes.
A kéményen kívül nem látok eltérést köztük, öntöttvas rácsosak.Van Praktiker saját márkás ugyanilyen de az króm rácsos.
Találtam OBI féle változatot is szintén öntött vas raccsal de Jamestown néven de az 60 (nem akciós épp)
Ezek (landmann Jamestown grillchef merkury féle) annyiban tér el ránézésre hogy van e kémény vagy nincs.
Fene tudja melyik a jobb.
Nekem a Praktiker kézre esik ezért lett az. -
balazsbence
senior tag
válasz
Bandit21 #2608 üzenetére
Ez mondjuk nem rossz deal, landmannal szemben , szlovák shop
-
Bandit21
addikt
DIY téma:
Nem vagyok kétbalkezes de sajna az életben nem heggesztettem semmit és szerszám se nagyon van otthon csak pár alap dolog fúró flex fűnyíró stb.A gömb formája tetszik de kifejezetten öntöttvas rácsos megoldást kerestem mert a krómozott cuccokat meguntam. Vagy áztattam citromos vízben a kádban éjjel hogy másnap csak le kelljen simogatni vagy mint a régit dörzsöltem és a vége a rozsda lett.
Most 48 ezer ez a téglalap alakú, itt néztem van pár, jó lesz nekünk!
Tavasszal jövök majd beszámolok.
-
Janusz001
őstag
Most januárban kevesebb volt a munka, ezért én is bütyköltem egy smokert, kis takaros 3-4 személyes, szerencsére a cégnél mindenhez korlátlanul hozzáférek (Acad, lézervágó, lézer hegesztő, hajlító és hengeritő gépek) + mindenféle anyag.
Jó sok alkatrészből áll:
Az biztos, hogy nem éri meg másnak gyártani, sehogy sem jön ki az anyagi része, olcsóbb venni, de igy magamnak jó szórakozás volt, főleg, hogy csak az időmbe került.
Tesztelve még nem volt, egyelőre csak hőálló festéket kapott és azt égettem ki, de lassan jön a jó idő, kezdésnek egy császárhús lesz.Faszéngyártást sztornóztam egyelőre.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2605 üzenetére
2019-ben saját magam bütyköltem és én nem vagyok lakatos. link akkori áron úgy 40 K HUF-ból megvolt.
A képen az UDS-ben sütött fűszeres sajtkrémmel töltött jalapeno paprikával töltött, baconba tekert, fűszeres csirkemell filé. link
De kapható, elérhető árú 57 centis gömbgrill is link
Mondjuk nem egy Landman link
-
Bandit21
addikt
Ok, de ez a Chuck Norris/ McGyver szint!
Köszönöm, mindenképp próbálom! Régi álmom a bbq de úgy néztem kézügyesség hiányában bőven 100 ahol kezdődik (olajos hordós megoldás) és a költségvetés bizottság elnöke (Asszony) még nem bólintott rá.
Pár mini tojásra már mondta korábban hogy ha jó miért ne de nagy a család ott tudtam nem szabad engedni a kísértésnek mert ami egy 50 cm alattiba befér azt egy perc alatt eszik meg. -
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2602 üzenetére
Alul az egyik oldalra teszed a parazsat mellé egy jó nagy vizestálat, a tál fölé pakolod a húst. A parázsra a füstölő fát, simán a hőfokkal játszva készülhet benne BBQ füstön sütve. Az oldal ajtón keresztül meg tudod pakolni rá a szenet vagy a parazsat.
A füstölő fát úgy is csak az első 20-30 percben kell használni.
Ezt anno megcsináltam a legkissebb tescos gömbgrillben is. -
Bandit21
addikt
-
Bandit21
addikt
válasz
lemmy71 #2599 üzenetére
Bocs, nekem 2 találatot adott csak a grilchef szóra, johnny82 volt az egyik, (a másik Fórumtárs nem ilyet vett) johny82-nél szűrtem utána az összes hsz-re, hogy lássam miket írt, láttan a brikettet meg a padlizsán orgiát, de szerettem volna infót arról, alacsonyabb hőfokos smoke-ra jó-e?
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2598 üzenetére
Ilyen grilkocsit vettek már itt páran, olvass vissza egy kicsit
A Weber brikett nagyon jó, néha van belőle 8 + 2 kg, akciós zsák is. De az Aldi -s brikett is jó, én sokszor olyat használok. Ha még nincs, akkor szerezz be egy füstölő dobozt is a grillkocsihoz. Tavasszal mindig akciós a spárban -
Bandit21
addikt
válasz
Bandit21 #2588 üzenetére
Üdv,
Legutóbb a válaszolós hsz-ben írtak szerint 54 cm gömbre cseréltem egy régi nyílt terű grillt, amit aztán sógórom kicsit megkezelt és matt lett a szinte vadiúj grillrács.
Mindkettőnek krómozott rácsa volt és abban maradtunk talán, hogy az öntöttvas a jó megoldás.
Ősszel elkezdtem vadászni, de nem találtam ilyet, aztán pedig egy kollegámnál már majdnem télen volt egy grillezés, ahol nagyon megtetszett a kocsi.
Most végre találtam ilyet ráadásul rendelni is lehet és öntöttvas a rácsa.
A gömb vagy vékony volt vagy kicsi, de letakarva ha még ha nyitva is maradtak a rostélyok, elaludt akármekkora "tüzet" raktam bele.
Nyilván béna is vagyok még a zárt teres cuccokhoz, ill. tudom, hogy ez még mindig amatőr cucc a sok épített smoker-hez képest, de már előrelépés, hogy öntöttvas a rácsa.És itt jön a kérdés a bevezető után:
Mire kell figyelni az öntöttvas rácsnál?
Pácolt húst csak úgy nem lehet rá tenni mert rá ég? Első sütés előtt mit csináljak vele?
Grillezés előtt olajozzam?
Ha sikerülne vele valami nagyjából állandó hőfokot eltalálni, akkor próbálok majd vele low&slow kategóriát is (nyilván a vékony fala miatt nem tökéletes rá)
A kollegámnál annyit fogott meg benne, hogy majd 2 órán át állandó magas hőfokot tudott, ebből gondoltam, hogy elzárt szellőzőkkel / kevesebb szénnel menni fog az állandó alacsony is talán.Köszönök minden ötletet tanácsot (akár azt is, hogy ez miért szar, mert jövő hét végére ígérik, h jön, tehát le is tudom mondani akár.) Ha van 50-70 körül "elfogadható" méretű másik javaslat, jöhet nyugodtan.
Na most máshogy keresve látom,
johnny82
Nektek ilyen van, írsz róla?Ezt a Weber brikettet sokan dicsérik, kipróbálom majd én is.
-
Janusz001
őstag
Üdvözlet, házi faszén készítéssel próbálkozott valaki? Kezdem unni, hogy a boltinak 1/3 része törmelékes szar, idei tavaszig lidl brikettet használtam, pont az említett okokból, aztán véletlenül elfogyott és faszenet használtam. A döbbenet ezután következett, a megsült ételnek teljesen más íze volt, számomra sokkal finomabb, a füstös iz valóban kellemes füstös volt, a brikettesnek nekem ezután már valami mellékbukéja volt, szerintem adalékanyagos.
Akác nem tudom mennyire alkalmas alapanyagnak faszénnek, de az van szinte korlátlanul, több nyaras száraz, gondoltam csinálok egy acélhengert, méretre olyan 40-50kg menne bele, megtöltöm fával, lezárom, pár lyuk a keletkező gázoknak és mivel télen úgyis van hogy egész nap égetem a nyesedéket a pecatelken, közben szépen elkészülne a faszén a tűz közepén. -
lemmy71
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2588 üzenetére
"Létezik, hogy forrón bele tették a vízbe és a króm ahogy volt el is búcsúzott róla?"
Igen létezik. Ezt az olajban való barnitáshoz tudom hasonlítani, magyarán ez egy hőkezelési folyamat.
Ezeket a csilli villi krómos vacakokat el kell felejteni. Még a tizen évvel ezelőtti landman rácson volt rendesen króm, de a mostaniak már siralmasak. Saválló expandált lemez, az örök élet meg egy nap. Az lehet drótkefézni forrón vízbe tenni, az mindent kibír. Vagy egyedi készítésű rács, húzott szénacélból. Azt egyszer kell normálisan temperálni és utána már nem fog rozsdásodni. -
Bandit21
addikt
Üdv,
Egy baromi régi grill kocsit váltottam le idén nyárra egy gömbre. 54 cm, tesco gazdaságos volt, de elvoltam vele.
Amit a régiből megtanultam, hogy drót kefe meg súrolószer megöli a krómot rajta, ezért ezt az újat használat után hagytam kihülni, és éjszakára ment mindig a kádba ecettel citromlével reggel meg lesímogattam róla a trutyit.
Ami nem jött így le az kapott a sima konyhaszivacs nem dörzsis felével és szép volt 4-5 használat után is.A sógorom kölcsön kérte egy alkalomra (horgászat ladikról). Most hagyjuk, hogy szerintem egy hajón ez életveszély, de végül elvitte.
A haverja amikor kész voltak úgy gondolta leöblíti a Tiszában. Na ezzel a lendülettel esett ki a középső rács bele a folyóba.
Vett helyette egy újat. Kb 0,5 cm-el nagyobb mint kéne, nem ugrik be a helyére de annyi baj legyen.Viszont most világosba látom, hogy a külső grill rács tiszta matt. Eddig nem volt ilyen.
Létezik, hogy forrón bele tették a vízbe és a króm ahogy volt el is búcsúzott róla?Az egészet onnan kezdtem, hogy a régi már csupa rozsda volt mert évek alatt lesúroltam róla a krómot. Ez most "vadiújonnan" lett ilyen egyik napról a másikra.
-
Keef_Lee
senior tag
Általában mindent a kis gázlámpával gyújtok be. (mobilkemence, stb.), ha faszenes a cucc, akkor néha egy noname hőlégfúvóval. Mindegyik működik.
Tegnap a kis kamadom próbafűtése is megvolt. Azt is hőlégfúvóval indítottam. Teljesen meglepő volt, hogy egyáltalán nem füstölt. Persze ez a faszén minőségétől is függ és abból is kemény vagyok, mert az is lidlis -
lemmy71
Topikgazda
válasz
soldi3r #2584 üzenetére
Van egy ezer éves OBI -s Lucifer grillem
azt én is "pörkölővel" gyújtom be
A minionba meg ilyen tüzet rakokés erre megy a faszén
A smokinál ha nincs kéznél újságoapir, akkor van egy mini gázlámpám és azzal alulról, röffentem be a fát.
Van négy grillem itthon és még
készülőben néhány projekt. Emiatt kaptam egy nagy begyújtó kosarat. De nem használom, túl egyszerű és elveszi a grillezés előkészítésének a hangulatát.
Szeretek kint szöszmötőlni és közben legurítani pár sört 🍺 -
lemmy71
Topikgazda
"..de az úgy 💩 ahogy van .."
Szerinted😉
Sokkal egyszerűbb mint bohockodni azzal a kotlával, amúgy nekem is van de nem használom.
Kimaradt egy kép, így már jobban értelmezhető
erre jön a brikett vagy a faszén.
De ha valakinek nincs tűztartó rácsa, akkor is megoldható csak több gyujtóst kell alá tenni. Amikor vörösen izzik a fa, akkor kell rátenni a faszenet.
Ez egy ismerősöm tégla grilljeő is mindig így gyújt be
Van egy idős kovács ismerősöm, ő is hasonló módon gyújtja be a szenes kohót 🔥 -
turcsikg
csendes tag
Koszonom a segitseget! 🍺
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
turcsikg #2579 üzenetére
Begyújtó kemény, amit előttem is ajánlottak🔥
Nem tudom milyen a grilled vande ha olyan amin a tűztér alatt is van szellőző, akkor nem igazán kell semmi. Én úgy csinálom hogy némi száraz keményfát apróra hasogatok. Ezt szépen "jengába" rakom
Újságpapírral meggyújtom és mehet rá a brikett vagy a faszén
Egy két hideg sör elfogyasztása után, lehet sütögetni -
turcsikg
csendes tag
Kezdő grillezőnek mit ajánlanátok a faszén begyújtására? Pl. egy Lidl hőlégfúvó jó erre a célra?
-
perge666
veterán
válasz
lemmy71 #2577 üzenetére
" Én azért akkor sem nevezném sparheltnek, inkább valami főző alakalmatosságnak. Egy igazi sparhelt 100 - 150 kg. között mozog, amiben van anyag "
Akkor te még mindig kocka ladával járkálsz mert abba még van anyag?
Meg kb minden régi vs új dologgal ugyan ez van...........na jó tényleg befejeztem.Megyek és lassan készülök elő a kenyérlángos sütésre.
-
lemmy71
Topikgazda
perge666 / ambushka
Nem lehúzás és nem is mondtam hogy nem jó. Azt írtam hogy ha meg van a megfelelő tűztér mélység és kényelmesen befér a bogrács, akkor jó lehet
Én azért akkor sem nevezném sparheltnek, inkább valami főző alakalmatosságnak. Egy igazi sparhelt 100 - 150 kg. között mozog, amiben van anyag (samott, öntvény platni, öntvény rostély, stb.)
De mindezeken felül, kellemes sütés főzést kívánok hozzá 🍗 -
perge666
veterán
válasz
perge666 #2561 üzenetére
Jó reggelt.
Lustaságomban csak megvettem ezt a Hunor 304-U sparheltet,és az első tapasztalataim teljesen pozitívak vele.
Hétfőn reggel érkezett,mivel a héten még szabadságon vagyok így volt időm összerakni,beállítani.....
Tegnap este bográcsba főztünk rajta egy slambucot,minden úgy ment ahogyan kell,nem értem mi volt ez a " maximum teafőzésre tudnám elképzelni " dolog.Ma kenyérlángossal próbálkozunk a sütőjében.
Nem is akartam ide írni ezzel kapcsolatban,de ha valaki idetéved aki hasonlóan gondolkodik mint én az ne tántorodjon el egy ilyen vagy hasonló eszköztől ha meglátja az írásomat.
Amire nekem fog kelleni szerintem hosszú éveken át ki fog szolgálni,én úgy látom hogy ezért a pénzért teljesen korrekt. / annyi hogy szállítással és 2 méter füstcsővel együtt majdnem 40 000-el több,de ez ilyen /NEM fényezni akarom a cuccost,és köszönöm negatív kommenteket sem kérek,de ezt szerettem volna közzé tenni.
További jó sütkérezést,főzőcskézést kívánok mindenkinek.
-
Keef_Lee
senior tag
Új távlatokat nyit meg a mini "kamado"-ban a következő video. Szinte minden funkcióra alkalmassá teszi a fickó az átalakításokkal.
Modifications
Néhány dolgot lehet, hogy majd megpróbálok lemásolni. -
-
JoinR
őstag
válasz
Keef_Lee #2566 üzenetére
A szélén 2-3 centit érdemes szabadon hagyni, hogy egyenletesen melegedjen, szóval olyan 20 centi sugarú kör a valóban használható rács. Bár nagyobb kamadóval nem dolgoztam, szerintem a kisebben az plusz nehézség, hogy egyszerűen kisebb a hőtároló képessége, nagyobb mennyiségű hús jobban lehűti, így ezzel külön számolni kell.
-
Keef_Lee
senior tag
Na, megvan a mini "kamado", kerámia grill. Próbáltam utána olvasni, de egy-két minimális bemutatót tartalmazó yt videón kívül szinte semmi. A nagyobbakkal dolgoznak szinte mindegyikben inkább. Pedig érdekelne, hogy a 26,5 cm grillrács mennyire használható.
-
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
perge666 #2563 üzenetére
"Vagy talán van még egy megoldás,ha azt mondod hogy ez a sparhelt lópikulát sem ér akkor keresek valami szakit és vele megcsináltatom. "
Szerintem az lesz a legjobb döntés
De azért nézd meg élőben is azt a sparheltet, ha könnyedén lehet szedni a platniról az ajtót és belefér a bogrács akkor jó lehet. A mélységét is nézd meg, hogy mennyire lenne a bogrács alja a tűztől, 20 - 25 centi minimum legyen.
Akár így is megoldható, bontott téglából körbe rakni egy régi sparheltet -
perge666
veterán
válasz
lemmy71 #2562 üzenetére
2016-ban amikor megvettük a házunkat akkor a nyárikonyhában / ami mára játszós szoba / volt egy régi salgó sparhelt,de sajnos szét volt égve,csupa lyuk volt,a teteje az öntvény lap is el volt már törve,kapott az élettől rendesen.
Mint írtam nem napi használatra kellene csak hébe-hóba főznénk rajta.
De azt is írtam hogy nagyon béna vagyok a kőműves munkához,nekem az oldalát és a hátulját is kínszenvedés lenne megcsinálni,nemhogy még ajtót meg hamuzót rá,ha meg is állna valami csoda folytán szerintem mindenhol okádaná a füstöt.Ha kőműveskedésre adom a fejem akkor egy alap tűzrakót összekínlódok,de többre tényleg nincs kapacitásom.
Vagy talán van még egy megoldás,ha azt mondod hogy ez a sparhelt lópikulát sem ér akkor keresek valami szakit és vele megcsináltatom.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
perge666 #2561 üzenetére
Az csak annak Sparhelt aki még nem látott igazi Sparheltet
Én egy ilyet tea főzésre tudnék elképzelni, bár arra egy Jancsi kályha is bőven elég 🫖
Ha van alapanyagod, megépited a falazatot bontott téglából a belsejét kirakod samottal. Veszel rá egy használt Sparhelt lapot ajtót hamuzót és kész. Vagy veszel egy komplett használt Sparheltet
Amúgy a kérdésedre a válasz, lehet Sparhelten bográcsozni 🔥 -
perge666
veterán
Sziasztok.
2-3 éve vettem a filagóriánkba egy gázos grillt amit nagyon szeretünk,és most egy bográcsozó vagy főző féleséget szeretnék,ehez szeretnék tanácsot kérni.
Filagóriától nem messze csináltam egy másik fedett tárolóhelységet,megbővítve egy olyan résszel aminek 2 oldala nyitott maradt.Ide szeretnék valami főzőrészt kialakítani,csak nem tudom mi is lenne a jó.
Agyaltam hogy bontott téglából építek egy bográcsozót,de a kőműves munka nagyon nem az erősségem,pedig anyagom lenne hozzá.Meg az úgymond zártabb környezet miatt nem tudom mennyire lenne jó ott füstölni.......
Kipattant a fejemből egy olyan ötlet hogy megveszem az egyik legolcsóbb sparheltet ami jelenleg kapható és beépítem azt. Konkrétan a Hunor 304-U a kiszemeltem.Ennek van füstelvezetése,füstcsővel meg tudnám oldani hogy ne fulladjunk le mellette. / csak a kőműves szakmát rühellem,az ács,asztalos,bádogos az valamennyire fekszik,gépeim,szerszámaim is vannak /
Igen ám,de itt jön az a dolog hogyha bográcsozni szeretnénk akkor a sparhelten tudunk e?
Én télen is szoktam grillezni,valószínüleg ez is lenne használva alkalmanként télen,direkt azért csináltam fedett részt hogy rossz időben is lehessen főzőcskézni odakint.Ha hagyományos bográcsozáshoz támadna kedvünk akkor szülőknél,anyóséknál,testvéreknél meg tudjuk oldani.
Szóval várom hogy ki mit ajánlana és miért.
Építsek egy főzőt vagy vegyek egy sparheltet?
Elnézést hogy ilyen hosszúra sikeredett.
-
ambushka
aktív tag
A gombgrill huzat tokeletes egy 47es Kamadora is
-
ambushka
aktív tag
Takaro ponyva 999
-
ambushka
aktív tag
Solymari LIDL, oldalas tarto allvany 999, ez brutal megeri, nem tudom, hogy lokalis-e.
van vagy 20 darab
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
balazsbence #2556 üzenetére
Forró trisós víz és drótkefe.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
balazsbence #2553 üzenetére
Próbáld meg 3 - 4 centis mészkő lapon is
Én már sütöttem tarját rajta 😋
A tüzépeken könnyen hozzá lehet jutni nagyobb, lábazati burkoló lapokhoz.
A kínai műmárvány lapokat kerüld, mert szétcsattan a hőtől. -
balazsbence
senior tag
Sziasztok!
Eddig read onlyban voltam, csak beírnám, mivel itt még nem sok szó esett róla, 4 cm-es márványlapon valami eszméletlen jót sütöttem. Szaftos, puha, omlós. Rá voltam pörögve vmi bazalt szikladarabra de az itt pest megyében nem annyira gyakori az út szélén, márvány viszont volt otthon dögivel, rápróbáltam. 1 órája eloltottam alatta de még serceg a nedvességre, már csak az a kérdés mennyit bír -
Essejó
Topikgazda
válasz
AdamTaylor #2550 üzenetére
A Weber mellett a Landman-ra is érdemes ránézni. Szintén nem a Tesco kategória árban.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
AdamTaylor #2550 üzenetére
A Weberhez hasonlóan, [alakra formára méretre súlyra] szinte megegyeznek a multiknál kapható olcsó gömbgrillek. Kis módosítással pl. A gyári szén és hús tartó rácsok cseréje, expandált lemezre, egy minőségi grill hatását kelti.
Ok. tudom hogy a weberben sem expandált lemez van, viszont nem is egy nikkelezet multis rács. Maga a gömb is minőségi acélból van kialakítva így tovább is bírja. -
AdamTaylor
csendes tag
sziasztok!
szezon elejen behuztam egy kis lidl gombgrillt, hogy kiprobaljam a temat kicsiben. annyira bejott a dolog, hogy dobom is az eredeti hosszutavu kamados elkepzelest es inkabb behuzok egy nagyobb gombot.
aki tobb eve nezegeti a piacot hogy latja, szoktak esni/mennyit szoktak esni a weberek?
bar kozben az is a fejemben van, hogy veszek egy olcsobbat, kb mint amiket multkor linkeltetek metro es tescobol, majd beszerzek hozza egy nyithato sutoracsot. errol mi a velemenyetek?
mi miatt eri meg a felarat egy weber egy obis/metros/tescos gombhoz kepest? -
Essejó
Topikgazda
válasz
agyhalal #2543 üzenetére
Attól ha szép fényes még nem süt jobban. De ha zavar, akkor zsírtalanítod, finoman átcsiszolod és hőálló festékkel átkened vagy ha sprét veszel akkor átfújod, majd a száradása után felfűtöd hogy a festék beégjen. Spré estén lehet többszöri átfújás is kell, közben bevárni a száradási időket. Bár most nyáron ha napos időben csinálod akkor kb fél óra múlva már újra fújható. Ha kis hengerrel kened szvsz jobb megoldás, de akkor dobozos hőálló festék kell.
A csavar lazulás ellen, rúgós alátét, és nem műanyag betétes önzáró anya lehet a megoldás.
-
Bandit21
addikt
válasz
j.bravo #2545 üzenetére
Én fordítva értettem.
Szerintem nincs olyan gomb ahol oldalról tudsz parazsat igazítani.
Ez persze gyakorlattal bíztos súlytalan probléma lesz idővel de míg a régi esetében akár fogtam és legfelső szintre téve nyugodtan tudtam igazítani úgy hogy rajta van minden már sulo cucc a gomb esetében ket megoldás van
Vagy a rács közepét leszeded és akkor lehet körbe igazgatni de felülről amerre épp eget és ha sikerült is a viszonylag alacsonyan lévő kor rácson minden hamus lesz, vagy - le szeded az egész rácsot a belső körrel együtt de azt lerakni nehéz főleg ha már tele.De mondom ez kb azoknak a kezdő balfxszoknak probléma mint én akik a nagy kupac faszenhez szoktak meg a fél M2 grill felülethez - mert valljuk meg az a régi grill ha be van gyujtva akkor leginkabb egy etteremben lenne a helye, mindig sajnáltam eloltani mert látszott hogy kb 20-30 főre 3-4 adagban simán lehet rajta űzni az ipart. Volt hogy a felén ment csak amúgy ott is lehet persze spórolni.
Jó a gomb tehát csak más.
-
Bandit21
addikt
válasz
j.bravo #2540 üzenetére
Nekem egy régi (kb 20 éves) metróban vett "hatalmas " nyílt tűzteres faszenes van/volt.
Annak 2 db 30*100 cm -es rácsa van, összesen 60*100 a grillter én sajna ezt szoktam meg így amiket árulnak XL meg óriás meg stb címszóval 40*50 hát az a negyede az eddiginek.
Megszoktam sajna kenyelmes is volt akkora helyen ráadásul külön külön 4 magasságban állíthatók votlak a rácsok. (Amik 20 év után már rozsdasak bármit csinálok és ezért kellet egy új)És ha már az új egy kis kezdő gömb grill tapasztalat:
Elsőre kevés volt a szén (egy begyujto kemény adag.
Ezért elaludt amikor letakartam (alul felül nyitott rostelyokkal).De raktam rá egy második adagot, végül szépen megsült minden csak lassan.
Második alkalommal már 3 begyujto adag ment rá hagytam izzani az egészet. Most nem takartam le annyit, oda is égett.
Plusz a faszenes racsrol a fele leesik. Ezzel az alsó rostelyt is takarja ami hiába van nyitva.Legközelebb veszek brikettet, az nem esik le, és 2 begyujto megy rá és újra merem majd letakarva sütni néha emelve.
Meg kell ezt is tanulni, ehhez képest a régi gyerekjáték volt, raktam a közepén egy bazi halmot, az amikor fehéren kezdett izzani szét húztam és szépen a megfelelő magasságban ment a grill. Ha hűlt lejebb tettem a rácsot, ahol láttam lyuk van oda tettem máshonnan.
Ebbe a gombbe oldalról nem lehet belepiszkálni, az elején jó kell legyen minden. -
agyhalal
aktív tag
Sziasztok!
Egy 3-4 éves alap Jamestown Jaxon faszenes grillkocsim van. Két kérdésem lenne.
Minden szezon elején meghúzóm a gyári csavarokat, de már annyira nem fognak, hogy augusztus környékén már eléggé mozog az egész kocsi. Van tippetek rá, hogy mit kellene módosítani rajta? Másik csavar, esetleg valami plusz alátét?
A második kérdés pedig, éves szinten kb 3 hónapot van fedetlen helyen és a feketére festett elemek kifakultak nagyon. Ez tisztítással, vagy festéssel orvosolható inkább? Bár ez csak esztétikai szempont, kevésbé fontos, mint a stabilitása. -
j.bravo
addikt
válasz
lemmy71 #2541 üzenetére
Hirtelen ötlet volt, de egyelőre ellenálltam az impulzusvásárlás csábításának
Sógornak van gömbgrillje, alig használt, lehet h kipróbálom.
A topikot olvasva agyaltam a kamado grillen is, de megnéztem és láttam hogy az árat tekintve az vastagon a fájdalomküszöbön túl van. El is engedtemA leginkább talán egy tartós, megfelelő méretű, zárható, szögletes vonz, de ki kell találnom mekkora a megfelelő. Talán könnyebb elpakolnom mint a gömböt. Persze ha az jobban működik, akkor máris vonzóbb.
A mostani szögletes nyitott elég nagy, de nettóban a bő felére, szűk kétharmadára teszünk szenet/brikettet. Így is két vagy bő két zacskó szén/brikettszokott fogyni, ha éppen jobb fajta, akkor másfél.
Tizenpár év alatt a tűztér közepe vasból részben rozsdává alakult, az a) opció hogy azt kivágom és cserélem (lehet h írtam korábban), vagy cserélem az egész szerkezetet. -
j.bravo
addikt
válasz
Bandit21 #2537 üzenetére
Bp külső kerületi Aldiban láttam; a doboz elég kicsi, de egyértelműen XL van ráírva. Mondjuk 40x30 cm a sütőfelület az osztrák Hofer vagy német Aldi Süd honlap szerint amit találtam, arról én se XL-re gondolnék, de gondoltam lehet h a Mason a legkisebb sorozat esetleg, és ami azon belül XL, az a nagyobbak S vagy M méretének felelhet meg
lemmy71: köszönöm a #2536-ot!
-
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
j.bravo #2535 üzenetére
Sokkal hamarabb nem sül meg rajta a hús, de cserébe viszont nem szárad ki. Plusz betehetsz egy kis vizes edényt és füstölő dobozt
Én is láttam szombaton az aldiban, csodálkoztam is az árán. Ha jól emlékszem 33 K körül volt beárazva, ha csak tartaléknak veszed akkor is megéri. -
j.bravo
addikt
Üdv a topik közönségének!
Az egyik közeli Aldiban láttam korábban el nem fogyott, most leakciózott Enders Mason XL grillkocsit.
Megvételre érdemes egy ilyen 30k HUF-ért?A lecsukható fedél alatt sül-e annyival gyorsabban a kaja, hogy ne kelljen többet várni a kajára, mint egy kétszer akkora nyílt tűzterű grill mellett?
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2527 üzenetére
Én pont nem adnék több pénzt a melegen tartó rácsosért. Hús esetében semmi értelme. Ami elkészült azt ki kell venni, mert a melegben szárad, romlik az állaga. De ez végül is egyéni preferencia kérdése, hogy ki milyet szeretne mi éri meg neki. Részemről csak tapasztalat.
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2525 üzenetére
Kb hasonló van nekem is, csak már jó rozsdás. Próbálj valahol egy db expandált lemezt szerezni és formára vágni az alsó rácsra, azon keresztül nem hullik le az apraja. BBQ esetében 2/3 - 1/3 a szén - parázs aránya. Tavaly sikerült 1 zsák/10 kg Francia, konyha minőségű faszenet vennem az OBI-ban, az szép nagyszemű. Részemről nem igen használok brikettet. Bár most erőst szemezek a BlackRock Oktával, lehet veszek egy 10 kg-os zsákkal kipróbálni.
Letakarni nem hülyeség mert akkor a gömbben kavarog a meleg levegő, és jobban sül a hús, mint ha egyből távozik felül.
Égés szempontjából az a jó, ha alulról kapja a tűz/parázs az oxigént, tisztább az égés, ezért kell az alsó rács. -
Bandit21
addikt
Helló én épp múlt héten vettem 24 ért egy Tesco 54 cm gömböt majd mentem a metróba és láttam meg ezt a kettőt.
A kisebb pirosat nem venném a nagyobb viszont jó szerintem, sőt talán 29 ért jobb mint a Tesco 24 ezres de már ez van
A 29 ezres metrós amellett hogy nyíló tetős jobb mert van egy felső, a tetővel együtt mozgó kis melegen tartó polca is.
Igaz csak kb 10*30 cm de 4-5 hús elfér rajta amikor már kész.Szerintem jó a 29 ezres metrós.
-
fo_di
őstag
sziasztok,
korábban érdeklődtem kamadóról, de vgül nincs kedvem 200 körül szánni egy megfelelő méretűre, így nézegetem, hogy a tesco gazdaságos grillsütőmet merre lehetne upgradelni
hétvégén a metróban jártam és találkoztam két gömbgrillel, mit gondoltok, ezek jók lehetnek? az alsónak zsanéros a teteje (a felső levehető fedő) meg picit masszívabbnak tűnik a felépítmény
méretre elvileg fejlődés az előzőhöz képest (4 fős család, egyelőre 2 kicsivel, de időnként vendégséget hívunk, most hétvégén végül fél hattól nyolcig folyamatosan sült rajta a cucc hullámokban) -
Bandit21
addikt
Köszi!
Mennyi faszén kellett ehhez?
Legyen mondjuk ez (27 cm magas begyujtoba ami fér) egy egység.
Én elsőre ennyit raktam bele de sajna faszenet nem brikettet így szépen le potyogott a fele az alsó racsrol és ki is hűlt. Raktam rá megegyet azzal mar jó lett.Nem teljesen értem, mihez kell az alsó, faszen tartó rács. (Égés szempontból világos hogy jobban, alulról is kap levegőt ill hogy a gomb alak miatt lefelé szűkül a cucc és az a pár cm amivel feljebb van a rács nagyban szélesíti a faszen által sütött területet) De akkor egy sűrűbb rács kéne mert a kapható faszen fele kb kisebb és azonnal le esik alulra)
Mindnekepp ki fogom próbálni köszi.
A begyujtas / faszen - brikett mennyiséget kellene eltalálni előbb grillhez majd bbq hoz is.
Utóbbi félek az elejen ki fog aludniHa grillezek egy ilyen gombbe akkor is le takarnam néha ez hülyeség?
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2520 üzenetére
A legkissebb Teszkós gömbben is készítettem bbq-t. Csak setup kérdése a dolog. Az egyik felébe rakod a tüzet (parazsat) mellé a másik felébe egy megfelelő méretű Gn tepsit (benne forró víz) a vizes tál fölé a rácsra pakolod a husit. A parázs mellé közvetlenül a füstölő fát, vagy a parázsra a keményfa fűrészport. Bár ez utóbbit gyakran kell pótolni. A fafüst úgyis csak kb az első órában lényeges. Aztán belövöd a bbq hőtartományt és azon is tartod a gömböt. Az 56 cm-ben kényelmesen elfér ez a setup.
-
Bandit21
addikt
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Bandit21 #2521 üzenetére
Ezért nem jók ezek a krómozott "vakok"
A rács legyen full saválló vagy húzott szénacélból esetleg öntvény de az könnyen törik.
Amúgy a rácsmosást általában sütés előtt csinálom, persze az előző sütés végén ledurom a nagyja cuccot a rácsról. A takarítás is egy jó ürügy, egy két sör bedobására🍺 -
Bandit21
addikt
válasz
Bandit21 #2520 üzenetére
Hasonló madaraknak mint én:
A nem öntöttvas, hanem krómozott acél (?) grillrácsot éjszakára ecetes citromlés vízbe áztatva másnap puha ronggyal simogatva olyan lesz mint az új.Éveken át dörzsöltem, kefével mindenfélével le is kopott a króm és rozsdás lett. Ez remélem kitart majd,
Mivel 54 cm ezért a sarokkádba fért el, célszerű a heti kádsúrolást utána időzíteni.
-
Bandit21
addikt
Üdv, pár gyakorlati kérdésem lenne. Eddig egy nagyobb, dupla rácsos, lassan 20 éves kerekes faszenes grillünk volt, de a rácsok szépen berozsdásodtak. A feleségem kő grillt szeretne, én kamado-t addig pedig amíg eldöntjük, vettünk egy tesco akciós 54 cm gömbgrill cuccot 24 ezerért. Mivel a régihez ennél több lett volna új rácsot venni jó lesz erre a nyárra pár alkalomra.
A begyújtásnál meglepett h a leírások szerint az alsó rácsra kell tenni a faszenet. Vagy inkább brikett kellett volna mert a kisebb faszén lepotyog. Keveset is tettem bele elsőre, de végülis ma elkészült egy normális kis ebéd rajta.
Nem hittem, de valóban nem lelocsolni kell hanem letakarni és elzárni a légrostélyt alul felül és levegő híján szépen bealudt.
A kérdésem innen következik.
Egyszerúen ki kell borítani/söpörni belőle a nagyobb darabokat, alul a hamu gyújtőt is üríteni, aztán mondkjuk slag meg valami mosószer és kész?
Ahol szalonna sült sajna nem tettem alá semmit így rá csöpögött az oldalára (nem faszén fölé tettem, de csepegtető tálcát nem tettem alá sajna, mert 2 db szalonna volt ősszvissz)
Plusz grillrács kérdés:
A régire azt mondta egy ismerős, (tök hülye vagyok ehhez amúgy) hogy ezek krómozott acél cuccok, és a sok fém dörzsi amit adnak grill tisztító néven megöli és ezért lett rozsdás a régi is.Olvastam olyat h ami rá van égve, a legjobb az ha újra begyújtom és hagyom leégni.
Ehhez a benne szépen kihúlt faszenet lehet újragyújtani?
V áztatás és szivacs?
bocs a sok hülye kérdésért de gömb grillem sose volt mindig nagy rács fölött dolgoztam (a régi 2 db 30*70 -es rács összesen 60*70 cm volt v több talán dolgozni fura most ez a kis 54 cm)
azt tudom h ebbe se smoke se bbq nem igazán készül sose mert vékony. -
Beni2360
félisten
Na csomagolom vissza most látom, hogy az alsó szabályozó gomb lötyög össze vissza. Valami nincs bent rendesen rögzítve. Írtam nekik videót mellékeltem , jött a válasz küldik érte a futárt. Aztán ellenőrzik és küldik a másikat. Na így nézünk Miki.
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Beni2360 #2516 üzenetére
Igen a vészkapcsoló hivatalosan hőkorlátozó és teljesen más a szerepre mint egy hagyományos thermó elemnek (ntc szenzor). Sokszor a gyári leírások is hibásak, de a lényeg hogy jól működjön a szerkezet.
Én annó nagyon szerettem, rengeteg baconos préselt melegszendvicset csináltam vele 😋 -
ambushka
aktív tag
Hentes ajánlást lehet kérni?
Olyan hentest keresek Budapesten vagy környékén, akit tudtok ajánlani St. Louis cuthoz, az se baj ha elfogad SZÉP kártyát
-
lemmy71
Topikgazda
válasz
Beni2360 #2513 üzenetére
Nem lehet hogy a fenti csak egy hőkorlátozó. Az nem azonos a hőtermosztát erzékelővel, vészesetben kapcsol le.
Régen nekem is volt egy hasonló kontakt grillsütőm, abban alul volt a termosztát érzékelő, fent meg a hőkorlátozó. Tökéletesen működött még ki nem éget az alsó fűtőszál. Párban cseréltem alsót felsőt, de az már nem volt olyan jó mint a gyári. Melegszendvicsre jó volt, de gofrit kínlódás volt vele sütni. -
Beni2360
félisten
Sziasztok.
Vettem egy alul - felül külön állítható kontakt grill sütőt. Ma jött meg és mivel le szedhető cserélhető a sütö lapok azt látom, hogy a felső részben van hő érzékelő egység az alsóban meg nincs. Akkor hogyan tudom kinyitva külön külön hogyan érzékeli a beállított hőmérsékletet? A felső lap ők, de mi van az alsó lappal? -
vedip
újonc
Sziasztok!
Hétvégén megpróbálok elkészíteni egy pulled pork szendvicset.
Nem rég vásároltam egy pellet-grillt. (Zgrill 450b)
Több receptet is olvastam már, de jó tanácsokat szívesen fogadok.
-
beci
őstag
Sziasztok.
Társasházi lakásban lakom, ezért gázgrillt keresnék.Nem nagy méretűt, 3 égőset.
Nem kell flanc,megbízható legyen, és jó minőség.
Esetleg füstölő doboz ebbe is tehető az íz kedvéért? -
spiky03
veterán
+1 Jamestown-ra
Nekem is ilyen meg a szomszédnak. Teljesen jó.
Annyi, hogy pl a szomszédnsk már életformálodott benne a faszenes tálca.
De megoldotta vett helyette másik grillt, ami ugyan ilyen csak dupla akkoramázlista volt mert elhozta az utolsó kiállított darabot jó áron
-
Essejó
Topikgazda
válasz
Grekooo #2502 üzenetére
Van ilyesmi itt pár embernek, jókat sütnek rajta.
És még sörnyitó is van rajta.
Elég nagy a rács felülete egy esetleges BBQ setuphoz is.
Ha gyorsan akarsz sütni (odaégetni) akkor gázost is vehetsz, illetve van kombi is. Egyik fele gáz a másik meg faszenes grill és szmoker. -
Grekooo
csendes tag
Sziasztok,
Kicsit tanácstalan vagyok, légyszi segítsetek. Most költöztünk kertes házba. Szeretnék majd venni egy kamadot főleg BBQ-hoz, de nemsokára jön a baba, így szerintem csak jövőre lesz erre több időm. Addig is és emellé szeretnék venni egy grillezőt, nem túl drágán első körben, vmi jó ár érték arányú terméket. Csak azt nem tudom, hogy gáz grill vagy vmi faszenes grill vegyek. Jelenleg sokat vagyunk otthon, én kb full HO-ból dolgozok, lehet hétköznap is lenne kis idő nyáron egy gyors grillre. Ti mit ajánlotok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Spórolós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Subaru topik
- Nem tudja garantálni a TSMC a tiltólistás cégek kizárását
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- LEGO klub
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Riasztó topik
- Elindult a Marathon zárt alfa tesztje
- Retro teló rajongók OFF topicja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte X570 AMD R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6750XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB FSP CMT240 Zalman 500W
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest